Rabu, 27 Mac 2013

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 16 May 2012 11:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Mar 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

ENSIKLOPEDIA PENDIDIKAN MALAYSIA: Anwar bin Ibrahim

Posted: 29 Mar 2012 12:15 AM PDT


Datuk Seri Anwar bin Datuk Ibrahim Abdul Rahman (lahir 10 Ogos 1947) adalah seorang ahli politik Malaysia berbangsa Melayu, bertindak sebagai ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia, di atas kapasitinya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh. Di peringkat akar umbi, Datuk Seri Anwar merupakan penasihat Parti Keadilan Rakyat dan ketua umum Pakatan Rakyat. Semasa awal kerjaya politiknya, beliau merupakan 'anak didik' Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, tetapi kemudiannya tampil sebagai seorang pengkritik Tun Dr. Mahathir yang lantang.
Beliau dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.[5] Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO. Semasa kecil, beliau sering dibawa ke majlis-majlis ceramah wanita.Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur.
Semasa kecil, beliau bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kemudian, beliau meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya. Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas MCKK. Semasa di MCKK, Anwar mengenali Sanusi Junid, Kamaruddin Jaafar dan Yahaya Ahmad. Selepas itu pada tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera).
1982 - 1983 Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
1983 - 1985 Menteri Belia dan Sukan
1985 - 1986 Menteri Pertanian
1986 - 1990 Menteri Pendidikan
1990 - 1998 Menteri Kewangan
1993 – 1998 Timbalan Perdana Menteri

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2012 11:14 PM PDT

URL Sumber Asal :-

School Of Tots: Nasi Lemak Sotong

Posted: 23 Apr 2012 09:07 AM PDT

Al-kisah pagi tadi saya ke Hospital KKB untuk ujian rutin kesihatan. Usai urusan saya pun singgah untuk sarapan di kedai yang famous dengan mee karinya. Saya order nasi lemak sotong dan teh tarik. Boleh tahan sedap nasi lemaknya. Time membayar saya bagi not RM10. Baki yang dipulangkan RM2.70, maknanya kos sarapan tadi ialah RM7.30...hmmm. Agak terkejut beruk dalam hati. Saya pun congak-congakkan dalam kepala. Agaknya RM1.30 untuk teh tarik. Ini bermakna harga nasi lemak sotong itu RM6.00...Wow !!
Rasa tak puas hati betul. Sebabnya ini sarapan pagi bukannya makan tengahari dan ianya betul2 kejadian bukan cobaan. Saya memang suka berkira dan tak sanggup spend banyak untuk sarapan pagi. Selalunya kalau saya makan kat Keramat tu nasi lemak biasa dan teh tarik baru RM2.50. Kalau terliur sekali sekala pekena nasi lemak sotong dan teh tarik depa charge RM4.50. Jadi bila ditimpa keadaan di KKB ni...ish agak terkilan la pulak. Kalau kat restoran elok mungkin boleh justify la kot sebab kos sewa yang mahal. Tapi ni cuma gerai biasa majlis daerah kat tepi jalan besar.
Sesampai di ofis saya dok tanya dua tiga orang kawan se ofis. You kalau beli nasi lemak sotong biasanya berapa harga? Depa kata dalam lingkungan RM2.80 hingga RM3.80 macam tu. Ni kira harga area KL, bukan area ceruk tok kun. Maka heran bin ajaib jugaklah di hati ini. Baru saya teringat, sebenarnya ini bukan kali pertama kejadian. Beberapa bulan lepas saya pi sarapan macam tu jugak kat kedai yang sama bersama isteri. Isteri order mee kari dan nescafe, saya pulak nasi lemak sotong dan teh tarik. Rasanya kena charge banyak jugak, tak silap saya RM12.50 ke gitu. Tapi masa tu tak lah perasan sangat. Mungkin trademark kedai berkenaan agaknya. Kalau tak suka tak yah pi, betul tak? Alhamdulillah rezki dia, dapat hidup mewah.
Anyway saya nak cerita pulak satu kedai makan di food court Setiawangsa. Masakan makcik ni boleh tahan sedapnya, kata orang ada rasa, bukan jenis hentam kromo aje. Air minuman pun sedap. Yang famous ialah air limau asam bol & teh bunga. Yang saya nak ceritanya harga yang dikenakan memang harga patut. Dah le pinggan besar ala-ala kat hotel gitu. Kebersihan terjaga. Sebagai contohnya saya ambil nasi dengan lauk sambal sotong, paru goreng, sayur pucuk ubi dan minuman air teh bunga. Saya tanya makcik tu, berapa? RM4.50 jawabnya. Alhamdulillah, bagi saya cukup murah kerana kualiti makanan dan minumannya sangat baik. Saya tengok ramai student dari kolej berdekatan makan di situ. Semoga murah rezki makcik ini.
Saya teringat suatu kisah sekira-kiranya begini, pada suatu hari sebelum keluar rumah untuk sesuatu urusan Rasulullah SAW menyuruh Aisyah RA mengagih-agihkan daging seekor kambing yang dihadiahkan oleh seorang sahabat kepada mereka. Sepulangnya ke rumah, Rasulullah bertanya kepada Aisyah, apa yang tinggal untuk kita? Aisyah menjawab, semua telah saya bahagikan kepada jiran2 dan sahabat sekelian. Yang tinggal hanya satu kaki kambing itu sahaja. Maka Rasulullah pun menjelaskan, sebenarnya di Akhirat nanti kita akan miliki seekor kambing yang tiada sebelah kakinya.
Apa barang yang kita sedekahkan? Apa makanan dan minuman yang kita sedekahkan atau jamu orang makan dan minum? Apa hidangan dan juadah yang kita sediakan untuk jamuan saudara2 kita, itulah yang akan menjadi milik kita nanti. Bukannya yang dimasukkan ke dalam mulut untuk dikunyah lumat, kerana hakikatnya itu akan menjadi taik belaka atau pun ditukar menjadi sedikit tenaga yang akan diguna habis semuanya.
Maka sukalah saya menyarankan supaya kita suka belanja kawan2 makan dan minum. Wujudkan agenda untuk menjemput tetamu makan2 di rumah kita. Atau menghantar makanan dan minuman ke surau2 dan masjid bagi di infaqkan kepada para jamaah. Itulah sebenarnya makanan dan minuman yang kekal menjadi milik abadi kita.
Kepada para peniaga makanan dan minuman pula, cuba bayangkan jika di infaqkan 50sen pada setiap harga sepinggan nasi campur yang dibeli oleh pelanggan dengan niat sedekah, alangkan beruntungnya. Itulah pelaburan masa depan. Contohnya harga sepinggan nasi campur dan minuman itu RM5.50 tapi kita cakap harga RM5.00 je, atas niat dalam hati bahawa 50sen lagi tu aku sedekah kepada pelanggan tadi kerana Allah. Ish, ish hebat tu. Kayo kayo. Bukan setakat kayo di dunia. Cuba try tengok. Selamat beramal.
Oh ya teringat pula kisah satu brother penjual air tebu di Pasir Pekan Kelantan. Dia ni mesin tebu dan menjual air tebu di tepi jalan pada bulan Ramadan. Air tebu ni di jual dengan harga RM3 satu pek. Yang uniknya dia juga akan pek kan pek-pek kecil sekira-kira harga 50 sen atau RM1. Setiap pelanggan yang membeli air tebunya akan di hadiahkan satu pek kecil tadi dengan niat sedekah. Alhamdulillah berkat perniagaan Brother ni. Laris perniagaan dia. Untung dunia untung akhirat. Sementelah lagi bersedekah di bulan Ramadan. Peniaga yang sungguh bijak.

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 10 May 2012 11:42 PM PDT

URL Sumber Asal :-

TERJAH <b>TOKKUN</b> LAGI..... - GengBasikal @Kulim

Posted: 10 May 2012 09:38 AM PDT

Pagi tadi 10hb Mei, aku, Rashid dan Jaafar terjah BM Hill @ Tokkun. Bagi aku ini kali ke 3, mana kala Jaafar dan Rashid first time "ragaih" Tokkun ni. Kayuhan kali ini boleh dikatakan sebagai mencari stamina untuk joint Intel Cycleton anjuran tempat aku kami bekerja. 
Walaupun pada mulanya Rashid agak keberatan nak kayuh, tetapi semangat membara aku dan Jaafar, dia pun terpaksa ikut...he..he..
 Sampai tempat rehat...jumpa bro Jef dan Wan Alma..Team 3G

Sampai di puncak teruih angkat basikal..masih power Rashid and Jaafar

Aku posing besa-besa jer...

Cntrol perut bro..

Pemandangan cantikkk

Bateri abih...takleh nak call bini...ha..ha..

Sampai atas...jumpa rombongan remaja yang Shaidan bawak...he..he..

 Aik...cik adik ni naik basikal sapa?
Posing ramai-ramai depan pencawang

 He..he..3 plus 3  Masa turun jumpa sekawan makhluk Allah.. Abih jer kayuh..pekena mee kuah ketam kat Ceruk Tokkun...
Banyak lagi gambar yg aku upload...mai layan Facebook aku Part 1 dan juga Part 2. 
Sekian dulu...jumpa lagi Insyaallah...

09 di Butterworth - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Butterworth - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di Batu uban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu uban - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


EAM13 KECOH! Astro Fiesta <b>di</b> Pantai Robina <b>Tasek Gelugor</b> - Blogr

Posted: 08 Mar 2013 02:35 AM PST

#EAM13 KECOH! Astro Fiesta di Pantai Robina Tasek Gelugor

3 minggu lepas oleh applebiru3 di apple-biru.blogspot.com

Tu dia! Kecoh dah weh! Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1 Malaysia 2013 Parlimen Tasek Gelugor di Pantai Robina,  Telok Ayer Tawar Parlimen Tasek Gelugor pada 8 Mac hingga 10 Mac 2013. Penuh dengan aktiviti menarik sepanjang 3 hari karnival berjalan.Pelbagai aturcara menarik djalankan antaranya,8 Mac 2013 8.00 malamBersama Imam Muda Aran dan Kumpulan Nasyid UNIC9 Mac 2013 8.00 pagi hingga 12 malamSenamrobik, Gotong Royong, Paintball, aspek wanita, Persembahan Kebudayaan, Pertandingan

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


jom pancing lepak tepi laut: memancing <b>di tanjung tokong</b>

Posted: 03 Jan 2013 03:03 AM PST

Oleh kerana, blog ni, hilang dan jumpa semula, jum kaknab update mancing kat tanjung tokong, penang. tapi lama dah, sebab blog ni blog mancing, kaknab takut nostalgia memancing hilang, kaknab abadikan dalam blog ni,

tanjung tokong, ialah tempat kaknab dibesarkan, sudah tentu penuh dengan nostalgia, kalau pi sana kaknab macam semut, jumpa sapa pun mesti tegur punya. seronok kan kalau kita pi tempat yang kita kenai satu kampung. tanjung tokong banyak berrubah, pantai dan lautnya pun banyak yang berubah, sekali air bah sekali pantai berrubah, di tanjung tokong ada bena satu benteng  panjang sebagai benteng jika berlaku tsunami, pot memancing yang cantik, tetapi, nak naik kena tunggu air surut, nak turun balik pun kena tunggu air surut semula, memang lece, maknanya kena tunggu seharian, kena bawa bekal air dan makanan yang banyak kalau tidak kebuluran, kena bawa sejadah juga untuk sembahyang. jum kita tengok gambarnya.








BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2013 01:42 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jan 2013 01:21 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Jan 2013 01:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Nov 2012 01:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Nov 2012 01:42 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2012 01:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2012 01:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Penduduk <b>Tanjung Tokong</b> bantah bina galeri warisan <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 11:00 PM PDT

TANJUNG TOKONG - Persatuan Penduduk Tanjung Tokong membantah pembinaan projek 'warisan mati' yang berkonsepkan galeri dan rumah contoh di atas tanah seluas 160 meter persegi di sini. Sehubungan itu, Pengerusinya, Mohammad Salleh Yahya berkata, pihaknya memohon supaya pemaju menangguhkan sementara pelan kelulusan bangunan ditapak fasa 5 kampung berkenaan bagi tujuan pembinaan itu kerana masih banyak isu berbangkit dan tuntutan yang belum diselesaikan. "Kami menolak konsep dan perlaksanaan 'warisan mati' iaitu pembinaan galeri atau sebuah bangunan yang hanya menceritakan sejarah Kampung Tanjung Tokong.

 "Pembinaan ini langsung tidak menggambarkan realiti warisan asal yang wujud di kampung berkenaan iaitu tapak bersejarah berusia lebih 250 tahun," katanya. Mohammad Saleh berkata, pembangunan bukan sekadar binaan batu bata yang diibaratkan seperti pembangunan tanpa roh, sebaliknya pembangunan mestilah diisi dengan budaya, sejarah dan tamadun. "Itulah pembangunan hidup yang sudah diwar-warkan Tun Razak iaitu 'Better emenities for Tanjung Tokong Soon'," katanya.

 Selain itu, menurutnya, terdapat enam bentuk warisan di sini antaranya, rumah tradisional di Jalan Lama dan kampung tersusun di Kampung Moden Tanjong Tokong.

 "Adanya juga warisan institusi yang berusia lebih 100 tahun iaitu Persekutuan Setia Tanjong Tokong yang ditubuhkan pada 1911 dan Madrasah Al Taqwa pada 1900. "Antara elemen warisan lain termasuk warisan tapak budaya, warisan penjaja Melayu, warisan nelayan Jermal melalui seni perahu dan permainan rakyat, tetapi kami kesal dengan cadangan yang mahu warisan sejarah dalam bentuk galeri sahaja," katanya.

 Beliau berkata, ia bertentangan dengan pelestarian warisan hidup selaras dengan apa yang dilaksanakan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco). "Saya harap aktivis dan pakar warisan membentangkan pelan cadangan bagaimana warisan layak dilestarikan dalam pembangunan semula Tanjong Tokong," katanya.

 Sebelum ini, Pengarah Uda Land (North) Sdn Bhd, Kamaruzaman Mohamad mengumumkan pelan pembangunan Tanjung Tokong mengandungi pembinaan Galeri Tanjung Tokong iaitu rumah yang bercirikan tradisional di sekeliling bazar.

 Uniknya bazar berkenaan turut dibina dengan ciri kolonial dan langsung tidak memperlihatkan pembangunan moden secara langsung. Kamaruzaman berkata, pihaknya juga pernah bertanya mengenai sejarah susur galur di sini, bagi membolehkan sejarah berkenaan dipamerkan dalam galeri.

 Tegasnya, seperti di Kapitan Keling mempunyai sejarahnya tersendiri, namun di sini sejarahnya yang dikatakan perkampungan nelayan juga sama seperti Tanjung Bungah, Jelutong dan Batu Uban. Namun Uda tidak pernah memandang ringan hal berkenaan dan membina galeri untuk penduduk tempatan dan pelancong mengetahui sejarah Kampung Tanjung Tokong.

MY ALL: Cuti2 Penang: Hotel Naza Talyya, <b>Tanjung Tokong</b>

Posted: 17 Mar 2013 11:30 PM PDT

Assalamualaikum semua....
ok, sekarang aku review pulak hotel penginapan kami sepanjang kami berada di Penang selama 5 hari 4 malam....

 aku booked hotel ni, Hotel Naza Talyya...baca review, katanya hotel ni affordable...so, aku riki hotel ni...mmg murah je...yg penting lokasi dia...pada aku, tempat dia sgt strategik...nak ke Georgetown dekat, nak ke Batu Feringghi pun dekat...kiranya hotel ni kat tengah2 la...


 reception...yg si adik tu siap menari kat troli bell service...haha...
tapi kami x nampak pun bellman, yg ada cuma troli bell service ni...pas tu aku tgk guess yg request troli, kena tolak sendiri troli ni...kehkeh...


 ok, jom masuk bilik...ni bilik kami, aku booked superior sea view room...siap ada private balcony...balcony kecik je la...aku booked dua bilik...mak dan adik aku, share bilik...bilik yg sama mcm ni jugak...sbb nak menginap 4 mlm, tu yg aku booked hotel murah2 je..lagi pun kami byk berhabis masa kat luar....

 ok lah...sesuailah dgn harga dia kan....
rate bilik ni cuma rm130 je semalam...termasuk breakfast....murah kan?? cuma hari Sabtu je jatuh rm150...total kami bayar dua bilik cenggini utk 4 malam termasuk hari Sabtu, rm1100...
ada extra pillow dlm wardrobe, kalau nak lagi pillow, dia caj rm5 utk satu pillow...kami mintak tambahan dua pillow lagi....
lagi satu kalau nak iron & iron board, mmg takde...huhu...kena pegi tingkat 3, 5 atau 7 utk iron baju...nyammmpahhh....
 bathroom...cuma ada shower, takde bath tub...basic mcm sinki ada lah...


 mini bar pun ada...ada kat dlm wardrobe bawah kettle tu...

 yg penting, bayar rm130 dpt sea view gitu...dapat tgk star cruise belayar lagi...  :)

 sebelah menyebelah je dgn bilik mak dan adik...heheh...

 lagi pemandangan dari dalam bilik...pemandangan dari tingkat 9...
 sampai je hotel, anak2 ajak pegi pool...agenda wajib kekdahnya...selama 5 hari menginap, 5 hari jugak la budak2 ni mintak mandi pool...

 wow...ni lah pool dia....mengadap laut lagi...aku sukak aku sukak....

 adik kat pool kanak2...
abang pulak kat pool org dewasa...
 ni pulak coffee house hotel...standard hotel2 lain jugak, ada nasi lemak, mee goreng, roti bakar, salad, buah2an, cereals...

 yg ni tempat duduk bahagian dalam...

 kami pilih seat yg mengadap laut...wallah...

pada aku, makanan kat hotel ni rasa masakan dia biasa2 jer...boleh la...
tapi yg lain2 semua ok...berbaloi dgn harga dia..murah dan mampu milik...heheh...
kalau korang nak check in sini, ni alamat dia:

09 di Batu kawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Guan Eng dan Timbalannya Dibakar <b>Di Batu Kawan</b> | kedah69ers

Posted: 09 Feb 2013 12:36 AM PST

Kalau DAP dan Pakatan Rakyat percaya bahawa masyarakat India masih lagi menyokong mereka, sewajarnya DAP dan Pakatan Rakyat harus berfikir banyak kali. Kejadian memiliki lebih 80 kerusi Parlimen pada tahun 2008, hasil daripada bantuan dan tipu daya terhadap masyarakat India, nampaknya akan menjadi senjata yang menikam tuan.

Apatah lagi masyarakat India merupakan masyarakat yang paling tertindas di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat. Kepercayaan yang diberikan oleh masyarakat India kepada Pakatan Rakyat, kononnya Pakatan Rakyat akan membenarkan mereka membuat sebanyak-banyak mungkin kuil dan sebebas-bebasnya, telah dicabuli, bahkan mereka ditipu hidup-hidup.

penang3

Kalau di Merbok, masyarakat India dikatakan tidak diperlukan oleh Pakatan Rakyat, bahkan wakil Parlimen Merbok, Rashid Din dari PKR menyatakan PKR tidak memerlukan undi masyarakat India, di Pulau Pinang juga, perkara yang sama berlaku.

Terpedaya dengan janji-janji Pakatan Rakyat, masyarakat India di Batu Kawan telah membuat bantahan aman di hadapan Restoran Hai Siang Seafood, Jalan Besar, Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan. Bantahan tersebut telah dilakukan pada jam 11:45 sehingga 12:10 tengah hari tadi.

Ketua pembantah adalah M.V.Mathiyalagan a/l Veeriah yang merupakan Pengerusi IPF Bahagian Nibong Tebal. Turut hadir adalah Ketua MIC Cawangan Batu Kawan, S.Linggam dan AJK IPF Cawangan Batu Kawan, A.David.

Seramai lebih kurang 40 orang terdiri daripada penduduk Ladang Batu Kawan, Ladang Kalidonia dan Simpang Ampat telah turut serta dalam bantahan berkenaan. Mereka membantah tindakan Kerajaan Negeri DAP Pulau Pinang yang telah merampas tanah perkuburan India Ladang Batu Kawan seluas 4 ekar yang akan diberikan kepada 'HINDU ENDOWMENT BOARD' Pulau Pinang.

Dalam bantahan tersebut, sebanyak 12 banner berukuran 4' X 4' telah dipamerkan. Antara tulisan yang tertulis di atas banner-banner berkenaan adalah:

(i)                  LGE dan RAMASAMY TIPU PENDUDUK BATU KAWAN

(ii)                JANGAN RAMPAS TANAH PERKUBURAN NENEK MOYANG KAMI

(iii)               SIAPA YANG BERI KUASA KEPADA PR

(iv)              CAKAP TAK SERUPA BIKIN

(v)                INIKAH KEBAJIKAN?

penang2

Selesai bantahan dilakukan, M.V. Mathialagan telah mengadakan satu sidang akhbar. Menurutnya, masyarakat India Batu Kawan tidak berpuas hati apabila tanah perkuburan India Ladang Batu Kawan telah diambilalih oleh HINDU ENDOWMENT BOARD yang telah diwujudkan oleh Pakatan Rakyat semata-mata untuk mengaburi masyarakat India, walhal ia sebenarnya bertujuan untuk melakukan rampasan bagi pihak DAP.

Mathialagan juga menegaskan, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, Prof. P.Ramasamy tidak seharusnya masuk campur kerana dia tidak mempunyai sebarang kuasa untuk campurtangan dalam isu pentadbiran kuil.

Pakatan Rakyat juga tidak mempunyai sebarang kuasa untuk melakukan rampasan tanah perkuburan masyarakat India memandangkan tanah tersebut telah diberikan oleh Kerajaan Negeri terdahulu dan telah dipersetujui untuk dijadikan sebagai tanah perkuburan masyarakat India Ladang Batu Kawan.

Menurut Mathialagan lagi, baru-baru ini P.Ramasamy telah memberitahu yang Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan mengambilalih tanah perkuburan tersebut. Manakala pentadbiran kuil Ladang Batu Kawan yang selama ini menguruskan tanah perkuburan itu, akan diserapkan di bawah pentadbiran 'HINDU ENDOWMENT BOARD' di bawah kuasa Lim Guan Eng.

penang1

Keputusan yang dibuat oleh Kerajaan Guan Eng itu sebenarnya langsung tidak dirundingkan terlebih dahulu dengan pengurusan dan pentadbiran kuil Ladang Batu Kawan, sebaliknya Lim Guan Eng bertindak seolah-olah dia adalah Maharaja China abad ke-6 yang boleh mengeluarkan arahan dan perintah sesuka hati. Manakala P.Ramasamy pula tidak ubah seperti sida-sida ang telah dikasi dan sentiasa menjunjung perintah Lim Guan Eng, walaupun hakikatnya yang bakal dijadikan mangsa adalah masyarakatnya sendiri iaitu Masyarakat India.

Kes di Ladang Batu Kawan itu sebenarnya mempunyai kemiripan kepada Kampung Buah Pala yang telah dirampas, dimusnahkan dan kemudian Guan Eng buat cerita bohong untuk menutup kezalimannya. Dalam kes Kampung Buah Pala, balaci yang digunakan untuk memperdayakan penduduk kampung agar merelakan kampung mereka dimusnahkan adalah P.Ramasamy.

Orang yang sama!!!

Perasmian kilang motosikal Honda baharu bernilai RM200 juta <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Mar 2013 03:17 PM PDT


Maxis Users! Here's a reason to make that call!

Perasmian kilang baharu Honda 1 Perasmian kilang motosikal Honda baharu bernilai RM200 juta di Batu Kawan, Pulau Pinang

P.PINANG 12 Mac 2013: Pembinaan kilang sehenti Boon Siew Honda yang bermula sejak suku ketiga tahun 2011 kini telah siap dan beroperasi sepenuhnya. Pengeluaran sehenti bernilai RM200 juta yang bertempat di Batu Kawan, Pulau Pinang telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato' Sri Mustapa bin Mohamed, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia pada 12 Mac.

Dalam lawatan yang dipandu oleh Encik Satoshi Okada, Pengarah Urusan Boon Siew Honda, beliau memperkenalkan pelbagai teknologi canggih dari luar negeri yang digunakan oleh syarikat bagi mempertingkatkan kapasiti pengeluaran di samping memastikan pengawalan kualiti yang lebih unggul. Turut serta adalah Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Honda Motor Co., Ltd. Encik Takanobu Ito serta Pengerusi Eksekutif Kumpulan Oriental Holdings dan Pengerusi Boon Siew Honda, Dato' Seri Loh Cheng Yean.

Kilang baharu ini dibina di atas tapak seluas 23.7ha dan bersaiz lima kali lebih besar berbanding kilang Mak Mandin, Butterworth sebelum ini dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 350,000 unit. Ia merupakan satu pencapaian utama dalam usaha syarikat untuk menggabungkan bahagian Pengeluaran, Penjualan, Perkhidmatan Pelanggan, Alat Ganti dan Penunggangan Selamat dalam satu lokasi bersepadu agar dapat mempertingkatkan lagi kecekapan pengurusan dan kepuasan pelanggan.

Kilang berkenaan menggunapakai sistem pengeluaran berkecekapan tinggi menerusi penggunaan teknologi terkini seperti sistem solar fotovoltan, teknologi penyalutan berkecekapan tinggi serta salutan pemedapan elektro untuk sebatian organic meruap (VOC). Proses-proses yang diperbaharui ini bukan sahaja meningkatkan lagi tahap pengeluaran malah menyumbang kepada penjimatan tenaga di samping mengurangkan tenaga manusia serta pembaziran bahan.

Sistem Solar Fotovoltan – Modul solar Fotovoltan seluas 32m2 telah dipasang pada bumbung tempat meletak kereta bagi menjana 5000kWh/setahun tenaga yang boleh diperbaharui. Teknologi solar fotovoltan canggih dari Honda Soltec Japan dapat mengurangkan penggunaan tenaga grid serta kira-kira 3.5 ton/setahun karbon dioksida – punca utama kesan rumah hijau.

Sistem solar fotovoltan ini menggunakan sel solar CIGS (Kumprum, Indium, Galium, Selenium) dengan ketebalan 2 hingga 3 μm, iaitu kira-kira 1/40 ketebalan sehelai rambut. Maka ia menggunakan bahan mentah yang kurang untuk penghasilan, namun ia mampu menjana tenaga yang lebih stabil sepanjang hari untuk kegunaan tenaga secara am di kilang baharu.

Perasmian kilang baharu Honda 2 Perasmian kilang motosikal Honda baharu bernilai RM200 juta di Batu Kawan, Pulau Pinang

Pengecatan Senapang Kembar – Dibangunkan oleh Jepun dan dipertingkatkan oleh kilang motosikal Honda luar negara, teknologi Senapang Kembar ini adalah satu-satunya di dunia yang digunakan untuk pengeluaran motosikal. Apabila digabungkan dengan Proses Pengecatan Berputar, ketebalan cat 3μ boleh dicapai berbanding 8μ menggunakan operasi manual, manakala keberkesanan pengecatan meningkat dari 15% ke 45%.

Proses Pengecatan Berputar – Melengkapi lengan robotik berkembar automatik untuk mencapai kemasan cat yang seragam dengan meminimumkan pembaziran cat di samping mengurangkan masa dan tenaga manusia yang diperlukan agar dapat meningkatkan lagi keberkesanan.

Robot Pengecat Mengikut Bentuk – Dicipta di Jepun, sistem ini mampu mengubahsuai proses mengecat secara automatik bagi penyuaipadanan bentuk produk. Justeru, ini meningkatkan keberkesanan mengecat sehingga 35% dan mengurangkan 50% daripada kos bahan-bahan berbanding dengan operasi manual.

Jig Penerimaan Enjin – Dicipta di Jepun dan pertama kali digunakan di Malaysia. Berbeza dengan jig sedia ada di mana jig perlu diganti untuk setiap kali penukaran model, sistem baharu ini dapat mengurangkan 22 saat masa pemasangan setiap unit dan RM160,000 untuk setiap model bagi mempertingkatkan lagi kecekapan operasi.

Makmal Emisi – Dilengkapi dengan sistem ukuran gas ekzos yang canggih untuk mematuhi peraturan ECE sepenuhnya. Kemudahan ini membolehkan pemeriksaan dan pengesahan tahap emisi bagi setiap unit keluaran dijalankan untuk menguji nilai CO2, memastikan kualiti penyelenggaraan dan kecekapan operasi enjin berdasarkan peraturan ECE.

Makmal ini juga memudahkan pemeriksaan dan pembaharuan sistem bekalan bahan api awal untuk pengeluaran model baharu. Dengan kerjasama antara Kilang Kumamoto Honda Motor, Thai Honda dan Honda R&D di Thailand, Boon Siew Honda kini berkemampuan untuk menjalankan analisis emisi yang terperinci dan mengesan kerosakan berdasarkan maklumat korelasi yang diterima.

Kemudahan Pemeriksaan Akhir – Pelbagai kemudahan pemeriksaan baharu telah diperkenalkan agar dapat meneliti kualiti dan kecekapan operasi unit pemasangan lengkap (CBU) dengan lebih efektif. Ini termasuk penyangga pemeriksaan, pemeriksa meter kelajuan, pemeriksa brek dan pemeriksa lampu hadapan. Tahap keselamatan operasi semasa pemeriksaan dan kejituan pemeriksaan turut dipertingkatkan dan pengesanan kerosakan juga boleh dijalankan.

Bagi menjamin standard kualiti yang unggul, kilang baharu ini turut dilengkapi dengan sebuah litar ujian sejauh 400m dan makmal emisi untuk memastikan pematuhan peraturan ECE untuk emisi gas ekzos di Malaysia. Kilang baharu ini akan terus mengeluarkan model motosikal yang sedia ada – EX5 Dream, Wave Dash, Wave 100, Wave 110, Future, PCX, Spacy dan Icon – untuk pasaran tempatan.

Dengan wujudnya kemudahan baharu canggih serta teknologi pengeluaran Honda terkini, Boon Siew Honda sedia mempertingkatkan keupayaan pemasangan model enjin kapasiti sederhana dan model nilai tambahan tinggi untuk memenuhi keperluan pelbagai segmen pasaran negara ini. Sejak pengeluaran motosikal Honda tempatan bermula pada 1969, sejumlah 4.4 juta unit telah pun dikeluarkan. Honda mengekalkan penguasaan pasaran sebanyak 47% pada tahun 2012.

Sumber : Boon Siew Honda

Arkib Negara X: Pembinaan Stadium <b>Batu Kawan di</b> Pulau Pinang <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2013 11:33 PM PST

Stadium Batu Kawan yang terletak di kawasan Batu Kawan, Seberang Prai, mula dibina pada September 1997 sebagai persediaan untuk negeri Pulau Pinang menganjurkan Sukan Malaysia (Sukma) ke-8 pada pertengahan 2000. Stadium yang dibina oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) dengan kos keseluruhan sebanyak RM104 juta itu "mampu menampung kira-kira 40,000 penonton"


Gambar perkembangan pembinaan stadium tersebut pada November 1999 yang diambil oleh Rahmat Othman (Berita Harian) menunjukkan hampir 92 peratus kerja pembinaan sudah dilaksanakan dan ia dijangka siap beberapa bulan sebelum berlangsungnya Sukma 2000. Stadium Batu Kawan yang berusia 13 tahun itu kini masih berdiri kukuh dan tidaklah glamor sangat.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2013 01:36 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kasih Salina: 2H/1M <b>di Tanjung Bungah</b> Beach Hotel

Posted: 08 Oct 2012 06:37 AM PDT


Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua..
Tetiba jer ada mood untuk update gambar bercuti dengan anak-anak.. takpe lah gambo lama pun kan.. dan pastinya sahabat-sahabat alam maya ku ini belum melihatnya lagi.. tak gituuu? Rasanya itu mesti tanda mau pergi bercuti la tu..
Ni masa pi Penang bulan Mac ritu lagi daa.. aku malas nak edit & transfer dari camera compact ku yang comel & kecil itu..huwawawa..
Tiap tahun memang tiga empat kali juga la kami sekeluarga ke Penang, Pulau Mutiara itu.. Pi Penang memang best, sekali sekala menyesakkan diri di tengah kesibukkan manusia & trafiknya.. Aku suka makan sup daging Hameed restoren & pekena pesemboq Penang yang marvelous tu..

Percutian Keluarga ke Bukit Bendera Pulau Pinang Di SINI

Perjalanan dari rumah kami ke Penang ambik masa dalam 2 jam camtu.. biasanya ke Penang mesti bermalam kat Hotel.. So, untuk trip kali ni kami memilih untuk menginap di Tanjung Bungah Beach Hotel.. Tempahan online dibuat melalui agoda lebih murah berbanding walk-in.. memang jimat & berbaloi-baloi ler..
Kad untuk bukak pintu dia pun cantik jugak.. sebab kami memilih Tanjung Bungah Beach Hotel sebab ada private beach supaya senang anak-anak aku nak main air terutamanya si kakak tu suka bebenor dengan air.. Ternyata pilihan kami tepat & memang seronok dapat main pasir & air laut..
veranda ni tempat yang paling best untuk lepak, aras sama dengan lobby hotel dan mengadap laut dengan tiupan angin pantai yang nyaman & segar..
dinding kaca di belakang adik tu membuatkan luas mata memandang ke laut.. memang kena sangat konsep & dekorasi Tanjung Bungah Beach Hotel ni..
swimming pool dia pun besar dan ada bahagian kanak-kanak & dewasa..
seronok dapat merasa mandi laut tapi airnya tidok lah jernih..

 playground pun ada..lepas mandi kolam kakak sambung main kat playground yang terletak bersebelahan dengan kolam renang..
 budak gemuk ni langsung tak peduli orang, seronok sangat la tu..
kutip batuan & kulit kerang..
Sebelum balik posing lagi di veranda ni.. bilik hotel ni biasa-biasa saja bagi aku dan padan la dengan nilai yang dibayar dan menu makan pagi nya banyak pilihan TETAPI rasanya tidak seperti standard hotel & TIDAK SEPERTI Chef Hotel yang masak..worse sangat-sangat..
 SEBAB apa aku KATA BIGITU - Tidak patut langsung nasi lemak yang mentah dihidangkan kepada Guest..
Aku rasa macam nak panggil jer manager on duty pada waktu itu..
Agak-agaknya, mereka sanggup tak melayan jika aku membuat aduan?

Percutian Keluarga ke Bukit Bendera Pulau Pinang Di SINI

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2013 01:14 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Permai Gardens, <b>Tanjung Bungah</b>, RM 1600000 <b>...</b> - iProperty.com.my

Posted: 06 Mar 2013 11:18 PM PST

Description

Project : Permai Gardens

Gated community
Swimming pool and club house facilities
Near Tenby International school

Expected to obtain OC by September 2013

Agent
Robert 0125524555
robertlowprop@gmail.com

If you are selling or letting out your property, just call / sms / email me. Thanks.

Inilah Ceritaku: Masjid Terapung @<b>Tanjung Bungah</b>

Posted: 26 Jan 2013 09:28 PM PST

Sebaik keluar dari Toy & Fantasy Museum di Teluk Bahang, kami singgah sebentar di sini sebelum menikmati Pasembor dan Kerang Bakar di Padang Kota.Teringat Masjid Terapung di Jeddah
Sea view dari masjid
Ada Warong Mee Udang di sana. Ada siapa pernah cuba?
Walaupun Sg Petani ke Penang Island lebih dekat berbanding perjalanan ke Alor Setar, setahun sekali pun payah nak pekena pasembor, kerang dan sotong bakar di Padang Kota . Harga JJCM ber4 kami ni kalau nak disamakan dengan makan tengahari di Sg Petani..rasa-rasanya boleh dapat terubuk bakar, kambing bakar,  dan 2,3 jenis ikan lagi di Sg.Petani. Sekali-sekala bolehlah. Lain kali kena try Mee Udang di gerai adik Saiful Apek "Gitu-gitu"..
Membawa "Cik Putih" yang baru seminggu bersama kami, membiasakan diri dengannya, bawa ronda dekat-dekat dulu sebelum melatih dia berkhidmat dengan lebih jauh dan lasak selepas ini dan untuk tahun-tahun mendatang (sampai pencen kot....)
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved