Rabu, 13 Julai 2011

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


Biodata Datuk Seri Anuar Ibrahim | PCHBlog

Posted: 13 Jul 2011 10:48 PM PDT

Beliau dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.[4] Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO. Semasa kecil, beliau sering dibawa ke majlis-majlis ceramah wanita.Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur.
Pendidikan

Semasa kecil, beliau bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kemudian, beliau meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya. Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas MCKK. Semasa di MCKK, Anwar mengenali Sanusi Junid, Kamaruddin Jaafar dan Yahaya Ahmad. Selepas itu pada tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera).

sumber : wikipedia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


Rakyat kecewa jalan sesak menuju tapak pelupusan sampah Ampang <b>...</b>

Posted: 07 Jul 2011 09:50 AM PDT

PERMATANG PAUH – Laluan di sepanjang pintu masuk ke Ampang Jajar, sesak semalam, selepas ia dibanjiri hampir 100 lori dengan muatan sampah untuk ke tapak pelupusan berkenaan.

Situasi itu turut menyebabkan laluan kedua-dua arah dari Mak Mandin ke Permatang Pauh dan Permatang Pauh ke Mak Mandin sesak hampir dua kilometer sejak awal pagi berikutan lori sampah yang keluar masuk ke sana.

Difahamkan, ia berlaku selepas laluan laut yang sebelum ini digunakan untuk mengangkut sampah dari Batu Maung ke tapak pelupusan Pulau Burong, dekat Seberang Perai Selatan (SPS) ditutup bagi memberi laluan kepada kerja memasang cerucuk Jambatan Kedua Pulau Pinang dilakukan.

Justeru, sampah dari kawasan pulau terpaksa dibawa ke Ampang Jajar untuk dimampatkan sebelum dihantar ke Pulau Burung untuk dilupuskan.

Bagaimanapun, keadaan menjadi kelam-kabut apabila lori dari pulau terpaksa menunggu lama sebelum mereka dapat membuang sampah yang dibawa, hingga ada antara mereka yang menunggu lebih lapan jam sebelum dapat pulang ke kawasan masing-masing.

Seorang pemandu lori, Awang Bakar Ibrahim, 60, ketika ditemui berkata, dia tiba ke Ampang Jajar sekitar jam 12 tengah malam semalam selepas selesai mengangkut sampah dari Teluk Kumbar bagi trip pertama sebelum berpatah balik ke Pulau Pinang kita-kira jam 3 pagi untuk trip yang kedua.

Begitu pun, menurutnya, dia yang tiba untuk trip kedua jam 5 pagi terkandas di Ampang Jajar berikutan kesesakan yang berlaku di sana.

"Bayangkan dari jam 5 pagi kami menunggu di sini hingga tengah hari kami masih belum dapat pulang ke rumah.


"Kami terkilan kerana lori Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) diberi keutamaan  untuk keluar masuk di sini, sementara lori dari pulau perlu menunggu berjam-jam. Masalah timbul apabila lori dari pulau dan seberang tiba pada masa sama," katanya.

Sementara itu, seorang lagi pemandu, Noordin Hashim, 48, berkata, pelbagai masalah timbul yang menjadi punca kelewatan mereka untuk membuat pusingan trip, salah satunya tong tidak cukup untuk menampung sampah yang dibawa lori dari pulau dan seberang.

"Kebiasaannya, di pulau kami boleh menghabiskan trip pertama kira-kira jam 5 pagi. Dan, kembali semula di Batu Maung pada jam 9.30 pagi untuk trip kedua. Dalam tempoh 15 minit, kira-kira jam 9.45 pagi semua kerja sudah selesai dan kami boleh pulang ke rumah.

"Berbeza dengan di Ampang Jajar, sudahla kami perlu keluar awal, hingga tengah hari masih belum dapat pulang. Malam nanti perlu keluar semula untuk bekerja, ia sudah membazir masa dan tenaga kami," katanya.

Justeru, dia berharap supaya pihak pengurusan dapat memantau keadaan itu untuk memastikan kelancaran proses pembuangan sampah di situ setiap hari.

Dalam pada itu, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu lintas dan Alam Sekitar, Chow Koon Yeow yang turun padang meninjau permasalahan itu meminta pihak syarikat yang mengendalikan tapak pelupusan itu, Eurasia Express Sdn Bhd supaya menyelesaikan masalah itu dengan segera bagi mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Beliau dalam pada itu turut mengarahkan supaya sebahagian sampah yang dibawa dari kawasan pulau itu dihantar terus ke tapak pelupusan di Sungai Burong, sementara sebahagian lagi ke Ampang Jajar, mengikut jadual ditetapkan mulai hari ini.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya bersifat sementara dan semua sampah akan dibawa semula ke Ampang Jajar selepas pihak pengurusan menyelesaikan masalah teknikal yang dihadapi.

"Saya yakin keadaan akan pulih seperti sediakala selepas semua masalah teknikal diselesaikan.

"Bagi mengurangkan bebanan kontraktor, pihak Eurasia berjanji akan menanggung sebahagian kos berkaitan, termasuk tol dan minyak," katanya pada satu sidang media yang diadakan di sini, semalam.

Sementara itu, Pengarah Urusan Eurasia, Kenny Yeoh meminta maaf kepada semua pihak yang terlibat di atas kesulitan yang berlaku dan memberi jaminan segalanya akan selesai selewat-lewatnya tujuh hari selepas fasa pertama kerja menaik taraf itu siap.

Menurutnya, Ampang Jajar belum bersedia menerima sampah yang dibawa dari seluruh kawasan dalam negeri ini berikutan kerja menaik taraf beberapa struktur di situ masih belum siap.

"Kita sedang dalam proses untuk menaik taraf tempat ini melalui tiga fasa. Oleh kerana laluan di Batu Maung ditutup mulai hari ini (semalam), semua sampah dari pulau terpaksa dibawa ke sini meskipun kita sebenarnya masih belum bersedia untuk menerima sampah yang jumlahnya berkali ganda dari sebelumnya hinggakan berlaku kesesakan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Tak Seronok Dengan Jom Heboh 2011 <b>di Batu Kawan</b>, Penang | ! Aku <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2011 12:52 AM PDT

Salam semua.

Saya baru balik dari Karnival Jom Heboh 2011 di perkarangan Stadium Batu Kawan, Pulau Pinang. Hujan. Tak ramai orang. Jalan pun tak sesak lagi, kira ok. Sampai2 je, tak leh nak kuar dari keter sebab bawak budak2 ni, risau gak ngan hujan ni. Leks dulu dalam keter. Layan satu famili tengok vcd citer Hantu Kak Limah Balik Rumah ... terkekek2 anak-anak dalam Avanza milik adik ipar.


Agak reda skit hujan, baru turun ... tak banyak yang menarik saya fikir tahun ni sebabnya tak banyak benda kami bawak balik. Sebelum ni kami datang ... dalam keadaan panas terik, kali ni datang dalam keadaan basah2 .. saya pun tak dapat nak ambik gambar best2 .... hangkuttt je tapi tak ambik gambo .. apa daa ... 
Ni pun tgh download gambar dari kamera .... dekat 400+ gambar, jenuh tunggu ni. Ada gambar bulan lepas ... gambar pegi zoo Taiping, gambar tepi-tepi sungai .. uisshh banyak la .. tak sempat nak godek2 lagi, tunggu abis download .. then baru leh pilih mana best untuk saya letak kat LENSAHASRUL. :)

So jenguk2 la dulu Lensahasrul ehhh .. :).

Uhh dah ada kat umah ni, yang lain semua bongkang ..letih jenjalan dalam keadaan kekuyupan. Risau je ngan anak-anak ... takut demam. Nanti saya upload gambar ehhh ... tunggu.

Entri Berkaitan : Jom Heboh 2011, Jom Heboh Penang, Kisah HH

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


Penang Food Adventure Part 2: Pesta durian <b>di Tanjung Bungah</b>

Posted: 13 Jul 2011 03:01 AM PDT

sebelum buat posting nie akak nak komen sket apasal blog nie bersawang sepeninggalan akak ke KK ...abang ngah kiter ada good news ..sampaikan dia sibuk sangat tak menghadap blog....nanti dia cerita sendiri lah dia punya happy news tu (yang penting jgn buat2 lupa wristlet Coach aku ngan liz) ...kak long ngan eat nie hampeh sket ...takde posting langsung ...malas akak! takkan biler dah jadi froggy under a coconut shell terus takde cerita kot (larikkkkkssssss) ....Ms. CEO tu aku malas nak komen ...berzaman mintak gambar family pun sampai la ni tak dapat2 ...if i am not mistaken dah 2 tahun aku mintak gambar tu ....sampai biler nak kena tunggu nie????

abis dah akak berleter ...so, kiter start cerita pasal durian ...adik beradik 30-somethings nie semua hantu durian ....liz ngan fend dah lama saja menjeles kan aku ngan gambar2 durian biler berWhatsApp ngan aku ...semalam baru aku berpeluang makan durian ...sesampai nyer kat Kuching, mak aku gi beli durian ....dia cari durian Ranau masa kat KK tapi tak jumpa ...so, sampai sini terus beli ....sedapppppp

sign posted kat Berjaya Hotel


tapi masa kat Penang last month, aku ngan kekawan gi makan durian jugak ....we all went to Tanjung Bungah ...makan tepi jalan jer ...sebab masing2 dok hotel kan ...and durian plak is a complete no no in hotels in Malaysia (unless hotel tu bapak kiter punya lah kot) ....aku ngan haslina memang dah over excited nampak ada org jual durian not far from our hotel ..memang nekad nak makan tepi jalan LOL ...durian punya pasal ...last2 we all makan kat Tanjung Bungah .....aku gi Tanjung Bungah ngan Bemen cari char kuey teow ...but ada nampak org jual durian ...so, malam tu terus buat siaran ulangan kat situ ....dapat plak semua geng nak makan durian ....so, pas dinner kat Esplanade and lepak Straits Quay, terus menuju ke Tanjung Bungah (misi makan durian)

Wan sedang memilih durian utk kitorang

aku berjaya stop everyone from menerpa durian nie coz nak tangkap gambar ....pastu takde nyer gambar2 ...semua ngap terus ajer


Masa pi Penang tu we all went for a conference ...tapi malam kuar jejalan carik makan ...and kebetulan plak kawan lama we all (Wan) pun present paper kat the same conference ...dah lama tak jumpa mamat nie ..and we all ambik peluang to catch up ....memang kecoh kat tepi jalan tu ...dengan tawa and suara kitorang ...gaya macam dah bertahun2 tak jumpa ...

another blogger sibuk snap gambar ...

kumpulan baju putih: muka happy dapat durian


pastu diorang bagi petua kat aku yang aku tak pernah dengar ....minum air from bekas durian tu??? petua utk apa aku dah lupa sebab aku dok gelak! dah tak dengar orang punya explanation ....

and Bemen tunjuk skill ...dia boleh adjust camera utk ambik gambar kami berlima sendiri ...hehehe


P/S pas nie nak gi makan durian lagi ....masih ada lagi durian yang mak aku beli semalam ...hehehehe Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Walk about BN Pulau Pinang <b>Di Nibong Tebal</b> - PEMUDA UMNO NIBONG TEBAL

Posted: 12 Jul 2011 07:46 AM PDT

Klik Pada Gambar Pimpinan Bahagian Di Bawah
Untuk Ke Laman Facebook Mereka

Ketua Pemuda

Sdr. Hj. Rashidi bin Zinol

Naib Ketua Pemuda

Sdr. Mohd Noorazman b Abd Jamil

Penolong Setiausaha

Sdr. Amiruddin bin Nasrudin

Penolong Bendahari

Sdr.Mohd Zain b Othman

Ketua Penerangan

Sdr. Mohd Norhiesam Bin Ismail

Barisan Ahli JawatanKuasa

1. Sdr Jaafar bin Din

2. Sdr. Zakaria bin Ismail

3. Sdr. Zihan bin Jaafar

4. Sdr. Azhar bin Ishak

5. Sdr Abdul Malik bin Abdul Razak

6. Sdr Muhd Norhisham bin Che Me

7. Sdr Mohd Fauzi bin Omar

8. Sdr Nazlan bin Yahaya

9. Sdr Saiful Rizal bin Mustafa

10. Sdr Rohaizar bin Haron

11. Sdr. Ku Norzaidi bin Ku Mat

12. Sdr. Norhasmi Azrin bin Nazri

13. Sdr Hasni Bin Mansor

14. Sdr Hizarmi bin Zakaria

15. Sdr. Ariffadilah Bin Taeh

16. Sdr Anuar Bin Md Desa

17. Sdr. Shamsol bin Ariffin

18. Sdr Bakhrizam bin Abu Bakar

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Walkabout BN P.Pinang <b>di</b> pasar awam <b>Nibong Tebal</b> ~ MyPenangOnline

Posted: 10 Jul 2011 09:18 PM PDT

Dato Zainal Abidin Osman bersama kepimpinan BN PP mengedarkan beg 

BN semasa Walkabout di pasar kering Nibong Tebal 

pemimpin BN PP menjamu selera di sebuah gerai pasar Nibong Tebal 

Mesyuarat BN Nibong Tebal dipengerusikan oleh Datuk Teng Hock Nan 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


<b>Balik Pulau</b>, Kampung Pulau Betong, Teluk Bahang - Buzzing with FOOD

Posted: 12 Jul 2011 07:45 PM PDT

A day out to Balik Pulau and Kampung Pulau Betong

It is always fresh and exciting to look forward to some little adventure touring the lesser known part of home in this island. Although born and bred in Penang Island, there are still many places here that I have not explored.

Mention Balik Pulau to locals and they will immediately tell you that's where you will find the best Laksa/Lemak Laksa. Laksa is a noodle dish with sour and spicy fish gravy. More about this later below.

But in this post, let me take you (virtually) on not only food but also a scenic perspective of this part of the island which is seldom visited by tourist and even to a certain extend, locals. The main reason for its low exploration is the modest development as compared to the east side of the island.

We took the more uncommon road to Balik Pulau via Batu Ferringhi and Teluk Bahang. This route has less vehicles on the road and also a better view of nature. This routes take us pass the Teluk Bahang Dam and through the hills into the lowlands of Balik Pulau.

A view of Teluk Bahang Dam which is also the venue for the recently concluded International Dragon Boat Race.

 

First stop was of course to fill up our tummy before sight-seeing takes place.

The newly built bus station in Balik Pulau has a section dedicated to selling hawker food. Over here, you can get very fresh nutmeg juice and koay teow th'ng, pasembur, chicken rice, and other local chinese or malay food.

  

Almost every beverage stall offers freshly blended nutmeg juice. At one corner, the workers were busy cutting the nutmeg into smaller pieces for juice-blending while at another stall, some are peeling off the seed skin and drying the seeds which will be turned into nutmeg medicated massage oil. 

 

One popular food stall there is the Sai Toh fish ball koay teow th'ng. The fish ball has a very springy and smooth texture but minus any fishy smell. Other ingredients in this dish are slices of fish cake, bits of chicken meat, garlic, spring onions and some leafy greens. Very simple and light but comforting. The fresh and thick nutmeg juice and ambla plum juice brings a soothing end to the first meal. Yes, the first meal!

This is what most locals and visitors come to Balik Pulau for. Assam Laksa is liked by many for its sour and spicy taste. Siam Laksa or better known as Lemak Laksa or Nyonya Laksa is a spin-off from the assam version by adding rich and sweet coconut milk to the soup.

This stall is located next to the old market. There is another stall opposite the market but this stall commands more customers. 

Pungent and spicy, this dish is a favourite among locals but to some who are new to it, it can go either way - the love or hate affair. 

Assam or Lemak? Lemak or Assam? If you are undecided on which to have, order the Cham version (mixed). The seller will gladly make up a tantalizing bowl of laksa mixed with both soup.

Who wouldn't give a smile when you have this tempting bowl right in front of you! :)

With a full stomach, we were then off to the fishing village at Kampung Pulau Betong.

 

Some patience local boys were throwing bait into the river and caught these crabs.

We then reached Pasir Panjang, a secluded beach which is partly taken up by Kem Bina Negara, a government training centre. 

 

As we move along back towards to our initial starting point, these view of coconut trees, paddy field, and blue skies are the focal point of the journey.

Here's more photos of the scenic view:

 Southwest of Penang Island

 Along the winding road back to Teluk Bahang, we were in luck as it is the durian season and some makeshift stalls were set up by the roadside to woo customers to buy the king of fruit.


 

Other than durian, there are also cempedak, mangosteen (Two- to three-inch tropical fruit with juicy flesh suggestive of both peaches and pineapples), rambutan, and even coconut.

The durians we tried were very delicious. Don't know what the brand/number/nickname of the type, but the distinct indication is that it had really yellow flesh, aromatic, and taste very sweet….all the plus points of a good quality fruit.

 

A voice in our head was begging us to buy more back. We can't resist the temptation and hence got the seller to open more to bring back!!

 And so we head back with a satisfied tummy and even more satisfied field trip around the island!

View more photos here:

http://buzzingbee.blogsome.com/southwest-of-penang-island-balik-pulau-kampung-pulau-betong-pasir-panjang/ 

In upcoming post, I'll share with you about exploring Balik Pulau via cycling, visiting even more scenic areas which cannot be covered by car!! There area so many beautiful places to see and eat in Penang :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


mi1: Ribuan banjiri ceramah &#39;BERSIH 3.0&#39; <b>di</b> P Pinang

Posted: 09 Jul 2011 12:00 AM PDT

Tidak kurang 5,000 orang hadir memberi sambut hangat kepada dua wira BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu, iaitu Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di tapak Ekspo Seberang Jaya malam semalam.

Ramai yang melabelkan perhimpunan itu sebagai BERSIH 3.0.

penang bersih 3.0 rally mat sabu and anwar ibrahimAnwar tiba dengan memakai pemaut leher dan terpaksa dibantu ketika menuju ke pentas utama sambil diberi tepukan gemuruh manakala pemimpin PAS yang popular dengan panggilan Mat Sabu itu pula terpaksa menggunakan kerusi roda dan dibantu oleh petugas untuk naik ke pentas.

Jurugambar sibuk merakamkan gambar mereka manakala wartawan dan orang ramai yang hadir semua menanti kedua-dua mereka menceritakan pengalaman pada 9 Julai lalu.

Namun, pihak penganjur secara lembut meminta jurugambar dan orang ramai supaya bertenang agar kedua-dua pemimpin itu tidak tercedera lagi.

Pada ucapan ringkasnya, Anwar yang jelas kelihatan lesu dan kurang bertenaga daripada biasa, dipercayai akibat kesakitan yang dialaminya akibat diserang gas pemedih mata di KL Sentral menganggap tindakan pihak berkuasa pada Sabtu lalu sebagai satu jenayah.

"Najib kamu boleh pukul, dera tapi tidak boleh tahan hati rakyat. Hati yang luka itu akan bangkit," katanya.

penang bersih 3.0 rally participant with yellow shirtAnwar turut mengecam tindakan polis yang melakukan kekerasan terhadap Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang pada perhimpunan di Kuala Lumpur itu.

Jelasnya, beliau berpegang teguh kepada nasihat Hadi yang tidak keberatan untuk turun sekali lagi bersama rakyat menentang kezaliman kerajaan Umno-BN.

Dakwaan mengatakan kaum Cina tidak menyertai perhimpunan itu adalah meleset menurut beliau berikutan respon daripada kaum itu amat mengalakkan terutama di kalangan generasi muda.

Hadirin di Seberang Jaya ini yang majoritinya orang Melayu diberitahu bagaimana perdana menteri selepas mendalangi apa yang terjadi pada Sabtu lalu tergamak mendakwa beliau menipu tentang kecederaannya.

"Saya terpaksa pakai paut leher - ini arahan doktor selepas merawat dan melihat seteruk mana kecederaan di leher dan tulang belakang saya... bukan saya yang mintanya," katanya.

penang bersih 3.0 rally lim guan eng and other speakers"Najib mahu semua orang fikir saya sengaja buat pembedahan (tulang belakang) di Munich supaya saya boleh kembali dan tunjuk kepada semua orang," katanya sambil membidas perdana menteri itu.

Hadir sama pada majlis itu adalah Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved