Ahad, 10 Julai 2011

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


<b>Batu Ferringhi</b> Beach | Famed beach in Penang, Malaysia <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2011 03:00 PM PDT

Batu Ferringhi Beach | Famed beach in Penang, Malaysia

Copyright (c) 2009 Nowal Khan

Batu Ferringhi Beach is by far, the most popular beach in Penang, Malaysia. It's whole stretch is composed of small coves and sandy beaches with resorts ranging from small to large scale, 5-star ones. The main street of Batu Ferringhi is amply lined with more hotels, tourist shops and restaurants.

Since Batu Ferringhi is popular, tourist never failed to visit the site each time. Mostly during holidays, the beach gets crowded with travelers and backpackers from all over the globe hence luxury hotels offer great deals and other budget-friendly options. Aside from its beautiful beach, Batu Ferringhi is a prime location for shops, restaurants and its famous night market. The main road, which is more or less 3 km, runs along the coast of the beach. You can find internet cafes for instant internet access and shops that rent out motorcycle for touring the whole area. The post-office and police station can also be found within this stretch. All throughout the country, Batu Ferringhi is the most heavily developed stretch since there are plenty of recreation facilities within the area.

Within the main road, restaurants such as House of Kampong, Deep Sea and The Last Drop provide comfort to hungry locals and tourists. For hungry Indians, there is a place called Jewel of the North or you can dine al fresco while dipping your feet in Batu Ferringhi's sandy shores at Sunset Bistro. The Yahong Art Gallery, on the other hand, sells wide range of Asian antiques including jewelry, painting, wood carving and ivories. Like stated earlier, there are many recreational facilities that were developed in this side of Penang, such as the Tropical Fruit Farm. This 25-acre fruit farm houses 200 types of tropical and sub-tropical fruits that can be found in Penang, Malaysia and its neighboring countries.

For adventurous travelers, check out Adventure Zone which is a 10,000 square foot facility with indoor playground and drop slides. There are also multiple sections of modular equipments to amuse the kids and kids-at-heart. The Butterfly Farm showcases 4000 Malaysian butterflies of different species. It features the famous Malaysian Rajah Brooke's Bird wing. This live museum is also a research center and breeding facility.

The Toy Museum is Asia's first and World's largest toy museum and can also be found in Batu Ferringhi. This museum houses over 100,000 toys, dolls, models and other collections made by its owner Ir Loh Lean Cheng. It also includes cartoon characters, comics, computer games, sports, movies, novels, shows and music as well as life-size figures that will surely amaze your kids. Also, check out Muka Head Lighthouse which serves as a guide for ships in the region and provides a fantastic view of the ocean.

Large resorts in Batu Ferringhi such as Rasa Sayang, Golden Sands, Park Royal and Bayview provide welcome retreat for weary travelers while guesthouses like Ah Beng, Baba's and Ali's are best suited for backpackers. They are very affordable and they are also facing the sea for a great vantage point. The Batu Ferringhi beach itself is bouy-protected from jet-skis and other water sports activities, but beware of jellyfishes which frequented the area on rainy days.

Nights during weekends are made wonderful by Batu Ferringhi's night market. This affair starts from 7pm until 1am, if not interfered by rains. The whole 2 km stretch of Batu Ferringhi is transformed into a night market which never failed to draw tourists. There are over 1000 stalls which line the main road selling cheap goods ranging from clothes to souvenirs, practically everything you could think of! There are small shops selling Batu Ferringhi souvenirs and beach necessities including sarongs, hats, shorts and bathing suits. There are also money changers if you need to exchange your cash for some local currencies. Also, don't forget to sample local hawker foods while there. They are cheap and freshly cooked every time.

Nowal has been a freelance travel writer and photographer for almost 10 years now. Penang Travel Guide is his recent travel guide to the island of Penang. The guide provides travel and tourism information of Penang and Georgetown Heritage. Find out more about Penang tourist attractions and Batu Ferringhi Beach at: http://penangmalaysiatravel.com/

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


Rakyat kecewa jalan sesak menuju tapak pelupusan sampah Ampang <b>...</b>

Posted: 07 Jul 2011 09:50 AM PDT

PERMATANG PAUH – Laluan di sepanjang pintu masuk ke Ampang Jajar, sesak semalam, selepas ia dibanjiri hampir 100 lori dengan muatan sampah untuk ke tapak pelupusan berkenaan.

Situasi itu turut menyebabkan laluan kedua-dua arah dari Mak Mandin ke Permatang Pauh dan Permatang Pauh ke Mak Mandin sesak hampir dua kilometer sejak awal pagi berikutan lori sampah yang keluar masuk ke sana.

Difahamkan, ia berlaku selepas laluan laut yang sebelum ini digunakan untuk mengangkut sampah dari Batu Maung ke tapak pelupusan Pulau Burong, dekat Seberang Perai Selatan (SPS) ditutup bagi memberi laluan kepada kerja memasang cerucuk Jambatan Kedua Pulau Pinang dilakukan.

Justeru, sampah dari kawasan pulau terpaksa dibawa ke Ampang Jajar untuk dimampatkan sebelum dihantar ke Pulau Burung untuk dilupuskan.

Bagaimanapun, keadaan menjadi kelam-kabut apabila lori dari pulau terpaksa menunggu lama sebelum mereka dapat membuang sampah yang dibawa, hingga ada antara mereka yang menunggu lebih lapan jam sebelum dapat pulang ke kawasan masing-masing.

Seorang pemandu lori, Awang Bakar Ibrahim, 60, ketika ditemui berkata, dia tiba ke Ampang Jajar sekitar jam 12 tengah malam semalam selepas selesai mengangkut sampah dari Teluk Kumbar bagi trip pertama sebelum berpatah balik ke Pulau Pinang kita-kira jam 3 pagi untuk trip yang kedua.

Begitu pun, menurutnya, dia yang tiba untuk trip kedua jam 5 pagi terkandas di Ampang Jajar berikutan kesesakan yang berlaku di sana.

"Bayangkan dari jam 5 pagi kami menunggu di sini hingga tengah hari kami masih belum dapat pulang ke rumah.


"Kami terkilan kerana lori Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) diberi keutamaan  untuk keluar masuk di sini, sementara lori dari pulau perlu menunggu berjam-jam. Masalah timbul apabila lori dari pulau dan seberang tiba pada masa sama," katanya.

Sementara itu, seorang lagi pemandu, Noordin Hashim, 48, berkata, pelbagai masalah timbul yang menjadi punca kelewatan mereka untuk membuat pusingan trip, salah satunya tong tidak cukup untuk menampung sampah yang dibawa lori dari pulau dan seberang.

"Kebiasaannya, di pulau kami boleh menghabiskan trip pertama kira-kira jam 5 pagi. Dan, kembali semula di Batu Maung pada jam 9.30 pagi untuk trip kedua. Dalam tempoh 15 minit, kira-kira jam 9.45 pagi semua kerja sudah selesai dan kami boleh pulang ke rumah.

"Berbeza dengan di Ampang Jajar, sudahla kami perlu keluar awal, hingga tengah hari masih belum dapat pulang. Malam nanti perlu keluar semula untuk bekerja, ia sudah membazir masa dan tenaga kami," katanya.

Justeru, dia berharap supaya pihak pengurusan dapat memantau keadaan itu untuk memastikan kelancaran proses pembuangan sampah di situ setiap hari.

Dalam pada itu, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu lintas dan Alam Sekitar, Chow Koon Yeow yang turun padang meninjau permasalahan itu meminta pihak syarikat yang mengendalikan tapak pelupusan itu, Eurasia Express Sdn Bhd supaya menyelesaikan masalah itu dengan segera bagi mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Beliau dalam pada itu turut mengarahkan supaya sebahagian sampah yang dibawa dari kawasan pulau itu dihantar terus ke tapak pelupusan di Sungai Burong, sementara sebahagian lagi ke Ampang Jajar, mengikut jadual ditetapkan mulai hari ini.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya bersifat sementara dan semua sampah akan dibawa semula ke Ampang Jajar selepas pihak pengurusan menyelesaikan masalah teknikal yang dihadapi.

"Saya yakin keadaan akan pulih seperti sediakala selepas semua masalah teknikal diselesaikan.

"Bagi mengurangkan bebanan kontraktor, pihak Eurasia berjanji akan menanggung sebahagian kos berkaitan, termasuk tol dan minyak," katanya pada satu sidang media yang diadakan di sini, semalam.

Sementara itu, Pengarah Urusan Eurasia, Kenny Yeoh meminta maaf kepada semua pihak yang terlibat di atas kesulitan yang berlaku dan memberi jaminan segalanya akan selesai selewat-lewatnya tujuh hari selepas fasa pertama kerja menaik taraf itu siap.

Menurutnya, Ampang Jajar belum bersedia menerima sampah yang dibawa dari seluruh kawasan dalam negeri ini berikutan kerja menaik taraf beberapa struktur di situ masih belum siap.

"Kita sedang dalam proses untuk menaik taraf tempat ini melalui tiga fasa. Oleh kerana laluan di Batu Maung ditutup mulai hari ini (semalam), semua sampah dari pulau terpaksa dibawa ke sini meskipun kita sebenarnya masih belum bersedia untuk menerima sampah yang jumlahnya berkali ganda dari sebelumnya hinggakan berlaku kesesakan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di permatang pauh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di permatang pauh - Google Blog Search


Ahli koperasi <b>di Permatang Pauh</b> buat laporan polis terhadap BERSIH <b>...</b>

Posted: 30 Jun 2011 04:30 AM PDT





Hari ini sebanyak 5 koperasi yang berada di kawasan Seberang Perai telah membuat laporan Polis bagi membantah Bersih 2.0 di Balai Polis Bandar Perda yang diketuai oleh Tuan Haji Ishak Bin Ismail selaku Pengerusi Koperasi Nusa Gemilang Seberang Perai Berhad.

Turut sama ialah Tuan Haji Abdul Rahim Bin Man Penyelaras Kadun Permatang Pasir serta hampir 40 orang ahli koperasi yang terlibat. 

Bantahan dibuat kerana pada tarikh tersebut ada Perayaan Hari Koperasi Negara yang akan berlangsung di Putrajaya yang akan dirasmikan oleh PM kita jadi perhimpunan ini akan dihadiri seramai 15 ribu orang dan dikuatiri akan menganggu perjalanan program tersebut.



Antara koperasi terlibat :

1) Koperasi Nusa Gemilang Seberang Perai Berhad.

2) Koperasi Pembangunan Kampung Tradisional Guar Perahu Berhad.
3) Koperasi Perwaris Permatang Pauh Seberang Perai Berhad.
4) Koperasi Kepala Bukit Seberang Perai Berhad.
5) Koperasi Usahawan Tani Seberang Perai Berhad.


sumber : kami sedia  Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


two plus one and more: Jom pergi Muzium Toy!!!

Posted: 18 Jun 2011 05:23 PM PDT


Yang pertama, saya tak sure ada jer perkataan 'toy' dalam bahasa malaysia. Tak per, yang saya nak cerita mengenai Muzium Toy yang terbesar di dunia. Jangan tak sangka, ia bukan terletak di New York, bukan di London, tapi di Pulau Pinang!!! yeay!!!

Bagi peminat watak-watak animasi, ini merupakan lokasi yang wajib anda pergi. Terletak di Tanjung Bungah, bersebelahan dengan Hotel Copthorne, muzium toy tersebut mempamerkan sejumlah 10,0000 pelbagai jenis watak kartun. Dari daoraemon hingga ke shrek. Patung jack sparow pun ada.

Tiket masuk ialah RM10 bagi orang dewasa, kanak-kanak RM6.  Saya rasa ini adalah muzium hak milik individu. Muzium ini dibuka setiap hari dari jam 9 pg hingga 8 malam.

Nak maklumat lanjut boleh hubungi Mr Loh di talian 012-4602096. Ni alamat penuh dia.
Penang Toy Museum,
Jalan Tanjung Bungah,
11200 Tanjung Bungah
Penang

Kami bagai nak gila amik gambar dengan hampir semua watak yang glamour2 tu. heheheheh

antara koleksi yang unik

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


BICARA ABU NAWAS: CERITA KETUA PEMUDA PAS KAWASAN <b>BATU KAWAN DI</b> <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2011 10:04 PM PDT


Inilah yang di namakan jihad. Inilah juga di namakan pemimpin pemuda. Polis, asap dan air pancutan pemedih mata tidak melemahkan dirinya sebagai seorang ketua pemuda Pas Kawasan.

Ini siapa? Inilah Mat Sopi Ketua pemuda Pas Kawasan Batu Kawan P.Pinang yang telah berjihad dengan berhadapan dengan polis tanpa rasa gentar...

Opss maaf gambar di atas bukan gambaq Mat Sopi tapi gambaq seorang nyonya yang besar jiwanya. Nonya tua ini tidak perlu kepada seruan jihad untuk berhadapan dengan penguasa yang zalim.

Haa gambar kat bawah ni baru gambar Mat Sopi Ketua Pemuda Pas Kawasan Batu Kawan. Kah kah kah. Ketua Pemuda Jihad ni bnyak kautim dengan polis kah kah kah.
Mana nak cari gambaq dia kat Bersih kemarin sebab dia dok selimut dalam rumah takut bila dengaq siren bomba kah kah kah. Lagipun dia ni nama saja ketua pemuda tapi sekoq pemuda pun tak mau ikut dia kah kah kah. Dok bawah tempurung la jadinya kah kah kah

Bandingkan pulak dengan gambar wanita yang di bawah ni:-
Dia tak rasa malu ka dengan Nyonya dan kakak ni. Pompuan pun tak rasa gentar berhadapan dengan penguasa zalim tapi dia boleh dok rumah main dengan anak2 pasai takut dengaq siren bomba kah kah kah..

Yang dia tai sapa tak ikut dia orang tu sesat. sapa tak ikut dia orang tu tak jihad... Nak ikut macam mana kalau penakut. dah la penakut bodo pulak tu kah kah kah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Gelugor - Google Blog Search


Masjid <b>Gelugor</b>, Pulau Pinang | Portal Berita Terkini

Posted: 25 Apr 2011 03:07 AM PDT

Assalamualaikum kepada semua para pembaca, salam sejahtera. Untuk kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua sebuah masjid yang tersergam indah di Gelugor, Pulau Pinang. Perjalanan yang mengambil masa kurang sejam dari Taiping amat memuaskan hati tatkala masuk ke dalam masjid ini. Walaupun boleh dikatakan masjid ini terletak di tengah pekan penuh dengan kenderaan lalu-lalang yang tidak berhenti semenjak pagi namun, apabila masuk ke dalam masjid, satu perasaan yang lain dapat saya rasakan, suasana di dalam yang tenang, agak sejuk berbanding tika berada di luar perkarangan masjid.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


MySuperVitamins.com: Shaklee Trial Pack <b>di Seberang Perai</b>

Posted: 10 Jun 2011 08:57 PM PDT

Sanggupkah anda berada dalam kerugian? Kesihatan adalah nikmat yang tidak ternilai. Tidakkah anda mahu memberikan yang lebih baik untuk bayi dan keluarga anda sedangkan orang lain berlumba-lumba hendak mendapatkannya.

Untuk pengetahuan semua, Shaklee Trial Pack boleh dihantar ke seluruh Malaysia secara percuma. Namun, ramai juga yang suka cash on delivery. Minggu ini, pada yang berminat dan urgent, boleh dapatkan Shaklee Trial Pack secara cash on delivery di Seberang Jaya, Bukit Mertajam dan Perai kerana saya berada di sini.

Kalau nak beli fullpack pun boleh juga. Order melalui saya atau terus walk in di cawangan Shaklee di Seberang Jaya atau mana-mana cawangan di seluruh Malaysia dan nyatakan id,846056 untuk dapatkan produk pada harga ahli.

Pelanggan yang beli sendiri pun boleh dapatkan konsultasi juga!
Jangan lepaskan peluang untuk cabutan bertuah Apple iPad 2!

Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID 846056 untuk pembelian pada harga ahli. Set2 trial pek tidak dijual dicawangan cuma online sahaja.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved