Isnin, 25 Mac 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Jawatan Kosong Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> Mac 2013 Terkini <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2013 12:14 AM PST

March 8, 2013 by jawatankosong2013 | Filed under 1Malaysia, Pulau Pinang.

Closing Date: 20 mac 2013 – Jawatan Kosong Kerajaan Negeri Pulau Pinang Mac 2013 Terkini

logo-kerajaan-pulau-pinang

Pulau Pinang is a state located on the northwest coast of Peninsular Malaysia. The state is divided into two parts by the Strait of Selat Melaka. This state was the first British settlement in Peninsular Malaysia.Name is taken from the name of the island tree nut (Areca catechu). It also called Tanjung Penang Bidara before known.

Jawatan Kosong di Kerajaan Negeri Pulau Pinang Mac 2013 :

  • JURUTEKNIK (AWAM)
  • JURUTEKNIK KOMPUTER

CLICK HERE FOR JOB APPLICATION AND HOW TO APPLY

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


DEPA-KATA: DEPA KATA "Konsert Carlsberg <b>di Batu Ferringhi</b> yang <b>...</b>

Posted: 14 Feb 2013 11:34 PM PST


DEPA KATA..., " Konsert Carlsberg di Batu Ferringhi November tahun lepas yang mendapat tajaan dari Carlsberg dan mendapat sokongan dari kerajaan Negeri Pulau Pinang, telah diperakui oleh pemimpin-pemimpin PAS tempatan sebagai 'harus' kerana diadakan untuk tujuan yang murni iaitu meningkatkan imej perlancongan negeri tersebut di kalangan pelancong asing, berbeza dengan persembahan penyanyi yang popular dengan lagu Gangnam-Style, Psy di majlis Sambutan Tahun Baru Cina BN di Pulau Pinang 2 hari lepas kerana merosakkan moral anak muda."

Iskkk...!!!



Wal haram mu, wal halal ku ?, itu lah istilah baru puak totok PAS,

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2013 03:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2013 03:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Samseng UMNO diguna untuk menghalau penduduk kampung <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2012 01:56 AM PDT


Kononnya dengan menghitamkan logo pada 'T' Shirt yang dipakai mereka, mereka berjaya mengaburi mata orang ramai bahawa mereka bukanlah pemuda UMNO.

Selain dari sifat bodoh yang sedia ada, kurang berhati-hati membuatkan terserlah jua siapa mereka yang digunakan untuk mengusir penduduk di Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang.


Selain dari itu kehadiran seramai kira-kira 30 orang samseng itu turut disertai oleh Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismailjuga membuktikan bahawa mereka adalah samseng upahan UMNO.
Penduduk telah diusir oleh  bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor yang memiliki tanah tersebut melalui transaksi yang meragukan.

Malah laporan Polis juga telah dibuat oleh pihak waris pemilik asal tersebut, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka...

Kesimpulannya disini ialah pemimpin UMNO yang telah memiliki tanah ini melalui transaksi yang meragukan telah menggunakan sekumpulan pemuda UMNO yang berlagak samseng untuk menghalau penduduk..

Dan samseng dari Parti yang kononnya memperjuangkan nasib Melayu ini telah menghalau keluar orang-orang Melayu yang tinggal di situ..

Sebenarnya ini adalah antara ribuan ekar tanah Melayu yang dipindah milik menjadi milik pemimpin UMNO atau ahli UMNO tanpa disedari mereka.. Ada banyak lagi sebenarnya..

*******************************************

ISU TANAH BATU MAUNG : PEMIMPIN UMNO/BN JANGAN MAIN WAYANG

Selaku wakil rakyat Batu Maung saya bertegas mempertahankan hak rakyat di kawasan saya, lebih-lebih lagi setelah mendapati terdapat unsur penipuan yang memungkinkan mereka dianiaya dan dizalimi oleh pihak-pihak tertentu.


Justeru, mana mungkin saya akan merelakan mereka diusir daripada kediaman yang dibina di atas tanah pusaka keluarga sejak berpuluh tahun lalu.

Selagi keraguan transaksi penjualan tanah Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang belum terungkai saya tidak akan berganjak mempertahankan hak mereka.

Sehubungan itu, pembeli tanah tersebut iaitu Dato' Ab. Wahab bin Ibrahim yang merupakan bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor perlu tampil ke depan bersama-sama penduduk dan kerajaan negeri bagi merungkai masalah yang berlanjutan sejak 10 tahun lalu.

Beberapa laporan polis telah pun dibuat oleh penduduk (waris) pemilik asal, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka.

Bahkan sehingga kini, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang yang mendengar kes tersebut juga masih belum memutuskan waris sebenar harta pusaka tersebut. Majlis Agama Islam (MAINPP) juga telah membuat laporan polis pada 3 Mac 2011 agar pihak berkuasa menyiasat kes tersebut, kerana dipercayai wujudnya salah laku dan penipuan oleh pihak tertentu.

Ini kerana sebahagian penjualan tanah terbabit dibuat TANPA kebenaran dan persetujuan Baitulmal sebagai pihak yang ada kepentingan ke atas tanah terbabit berdasarkan Sijil Faraid yang dikeluarkan oleh Pejabat Kadi Besar Pulau Pinang bertarikh 8 Mei 1996.

Lanjutan laporan polis oleh MAINPP, pihak polis telah membuat 'kaveat pendaftar' pada 4 Mac 2011 terhadap tanah-tanah berkenaan.

Kes tersebut kini masih dalam siasatan pihak polis. Sebagai bekas Penceramah Khas Islam Hadhari, Dato' Ab. Wahab perlu menyelesaikan masalah ini secara jujur dan ikhlas.

Beliau seharusnya bertindak seperti mana tuntutan Islam, dan bukannya dengan bertindak mengusir penduduk.

Beliau sewajarnya menunaikan janjinya semasa perjumpaan dengan saya sebanyak dua kali sebelum ini.

Tindakan beliau menggunakan perintah mahkamah untuk mengusir penduduk sepertimana yang berlaku pada 18 September 2012 lalu, tidak mencerminkan semangat ukhwah sesama Melayu Islam.

Lebih mengecewakan, apabila beliau menggunakan kumpulan daripada Umno untuk mengusir penduduk.

Pada pagi semalam saya telah bergegas ke kampung tersebut setelah penduduk kampung memaklumkan rombongan pihak berkuasa telah tiba untuk mengusir mereka.
 
Apa yang menghairankan, Bailif Mahkamah Seksyen George Town hadir bersama-sama sekumpulan seramai kira-kira 30 orang yang memakai T'shirt putih yang dikaburkan logo Umno dan perkataannya.

Ini ditambahkan lagi dengan kehadiran bekas Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismail yang cuba berlagak sebagai hero dengan lagak ala samseng.

Suasana agak tegang ketika itu, apabila pihak berkenaan berkeras untuk mengosongkan empat buah rumah penduduk yang membabitkan empat keluarga yang mendiami di sana.


Sebahagian barangan penduduk telah dikeluarkan oleh kumpulan berkenaan. Ia hanya terhenti kira-kira jam 1.00 tengah hari apabila penduduk mendapat perintah 'injuksi' mahkamah sehingga 1 Oktober 2012.
Saya percaya kekecohan yang berlaku dirancang pihak tertentu bagi menimbulkan persepsi negatif dan ketidakpuasan hati rakyat Batu Maung kepada saya dan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Media kroni Umno/BN pastinya akan menyiarkan dari sudut negatif, tanpa melaporkan hal sebenar. Itu bertujuan bagi menutup tembelang pemimpin Umno/BN selama ini yang berlagak sebagai pembela Melayu, pembela rakyat kononnya.

Pemimpin Umno masih terkedu apabila kerajaan negeri mendedahkan tindakan pemimpin Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Datuk Omar Fauzar menjadi 'broker' menjual tanah milik 31 orang Melayu di Kampung Terang Balik Pulau, kepada pemaju dengan mengaut keuntungan atas angin berjumlah RM 5 juta dalam tempoh 3 bulan pada tahun ini.

Pendedahan demi pendedahan oleh Kerajaan negeri , menyerlahkan wajah sebenar dan membuktikan pemimpin Umno/BN telah mengkhianati amanah rakyat Pulau Pinang.

Apa yang jelas, pemimpin Umno/BN cuba melakonkan watak kononnya merekalah pembela rakyat pembela Melayu di atas masalah yang dicipta oleh pemimpin mereka sendiri. Rakyat menilai semua ini.

Pemimpin Umno/BN usahlah bermain wayang.

*Kenyataan Media oleh YB Dato' Abdul Malik Kassim, EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang juga ADUN Batu Maung pada 19 SEPTEMBER 2012*

MY ALL: Cuti2 Penang: War Museum, <b>Batu Maung</b>

Posted: 21 Mar 2013 05:24 PM PDT

lepas dah pekena Mee Udang Ayu yg super sedap tu, kami direct menuju ke War Museum yg terletak di Batu Maung ni...
War Museum ni selain drp kita boleh tgk dgn mata kepala sendiri bagaimana kubu pertahanan askar British, kat sini jugak dorang ada sediakan paintball...

sila percaya, kami anak beranak, mak dan adik aku sgt teruja dpt masuk sini...
tempat ni adalah kubu perang yg dibina oleh askar British utk mengelak serangan musuh...kubu yg dibina pada tahun 1930 dan siap pada tahun 1939... kubu ini juga adalah pusat operasi tentera terbesar di Malaysia pada zaman tersebut..bagaimanapun kubu ini telah ditawan oleh tentera Jepun pada perang dunia ke II utk dijadikan tempat menyeksa tawanan...
di sinilah tempat gugurnya beribu2 bom dan peluru, di sinilah tempat darah2 tentera berguguran, di sinilah penjara bagi tawanan dan di sini jugaklah tempat pancungan kepala dan menyeksa tawanan...
tempat ni terbiar selama 60 tahun dan sekarang ia diambil alih oleh pihak tertentu (bukan kerajaan Pulau Pinang) utk mengembalikan nostalgia...
jom aku bawak korang ronda dalam ni...


utk dewasa tiketnya rm20...kena tunjuk MyKad lah...
kanak2 umur 5 hingga 12 tahun pulak dikenakan caj rm10...
pas tu kalau nak bawak kamera masuk dlm, kena tambah rm2..
so, total kami kena bayar utk masuk War Museum ni adalah rm92...

museum ni adalah self guided...dorang letak arrow merah dan penerangan di setiap check point...korang kena ikut je lah check point ikut urutan, urutan check point ada dlm flyers yg diberi semasa di kaunter tiket...kawasan ni adalah sgt besar okey!!

adik aku try baju askar, topi dan senapang...senapang tu senapang betul tau...

eh, mak aku pun try jugak? heheh...mak aku setakat pegang senapang ni takde hal...tak berat pun katanya...maklumlah, mak kan polis wanita hebat kat Sg. Besar tu...heheh...

masuk sini sila jaga percakapan dan tingkah laku anda...heheh...

dari sini boleh nampak Jambatan Pulau Pinang... :)

anak2 bersama meriam besar...

ok, yg ni tunnel...terowong ni mula2 je ada lampu...kat dlm gelap gelita tau...serius gelap...

berhimpit2 kami masuk terowong ni...nak rasa terowong askar British ni.....mak mmg sporting habis boleh masuk terowong tu...ni yg aku respek semangat polis mcm mak ni...
adik aku paling depan sekali...hubby kat belakang aku...gelap giler okey terowong ni sebenarnya...ni pun dibantu oleh lampu henfon adik aku dan lampu kamera...
yg kelakarnya, si adik mintak daddy dukung dia masa dlm terowong ni...dah la terowong ni sempit, dia mintak dukung pulak...gelak besar kami masa tu...hahaha....

yg ni senapang dgn bayonet yg digunakan oleh askar British...
panas weh tempat ni...muka adik berminyak2 dah tu....

yg ni pulak terowong laaaagi kecik dari terowong kami masuk sebelum ni..dlm terowong ni ko kena merangkak sejauh 7 meter dan lepas tu ko kena memanjat pulak 9 meter...haha...ni namanya terowong kubu bawah tanah...kami decided tak masuk terowong tu, tak kuasa...rosak seluar jeans aku nnt...kehkeh...alasan...
yg iyenya aku takut lemas dlm tu...huahuahua...

peluru meriam zaman British...tak sure la masih aktif lagi ke tak..kalau aktif, mesti dah lama meletup ye tak..


ni pulak berek askar yg berkawal di atas bukit...kat bawah ada byk lagi berek2 lain...

Dik Emy berposing dgn anti air-craft machine gun...benda ni utk menembak sebarang kapal terbang yg melintasi tempat ni...

kubur Sarjan John Wolf...yg disemadikan di kawasan kubu ni...dia ni salah sorang askar British...

tembok yg kena bom...kesan bom yg masih kita dpt lihat...

ni salah satu bilik yg menceritakan tentang Landasan Keretapi Maut yg dibina oleh tawanan perang pada zaman Perang Dunia ke II...landasan ni dibina dari Siam hingga ke Burma yg byk mengorbankan nyawa tawanan perang tersebut pada tahun 1942-1945

paksu Emy (adik aku) dan anak2 aku main askar2 lagaknya...

tempat pancung kepala tawanan...


salah satu model motosikal pada zaman British...

alat2 yg digunakan oleh tentera Jepun utk menyeksa tawanan...salah satunya pencangkuk besi...

sedih dan pilu tgk gambar2 ni...serius sedih...
mak dan anak mati bersama selepas diseksa...
gambar mangsa rogol dan didera oleh askar Jepun...

lagi gambar sedih...bayi mati diseksa

dikatakan ini lah kapak sebenar yg digunakan utk memancung kepala 

basikal yg digunakan oleh tentera Jepun utk menceroboh tanah Melayu melalui Kelantan...
basikal dulu2 ada plat number tau....nampak tak plat number kat tayar tu...
pas tu mak aku ckp dulu2 basikal pun boleh kena saman...huhu...


kami dah habis tour kat War Museum ni...punyalah besar tempat ni...tapi serius tempat ni sgt best....cayalah kat mak, boleh tawaf tempat ni dgn steady jer...tapi mak agak letih la...

 ok, tu serba sikit gambar yg aku boleh share bersama...byk lagi gambar sebenarnya....
pada korang yg mengandung atau bawak anak2 kecik mungkin susah sikit kalau nak masuk sini....bukan susah apa, sbb tempat ni besar sgt, takut korang tak larat...

tapi pada korang yg dtg Penang, tak dtg sini, mmg rugilah beb, sbb ini adalah kubu perang pertama di Malaysia dan kita boleh lihat dan rasa penderitaan tawanan2 dan pengorbanan askar2 kita...kita boleh tgk dgn mata kepala sendiri  kubu bawah tanah, pejabat tentera, lokasi pengeboman, penjara, asrama tentera, stor senjata, dewan, kawasan memasak tentera, menara kawalan, anti-air craft, tempat hukuman pancung dan sebagainya....

mmg betul2 buat kami insaf pada perjuangan askar2 kita...sayangilah Malaysia...semoga kita dapat memelihara keamanan ni...jgn ada lagi penjajah masuk ke negara kita...
inilah tempat sejarah yg mempunyai nilai sentimental yg tak ternilai harganya...
kalau korang nak gi sini, ni alamat dia:
Daerah Barat Daya, Batu Maung,
dibuka setiap hari dari pukul:

tapi tempat ni kalau nak masuk waktu mlm, agak scary kot...heheh...

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jan 2013 01:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Nov 2012 01:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Nov 2012 01:42 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2012 01:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2012 01:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Penduduk <b>Tanjung Tokong</b> bantah bina galeri warisan <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 11:00 PM PDT

TANJUNG TOKONG - Persatuan Penduduk Tanjung Tokong membantah pembinaan projek 'warisan mati' yang berkonsepkan galeri dan rumah contoh di atas tanah seluas 160 meter persegi di sini. Sehubungan itu, Pengerusinya, Mohammad Salleh Yahya berkata, pihaknya memohon supaya pemaju menangguhkan sementara pelan kelulusan bangunan ditapak fasa 5 kampung berkenaan bagi tujuan pembinaan itu kerana masih banyak isu berbangkit dan tuntutan yang belum diselesaikan. "Kami menolak konsep dan perlaksanaan 'warisan mati' iaitu pembinaan galeri atau sebuah bangunan yang hanya menceritakan sejarah Kampung Tanjung Tokong.

 "Pembinaan ini langsung tidak menggambarkan realiti warisan asal yang wujud di kampung berkenaan iaitu tapak bersejarah berusia lebih 250 tahun," katanya. Mohammad Saleh berkata, pembangunan bukan sekadar binaan batu bata yang diibaratkan seperti pembangunan tanpa roh, sebaliknya pembangunan mestilah diisi dengan budaya, sejarah dan tamadun. "Itulah pembangunan hidup yang sudah diwar-warkan Tun Razak iaitu 'Better emenities for Tanjung Tokong Soon'," katanya.

 Selain itu, menurutnya, terdapat enam bentuk warisan di sini antaranya, rumah tradisional di Jalan Lama dan kampung tersusun di Kampung Moden Tanjong Tokong.

 "Adanya juga warisan institusi yang berusia lebih 100 tahun iaitu Persekutuan Setia Tanjong Tokong yang ditubuhkan pada 1911 dan Madrasah Al Taqwa pada 1900. "Antara elemen warisan lain termasuk warisan tapak budaya, warisan penjaja Melayu, warisan nelayan Jermal melalui seni perahu dan permainan rakyat, tetapi kami kesal dengan cadangan yang mahu warisan sejarah dalam bentuk galeri sahaja," katanya.

 Beliau berkata, ia bertentangan dengan pelestarian warisan hidup selaras dengan apa yang dilaksanakan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco). "Saya harap aktivis dan pakar warisan membentangkan pelan cadangan bagaimana warisan layak dilestarikan dalam pembangunan semula Tanjong Tokong," katanya.

 Sebelum ini, Pengarah Uda Land (North) Sdn Bhd, Kamaruzaman Mohamad mengumumkan pelan pembangunan Tanjung Tokong mengandungi pembinaan Galeri Tanjung Tokong iaitu rumah yang bercirikan tradisional di sekeliling bazar.

 Uniknya bazar berkenaan turut dibina dengan ciri kolonial dan langsung tidak memperlihatkan pembangunan moden secara langsung. Kamaruzaman berkata, pihaknya juga pernah bertanya mengenai sejarah susur galur di sini, bagi membolehkan sejarah berkenaan dipamerkan dalam galeri.

 Tegasnya, seperti di Kapitan Keling mempunyai sejarahnya tersendiri, namun di sini sejarahnya yang dikatakan perkampungan nelayan juga sama seperti Tanjung Bungah, Jelutong dan Batu Uban. Namun Uda tidak pernah memandang ringan hal berkenaan dan membina galeri untuk penduduk tempatan dan pelancong mengetahui sejarah Kampung Tanjung Tokong.

09 di permatang pauh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di permatang pauh - Google Blog Search


Program Dato&#39; Seri Anwar Ibrahim <b>di Permatang Pauh</b> « Demi Rakyat

Posted: 01 Mar 2013 01:46 AM PST

2 Mac 2013 (Sabtu)

1) 3.00 ptg – Perjumpaan – Guru-guru Maahad Tahfiz Masjid Negeri

Lokasi: Yayasan Aman Permatang Pauh
2) 4.00 ptg – Bersama Masyarakat Siam –

Lokasi : Wat Siam Teluk Wang, Penanti
3) 5.00 ptg – Bersama Anak-anak Muda

Lokasi: Bawah Jejambat Kubang Ulu
4) 6.00 ptg – Bersama Masyarakat Tionghua

Lokasi: Food Court Leng Huat, Taman Ciku
Bukit Mertajam
5) 7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib

Lokasi: Masjid Permatang Pasir
6) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat

Lokasi: Tapak Parkir Medan Selera, Jalan Tenggiri,
(Sebelah Market Seberang Jaya)
7) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YAB Lim Guan Eng

iii. YB Dato' Mansor Osman

iv. YBhg Lt. Jeneral (B) Dato' Abdul Ghafir Abdul Hamid

v. Brig Jeneral (B) Dato' Najmi Ahmad

vi. YBhg Dr Afif Baharddin

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jan 2013 11:24 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Sep 2012 11:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Program Promosi <b>di</b> Mydin <b>Bukit Jambul</b> & Naza Cafe Pulau Pinang!

Posted: 09 Jun 2012 08:10 PM PDT

Alhamdulillah..program promosi filem MOMOK Jangan Cari Pasal pada 9hb Jun di Mydin Bukit Jambul dan Naza Cafe di Pulau Pinang berjalan dengan lancar dan jayanya. bagi pihak produksi filem MOMOK..Jangan Cari Pasal, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada Sayang N. Azian, Afisz Aris, Lan M. Nasir, Deejay Ringgo , Sdra Naza, Hemee Wara Dato, Masmunaliza, Pihak Pengurusan Mydin Bukit Jambul, Rakan yang yang tidak dapat saya sebutkan nama mereka di sini dan para peminat di Pulang Pinang dan mereka2 yang telah menjayakan program ini secara langsung dan tidak langsung. Pihak kami akan berada selama sehari lagi (1ohb Jun) di Pulau Pinang dan akan meneruskan program promosi kami di negeri2 sebelah Pantai Timur dan di ikuti sebalah Selatan tanahair. Letih..tapi amat menyeronokkan kerana semua sporting! Terima kasih atas sokongan dan teruskan sokongan anda kepada filem MOMOK..Jangan Cari Pasal.

PROGRAM JERAYAWARA BAHASA <b>DI</b> SMK <b>BUKIT JAMBUL</b>, PULAU

Posted: 01 Jun 2012 07:47 PM PDT


Masa: 8.30 pagi - 1.00 tengah hari
Tempat: Dewan SMK Bukit Jambul, Pulau Pinang
Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan kepada sahabat saya Cikgu Wan Sajiri Wan Hassan (GPK 1), Puan Atikah Mohd. Ariffin (GKMP Bahasa), Datin Noraini Ahmad (Ketua Panitia Bahasa Melayu), guru-guru Bahasa Melayu termasuk guru jemputan dari sekolah berdekatan, serta para pelajar yang terlibat kerana memberi ruang dan peluang untuk saya mengendalikan Program Jerayawara Bahasa di SMK Bukit Jambul, Pulau Pinang. Semoga kalian mendapat manfaat daripada tip dan taklimat yang disampaikan. 

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Uruk-Hai: 3 Ribu RELA Sambut Hishammudin <b>Di Nibong Tebal</b> !!

Posted: 24 Feb 2013 06:53 AM PST

Bertempat di USM Trans Krian Nibong Tebal Pulau Pinang hari ini , 3 ribu anggota RELA berjaya dikumpulkan dalam satu program bersama Menteri Dalam Negeri YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein.Kehadiran beliau di sambut dengan penuh meriah para anggota RELA yang menunggu ketibaan beliau seawal jam 10.00 pagi tadi.
Dalam majlis tersebut Datuk Hishamuddin turut mengingatkan para sukarelawan khususnya anggota RELA supaya memperkuatkan semangat dan jati diri masing-masing.
YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein mengingatkan gerakan kesukarelaan bukan  untuk menanam kebencian, menabur fitnah atau  melaga-lagakan antara  kaum, tetapi untuk penyatuan  dan untuk  keamanan.
Malah ia sekaligus mewujudkan gelombang untuk  mematahkan arus kebencian, perpecahan, pertembungan kaum, budaya, agama, serta menolak aktiviti  keganasan.




Sumber Artikel Oleh MMI

Petikan Dari Sinar Online Sewaktu PC...


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yakin Polis Diraja Malaysia dapat membongkar dua lagi sindiket pemerdagangan bayi di negara ini dalam tempoh terdekat.
Beliau berkata keyakinan itu berdasarkan kejayaan membongkar dua sindiket pemerdagangan bayi dalam operasi 'Ops Pintas Sayang I dan II' yang dilakukan polis Pulau Pinang.
"Ada lagi tahanan akan dibuat dan bayi-bayi diselamatkan...dalam Ops Pintas Sayang I polis menyelamatkan 10 orang bayi manakala dalam Ops Pintas Sayang II seramai 22 bayi diselamatkan.
"Kami juga akan menjalin bekerjasama rapat dengan badan bukan kerajaan, Majlis Anti Pemerdagangan Orang dan beberapa agensi berkaitan untuk membanteras sindiket pemerdagangan bayi ini," katanya kepada pemberita selepas program bersama Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA) di Dewan Utama, Universiti Sains Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata Kementerian Dalam Negeri juga akan bekerjasama dengan agensi antarabangsa di negara transit yang terlibat dalam sindiket pemerdagangan bayi seperti China, Bangladesh dan Australia.
"Kerjasama dengan pasukan risikan di peringkat antarabangsa amat diperlukan agar sindiket ini dapat dibanteras, dan yang bersalah dibawa ke muka pengadilan dan didakwa mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007," katanya.
Hishammuddin juga menjelaskan bahawa pemburuan suspek yang terlibat dengan sindiket pemerdagangan bayi bukan bertujuan menghukum ibu bapa yang membeli bayi itu, sebaliknya melindungi bayi terlibat dari aspek perundangan demi masa depan mereka.
"Sekiranya bayi-bayi itu mempunyai sijil kelahiran atau dokumen yang diperoleh daripada saluran yang salah atau tidak sah akan timbul masalah apabila mereka besar dan mahu bersekolah, ini akan menjejaskan masa depan mereka.
"Kita akan cari jalan penyelesaian untuk masalah ini, jika tidak bersalah jangan rasa takut, kesemua bayi dan kanak-kanak yang diselamatkan akan ditempatkan di bawah perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat," katanya.
Pada 22 Feb lepas, polis Pulau Pinang berjaya menyelamatkan 22 orang bayi dan kanak-kanak yang dipercayai menjadi mangsa sindiket terbabit dan menahan 45 orang dalam Ops Pintas Sayang II.
Terdahulu pada 24 Jan, polis Pulau Pinang membongkar sindiket menjual bayi dan kanak-kanak yang bergerak aktif di negeri ini, Kedah dan Perak apabila menahan 33 individu dan menyelamatkan lapan bayi serta seorang kanak-kanak. - Bernama

Sokongan rakyat kepada BN <b>di Nibong Tebal</b> meningkat

Posted: 22 Jan 2013 09:09 AM PST

NIBONG TEBAL - "Pelaksanaan walkabout, ceramah, melawat pesakit dan turun padang pemimpin dan jentera UMNO telah meningkatkan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN)."

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman menambah:

"Hasil daripada program-program yang dilaksanakan itu menunjukkan UMNO sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 pada bila-bila masa.

"Jentera parti telah bersiap sedia. Orang ramai telah menyertai program yang diadakan itu, ini petanda baik kepada BN."

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas majlis Penyampaian Bantuan Sara Hidup Nelayan di daerah Seberang Perai Selatan di Dewan Perda, Sungai Acheh di sini semalam.

BLOG PENANG: 09 <b>di nibong tebal</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 03:51 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sokongan rakyat kepada BN <b>di Nibong Tebal</b> meningkat

Posted: 22 Jan 2013 09:09 AM PST

NIBONG TEBAL - "Pelaksanaan walkabout, ceramah, melawat pesakit dan turun padang pemimpin dan jentera UMNO telah meningkatkan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN)."

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman menambah:

"Hasil daripada program-program yang dilaksanakan itu menunjukkan UMNO sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 pada bila-bila masa.

"Jentera parti telah bersiap sedia. Orang ramai telah menyertai program yang diadakan itu, ini petanda baik kepada BN."

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas majlis Penyampaian Bantuan Sara Hidup Nelayan di daerah Seberang Perai Selatan di Dewan Perda, Sungai Acheh di sini semalam.

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Pakatan Rakyat yakin sapu bersih Parlimen <b>Balik Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2013 03:10 AM PDT

Saya yakin Pakatan Rakyat (PR) akan mengekalkan kemenangan di Parlimen Balik Pulau dan akan menguasai ketiga-tiga Dun di Balik Pulau kerana beberapa sebab:-

1. Kami berkerja untuk rakyat sejak menang Mac 2008 hingga kini. Kami tak pernah berhenti. Kami kerahkan segala instrumen yang ada seperti Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK), Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN), Ahli Majlis Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Jabatan-jabatan kerajaan seperti Pejabat Daerah, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Pertanian, Jabatan Parit dan Saliran dan lain-lain secara padu untuk berbakti kepada rakyat sebagai membalas kepercayaan rakyat kepada kami. Akhirnya kami berjaya dan kami yakin untuk sapu bersih dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 ini kerana kualiti khidmat kami.

2. Dari segi logik, dulu kami menang tipis di Parlimen Balik Pulau dan kalah tipis di tiga DUN di Balik Pulau tanpa segala instrumen-instrumen tadi seperti JKKK, Penyelaras Adun, Ahli Majlis (MPPP) serta tanpa sokongan agensi-agensi kerajaan. Pada 2008 kami hanya mula kerja bila hampir pilihan raya. Kini dengan gerak kerja sejak 2008 dengan sokongan segala instrumen yang ada, saya yakin peluang untuk kami menang besar amat tinggi.

pakatan-rakyat3. Hasil gerak kerja kami yang ikhlas dan aktif, kami kini mempunyai ramai penyokong dan dari pelbagai bangsa. Mereka amat seronok dengan pembaharuan dan ketelusan kami. Kini kami ada sukarelawan Melayu, Cina dan India, sesuatu yang tidak kami miliki pada 2008. Takkan dengan sokongan padu mereka dalam PRU 13 nanti kami tak boleh menang dengan bergaya?

4. Gerak kerja kami sejak 2008 membuktikan tahap komitmen dan kualiti kerja yang tinggi yang hanya boleh dilaksanakan oleh pimpinan yang ikhlas dan bersemangat waja. Di akui dalam mesyuarat bersama pegawai-pegawai kerajaan, JKKK negeri lebih aktif berbanding JKKK pusat walaupun elaun Pengerusi JKKK negeri hanya RM450.00 berbanding elaun pengerusi JKKK pusat sebanyak RM800.00. Ini menunjukkan perjuangan kami bukan semata-mata kerana duit dan upah tetapi ikhlas untuk berkhidmat kepada rakyat.

5. Ketelusan kami juga rahsia keyakinan untuk kami sapu bersih di Balik Pulau untuk PRU 13 ini. Sama ada JKKK, Penyelaras Adun dan Ahli Majlis MPPP, segala sumbangan dan bantuan yang diberi diagih dengan adil kepada yang berhak menerimanya tanpa melihat warna parti yang disokong oleh penerima. Ketelusan ini menyebabkan kami memiliki ramai kawan dan penyokong. Senyuman dan penyertaan mereka apabila turut serta dalam program-program kami menambah keyakinan kami untuk menang besar.

6. Keaktifan ketiga-tiga penyelaras Adun di Balik Pulau yang menganjur pelbagai program dan aktiviti hampir setiap minggu serta perlaksanaan projek-projek pembangunan di Balik Pulau bagai menutup kewujudan Adun-adun Umno di Balik Pulau. Adun-adun Umno yang menang seolah-olah tiada dan tidak berfungsi walhal mereka memiliki kerajaan pusat yang pasti lebih berkuasa dan mempunyai bajet yang lebih besar berbanding kami. Situasi ini menambah keyakinan kami untuk menang besar.

7. Begitu juga dengan keaktifan Ahli Majlis MPPP yang mewakili warga Balik Pulau yang memainkan peranan besar kepada kejayaan perubahan di Balik Pulau. Dari agihan beg kitar semula kepada rakyat melalui penganjuran program Cleener Greener dan kesukanan yang dilaksanakan hampir setiap minggu, sumbangan-sumbangan apron percuma kepada perniaga, lawatan-lawatan rasmi dan mengejut ke pasar-pasar awam serta Kompleks Sukan Balik Pulau, lawatan dan penganjuran program gotong-royong untuk meningkatkan tahap kebersihan di Pantai Pasir Panjang dan Air Terjun Titi Kerawang, penaiktarafan lebih 10 taman-taman rekreasi di Balik Pulau, hinggalah kepada penaiktarafan Kompleks Makanan Taman Desa Genting yang bernilai lebih RM700,000 dan penaiktarafan Kompleks Sukan Balik Pulau dengan kos RM 2.7 juta adalah catatan rekod-rekod kecemerlangan yang jauh meninggalkan prestasi perlahan Ahli Majlis di era BN. Ini semua menyakinan kami untuk masuk pilihan raya nanti dengan bergaya dan Insyaallah akan menang dengan majoriti yang lebih besar.

8. Faktor tempoh masa persiapan yang lama telah menyebabkan jentera pilihan raya kami benar-benar bersedia berbanding PRU 12. Kami telah memulakan gerak kerja politik sejak menang pada Mac 2008 dan bertambah aktif apabila berlaku peralihan kuasa dari Tun abdullah kepada Datuk Seri Najib Razak dengan andaian Najib akan mengadakan pilihan raya untuk mendapat mandat rakyat. Rupanya Najib tak berani tutup kami tetap bersedia bila-bila masa untuk masuk dan menyertai pilihan raya. Siap siaga kami yang lama ini menambah rasa hati kami untuk mendapat majoriti yang lebih cemerlang.

9. Satu lagi kekuatan kami untuk berhadapan dengan pilihan raya kali ini ialah rekod cemerlang kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah Pakatan Rakyat (PR) dari pelbagai aspek. Dari aspek kebersihan, kerajaan PR Pulau Pinang hanya mengambil masa kurang dari lima tahun untuk mengeluarkan gelaran sinis 'Pulau Pinang Darul Sampah' yang ditinggalkan oleh kerajaan Pulau Pinang di bawah BN Umno yang memerintah hampir 50 tahun. Dari aspek pelancongan, dengan tahap kebersihan yang baik dan keaktifan penganjuran program-program kebudayaan peringkat domestik serta peringkat antarabangsa, kehadiran pelancong tempatan dan antarabangsa melonjak tinggi. Operator bisnes yang terlibat dengan sektor pelancongan seperti perhotelan, perkhidmatan pelancongan, homestay, restoran, industri desa dan lain-lain mencatat keuntungan berganda. Imej kerajaan PR sebagai kerajaan rakyat semakin terserlah apabila kerajaan negeri memperkenalkan skim-skim kebajikan sosial seperti Skim Anak Emas, Skim Warga Emas, Skim Bantuan Persekolahan kepada Pelajar Tahun 1 dan 4, Projek Titian Saksama Rakyat dan lain-lain skim yang mencakupi pelbagai lapisan umur, kerjaya dan etnik. Malah dengan urus tadbir kewangan yang cemerlang ia dipuji Ketua Audit Negara. Kerajaan negeri PR Pulau Pinang juga mencatat rekod dalam sejarah kewujudan Pulau Pinang apabila pendapatan negeri meningkat melebihi 310%.

10. Keutuhan Perpaduan dan kerjasama komponen dalam PR iaitu antara PAS,DAP dan PKR kini amat padu berbanding tahun 2008. Masa, Keadaan, tekanan dan provokasi Umno BN mematangkan kami. Usaha-usaha provokasi politik Umno BN yang berterusan adalah strategi kotor untuk pecah-belahkan persefahaman kami. Kami kini selesa bermesyuarat dan merancang serta melaksanakan program-program kemasyarakatan dan politik secara bersama dan untuk keuntungan semua komponen PR. Kami memahami dan menghormati perbezaan antara kami tetapi kami lebih fokus kepada persamaan matlamat di antara kami iaitu kami bertekad dengan jitu untuk menewaskan Umno BN untuk diganti dengan kerajaan PR yang terbukti lebih mesra, bersih dan telus demi kebaikan masa depan negara dan anak cucu kami.

Dengan antara kekuatan-kekuatan tersebut, kami yakin akan menang di tiga DUN dan akan mengekalkan kemenangan di Parlimen Balik Pulau dengan majoriti kemenangan yang lebih besar.

Mohd Taufik Sulong
Timbalan Ketua Cabang KEADILAN Balik Pulau
Pengarah Pilihan Raya Adun Pulau Betong, Pulau Pinang
Ahli Majls Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=47351

AJAIB!!! Lembu BOLEH BERCAKAP ditemui <b>di Balik Pulau</b>.. ~ MPP <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2013 06:30 PM PST

Memang ajaib beb.. Semalam secara tiba-tiba seekor lembu telah mengeluarkan suara sehingga mengejutkan ramai penduduk Balik Pulau.. Ini merupakan kejadian yang amat menakjubkan kerana lembu tersebut dikatakan boleh bersuara sebaik saja selesai konsert PSY di Penang..

Yang paling best, lembu tu pandai pulak bercerita pasal konsert Gangnam Style oleh PSY di Padang Kolej Han Chiang baru-baru ni..

Malangnya, lembu tu bukan cerita pasal kemurahan hati BN yang sediakan konsert free sambil makan-makan kepada rakyat, sebaliknya lembu tu bising pasal kos konsert tersebut..

Adoi laaaa..., kalau dah lembu tu lembu jugak laa.. Walaupun dia teringin nak jadi bewak, tapi dia still lembu yang ekornya bergelumang taik..

Berapa kali nak explain bahawa kos tajaan PSY ke Penang ditanggung oleh Syarikat Swasta, bukannya guna duit kerajaan.. Bodoh betul laa lembu sekor nih kann!!!

Gua harap masyarakat Balik Pulau akan "korbankan" lembu yang sekor ni masa PRU nanti di Parlimen tu.. Lembu bodoh macam ni simpan pun tak guna beb.., mengabihkan rumput je..

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff gesa Perdana Menteri bentangkan penyata kos tajaan artis pop Korea Selatan, Psy yang mendapat bayaran semahal RM2 juta.

Ia ekoran kenyataan Datuk Seri Najib Razak dalam twitter kononnya persembahan penyanyi yang popular dengan lagu 'Oppa Gangnam Stlye' di majlis Rumah Terbuka BN Pulau Pinang itu semalam tidak menggunakan wang rakyat.

"Isunya bukan pasal duit siapa, tetapi sikap penanggungjawaban dan urus tadbir kerajaan. Ketika rakyat dihimpit bebanan ekonomi, kerajaan bazirkan wang begitu saja untuk bawa masuk artis luar negara," kata Yusmadi.

"Jika benar ada pihak yang menanggung kos untuk persembahan itu, kenapa perlu dimasukkan dalam agenda BN? Sedangkan kita tahu di Pulau Pinang, Najib memang menerapkan slogan '1Malaysia'. Ini jelas ia agenda BN," katanya ketika dihubungi.

Pengerusi Biro Antarabangsa KEADILAN itu mempersoal kehadiran Najib semasa Psy membuat persembahan sempena sambutan Tahun Baru Cina.

"Adakah Najib bercakap atas kapasiti Perdana Menteri atau Presiden Umno? Sebagai Perdana Menteri, ia pasti melibatkan dana dan kepentingan awam," katanya.

"Apa pun alasan Najib, beliau kena bentangkan penyata dan jelaskan siapa penaja konsert dan berapa bayarannya," sambung Yusmadi.


mama & puteri: Produk Shaklee <b>di Balik Pulau</b> dan Bayan Lepas <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 08:04 AM PST

Bagi anda penduduk di sekitar Pulau Pinang.. kini saya menyediakan perkhidmatan pick up dan cash on delivery produk Shaklee bagi anda yang berada di Pulau!

yer..., jimat sikit kos tambang feri atau tol
jambatan kan?

anda boleh menghubungi
Naemah 013 4464485 di Butik Warisan Anggun, Kompleks Pasar Awam Balik Pulau :)

- boleh dapatkan ready stok atau booking sebelum pick up barangan anda :)

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved