Selasa, 30 Oktober 2012

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit mertajam</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 11:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Char Kuey Teow Best <b>Di Bukit Mertajam</b>, Penang | phreak-id.com

Posted: 19 Jun 2012 09:57 PM PDT

Baru-baru ni, phreak-id pergi berkursus di Penang selama 2 hari dan bermalam di The Summit Hotel Bukit Mertajam. Memandangkan di siang hari 8am-5pm berkursus, di sebelah petang, terpaksa la menemani little phreak and mummy dia jalan-jalan. Mummy little phreak memang suka Char Kuey Teow. Memandangkan kami dah berada di Penang, maka tercari-cari juga lah Char Kuey Teow yang paling best di Bukit Mertajam ni. 

Bila check google map, dekat aje kedainya dengan hotel ni. Maka secara automatiknya ini destinasi utama pilihan kami. Kedainya biasa aje dari luar. And bila kami order Char Kuey Teow special yang berharga Rm6 (dah naik harga berbanding review dalam blog di atas), apa yang kami dapat sama sperti gambar yang diatas. Nampak tak menarik dan biasa aje.

Tapi disebabkan rasa ingin tahu yang tinggi, phreak-id korek-korek. Dan akhirnya....   tadaaaa..

Ada udang disebalik mee rupanya. 4 ketul udang besar disebalik mee tersebut. Anyway, rasa dia serius memang terbaik. Sambil tu phreak-id order Laichi Kang. Tapi rupanya pelik sikit. Meriah berwarna-warni pulak. But still rasa dia not bad.

Anyway, nama kedainya Ismal @ Ismail (tak sure yang mana satu, excited nak makan, lupa nak check nama kedai) beralamat di (berhadapan dengan Pejabat Pos Bukit Mertajam)  :

Ismal Char Koay Teow

Jalan Bunga Raya,

14000 Bukit Mertajam

Klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas


Disebabkan phreak-id pergi pada waktu malam minggu, banyak kereta dan susah nak parking, tak sempat nak ambil gambar kedai dari luar/depan. Anyway korang boleh tengok gambar kedai dari http://www.vkeong.com/ ni :-


Nota kaki : Sebelum balik, sempat tapau sikit sebab nak repeat balik kat Hotel nanti. Malu nak makan 2 pinggan kat kedai. Hahaha
comments

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Isteri Bekas Yang Di Pertua <b>Negeri Pulau Pinang</b> Meninggal Dunia.

Posted: 26 Sep 2012 12:10 AM PDT

alt

 

GEORGETOWN 26 Sept. -  Toh Puan Siti Zainab Baharuddin, balu kepada bekas Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Allayarham Tun Dr Hamdan Sheikh Tahir, meninggal dunia, di sini hari ini.

Siti Zainab, 85, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pulau Pinang pada pukul 7.15 pagi selepas tiga bulan dirawat di hospital itu akibat angin ahmar.

Menurut anak sulungnya, Datin Dr Siti Khadijah Hamdan, jenazah Siti Zainab dibawa ke rumahnya di Lebuh Bukit Jambul dan akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Masjid Jalan Zoo di sini selepas solat Asar.

Tun Dr Hamdan dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang pada tahun 1989 hingga 2001 dan meninggal dunia pada tahun 2005.

Siti Zainab, bekas guru dan pernah menyandang jawatan Presiden Hoki Wanita Pulau Pinang serta menjadi penasihat kepada beberapa pertubuhan wanita itu, meninggalkan tiga anak dan lima cucu.

Antara yang menziarahi jenazah beliau ialah Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman; Timbalan Ketua Menteri 2, Dr P Ramasamy; Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Salleh Man; ahli Exco kerajaan negeri dan beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri termasuk pengerusinya, Teng Chang Yeow.
 

09 di permatang pauh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di permatang pauh - Google Blog Search


MPP Online: HOT!! Mangsa LIWAT terbaru <b>di Permatang Pauh</b>..

Posted: 05 Oct 2012 05:00 PM PDT

Kalau tak menipu, bukan lah pencacai penjilat Anwar namanya beb.. Gua rasa, menipu dan memfitnah tu dah jadi darah daging puak-puak kaldai Pakatan semua..

Yang paling baru.., puak-puak Pakatan menerusi blogger bertaraf kaldai dorang telah KANTOI dalam membuat propaganda bertaraf budak tadika..

Petang semalam, ada sorang lelaki bernama Talib yang didakwa kononnya Ketua Cawangan Umno Batu 5 bertindak membakar baju Umno dan juga menaikkan banner mengecam pemimpin Umno negeri..

Gua nak dedahkan disini, lelaki tu sebenarnya adalah ahli PKR.. Mamat yang bernama Talib tu merupakan bekas ahli Umno yang KALAH dalam pertandingan merebut jawatan Ketua cawangan..


Kecewa kerana kalah.., mamat kurus kering tu terus mengisi borang keahlian PKR.. Semua orang di Batu 5 tahu pasal mamat sewel tu beb..

Dan gua juga dimaklumkan, mamat yang meroyan petang semalam tu sebenarnya DIBAYAR oleh geng dorang sendiri untuk menyamar sebagai Ketua Cawangan Umno Batu 5 seterusnya memburukkan Umno negeri..

So..., semua adegan tiga suku mamat tu sebenarnya adalah lakonan semata-mata yang DIUPAH oleh gerombolan pemuja Anwar.. Banner serta segala sepanduk juga sebenarnya disediakan oleh PKR..

Korang nak bukti? Cuba korang teliti gambar dibawah ni beb.. Tengok betul-betul loud healer yang digunakan oleh mamat tu.. Nampak tak ia bertulis AMK Permatang Pauh?


Jadi.., KANTOI lah sudah puak-puak Pakatan laknatullah di Pmtg Pauh ni untuk memburukkan Umno negeri.. Gua diberitahu bahawa laporan Polis akan dibuat terhadap mamat tersebut dan juga beberapa blog pencacai PKR...

Inilah akibatnya kalau menipu tu dianggap sebagai satu ibadah didalam polisi Pakatan... Apa nak heran.., kalau kawan dengan setan pun tak salah.., menipu pun biasalahhh...

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


tumpang sekole...?: Pertarungan <b>di Nibong Tebal</b>...

Posted: 27 Oct 2012 01:04 AM PDT

Terletak di selatan Seberang Perai, bandar kecil dengan penduduk berjumlah hampir 50,000 orang ini berada di hujung negeri ini di bahagian tanah besar.

Di sinilah sempadan antara negeri Pulau Pinang dan Perak.

Mungkin kerana jaraknya yang jauh dengan George Town menyebabkan tidak ramai yang mahu ke sini kecuali mereka yang berminat untuk makan bubur ketam Teochew yang terkenal, anak sotong rebus dan kari udang.

Jauh dari laut, mungkin agak aneh jika bandar ini terkenal dengan "makanan laut" namun meletakkan Sungai Krian yang merentasi bandar ini, ketam lumpur dan udang air tawar boleh didapati dengan mudah.

Jawi adalah bandar yang tersibuk di parlimen ini dimana kedai-kedai, medan selera, pasar, restoran dan pasar runcit serta pejabat kerajaan berada di situ.

Nibong Tebal terbahagi kepada tiga kawasan dewan undangan negeri (DUN) - Jawi, Sungai Acheh dan Sungai Bakap.

Nibong Tebal terdiri dari 55 peratus yang bukan Melayu, dan 45 peratus terdiri daripada Melayu, yang kebanyakannya berada di Sungai Acheh, iaitu pertanian sebagai punca industrinya.

Kerana itu parlimen ini dianggap sengit dengan kedua-dua parti perlu memuaskan hati kedua-dua kaum Melayu dan Cina.

Sebelum ini, Nibong Tebal dan ketiga-tiga kerusi DUN; Jawi, Sungai Acheh dan Sungai Bakap adalah kerusi untuk Barisan Nasional (BN).

Dalam pilihan raya 2004, pendatang baru Umno (BN) Datuk Zainal Abidin Osman memenangi kerusi parlimen ini dengan majoriti 6,005 undi dan tiga kerusi DUN namun pada tahun 2008, BN cuma dapat mempertahankan DUN Sungai Acheh dengan majoriti tipis 250 undi.

Dalam pilihan raya akan datang, Zainal dikatakan salah seorang calon untuk memenangi kerusi itu semula walaupun ahli parlimen sekarang, Tan Tee Beng yang memenangi kerusi ini dengan tiket PKR, kini merupakan ahli parlimen bebas.

Zainal sebelum ini merupakan setiausaha parlimen untuk kementerian luar negeri semasa beliau menjadi ahli parlimen Nibong Tebal pada tahun 2004.

Sebagai seorang anak tempatan, Zainal terkenal di kalangan penduduk kampung, tetapi tidak dikenali di kalangan masyarakat Cina.

Beliau sering dilihat bersama dalam majlis yang dihadiri oleh bekas Adun Jawi yang akan bertanding kembali, untuk menunjukkan perpaduan dalam BN.

Sejak akhir-akhir ini Nibong Tebal telah "diserang" oleh BN dalam percubaan untuk memenangi dua kerusi Dun dan parlimen dalam pilihan raya kali ini.

Tahun ini, perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peruntukan bernilai RM8.5 juta untuk Nibong Tebal. Peruntukan ini untuk projek  membina dewan serbaguna di Nibong Tebal (RM 3 juta), mengecat semula perumahan orang Cina di India (RM2 juta) dan Sekolah Agama Rakyat Al-Amin (RM1.8 juta).

Beberapa bulan yang lalu, Tan telah menyerahkan peralatan dapur bernilai RM160,000 kepada golongan ibu tunggal dan mereka yang berpendapatan rendah di bawah program 1Azam.

MCA juga melancarkan kempen "Jom Masuk Kampung" dalam siri jelajah di Pulau Pinang dengan pemimpin tertinggi MCA melawat di seluruh kampung di kawasan tersebut.

Baru-baru ini, BN menambah RM3 juta, RM1 juta lebih tinggi dari sebelumnya, untuk membina SMJK Jit Sin II yang terletak dalam parlimen tersebut. Sekolah itu juga sedang mengumpulkan RM30 juta bagi tujuan pembinaan.

Walaupun tumpuan yang diberikan BN terhadap kawasan parlimen ini, tetapi orang ramai tidak berpuas hati. "Kami bukan budak kecil yang hanya boleh senyap jika diberikan gula-gula. 

Mereka ingat kami ni bodoh?" kata seorang penduduk bila ditanya apa perasaannya jika BN memberi sumbangan di dalam kawasan mereka.Selepas berbual dengan penduduk kampung, adalah jelas sentimen meluat, kecewa dan benci terhadap BN dan pemimpinnya.

"Mereka ingat kami orang kampung tidak tahu menggunakan Internet untuk mendapatkan cerita rasuah dan keburukan mereka? Mereka membelanjakan wang kita seperti wang mereka sendiri, dan bila pilihan raya tiba, mereka memberikan barangan seperti itu adalah wang dari poket mereka," kata penduduk Jawi tersebut.

Ramai yang berkata tidak akan memberi BN peluang untuk menipu mereka lagi. "Jika saya nampak mereka, saya akan pergi dari sini. Saya merasakan inilah masanya kita menukar kerajaan persekutuan, bukan negeri dan ahli parlimen sahaja," kata seorang lagi penduduk yang membaca berita politik dari Internet.

Beliau berkata, dia tidak kisah tentang siapa calon, tetapi lebih kepada BN menentang Pakatan Rakyat. "Jika PR meletakkan PAS sebagai calon, saya pasti PR akan tetap menang," katanya lagi.

Dia menambah taktik menakut-nakutkan orang ramai tentang hudud tidak menakutkan orang bukan Melayu untuk mengundi PR tetapi membuatkan orang menyampah dengan BN. "Mereka ingat kami bodoh. Kami semua tahu hudud hanya untuk orang Islam, jadi kenapa kita perlu takut terhadap sesuatu yang tidak ada kaitan dengan kita?"

Zainal dijangka akan berhadapan dengan Timbalan Ketua Menteri II Datuk Mansor Othman, pengerusi PKR negeri, yang merupakan ahli DUN Penanti dan beliau dilihat untuk ke posisi yang lebih besar, untuk posisi Kabinet sekiranya PR berjaya menawan Putrajaya.

Seorang ahli PKR berkata penduduk Nibong Tebal masih lagi marah dengan Tee Beng meninggalkan parti dan menjadi ahli bebas yang mesra BN. "Hakikatnya, pengundi merasakan ini adalah kerja jahat BN dan kemarahan mereka bakal memberikan undi yang lebih kepada PKR," katanya lagi.

Mansor dipilih untuk bertanding di kawasan ini kerana beliau adalah pengerusi PKR negeri dan Timbalan Ketua Menteri II. "Jika beliau bertanding, pengalaman beliau menjadi kelebihan bagi PKR," katanya lagi.

Ada cakap-cakap mengatakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengambil kerusi ini tetapi beliau telah mengesahkan untuk bertanding di Permatang Pauh. Terdapat juga spekulasi mengatakan anak kedua Anwar, Nurul Nuha akan bertanding di Nibong Tebal.

Mansor mengesahkan nama Nurul Nuha juga disenaraikan dalam menjadi calon di Nibong Tebal.

Jadi apakah Nurul Nuha atau Mansor akan menjadi calon? Mengikut pengundi, tidak mengapa walau siapapun menjadi calon.

"Asalkan calon Pakatan Rakyat, kami akan pilih, tetapi kami tidak mahu katak seperti dahulu jadi letakkan mereka yang betul-betul berkaliber di sini," katanya lagi. Walaupun terdapat reaksi positif di sini, ahli akar umbi parti masih lagi berkata ia akan menjadi pertarungan yang sengit.

"Kami tidak begitu risau dengan pengundi Cina, tetapi memenangi undi Melayu agak sukar, jadi ia akan menjadi sengit," kata beliau lagi.-opalyn mok, malaysian insider.


The busiest part of the Nibong Tebal constituency is Jawi town
The battle for Nibong Tebal...

The next general election is expected to be the closest fight to form the new government. And several seats across the nation are likely to see heated battles with the victor winning by the slimmest of majorities. The Malaysian Insider takes a look at some of these hot seats in what will be an intense election for control of Malaysia.

Located on the southern part of Seberang Perai, this small township of about 50,000 people is almost like the last frontier of mainland Penang.

That's because there is a spot in this quiet little town where you just need to take one step forward and you would have left Penang and stepped right into Perak.

Perhaps it is due to its distance from the busy city of George Town but not many Penang folk would venture here except for foodies intent on trying out the town's famed Teochew crab porridge, boiled baby octopus and curried freshwater prawns.

Far from the sea, it may seem strange that this mainland township's fame is tied to "seafood" but considering the Krian River runs through it, the mud crabs and freshwater prawns are obviously local catches.

Jawi is the busiest part of the whole constituency where there is a concentration of shoplots, food courts, wet markets, restaurants, supermarkets and government offices.

Nibong Tebal is spread out over three state constituencies — Jawi, Sungai Acheh and Sungai Bakap — with different racial groups in different villages.

The whole of Nibong Tebal is made up of about 55 per cent non-Malays and about 45 per cent Malays, with a majority of the Malays located in the Sungai Acheh area where agriculture is the main industry.

That's why choosing a candidate to contest the parliamentary seat can be tricky as the contesting parties will need to satisfy the needs of both the Malays and non-Malays.

Previously, the Nibong Tebal parliamentary seat and its three state seats, Sungai Acheh, Sungai Bakap and Jawi, were all Barisan Nasional (BN) seats.

In the 2004 general election, Umno (BN) newcomer Datuk Zainal Abidin Osman won the parliamentary seat with a 6,005-vote majority while the three state seats also saw BN winning with huge majorities but in 2008, BN only managed to retain the Sungai Acheh state seat with a slim majority of 250 votes and lost the rest.

This coming election, Zainal Abidin is tipped to be the one to try to win the seat back for BN even though the current MP, Tan Tee Beng, who won the seat on the PKR ticket, is now an independent MP.

Zainal Abidin was previously a parliamentary secretary in the Foreign Ministry when he was the Nibong Tebal MP in 2004. A local boy, Zainal Abidin's family home is located in one of the villages here but other than to his fellow villagers, he is not that well-known in the non-Malay community.

Instead, he often appears at BN functions with Nibong Tebal BN co-ordinator Tan Cheng Liang, who is also former Jawi state assemblyman and tipped to contest the Jawi state seat, purportedly to show a united BN front.

It is obvious that Nibong Tebal has been "under attack" by BN which is intent on winning the two state seats and the parliamentary one back this time around.

This year, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced a RM8.5 million allocation for Nibong Tebal for development projects such as construction of a multi-purpose hall in Nibong Tebal (RM3 million), repainting of apartments (RM2 million), repairing of houses in Indian and Chinese villages (RM2 million) and rebuilding of Sekolah Agama Rakyat Al-Amin (RM1.8 million).

A few months ago, Tan handed out cooking utensils and equipment worth about RM160,000 to single mothers and low-income families under the 1Azam programme.

There was also a "promotional blitz" of sorts when the MCA launched its Jom Masuk Kampung (Let's Enter The Villages) roadshow in Penang at Nibong Tebal with all of the top MCA leadership spending the day at various villages in the constituency.

More recently, BN allocated a further RM3 million, on top of the RM1 million it had earlier allocated, to the building fund of SMJK Jit Sin II which is located in the constituency. The school is in the midst of raising RM30 million for its building fund.

But all this attention by BN does not seem to impress many of the constituents. "We are not small children who can be pleased by offerings of sweets and candies. Do they think us stupid?" a resident said when asked if they feel indebted to BN for all the goodies it has been handing out to the constituency.

After speaking to the villagers, it is clear that the general sentiment seems to be one of disgust, disappointment and even hatred for BN and its leaders.

"They think we are slow-thinking villagers who do not know how to access the Internet to get the real story behind their corruption and excesses? There they are spending our money like their own and then when elections come, they pretend to give us little titbits as if it is from their own pocket," one Jawi resident said.

Many of them said they would not give BN another chance to "cheat" and "lie" to them. "If I see any of them, I turn around and walk away. I feel it is really time that we changed the whole federal government, not only change our state assemblymen and MP," said an elderly resident who's been following the political scene closely through the news and the Internet.

He said it was not really about the individual component parties any more but more about BN versus Pakatan Rakyat (PR). "Even if PR were to put a PAS candidate for the parliamentary seat, I am certain PR will still win the seat," he said.

He added that the scare tactics by BN about hudud did not turn the non-Malays off PR but instead make them even more disgusted with BN. "Again, they seem to think we are fools.

We all know hudud is only for Muslims so why should we even be afraid of something that has nothing to do with us?" 

Zainal Abidin is expected to go head to head with Deputy Chief Minister I Datuk Mansor Othman, the Penang PKR chief. Mansor is the incumbent Penanti state assemblyman and it seems he's destined for bigger things, such as a Cabinet position if PR succeeds in its bid to win Putrajaya.

A PKR member said voters in Nibong Tebal were not in the least bit angry with PKR over Tan Tee Beng leaving the party and becoming a BN-friendly independent MP. 

"In fact, voters may construe this as another dirty trick by BN and this may just anger them more so this could mean more votes for PKR," he said.

He said this may be why Mansor may be chosen to contest this seat as he is the PKR state chief and the current deputy chief minister. "Having someone more 'established' and experienced will be an advantage to PKR," he said.

Earlier there was talk that Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim wanted to take this seat but he has confirmed that he will continue to stand in Permatang Pauh.

There is also talk of Anwar's second daughter, Nurul Nuha, being proposed as a candidate for Nibong Tebal.

Mansor also reportedly confirmed that Nurul Nuha's name was listed as a possible candidate for Nibong Tebal.  So, will it be the relatively new Nurul Nuha or will it be Mansor? According to a voter, it doesn't really matter.

"As long as it is Pakatan Rakyat, we will vote for the candidate but we do not want another frog so the party better put someone reliable there," said the PKR member. Despite the positive reactions PR has been getting from voters there, a grassroots member said it would still be a tough fight.

"We are not so worried about the non-Malay votes but winning the Malay votes can be tough so it will be a close call," he predicted.- opalyn mok,malaysian insider.

cheers.

09 di Gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Gelugor - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Sep 2012 03:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Suara Melayu Baru: MAMPUKAH PARLIMEN TASEK <b>GELUGOR</b> <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2012 12:14 AM PDT

Pejam celik, pejam celik, kita sudah pun menghampiri penghujung Bulan Syawal. Bermula dari hari raya hingga kini rasanya dah tak terhitung jumlah rumah terbuka yg SMB hadiri. Menariknya, kali ini boleh dikatakn hampir semua rumah terbuka menghidangkn menu sate. Hinggakn ada rumah yg sudah tidak menghidangkn menu wajib seperti ketupat, lemang atau nasi himpit. Mungkin ini merupakan satu trend baru. Rasanya kalau diperiksa tahap kolesterol dalam badan mungkin akan naik dari normal.

1.  Mood Aidilfitri kian berlalu. Perkara yg sebelum ini menjadi teka teki kini kembali menjadi sebutan. Seluruh rakyat Malaysia hanya menantikan pengumuman Perdana Menteri berkenaan tarikh pembubaran parlimen yang dijangka akan dibuat pada bila-bila masa sahaja.

2.  Seperti juga tarikh yg akan dipilih oleh Pm, nama bakal calon yg akan bertanding juga menjadi spekulasi di mana-mana. Dari kedai kopi hingga ke hotel 5 bintang, masing-masing meneka-neka nama yg akan bertanding. Dan pastinya ramai juga yg kini sedang sibuk melobi dan menonjolkan diri untuk dipilih sebagai calon.

3.  Begitu jugalah senarionya yang berlaku di Parlimen Tasrk Gelogor. Sudah ada nama-nama yg disebut untuk bertanding baik di kerusi parlimen mahupun DUN. Semuanya mempunyai peluang yg sama rata hinggalah dimuktamadkan oleh Pengerusi BN.

4.  Perlu diingat, Tasek Gelugor merupakan kubu kuat Umno Bn di Pulau Pinang. Parlimen dan ketiga-tiga Dun nya tidak pernah kalah lg sejak dari mula kerusi ini diwujudkan. Persoalannya, jika dilihat senario politik baik di peringkat nasional mahupun tempatan, mamapukh ia kekal menjadi kubu kuat Umno Bn.

5.  Tan Sri Nor Mohamed Yaacop merupakan penyandang kerusi Parlimen. Di pihak musuh politiknya, sudah banyak kelemahan dan kekurangan kini diungkit-ungkit. Isu rebat road tax, dana feedlot, pembabitan setiausaha politiknya dgn rasuah dan bermacam lagi kini menjadi liabiliti kepada Tan Sri Nor.

6.  Tapi di pihak rakyat, lain pula ceritanya. Jika hendak dibandingkan dengan penyandang kerusi sebelum beliau, memang tak dinafikan, banyak perubahannya. Lihat saja pembangunan yang dibuat di Tasek Gelugor. Sudah byk projek mega yg menapak di TS. Maklumlah, Tan Sri Nor merupakan orang kuat JPM bahagian Unit Perancang Ekonomi.

7.  Akhir-akhir ini, bekas ahli parlimen Tasek Gelugor, Dato' Seri Mohamad Shariff Omar berura-ura mahu semula kerusi parlimen. Menggunakan salutan Perkasa, beliau dilihat cuba menarik semula sokongan rakyat. Janji Tan Sri Nor yg dikatakan hanya mahu duduk sepenggal kini mula diungkit.

8.  DS sbg orng lama pasti mempunyai connection kuat di peringkat pusat. Perlu diingat, PM merupakan bekas bos beliau sewaktu memegang jawatan DO Pekan dahulu manakala beliau pernah kerja sebumbung di Kem Pertanian bersama Tan Sri Muhyiddin.

9.  Itu di peringkat pusat, di pihak rakyat pula, DS Shariff memang disayangi rakyat disebabkn sikap beliau yg mengambil berat dan prihatin dgn org2 kampung. Tapi disebabkb sikap buruk beliau yg tidak suka ada pihak yg menetang cakap atau lebih hebat drpd beliau menyebabkan kepimpinan ketandusan pelapis. Pastinya ramai pemimpin tempatan yg pernah beliau jatuhkn tidak mahu beliau kembali. Apatah lagi dgn kedudukan beliau yg tidak lagi memegang sebarang jawatan di peringkat bahagian akan menyukarkan lagi peluang menjadi calon.

10. Seorang lagi pesaing yg pastinya tidak mahu ketinggalan adalah Ketua Bahagian Umno Tasek Gelugor sendiri yakni YB Ustaz Shahabuddin. Beliau merupakn penyandang Dun Permatang Berangan. Namun dari segi populariti beliau sedikit terkebelakang. Mungkin disebabkan latar belakang beliau yg lebih cenderung dalam bidang agama berbanding politik.

11. Kelemahan beliau yg kurang turun padang tidak disenangi masyarakat terutama orang kampung. Namun perlu diingat, ustaz pasti akan menggunakan kedudukan dan pengaruh beliau sebagai Ketua Bahagian untuk dipilih sebagai calon.

12. Kesimpulanya, ketiga-tiga calon memiliki peluang yg sama rata. Golongan berpendidikan dan masyarakat urban lebih cenderung memilih Tan Sri Nor kerana pembangunan yg beliau bawa membuka lebih byk peluang mencari makan. Orang-orang kampung lebih menyenangi sikap ramah dan prihatin DS Shariff. Manakala kelompok yg pernah di'kepak' oleh DS Shariff dan pada masa yg sama tidak dpt cari makan dgn kepimpinan TS Nor mungkin lebih menggemari Ustaz, atau mungkin terus lompat menyokong pembangkang.

Apapun, setiap keputusan terletak di tangan Pengerusi BN. Kita hanya mampu membuat pelbagai telahan dan spekulasi. Insya Allah, jika ada kelapangan, kita akan bercakap berkenaan pemilihan calon di peringkat DUN.

Published with Blogger-droid v2.0.9

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Shopping Barang Felt <b>Di</b> AUZ, <b>Seberang Jaya</b> - Diriku, Familyku <b>...</b>

Posted: 26 Oct 2012 07:31 AM PDT

Disebabkan hati berbunga2 nak buat felt craft, tambah2 lepas pergi kursus baru2 ni, 
cadang tu..nak buat keychain bentuk donut,
officemate pun shopping jugak, siap nak buat bantal donut untuk husband..!! 
(nak tengok jadik dak bantal donut tu ...he..he..)
kalau kita jadi ahli VIP, ada less lagi.

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 01:57 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

JKM cari waris 2 bayi ditinggalkan <b>di</b> Hospital <b>Seberang Jaya</b>

Posted: 12 Sep 2012 06:25 AM PDT

PENDITA EMAS 999: Iklan Kelas <b>di</b> Safira Country Club/ Resort <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 09:07 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Iklan Kelas di Safira Country Club/ Resort Seberang Jaya. Penang 12/10/2012. PENDITA EMAS MENTRANFORMASIKAN MINDA PELABURAN EMAS ANDA JIKA TAKUT DENGAN RISIKO, JANGAN BICARA SOAL ...

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2012 01:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

CUSTOMS "SECRET" OPERATION EXPOSED? - in Malay

Posted: 21 Sep 2012 07:48 PM PDT


RAHSIA.....Bijaknya Kastam, Operasi Sulit disiarkan di Laman Web untuk Tatapan Umum
DI DALAM semua operasi Penguatkuasaan, satu Perintah Operasi akan dikeluarkan dan berstatus 'SULIT' dengan sampul berlakri (seal) dan hanya boleh dibuka pada hari atau malam sebelum 'Operasi Dilancarkan'.
Sesiapa yang membocorkan arahan boleh didakwa di bawah Akta Rahsia Rasmi atau sekurang-kurangnya diambil tindakan untuk 'Ingkar Perintah'. Perkara ini tidak boleh dihebohkan kepada media, hatta kakitangan Kastam lain yang tidak terlibat dengan Opersi. Pihak Media hanya dipanggil selepas tamatnya sesuatu operasi bagi menghebohkan pencapaian Operasi tersebut.
Berlainan pula ceritanya dengan Operasi Patkor Kastima 18A/2012 yang dijalankan pada 11 – 22 September 2012 yang disebarkan untuk tatapan umum di web rasmi KDRM sebelum berakhirnya Operasi. Malahan tarikh kemaskini turut dipapar sekali iaitu Kemaskini terakhir pada Khamis, 20 September 2012 14:59
Petikan dari laman web rasmi KDRM
Operasi Patkor Kastima 18A/2012 yang melibatkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Direktorat Jenderal Bea dan Cukai Republik Indonesia (DJBC) telah dilancarkan oleh Ybhg. Dato' Khazali Bin Hj. Ahmad, Ketua Pengarah Kastam Malaysia pada 11 September 2012 di Kompleks Kastam Seberang Jaya, Pulau Pinang. Delegasi DJBC diketuai oleh Rahmat Subagio, Pengarah Penguatkuasaan dan Penyiasatan DJBC.
Operasi tersebut yang dimulakan sejak 1994 bermatlamat memenuhi pendekatan strategik JKDM dan DJBC dalam membanteras kegiatan penyeludupan di perairan Selat Melaka. Selain itu, operasi ini adalah asas pada kedua-dua pihak dalam pertukaran maklumat, pengalaman, penambahbaikan aktiviti penguatkuasaan dan risikan.
13 kapal dan bot patrol digunakan untuk operasi dari 11 September hingga 22 September 2012. Operasi ini juga melibatkan 60 orang anggota JKDM dan 77 orang anggota DJBC. Kawasan operasi meliputi perairan Pulau Pinang hingga ke Johor di wilayah Malaysia manakala di wilayah Indonesia ia meliputi perairan Sumatera Utara hingga ke Sumatera Selatan.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved