Selasa, 28 Februari 2012

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


Sungguhka: Siri 1 - Siapa Anwar Sebenarnya…….?

Posted: 28 Feb 2012 08:01 AM PST

Untuk aku menjawab soalan ini munkin agak sukar. Akan tetapi untuk mendapatkan jawapannya tidak sesukar itu. Jangkaan aku ramai dah tahu jawapnnya. Kali ini saja aku nak mengingatkan kembali SIAPA ANWAR SEBENARNYA…….? 
Anwar dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO. 
Semasa kecil, beliau sering dibawa ke majlis-majlis ceramah wanita.Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur. 
29 Mac 1982 menyertai UMNO dan bertanding di kawasan parlimen Permatang Pauh, Pulau Pinang. Penyertaannya berjaya menyekat pengaruh Yusuf Rawa, Mahfuz Omar, dan Mohamad Sabu di Pulau Pinang khususnya. 
Difahamkan Datuk Ibrahim Ali dan Tengku Razaleigh Hamzah membawa Anwar Ibrahim berjumpa dengan Dr Mahathir Mohamad di Seri Perdana, Kuala Lumpur. 
Dalam Pilihan raya umum 1982, Anwar mendapat 18,849 undi di kawasan parlimen Permatang Pauh. Haji Zabidi Ali (PAS) hanya 4497 undi dan Tan Ah Huat (DAP) 1825 undi. Sebelum ini termasuk Pilihan Raya Umum 1978, kawasan ini dikatakan sebagai sebuah kubu PAS. 
Aku rasa terlajak la pula cerita ni. Aku nak rewind sikit cerita ni….. 
"Haram bagi aku duduk di Malaysia kalau Nuar jadi Perdana Menteri.", sergah Pak Mat (bukan nama sebenar) mempunyai pertalian kekeluargaan yang amat rapat terutama dengan Pak Ibrahim. Tersentap kami dibuatnya. 
"Dah la tak kira tutuh depan belakang, pi sokong Yahudi pulak…….!!!!!!! Cukup kurang ajaq punya manusia. Ni la muka setan bertopengkan manusia……. Dasar bapa borek anak rintik…….". Begitu marah Pak Mat ni. "Mak Yan selalu dok menangis air mata darah tengok perangai Pak Brahim. Benda yang sama berlaku kat Wan Zizah". 
"Sabar Pak Mat……. yang berlalu biarkan berlalu…….", aku mencelah. "Mana boleh!!!. Dah lama terbuku dalam hati ni tapi tak dak sapa pun teringin nak ambik tau. Pak Mat nak cerita kat hangpa ni kot-kot hangpa dapat tulis sikit dalam komputer tu…….", ujar Pak Mat lagi. "Blog ka Pak Mat….?" , ujar aku. 
"Tak kira la apa pun……. janji spesis anak haram ni nyah di bumi Malaysia. Bukan apa Pak Mat tak mau benda yang sama barlaku kat Kamal Antartuk tu berlaku di Malaysia". Herdik Pak Mat. 
Aku tergamam mendengar penjelasan Pak Mat……. Anak Haram…….? Bapa Borek Anak Rintik…….? Air mata berdarah…….? Sulaiman Palestin…….? Tok Kailan…….? Mat Sabu.......? Posmen.......? DNA…….? Hospital Sungai Bakap…….? Amanat bebas Anwar.......?

09 di kepala batas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di kepala batas - Google Blog Search


MPP Online: Hasan Ali sedih.. Himpun <b>di Kepala Batas</b> tak dapat <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2012 07:57 PM PST


Kesian beb.., gua difahamkan Hasan Ali sedang bersedih sebab Himpun di Kepala Batas ni tak dapat sambutan dari penduduk Penang khususnya Kepala Batas..

Korang tengok sendirilah yee gambar yang gua tepek disini.., tak sampaipun 20 ribu umat Islam yang datang beb..

Yang paling sayu, Hasan Ali jugak bersedih sebab ramai pemimpin PAS kawasan di Penang ni datang tunjuk muka..

Bahkan, khabarnya Ustaz yang doakan kesejahteraan Guan Eng dalam khutbah Jumaat dulu pun datang jugak..

So.., puak-puak Pakatan janganlah bimbang yee.. Kan dorang kata Hasan Ali tak menggugat imej PAS.. Setakat 10 ribu umat ni apalah sangat kann...








09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


MyKhalish.com: Penang 2012 / Day 3 - Laksa & <b>Batu Feringgi</b>

Posted: 22 Feb 2012 04:00 PM PST

smp je di Tanjung Bungah Beach Resort. trus memi kejar blk mandi. fuhhh lega.... Aqil Khalish & Amni Khalisha pun kembali bertenaga. so dedi kt, jom kita kuar blk g ke Batu Feringgi.
memi pun sms Geng AWA's... ehhh xda reply, tidoq ka depa nih. xpela, kita g dulu. skali ms tgh parking, nmpk Mr Abah yg tgg keta sbb Alisha & Adeena tgh sedap tido. dlm ms yg sm, kami terjumpa dgn Amirul, jiran di SU3. hihihi.... punya la jauh ke Penang, br terjumpa. hihihi....
kami terus serbu ke gerai Laksa di Batu Feringgi. wahhh bkn main ina & june tgh menghirup kuah laksa, xpandang kiri kanan yer.... 
memi trus order 2 mangkuk. memi adlh kategori xreti makan laksa. puasla org ngajar, tp sbb xtahan bau kuah ikan, memi kurang mkn. tp kalu Laksam Kelantan, xpe plak. huhu... tp sejak hidup dgn dedi, memi bljr skit2 mkn. now ok dah.. 
tapi Laksa di Batu Feringgi nih, mmg terbaik la...... kuah dia jernih. tp sgt sedappp... memi yg bkn reti mkn sgt pun, sapu licin. siap hirup kuah lgk. hihihii.... mmg memi rekemen la anda2 semua yg antoo laksa, sila la try Laksa di Batu Feringgi. konpem mau bermangkuk2. hihi...
Amni Khalisha pun layan gak mkn Laksa tau..
haish bila Aqil Khalish dah jumpa geng, mmg start la agenda depa. elok2 org nak niaga, depa g susun kerusi, ala2 nak tutup kedai. haishhh mau bungkus tokey laksa nih. 
Danish Wafiq & Aqil Khalish
ms nih Alisha Qairina still blur2 sbb br bgn tdo
being together for almost 3years <3
saat nih plg syiok.. memi ada sebungkus Biskut Tiger, so memi kasik sorg skit anak2 mamam. ms nih Danish Firas & Danish Wafiq dah sm2 join mkn. Amni Khalisha da mula rs terancam. sbb tkt xckp.. hehehe..
Danish Firas yg cpt2 ngapp biskut tiger sbb dia mau yg br. hahaha....
xsangka mereka dah bersm selama 3tahun
holiday bersama pun dah byk kali
Port Dickson, Bandung, Fraser Hills, Penang
Coming soon....Kuching...hihihi...
dedi...dedi... moto hebat....
ok...jom dedi amik picca Abam dgn moto hebatt yer... hihii.... skg ni asal nmpk sports car.. mesti panggil car hebat.. hahah.. mmg dasar anak lelaki

Gaphe Bercerita: Unjuk Gigi <b>di Batu Ferringhi</b>

Posted: 14 Dec 2011 04:30 AM PST


Kaki saya bengkak, dan hampir sudah tidak bisa diajak kompromi untuk berjalan-jalan. Saya memutuskan untuk kembali ke hostel saja mengingat sudah waktunya check in. Fernando juga tampaknya kecapekan karena katanya semalam dia tidak bisa tidur di dalam bis. Namun, Penang masih menyajikan banyak tempat yang belum saya kunjungi, maka opsi saya selanjutnya adalah : mengejar sunset di Batu Ferringhi.
Setelah berhasil check in, saya masuk ke room D nomor 19. Bentuk kamar dormitory yang saya pesan di Hostel Reggae Penang mirip dengan hotel kapsul. Satu kamar isi 12 orang, dengan tempat tidur berupa 'rak-rak' dua tingkat berjajar dengan desain interior bercat merah. Saya menempati rak paling atas, dan harus naik turun menggunakan tangga kayu dan berpegangan pada alumunium yang terpasang permanen di samping badan rak. Saya menyebutnya lemari manusia!.
Seusai mandi dan membersihkan diri, setelah berkeringat menjelajahi Georgetown saya beranjak ke internet corner yang merupakan fasilitas gratis. Mengecek beberapa email, mengaprove teman di facebook, browsing dan blogwalking, sambil menunggu jarum jam di tangan saya beranjak ke angka tiga.
Jam tiga kurang, saya hanya mengambil camera pack saja kemudian turun lalu menjemput Fernando di hostel depan. Kaki saya masih tidak bisa kompromi, tetapi saya paksakan. Baru berjalan beberapa langkah, ternyata bus Rapid Penang nomor 401 melintas di hadapan kami. Saya berusaha melambaikan tangan kepada supir untuk meminta ijin naik, ternyata supirnya bilang : "next stop please" tanpa suara – karena terhalang kaca bus. Satu-satunya isyarat yang saya tahu selain gerakan bibirnya adalah tangannya yang menunjuk-nunjuk arah depan.
Beruntung saat itu jalan sedang macet, sehingga langkah kaki saya mampu mendahului badan bus. Saya berhasil naik bus ini dari halte di Jalan Penang, depan pasar Chowrasta.
Menaiki bus Rapid Penang ternyata ada tekniknya. Memang sebaiknya menyiapkan uang pas karena masuk bus harus melalui pintu depan. Satu-satunya petugas hanya pengemudi itu. Setelah menanyakan berapa harga menuju tujuan akhir, kita akan diminta untuk memasukkan uang ke dalam kotak yang ada disamping pengemudi. Setelah memasukkan uang, kita diberikan selembar tiket sebagai tanda terima sesuai dengan nominal ringgit yang kita masukkan. Saya banyak membaca di beberapa blog yang mengatakan bahwa jika uang yang diberikan besar, maka tidak ada kembaliannya karena kotaknya terkunci. Tapi itu tidak terbukti koq, karena bayar dengan pecahan besar pun akan ada kembaliannya selama kita minta. Supirnya pun  ramah-ramah, selama saya menaiki bus Rapid Penang jika saya salah jurusan atau salah naik bis, supirnya akan bilang dan menunjukkan nomor bis yang seharusnya. Oh iya, selain bus nomor 401, ada juga bus 402 yang juga melewati Batu Ferringhi.
Selama satu jam berikutnya, setelah melewati Toy Museum, Floating Mosque atau mesjid terapung, di kawasan Tanjung Bunga melewati jalan menanjak dengan rimbunan pepohonan di samping kiri, akhirnya sampai juga di kawasan yang penuh dengan hotel mewah di kiri dan kanan. Mulai dari Holiday Inn, Hardrock Penang, Park Royal, tetapi saya turun persis di dekat Shangri-La Hotel di Jalan Batu Ferringhi. Dari situ, saya tinggal jalan sebentar menuju ke pantai.
Ngomong-ngomong soal kawasan Tanjung Bunga dan Mesjid Terapung yang saya lewati di Penang, saya jadi teringat kawasan ini sama persis dengan yang ada di Makassar. Di Makassar, ada juga kawasan yang bernama Tanjung Bunga. Itu tempatnya Trans Studio Theme Park. Dan, ngomong soal Mesjid Terapung, di sisi sebelah selatan anjungan Pantai Losari sekarang sedang dibangun mesjid Al-Makazzari yang konsepnya menjorok ke lautan sehingga jika air pasang terlihat seperti mengapung. Entah ini Penang duluan yang punya ide lalu dicontoh oleh Makassar sehingga punya nama kawasan dan objek yang sama, ataukah Makassar dulu yang punya ide tetapi kalah realisasinya dibanding Penang?. Saya kurang tahu. Tetapi sepertinya yang pertama lebih masuk akal deh.
Sampai di pantai Batu Ferringhi, saya langsung teringat Bali. Mirip Kuta, tetapi lebih bagus Pantai Kuta kemana-mana. Pasirnya memang putih, dan bentuknya seperti gula pasir. Kalau saja tidak ingat warnanya yang putih krem kecoklatan, mungkin saya sudah pengen buat menjilatinya. Di pantai, ramai banget sama aktivitas manusia. Mulai dari bule berjemur sambil membaca, bule berenang, sampai water sport activity seperti main parasailing atau banana boat dan jetski.
Saya memilih tempat yang kosong dan meletakkan sandal, sambil menyelonjorkan kaki. Membenamkan jari-jari kaki saya ke pasir pantai. Hangat, dan cukup meredam rasa lelah karena berjalan kaki. Sambil memandang lautan, agak keruh karena cuaca sedang masuk musim hujan membuat saya mengurungkan niat untuk berenang. Alasan terutama sih karena saya juga baru saja mandi, dan saya nggak mau badan lengket-lengket berasa asin.
Sambil ngobrol, saya menikmati kuaci yang dibawa oleh Fernando. Seru ternyata sensasi makan kuaci berpadu dengan melihat lautan. Kami berbincang bahwa Batu Ferringhi adalah tempat yang sangat tepat untuk membuang uang. Kenapa?. Melihat daftar harga water sport activity yang ditampilkan rasanya hanya memang diperuntukkan untuk orang-orang berduit. Bayangkan, hanya untuk parasailing selama 10 menit dikenakan 80 RM per orang atau sekitar Rp. 240.000,-. Ingat, hanya sepuluh menit saja, dan terkadang tidak sampai, karena saya dan Fernando sempat menghitungi waktu setiap parasailer yang lagi beraksi.
Sebenarnya uang bukan alasan utama yang membuat saya mengurungkan niat untuk berparasailing, tetapi melihat  parasailer yang sudah-sudah saya jadi khawatir tentang safety procedure yang dijalankan. Terlebih karena operatornya semuanya India, dan berkulit hitam semua. Udah tahu donk ya pengalaman buruk saya dengan orang melayu India di chapter 10?. Bayangkan, setahu saya parasailing yang mengikuti prosedur kan menggunakan safety helmet dan gloves di tangan untuk menarik kemudi selain jaket pelampung tentu saja. Dari semua alat itu, disini hanya dipakai jaket pelampung saja. Selebihnya, serahkan pada takdir.
Mana udah gitu beberapa kali saya lihat ketika parasailer sudah di atas, tidak ada petugas yang memberi tahu dari bawah dengan bendera bagian tangan mana yang harus ditarik untuk menyeimbangkan posisi. Kiri atau Kanan?. Jadi orang-orang berduit itu ya begitu naik udah pasrah aja kayak gagang layangan ditarik-tarik. Begitu turun apalagi, cuman diteriak-teriakin untuk menarik kencang tali di salah satu sisi. Hasilnya, sering kabel penghubung antara parasailer dengan boatnya nyasar kemana-mana. Jadilah operator kadang ngusir orang-orang yang lagi enak-enak berjemur hanya untuk tempat mendarat si parasailer. Kalo menurut saya sih lebih aman di Bali kalo mau parasailing, lebih bagus juga pemandangannya. Lagian, kalo mati kan di negeri sendiri bukan dinegeri orang #plak.
Pandangan saya tertarik pada satu bagian pantai di ujung. Di bagian itu ternyata terdapat tumpukan batu-batu granit besar yang mengingatkan saya akan Belitong – negeri laskar pelangi. Saya mengajak Fernando, dan dia menggeleng enggan dengan berkata "tampaknya itu terlalu jauh". Tapi saya bilang, "Saya pengen kesana, kalau kamu tidak mau kamu bisa tinggal disini, nanti ketemu lagi disini". Namun akhirnya dia mengalah dan mengikuti saya.
Sepanjang perjalanan menuju ke bagian pantai yang saya maksud itu, dengan bertelanjang kaki saya berjalan menyisir pantai sambil kaki beradu dengan ombak yang pecah. Dingin, seru, dan menentramkan. Saya menemukan kedamaian ketika kaki saya bermain-main dengan ombak, rasanya seperti menemukan teman baru yang mengajak bermain-main dan menggoda saya. Kadang terlihat besar, namun begitu pecah dipantai hanya riak kecil. Atau sebaliknya, ombaknya terlihat jinak tetapi cipratannya cukup besar dan membuat basah celana.
Sampai di sudut yang dimaksud, ternyata sepi pengunjung. Hanya ada dua tiga orang saja yang memancing disitu. Saya memutuskan untuk memanjat batu-batu disini. Unik, seperti ada yang menyusunnya, ada yang besar dan ada yang kecil. Nggak pake lama-lama, akhirnya saya unjuk gigi disini. Dan Fernando lah yang membantu saya untuk mengambil gambar di beberapa sudut.
Saya ternyata salah perkiraan. Batu Ferringhi terletak di sebelah utara Pulau Penang. Tidak mungkin matahari tenggelam di sebelah utara. Apalagi ternyata saat waktu menunjukkan pukul 5.30 sore, saya malah melihat gulungan awan hitam berarak cepat. Mendung dan gelap. Apa boleh dikata, karena saya tidak membawa payung maka saya buru-buru mengajak Fernando pulang.
Lima belas menit berikutnya terbukti, didalam bus Rapid Penang 401 hujan pun turun dengan derasnya. Beruntung saya tepat waktu meninggalkan Batu Ferringhi, sebab kalau tidak mungkin saya harus masuk angin karena kebasahan oleh hujan.
Sepulang dari Batu Ferringhi sebenarnya ada niatan untuk turun di Gurney Drive atau Persiaran Gurney. Katanya, tempat ini tempat yang happening di waktu malam hari karena penuh dengan pusat perbelanjaan dan food hawker. Niat awalnya mau makan malam disini, sehingga pas bilang ke supirnya waktu membayar tujuan akhirnya sih di Gurney Drive – yang lebih murah beberapa sen dibanding dengan berangkat awalnya tadi. Namun sayang, karena saya tidak tahu dimana titik pemberhentiannya sedangkan Fernando tertidur, dan jalur bisnya ternyata agak berbeda dengan ketika berangkatnya maka Persiaran Gurney terpaksa kami lewatkan. Kami pun akhirnya turun di Komtar lagi. Tanpa membayar biaya tambahan, untung saja.
Saya jadi berpikiran licik, karena bus Rapid Penang itu petugasnya hanya satu yaitu si pengemudi yang nggak bakal ngecek satu persatu tiap penumpang udah turun sesuai tujuannya atau tidak, maka bisa saja pada saat naik bilang mau turun di mana (dengan jarak yang dekat) padahal turunnya dimana (jarak lebih jauh). Bayarnya tentu lebih murah donk!. Saya sih nggak ngelakuin, cuman sempat terpikir aja. Kalau mau coba, dosa ditanggung sendiri ya!.

------------------------------------------
Masih mau cokelat Malaysia??. Klik Disini yaa untuk cari tahu bagaimana caranya?

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


2/s Terrace @ <b>Batu Maung</b> | House for Sale | Best Deals In The City

Posted: 14 Feb 2012 04:58 PM PST

2/s Storey Terrace For Sale

Land-Area : 22′ x 75′ = 1650sf
Built-Area : 22′ x 40′ x 2 = 1750sf

Orginal Unit with some lighting, Fan & 2 air-con

Property located near 2nd Penang Bridge, Bayan Lepas Industrial Area.
Sounthbay selling at RM1.1m
Sunway Mutiara selling at RM880k
nearby PLB project fully sold, RM820k

This unit only selling at RM780k

Kindly Call For Viewing
Sunny
016-4216100

GD Star Rating
loading...

Popular search terms:

penang property for sale,batu maung property,malaysia typical terrace,rumah sewa di batu maung,rumah untuk disewa bayan lepas


09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: Kroni Umno <b>di</b> Cabar <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2012 01:34 AM PST

GEORGE TOWN, 15 FEB: Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang (Pakatan) mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli tanah seluas 102.6 ekar di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi memandangkan sebelum ini mereka mendakwa nilai tersebut merupakan harga pasaran.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri boleh menerima RM1.873 bilion berbanding dengan RM1.07 bilion yang diterima pada harga RM240 sekaki persegi jika Abdul Rahman atau kroni-kroni Umno boleh membayar RM420 sekaki persegi.

"Abdul Rahman harus menunjukkan bukti bahawa tanah itu telah dijual secara rundingan. Projek ini telah melalui tender terbuka yang diiklankan dalam suratkhabar.

"Jika harga pasaran tanah di Bayan Mutiara adalah RM420 sekaki persegi, Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli 102.6 ekar tanah di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi," katanya.

Tegasnya, jika Umno atau kroni-kroninya tidak berani menyahut cabaran dan membeli tanah ini pada harga RM420 sekaki persegi, maka mereka dibuktikan sebagai penipu.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Umno Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan begitu terdesak ingin mengaitkan Kerajaan Negeri Pakatan dengan skandal yang tidak berasas.

Beliau mendakwa bahawa kerajaan negeri tidak menjualkan 102.6 ekar tanah secara tender terbuka tetapi dengan cara rundingan pada harga yang rendah iaitu RM240 sekaki persegi dan bukan harga pasaran RM420 sekaki persegi.

Tambah Guan Eng, pimpinan Umno yang lain juga telah menipu bahawa Ivory Properties Group Bhd, pemaju yang telah memenangi tender terbuka, telah dikecualikan daripada pembinaan perumahan kos sederhana rendah di kawasan pulau dan dibenarkan untuk membina perumahan tersebut di Batu Kawan.

Umno turut mendakwa bahawa tidak ada kawasan yang diperuntukkan untuk sekolah atau surau.

"Itu semua fitnah belaka. Pihak pemaju tidak diberi apa-apa pengecualian dan dikehendaki untuk membina perumahan kos sederhana rendah di kawasan Pulau serta memperuntukkan tanah untuk sekolah-sekolah dan tempat-tempat beribadat seperti yang disyaratkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"Projek perumahan yang melibatkan hampir 12,000 unit rumah mampu milik di Batu Kawan adalah inisiatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebagai tambahan kepada perumahan kos sederhana rendah yang mesti dibina oleh Ivory," katanya.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan kerajaan negeri telah menggunakan keuntungan RM500 juta daripada penjualan tanah di Bayan Mutiara untuk membina perumahan mampu milik di kawasan pulau dan juga di Batu Kawan.

Katanya, ini adalah jumlah "one-off" yang terbesar pernah diperuntukkan oleh mana-mana kerajaan negeri untuk perumahan mampu milik di Malaysia.

"Projek Batu Kawan merangkumi 12,000 unit rumah mampu milik dan akan menjadi perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia. Kerajaan Negeri Pulau Pinang percaya bahawa golongan berpendapatan rendah di Pulau Pinang layak hidup dalam rumah dan bukan "kotak" supaya anak-anak mereka boleh membesar dengan sihat dan selamat.

"Daripada meniru yang terbaik, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik perancang perumahan mampu milik yang paling terbilang di dunia - Housing Development Board (HDB) Singapura," katanya.

Jelas Guan Eng, perlantikan HDB Singapura hanya untuk merancang dan mereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia sementara kerja-kerja pembinaan pula akan diberikan melalui tender terbuka kepada kontraktor-kontraktor tempatan.

Beliau menegaskan, dakwaan Umno bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang lebih mempercayai kontraktor Singapura berbanding dengan kontraktor tempatan dalam pembinaan rumah mampu milik adalah tidak benar sama sekali kerana kerja-kerja pembinaan belum lagi ditawarkan lagi.

Sungguhpun begitu, Kerajaan Negeri tidak akan memohon maaf kerana melantik HDB Singapura sebagai perunding perancang kerana mereka merupakan pereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di dunia.

"Kenapakah apabila firma Singapura datang ke Iskandar Johor, mereka dialu-alukan dan disanjung tetapi apabila firma Singapura datang ke Pulau Pinang mereka diserang dan dikritik?

"Dwistandard oleh UMNO ini jelas bermotif politik untuk mengapi-apikan sentimen perkauman di Pulau Pinang. Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak akan tunduk kepada serangan perkauman dan akan berdiri teguh dalam objektif untuk menyediakan perumahan mampu milik yang terbaik di Malaysia untuk semua rakyat Pulau Pinang, tidak kira kaum atau agama, dengan melantik pihak yang terbaik di dunia untuk membantu kita," katanya.

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


Guan Eng kayuh Gerek dengan Najib <b>di Tanjung Tokong</b> pagi tadi...

Posted: 24 Sep 2011 11:12 PM PDT

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Prestige III in <b>Balik Pulau</b> to Complete with Park

Posted: 27 Feb 2012 11:43 AM PST

PLB Engineering Berhad is launching, via its subsidiary PLB Land Sdn Berhad, a RM270mil mixed-development project on a 20.2ha site in Balik Pulau, Penang.

It is called Prestige III Central Park City and the project will commence in the second quarter of 2012.

Group executive chairman Datuk Ong Choo Hoon (pic) told a press conference that the project comprised 919 units — 322 single and double-storey terrace homes, 40 double-storey semi-detached houses, 57 double-storey shop offices, and 500 medium and low medium-cost apartments.

"The project, comprising three phases, will be completed in 2016.

"The first phase should be completed in 2014.

"We will kick off the project in April or May with the launch of 242 units," he said.

The prices of the single-storey terrace and double-storey terrace houses are RM360,000 and RM460,000 respectively.

The double-storey semi-detached houses cost RM600,000.

The highlight of the project is a 1.2ha park for the residents to enjoy the greenery, the river and streams.

"The project has received overwhelming response," Ong said.

He said the group would also launch 98 medium-cost apartments on a site larger than one acre in Sungai Nibong this year.

"The project is planned according to the new density guidelines of the state government which allows for 87 units per acre. Under the new ruling, 15% of the units have to be priced between RM200,000 and RM300,000," he said.

"We are also targeting to launch a RM1bil township project in Paya Terubong on a 28.3ha site in two years," he said.

The group is also planning a RM45mil low density medium-cost apartment project in Teluk Kumbar later this year.

"We have also submitted plans for light industry factories in Juru Auto City and Mak Mandin.

"The estimated sales revenue for these projects is around RM115mil," he said. – Star Property

Category : News

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved