Khamis, 28 Julai 2011

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


BLOG PENANG: <b>di negeri pulau pinang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: <b>di negeri pulau pinang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 09:29 PM PDT

URL Sumber Asal :-

LAWATAN TUAN YANG TERUTAMA <b>NEGERI PULAU PINANG</b> KE MASJID

Posted: 20 Jun 2011 07:00 PM PDT

Bukit Bendera merupakan sebuah kawasan Parlimen di negeri Pulau Pinang, negara Malaysia. Negeri Pulau Pinang terletak diantara negeri Kedah dengan negeri Perak di utara Semenanjung Malaysia.

Berada pada ketinggian lapan ratus tiga puluh meter di atas Georgetown, puncak Bukit Bendera (Bahasa Inggeris: Penang Hill) mempunyai suhu yang dingin dan panorama yang mengasyikkan.

Secara umumnya, ia lima darjah Celsius lebih dingin daripada paras laut. Dari kemuncak, para pelancong boleh ada penglihatan yang menakjubkan ke bawah seluruh pulau bahkan juga ke tanah utama di seberang laut. Ia terdapat taman yang menyenangkan, pondok berfesyen tua, restoran dan penginapan, sebuah kuil Hindu, seta Masjid Muslim di puncaknya.

Bukit Pulau Pinang sebenarnya digelar Bukit Strawberi (Strawberry Hill) kerana ia juga merupakan pengeluar strawberi. Bentuk muka buminya dan suhu yang dingin amat sesuai bagi penanaman strawberi.
Rintisan yang mencapai kemuncaknya mudah melalui Taman Botanikal Air Terjun dengan jalan kaki. Nama rasmi bukit ini adalah Bukit Bendera Pulau Pinang (Flag Hill), namun ia tetap secara umumnya dipanggil Bukit Pulau Pinang.-WIKI

12 June 2011, 6.00 petang. Satu lawatan  ke Masjid Bukit Bendera bagi Program Bacaan Yaasin dan Doa Selamat telah di hadiri oleh Tuan Yang Terutama Dato' Seri Utama Dr Hj Abd Rahman  bin Abbas, Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang. Program pengimarahan ini dilakukan bersempena dengan kedatangan Bulan Rejab dan sambutan di ambang Ramadhan diselangi oleh tazkirah yang disampaikan oleh Us Roslan Che Rus dari JHEAIPP.

Pegawai Takmir Pulau Pinang sempat bergambar dengan pokok anggur yang ditanam di Masjid Negeri Pulau Pinang.

Bergambar antara Bahagian Pengurusan Masjid Surau dan imam serta bilal Masjid negeri sebelum bertolak ke Bukit Bendera

 Batu asas yang bersejarah menceritakan segalanya

Telah dibuka dan dirasmikan oleh Raja Tun Uda bin Raja Mohamed Al-Haj S.M.N pada tarikh 22 April 1966 M bersamaan 1 Muharram 1386 H

Ketibaan Tuan Yang Terutama Dato' Seri Utama Dr Hj Abd Rahman  bin Abbas, Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang disambut oleh Us Abd Rashid dari Bahagian PMS JHEAIPP

Turut hadir ialah YB Speaker DUN Pulau Pinang, Dato Setiausaha Kerajaan Negeri dan Timbalan,  Yg Bhg SS Dato' Mufti Kerajaan Pulau Pinang, YB Exco Agama Pulau Pinang dan Pengerusi Masjid Bukit Bendera

Tuan Yang Terutama dan jemaah sedang menggu waktu azan Maghrib dilaungkan

Hiasan dalaman dan reka bentuk kubah yang bernilai sejarah

Selepas selesai solat Maghrib secara berjamaah, majlis diteruskan oleh pengerusi majlis Us Abd Rashid b Abd Jalil dengan menerangkan agenda program pada malam itu.

Bacaan Yasin, tahlil dan doa selamat agar umat Islam terus bersatu padu dan maju

Bacaan Yaasin dan doa selamat diketuai oleh SS Mufti Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Dato Hassan b Hj Ahmad.

Selesai bacaan Yaasin diikuti oleh tazkirah ringkas berkenaan keberkatan Bulan Rejab-Syaaban-Ramadhan oleh al Fadhil Us Roslan Che Ros dari JHEAIPP(kelihatan Tuan Yang Terutama dan hadirin tersenyum dengan usikan dalam tazkirah tersebut)

Imam Besar Masjid Negeri Pulau Pinang, Tuan Haji Yusuff b Ahmad turut hadir dalam majlis ini

Selepas solat fardhu Isya' semua jemputan menimati hidangan makan malam di luar bersama Tuan Yang Terutama

Meja makan Tuan Yang Terutama dan dif kehormat

Pemandangan Jambatan Pulau Pinang diwaktu malam dari Bukit Bendera.


Penang Hill Mosque, or Masjid Bukit Bendera, is the only mosque on Penang Hill. Erected to the use of Muslims living and working on the hill, the mosque is located at a short distance from the Penang Hill Hindu Temple. The majority of users of the mosque are those working at the stalls near the Penang Hill Railway Station, government servants attached to the post office, and other departments on Penang Hill.

Getting there

At time of writing (September 2008) the Penang Hill funicular train is again out of operation. Until the hill train is in operation again, the only two ways to reach the Penang Hill Mosque is by either jeep or by hiking. Coming from the jeep track, look for sign pointing to Bellvue Hotel upon arriving at the peak.

What to see and do

The Penang Hill Mosque brings Islamic architecture to the otherwise colonial buildings of Penang Hill. Its minarets and domes stand in stark contrast to the surroundings, balanced only by the existence of the Hindu temple nearby.

RUJUKAN..........

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2011 07:50 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Picnic <b>di Batu Ferringhi</b> - Multiply

Posted: 08 Jun 2011 07:15 PM PDT

Tempat perkelahan terdekat kami. Pada ptg sabtu...kami berkelah disini sambil ingin bermandi di laut. Namun cdgn itu terpaksa dibatalkan disebabkan ombak terlalu kuat...jd kami bermain di pesisir pantai, namun basah la juga kena pukulan ombok...pd hari tersebut kami membawa bersama seorang anak sedara di picnic tersebut....

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

My name is TIPs ^__^: <b>Batu ferringhi</b> Pulau Pinang

Posted: 19 May 2011 07:47 PM PDT

bosaaaaanyaaaaaaa.... tak tahu nak buat apa. cuti sem 4 BULAN kot,,,,EMPAT BULAN tuu....hehehehe..macam-macam kan, kalau study bising kata banyak assignment kalau cuti bising kata tak tahu nak buat apa..hehehe ^^..

Tak tahu nak citer pasal apa... ternampak gambar masa jalan-jalan kat Batu ferringhi ni,,, nak ceciter sedikit maklumat tentang Batu ferringhi lah,,kot-kot sapa-sapa yang belum datang sini lagi nak cari maklumat ke pape ke kan,..jeng..jeng...

Batu ferringhi  nie adalah satu tempat perlancongan yang utama di Pulau Pinang nie,,kalau datang penang tak sampai Batu ferringhi nie,,,agak pelikla jugak,,macam tak sampai penang la katakan,,heheehee

ADA APA KAt Sana?????
Batu ferringhi  ni adalah pantai tempat orang ramai beristirehat,,bermandi manda.. berdating...tengok kapal-kapal...tengok orang dating (hehehe). tengok minah salleh (ops...^^).. Naik kuda.... naik kapal dan banyak lagi aktiviti yang boley buat di Batu ferringhi

Air dia kadang-kadang bersih kadang-kadang kotor.. xtaw la jugak nak pastikan bila dia akan jernih dia akan xjernih,,ikut nasib lah,,hehehe...  tapi tempat nie best untuk tangkap gambar la,,hehe... dan boleh tengok matahari terbenam jugak,, (besssssttttt)....

aktiviti di waktu malam.... apa yang boleh buat di tepi pantai pada waktu malam?? semua gelap gelita kan,,,, jom kita berpindah dari tepi pantai ke tepi jalan pulak,,, di tepi jalan ada night market yang menjual macam-macam barang,,, branded pon ada,,, cd belambak,,murah-murah jer,,, ramai mat n minah saleh lah pada waktu malam yang jalan-jalan shopping nie.... minah jepun,,mat arab,macam2 lah,,

barang-barang yang dijual seperti aksesori wanita,,,jam,,cd,, aiskrim,,lampu (sangat cantik).. kasut, baju,,beg,,gambar,,teddy bear,,, macam-macam lah ada..kalu duit penoh poket sedaplah nak berjalan,,, tapi jalannya agak jauh,,berkilo-kilo.... penat la jugak,,jalan ,,jalan dan jalan,, hehehe

setelah cari gambar untuk view ,,xde langsung,,ada gambar gila kamera jer,,,hehehehe... pape pon nampak la jugak view kat blakang 2,,huhuhu...tutup mata tengok jelah,,hehehe

-------------------------gambar dari pakcik google-------------------------------

----------------------------------------aktiviti malam d tepi pantai (BBQ)-----------------------------------

gila-gila di tepi pantai

bbq time....

buat muka comey d tepi pantai

makcik pakcik bbq

romantinya tempat niee,,hhehee

oopps bang2 boom pon ada,,kekeke

^___^

ada gitar main ,,,romantik,,hehehe

muuahh

sedop noh

sedapppp

kekenyangannnn 

sangat-sangat rindukan masa ini ^^

----------------------------------------------------shopping time ------------------------------------

cantik kan lampu2

ops,,,xsempat senyom

hehehehe,,,brani pakai jalan2 x??

kedai nak tutup daaa

nak beg elo kity 2,,,

kedai makan

makan dalam kapal atas darat,,hehe

meriam pon ada

sukaaa

jom balik tidooor..

-----------------------------permandangan pada waktu petang,,,, hahaha,,,, ada gambar masa g shooting jer,,, gambar view xde,,,huhu----------------------

HEHE

tgk batu 2...huhu

tempat best utk shooting

batu2

sesuai utk shotting wedding jugak

air sambung ngan laut

pagar umah mat salleh

matahari terbenam

----- TAMAT---

Jom kongsi -kongsi pengalaman kawan-kawan yang pernah sampai di batu feringgi ^^...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di jelutong</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Freddie&#39;s Journal: Lunch <b>di</b> Warung Kopi Mak Jah, Bukit <b>Jelutong</b>

Posted: 29 Jun 2011 05:33 AM PDT

Dah lama tak makan kat area Bukit Jelutong walaupun aku just stay kat area berdekatan je.heheheh. Kalo tak silap aku, nie kira 2nd time aku makan kat sana la. Food dia pada aku sedap & harga sangat berpatutan, so aku pn bawak la my friend pergi makan kat Warong Kopi Mak Jah.

Walaupun nama nye warung kafe, tapi dalam restoren tue tak la macam warung pun, sangat selesa & cozy la..hehehe

Aku memang suka makan Mee Rebus Johor, sebab aku sangat rindu Mee Rebus Haji Wahid..huhuhu, my favorite mee rebus!!!..So, aku order Mee Rebus Johor & White Coffee while my frend order Macaroni Mak Jah & Kelapa Laut Ais. Harganya sangat berpatutan ye & paling penting mie rebus dia sedap!!!, i loikee!!!..hehehehe. Kat sini ade jugak makanan lain macam Nasi Beriyani, dengar katanya sedap!!, korang should try ok..

So, kalo nak cari warong kafe nie, tempatnye kat area Town Bukit Jelutong je, sebelum masuk Highway Guthrie..

So, selamat memcuba ok.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


Sabri Photography: Majlis perkahwinan Ida & Amir <b>di Tanjung Tokong</b> <b>...</b>

Posted: 05 Jun 2011 12:23 AM PDT

Ini hanya sebahagian daripada gambar menarik pasangan pengantin romantik Ida dan Amir yang bijak bergaya bila lens ditujukan ke arah mereka.  Walaupun hari agak mendung dan hujan sekali sekala lebat tidak mematahkan semangat saya dan abang Ida Saudara Fitri yang juga seorang jurugambar 'menembak' sasaran dengan tepat.
Hasilnya kenduri yang diadakan di dewan salah sebuah flat belakang Island Plaza, Tanjung Tokong berjaya dilaksanakan dengan kunjungan ramai rakan taulan, sahabat handai dan saudara mara jauh dan dekat.
Yang penting tali silatulrahim terjalin erat bak memaku di papan yang keras. Beberapa lokasi dipilih antaranya Taman Belia dan berdekatan rumah Amir sendiri iaitu berdekatan dengan laut atau lebih mesra dipanggil 'Taman Juta' kerana harganya mencecah RM5-7 juta sebuah yang mana pembinaanya dilaksanakan selepas projek tambakan laut.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 11:13 AM PDT

URL Sumber Asal :-

MENIKMATI KULINER WISATA <b>BUKIT JAMBUL</b>

Posted: 30 Jun 2011 07:29 AM PDT

Obyek wisata Bukit Jambul, terletak di Desa Pesaban, Rendang, Karangasem, Bali. Setiap harinya obyek wisata dengan latar belakang pegunungan yang indah dengan udara sejuknya tersebut, selalu ramai disinggahi oleh para wisatawan.


Obyek wisata yang terletak sekitar 60 Kilometer sebelah Timur Denpasar itu, pada jaman penjajahan merupakan tempat persinggahan para pejabat belanda tersebut, terlihat asri dan alami serta masih disinggahi wisatawan, yang ingin beristirahat, sambil menikmati sensasi makan di puncak Bukit Jambul.

Di puncak bukit terdapat sebuah pura yang disebut Pura Pucak Sari yang dikelilingi oleh pepohonan besar. Sementara, di bawah kompleks pura terdapat panorama persawahan yang memukau. Ini membuat pepohonan terlihat seperti jambul sehingga bukit ini di beri nama Bukit Jambul.

Keindahan alam pegunungan dan hamparan sawah terasering, serta udaranya yang sejuk, semakin menambah kenikmatan, serta menjadi sensasi tersendiri, bagi wisatawan, sembari menikmati hidangan nikmat, menu khas yang ditawarkan di sejumlah restaurant di obyek wisata ini.

Sejumlah menu spesial, seperti gado-gado, ayam goreng, nasi goreng spesial, seafood, serta menu makan eropa, dan tradisional bali, yang disajikan dalam bufee, menjadi pilihan yang bisa di nikmati wisatawan.

Jika Anda ingin merasakan sensasi makan dipuncak bukit, obyek wisata Bukit Jambul, mungkin bisa menjadi pilihan tujuan wisata Anda dan keluarga.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved