Selasa, 29 Mei 2012

09 di Butterworth - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Butterworth - Google Blog Search


Tambatan 3 <b>di</b> Terminal Feri <b>Butterworth</b> ditutup selama tiga hari

Posted: 25 Apr 2012 02:15 AM PDT

Tambatan feri nombor 3 di Terminal Feri Sultan Abdul Halim di Butterworth akan ditutup selama tiga hari mulai pukul 8.30 malam esok.

Ketua Perhubungan Awam Penang Port Sdn Bhd (PPSB) Suhailawatie Ramli berkata, penutupan tambatan itu untuk membolehkan kerja-kerja penukaran sistem modul haudralik di bilik pam yang terletak di tambatan berkenaan. 

Tambatan itu dijangka akan beroperasi semula pada pukul 4 pagi pada 30 April setelah kerja-kerja itu selesai.

"Untuk mengelakkan kesesakan pada hari Jumaat dan hujung minggu, pengguna feri disarankan agar merancang perjalanan dan menggunakan Jambatan Pulau Pinang sebagai laluan alternatif," katanya

09 di Batu uban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Apr 2012 09:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

<b>Batu Uban</b>: Bukti Pertapakan Melayu <b>di</b> Pulau Pinang

Posted: 08 Jan 2012 08:03 PM PST

Francis Ligt dianggap sebagai orang yang bertanggungjawab membuka Pulau Pinang pada tahun 1876. Kaum-kaum lain yang datang berhijrah pula dianggap membantu menyemarakkan lagi perkembangan kapitalisme di Pulau Pinang. Atas sebab itu sumbangan mereka dijulang dan segala yang berkaitan dengan mereka seperti kawasan (petempatan), bangunan dan tokoh dianggap warisan sejarah yang perlu disimpan malah diwartakan sebagai warisan sejarah yang diiktiraf oleh UNESCO.

Dalam waktu yang sama, pihak-pihak tertentu melupakan sejarah tempatan iaitu sejarah orang-orang Melayu yang membuka dan menetap di Pulau Pinang. Mereka meupakan penduduk Nusantara yang berhijrah mencari tempat yang sesuai untuk meneruskan kelangsungan hidup. Mereka berhijrah dalam ruang tanah air mereka sendiri dan bertuankan raja yang menjadi penguasa kepada kawasan yang mereka diami.

Jika George Town diwartakan sebagai warisan sejarah, maka Batu Uban juga perlu diberikan taraf yang sama. Mengapa Batu Uban perlu diiktiraf sedemikian? Sejarah Batu Uban boleh menjelaskan perkara tersebut, iaitu:

1. Batu Uban dibuka oleh Nakhoda Nan Intan yang mengetuai sekumpulan peneroka dari Paya Kumbu, Sumatera pada awal tahun 1730-an, lebih awal kira-kira 56 tahun dari tarikh pembukaan Pulau Pinang oleh Francis Light..
2. Pembukaan Batu Uban merupakan kurniaan kawasan petempatan oleh penguasa sah Pulau Pinang iaitu Sultan Kedah. Pembukaan petempatan oleh para peneroka berlangsung dari tahun 1930-an hingga 1940-an.
3. Pembinaan Masjid Jamek Batu Uban menjadi bukti pertapakan orang Melayu dan Islam di Pulau Pinang. Masjid tersebut dibina oleh Nakhoda Nan Sebatang (Hj. Muhammad Salleh @ Maharaja Nan Intan Ibni al-Marhum Tengku Patih Nan Sebatang) pada tahun 1734.
4. Batu Uban menjadi pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang dan Kedah dengan kawasan-kawasan lain di Sumatera, India dan Hadramaut.
5. Batu Uban merupakan pusat aktiviti bagi kawasan Gelugor dan sekitarnya, seterusnya menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi bagi kawasan Tanjung.

Maka, seharusnya fakta sejarah ini menjadi asas untuk menafikan bahawa Pulau Pinang dibuka oleh Francis Ligt. Pulau Pinang merupakan milik Sultan Kedah yang diduduki oleh orang-orang Melayu, yang kemudiannya dibuka dengan seluas-luasnya kepada orang luar atas nama kapitalisme. Mereka mengaut keuntungan dengan rakusnya. Mereka juga menyempitkan ruang dan peluang kehidupan bagi orang-orang Melayu. Hingga kini pelbagai usaha dilakukan oleh pihak-pihak tertentu untuk menafikan sejarah orang-orang Melayu di Pulau Pinang. Negeri yang berkembang maju ini seolah-olah bukan milik orang Melayu tetapi negeri yang diwujudkan oleh Inggeris dan dimajukan oleh golongan pemodal dan pendatang.

Atas alasan tersebut, pihak berkuasa, ahli-ahli politik dan NGO's seharusnya sedar akan situasi yang berlaku. Kesilapan dan kealpaan terhadap sejarah asal negeri Pulau Pinang harus dihentikan. Pembangunan yang berlangsung atas nama keuntungan wang ringgit semata-mata sejak era penjajahan tidak harus berlaku lagi. Sesuatu perlu dilakukan bagi memastikan tapak pertapakan Melayu di Pulau Pinang tidak lenyap ditelan arus pembangunan. Kita juga tidak mahu sejarah orang-orang Melayu tenggelam ditelan oleh sejarah penjajah dan golongan lain.

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2012 07:19 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Malaysia Juga Sempat Dilanda Kepanikan - KOMPAS.com

Posted: 11 Apr 2012 06:49 PM PDT

PENANG, KOMPAS.com - Malaysia juga dilanda kepanikan ketika gempa Aceh mengguncang, Rabu sore.

The New Straits Times melaporkan, di George Town, Penang, ratusan pembelanja berhamburan keluar dari pusat perbelanjaan Plaza Gurney ke promenade setelah merasakan guncangan gempa.

Di Komtar, para penonton yang sedang asyik-asyiknya menikmati film di kompleks sinema di 1st Avenue berlarian keluar. Sedangkan sebuah pabrik tekstil di Solok Pinang memerintahkan sekitar 1.500 pekerjanya keluar dari pabrik. Mereka dievakuasi dengan tertib.

Di Esplanade, anggota Pertahanan Sipil mengantarkan sejumlah orang menjauh dari kawasan pejalan kaki di tepi laut.

Di tempat lainnya, penghuni gedung tinggi tampak bergegas turun ke ruang terbuka setelah merasakan guncangan keras.

Laporan lain menyebutkan, guncangan singkat menyebabkan air keluar dari sebuah kolam renang di Penang Turf Club di Batu Gantung.

Hotel-hotel yang berlokasi di sepanjang Batu Ferringhi mengeluarkan peringatan tsunami dan meminta tetamunya waspada.

Manajer Komunikasi Pemasaran Hotel Hard Rock Elisa Saw mengyebutkan, kepala departemen keamanan dan personelnya siaga untuk mengevakuasi tamu-tamu dari kawasan oantasi sebagai tindakan pencegahan setelah menerima peringatan tsunami.

GM Hotel Hydro M. Kumar mengatakan, pengelola hotek sudah memberitahu staf dan tamu soal gempa Aceh, dan memasang pengumuman agar tamu tidak ke kawasan pantai.

Di Batu Ferrighi, sebagai tindakan berjaga-jaga, polisi sudah menginstruksikan sebuah restoran siap saji dan gerai SPBU untuk menutup usaha mereka sementara. Mereka diberitahu aparat pada Rabu pukul 21.00 waktu setempat.

SPBU yang berdampingan dengan restoran juga diperintahkan menghentikan operasi sementara, dan hanya menyisakan dua pompa. Hotel-hotel di kawasan itu tetap beroperasi seperti biasa, namun mengingatkan tamu-tamu mereka untuk tidak pergi ke pantai karena peringatan tsunami.

Demikian halnya di Kepala Batas, pemerintah mengeluarkan peringatan kepada warga di sepanjang garis pantai Kuala Muda untuk menghindari pantai. Polisi dan aparat pemadam kebakaran siaga di lokasi.

Penduduk desa di Bagan Aham juga diperintahkan untuk mengosongkan rumah mereka.

Pukul 22.00, Malaysia mencabut peringatan tsunami. Kepanikan dan kecemasan warga Malaysia pun sirna.

Sumber :

The New Straits Times

09 di kepala batas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di kepala batas - Google Blog Search


Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim <b>Di Kepala Batas</b> 24/03 <b>...</b>

Posted: 25 Mar 2012 06:54 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Tahun 2005 · Tahun 2006 · Tahun 2007 · Tahun 2008 · Tahun 2009 · Tahun 2010 · Tahun 2011 · Tahun 2012 · Langgan Newsletter. Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Kepala Batas 24/03/2012. 26 March 2012. Pendapat ...

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


My LoVe: Kenduri kahwin <b>Di</b> Bukit <b>Jelutong</b>

Posted: 16 May 2012 02:58 AM PDT

Assalamualaikum semua...

Hari ahad last week sempat attend kenduri kahwin di Bukit Jelutong, Shah Alam dan Taman Ibu Kota, Setapak.

Dah lama tak makan nasi kenduri...sangat excited,  pukul 11 dah siap...ready to go!!!!

Pukul 12 sampai.... tetamu dah ada, tapi belum ramai lagi

Masuk dalam dewan ni...sejuk je mata....tema warna yang sangat "cool"
Kek yang dah tersedia di atas meja...tunggu nak ngappp je...;p
Majlis perkahwinan yang simple tanpa pelamin...i like !!!
Menu hari tu...ada ayam goreng berempah, daging salai masak lemak, kerabu pucuk paku, ikan masin n sambal belacan
Thanks kepada Miza and family sebab menjemput :)
Habis je makan n borak-borak jap...kitaorang ke Setapak pulak....next entry :)

Kedai mamak harga melampau <b>di</b> Bukit <b>Jelutong</b> | Aduan Rakyat <b>...</b>

Posted: 15 May 2012 10:06 PM PDT

Salam sejahtera,

Baru-baru ni saya telah berkunjung ke rumah kawan di area Bukit Jelutong, Shah Alam. Saya mengambil kesempatan untuk menikmati makan malam di restoran mamak berdekatan sambil berborak-borak. Saya telah memesan sup campur, roti potong dan juga teh-o ais. Setelah selesai makan, saya ke kaunter pembayaran untuk membuat pembayaran. Semasa di kaunter saya dapati ada pelanggan yang tidak berpuas hati meninggalkan kaunter dengan mimik muka yang marah dan masam. Saya tertanya-tanya mengapa pelanggan tersebut berkelakuan sedemikian mungkin sebab harga, servis dan sebagainya.

Taukeh kedai mengira harga makanan yang saya pesan. Saya begitu terkejut dengan harga yang dikenakan. Harga untuk sup campur sahaja RM9.00. Roti potong 3 keping RM1.00 dan teh ais RM1.80. Harga yang sangat melampau bagi sebuah restoran yang kurang bersih dan perkhidmatan pelanggan yang kurang baik. Saya rasa marah dan sedikit tertipu dengan harga tersebut patutla ramai pelanggan yang merungut tidak puas hati.

Saya berharap pihak yang berkuasa dapat mengambil tindakan sewajarnya agar peniaga tidak menaikkan harga makanan terlalu tinggi.

By: mohd fazlizan

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


Dia buat dah: Mayat remaja ditemui <b>di</b> laut <b>Tanjung Bungah</b>

Posted: 18 Mar 2012 07:39 AM PDT

Kosmo! Online - Terkini:



GEORGETOWN - Mayat remaja yang dilaporkan hilang semasa mandi di Pantai Tanjung Bungah semalam ditemui orang awam pagi tadi.
Bapa mangsa, Ajib Roshidi Basir, 46, berkata, setelah pasukan mencari dan menyelamat menghentikan operasi pada pukul 7.30 malam kerana cuaca gelap, beberapa orang awam membantunya meneruskan pencarian di sekitar lokasi kejadian.
"Kira-kira pukul 5.20 pagi tadi, salah seorang dari orang awam yang lalu di situ ternampak anak saya terapung tidak jauh dari tempat dia dipercayai lemas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Mayat Afiq Ridha Ajib Roshidi, 19, kemudiannya dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Pulau Pinang.
Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, hasil bedah siasat mendapati mangsa mati akibat lemas.
Allahyarham Afiq dikatakan keluar memancing bersama empat lagi rakannya sebelum mandi di pantai pada pukul 11.30 pagi semalam. - BERNAMA

'via Blog this'

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


<b>Balik Pulau</b> | Ewe Juan&#39;s Cyberspace Asylum

Posted: 28 May 2012 08:45 AM PDT

It's finals season again! Wonderful! But I still squeezed a day out from my revision to visit Balik Pulau. Don't have much time to blog, so I guess some photos will do.
Pasembur at the Balik Pulau market.
Bought a large bag of prawn crackers cuz my bro drinks them like water.

What's Balik Pulau without the laksa?
Kiam Hu! (Salted Fish) Near Pulau Betong.

Pulau Betong fishing village.

The stretch of beach at Pulau Betong. Caution. The waves are VERY strong.

This is cool. Self service laksa. RM1 per bowl, and the soup's awesome (and refillable)!

This Pak Cik's laksa is somewhere near a place Shingun identified as 新路头. She knows that area well but I don't. She was basically my tour guide for the entire trip. If you get the chance, do try the laksa there. I assure you it's going to be worth every RM1 you spend there.
You even get to decide how much veggies you want.

Padi fields near 新路头.

 Now, back to work. Laksa next time.

Selamat Sampai <b>Di Balik Pulau</b> Penang Serta Kemalangan Bus <b>...</b>

Posted: 25 May 2012 12:02 PM PDT

Salam pagi semua,

Alhamdulillah dah selamat sampai di kg. mertua Balik Pulau, Penang... Walaupun dalam perjalanan pulang tadi di kejutkan dengan berita kemalangan maut melibatkan sebuah bus masuk ke dalam gaung dijalan berbukit menuju ke Balik Pulau.

Dari sumber yang diperolehi tadi.. Kemalangan bus tadi membawa seramai 44 penumpang rombongan jemaah tabliq dari Myanmar untuk ke satu program di Balik Pulau.

Seorang jemaah telah meningal dunia dan 43 lagi cedera...

Semasa aku melalui kawasan kemalangan sekitar jam 1.45 pagi tadi.. Bus yang terlibat dengan kemalangan masih berada dikawasan itu dlm keadaan terbalik dan tersangkut di pokok.. Manakala mangsa semua telah tiada disitu..

Di kawasan Hospital balik pulau masih dipenuhi oleh orang ramai yang menunggu mangsa kejadian..

Daripada apa yang wife aku cakap tadi.. Kawasan tu memang kerap berlaku kemalangan kerana kawasannya berselekoh tajam semasa menuruni bukit.

Gambar kemalangan bus... korang boleh rujuk disini... Kemalangan Bus Masuk Gaung, Balik Pulau Penang

Takziah diucapkan kepada seluruh keluarga mangsa kemalangan.. Alfatihah buat yang meninggal dunia tadi.. Semoga meninggal dalam keadaan syahid.. Amin

09 di bagan ajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di bagan ajam - Google Blog Search


Gilamodified: Banyak benda yg aku nak kongsi...

Posted: 16 May 2012 08:32 AM PDT

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat rakan2 sekelian ..

Aku ni sekejap update blog.pastu hilang kan..bukannya apa ..la ni aku sibuk sangat2..byk menda yg aku nk kena buat . Apa kata entry harini aku rangkulkan semua dan share ngan hampa ...jom ushar apa yg aku post kali ni ...

1)Sebaik saja tamat Autoshow hari belia kt UPSI minggu lepas..aku kena tumpu pd Autoshow sambutan Hari Belia Peringkat negeri P. Pinang pulak pd sabtu ni ..acara ini akan berlangsung di RnR Bagan Ajam Butterwoth bermula dr pagi hinggalah ke mlm..selain autoshow..aku juga akan buat demo drift utk tontonan org ramai..dengaq kata konsert pon ada. Setakat ini persiapan dh hampir 80% siap .Inilah banner yg akan aku p gantung esok mlm kat sana .

2)Selepas tamat autoshow di Bagan tu..lebih kurang jam 10mlm aku akan terpaksa bergegas pulak ke Pusat Komersial Permatang Pauh ( depan UITM ) utk show off kereta2 modified dan sembang santai bersama kakitangan Pej Belia dan org ramai sambil menonton bola ( big screen ) dr jam 2am sampai 5 am..gila ka apa ni ..mampoeh !

3)Pada 20/5 pulak ...pihak Autocity telah menjemput aku utk sama2 meraikan Hari Belia bersama kerajaan negeri . Seperti biasa group kereta2 audio akan turut serta memeriahkan majlis .

4)Pukul 3 tadi aku ke KBS cawangan P. Pinang meeting dgn ketua2 jabatan kerajaan utk perbincangan mengadakan autoshow sempena Penang Bike Week @ Tapak Pesta P.Pinang Sg Nibong pd 23/6 nanti. Event ni dijangka akan mengumpulkan ribuan bikers termasuk dr Singapore dan Thailand . Details akan aku share ngan hampa len kali no .


 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved