Rabu, 4 April 2012

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


pemikiranku...: program motivasi <b>di Bukit Mertajam</b> High School

Posted: 31 Mar 2012 06:42 PM PDT

assalamualaikum...

jumaat dan sabtu lepas, saya telah mengikuti program motivasi di Bukit Mertajam High School (BMHS)
untuk pengetahuan, sekolah ni merupakan sekolah premier, yg sedang berusaha ntuk mencapai sekolah kluster dan sekolah berprestasi tinggi
saya ke sana atas tiket fasi ntuk program Rancangan Khidmat Masyarakat (RKM) USM walaupun saya sbnrnya bukanlah ahli RKM

berikut saya senaraikan beberapa bnda yg sedap dan x sedap dipandang sepanjang kami beraktiviti di sana

1. BMHS telah mencatat rekod akademik yg sangat cemerlang. ntuk tahun lepas, sekolah ini berjaya mendapatkan 100 pelajar straight A ntuk PMR dan lebih 20 pelajar straight A ntuk SPM

2. pelajar2 di sana boleh mendapat biasiswa drpd alumni sekolah tu (yg nmpknya mcm aktif). jumlah biasiswa yg ditaja itu adalah sebanyak RM 1 000 000!

3. pada saya, pelajar BMHS terlalu manja. mereka merungut keadaan tmpt tidur yg x selesa (diorg tidur dlm dewan. tp kbykn diorg saya tgk pakat bawak tikar dgn toto ntuk tidur pd malam tu) sedangkan kami para fasi, tidur beralaskan sejadah je. yg tidur atas lantai pun ada

4. budaya sekolah itu yg menjadikan angkat tangan kanan sebagai arahan fizikal menyuruh budak2 senyap adalah sangat saya sukai

5. sekolah ini terlalu mendidik pelajar2nya speaking, sehingga apabila saya meminta mereka ntuk menyanyikan lagu bahasa melayu, mereka x tahu lgsg, sebaliknya meminta lagu bahasa inggeris! serius, jika budaya ini x diubah, bahasa melayu akan terus jatuh dan dipandang rendah

6. mereka menjadikan head prefect diorg dari kalangan lelaki non-muslim, seolah2 menunjukkan yg lelaki melayu muslim semuanya gagal dan x berguna. malah, dlm kalangan pengawas, kelab pncegah jenayah dan pembimbing rakan sebaya yg ada, kurg 10 org drpd 140 peserta yg ada adalah dari kalangan lelaki melayu muslim!

7. pemandangan di sekolah itu sangat cantik. ketika kami dtg, bunga2 kuning yg berada di atas pokok yg menghiasi sekolah itu gugur apabila ditiup angin, menjadikan seolah2 kami sedang berada di musim luruh di negara barat

8. cikgu2 di sana tidak efisyen. lain yg dijanjikan kpd kami sebelum kami dtg, lain pula yg berlaku semasa program. hal ini menjadikan kami sgt x senang hati. yg plg best, ada cikgu yg minx kami benarkan bdk2 balik pada program jumaat mlm sabtu dan dtg semula pada pg sabtu tu. mcm tu ke kem??

kesimpulannya, ada beberapa bnda yg wajar kita perhatikan sebaik2nya. kadangkala, bnda2 yg kita nmpk small matter itu adalah bnda yg menentukan nasib kita dan generasi pelapis pada masa hadapan

zuhair; memenuhi kamera org dgn gmbr sendiri. heheh

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT: BANJIR KILAT <b>di Bayan Lepas</b> 18 <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2012 05:22 PM PST

[unable to retrieve full-text content]BANJIR KILAT di Bayan Lepas 18 Feb 2012:PART 1 ... Kebakaran di Padang Asam Bayan Lepas yang berlaku ... Kebakaran di Padang Asam Bayan Lepas yang berlaku ... Kebakaran di Padang Asam Bayan Lepas yang ...

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


Perfectionist: 4 Days 3 Nights Trip to Penang : Day 3

Posted: 04 Apr 2012 09:00 AM PDT

Psstt! DN sudah hari ketiga di Penang ni. So hari ini nak pergi ke mana ye? Jom ikut DN. Ke mana?
Ke mana lagi kalau bukan Stesen Bas Komtar. Nak tunggu bas Rapid Penang No. 204 untuk ke Penang Hill. Tengok dekat ICIS (Intelligent Commuter Information System) tu, bas No. 204 masih lagi di Jetty so kena lah tunggu. Bila dah bergerak dari Jetty, ICIS akan update berapa minit lagi bas akan sampai dan begitu juga bila dah sampai atau ada apa-apa obstruction. Bagus kan! Memang DN puas hati dengan servis bas Rapid Penang ni.
Ok, sekarang DN sudah berada di dalam bas menuju ke Penang Hill. Tambang bas hanya RM2 dari Komtar ke Penang Hill. Perjalanan kami ke sana agak terganggu kerana jalan sesak dengan kaum Cina yang hendak pergi sembahyang. Takpe lah. Biar lambat, asal selamat. Tak gitu?
Sekarang DN sudah berada di Penang Hill. Tiket berharga RM8 pergi dan balik. Apa yang ada di Penang Hill ni? Hmm... DN rasa takde apa yang menarik sangat pun tapi DN tunjuk juga dengan kalian nanti ye.
Turun je dari Penang Hill, kami kembali ke Komtar dengan harga tiket bas yang sama. Lunch di Komtar sekejap, then kami ambil bas No. 302 ke Batu Maung pula yang berharga RM4. Perjalanan yang dijangka mengambil masa 1jam 30minit ini terganggu apabila bas rosak. Mujur ada sepasang newly wed sedang honeymoon dan nak pergi ke tempat yang sama, so kami kongsi satu teksi je.
Teksi cas kami RM10 (RM2.50 seorang) dan akhirnya kami sampai juga di War Museum yang terletak di Batu Maung. Untuk masuk ke muzium ini perlu bayar RM20 seorang dan juga tambahan RM2 untuk kamera. Masih ada lagi cas berasingan camtu sekarang. Macam-macam kan. Layan je lah... Berjalan-jalan di sini memang macam pergi perang tau. Nak tahu tak? Apa yang ada dalam ni? Hmm.. Macam-macam ada tau dan DN akan update dalam entry berbeza ye. Tunggu... Selesai di War Museum kami ambil teksi untuk kembali ke Komtar berharga RM40 (RM10 seorang). Sampai sahaja di Komtar terus kami balik ke bilik hotel untuk merehatkan diri. Penat wooo...
Selepas dah recharge energy, malamnya kami ambil bas Rapid Penang no. 101 - Teluk Bahang menuju ke Jalan Gurney untuk makan di sini. Tiket bas RM1.40 sahaja. Kalau ada Free Shutter Bas memang kami dah ambil tapi tak lalu pula di sini so ambil lah bas berbayar. Huhu...
Haa... Ini lah kedai pasembur rojak yang kata shuffle2 tu. Pasang lagu hindustan tak ingat punya kuat, then menari sambil potong rojak. Memang terhibur dibuatnya...
Bukan sahaja menghiburkan, rojak ini pun sedap. Orang kata nak ambil rojak ni jangan banyak-banyak, silap-silap mahal harganya so kami ambil berpada-pada. Harga rojak ini RM8 (RM4 seorang). Cukup lah untuk kami makan berdua..
Selain itu kami juga mencuba Char Koay Teow yang dijual di sini. Hmm... Tak sesedap yang kami makan hari sebelumnya. Harganya RM3.50 sahaja.
Selesai makan-makan, kami bersiar-siar di Jalan Gurney menikmati suasana waktu malam. Kami tak lama di sini sebab takut terlepas bas so sekitar 9.30 malam kami meninggalkan Jalan Gurney.
Dalam perjalanan menuju ke stesen bas, sempat lagi kami tangkap gambar. Risau gak bas takde sebenarnya tapi alhamdulillah, selepas lebih kurang 15minit kami menunggu, bas pun sampai. So kami kembali ke hotel.
Hmm... Rasanya malam masih muda so kami ber'coffee' di Segafredo Espresso yang terletak satu building dengan Tune Hotel.com ini. Disebabkan kami menginap di sini, kami telah mendapat diskaun sebanyak 20%. Sambil minum coffee, sambil tengok bola. Terbaik! Habis bola, kembali lah kami ke bilik hotel...
Trip hari ketiga kami menelan perbelanjaan sebanyak RM84.30. Hari keempat? Kami kembali ke LCCT awal pagi so tiada apa aktiviti selain ke Lapangan Terbang Bayan lepas dengan menaiki teksi. 
Total perbelanjaan sepanjang berada di Penang adalah RM184.90 sahaja. Yeay! Destinasi budget DN berjaya. DN bawa RM300 je tau nak ke Penang ni. Siapa kata perlu duit yang banyak untuk pergi bercuti? Yang penting rancang perbelanjaan dan aktiviti dengan sebaiknya. Pasti percutian kita akan berbaloi dan memuaskan. 
Last entry trip DN. Lepas ni DN akan update tempat-tempat yang DN pergi tu ye. Insyaallah... :)

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Anak Seberang: (Pics) Pusat Urut <b>Di Seberang Perai</b> Selatan <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2012 08:31 PM PST

PUSAT URUT YANG TERLETAK BERSEBELAHAN RESTORAN NASI KANDAR NASMIR SIMPANG AMPAT. UNTUK APA PUSAT URUT INI DI BENARKAN OPERASI PUN TAK TAU. BUKANNYA RAMAI SANGAT ORANG SIMPANG AMPAT YANG SAKIT SAKIT URAT. TAK KAN KEJANG URAT PUN NAK PI MASSAGE. 
MENGAPA KERAJAAN NEGERI MEMBENARKAN ?MENGAPA PENGUATKUASA MPSP TAK AMBIL TINDAKAN SEKIRANYA TIADA LESEN. TANG GERAI MELAYU CEPAT SAHAJA AMBIL TINDAKAN.
PUSAT MASSAGE DI JALAN BUKIT PANCHOR, NIBONG TEBAL. DI KHABARKAN PERNAH DI SERBU OLEH PIHAK POLIS KERANA MELANGGARI SYARAT. 
TUKANG URUT TERDIRI DARIPADA WARGA THAI YANG KATA MEREKA MENAWARKAN PAKEJ TAMBAHAN. URUT ISI LEBIH SEKALI
JV PUN TAWARKAN PUSAT URUT. MENGAPAKAH DAHULU TIDAK PERLU SEMUA INI DAN SEKARANG PULA MEREKA BERIA IA MEMBENARKAN OPERASI RUMAH URUT.
PAS BANGGA DENGAN BANTUAN TAMBAHAN GUAN ENG BANTU SEKOLAH AGAMA DAN GURU KAFA. 
DOSA RUMAH URUT NI SIAPA NAK TANGGUNG?
MENGAPA IANYA DIBENARKAN OPERASI DI ZAMAN PAS DAN PKR BERSATU DENGAN DAP?

09 di Gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Gelugor - Google Blog Search


MMI: Toyol Mengamuk <b>Di</b> Tasek <b>Gelugor</b> ?

Posted: 20 Feb 2012 08:46 PM PST

Fuiyoo betul ke ni apa yang MMI dengar Toyol mengganas di Tasek Gelugor ? Hmm ni bukan main-main punya cerita ni,Orang Melayu pantang dengan benda-benda mistik macam ni mulalah perasaan seram bercampur takut akan menyelubungi seluruh masyarakat terutamanya yang berada dikawasan yang dikaitkan dengan berita tersebut.
Apatah lagi bagi mereka-mereka yang suka keluar malam berborak dan minum-minum ni,Masa nak balik tu yang menyeramkan hehehe.
Semalam Tasek Gelugor digemparkan dengan berita kononnya Toyol telah memecah masuk ke rumah Ketua Puteri UMNO Bahagian Tasek Gelugor merangkap Ketua Puteri UMNO Negeri Pulau Pinang.Fullamak lagi hebat Toyol ni bukan calang-calang ni pandai pula pilih rumah mana nak pecah masuk.Kalaulah benar,Toyol ni memang puaka betul sebab pandai cari berita untuk glamour.Mestilah bro,masuk rumah orang biasa mana nak glamour hehehe.
Namun kejadian ini telah pun mendapat maklum balas oleh pihak Polis DiRaja Malaysia yang telah mengesahkan bahawa ianya merupakan perbuatan orang-orang yang tidak bertanggungjawab.Diulang sekali lagi ORANG-ORANG bukan toyol haaa..
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Zulkifli Alias meminta orang ramai tidak membuat andaian mengatakan kes kecurian yang dialami Ketua Puteri Umno Pulau Pinang, Nur Hafizah Othman, di rumahnya di Pokok Tampang di sini, dua hari lalu angkara makhluk halus.
Zulkifli berkata, sejak kejadian itu diketahui umum banyak desas-desus didengari termasuk yang sengaja disebar oleh pihak tidak bertanggungjawab hingga membuatkan keharmonian penduduk kampung itu terjejas.
"Hasil siasatan awal di tempat kejadian kita mendapati, kes ini adalah kecurian biasa dan dilakukan oleh pencuri yang sememangnya menjadikan kegiatan ini jalan mudah memperoleh wang.
"Ia tidak sama sekali melibatkan makhluk halus atau lebih tepat disebut toyol atau orang minyak," katanya.
Dua hari lalu, rumah didiami Nur Hafizah bersama keluarganya di Pokok Tampang dimasuki pencuri mengakibatkan kerugian kira-kira RM4,000 apabila komputer riba, kamera digital, sejumlah wang tunai dan beberapa dokumen penting hilang.
Kejadian itu disedarinya sewaktu bangun untuk menunaikan solat subuh apabila mendapati biliknya berselerak dan mempunyai kesan dipecah masuk.
Bagaimanapun, kejadian itu tidak membabitkan sebarang kecederaan apabila Nur Hafizah yang ketika kejadian tidur diruang tamu rumah, ibu bapa dan empat adik-beradiknya yang tidur di dalam bilik masing-masing tidak diapa-apakan.
Nur Hafizah memaklumkan mereka sekeluarga tidak menyedari masa sebenar rumah dimasuki pencuri, tetapi tidak menolak kemungkinan ia dilakukan di antara jam 3 hingga 6 pagi.
Zulkifli turut meminta orang ramai memberi masa kepada pihaknya menyelesaikan kes itu, kerana hasil siasatan membuktikan ia dilakukan oleh pencuri.
Usaha menjejaki suspek yang sudah dikenal pasti sedang giat dilaksanakan.
Fuh nasib baik tak berlaku apa-apa kepada pada Nur Hafizah kalau tidak tak tahulah.Bimbang betul MMI mendengar kejadian seperti ini berlaku bukan apa perompak dan pencuri zaman sekarang ni boleh bertindak sehingga tahap membunuh apa pun kita bersyukur semuanya selamat.Kepada Nur Hafizah dan keluarga diharapkan selepas ni berhati-hatilah.
Kepada pihak Polis burulah mereka-mereka yang bertanggungjawab terhadap kejadian ini.Mereka-mereka seperti ini perlu ditangkap kerana menyusahkan masyarakat.

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved