Jumaat, 15 Julai 2011

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 16 May 2011 12:00 AM PDT

Email dari Ceruk Tok Kun – Anwar Ibrahim banyak menerbitkan karya-karya buku yang mengangkat idea pemikirannya seperti Asia Renaisance, walaupun ada di antara buku tersebut ditulis oleh pihak lain.

Umum harus mengetahui dan bertanya kenapa Anwar tidak pernah mengangkat salasilah diri dan keluarganya untuk menjadi tatapan dan perbincangan umum tidak seperti pemimpin-pemimpin lain yang banyak menceritakan mengenai salasilah keturunan dan latar belakang keluarga.

Dalam Islam, salasilah keturunan merupakan satu aspek yang penting kepada seseorang pemimpin, sekiranya seseorang itu datang dari keluarga yang baik sebagaimana ciri yang ada pada pemimpin Islam, nescaya organisasi yang dipimpin akan bergerak baik.

Hari ini, cuba kita perhatikan apa yang berlaku kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) , satu persatu masalah timbul dari ahli akar umbinya hinggalah kepada pemimpin agungnya Anwar Ibrahim.

Kenapa situasi itu berlaku kepada parti tersebut , sedangkan usianya masih diperingkat seawal jagung berbanding parti lain di Malaysia.

Adakah ia berpunca dari Anwar Ibrahim sendiri ?

Menurut satu sumber yang boleh dipercayai, status Anwar sebenarnya boleh dipertikai.

Mak Yan dikatakan bukan bonda sebenar kepada Anwar Ibrahim sebaliknya hanya merupakan mak tiri sahaja, kerana Anwar dikatakan mempunyai ibu dari keturunan Cina hasil hubungan Datuk Ibrahim dan seorang perempuan Cina.

Kalau diperhatikan pendapat sumber ini ada logiknya kerana Anwar pernah mengunakan faktor kematian Mak Yan untuk meraih simpati penyokongnya, ditokok ditambah pelbagai elemen pihak lain menganiayai diri dan Mak Yan.

Sehingga Zulkifli Nordin pernah mengunakan suara latarnya untuk menerbitkan bahan propaganda sentimen simpati kematian Mak Yan sewaktu itu sebagai kaedah untuk meraih sokongan rakyat, Zulkifli Nordin harus menceritakan kembali kepada umum apa kisah sebenar disebalik peranannya sewaktu itu.

Secara logik sebagai anak yang baik, kita sendiri sudah tentu tidak sanggup mempergunakan ibu kita untuk kepentingan sendiri, namun sebaliknya berlaku kepada manusia bernama Anwar, dia peduli apa hal tersebut, agenda peribadi lagi penting kerana barangkali dia tau bahawa Mak Yan bukanlah ibu kandungnya.

Status Anwar tersebut diperkukuhkan lagi dengan pelakuannya yang suka melanggan perempuan-perempuan muda terutama dari Cina, aksi seks beliau dengan China Doll yang terbongkar menjadi bukti, sewaktu beliau berada dalam Kabinet Kerajaan beliau menjadikan Datuk Nalakarupan seorang Bos Syarikat Judi sebagai teman karib dan membekalkan perempuan kepadanya.

Isterinya Wan Azizah juga mempunyai iras muka Cina. Cuba perhatikan gambar Azizah semasa muda.

Pelakuan buruk Anwar bukan setakat itu kerana dirinya juga sanggup melakukan hubungan abnormal dengan puluhan mungkin ratusan lelaki muda yang dikenalinya.

Jika tidak ada mengapa musuh politik menjadikan itu sebagai sasaran untuk menjatuhkan dirinya, kata orang pokok bergoyang sudah tentu ada angin yang datang, dan secara kebetulan muncul watak lelaki gay Sukma Darmawan suatu ketika dahulu yang amat rapat dengannya dan kini wujud pula Saiful Bukhari lelaki muda yang pernah dinodai Anwar Ibrahim.

Bukankah ini membuktikan sahsiah Anwar sendiri sebenarnya adalah tidak baik.

Hari ini, demi meneruskan legasi politiknya Anwar sanggup menjadi pelacur kepada kaum Cina untuk meraih kekuasaaan, keharmornian perkongsian kuasa semua kaum oleh kerajaan sedia ada cuba dirosakkan Anwar.

Anwar lebih sanggup melantik peguamnya terdiri daripada kesemua bukan Islam, sekiranya dahulu ada peguam bernama Zainur Zakaria, Raja Aziz Idrus dan Sulaiman Abdullah, tetapi kini nama tersebut diganti dengan nama-nama yang langsung tidak ada perkaitan dengan bau Islam, apakah maksud kesemua ini?

Sehingga hari ini Malaysia merupakan negara tunggal di kelompok Asia Tenggara yang belum pernah diperintah oleh imigran Cina selain Brunei, di Thailand, Thaksin Shinawatra yang merupakan imigran Cina pernah menjadi Perdana Menteri selama dua penggal sebelum digulingkan tentera.

Begitu juga di Indonesia, Gus Dur yang dikenali juga sebagai Bapa Pluralisme Agama juga merupakan seorang Cina dari sukku Hakka, dan hari ini di Indonesia komuniti Cina amat berterima kasih kepadanya kerana banyak memberi ruang kepada masyarakat Cina atau dikenali dengan masyarakat Tiongkok menyambut perayaan Cuti Tahun Baru China. (rujuk buku Bermula 1 Legasi atau Berakhir tulisan Musli Oli dan Dr.Kadir jaafar, April 2001).

Hubungan Anwar dengan pemimpin ASEAN berketurunan Cina tersebut secara kebetulan atau tidak adalah amat rapat.

Mungkin juga Anwar menggunakan sentimen Cina untuk menarik sokongan kaum Cina di Malaysia.

Cory Aqunio yang pernah menjadi Presiden Filipina pada tahun 1985 juga merupakan imigran Cina di Filipina, secara kebetulan atau persamaan slogan yang dilaungkan Aquino juga adalah "People Power" untuk meraih sokongan rakyat menumbangkan kerajaan sedia ada sewaktu itu.

Harus juga diingatkan Anwar juga pernah mencadangkan dilakukan kajian mengenai Islam dan Confucius sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Di Malaysia hari ini, Anwar Ibrahim juga berada di dalam lingkaran sama dan atas sebab itulah beliau terkehadapan dalam memperjuangkan isu pluralisme dan perkara berkaitan dengan komuniti tersebut sehingga sanggup mengenepikan akidah bangsa sendiri.

Kes Anwar ini kalau kita perhatikan seakan sama dengan perancangan yang dilakukan oleh Yahudi untuk membentuk pemimpin Islam berbaur Yahudi seperti Kamal Atarturk di Turki yang boleh menumbangkan kerajaan Uthmaniyah.

Dari seorang berstatus anak luar nikah, Kamal akhirnya diangkat sebagai Presiden Turki pertama dan memisahkan Islam dari kehidupan seharian masyarakat Turki.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Jawatan Kosong di Pentadbiran Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 10:15 AM PDT

-->> Pelajari Teknik Mudah & Percuma Untuk Menjana RM10.00 Pertama Anda Di Internet Dalam Masa 24 Jam !! Anda tidak perlu membayar apa-apa untuk menjana RM10.00 pertama anda hari ini. Mudah, praktikal dan senang dibuat oleh sesiapa sahaja!
[KLIK] KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA DI FACEBOOK

Berikut adalah jawatan kosong di Pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang :

1. Pegawai Tadbir Gred N41
2. Penolong Pegawai Tadbir Gred N27
3. Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17
4. Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W17

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN BORANG PERMOHONAN

Tarikh Tutup Permohonan : 19 Julai 2011

number of view: 52

Sebarkan kepada saudara mara dan rakan-rakan anda.Sharing is Caring ;-)


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


Freddie&#39;s Journal: Lunch <b>di</b> Warung Kopi Mak Jah, Bukit <b>Jelutong</b>

Posted: 29 Jun 2011 05:33 AM PDT

Dah lama tak makan kat area Bukit Jelutong walaupun aku just stay kat area berdekatan je.heheheh. Kalo tak silap aku, nie kira 2nd time aku makan kat sana la. Food dia pada aku sedap & harga sangat berpatutan, so aku pn bawak la my friend pergi makan kat Warong Kopi Mak Jah.

Walaupun nama nye warung kafe, tapi dalam restoren tue tak la macam warung pun, sangat selesa & cozy la..hehehe


Aku memang suka makan Mee Rebus Johor, sebab aku sangat rindu Mee Rebus Haji Wahid..huhuhu, my favorite mee rebus!!!..So, aku order Mee Rebus Johor & White Coffee while my frend order Macaroni Mak Jah & Kelapa Laut Ais. Harganya sangat berpatutan ye & paling penting mie rebus dia sedap!!!, i loikee!!!..hehehehe. Kat sini ade jugak makanan lain macam Nasi Beriyani, dengar katanya sedap!!, korang should try ok..


So, kalo nak cari warong kafe nie, tempatnye kat area Town Bukit Jelutong je, sebelum masuk Highway Guthrie..

So, selamat memcuba ok.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bayan lepas</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2011 12:00 AM PDT


Yong dapat tawaran melanjutkan pengajian peringkat matrikulasi UKM dalam bidang Sains.
Seronok ya amat yaww!! 
Mana taknya, result SPM makan tak cukup, tapi dapat pulak sambung belajar.
Rezeki tu..

Yong mendapat tempat pengajian di Kompleks Tabung Haji Bayan Lepas, Pulau Pinang.
Yong happy sebab Yong dibesarkan di Penang 12 tahun.
Kembali semula ke pulau ni, memang sangat dinanti.
Mak pun happy sebab anak dara sorang dia ni dekat dengan rumah dia. Di Sungai Petani.
Kalau belajar kat Penang, senang nak balik rumah mak bila cuti hari minggu.

Kompleks Tabung Haji ni baru je siap pembinaannya masa Yong mula2 masuk.
Katil baru, cat baru, peralatan baru, kawan baru, semangat baru.
Yang pasti, waktu tu tahu seronok je. Rasa macam dapat kebebasan.

Photobucket

Sepanjang belajar di sini, tak ada gangguan pelik2, maklumlah,
orang cakap tempat baru selalu kena kacau dek penunggu.
Tapi sepanjang Yong melilau dekat koridor bangunan pukul 2-3 pagi untuk pergi buat prep,
tak ada pulak Yong nampak kelibat pelik2 ataupun bunyi-bunyi yang menyeramkan.
Mungkin Yong bukan jenis yang peka kot?

Tapi bila hampir ke penghujung semester, makin banyak cerita2 seram yang Yong dengar.
Ada kawan Yong dari bilik lain, datang singgah guna bilik air di bilik Yong.
Keluar dari bilik air pucat lesi. Katanya dia nampak sesuatu yang menakutkan.
Yong terus bangun dan masuk bilik air.
Humm...tak nampak apa2 pun?
"Sialan elo, kamar mandi ku ngak punya apa2 barang kotor. Elo bilang apa sih?
Gue nggak ngerti...."

Kemudian dengar pulak cerita isteri kepada pengarah kolej kami
pengsan sebab menegur kelibat.
Yong tak pasti cerita ni benar atau tidak. Tapi mengikut cerita,
katanya dia nampak seperti seorang pelajar
merayau2 di ground floor pada waktu yang agak lewat.
Bila ditegur, terus budak yang disangka pelajar itu bertukar rupa.
Heeee....heeeee.....heeeEEEEE...!!!!

Ada juga cerita2 dari pengawal keselamatan bangunan.
Kata mereka, ketika berkawal di kawasan tangga,
mereka terserempak dengan langsuir.
Ada juga pelajar lelaki yang mengaku mereka nampak kelibat langsuir
di antena atas bumbung bangunan. Tak pasti juga cerita ini benar.
Mungkin sekadar untuk menakutkan pelajar perempuan.

Tapi ini episod yang Yong sendiri alami semasa
minggu2 terakhir di Kompleks Tabung Haji ni.
Esoknya dijadualkan peperiksaan Kimia.
Yong nak study lagi tapi Yong tahu tak ada gunanya.
Yong dah terlampau mengantuk.
Yong tinggalkan prep group dan terus ke bilik.
Kalau tak silap, bilik Yong bernombor 510.
Bilik paling hujung, tingkat paling atas, corner lot.

Lampu Yong biarkan terang sebab,
Yong tak nak roomates Yong masuk dan bukak tutup lampu.

Nanti tidur Yong terganggu.

Yong seorang je dalam bilik.
Semua masih sibuk dalam kelas buat last prep.

Yong letak buku kimia Yong atas meja dan terus menghenyak badan ke katil.

Yong nak tidur sangat2.

Baru nak tutup mata, Yong dengar bunyi perabot dialih-alih tempat.

Yong abaikan je.
Mungkin budak bilik sebelah mengalihkan almari atau meja.

Yong cuba tutup mata.

Tiba2 dengar bunyi helaian buku diselak2.


Yong bukak mata yang memang sedia berat sebab mengantuk.

Yong tenung buku kimia yang Yong letak atas meja.

Buku tu terselak macam berirama.

Buku diselak2...mula2 perlahan...flip-....flip-.....flip-....

lepas tu,....flipflipflipflip...

lepas tu perlahan balik, flip-...flip-.....flip-....flip-....

sambung balik dengan selakan laju.....flipflipflipflip.

Macam ada orang yang mengalihkan mukasurat buku tu,
tapi tidak ada sesiapa.

Yong tenung sampai buku itu ditutup semula sepertimana yang Yong tinggalkan tadi.

Dan buku teks itu setebal 2 inci.

Yong mengantuk sangat, jadi Yong tak peduli.

Yong terus sambung niat nak tidur.

Tapi mungkin 'benda' itu tak puas hati.

Dialih2nya almari yang sebesar almari hotel tu.
Kedepan..kebelakang.

Kalau diikutkan, andainya masa tu Yong tak mengantuk,

mungkin Yong dah melompat terjun dari katil dan berlari keluar bilik sebab takut.

Tapi mengantuk Yong lebih dari segalanya.

Yong ingat lagi apa yang Yong kata dalam hati waktu tu.

"Kalau ko nak main buku aku ke, almari ke, kain baju ke...main je lah.

Aku dah ngantuk. Nak tidor.

Jangan kacau aku, jangan buat bunyi, jangan tunjuk rupa sudah. 
Esok aku nak exam."

Zzzzzz.........(dah tak ingat apa dah time ni...lala-land)

Kengkawan MIT, Penang...korang2 takde own experience ke kat sini. 
Seingat aku, 'benda' tu duduk atas peha Kak Sakirah 
masa dia tengah duduk atas sejadah pakai telekung lagi. 
Sharmila kena 'tegur' dari luar tingkap bilik dia di tingkat 5. Korang tak kena?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


JUJUR DAN IKHLAS: Benarkah Tesco akan Buka <b>Di</b> Sarawak?

Posted: 05 Jul 2011 07:22 PM PDT


TESCO Stores (M) Sdn Bhd (Tesco) melabur kira-kira RM80 juta untuk membuka pasar raya besar terbarunya, Tesco Tanjung Pinang, di Tanjung Tokong sebagai tambahan kepada dua pasar raya sedia ada di bahagian pulau selepas Tesco Jalan Tengku Kudin dan Tesco Extra, Sungai Dua.
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tjeerd Jagen berkata, pembukaan pasar raya itu dijangka dapat menjana pendapatan kepada pengusaha tempatan dan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk negeri itu serta pada masa sama mampu menarik kira-kira 750,000 pelanggan untuk membeli belah di ketiga-tiga pasar raya berkenaan.

Beliau berkata, di Seberang Prai, Pulau Pinang, Tesco turut mempunyai cawangannya di Tesco Extra, Seberang Jaya dan Tesco Bukit Mertajam.
"Ini adalah rangkaian pasar raya Tesco yang ke-41 di negara ini sejak beroperasi 10 tahun lalu dengan jumlah pelaburan keseluruhan setakat ini berjumlah lebih RM4.5 bilion.

"Pasar raya baru ini mempunyai keluasan lebih 19,000 meter persegi dan lengkap dengan kemudahan medan selera, pusat permainan kanak-kanak, kedai, restoran serta menyediakan lebih 1,200 petak letak kereta," katanya selepas majlis perasmian Tesco Tanjung Pinang yang disempurnakan Yang Dipertua Negeri, Tun Dr Abdul Rahman Abbas, semalam.

Tjeerd berkata, pembukaan cawangan itu turut menawarkan 60,000 produk dengan 95 peratus adalah produk tempatan dan pihaknya juga merancang untuk membuka cawangan terbaru pada masa depan.


Pada majlis itu, Tesco menyumbangkan sebanyak RM5,000 sebagai sebahagian program tanggungjawab sosial korporat kepada Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Tokong sebagai dana aktiviti sekolah itu. Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Wirdati&#39;s Empire: Fasa 2 praktikum. Kisah <b>di Batu Kawan</b>.

Posted: 03 Jul 2011 10:06 PM PDT

Hari pertama ke sekolah. Cuti.
Tapi guru besar suruh datang jugak sebab kena lapor diri.
Tulis nama dalam buku kehadiran then balik.
On the way balik, dapat call guru penolong kanan nak jumpa.
So... patah balik.

Alhamdulillah.
Semua nampak ok.
GPK baik. Bertolak ansur dan faham situasi kami selaku guru pelatih.
Malangnya...buku rekod kena hantar hari Jumaat.
Jem!

Lesson plan hari isnin kena buat siap-siap la khamis tu.
Haisy!

Sebab hari ni cuti, pukul 10 balik rumah.
Then order gas sebab nak masak.
Seronok pulak sebab first time beli gas sendiri. Angkat tong gas dari depan rumah sendiri. Haha.
Tong gas kosong memang bawak dari rumah. Petronas punya. Tetiba orang yang datang bawak gas tu turunkan gas tong biru. Cuak sekejap. Settle angkat gas masuk rumah terus kol mak.
"Mak, tadi org beli gas. Tapi ia bagi tong warna lain. Tak pe ke?"
Mak kata tong biru tu kecik sikit so murah sikit. Takpe, nanti gas tong tu dah habis kita beli kat Taiping dapatla tong macam dulu.
Saya tak biasa tengok tong gas selain warna ijau merah tu.
Tu yang cuak sekejap. Haha.

Mak kata "Selamat hidup berumahtangga. Belajar la hidup sendiri."
Hehe. Mak, rumah ni takde tangga lagi.

Plan nak masak tomyam. Hamboi!
Pusing. Pusing. Tak jumpa pulak kedai jual ayam. Kedai cina ada la. Tak yakin so tak beli. Ada stok sardin dalam rak. Hari ni masak sardin dengan kobis goreng je. Makanan hari ni bebas minyak sebab... lupa nak beli.

Rumah macam tongkang pecah lagi. Tak tahu nak kemas macam mana.
2 bulan je pun..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 12 May 2011 12:00 AM PDT

KUALA LUMPUR-Walaupun dibelungi rasa kecewa dengan insiden jump start di Batu Kawan, Mohd Affendi Rosli berharap dapat beraksi dengan lebih baik pada Pusingan 3 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang bakal berlangsung di Stadium Sultan Mizan Gong Badak, Terengganu pada 13 dan 14 Mei ini.

Affendi dikenakan penalti 30 saat setelah didapati melakukan kesalahan jump start pada perlumbaan akhir CP130 bulan lepas.

Penalti itu secara langsung meletakkan Affendi di kedudukan kelapan walaupun dia melintasi garisan penamat di tempat kedua.

Jika bukan kerana denda tersebut, Affendi akan berada di kedudukan teratas keseluruhan CP130 bersama-sama pendahulu ketika ini, Ahmad Fazli Sham (Pennzoil Fastrac Racing) dengan 33 mata. Kini dia berada di kedudukan keenam dengan 21 mata.

Nasib malang turut menimpa rakan sepasukannya, Azlan Shah Kamaruzaman yang turut didapati bersalah kerana kesalahan serupa. Nasib pelumba berusia 27 tahun itu bertambah malang apabila gagal menamatkan perlumbaan ekoran masalah mekanikal pada pusingan ke-13 daripada 15 pusingan perlumbaan.

"Keputusan di Pusingan 2 pasti lebih baik jika bukan kerana kesalahan teknikal saya dan Azlan lakukan. Kami tidak menyangka klac baru ini amat sensitif dan ketika kami menkar ke gear satu ia menendang dengan kuat.

"Saya hampir berputus asa selepas marshal menunjukkan isyarat kesalahan jumpstart pada pusingan 5.

"Walau bagaimanapun saya meneruskan perlumbaan kerana lebih baik jika dapat membawa pulang mata berbanding dengan tangan kosong," kata pelumba berusia 26 tahun itu.

Tambahnya lagi, "Saya sangat menyesal dengan kesilapan kerana pada waktu itu saya yakin dapat menamatkan perlumbaan di atas podium memandangkan jentera Honda saya  begitu kompetitif di Batu Kawan. Malangnya,  saya gagal menggunakan kelebihan tersebut."

Affendi bertekad untuk melupakan perkara yang telah berlalu dan kini bersedia untuk memberikan aksi terbaik di Terengganu.

"Nasib saya kurang baik pada dua pusingan sebelum ini dan saya berharap ia akan berakhir di atas podium di Terengganu. Bukan setakat jentera Honda saya berada dalam keadaan terbaik setelah pelbagai pengubahsuaian dilakukan oleh mekanik, malah perlumbaan kali ini merupakan satu perlumbaan teknikal.

Saya amat menggemarinya kerana tidak semua pelumba CP130 dapat melakukannya dengan baik," kata Juara keseluruhan Novis 2007 ini.

Ketika Fazli mendahului kedudukan keseluruhan CP130, mengekori di belakangnya ialah Abdul Muhaimin Roslan (Yamaha Maju Motor Racing) di kedudukan kedua dengan 31 mata dan Mohd Zaqhwan Zaidi (Pachie Yuzy Honda Racing) ketiga dengan 26 mata.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

The scenic landscapes of <b>Balik Pulau</b> prove perfect for tai chi <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 09:51 AM PDT

There is much to see in this region

There is much to see in this region

For most people, day to day chores and work headaches can lead to serious stress build up that can produce feelings of ennui and unhappiness. As such, many have chosen to deal with this stress through peaceful meditation and tai chi exercises. Another great way to manage the negative influences in one's life is by getting away from it all in a beautiful and distant land. For those individuals who would like to explore an exotic locale where they will have plenty of space to practice their tai chi movements, a trip to the Malaysian town of Balik Pulau could be in order.

Located on Penang Island, Balik Pulau is a small town that is famous for its natural and agricultural treasures. The town, which loosely translates to 'the back of the island,' is a popular producing ground for many of the region's most celebrated fruits, particularly durians. Durians are a large, spiked fruit that has fiercely divided many people thanks to its strong odor and taste.

One thing that sets the city apart from most destinations in the area is that it is entirely self-sufficient – producing its own food and water supplies as well as its own dedicated public services including a police force, power station, post office and telecommunications company.

It is also the home to a number of colleges and universities, and a popular launching point for exploration of Penang Island, thanks to its strong selection of roadways. Popular sites for travelers looking to practice their tai chi movements include the calm beaches of Pantai Pasir Panjang to the south and Pantai Kerechut to the north.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

a ROJAK life: <b>Balik Pulau</b>

Posted: 29 Jun 2011 08:30 AM PDT

0-Exclusively heterosexual
1-Predominantly heterosexual, only incidentally homosexual
2-Predominantly heterosexual, but more than incidentally homosexual
3-Equally heterosexual and homosexual
4-Predominantly homosexual, but more than incidentally heterosexual
5-Predominantly homosexual, only incidentally heterosexual
6-Exclusively homosexual

life is like an escalator:)

Posted: 15 Jul 2011 02:47 AM PDT

Society often measures people by what cars they drive. Do we stop to look at who people really are?

WE were told to dress in our best that day. The minister was coming!

Yes, the Minister of Education was coming to our Mara Junior Science College (MRSM) in Balik Pulau, Penang. It was an occasion the whole school had been waiting for for years.

I put on my best shirt. My neck tie was in a perfect knot. I put on the blazer, looked at myself in the mirror and thought I looked real sharp. I guess even the minister would be impressed when he saw how good I looked. Except for a select few, nobody knew the blazer was actually rented for RM10 from a photo studio in town!

I certainly attracted a lot of stares that afternoon. A lot of heads turned to look at this strange man in tie and blazer riding his racing bike through the kampung. Even the chickens pecking near the roadside scampered away in shock, and the cows mooed.

Kampung Pondok Upeh was a small, remote village in Balik Pulau where everbody knew everyone else. They would expect a man dressed as well as I was that day to be in a big expensive car, not on a bicycle!

In my first four years as a teacher in MRSM Balik Pulau I went around on my racing bike. While others were racing each other to buy Proton cars at that time, I just couldn't be bothered. I was happy to be on my trusty bicycle.

I heard all sorts of snide remarks, both from the school staff and the kampung folk, about how a teacher, a graduate from a university overseas, should be equipped with a more appropriate mode of transportation. Yes, I could afford a car but I chose to ride a bicycle. I was the one riding the bicycle. I could deal with it, why couldn't others?

At one time, I went to invigilate the SPM oral exam at a nearby secondary school, the SM Seri Balik Pulau. When I got there, the guard wouldn't open the gate for me! He didn't believe me when I said what I was there for. Fortunately, I had a friend who was a teacher in the school and he told the guard to let me in.

I did the invigilation the next year at SM Sacred Heart in Balik Pulau. The students were naturally nervous about their English oral exam. Later, when they saw me on my bicycle in town, their mouths dropped open. They would call to their friends and point at me. I couldn't hear what they were saying but maybe it was, "Can you believe it? That idiot on the bike was our invigilator!"

Sometimes, I couldn't believe the prejudice that people had just because I rode a bicycle. One day I rode to a Mamak stall and parked right in front of it. As I walked in, the stall guy was flirting with a young female factory worker, a so-called minah kilang, who had just finished work. The guy was asking her to go watch a movie with him but she declined.

As I walked in, the Mamak, who knew me well, pointed to me and told the girl: "Tak mau saya, keluar dengan dia mau ka? (If you don't want me, do you prefer him?)"

The girl looked at me, then my bicycle, and scornfully said: "Lagi tak mau! (I dislike him even more!)"

After she turned and walked away, the Mamak laughed his head off. I was left speechless. Did she say no because of my bike or because of me? Surely it was my bike. It couldn't be me. I wasn't really too bad-looking. I did have more than a few admirers then. Would she have said no if I had come in a car instead? I don't know.

Some time later, a few teachers from the school arranged to meet for lunch at another Mamak stall.

The stall owner greeted the other teachers respectfully, "Cikgu, apa mau makan? (Teacher, what would you like to eat?)"

When it was my turn the mamak said, in a raised voice, "Tambi, lu apa mau? (Hey boy, what do you want?)"

The other teachers roared with laughter! One of the teachers explained to the Mamak that I was also a teacher. He couldn't believe his ears. I had always gone to his stall on my own and he had always treated me with indifference. I couldn't care less.

At least one person never treated me with scorn even though I only had a bicycle. I would cycle to her house and leave it there. She would then drive her car (I didn't have a driving licence) and we would go out on dates. Pathetic, wasn't it? Well, I later married her and we now have two beautiful children

MORAL OF THE STORY : DONT EVER EVER JUDGE A BOOK BY ITS COVER. ITS NOT WRONG TO BE HUMBLE RIGHT? :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved