Jumaat, 15 Jun 2012

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


June.

Posted: 15 Jun 2012 02:33 AM PDT

Hai, apa khabar? saya sihat sejahtera disini. Tujuan saya menulis post ini untuk memberitahu bahawa, pada cuti sekolah yang lepas, saya telah pergi kem. Diamond camp yang dianjurkan oleh tempat tusyen saya, Tusyen Berlian*garu kepala* Mcam nak hantar surat pun ada. Haha, korang semua rindu saya tak? *lambai* ..... *bunyi cengkerik* Okay, saya sebernanya rindu... dekat blog saya nih, alooo tomei tomei bucuk mama. Dah bersawang dah dia? *bersihkan* Okay, tampa membuang masa *ewah* Saya akan ceritakan pengalaman saya, hewhew.

4. Mei. 2012

Masa bangun pagi tu Ya Allah, bertapa penatnya. Dah lah baru balik dari cameron dan sampai dekat rumah dalam pukul 2. What the cookie lah kan? Tidur pun tak cukup, then terus pergi kem dengan muka selenga. Haih, okay nak tengok tak muka bersih, suci dan murni saya pada pagi buta yang tak berapa nak buta. 

Mata saya cantik+menawan kan? Aww, saya bersyukur dapat mata seindah sakura ni *garu kepala* Tak perlu beli contact lense palsu tu, memang dah sah mata kau palsu. Puih. Okay, ni ayah nak hanta kat pusat tusyen. Straight to the point, sampai je dekat tusyen nampak shahrin, cewek gangteng *kenyit mata* tak gangteng mana pun *mata* Then, suruh dia teman sampai lah La dolce Amira sampai. Then terus masuk bilik "mesyuarat" Mr. Zul bagi sikit taklimat, agihan kumpulan dan pelantikan penghulu, penghulu wati serta capten, penolong capten. Saya dapat kumpulan 1 dan satu tema dengan my junior and Abe Imran yang..... *bunyi cengkerik* Mula-mula saya dengan Imran jadi Capten, penolong capten tetibe, ada pelantikan penghulu dan penghulu wati semua sebut nama saya dengan Imran. mana saya tak tercengang. Kau nak suruh aku pegang dua title dalam satu masa yang sama ke? *hentak meja* 

Then, dah buat keputusan. Capten kumpulan saya Awe Hakim dan mekFarah. Eh? diorang junior saya so, tak boleh panggil awe.. kena panggil Capten Hakim *cough* Firstly, game pertama kiteorang.. kena buat bendera. Phew, memang kumpulan saya punya bendera memang paling top to the top lah. Walawah *flying kiss* Nak tengok? tengok lah... 

Cantik kan? Mesti lah saya pereka bendera ni *bangga* Tapi dengan sumbangan idea semua ahli kumpulan saya dapat jugak hasilkan bendera top to the top next top model. Then lepas siap kiteorang naik bas. Maaf, saya tak letak gamar dekat bas, saya sibuk bergurau dengan Penghulu, abe Imran tak sempat nak jadi paparazi. Then sampai sana terus kiteorang dapat berita yang "sangat gembira" Kiteorang kena pasang khemah sendiri. Ya Allah seumur hidup waa, waa tak pernah pasang khemah. Sekalang lu suruh wa pasang? Memang lu carik nahas lah *KL Gangster* Disebabkan saya masih lagi waras, saya patuh arahan dan pasang khemah. 

 Saya ada dketa situ, kalau nak cari lah. Baju orange tudung kelabu. After that, kiteorang pergi dengar ceramah. bertapa baiknya aku nak dengar ceramah *claps hand* Then, mandi. Lepas mandi makan malam dulu, takkan tak lapar kan?  Mesti lapaq na,

Muka semua nak hotstuff je *cough* Okay ada gambar tiga 4 orang nih, dari kiri shauki, Mr.Zul, Aqil, Amzah. Kenapa saya tak panggil abe? Sebab diorang ni sebaya dengan saya. Dah boleh jadi geng Upin Ipin dah. Hahaha. Okay, jangan tenung gambar saya lelama, time tu saya segan nak pandang camera. Yelaa, tengah makan, tetiba comot-momot ke? Tak tercemar nama aku? *ewah* Then, malam tu kiteorang buat BBQ. Yummy best, saya nyanyi malam tu *jangan percaya* Saya nyanyi tak umu, nyanyi bila Abib main lagu kosong, then saya nyanyi for fun. Saya nyanyi pun sebab dia suruh *pandang bawah* Then, malam tu saya tidur. Sebernanya ada rahsia yang tertinggal sebelum tidur tu. Saya tak mahu cerita kat sini, sebab terlalu umum. 

5. Mei. 2012

Pagi-pagi buat Qiamulai, saya sebagai penghulu wati akan memastikan semua orang sembahyang. Tetapi ada yang degil tak sembahyang, menyorok dekat ceruk tok kun mana entah. Then bising, memekak, gelak kuat-kuat. Kalau aku baling batu tuh, diorang mesit tak perasan, yelaa syiok sangat berbual. Hamek kau, aku kutuk kau *jerli lidah* Then, tukar baju *blushing* Main game: Explorare. Bukan Dora the Explorare eh, harap maklum. Saya semestinya yang paling the vow lah kan. Penakut nak mampus paling banyak dan my abe Imran tegur cem nih 

Me : *buat muka takut* *mengeluh* 

Imran : Hoi! Pergi lah buat. 

Me : *terkezut* Taknak ah, aku tak berani. 

Imran : Haih, kau sebagai penhulu wati kena tunjuk satu contoh yang baik. Kalau kau tak tunjukkan keberanian, mesti diorang pun tak berani... 

Me : *terus belah* *taknak dengar dia membebel* 

Hahaha, bengong sikit pakcik sorang nih. Takpa dia tak kenal aku sangat, baru kenal gituw, gituw. Hahaha, okay tamat je explorare, kiteorang dengar busuk masamnye apa lagi, pergi terjun kolam lah. Haa, kau jangan tak percaya, tempat camp kiteorang ada kolam renang. Advance gittuww. Hahaha. Okay selesai mandi, kiteorang bersiap untuk pulang. Mata waa time tu hang toksah cakap alg, memang sembab. Dah lah penat, kena bangun pukul 4 pagi, kejutkan semua perempuan. Semua tanya "Kenapa muka nampak pucat?" Haa, tahu pun kau. Inat taknak tanya kesihatan aku. Semua sebab nak kejutkan korang lah, ada yang susah nak bangun, aku rasa nak simbah air pun ada *muka jahat* Okay, dalam bas semua tidur. Memang penat tahap cipan lah kan. Penghulu aku biar dia cakap sorang-sorang, taknak borak sekali, penat wey penat. Then, terjaga dari tidur... Dah sampai putrajaya. Putrajaya? Memang ada dalam jadual lawatan ke putrajaya, tapi tengok semua muka penat tahap kucing, tak jadi. Cuma tangkap gambar, tangkap gambar pun senyum nak taknak. Yelah takut ada air liur basi. Then, dalam bas semua sambung tidur. Saya dengan Amira dan Imara. Tak tidur, saya layan lah apa yang dia nak cakap, tak layan kang merajuk tak tentu pasal pulak. Hahaha

Sampai je dekat pusat tusyen, terus call ayah suruh amik. Sampai rumah tak tidur lagi, sebab mummy takda pergi rumah mak sedara. Ayah pulak nak keluar, saya suruh beli nasi lemak. Ayah pun beli, lepas makan nasi lemak ayam berempah... apa lagi? Tidur lah, terbongkang atas katil. Hahaha, memang penat tersangat. Saya pun penat nak tulis post ni, nak kena ingat kenangan lagi. Jadi sampai sini sahaja, pengalaman yang tak berapa nak menarik ni *claps hand* 

Lots of love,

Adibah

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


Hutan Kabut: What&#39;s A Big Deal - Penang II (War Museum, <b>Batu</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 03:23 AM PDT

Last posting di Hospital Pulau Pinang, mood aku dalam OT telah dinaikkan kembali. Alhamdulillah. walaupun aku tak perform dengan cemerlang, tapi aku gembira di sana. biarpun jauh dari rumah, jauh dari KL, aku rasa boleh survive walaupun awal-awal di sana aku macam ayam berak kapur; termenung sana-sini.

kami ada 5 minggu kat sana, dalam bahagian Ortopedik dan Surgeri & Pediatrik.kena buat 2 case study. pheww.berpinar mata. bak kata encik hanif better buat 1 sahaja case study sebab yang selebihnya akan berbentuk penipuan. aku setuju 120%, sebab ya aku buat. aku yakin kawan-kawan aku pun sama.

iya, aku penipu. sedikit sebanyak. tak perlu tanya bahagian mana aku tipu, tak affect hidup pun.

Minggu 1 : Ortopedik Out-patient
Minggu 2 : Surgical
Minggu 3 : Pediatrik In-patient
Minggu 4 : Pediatrik Out-patient
Minggu 5 : Ortopedik In-patient

forgive me for the 'skemaan' entri ini. ini bertujuan aku catat milestone aku dalam OT. *ceh!*

jadi masa minggu 1st tu aku masih terigau-igau betapa seronoknya duduk dalam kelas sambil makan-makan seolah-olah lecture adalah panggung wayang. rasa lebih tua dan berkerjaya bila kena pakai overall putih dengan nametag dan senyuman original fake yang aku tak berapa mahir. kalau ada pelekat senyuman jual tepi jalan, aku sanggup beli. mungkin muka kesedihan aku yang terlalu obvious menyebabkan 2,3,4 orang OT bertanyakan soalan yang sama "Awak okey ke kat sini?saya nampak awak macam tak berminat je. awak ada apa-apa masalah?".

soalan ni banyak betul orang tanya. macam terpancar je kat dahi aku "aku tak minat praktikal!!" kan?

jadi untuk menghiburkan hati lara, kami ada lah jalan-jalan area penang.so aku just paste the pix tanpa watermark. tolong yakinkan aku bahawa tak ada siapa-siapa teringin nak mengapa-apakan gambar kami.

1) War Museum, Batu Maung, Penang.
biar aku paste sikit cerita pasal muzium perang ni.

Muzium Perang Pulau Pinang ini terletak di Bukit Batu Maung yang merupakan kubu pertahanan asal pihak British sewaktu Perang Dunia Kedua. Muzium ini turut mengisahkan pelbagai aspek yang berlaku sewaktu Perang Dunia Kedua dan kehidupan penduduk yang terjejas waktu itu.

Ramai yang mungkin tidak sedar Muzium Perang Pulau Pinang di puncak Bukit Batu Maung adalah muzium terbesar di Asia Tenggara yang dibina pada 1930 dan digunakan untuk operasi ketenteraan British pada Oktober 1939.

Berbeza dengan muzium lain, pengunjung berpeluang merasa pengalaman melalui satu daripada tiga terowong keselamatan rahsia yang pernah digunakan tentera British dan Jepun.Bagaimanapun, untuk memasuki terowong keselamatan pertama yang panjang, gelap, sempit, berbelok-belok dan pasti amat menyeramkan itu, pengunjung perlu berjalan dalam keadaan tunduk.Satu terowong lain pula menghala ke laut yang kini ditutup kepada orang ramai, tetapi pernah digunakan sebagai terowong rahsia askar British meninggalkan Pulau Pinang untuk melarikan diri ke Singapura ketika Jepun menyerang.

Pengunjung juga berpeluang melawat dalam kubu yang terbahagi kepada tiga bangunan utama dengan melihat lebih dekat reka bentuk kubu yang menjadi tempat perlindungan askar apabila mendengar semboyan kecemasan dibina dengan teliti.Mengikut sejarah, kubu pertahanan British itu jatuh ke tangan tentera Jepun pada 1942 selepas satu pertempuran membabitkan lebih 1,500 anggota tentera British termasuk askar Punjab, Gurkha dan Melayu itu menyebabkan ramai tentera British mati dan cedera di tangan tentera Jepun.

Tentera Jepun kemudian menjadikan kubu itu tempat tahanan dan penyeksaan selama kira-kira dua tahun setengah sebelum menyerah kalah kepada Tentera Berikat pada 1945, sekali gus menamatkan Perang Dunia Kedua.

Bermula dari itu, kubu seluas lapan hektar itu ditinggal dan dibiarkan begitu saja menyebabkan ia dipenuhi semak, lumut dan kotor manakala haiwan liar di bukit itu menjadikan lokasi berkenaan sebagai habitat mereka.Bagaimanapun, selepas lebih 60 tahun diabaikan pada Oktober 2002, bekas kubu pertahanan British itu dijadikan Muzium Perang Pulau Pinang yang menyimpan pelbagai rahsia dan sejarah.
Dengan lokasi ketinggian 75 meter dari aras laut, kubu usang yang dikelilingi rimbunan pokok itu masih berada dalam keadaan yang baik walaupun banyak kesan peluru dan bom di setiap bangunannya.Ketika itu, kubu berkenaan dijadikan pusat mengawal keselamatan tiga perempat daripada keseluruhan Pulau Pinang daripada serangan musuh dan ia dipamerkan kepada pengunjung dalam keadaan seperti lebih 60 tahun lalu.Malah, laluan pejalan kaki dan cat hijau suram di sesetengah bangunan terutama di berek askar, masih dikekalkan warna asalnya selepas terbiar apabila negara merdeka.
Berhampiran bangunan pertama terletak sebuah perigi sedalam 30.5 meter (100 kaki) iaitu laluan menghantar barang seperti senjata api dan sebagai laluan kecemasan.Dalam bangunan kedua pula banyak dipamerkan gambar koleksi peribadi dirakamkan tahanan perang ketika penjajahan Jepun, James Tait sekitar 1941 dan 1942.Untuk keluar dari bangunan berkenaan, pengunjung boleh memilih sama ada merangkak dalam terowong yang lebih kecil dan sempit sebelum terpaksa memanjat tangga besi menuju ke pintu keluar rahsia atau hanya melalui jalan biasa saja.
Muzium itu mempunyai 29 lokasi perlu dikunjungi antaranya bilik teater terbuka, menara tinjau, 20 ruang menembak pesawat udara, penjana elektrik dan bilik rehat pegawai yang turut dijadikan bilik hukuman dan seksaan ketika zaman Jepun.Di bahagian belakang menara pemerhati yang terletak betul-betul di puncak Bukit Batu Maung pula, didirikan 12 berek berasingan untuk askar British, Melayu dan Gurkha mengikut pangkat masing-masing.Terdapat juga penjara, dapur, klinik, stor menyimpan barang dan bilik tukang masak.Malah, kebanyakan peralatan yang dipamerkan pula adalah artifak asal yang dijumpai ditapak berkenaan seperti kuali, peralatan untuk menyeksa tahanan dan serpihan pinggan mangkuk.
actually, ada jugak cerita-cerita misteri yang kami rasa, tapi malas nak taip.haha.




















war museum ni ada bukak waktu malam, khas untuk orang yang gemarkan perkara-perkara mistik.

selepas itu kami pergi drive-thru McD sebelum makan dengan hebat dekat tepi pantai.

2) Batu Ferringgi




















3) Fort Cornwallis, Padang Kota
















gambar masa praktikal nanti la add.


09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


A Modest Affair -Wedding in <b>Balik Pulau</b> - Ramblings of the <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2012 11:16 PM PDT



 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved