Isnin, 16 Julai 2012

09 di Batu maung - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jul 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2012 03:16 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2012 03:06 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Hutan Kabut: What&#39;s A Big Deal - Penang II (War Museum, <b>Batu</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 03:23 AM PDT

Last posting di Hospital Pulau Pinang, mood aku dalam OT telah dinaikkan kembali. Alhamdulillah. walaupun aku tak perform dengan cemerlang, tapi aku gembira di sana. biarpun jauh dari rumah, jauh dari KL, aku rasa boleh survive walaupun awal-awal di sana aku macam ayam berak kapur; termenung sana-sini.

kami ada 5 minggu kat sana, dalam bahagian Ortopedik dan Surgeri & Pediatrik.kena buat 2 case study. pheww.berpinar mata. bak kata encik hanif better buat 1 sahaja case study sebab yang selebihnya akan berbentuk penipuan. aku setuju 120%, sebab ya aku buat. aku yakin kawan-kawan aku pun sama.

iya, aku penipu. sedikit sebanyak. tak perlu tanya bahagian mana aku tipu, tak affect hidup pun.

Minggu 1 : Ortopedik Out-patient
Minggu 2 : Surgical
Minggu 3 : Pediatrik In-patient
Minggu 4 : Pediatrik Out-patient
Minggu 5 : Ortopedik In-patient

forgive me for the 'skemaan' entri ini. ini bertujuan aku catat milestone aku dalam OT. *ceh!*

jadi masa minggu 1st tu aku masih terigau-igau betapa seronoknya duduk dalam kelas sambil makan-makan seolah-olah lecture adalah panggung wayang. rasa lebih tua dan berkerjaya bila kena pakai overall putih dengan nametag dan senyuman original fake yang aku tak berapa mahir. kalau ada pelekat senyuman jual tepi jalan, aku sanggup beli. mungkin muka kesedihan aku yang terlalu obvious menyebabkan 2,3,4 orang OT bertanyakan soalan yang sama "Awak okey ke kat sini?saya nampak awak macam tak berminat je. awak ada apa-apa masalah?".

soalan ni banyak betul orang tanya. macam terpancar je kat dahi aku "aku tak minat praktikal!!" kan?

jadi untuk menghiburkan hati lara, kami ada lah jalan-jalan area penang.so aku just paste the pix tanpa watermark. tolong yakinkan aku bahawa tak ada siapa-siapa teringin nak mengapa-apakan gambar kami.

1) War Museum, Batu Maung, Penang.
biar aku paste sikit cerita pasal muzium perang ni.

Muzium Perang Pulau Pinang ini terletak di Bukit Batu Maung yang merupakan kubu pertahanan asal pihak British sewaktu Perang Dunia Kedua. Muzium ini turut mengisahkan pelbagai aspek yang berlaku sewaktu Perang Dunia Kedua dan kehidupan penduduk yang terjejas waktu itu.

Ramai yang mungkin tidak sedar Muzium Perang Pulau Pinang di puncak Bukit Batu Maung adalah muzium terbesar di Asia Tenggara yang dibina pada 1930 dan digunakan untuk operasi ketenteraan British pada Oktober 1939.

Berbeza dengan muzium lain, pengunjung berpeluang merasa pengalaman melalui satu daripada tiga terowong keselamatan rahsia yang pernah digunakan tentera British dan Jepun.Bagaimanapun, untuk memasuki terowong keselamatan pertama yang panjang, gelap, sempit, berbelok-belok dan pasti amat menyeramkan itu, pengunjung perlu berjalan dalam keadaan tunduk.Satu terowong lain pula menghala ke laut yang kini ditutup kepada orang ramai, tetapi pernah digunakan sebagai terowong rahsia askar British meninggalkan Pulau Pinang untuk melarikan diri ke Singapura ketika Jepun menyerang.

Pengunjung juga berpeluang melawat dalam kubu yang terbahagi kepada tiga bangunan utama dengan melihat lebih dekat reka bentuk kubu yang menjadi tempat perlindungan askar apabila mendengar semboyan kecemasan dibina dengan teliti.Mengikut sejarah, kubu pertahanan British itu jatuh ke tangan tentera Jepun pada 1942 selepas satu pertempuran membabitkan lebih 1,500 anggota tentera British termasuk askar Punjab, Gurkha dan Melayu itu menyebabkan ramai tentera British mati dan cedera di tangan tentera Jepun.

Tentera Jepun kemudian menjadikan kubu itu tempat tahanan dan penyeksaan selama kira-kira dua tahun setengah sebelum menyerah kalah kepada Tentera Berikat pada 1945, sekali gus menamatkan Perang Dunia Kedua.

Bermula dari itu, kubu seluas lapan hektar itu ditinggal dan dibiarkan begitu saja menyebabkan ia dipenuhi semak, lumut dan kotor manakala haiwan liar di bukit itu menjadikan lokasi berkenaan sebagai habitat mereka.Bagaimanapun, selepas lebih 60 tahun diabaikan pada Oktober 2002, bekas kubu pertahanan British itu dijadikan Muzium Perang Pulau Pinang yang menyimpan pelbagai rahsia dan sejarah.
Dengan lokasi ketinggian 75 meter dari aras laut, kubu usang yang dikelilingi rimbunan pokok itu masih berada dalam keadaan yang baik walaupun banyak kesan peluru dan bom di setiap bangunannya.Ketika itu, kubu berkenaan dijadikan pusat mengawal keselamatan tiga perempat daripada keseluruhan Pulau Pinang daripada serangan musuh dan ia dipamerkan kepada pengunjung dalam keadaan seperti lebih 60 tahun lalu.Malah, laluan pejalan kaki dan cat hijau suram di sesetengah bangunan terutama di berek askar, masih dikekalkan warna asalnya selepas terbiar apabila negara merdeka.
Berhampiran bangunan pertama terletak sebuah perigi sedalam 30.5 meter (100 kaki) iaitu laluan menghantar barang seperti senjata api dan sebagai laluan kecemasan.Dalam bangunan kedua pula banyak dipamerkan gambar koleksi peribadi dirakamkan tahanan perang ketika penjajahan Jepun, James Tait sekitar 1941 dan 1942.Untuk keluar dari bangunan berkenaan, pengunjung boleh memilih sama ada merangkak dalam terowong yang lebih kecil dan sempit sebelum terpaksa memanjat tangga besi menuju ke pintu keluar rahsia atau hanya melalui jalan biasa saja.
Muzium itu mempunyai 29 lokasi perlu dikunjungi antaranya bilik teater terbuka, menara tinjau, 20 ruang menembak pesawat udara, penjana elektrik dan bilik rehat pegawai yang turut dijadikan bilik hukuman dan seksaan ketika zaman Jepun.Di bahagian belakang menara pemerhati yang terletak betul-betul di puncak Bukit Batu Maung pula, didirikan 12 berek berasingan untuk askar British, Melayu dan Gurkha mengikut pangkat masing-masing.Terdapat juga penjara, dapur, klinik, stor menyimpan barang dan bilik tukang masak.Malah, kebanyakan peralatan yang dipamerkan pula adalah artifak asal yang dijumpai ditapak berkenaan seperti kuali, peralatan untuk menyeksa tahanan dan serpihan pinggan mangkuk.
actually, ada jugak cerita-cerita misteri yang kami rasa, tapi malas nak taip.haha.

war museum ni ada bukak waktu malam, khas untuk orang yang gemarkan perkara-perkara mistik.

selepas itu kami pergi drive-thru McD sebelum makan dengan hebat dekat tepi pantai.

2) Batu Ferringgi

3) Fort Cornwallis, Padang Kota
gambar masa praktikal nanti la add.


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 03:50 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Jambatan kedua P.Pinang bakal jadi terpanjang didunia - UtaraNews

Posted: 20 Jun 2012 11:00 PM PDT

GEORGETOWN - Jambatan kedua Pulau Pinang akan menjadi yang terpanjang di dunia selain yang pertama menggunakan teknologi mampu menyerap gegaran gempa, kata Pengurus Bahagian Pembinaan Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB), Zulkipli Nasri.

Beliau berkata produk penahan gempa tersebut dikenali sebagai Galas Getah Redaman Tinggi (HDRB) melalui penggunaan sistem pengasingan seismik yang berkesan berupaya melindungi struktur jambatan daripada kerosakan jika terjadi gempa bumi.

Bercakap kepada Bernama semasa sesi lawatan ke projek jambatan itu di sini hari ini, Zulkipli berkata HRDB itu adalah produk yang direkabentuk oleh Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak (TARRC) di United Kingdom, sebuah makmal milik Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Beliau berkata produk itu yang dihasilkan sepenuhnya di dalam negara dipasang pada setiap dek jambatan itu adalah peralatan inovatif melindungi bukan sahaja struktur tetapi juga isi kandungan dalam struktur.

"Kami percaya teknologi ini akan digunapakai dalam pembinaan jambatan lain di dalam dan luar negara," katanya.

Jambatan kedua tersebut berharga RM4.5 bilion sejauh 23.5 km dengan 16.9km struktur marin dibina bersama oleh UEM Builders Bhd dan CHEC Pembinaan (M) Sdn Bhd mulai tahun 2008 dijangka siap sepenuhnya pada September 2013.

Apabila siap nanti ia akan dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas yang berlaku di negeri ini. Jambatan itu yang juga terpanjang di Asia Tenggara, menghubungkan Batu Maung di bahagian pulau dengan Batu Kawan di bahagian tanah besar.

Zulkipli berkata berdasarkan prestasi terkini, pihaknya menyasarkan pencapaian kemajuan keseluruhan projek melebihi 90 peratus pada akhir tahun ini.

Katanya, melihat pada kesungguhan pihak kontraktor melaksanakan pembinaan, jambatan mungkin dapat disiapkan dua bulan lebih awal daripada yang jadual.

"Kemajuan pembinaan sedikit sebanyak dipengaruhi faktor cuaca dan sekiranya keadaan mengizinkan, saya yakin projek akan siap lebih awal kerana setakat ini kemajuan telah 3.15 peratus mendahului jadual.

Beliau berkata sehingga ke hari ini kerja pembinaan jambatan telah 79.5 peratus siap dan pihaknya menyasarkan struktur jambatan dapat disiapkan pada akhir bulan Mac 2013.

Zulkipli berkata kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di kawasan Batu Kawan akan mula dibina selepas jambatan kedua itu mula beroperasi pada 2014.

Beliau berkata kawasan R&R itu dibina di Batu Kawan dan tidak di atas jambatan seperti mulanya dirancang kerana ianya melibatkan kos yang tinggi, selain membabitkan ciri-ciri keselamatan pengguna.

"Banyak pihak terutamanya yang berkaitan keselamatan membantah pembinaan R&R di atas jambatan kerana selain isu keselamatan ia juga boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas," katanya. - Bernama

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 30 May 2012 03:09 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Bayi ditemui di belakang rumah <b>di Batu Maung</b>

Posted: 26 Apr 2012 05:28 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]GEORGE TOWN — Polis menemui seorang bayi lelaki yang dipercayai baru dilahirkan dan ditinggalkan di belakang sebuah rumah di Taman Permatang Indah, Batu Maung dekat sini awal pagi ini.

Motherhood journey: Penang trip & Cousin&#39;s Wedding & KPJ!

Posted: 21 May 2012 07:24 PM PDT

Last weekend, kami ke Pulau Pinang. Lama dah tak menjejakkan kaki di Penang, last sekali mungkin 2008. Itupun sebab selalu kena outstation kat Penang.

Hari Jumaat, lepas kerja kami bertolak ke Penang, selain kami, mak cik, pak cik dan cousins pun ada. Selepas berhenti makan di Tapah, kemudian ambil adik di UTP, Gopeng, tak banyak pekara yang dapat direkod... mungkin sebab banyak kali terlelap, tapi buat-buat macam 'eh manada saya tidur, tengah teman Ami drive ni' Ngantuk gel!

Photobucket

Sampai di Batu Feringghi pukul 12mlm. Amir yang dah elok2 tidur dari dalam kereta, sampai aja kat bilik terus terjaga. Sampai pukul 4.30am kot. Mommy and baba dah landing atas katil, dia sibuk kumbah bag la.. 'susun semula' barang-barang yang mommy dah susun dekat rak, main baling2 bedak kena muka mommy dan lain-lain.

Pagi esoknya, selepas sarapan kami bersiap-siap untuk ke majlis persandingan Joey dan isteri (bukan Wati Elite tau).

Photobucket

Photobucket

Paw Cik Ngah beli bola di Tapah.

Berpusing-pusing jugak nak cari lokasi persandingan di Restoran Nelayan, Batu Maung Bayan Lepas.

Photobucket

Keluarga belah lelaki.

Photobucket

Pengantin baru

Photobucket

Pengantin lama

Photobucket

Familia..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Amir dan dua-pupunya. Satu-satunya kumbang diantara bunga-bunga.

Photobucket

Tapi sekuntum bunga ini juga menjadi pilihan hati Amir... Always!  ;p

Photobucket

Untuk malam ke-2 di Penang, kami checked-in di Rainbow Paradise Batu Feringghi. Selepas selesai majlis, bergegas kami ke hotel.. satu pekara selesai, now cuti-cuti time!!

Photobucket

The view from our room

Photobucket
Photobucket

Rainbow paradise http://instagr.am/p/KhSQLbwPDp/

Petangnya pula, bermandi-manda di swimming pool dan bercanda di tepi pantai. Masa ni, Amir dah start cranky and batuk makin menjadi-jadi. Sigh. Kesian dia (dan mommy) tak dapat enjoy cuti.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Me and my cousins. Actually masa time sekolah, kitaorang selalu pergi bercuti sama-sama. After many years, ini lah baru dapat berkumpul and bercuti sama-sama again.

Malamnya kami makan di Padang Kota Lama. Then ke Hard Rock, menambah collection baju. Amir got his first HR t-shirt. It was already midnight, rushing sampai tak ambil gambar langsung. Apekah? Kene pergi lagi sekali ni.. Hehe baba, pls take note.

Keesokkan harinya, kesihatan Amir lebih merisaukan huhu Badan dia kejap2 panas, batuk dia dan mommy berlawan-lawan.

Photobucket Sian.. budak tak sihat

Muka pun cembeng manjang...

Selepas check-out, sebelum berangkat pulang.. kami pekena nasi kandaq sat. Then kami bawak kereta naik ferry.. Weeee..

Photobucket

Photobucket

Love.

Penang I'm in love!

The eldest, but the shortest

Photobucket

Bye Penang, nanti cheq mai lagi noh!!

Sampai je KL, Ahad petang, terus ke GP buat ke-3 kalinya untuk dapatkan reference letter nak bawak Amir pergi KPJ. Doctor yang check Amir hari itu (not our favorite doctor), dia kata lungs Amir ok, clear, takde bunyi apa-apa. Mungkin tak perlu warded, katanya.

The next day, Isnin. Kami bawak jumpa paed di KPJ, Dr Asmuni. Dia kata memang tak dengar bunyi apa2 dari lungs Amir, tapi kena challenge dengan nebulizer (neb) untuk tahu samada takde bunyi itu disebabkan mmg tak ada apa2 atau lungs dah penuh / blocked by phlegm. Maka, kami turun ke emergency untuk bagi neb. Bila naik atas dan check semula lepas ambil neb, doc dapat dengar bunyi tapi tersekat-sekat. Oleh itu, yang takde bunyi tadi disebabkan, berkemungkinan phlegm has blocked his airways. So paed minta Amir warded untuk regular neb, physio and phlegm suction (ugh!)

Kalau dengar Amir batuk pun kita tau ada phlegm, doc di GP sangat confident ye.

Another 'trip' after Penang, 3 hari 2 malam di KPJ Kajang. (Happy Mother's Day, Mommy!)

Dua orang geng batuk http://instagr.am/p/KoPAcRQPF1/

Mula-mula sampai kat ward, kemain happy.. ada abang kat bed sebelah rajin melayan dia.

Because he didn't know what it takes to stay at hospital... Regular neb, makan ubat.. tengah tidur pun kena kejut untuk ubat dan gas.. physio and phlegm suction..

I wanna go homeb http://instagr.am/p/KnzapCwPJp/

Ini hasil dia... Muka stress hi hi hi

Peaceful. http://instagr.am/p/KpCuCsQPDW/

Kesian Amir anak bujang mommy sorang.. Tapi sebab lama sangat dengan mommy, dari Jumaat sampai Rabu mommy jaga Amir, langsung tak berenggang.. minggu ni bukan main susah nak tinggalkan dengan babysitter.

Pagi tadi je, Amir bersungguh-sungguh menangis, baba pujuk pun tak nak. Berlari cari mommy dalam bilik.

Malam tadi, baba ambil Amir dari rumah babysitter, one floor up. Mommy saja tunggu kat rumah. Masa tengah turun tangga sampai lah dah dalam rumah Amir sibuk panggil 'my.. my.. my.. my..'

Aduhai. Manjanya.

Off to cousin's wedding http://instagr.am/p/Kg74xVQPNs/

Mungkinkan Mommy yang belum ready dan akan menangis bila Amir ke sekolah nanti?

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved