Sabtu, 12 Mei 2012

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


BLOG PENANG: <b>di negeri pulau pinang</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2012 02:45 AM PDT

URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Tipu Lagi! Kerajaan DAP <b>Pulau Pinang</b> Buru <b>...</b>

Posted: 03 May 2012 02:20 AM PDT

Kategori Eksklusif

Tipu Lagi! Kerajaan DAP Pulau Pinang Buru Peminjam Pendidikan Negeri

Oleh : Azlina Rosdy

PULAU PINANG, 3 Mei – "UMNO Pulau Pinang mencabar Kerajaan Negeri ini di bawah pimpinan DAP agar menghapuskan dahulu pinjaman pendidikan Kerajaan Negeri dan kemudian barulah boleh mendesak Kerajaan Pusat menghapuskan PTPTN (Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional).

"Jangan hanya pandai memperalatkan mahasiswa agar mendesak kerajaan menghapuskan PTPTN tetapi mereka sendiri mengambil pendekatan menyiarkan nama peminjam tegar untuk mengutip hutang.

"Pelik betul cara mereka ini. Seharusnya mereka menunjukkan contoh dahulu dengan menghapuskan pinjaman pendidikan negeri bermula di Negeri Pulau Pinang dan diikuti oleh negeri pembangkang yang lain. Kemudian barulah boleh mendesak kerajaan dalam isu PTPTN," ujar Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang menyiarkan nama peminjam pendidikan kerajaan negeri tersebut.

Sambil menyifatkan tindakan kerajaan negeri di bawah pimpinan Lim Guan Eng ibarat diktator, beliau menjelaskan seharusnya kerajaan negeri mempraktikkan apa yang didesak kepada Kerajaan Pusat berhubung isu PTPTN.

"Lagipun saya amat pasti hutang tersebut tidak mencecah angka billion. Hanya jutaan ringgit. Merekakan mahu pelajaran percuma sehingga sanggup memperalatkan pelajar IPT dan IPTS. Inilah masa terbaik untuk membuktikan bahawa mereka adalah pemimpin yang cakap serupa bikin.

"Selama ini apa yang mereka cakap tidak seiring dengan kelakuan mereka. Gunakan kesempatan ini untuk membuktikan bahawa selama ini dakwaan mereka tidak pernah mengotakan janji adalah tidak benar. Saya ingin lihat adakah mereka berani untuk memansuhkan semua pinjaman tersebut. Jangan hanya pandai cakap sahaja," bidas beliau lagi.

Sebelum ini, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah berjanji mahu memansuhkan PTPTN jika menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke -13 kerana kononnya pendirian pakatan pembangkang mahu menyediakan pendidikan percuma kepada rakyat.

"Saya berharap agar mahasiswa yang selama ini terpengaruh dengan omong kosong pembangkang agar berfikir semula. Adakah kita mahu pemimpin seperti ini yang sering tipu sana tipu sini semata-mata inginkan kuasa dalam politik. Apa sahaja janji mereka adalah satu penipuan.

"Contoh terbaik, jika benar mereka ikhlas untuk memberikan pendidikan percuma kepada rakyat, hutang pendidikan kerajaan negeri ini dihapuskan terlebih dahulu," jelasnya lagi. – MediaUMNO

Berita Bertarikh 3 May 2012 (4 Hari Lalu) Pada 5:20 PM

BLOG PENANG: <b>di negeri pulau pinang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Maharum Bugis Syah (MBS): Yang Di-Pertua <b>Negeri Pulau Pinang</b> <b>...</b>

Posted: 29 Apr 2012 11:44 PM PDT

30.04.2012, Isnin - Hari ini Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tuan Yang Terutama Dato' Seri Utama (Dr) Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas menghadiri majlis perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.  Majlis berlangsung di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang di   Lebuh Light, Georgetown, Pulau Pinang. Turut serta adalah Ketua Menteri Pulau Pinang, Yang Amat Berhormat Tuan Lim Guan Eng.  Kelihatan Tuan Yang Terutama Dato' Seri Utama (Dr) Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas sedang melakukan pemeriksaan perbarisan kehormat.


Sumber : Bernama

BLOG PENANG: <b>di negeri pulau pinang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2012 09:47 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Jawatan Kosong di Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> Malaysia Terkini <b>...</b>

Posted: 04 Apr 2012 08:13 PM PDT

Tarikh Tutup Permohonan: 16 April 2012

Negeri Pulau Pinang mempunyai Dewan Undangan Negeri dan Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO) sendiri, akan tetapi kuasanya terhad apabila dibandingkan dengan pihak berkuasa kerajaan pusat. Sebagaimana dengan negeri-negeri Malaysia yang lain, Majlis Mesyuarat Kerajaan mengandungi ahli-ahli yang dilantik daripada parti politik yang menjadi kerajaan. Ketua Majlis Mesyuarat Kerajaan ialah Yang di-Pertua Negeri yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Malaysia. Sebagai tradisi, Ketua Menteri Pulau Pinang adalah berbangsa Tionghoa untuk membayangkan kaum majoriti di negeri ini.

Permohonan adalah dipelawa daripada calon ynag berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

1. Juruteknik Awam (J17)

2. Pengawal Keselamatan (KP11)

KLIK SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Advertisment

Incoming search terms:

  • Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO)

Tiada ulasan:

Catat Komen