Rabu, 10 Oktober 2012

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


Char Kuey Teow Best <b>Di Bukit Mertajam</b>, Penang | phreak-id.com

Posted: 19 Jun 2012 09:57 PM PDT

Baru-baru ni, phreak-id pergi berkursus di Penang selama 2 hari dan bermalam di The Summit Hotel Bukit Mertajam. Memandangkan di siang hari 8am-5pm berkursus, di sebelah petang, terpaksa la menemani little phreak and mummy dia jalan-jalan. Mummy little phreak memang suka Char Kuey Teow. Memandangkan kami dah berada di Penang, maka tercari-cari juga lah Char Kuey Teow yang paling best di Bukit Mertajam ni. 

Bila check google map, dekat aje kedainya dengan hotel ni. Maka secara automatiknya ini destinasi utama pilihan kami. Kedainya biasa aje dari luar. And bila kami order Char Kuey Teow special yang berharga Rm6 (dah naik harga berbanding review dalam blog di atas), apa yang kami dapat sama sperti gambar yang diatas. Nampak tak menarik dan biasa aje.

Tapi disebabkan rasa ingin tahu yang tinggi, phreak-id korek-korek. Dan akhirnya....   tadaaaa..

Ada udang disebalik mee rupanya. 4 ketul udang besar disebalik mee tersebut. Anyway, rasa dia serius memang terbaik. Sambil tu phreak-id order Laichi Kang. Tapi rupanya pelik sikit. Meriah berwarna-warni pulak. But still rasa dia not bad.

Anyway, nama kedainya Ismal @ Ismail (tak sure yang mana satu, excited nak makan, lupa nak check nama kedai) beralamat di (berhadapan dengan Pejabat Pos Bukit Mertajam)  :

Ismal Char Koay Teow

Jalan Bunga Raya,

14000 Bukit Mertajam

Klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas


Disebabkan phreak-id pergi pada waktu malam minggu, banyak kereta dan susah nak parking, tak sempat nak ambil gambar kedai dari luar/depan. Anyway korang boleh tengok gambar kedai dari http://www.vkeong.com/ ni :-


Nota kaki : Sebelum balik, sempat tapau sikit sebab nak repeat balik kat Hotel nanti. Malu nak makan 2 pinggan kat kedai. Hahaha
comments

09 di Batu uban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2012 09:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

kampung tertua terjejas - Kpg <b>Batu Uban</b> | AHLI MAJLIS MPPP

Posted: 28 Aug 2012 09:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]kampung tertua terjejas - Kpg Batu Uban. Oleh: Wartawan Sinar Harian Tarikh: September 1, 2012. BATU UBAN - Penduduk Batu Uban kini dalam dilema gara-gara imej perkampungan paling tua di negeri ini sudah semakin terhakis.

22 penduduk <b>Batu Uban</b> diusir tika <b>di</b> ambang Aidilfitri...

Posted: 18 Aug 2012 04:30 AM PDT

left zaition makasar lady influenced by eviction batu uban village penangZaiton Mazakar, 60, menangis apabila menerima surat peguam semalam meminta beliau keluar dari tanah - tempat tinggal keluarganya selama satu abad - untuk memberi laluan kepada satu projek pembangunan di Batu Uban, Pulau Pinang.

Di tengah-tengah kesibukan membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya esok, Zaiton (kanan dalam gambar di bawah), dilanda kebimbangan di mana dia akan tinggal, selepas tempoh fourteen hari yang diberikan dan bagaimana dia untuk membawa barang-barangnya berpindah dari situ.

Katanya, dia amat kesal kerana peguam menghantar notis guaman itu pada akhir Ramadan (17 Ogos) dan di ambang Syawal dan lebih buruk lagi, tambahnya, mereka diminta keluar dari rumah mereka pada hari Merdeka..

"Ini membuat saya, keluarga saya dan jiran saya, berada dalam keadaan yang sangat tidak menentu tentang masa depan kami,' katanya, sambil menambah bahawa sambutan hari raya kali ini amat menyedihkan.

Zaiton memberitahu Malaysiakini demikian ketika ditemui selepas mesyuarat penduduk kampung tersebut hari ini.

Zaiton menyertai 21 orang penduduk lagi dari Kampung Tengah dan Kampung Belacan - yang membabitkan kawasan seluas 4.6 ekar dalam Kampung Batu Uban - yang terletak di seberang Universiti Sains Malaysia, yang terjejas dengan satu projek pembangunan.

Difahamkan pemaju telah membeli tanah itu daripada beberapa pemilik dan merancang untuk membina dua blok kondominium dan rumah mewah yang berharga RM390,000 ke atas.

Pemaju: Penduduk tolak tawaran


Men! urut sur at peguam yang bertarikh sixteen Ogos, yang diperolehi oleh Malaysiakini, mereka perlu mengosongkan rumah masing-masing dalam tempoh fourteen hari, dan jika tidak, pemaju akan memulakan tindakan undang-undang terhadap mereka.

Dalam surat yang diterima oleh penduduk kampung semalam, peguam menyatakan bahawa perbincangan, yang bermula tiga tahun lalu, di antara kedua-dua pihak telah tamat.

Menurutnya, memandangkan 22 penduduk telah menolak tawaran pampasan yang dibuat oleh pemaju pada thirty Julai, maka mereka diminta mengosongkan tanah tersebut dalam tempoh fourteen hari (Ogos 31).- malaysiakini


22 Batu Uban villagers decry Hari Raya eve eviction notice...

Sixty-year aged Zaiton Mazakar wept upon receiving the lawyer's minute yesterday asking her to abandon the land - where her family had lived for the century - making way for the growth project in Batu Uban, Penang.

In the surrounded by of preparations for the Hari Raya celebrations - that should tumble upon Sunday, Zaiton (right in print below), is carrying little sleep worrying over where she would stay in fourteen days as well as how she to container all her stuff as well as move.

left zaition makasar lady influenced by eviction batu uban village penang"I feel really hurt that the counsel had to send us the authorised notice during the finish of Ramadan (Aug 17) as well as eve of Syawal. It is worse when you have been told to leave the homes upon Merdeka day," she said.

"This has done me, my family as well as my neighbours, really uncerta! in about the future. This Hari Raya would be the really uncomfortable as well as unhappy one," she told Malaysiakini, when met after the residents' meeting in the village today.

Zaiton, the former cleaner, joins 21 alternative folks from Kampung Tengah as well as Kampung Belacan - the 4.6acre tract of land within Kampung Batu Uban, located opposite the Universiti Sains Malaysia, influenced by highrise development.

It is learnt that the developer had purchased the land from several owners as well as is planning to erect dual blocks of condominium, 33 turn high housing 200 units valued during RM390,000 as well as above.

Developer: Villagers refused offer

According to the lawyer's minute antiquated August 16, performed by Malaysiakini, they have to pierce out of their homes in fourteen days, unwell that the developer will initiate authorised action opposite them.

The villagers have been cautioned that they would have to bear the authorised price of the justice proceedings, the counsel notes.

In the minute perceived by the villagers yesterday, the counsel settled that discussions, that started three years ago, between the dual parties have concluded.

It combined that given the 22 have rejected the developer's suggest of remuneration done upon Jul 30, the latter wants the villagers to empty the land in fourteen days (Aug 31).

Penang Municipal (MPPP) Councillor Iszuree Ibrahim, who was benefaction with the villagers, pronounced there had been negotiations for correct remuneration between the villagers - 48 in sum - though no central preference had been arrived at.

Iszuree pronounced he felt strange that the developer had released the authorised notice when the MPPP has nonetheless to authorize the plans for the development.

"They have not approved the plan upon technical grounds. We will examination the matter to safeguard that the developer compensates the villages appropriately prior to starting ! work," h e added.

L-R Izuree Ibrahim as well as Yusoff Salleh batu uban village penangIszuree (left in photo) pronounced Chief Minister Lim Guan Eng as well as Deputy Chief Minister you Mansor Othman have concluded to meet with the villagers.

He gave the assurance that the state supervision would do all in their energy to support the influenced families, criticising the "bumiputera company" for their unresponsive action as Muslims wait for to celebrate Aidil Fitri in the coming days.

Compensation unresolved in air

"I am contemptible to say this. But things have been not the same as during the past administration. It is advantageous that you right away have the new government, you will get justice for you," he told the kampung folk.

Recently, 24 villagers accepted the suggest of RM3,000 in money as well as let fees of RM800 for dual years as compensation, as well as have given rented homes outward the village.


Another dual villagers had reportedly concluded to the RM60,000 package, as well as have vacated their land, as well as their homes have been demolished.

The superfluous 22 folks today want the better deal, that includes the 750 sq feet deputy flat for any family as well as movement homes within the vicinity of the kampung.

Village the heritage given 1700s

Villagers protest eviction batu uban village penangYusoff Salleh, 67, the Village Action Committee chairperson voiced concern that given no agreements have been officially reach! ed, ther e is no pledge of any remuneration from the developer.

Yusoff urged the state supervision to cruise the place as the heritage village given the Batu Uban settlement, according to educational research, had started in the 1700s.

"The initial mosque, that was build in 1734, still stands until today. you am fearful that you will humour the same fate as alternative villages that have had to give way to development, that benefits upon the developer as well as not us typical people," he said.

"It seems you have placed the certitude as well most upon leaders as well as politicians who were supposed to strengthen the interests of the Malays though you have right away been betrayed," pronounced the visibly unhappy Yusoff.

A 45-year aged singular mother with 5 children echoes Yusoff sadness.

"We have been not asking for more than this. We have been not opposite growth though please have some consideration for us who have lived here for generations," pronounced Salmah Noor who works as the cleaner.

"We have been just asking for correct remuneration given you need to hope for for the move. As long as you have been given movement homes here, you will empty the land," pronounced Salmah, who pronounced her heart pennyless upon receiving the news.- malaysiakini


cheers.


di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> Putar Belit Jual Tanah - UMNO Online

Posted: 05 Oct 2012 12:16 AM PDT

Kategori Berita Lain

Kerajaan Negeri Pulau Pinang Putar Belit Jual Tanah Di Taman Manggis

GEORGE TOWN, 5 Okt – Pemuda Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang kecewa dengan kerajaan negeri yang didakwa tidak ikhlas dalam penjualan tanah seluas 0.45 hektar di Taman Manggis di sini apabila mensyaratkan bayaran penuh lebih RM22 juta bagi tanah itu perlu dibayar dalam tempoh 30 hari.

Ketua Pemudanya Oh Tong Keong berkata BN negeri telah menerima surat daripada pejabat Ketua Menteri Lim Guan Eng semalam yang mensyaratkan jika bayaran penuh tidak dijelaskan dalam tempoh itu, urusan pemberimilikan tanah tidak dapat dijalankan.

Turut dinyatakan dalam surat itu tanah di Taman Manggis hanya untuk pembinaan rumah pangsa Projek Perumahan Rakyat (PPR) mengikut kaedah yang ditetapkan oleh kerajaan negeri, katanya.

Syarat yang dikemukakan oleh pejabat ketua menteri amat tidak munasabah kerana ini melibatkan pembelian tanah yang memerlukan perbincangan untuk terma dan syarat serta perjanjian jual beli, katanya di sini hari ini.

"Kami rasa sedih dan kecewa dengan syarat yang ditetapkan dan diberi hanya 30 hari untuk selesaikan baki bayaran iaitu RM22,183,227. Ini bukan cara yang betul.

"Kenapa (sebelum ini) kerajaan negeri boleh menjual tanah itu kepada syarikat swasta dan memberi mereka tempoh lima tahun untuk menjelaskan baki bayaran dan BN hanya diberi 30 hari?," tegasnya.

Pada Rabu lepas, BN negeri telah membayar "wang kesungguhan" RM224,073 atau satu peratus daripada harga penuh RM22,407,300 dalam bentuk tunai kepada kerajaan negeri sebagai tanda ikhlas untuk membeli tanah itu.

Oh berkata Pemuda BN turut ragu dengan kenyataan Lim sebelum ini yang menyatakan tanah di Taman Manggis tidak sesuai untuk pembangunan PPR kerana saiznya yang kecil.

"Tetapi dalam surat itu jelas menyatakan penjualan tanah itu tertakluk kepada syarat hanya untuk pembinaan PPR. Ini jelas mencerminkan ketidakikhlasan kerajaan negeri untuk menjual tanah pada BN," katanya.

Oh berkata peguam yang ditugaskan untuk proses pembelian tanah itu telah menghantar surat rasmi kepada pejabat ketua menteri pagi ini bagi memulakan proses perjanjian jual beli kerana pihaknya langsung tidak diberikan peluang untuk berbincang terma dan syarat jual beli.

Berita Bertarikh Pada 3:16 PM

09 di kepala batas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di kepala batas - Google Blog Search


al-brangi Online: Umno <b>Kepala Batas di</b> persimpangan tiga

Posted: 10 Oct 2012 03:05 AM PDT


Kepala Batas amat sinonim dengan Pak Lah......semenjak 1978 lagi beliau sudah jadi Ahli Parlimen di situ.

Kepala Batas dikatakan kawasan selamat bagi BN dan ramai orang sudah mula pasangan angan-angan untuk bertanding di situ.......kononnya siapa saja bertanding atas tiket 'dacing' akan beri pulangan yang lumayan.

Adakah ia menjadi kawasan selamat kerana Pak Lah yang kononnya dilihat sebagai 'Mr. Clean' bertanding di situ atau memang Kepala Batas adalah kubu kuat yang disokong oleh totok Umno sehinggakan kalau 'Pokok Pisang' memakai baju Umno sekali pun bertanding, kemenangan akan datang bergolek senang2?

Sesungguhnya kawasan itu belum teruji lagi semenjak 1978 dan PRU13 akan menceritakan segala2nya.

Oleh kerana cerita2 banyak mengatakan Kepala Batas adalah kerusi 'pasti menang' serta kerusi 'laluan langsung ke Parlimen' maka ramailah mereka yang bercita-cita atau memasang angan-angan dan sedang memabayangkan paling tidak menjadi Setiausaha Parlimen kalau tak pun Timbalan Menteri kalau2lah Umno/BN dapat kekal lagi dalam PRU13 nanti......di antaranya ialah Datuk Seri Reezal Merican, Ketua Pemuda Umno, Kepala Batas, bekas Adun Bertam, Datuk Hilmi Abdul Rashid dan Datuk Zainal Abidin Osman.  

Dikhabarkan Kepala Batas berada dipersimpangan tiga......sesiapa yang akan beri laluan maka lancarlah laluan 'trafik' di situ......dan Umno sentiasa dimurungi budaya 'tikam belakang'......siapa yang pandai bersilat akan pasti tercalon tapi belum tentu terpilih oleh pengundi di situ lebih-lebih lagi mantan Perdana Menteri Pak Lah dikatakan tidak terpilih kali ini.

Perlu diingatkan pengundi Cina menyumbangkan 21% berbanding Melayu 75%.......segala2nya tidak mustahil. [sumber .]

al-brangionline:

Kepala Batas di simpang tiga.....amat berbahaya kalau laluan trafik tidak lancar.

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di jelutong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2012 03:49 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

inilah kisah kami..: Berbuka Puasa <b>di</b> Bukit <b>Jelutong</b>, Shah Alam

Posted: 09 Aug 2012 09:52 PM PDT


Pada 4 Ogos 2012 bersamaan dengan Hari Sabtu, satu majlis berbuka puasa bagi keluarga Rais telah diadakan bertempat di kediaman mak Usu Halijah di Bukit Jelutong, Shah Alam. Kami bertolak dari Seremban pada jam 3.00 petang dan telah berkesempatan singgah sebentar di Pasaraya Alamanda, Putrajaya sebelum ke rumah Mak Usu.
Setibanya di rumah Mak Usu saya sempat menggoreng popiah dengan bantuan Angah Pahang untuk juadaha berbuka puasa.
Pelbagai hidangan disediakan untuk berbuka puasa di rumah Mak Usu ini. Sebaik sahaja selesai berbuka puasa dan solat Maghrib, semua yang hadir telah bersama-sama mengerjakan Solat Tarawikh berjemaah di Rumah Mak Usu dan diikuti dengan tahlil arwah keluarga.
Selesai doa selamat dibacakan, satu upacara pemotongan kek telah diadakan bersempena dengan hari ulangtahun kelahiran suami saya, Syamsul Amri bin Hj Ismail (Acoy) yang ke 35 tahun pada 3 Ogos yang lalu. 
Happy Birthday buat suami saya yang tersayang. So, dengan ini dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan semasa program ini berlangsung.

Disediakan oleh : Ungku Norhayati Ungku Abu Bakar (Noi/Yat)

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


KENYATAAN PENUH CERAMAH MAT SABU <b>DI</b> PADANG <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2012 07:30 PM PDT

Berikut ialah intipati ucapan ceramah Mohamad Sabu @ Mat Sabu yang telah diadakan di Padang Menora, Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos 2011 tanpa sebarang suntingan dan potongan.
"Bila hari Merdeka nanti, tunjuklah filem Bukit kepong. Bukit Kepong polis tu polis British. Hat serang Bukit Kepong tu la pejuang kemerdekaan. Ketuanya Mat Indera, Melayu. Tetapi, semua sejarah itu ditutup. Jins Samsudin buat filem, Jins Samsudin tu UMNO. Cerita Bukit Kepong, hat serang balai polis itu penjahat. Polis tu polis British. Sebelum merdeka, negara kita diperintah oleh British.
Tapi dibuat filem yang hero, yang pertahan balai polis, hat serang yang pengganas. Padahal Mat Indera, ketua penyerang balai polis itu. Dan akhirnya dihukum gantung di jel Taiping. Sebab itulah jugak Tok Janggut. Tok Janggut ni lawan British. Tapi sebelum British nak... nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengisytiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka. Bila isytihar Tok Janggut sebagai penderhaka barulah Tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh, Kelantan.
Semua sejarah negara kita bohong. Bohonglah. Dulu kita dok mengaji gitu. Depa dok bohong kita. Cikgu pulak kementerian pelajaran bagi modal, jadi bohong lawan bohong la. Jadi, sejarah kemerdekaan kita tidak kena, hadirin sekalian. Sebab tu kita tengok pegawai British jadi pejuang kemerdekaan. Lawan British jadi jahat.
Siapa pegawai British? Dato' Onn, Tunku Abdul Rahman. Itu British. Hat lawan British? Hat tu la yang jadi pengganas. Abu Bakar Bakir, pengganas. Dr. Burhanuddin, pengkhianat. Kemudian, Rashid Maidin, komunis. Semua hat lawan British, jahat. Hat sokong British, hero. Ini pelik bin ajaib. Hat lawan British la pejuang kemerdekaan. Takpalah kita ambil alih Malaysia esok, kita ubah balik sejarah ni".
Renung-renungkan dan lihat bagaimana Mat Sabu mahu mengubah sejarah Malaysia sekiranya Pakatan Pembangkang menang pilihan raya nanti.

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Gambar Remaja Yang Maut Dalam Kemalangan <b>Di Bayan Lepas</b> <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2012 02:35 AM PDT

Inilah gambar remaja perempuan berusia 17 tahun yang maut dalam kemalangan di Bayan Lepas apabila motosikal yang dinaiki di rempuh oleh sebuah lori ais. Mangsa, Nur Syazana Azemi, 17 mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan beberapa anggota badan yang lain.

Rakan karib mangsa, Amira Ayuni Mohd Kaharudin Ihsan, 17 berkata, Nur Syazana merupakan seorang yang amat periang.

"Kami mulai rapat sejak tingkatan tiga dan Jumaat merupakan kali terakhir kami berjumpa selepas selesai menduduki peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Semalam (kelmarin) sekolah ada buat jamuan Aidilfitri dan saya diberitahu yang arwah beria-ria mengajak rakan-rakan bergambar bersama. Saya tak sangka kejadian ini akan menimpa rakan baik sendiri dan berasa amat sedih," katanya.

Marilah sama-sama kita sedekahkah Al-Fatihah kepada allahyarham dan semoga roh allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman…Al-Fatihah.

(GAMBAR) Remaja 17 Tahun Maut Dirempuh Lori Ais

Incoming search terms:

Sign up free email newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates, Enter your Email here:

Don't forget to confirm your email subcription

Leave a Reply to this Post

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2012 02:03 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PENDEDAHAN TERBARU!!! UMNO/BN jual 980 ekar <b>di Tanjung</b> <b>...</b>

Posted: 03 Sep 2012 08:23 PM PDT

GEORGE TOWN, 3 SEPTEMBER: Kerajaan UMNO-Barisan Nasional telah menjual sebanyak 980 ekar di Tanjung Tokong, 325 ekar di Lebuhraya Jelutong dan 750 ekar di Batu Kawan kepada Abad Naluri Sdn Bhd.

Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam kenyataan medianya hari ini; sambil menyebut bahawa penjualan tanah oleh Pakatan Rakyat tidak mampu menyaingi kehebatan UMNO-BN menjual tanah.

Menurut beliau, UMNO-BN Pulau Pinang sengaja membesarkan isu penjualan tanah sebanyak 1.1 ekar di Jalan Zainal Abidin. Pada masa yang sama UMNO Barisan Nasional enggan memberikan penjelasan ke atas keuntungan sebanyak RM5 juta yang telah dikaut oleh pemimpin-pemimpin UMNO pada tahun ini dalam masa tiga setengah bulan menjadi 'broker tanah' bagi 31 pemilik tanah Melayu di Batu Kawan.

Guan Eng dalam kenyataannya juga memberitahu, UMNO Barisan Nasional telah menjual tanah utama di Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi dan tanah tebusguna Lebuhraya Jelutong pada harga RM20 sekaki persegi.

Tambah Ketua Menteri Pulau Pinang ini lagi, penjualan secara tender terbuka oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan rakyat terbukti berjaya mendapat harga yang paling tinggi melebihi harga pasaran.

"Sebaliknya penjualan tanah yang dilakukan oleh UMNO Barisan Nasional tidak begitu".

"Perjanjian penebusguna dan memajukan Tanjong Tokong yang bertarikh 1990 dan 1999, pemaju hanya diberi hak untu menebusguna dan memajukan sebanyak 980 ekar tanah dipersisiran Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi." Kata Guan Eng.

"Lebuhraya Jelutong pula, dibawah perjanjian bertarikh 1997, 2002 dan 2003, pihak pemaju diberi hak untuk menebusguna sebanyak 325 ekar tanah sebagai gantian untuk pembinaan Lebuhraya Jelutong dengan kos anggaran RM300 juta dan bayaran RM25.4 juta. Dalam erti kata lain, jumlah kos RM325.4 juta untuk 325 ekar tanah". Jelas Guan Eng dalam kenyataannya.

Jumlah ini bersamaan dengan RM1 juta seekar ataupun RM20 sekaki persegi, pemaju boleh membayar RM25.4 juta dalam jangka masa 10 tahun dari 2005 hingga 2015.

Guan Eng turut mengulas bahawa, pemimpin Barisan Nasional, termasuk Pengerusi BN Teng Chang Yeow, enggan memberi penjelasan tentang keuntungan RM5 juta yang dikaut oleh pemimpin UMNO sebagai broker tanah atau kenapa tanah negeri dijual dengan begitu murah semasa mereka masih berkuasa.

"Jika pemimpin-pemimpin BN boleh menjual tanah dengan begitu murah semasa berada di tampuk kuasa, apakah mereka tidak akan melakukannya lagi sekiranya kembali berkuasa?" ujar Guan Eng. – Roketkini.com

09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 01:53 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Projek Solar <b>Di Batu Kawan</b> Bukti DAP, Guan Eng <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 02:20 AM PDT

Kategori Berita Pilihan

Projek Solar Di Batu Kawan Bukti DAP, Guan Eng Kaki Putar Alam

Oleh : Ropikah Ahmad

BATU KAWAN, 28 Mac – Kerajaan DAP Pulau Pinang telah terbukti tidak bertanggungjawab apabila membelakangkan kepentingan rakyat tempatan khususnya di Batu Kawan sendiri apabila meluluskan pembinaan projek kilang solar biarpun ia memberi kesan buruk kepada alam sekitar.

Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Mohd Nordin Mohd Kassim membidas tindakan dangkal kepimpinan kerajaan negeri yang diketuai oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri.

"Fikirkan sendiri bagaimana tindakan DAP apabila loji pemprosesan Lynas di Pahang mahu diusahakan maka mereka buat bantahan sehinggakan demonstrasi besar-besaran digerakkan bukan saja di negeri terbabit tetapi di Padang Kota juga dibuat sedangkan dalam diam mereka ini menggerakkan satu projek yang lebih berbahaya," katanya kepada UMNO-Online.

Dilaporkan, Bosch Group dari Jerman akan melabur RM2.2 bilion bagi membina kilang pengeluaran panel solar di Pulau Pinang selepas perjanjian memorandum yang dibuat kerajaan negeri.

"Sepatutnya hal-hal sedemikian dibincangkan dengan penduduk di sini terlebih dahulu dan mereka perlu memberi penjelasan kepada rakyat khususnya penduduk di Batu Kawan berhubung projek kilang Solar yang akan dibina di kawasan berkenaan.

"Persoalannya kenapa Lynas di Pahang diperbesar-besarkan sedangkan projek kilang solar yang diluluskan oleh pentadbiran negeri disembunyikan? Apa motif sebenar tindakan tersebut dibuat?"

Tegas beliau lagi, penduduk Batu Kawan sendiri tidak bersetuju dengan pembinaan kilang berkenaan yang bukan saja akan mencemarkan alam sekitar tetapi juga itu akan menjejaskan aktiviti harian penduduk di situ.

"Kawasan Batu Kawan bukan besar mana pun malahan penduduknya pun tidaklah seramai mana jadi sewajarnya kepimpinan negeri bukan saja menjaga hati penduduk tetapi juga mengambil berat akan apa yang berlaku kepada persekitaran mereka," katanya.

Jelas beliau, kajian yang telah dijalankan mendapati bahawa proses solar ini akan mengeluarkan lebih 10 bahan kimia dan bahan-bahan ini dikhuatiri akan menjejaskan punca pendapatan penduduk termasuklah ternakan ikan yang terjejas.

"Jika projek Lynas yang telah disahkan tidak memberi kesan berbahaya diprovokasikan dan dijadikan bahan proganda tetapi mengapa pula projek solar yang memberi kesan negatif kepada rakyat dibiarkan dibina?"

Pada 26 Februari lalu, satu demonstrasi Hijau telah digerakkan oleh pakatan pembangkang di Kuantan, Kuala Lumpur manakala di Pulau Pinang diketuai sendiri oleh Ketua Menterinya sebagai protes terhadap pembangunan kilang pemprosesan nadir bumi (rare earth) di Gebeng, Kuantan, Pahang milik syarikat Lynas Coporations LTD dengan mengatakan ia akan menghasilkan radioaktif yang membahayakan kesihatan dan boleh memberi kesan buruk terhadap manusia dan alam sekitar.

Namun begitu, hasil kajian didapati bahan nadir bumi adalah unsur penting dalam industri elektronik terutama sekali untuk penghasilan barangan seperti Ipad, komputer, Galaxy Tab, kipas helikopter, telefon mudah alih, turbin angin dan lain-lain malah mengikut data ekonomi, sebahagian besar bahan nadir bumi diimport dari China bagi memenuhi 90% hingga 97% permintaan industri elektronik di seluruh dunia yang semakin berkembang pesat.

Bukan itu saja, saintis pembangkang iaitu Dr Che Rosli Che Mat dari Pas juga telah menjelaskan bahawa operasi kilang pemprosesan nadir bumi tersebut adalah selamat dan tidak mendatangkan mudarat. – MediaUMNO.

Berita Bertarikh Pada 5:20 PM

mi1: Angkara Barisan Nasional <b>di</b> Pulau Pinang

Posted: 07 Sep 2012 01:47 PM PDT

GEORGE TOWN – Kerajaan UMNO-Barisan Nasional telah menjual sebanyak 980 ekar di Tanjung Tokong, 325 ekar di Lebuhraya Jelutong dan 750 ekar di Batu Kawan kepada Abad Naluri Sdn Bhd.
Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam kenyataan medianya hari ini; sambil menyebut bahawa penjualan tanah oleh Pakatan Rakyat tidak mampu menyaingi kehebatan UMNO-BN menjual tanah.
Menurut beliau, UMNO-BN Pulau Pinang sengaja membesarkan isu penjualan tanah sebanyak 1.1 ekar di Jalan Zainal Abidin. Pada masa yang sama UMNO Barisan Nasional enggan memberikan penjelasan ke atas keuntungan sebanyak RM5 juta yang telah dikaut oleh pemimpin-pemimpin UMNO pada tahun ini dalam masa tiga setengah bulan menjadi 'broker tanah' bagi 31 pemilik tanah Melayu di Batu Kawan.
Guan Eng dalam kenyataannya juga memberitahu, UMNO Barisan Nasional telah menjual tanah utama di Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi dan tanah tebusguna Lebuhraya Jelutong pada harga RM20 sekaki persegi.
Tambah Ketua Menteri Pulau Pinang ini lagi, penjualan secara tender terbuka oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan rakyat terbukti berjaya mendapat harga yang paling tinggi melebihi harga pasaran.
"Sebaliknya penjualan tanah yang dilakukan oleh UMNO Barisan Nasional tidak begitu".
"Perjanjian penebusguna dan memajukan Tanjong Tokong yang bertarikh 1990 dan 1999, pemaju hanya diberi hak untu menebusguna dan memajukan sebanyak 980 ekar tanah dipersisiran Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi." Kata Guan Eng.
"Lebuhraya Jelutong pula, dibawah perjanjian bertarikh 1997, 2002 dan 2003, pihak pemaju diberi hak untuk menebusguna sebanyak 325 ekar tanah sebagai gantian untuk pembinaan Lebuhraya Jelutong dengan kos anggaran RM300 juta dan bayaran RM25.4 juta. Dalam erti kata lain, jumlah kos RM325.4 juta untuk 325 ekar tanah". Jelas Guan Eng dalam kenyataannya.
Jumlah ini bersamaan dengan RM1 juta seekar ataupun RM20 sekaki persegi, pemaju boleh membayar RM25.4 juta dalam jangka masa 10 tahun dari 2005 hingga 2015.
Guan Eng turut mengulas bahawa, pemimpin Barisan Nasional, termasuk Pengerusi BN Teng Chang Yeow, enggan memberi penjelasan tentang keuntungan RM5 juta yang dikaut oleh pemimpin UMNO sebagai broker tanah atau kenapa tanah negeri dijual dengan begitu murah semasa mereka masih berkuasa.
"Jika pemimpin-pemimpin BN boleh menjual tanah dengan begitu murah semasa berada di tampuk kuasa, apakah mereka tidak akan melakukannya lagi sekiranya kembali berkuasa?" ujar Guan Eng… 

Mat Sabu hampir pasti bertanding <b>di</b> Parlimen <b>Batu Kawan</b>

Posted: 31 May 2012 12:16 AM PDT

Demam pilihanraya semakin terasa. Setiap hari ada saja yang bertanya pada sharpshooter bila bubar parlimen? Jawabnya mudah..tanyalah BN (Bini Najib)

Semakin dekat dengan pilihanraya semakin banyak spekulasi tentang calon-calon yang akan bertanding dan pastinya calon hebat seperti Mat Sabu tidak terlepas dari perbualan hangat politik rakyat. Ramai yang bertanya, Mat Sabu akan bertanding di mana?

Khabar angin kini yang bertiup kencang dari Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang adalah Mat Sabu hampir pasti menjadi calon di Parlimen Batu Kawan. Guan Eng merupakan sahabat baik Mat Sabu di kamar penjara. Bukan lagi rahsia hubungan akrab Mat Sabu dan Guan Eng ibarat 'isi dan kuku.'

Sharpshooter selaku Pengarah Pilihanraya Dun Bukit Tengah merangkap Ketua Penerangan Keadilan Batu Kawan, sudah pasti berita ini ibarat 'pucuk dicita..ulam mendatang..tidak cukup tapak tangan..Stadium Batu Kawan kami tadahkan..'

Pimpinan PAS di Kawasan Batu Kawan amat berharap Mat Sabu akan bertanding di Parlimen Batu Kawan akan menjadi kenyataan. Parlimen Batu Kawan kini adalah YB Prof Ramasamy TKM 2 merangkap Adun Perai.

Malam ini jangan lupa bersama Mat Sabu dan Chegubard di Kg Tok Panjang, Dun Bukit Tengah, Parlimen Batu Kawan. Ceramah gelombang KUNING ke Putrajaya..jumpa di sana..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

09 di permatang pauh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di permatang pauh - Google Blog Search


Setelah Rumah Terbuka P"Gay"R Gagal Mengumpul Tetamu <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 22 Aug 2012 06:37 AM PDT


Setelah Rumah Terbuka Aidil Fitri yang diadakan oleh P"Gay"R di kawasan Parlimen Permatang Pauh gagal menarik pengunjung yang datang, P"Gay"R khususnya Anwar Ibrahim mencuba nasib pula untuk mengadakan Rumah Terbuka Aidil Fitri di kawasan Parlimen Nibong Tebal pada 02 September ini. Pada Hari Raya Pertama yang lalu, Rumah Terbuka Aidil Fitri yang diadakan di padang Taman Guar Perahu di dalam DUN Penanti dan di dalam Parlimen Permatang Pauh gagal mengumpulkan Rakyat Pulau Pinang terutama pengundi-pengundi Permatang Pauh. Kehadiran jumlah tetamu di antara 1,000 ke 2,000 orang amat mengecewakan Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim semakin resah dan gelisah. Ini kerana Rumah Terbuka Aidil Fitri lebih digunakan sebagai kayu pengukur dan menguji sokongan pengundi-pengundi setempat, yang diberitakan semakin menolak kehadiran Anwar Ibrahim di Permatang Pauh.
Tidak dapat tidak, Rumah Terbuka Aidilfitri terpaksa diadakan semula di kawasan Parlimen baru di Pulau Pinang iaitu Nibong Tebal. Bukan menjadi rahsia lagi Anwar Ibrahim telah lama menyuarakan kebimbangannya dengan penolakan pengundi-pengundi di Permatang Pauh dan beliau juga diberitakan telah bersedia untuk berpindah ke kawasan yang lebih selamat iaitu di Parlimen Nibong Tebal. Untuk mengaburi mata orang ramai, majlis ini kononnya akan diadakan dan diuruskan oleh Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang diketuai oleh Chegubard. Siapa yang tidak kenal dengan Chegubard. Chegubard bukan melakukan semua ini dengan percuma. Semuanya adalah untuk mengambil hati dan perhatian Ketua Umum P"Gay"R ini yang telah beralih kasih dan sayang kepada Rafizi Ramli.
Untuk memastikan kehadiran yang datang di Rumah Terbuka Aidil Fitri itu berjalan lancar dan dipenuhi dengan orang ramai, P"Gay"R telah menyediakan gula-gula atau hadiah berupa "door gift" atau cenderamata khas bagi 5,000 tetamu terawal. Belum pernah dalam sejarah di Malaysia, CTS mendengar bahawa cenderamata atau "door gift" terpaksa diiklankan dengan bertujuan menarik orang ramai untuk hadir di rumah terbuka Aidil Fitri. Begitu terdesak dan kemaruknya juak-juak P"Gay"R ini untuk mendapatkan sokongan dari penduduk di Pulau Pinang!!! CTS menjangkakan Anwar Ibrahim akan bertukar ke Parlimen Nibong Tebal sekiranya sambutan ke atas Rumah Terbuka Aidil Fitri di atas mendapat sambutan yang di luar jangkaan.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM: PARLIMEN <b>NIBONG TEBAL</b> <b>...</b>

Posted: 28 Sep 2012 02:06 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS
AKU rasa ramalan aku hasil dari risikan teman2 mengesahkan bahawa Penyelaras SAMM, Chegu Bard bakal diletakkan sebagai calon di Parlimen Nibong Tebal, P.Pinang.  Ini satu berita baik kerana sudah lama kita mengharapkan anak muda ini berada di dalam Parlimen.
Chegu Bard pun bukan asing di Nibong Tebal kerana keluarga atau waris beliau ramai di sana iaitu di sebelah isterinya, bahkan beliau pernah aktif di Nibong Tebal sehingga pernah ditangkap.  Khabarnya, penyokong-penyokong beliau sudah lama membuat kerja di kawasan tersebut dan baru-baru ini Himpunan SAMM Kebangsaan pun telah diadakan di situ dengan program jamuan hari raya.
Bagaimana pula dengan kawasan beliau di Rembau?  Dengar khabarnya sebagai persediaan untuk beliau bertanding di Nibong Tebal, beliau telah menghantar surat perletakan jawatannya selaku Ketua Cabang Rembau.  Itu belum dapat aku pastikan kesahihannya.  Tapi semua maklum, kerusi Parlimen Rembau yang ditandingi oleh Chegu Bard pada PRU yang lalu hanya sekadar dipinjamkan sementara oleh PAS kerana ingin menunaikan hajat Chegu Bard ketika itu yang mahu berdepan dengan KJ, Ketua Pemuda Umno.  Keputusan akhirnya menunjukkan Chegu Bard tewas dalam satu keputusan yang kontroversi di mana dikatakan KJ sudah tewas sebelum datangnya bantuan undi pos.
Di Nibong Tebal, difahamkan kehadiran Chegu Bard disambut baik oleh masyarakat di sana.  Walaupun dikatakan terdapat usaha-usaha tertentu untuk membawa Timbalan Ketua Menteri P.Pinang untuk bertanding di kerusi tersebut, tetapi ramai yang berpendapat kerusi tersebut wajar diserahkan kepada Chegu Bard kerana beliau lah yang banyak membantu KEADILAN Nibong Tebal menggerakkan jentera di situ setelah Wakil Rakyat dari KEADILAN, YB Tan Tee Beng melompat keluar dari parti.
Apa pun, jika benar beliau akan dicalonkan di situ kita mendoakan agar beliau berjaya melangkah kaki ke Parlimen samada selaku MP Kerajaan mahu pun MP Pembangkang.

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 03:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Balik Pulau</b> and Pulau Betong, two gems in south west Penang

Posted: 26 Sep 2009 01:26 PM PDT



Beach at Kampung Pasir PanjiangThe western and south western part of Penang with Balik Pulau and Pulau Betong hold quite a few treasures. Seldom visited by the mainstream tourists, this part of Penang is surprisingly local and remote.

While the mainstream tourists enjoy themselves in Georgetown (Armenian Quarter) for the fantastic heritage or at Batu Ferringhi, an occasional visitor makes the effort to visit the Tropical Spice Garden, Butterfly Park in Penang or Teluk Bahang.

The southern areas of Penang are usually forgotten. And, to my shame, that included me, until now!

Balik Pulau is located in a surprisingly rural area with padifields and typical Malay houses, unique for Malaysia.

The name of town means literally "back of the island" which makes sense as it is "behind" the hills. It's a widespread town with few buildings higher then a few floors.

In Penang Balik Pulau is famous for the durian, a favorite fruit for almost all Malaysians. Around town there are several belachan (belacan) factories.

Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau
Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau

Belachan (belacan)

Belachan is made from fermented shrimps, then , sun dried and cut into rectangular blocks. The purpose is to use in dishes like curries and sauces. It has a strong smell which many Westerners do not appreciate but it is essential in many dishes.

When you get out of town, you might see the belachan drying in the sun. It doesn't look too exciting but trust me, it is delicious in many dishes.

The town center has two famous Laksa shops. Although laksa is by many (including me) associated with "spicy", the laksa lemak offered in these shops is smooth. The soup is thick and almost creamy.

According to some locals including our real estate agent Mr. Yeoh, the laksa lemak served in both of these shops are the best to get in Penang. And although I do not pretend to know all the laksa places in Penang, this laksa was amazing. And apparently I am not the only one, even at 3pm it was still jam-packed!

One of the two famous asam laksa food stalls in Balik Pulau
One of the two famous laksa lemak food stalls in Balik Pulau

The town is has a typical kampong atmosphere and still all the facilities you possibly want are available with a bank, post office, market, supermarkets, food stalls and bus station. The feel however is as if being in a totally different part of Malaysia, only 30km or so from Georgetown.

Typical traditional Malay houses in Balik Pulau
Typical traditional Malay houses

Pulau Betong

At the far south of Penang, following a remote little rolling road lies a small beach and Kampung Pasir Panjiang. The island Pulau Betong is nearby too.

Pulau Betong
Pulau Betong at the west coast of Penang

The beach at Kampung Pasir Panjiang is remote, no public transport reaches the beach through a small and hilly road with here and there some spectacular views towards Pulau Betong. It's a truly beautiful and hardly touched area.

The beach is small, it is directed south and when I visited it was clean and good for swimming, including with little kids.

Tsunami

Typical Malay house in the Balik Pulau countrysideThe Tsunami of Christmas 2004 was mostly felt in this area of Penang. It was mostly in north and west Penang the tsunami made casualties and ravaged the land. Here too some people died in the rising of the water mass.

Getting there and away

In fact, it is all remarkable close to Georgetown, but it's not that easy to travel to without your own transport. If you don't have your own transport, take the bus, there are regular buses from Komtar and Nibong bus station

There are three main roads connecting George Town with the south west part of Penang

  1. Follow the motorway in the direction of the airport. Take the junction to Balik Pulau in Bayan Lapas using the P11 and P14
  2. Alternatively you can go further south to the airport and follow the southern road (#6) over the southern part of the Penang hills to Balik Pulau.
  3. A much nicer alternative is to take the road to Batu Ferringhi and Teluk Bahang. Follow directions for road #6 to the Teluk Bahang Dam and through the hills into the lowlands of Balik Pulau.

For those who love a real treat, get a bicycle and cycle all along the island, the whole loop is about 65 km.

Back to the top of Balik Pulau

Return to homepage



09 di Gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Gelugor - Google Blog Search


KENYATAAN PENUH CERAMAH MAT SABU <b>DI</b> PADANG <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2012 07:30 PM PDT

Berikut ialah intipati ucapan ceramah Mohamad Sabu @ Mat Sabu yang telah diadakan di Padang Menora, Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos 2011 tanpa sebarang suntingan dan potongan.
"Bila hari Merdeka nanti, tunjuklah filem Bukit kepong. Bukit Kepong polis tu polis British. Hat serang Bukit Kepong tu la pejuang kemerdekaan. Ketuanya Mat Indera, Melayu. Tetapi, semua sejarah itu ditutup. Jins Samsudin buat filem, Jins Samsudin tu UMNO. Cerita Bukit Kepong, hat serang balai polis itu penjahat. Polis tu polis British. Sebelum merdeka, negara kita diperintah oleh British.
Tapi dibuat filem yang hero, yang pertahan balai polis, hat serang yang pengganas. Padahal Mat Indera, ketua penyerang balai polis itu. Dan akhirnya dihukum gantung di jel Taiping. Sebab itulah jugak Tok Janggut. Tok Janggut ni lawan British. Tapi sebelum British nak... nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengisytiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka. Bila isytihar Tok Janggut sebagai penderhaka barulah Tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh, Kelantan.
Semua sejarah negara kita bohong. Bohonglah. Dulu kita dok mengaji gitu. Depa dok bohong kita. Cikgu pulak kementerian pelajaran bagi modal, jadi bohong lawan bohong la. Jadi, sejarah kemerdekaan kita tidak kena, hadirin sekalian. Sebab tu kita tengok pegawai British jadi pejuang kemerdekaan. Lawan British jadi jahat.
Siapa pegawai British? Dato' Onn, Tunku Abdul Rahman. Itu British. Hat lawan British? Hat tu la yang jadi pengganas. Abu Bakar Bakir, pengganas. Dr. Burhanuddin, pengkhianat. Kemudian, Rashid Maidin, komunis. Semua hat lawan British, jahat. Hat sokong British, hero. Ini pelik bin ajaib. Hat lawan British la pejuang kemerdekaan. Takpalah kita ambil alih Malaysia esok, kita ubah balik sejarah ni".
Renung-renungkan dan lihat bagaimana Mat Sabu mahu mengubah sejarah Malaysia sekiranya Pakatan Pembangkang menang pilihan raya nanti.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved