Isnin, 28 Mei 2012

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2012 11:33 PM PDT

URL Sumber Asal :-

ENSIKLOPEDIA PENDIDIKAN MALAYSIA: Anwar bin Ibrahim

Posted: 29 Mar 2012 12:15 AM PDT


Datuk Seri Anwar bin Datuk Ibrahim Abdul Rahman (lahir 10 Ogos 1947) adalah seorang ahli politik Malaysia berbangsa Melayu, bertindak sebagai ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia, di atas kapasitinya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh. Di peringkat akar umbi, Datuk Seri Anwar merupakan penasihat Parti Keadilan Rakyat dan ketua umum Pakatan Rakyat. Semasa awal kerjaya politiknya, beliau merupakan 'anak didik' Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, tetapi kemudiannya tampil sebagai seorang pengkritik Tun Dr. Mahathir yang lantang.
Beliau dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.[5] Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO. Semasa kecil, beliau sering dibawa ke majlis-majlis ceramah wanita.Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur.
Semasa kecil, beliau bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kemudian, beliau meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya. Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas MCKK. Semasa di MCKK, Anwar mengenali Sanusi Junid, Kamaruddin Jaafar dan Yahaya Ahmad. Selepas itu pada tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera).
1982 - 1983 Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
1983 - 1985 Menteri Belia dan Sukan
1985 - 1986 Menteri Pertanian
1986 - 1990 Menteri Pendidikan
1990 - 1998 Menteri Kewangan
1993 – 1998 Timbalan Perdana Menteri

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2012 11:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Zon Mama: Kalaulah...

Posted: 16 Apr 2012 09:07 PM PDT

Pagi-pagi lagi dah keluar ke Pejabat Imigresen Putrajaya untuk uruskan renewal Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) bibik yang dah dekat nak expired pada 14.5.2012 nanti.

Kalau sebelum ni, caj renewal PLKS bagi pembantu rumah Indonesia adalah RM445. Sebelum keluar ke Pejabat Pos untuk buat Money Order semalam, teman dah call Imigresen dulu untuk dapatkan maklumat terkini jika ada perubahan terutamanya tentang caj. Hmmm, benar sekali... dah naik RM50 rupanya bermula 1 September 2011 yang lalu. Puas mencari di
portal Imigresen. Tak jumpa kat mana ceruk tok kun yang diletaknya info tu. Jadi caj baru adalah RM495 setahun (14.5.2012 - 14.5.2013).

Temanpun teruslah ke Pejabat Pos buat Money Order bagi amaun RM495 plus caj proses RM2. Jumlah semuanya RM497.

Sampai saja di kaunter pagi tadi, staf Imigresen tengok pasport bibik akan expired pada 30.3.2013. Tak sempat hingga ke tarikh expired PLKS yang sepatutnya selepas renewal iaitu 14.5.2013. Jadi, Imigresen hanya akan renew sehingga 14.3.2013 iaitu kurang 2 bulan dan cajnya hanya RM427. Aiseh... tak tahu pulak boleh bayar cash di kaunter untuk amaun bawah RM1,000. Kalau teman tahu itu, tidaklah teman bersusah-payah pergi buat Money Order tu semalam. Alhamdulillah masih ada cash dalam purse. Kalau tidak, jenuhlah teman nak kena pergi keluarkan duit pulak. Sudahlah banknya agak jauh.

Dah settle bayar dan dapat pelekat PLKS di pasport bibik, terpaksalah teman ke Pejabat Pos semula untuk tunaikan duit. Padahal baru semalam saja teman ke sana. Hanya dapat amaun refund sebanyak RM495 saja. Caj proses RM2 tidak dipulangkan. Tak apalah...

Nampaknya teman kena renew pasport bibik sebelum PLKS ni expired pada 14.3.2013 nanti. Mungkin 1.3.2013 ok untuk pergi tapi baik teman tanya Kedutaan Indonesia dulu berapa lama tempoh siap pasport. Temanpun dah ingat-ingat lupa. Itulah, lain kali tulis cepat-cepat kat dalam blog ni! :b Kalau tak silap temanlah, boleh siap dalam tempoh 24 jam dengan syarat kena terjengol depan pagar Kedutaan awal-awal selepas Subuh!

Kemudian teman kena pergi semula ke Imigresen untuk extend PLKS ke tarikh baru. Harapnya selepas ni dapat set tarikh expired pasport dan PLKS yang berdekatan. Senang sikit nak menguruskannya.

Hmmm... begitulah manusia... "Kalaulah kutahu... bla... bla... bla..." Errr... Pastinya teman layak digelar "Nujum Pak Belalang" kalau teman tahu apa yang akan berlaku di depan, ye tak? :D

Walaupun kita dah usaha buat persediaan itu dan ini untuk elak kesilapan tapi tetap nak tersilap perhitungan jugak. Tak apalah, pujuk hati ni. Itu semua sebagai pengajaran pada kita dan menjadikan kita lebih berpengalaman... :)

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2012 11:28 PM PDT

URL Sumber Asal :-

PTPTN: Anwar Tak Tahu Mengira, Macam Mana Nak Tunai Janji <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 05:58 AM PDT

April 13, 2012   ·   95 Comments

anwar_bodoh_pkr_

HARI ini tak tahu apa suwey, penulis terselak akhbar paling tak masuk akal dalam negara ini iaitu SelangorKini, keluaran terbaru pulak tu.  Dikatakan tak masuk akal sebab ia tidak langsung menceritakan kelemahan, sebaik semua yang baik-baik tentang kerajaan Pakatan harami Selangor.

Walhal penulis baru sahaja selesai mengalami 'kejutan sementara' kerana menempuh jalan di Selangor yang berlubang atau tidak rata.  Bagaimana pula negeri yang begitu teruk sekali kemudahan awamnya itu, tapi diberi gambaran baik-baik sahaja oleh SelangorKini?

Baiklah, kembali kepada isu yang penulis ingin bincangkan disini.

Ia berkisar tentang ceramah Anwar semasa Himpunan Rakyat dan Munajat Perdana Selamatkan Selangor di Stadium Melawati pada 7hb April yang lepas – majlis yang asalnya menyasarkan 6 juta rakyat tapi hanya dihadiri sekitar 6 ribu orang sahaja.

Dalam ceramah sebelum acara solat dijalankan, Anwar menuduh bagi setiap RM 1 ribu yang dipinjam pelajar melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), pelajar perlu membayar semula sebanyak RM 5,000 – faedah sebanyak 400%!!

Itu bermakna, kalau pelajar Ijazah Pertama menerima pinjaman sebanyak RM 7,000, dia sebenarnya berhutang sebanyak RM 28,000 setahun dengan PTPTN!!  Kalau 3 tahun pengajian, darab sajalah.

Benarkah begitu?

Kalau benar, bagaimana agaknya, pinjaman RM 1,000 dengan faedah 1% setahun boleh tiba-tiba mencecah RM 5,000 seperti yang disebutkan Anwar?  Bukankah 1% daripada RM 1,000 sama dengan RM 10?  Malah kalau kadar faedah dahulu pun (4%), jumlah itu masih rendah lagi.

Tapi sekarang Anwar bercakap tentang janji-janji pilihanraya, yang kalau dihimpun keseluruhannya, bernilai berbilion ringgit!!

Baru cerita tentang pengiraan mudah (1% daripada RM 1,000) pun Anwar dah gagal, apa cerita nak hitung yang berbilion-bilion ringgit lagi?  Tak hairan kenapa negara kita terjejas teruk semasa krisis ekonomi 1997, rupanya ketika itu kita ada Menteri Kewangan paling bangang!!

Penulis nak terangkan disini, PTPTN ini hanya helah Anwar untuk dapatkan undi.  Dia sudah kantoi salah cakap beberapa kali – dalam hal PTPTN ini sahaja.  Depan professional muda (artikel semalam), Anwar cakap benda lain – bukan hapus semua pinjaman, ikut pendapatan dan berperingkat-peringkat. Depan orang kampung Anwar cakap putang PTPTN akan dihapuskan semua pulak?

Ini kalau tak lidah bercabang, apa gelaran yang kita nak beri pada si dungu ni?

By

Tags: , ,


0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved