Rabu, 29 Mei 2013

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 05 May 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 07:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2013 08:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DAP Jangan &#39;Buat-Buat Lupa&#39; Konsert Arak RM3 Juta <b>Di Batu</b> <b>...</b>

Posted: 11 Feb 2013 10:33 PM PST


SEMALAM Barisan Nasional (BN) berjaya mengumpulkan hampir 100,000 orang pengunjung ke majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina di Pulau Pinang.

Ia terbuka dan bukan untuk ahli parti itu semata-mata. Pelbagai juadah telah dihidangkan, semuanya makanan dan minuman HALAL bagi membolehkan semua lapisan rakyat meraikannya bersama-sama dalam semangat 1Malaysia.

Bagi memeriahkan acara, sebuah badan korporat, Mega Ultimate telah memaklumkan pada penganjur bahawa mereka mahu membawa penghibur terkenal dari Korea, Psy, untuk memeriahkan sambutan tersebut.

Apatah lagi bila fenomena Gangnam Style cukup hebat melanda penggemar muzik di seluruh dunia termasuk di Malaysia.

Kalau tak masakkan DAP melancarkan sebuah klip video parodi lagu itu dalam satu majlis besar-besaran di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tajuk lagu Gangnam Style itu diubah menjadi Ubah Roket Style…majlis pelancaran video parodi itu boleh diikuti DI SINI

Di sini menunjukkan yang DAP juga peminat tegar Psy dan lagu Gangnam Style itu, sebab itu mereka memilih lagu berkenaan untuk diubah dan dijadikan alat untuk memancing pengundi mereka.

Alih-alih bila Psy membuat persembahan semalam, mereka pula yang meroyan tak tentu pasal.

Sepatutnya mereka malu sendiri kerana merekalah parti politik pertama yang memulakan polemik Psy ini.

Mereka sepatutnya berterima kasih pada Psy kerana sekurang-kurangnya penyanyi berkenaan tidak mengambil tindakan mahkamah kerana mereka telah melanggar hak cipta penyanyi itu dengan 'mencedok dan mengubah' lagu tersebut sesuka hati mak bapa mereka!

Berbalik kepada isu berkenaan, DAP jangan lupa yang perangai mereka lebih teruk dan lebih jijik kerana menganjurkan program bersama dengan sebuah syarikat arak untuk mengadakan konsert di Batu Feringghi pada November lalu.

DSC03918

Where-the-party-2012-09-480x320

Where-the-party-2012-15-480x320

Where-the-party-2012-20-480x320

Where-the-party-2012-18-480x320

Akhbar Sinar Harian dalam artikelnya bertarikh 11 November ada butirannya.

Berikut adalah petikan daripada artikel berkenaan;

 

Konsert ada kelulusan MPPP

Oleh: Wartawan Sinar Harian
Tarikh: November 11, 2012

 33

Eh…lupa dalam konsert arak di Batu Feringghi itu, lagu Gangnam Style pun ada tau…meh kita tengok jap…

Dari segi matematik, ia cukup mudah.

Persembahan Psy di rumah terbuka Tahun Baru Cina semalam adalah SALAH kerana ia anjuran Barisan Nasional.

Tetapi konsert arak di Batu Feringghi TAK SALAH kerana ia program kerajaan DAP.

Itu saja, checkmate!

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BONGKAR! Konsert Calsberg DAP <b>di Batu Feringgi</b> | Apple Biru

Posted: 12 Feb 2013 06:00 AM PST

Hah! Apa bezanya Konsert Psy Gangnam Style di Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran BN dengan Konsert Carlsberg anjuran DAP di Batu Feringgi. Konsert Calsberg tu bernilai RM3 juta weh! Memang cerita lama, tak kan nak diam kan je ke? Duit rakyat tu? Tak gitu?
Ini kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Awam Tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Ong Ah Teong berkata, perkara itu dimaklumkan seorang pegawai MPPP kepadanya.
Menurutnya, lesen sementara itu membenarkan pihak penganjur mengadakan konsert di tempat awam sehingga jam 3 pagi. "Ini bukan anjuran MPPP sebaliknya ia satu program bersama Kerajaan Negeri, sementara syarikat arak itu adalah penaja mereka.
"Saya juga difahamkan seorang Exco terlibat turut menyertai konsert ini kerana sebahagian daripada aktiviti pelancongan, kalau boleh anda (wartawan) boleh minta komen daripada dia (Exco)," (Sinar)
Kalau Kerajaan BN buat event-event besar, kata membazir duit rakyat, tapi DAP buat konsert ni tak bazir duit rakyat ke?. Yang ini cai-cai tak nak spin ke? Spin la. Mengapa PAS berdiam diri. Atau PAS bersengkongkol dengan Konsert Calsberg ni. Ada share la kot! Cer citer?

Pantai <b>Batu Ferringhi</b>, Pulau Pinang — Eyriqazz.com

Posted: 23 Jan 2013 12:54 AM PST

Semasa Percutian di Pulau Pinang yang lepas, sempatla jalan-jalan di Pantai Batu Ferringhi, Pulau Pinang. Pantai yang terletak di belakang rumah peranginan milik syarikat.

Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 1

Pemandangan di Waktu Petang
Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 2

Pelbagai aktiviti dijalankan di sini antaranya mandi manda, jet ski, payung terjun . Namun, harganya sangatla mahal dan tidak begitu berpatutan. Pantainya pula agak berselut di sebelah petang. Sebelah pagi, barula ok sedikit.
Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 3

Berselut or tidak, tetap ramai yang mandi manda di sini especially pelancong asing yang menginap di Hard Rock Hotel. Aktiviti menunggang kuda pun ada, cuma seluk poket, tanya selera.
Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 4

Layan juga jalan-jalan tepi pantai sampai mengintai-ngintai gadis seksi mandi. Hik3, just kidding.
Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 5

Amboi-amboi, layan jiwang nampak Abang kita sorang ni.


Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 6

Tenang rasanya dapat mendengar ombak pantai dan alunan sepoi-sepoi udara pantai yang nyaman.


Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 7

Cantik kan?
Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 8

Teringin nak main payung terjun, tapi harganya yang sangat mahal i.e. RM60+ membantutkan keinginan.


Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 9

Dapat naik jet ski pun layan juga. Harganya lebih mahal dari di Port Dickson.


Pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang 10

Burung-burung gagak mencari makanan. Overall, rasanya Pantai ini kurang terjaga. Keadaannya yang tidak begitu bersih, lebih-lebih lagi nampak aliran air dari longkang mengalir ke Pantai. Cuba mandi sekali di waktu petang, memang berselut habis kaki. Rasa geli-geli pun ada juga. Umm, Nice to see, not so nice to swim…

09 di Batu maung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


MY ALL: Cuti2 Penang: War Museum, <b>Batu Maung</b>

Posted: 21 Mar 2013 05:24 PM PDT

lepas dah pekena Mee Udang Ayu yg super sedap tu, kami direct menuju ke War Museum yg terletak di Batu Maung ni...
War Museum ni selain drp kita boleh tgk dgn mata kepala sendiri bagaimana kubu pertahanan askar British, kat sini jugak dorang ada sediakan paintball...

sila percaya, kami anak beranak, mak dan adik aku sgt teruja dpt masuk sini...
tempat ni adalah kubu perang yg dibina oleh askar British utk mengelak serangan musuh...kubu yg dibina pada tahun 1930 dan siap pada tahun 1939... kubu ini juga adalah pusat operasi tentera terbesar di Malaysia pada zaman tersebut..bagaimanapun kubu ini telah ditawan oleh tentera Jepun pada perang dunia ke II utk dijadikan tempat menyeksa tawanan...
di sinilah tempat gugurnya beribu2 bom dan peluru, di sinilah tempat darah2 tentera berguguran, di sinilah penjara bagi tawanan dan di sini jugaklah tempat pancungan kepala dan menyeksa tawanan...
tempat ni terbiar selama 60 tahun dan sekarang ia diambil alih oleh pihak tertentu (bukan kerajaan Pulau Pinang) utk mengembalikan nostalgia...
jom aku bawak korang ronda dalam ni...


utk dewasa tiketnya rm20...kena tunjuk MyKad lah...
kanak2 umur 5 hingga 12 tahun pulak dikenakan caj rm10...
pas tu kalau nak bawak kamera masuk dlm, kena tambah rm2..
so, total kami kena bayar utk masuk War Museum ni adalah rm92...

museum ni adalah self guided...dorang letak arrow merah dan penerangan di setiap check point...korang kena ikut je lah check point ikut urutan, urutan check point ada dlm flyers yg diberi semasa di kaunter tiket...kawasan ni adalah sgt besar okey!!

adik aku try baju askar, topi dan senapang...senapang tu senapang betul tau...

eh, mak aku pun try jugak? heheh...mak aku setakat pegang senapang ni takde hal...tak berat pun katanya...maklumlah, mak kan polis wanita hebat kat Sg. Besar tu...heheh...

masuk sini sila jaga percakapan dan tingkah laku anda...heheh...

dari sini boleh nampak Jambatan Pulau Pinang... :)

anak2 bersama meriam besar...

ok, yg ni tunnel...terowong ni mula2 je ada lampu...kat dlm gelap gelita tau...serius gelap...

berhimpit2 kami masuk terowong ni...nak rasa terowong askar British ni.....mak mmg sporting habis boleh masuk terowong tu...ni yg aku respek semangat polis mcm mak ni...
adik aku paling depan sekali...hubby kat belakang aku...gelap giler okey terowong ni sebenarnya...ni pun dibantu oleh lampu henfon adik aku dan lampu kamera...
yg kelakarnya, si adik mintak daddy dukung dia masa dlm terowong ni...dah la terowong ni sempit, dia mintak dukung pulak...gelak besar kami masa tu...hahaha....

yg ni senapang dgn bayonet yg digunakan oleh askar British...
panas weh tempat ni...muka adik berminyak2 dah tu....

yg ni pulak terowong laaaagi kecik dari terowong kami masuk sebelum ni..dlm terowong ni ko kena merangkak sejauh 7 meter dan lepas tu ko kena memanjat pulak 9 meter...haha...ni namanya terowong kubu bawah tanah...kami decided tak masuk terowong tu, tak kuasa...rosak seluar jeans aku nnt...kehkeh...alasan...
yg iyenya aku takut lemas dlm tu...huahuahua...

peluru meriam zaman British...tak sure la masih aktif lagi ke tak..kalau aktif, mesti dah lama meletup ye tak..


ni pulak berek askar yg berkawal di atas bukit...kat bawah ada byk lagi berek2 lain...

Dik Emy berposing dgn anti air-craft machine gun...benda ni utk menembak sebarang kapal terbang yg melintasi tempat ni...

kubur Sarjan John Wolf...yg disemadikan di kawasan kubu ni...dia ni salah sorang askar British...

tembok yg kena bom...kesan bom yg masih kita dpt lihat...

ni salah satu bilik yg menceritakan tentang Landasan Keretapi Maut yg dibina oleh tawanan perang pada zaman Perang Dunia ke II...landasan ni dibina dari Siam hingga ke Burma yg byk mengorbankan nyawa tawanan perang tersebut pada tahun 1942-1945

paksu Emy (adik aku) dan anak2 aku main askar2 lagaknya...

tempat pancung kepala tawanan...


salah satu model motosikal pada zaman British...

alat2 yg digunakan oleh tentera Jepun utk menyeksa tawanan...salah satunya pencangkuk besi...

sedih dan pilu tgk gambar2 ni...serius sedih...
mak dan anak mati bersama selepas diseksa...
gambar mangsa rogol dan didera oleh askar Jepun...

lagi gambar sedih...bayi mati diseksa

dikatakan ini lah kapak sebenar yg digunakan utk memancung kepala 

basikal yg digunakan oleh tentera Jepun utk menceroboh tanah Melayu melalui Kelantan...
basikal dulu2 ada plat number tau....nampak tak plat number kat tayar tu...
pas tu mak aku ckp dulu2 basikal pun boleh kena saman...huhu...


kami dah habis tour kat War Museum ni...punyalah besar tempat ni...tapi serius tempat ni sgt best....cayalah kat mak, boleh tawaf tempat ni dgn steady jer...tapi mak agak letih la...

 ok, tu serba sikit gambar yg aku boleh share bersama...byk lagi gambar sebenarnya....
pada korang yg mengandung atau bawak anak2 kecik mungkin susah sikit kalau nak masuk sini....bukan susah apa, sbb tempat ni besar sgt, takut korang tak larat...

tapi pada korang yg dtg Penang, tak dtg sini, mmg rugilah beb, sbb ini adalah kubu perang pertama di Malaysia dan kita boleh lihat dan rasa penderitaan tawanan2 dan pengorbanan askar2 kita...kita boleh tgk dgn mata kepala sendiri  kubu bawah tanah, pejabat tentera, lokasi pengeboman, penjara, asrama tentera, stor senjata, dewan, kawasan memasak tentera, menara kawalan, anti-air craft, tempat hukuman pancung dan sebagainya....

mmg betul2 buat kami insaf pada perjuangan askar2 kita...sayangilah Malaysia...semoga kita dapat memelihara keamanan ni...jgn ada lagi penjajah masuk ke negara kita...
inilah tempat sejarah yg mempunyai nilai sentimental yg tak ternilai harganya...
kalau korang nak gi sini, ni alamat dia:
Daerah Barat Daya, Batu Maung,
dibuka setiap hari dari pukul:

tapi tempat ni kalau nak masuk waktu mlm, agak scary kot...heheh...

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Suara 1 Umno: Susahnya nak pilih calon BN <b>di Balik Pulau</b>!

Posted: 10 Apr 2013 02:45 AM PDT

Parlimen telah pun dibubarkan pada 3 April 2013. Kemudian baru tadi, SPR telah mengumumkan 20 April 2013 adalah hari penamaan calon dan 5 Mei 2013 (Ahad) adalah hari pilihanraya umum kali ke 13.
Cuma yang belum diumumkan ialah calon-calon dari BN. PKR, PAS dan DAP sudah mengumumkan nama calon masing-masing. Ketua Umum DS Anwar Ibrahim nampaknya tidak diberi mandat untuk mengetuai pengumuman bagi Pakatan Rakyat. Pandai-pandai sendirilah umumkan. TG Haji Hadi merasakan kawasan ini menjadi hak PAS maka diumumkan calon yang PAS fikirkan boleh menang. PKR dan DAP melakukan perkara yang sama. Persoalannya kenapa pimpinan ketiga-tiga parti itu tidak dapat duduk bersama mengkaji dan menganalisis keupayaan calon-calon mereka yang akan bertanding. Jika beginilah keadaannya baru di peringkat pemilihan calon, bagaimana pula keadaannya malahan dijangka lebih teruk lagi jika diberi peluang memerintah negara ini.
Tidak sama dengan BN. DS Najib diberi kuasa penuh untuk mengkaji dan menganalisis setiap calon yang akan bertanding. Pejumpaan demi perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin parti komponen tidak kurang dari 13 buah parti, dari Perlis hingga ke Sabah. Namun begitu, DS Najib mempunyai pendekatan yang mantap dengan bantuan agensi-agensi tertentu dan pihak-pihak tertentu yang dipercayai kewibawaan mereka untuk memberi maklumat yang tepat kepada DS Najib. Kita berharap DS Najib dapat membuat pilihan yang tepat berdasarkan maklumat yang betul supaya calon yang dipilih memang memenuhi harapan pengundi-pengundi.
Pada PRU13 ini, pemilihan calon bagi kerusi Parlimen Balik Pulau dan DUN tertentu begitu rumit. Kita sangat yakin bahawa DS Najib dan penyokong-penyokong BN tidak mahu berlaku 'pisang berbuah dua kali'. Dalam PRU12 sebelum ini, calon parlimen Balik Pulau, Dato' Dr. Noraesah (BN) telah kalah kepada Yusmadi (PKR) dengan alasan kesilapan meletakkan calon. Manakala kerusi DUN iaitu DUN Bayan Lepas, Pulau Betong dan Telok Bahang, wakil BN cuma menang dengan majoriti yang tidak besar. Memang benar tsunami politik berlaku dalam PRU12 yang lalu. BN telah kehilangan banyak kerusi DUN dan Parlimen.
Oleh sebab itulah kepimpinan tertinggi UMNO/BN sedang fikirkan untuk semua kawasan DUN dan Parlimen seluruh negara. Laporan agensi dan lain-lain agak saling bercanggah telah menyebabkan proses penilaian menjadi ketidaktentuan. Semua nama yang disebut-sebut sebagai calon tidak mahu mengalah. Tidak kira sama ada bakal-bakal calon itu orang lama atau orang baru. Yang lama ada kekuatannya dan yang baru pula ada kelebihannya. Inilah yang menyebabkan DS Najib dan pembantu-pembantunya merasakan begitu rumit dan kompleks untuk membuat keputusan yang tepat. Jika tidak kena, akan berlaku rasa tidak puas hati di kalangan bakal-bakal calon yang tidak dipilih. 
Walau bagaimanapun harapan kita pengundi-pengundi kawasan Balik Pulau agar DS Najib akan membuat keptusan yang tepat dan terbaik untuk pengundi-pengundi keseluruhannya. Yang tidak dipilih jangan kecewa, mungkin tiada rezeki. Akurlah dengan keputusan parti untuk kepentingan parti. Yang dipilih itu sudah pasti yang terbaik untuk rakyat Balik Pulau. Bukan dipilih berdasarkan emosi dan tekanan oleh pihak-pihak tertentu. 
Kita tunggulah sehari dua lagi. Masa akan tiba jua. Nama-nama calon akan diumumkan oleh DS Najib. Berilah kepercayaan 100% kepada DS Najib. Walaupun masing-masing antara kita mempunyai senarai bakal-bakal calon sendiri berdasarkan keupayaan, keikhlasan dan ketelusan seseorang bakal calon tetapi yang terpakai dan diikhtiraf adalah yang bakal diumumkan oleh DS Najib sendiri. Oleh itu penyokong-penyokong kepada bakal-bakal calon diharap jangan begitu fanatik. Jangan ada isu boikot memboikot, tutup bilik gerakan, dan sebagainya kerana tindakan itu semua akan merugikan kita juga. 
Jika ada rasa tidak puas hati jika berlaku kesilapan meletakkan calon mengikut anggapan kita, jangan kita mengambil tindakan semasa kempen PRU13 ini. Pastikan calon BN menang dahulu. Jika ahli UMNO, gunakanlah Mesyuarat Agung UMNO sebagai platform terbaik untuk mengeluarkan rasa tidak puashati ahli-ahli semua. Sudah pasti mesyuarat agung UMNO akan lebih berdegar dengan suara-suara geram dan rasa tidak puashati jika calon BN mengalami kekalahan.
Oleh itu kepimpinan bahagian BN/UMNO perlu melihat masalah ini dengan serius. Jangan nasi sudah jadi bubur, barulah masing-masing tunduk dan akur. Tak gunalah kita kesali jika sudah berlaku. Lebih baik kita mengambil sikap " Sesal dahulu pendapatan dan sesal kemudian tak berguna lagi". Perlu ingat penama-penama calon yang menawar diri untuk bertanding akan menggalaskan tanggungjawab yang amat berat. Maklum balas rakyat dan pengundi perlu diberi keutamaan. Jangan syok sendiri nanti memakan diri. Sekadar renungan untuk semua khususnya penyokong-penyokong BN dan juga mereka yang menawarkan diri sebagai calon. Yang paling penting, BN menang dengan majoriti yang lebih besar bagi kerusi parlimen dan menawan negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan haram! Hidup BN hapuskan Pakatan Haram.

Penyokong PKR Bantah Calon Anwar <b>Di Balik Pulau</b> <b>...</b> - journeyman

Posted: 12 Apr 2013 12:45 AM PDT


Pengumuman calon Parlimen Balik Pulau oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dibantah sekumpulan penyokong dikawasan tersebut ekoran mereka mahukan penyandang kerusi tersebut Mohd Yusmadi Yusoff untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang. KLIK DI SINI

09 di bagan ajam - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di bagan ajam - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2013 01:39 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2013 01:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pertandingan Memancing 2013 <b>di</b> Pantai Bersih <b>Bagan Ajam</b>

Posted: 01 Mar 2013 11:38 PM PST



30 Bersama Komuniti 1Malaysia ingin memaklumkan bahawa Pertandingan Memancing 2013 yang akan berlangsung di Pantai Bersih Bagan Ajam, Butterworh R&R Pulau Pinang pada 24 Mac 2013  terpaksa ditunda ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.
"Pertandingan ini terpaksa ditunda atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Pihak kami akan memaklumkan tarikh baru pertandingan ini apabila tiba waktunya.
Perkara ini ditegaskan oleh jurucakap penganjur, Abang Shah dalam perbualan telefon dengan Joran Pancing hari ini.

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 01:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pertandingan Memancing 2013 <b>di</b> Pantai Bersih <b>Bagan Ajam</b>

Posted: 01 Mar 2013 11:38 PM PST



30 Bersama Komuniti 1Malaysia ingin memaklumkan bahawa Pertandingan Memancing 2013 yang akan berlangsung di Pantai Bersih Bagan Ajam, Butterworh R&R Pulau Pinang pada 24 Mac 2013  terpaksa ditunda ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.
"Pertandingan ini terpaksa ditunda atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Pihak kami akan memaklumkan tarikh baru pertandingan ini apabila tiba waktunya.
Perkara ini ditegaskan oleh jurucakap penganjur, Abang Shah dalam perbualan telefon dengan Joran Pancing hari ini.

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Mar 2013 01:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Sep 2012 01:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Sep 2012 01:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Sep 2012 01:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Mantan Pengerusi PGMPPS/KGMMB Pulau Pinang Menerima PJB

Posted: 21 Sep 2012 06:04 PM PDT

Tn. Hj. Abdul Waris Darus dilahirkan di Balik Pulau, Pulau Pinang pada 20 September 1945. Kini beliau berusia 66 tahun dan menetap di Bagan Ajam, Butterworth, Pulau Pinang. Beliau berkahwin dengan Asma Binti Omar yang juga merupakan pendidik dan mereka telah dikurniakan tiga orang cahaya mata.
Beliau memulakan zaman persekolahan pada tahun 1952. Sekolah pertama beliau ialah Sek Melayu Titi Teras, Balik Pulau hingga tahun 1954. Kemudian beliau ke Sek. Men. St. George Balik Pulau pada tahun 1955 hingga 1962. Beliau mendapat latihan guru di Maktab Latihan Guru Pulau Pinang pada tahun 1963 hingga 1965. Kemudian melanjutkan pelajaran di USM Pulau Pinang pada 1979 hingga 1983.
Abdul Waris Darus memulakan perkhidmatan sebagai guru pada 1 Januari 1966. Beliau seorang yang banyak memperoleh pengalaman mengajar. Beliau banyak mencurahkan bakti demi membantu mendidik anak bangsa untuk menjadi warga yang berilmu dan beramal. Antara sekolah yang pernah beliau berkhidmat ialah:
v  1966 – 1967:  SK Temoyong, Langkawi (Guru Penolong).
v  1968: SK Bayas, Langkawi.
v  1969 – 1977: SK Pendang, Kedah.
v  1978 – 1979 SK Permatang Janggus, Pulau Pinang.
v  Pada Tahun 1979 – 1983 melanjutkan Pelaran Ke USM.
v  1984 – 1992: SMK Dato' Onn, Seberang Perai Tengah.
v  1993 – 1994:  SMK Permatang Rawa, S. Perai ( Guru Penolong Kanan).
v  1994 – 2000: SMK Dato' Onn, S. Perai (Guru Penolong Kanan).
Sepanjang perkhidmatan beliau banyak menganjurkan program, mencurahkan idea dan membuat transformasi. Antara yang dapat disumbangkan oleh beliau ialah :
v  1977 – 2000: Program Mentor Mantee
Program ini membolehkan pelajar diberi perhatian yang lebih dengan mengadakan seorang guru diberi lima orang pelajar. Mereka akan dipantau dan diberi perhatian yang lebih.
v  1995 – 2000: beliau memperkenalkan Kadet Bomba, Silat Lincah di sekolahnya.
v  1995 – 2000: membangunkan program sekolah dalam taman di sekolahnya.
Dalam program ini pelbagai usaha telah digembling untuk menjadikan impian satu realiti antaranya menggadakan anjung ilmu, mini muzium sekolah, pondok ilmu, menjadikan kebersihan satu amalan gaya hidup yang sihat. Turut diwujudkan ialah perpustakaan mini. Semua ini dilakukan bagi menarik minat membaca dalam kalangan pelajar.
v  1994 – 2000: menganjurkan majlis perkembangan staf untuk mewujudkan kerjasama di kalangan staf dan percambahan ilmu.
Pentadbiran sekolah (1994 – 2000)
v  Pengurusan kewangan yang baik dan cekap.
v  Pengurusan bilik darjah yang sistematik dan teratur.
Beliau memperoleh kejayaan yang bermakna antaranya ialah program komputer yang dicetuskan beliau menjadi Johan Peringkat Negeri  tahun 1998 yang dikenali program MATA (Rekacipta).  Pada tahun 1999 pula, program tersebut berjaya mendapat tempat ke-3 antara sekolah-sekolah Malaysia.
Beliau juga gigih memulihkan penagihan dadah dalam kalangan pelajar dan masyarakat. Program Pemulihan yang diperkenalkannya pada tahun 1988–1990 berjaya membantu mengenalpasti penagih dan menghantar mereka ke Pusat Serenti untuk dipulihkan.
Antara aktiviti lain yang beliau terlibat adalah :
v  1991  - 1994: Pengerusi JKKK Daerah Seberang Perai.
v  1997 – 2003: Pengerusi Qariyah.
v  1998 – 2000: Timbalan Pengerusi SK Agama Rakyat (KAFA).
v  1998 – 2000:  Penasihat Belia Daerah Seberang Perai.
Beliau juga terlibat dalam urusan masjid Jabatan Agama Islam seperti pengurusan jenazah, mengambil tugasan pegawai masjid, urusan hal ehwal perkahwinan anak qariyah serta terlibat dalam urusan latihan bakal imam. Sekolah agama yang diwujudkan adalah untuk memastikan anak-anak qariyah kampung beliau mendapat pendidikan  agama  dan Kelas Fardu Ain.
Sebagai Pengerusi Sekolah Agama Rakyat (Darul Hikmah) Pulau Pinang yang dilantik pada tahun 2000 hingga kini, beliau terlibat dengan pelbagai aktiviti. Beliau menganjurkan pertandingan hafazan di surau dan masjid. Di samping itu beliau turut mewakili sekolah agama tersebut menandatangani MOU dengan  Sekolah Agama di Pattani, Selatan  Thailand. Di dalam MOU tersebut terdapat program pertukaran guru dan murid serta meluaskan penggunaan Bahasa Melayu dalam kalangan Pelajar Thailand.
Abdul Waris Darus bertanggungjawab menyatukan semua daerah menjadi satu pertubuhan bersifat negeri bagi memudahkan urusan dalam pentadbiran Persatuan Guru-Guru Melayu Pulau Pinang dan Seberang Perai. Ini bukan sahaja memudahkan proses pentadbiran tetapi juga dapat mempermudahkan lagi urusan pembayaran yuran oleh ahli yang bersara. Mewujudkan kerjasama  KGMMB Pusat dan cawangan Negeri untuk urusan yuran dan kebajikan. Mencadangkan satu bangunan baru diwujudkan di Seberang Perai (bangunan sekarang di Taman Koperasi Guru Tanah Liat Bukit Mertajam – 2010). Kegiatan luar yang disertai oleh beliau adalah:
v  1985 – 1988: Pengerusi KGMMB Pulau Pinang
v  1998 – 1995: AJK Persatuan Guru-Guru Melayu Pulau Pinang dan Seberang Perai  (PGMPPS).
v  1998 – 1995: AJK  KGMMB Cawangan Pulau Pinang.
v  1996 – 2000: Pengerusi KGMMB Cawangan Pulau Pinang.
v  2008 – 2012: AJK Persatuan Guru PESARA.
Abdul Waris Darus menamatkan perkhidmatan pada 20 September 2000 sebagai kakitangan kerajaan. Namun, meneruskan  mengajar sebagai tutor di Open University Cawangan Pulau Pinang dari tahun 2000 hingga 2004. Atas usaha gigihkepada negeri dan masyarakat beliau menerima beberapa anugerah iaitu:
v  2001 – Pingat Jasa Masyarakat (PJM)
v  1993 – Pergerakan gaji melintang
2011 – Tokoh Kepimpinan PGMPPS

CeLoteh CikEyra: Taiping & R&R <b>Bagan Ajam</b>

Posted: 16 Sep 2012 12:00 AM PDT

Selamat Hari Malaysia semua,hehe..yee saya tahu hari Malaysia dah lepas,tapi saya tak 
peduli jugak,dah lepas ke belum,apa yang penting keamanan negara Malaysia perlu 
diperilihara & dijaga sentiasa, sape lagi yang nak jaga keamanan negara kita,kalau bukan 
anak bangsanya sendiri.Ayuhhh sama-sama kita menjaganya..Wahh patriotik sangat kau 
kan..muehehehe. Okayah la straight to the point,sebenarnya nak cerita-ceriti nih...
Hari Malaysia jatuh pada 16/9/2012 ( Sunday ) sebenarnya kite ade pergi janjanjalan 
itik,jalan ayam,di mana lubang kancil seribu lima ratus,tinggal dalam mulut meeeeraah...
Ok tipu jee..kite ada pergi jalan-jalan dekat Taiping,Perak. A'ahh tempat yang femes dengan Zoo 
Taiping, Muzium & Taman Tasik.

Muzium Taiping sumber pakcik google
Taman Tasik Taiping sumber pakcik google
Selain dari tempat-tempat di atas,dekat sini jugak ada Taiping Sentral
Taiping Sentral berjiran dengan Tesco, kalau taksilap,dekat Taiping Sentral ini lah satu-
satunya yang ada panggung wayang di Taiping nih.Maaf jika saya silap.
Taiping Sentral ni sama je dengan Shopping complex yang lain, tapi disebabkan tak
 pernah lagi jejak kaki di sini keterujaan tehadap Beliau sangat memuncak tingginya.hehe
Lunch time,kiteorang decide makan dekat foodcourt Tesco, sebab cik abg tu nak makan
 nasi,so kena makan dekat foodcourt Tesco lah, dekat Taiping Sentral setelah ditinjau-
tinjau tak terdapat foodcourt pun, yang ada semua makan fastfood . Perut melayulah 
katakan tak jumpa nasi 1 hari boleh migrain gamaknya ayat sindir utk cik abg
 Tomyam Calypot,ini memang my fevert. Sedap
Harga makan di sini agak murah jika dibanding dengan harga foodcourt di tempat lain,dan 
menjadi tanda tanya kepada kami hingga sekarang,dekat sini takde tax ke? 
Masa jalan-jalan dekat Taiping Sentral,terjumpa kedai jual Pan keki Doraeyaki disebabkan
 pengaruh Doremon yang melampau-lampau aku memberontak meminta dia 
belikan ini. Nahh perasa peanut 1,cokelat 1 & stawberi 1.hehehe. Bila dah 
terhegeh-hegeh nanak,begitu jugaklah terhegeh-hegeh nak habiskan,last-last sumbat 
kedalam perut dia jugak,bagus tak membazir. Doraeyaki ni taklah segemuk Doraeyaki 
Doremon tu,tapi rasanya boleh tahan jugak,nice
Gambar suka-suki,tiada motif
lepas makan-makan Doraeyaki, sambil cuci-cuci mata tengok orang naik Itik,dah snap 
gambar 10-20 keping,tibalah masa kami beredar, aktiviti seterusnyaa menuju ke gerai 
 Gerai yang terletak dekat tepi jalan, satu hala dengan perjalanan balik kami. Sasaran pada petang ini ialah gerai menjual Yong Tau fu..
 dah alang-alang pakcik sebelah jual sate,oder jugak lah 10cucuk sate ayam,tak sampai hati pulak takoder,hewhew
Yong Tau fu..Main ambil je,bila dah hidang macam ni,banyaklah pulak,huhu.Sekali lagi perutnya menjadi mangsa...
Perut pun dah kenyang dan maju kedepan,ingat nak terus balik, tapi tercetus pulak niat
 nak bawa family dia pergi jalan-jalan kat tepi pantai, secara rela paksa,aku diheret 
bersama-sama. Singah di rumah dia untuk mengambil mak,abah & adik-adiknya,sebelum 
tu,aku dah inform dah dekat myfamily. So myfamily izinkan, itu pun sebab family dia ada 
sama, kalau tak jangan haraplah, malam-malam nak bawa anak dara orang pergi pantai 
,nak kena sekeh lah tue.Daripada Taiping,Perak terbang ke R&R Bagan ajam, tak sangka R&R ditepi pantai itu menjadi pilihan orang ramai untuk beristerehat.
sory gambar blurr, just nak beritahu dekat sini ada Beach Night Market..Gerai yang dibuka takbanyak sangat,tapi meriah lah jugak.
 Bersama adik perempuannya,
sorang ni je adik perempuan dia,adik beradik yang lain semua lelaki
 bakal adik & ibu ku..mueheheh..gediks
Hari pun dah jauh malam, jomlah kita balik

★Thankiss sebab bace★

Rakyat Pulau Pinang Bantah Terowong Bawah Laut ‹ Kamaluddin&#39;s <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2013 07:40 PM PDT


Posted by Kamaluddin @ 阿列克斯 on 20 Mar 2013 / 0 Comment

guanengMenurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai pada akhir Januari 2013 yang lepas, projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau PinangJual Tanah Masjid Bayan Mutiara Kerja Gila. Read more … » telah mencapai kemajuan 90.15% dan dijangkakan siap sepenuhnya seawal September 2013 atau selewat-lewatnya dua bulan kemudian.

Apabila siapnya projek itu kelak, sebahagian besar masalah kesesakan lalu lintas di Jambatan Pulau Pinang yang sedia ada dapat dikurangkan sekaligus memberi keselesaan kepada para pengguna untuk berulang alik dari pulau ke Seberang Perai.

Pengumuman tersebut nyata melegakan ramai pihak dan sudah tentunya mereka tidak lupa untuk berterima kasih kepada Kerajaan Pusat kerana tetap meneruskan projek itu sekalipun Kerajaan Negeri dikuasai oleh DAPJual Tanah Masjid Bayan Mutiara Kerja Gila. Read more … ».

Bagaimana pun tak sampai dua bulan kemudiannya, tiba-tiba sahaja Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan EngJual Tanah Masjid Bayan Mutiara Kerja Gila. Read more … » mengumumkan kesediaan Kerajaan Negeri sudah bersedia untuk membina terowong bawah laut menghubungkan Gurner Drive di bahagian pulau dengan Bagan Ajam di sebelah tanah besar.

Selama dua tahun semenjak April 2011 Lim Guan Eng senyap tanpa berita selepas pengumuman awalnya dulu, sekarang bila sahaja dekat nak PRU 13 tergesa-gesa mengumumkan projek tersebut digerakkan segera.

Nampak sangat DAP sedang bermain opera Cina untuk mengekang mood gembira khalayak ramai yang tika ini agak tidak sabar menantikan siapnya Jambatan Kedua Pulau Pinang. Adakah sandiwara ini berjaya menarik perhatian rakyat dan mengalih tumpuan umum kepada jasa Kerajaan Pusat?

Tentu sahaja tidak, kerana semasa dialog Kerajaan DAP Pulau Pinang bersama rakyat negeri itu pada 10 Mac lepas, rata-rata peserta yang hadir tidak yakin dengan kesungguhan Kerajaan Negeri yang di lihat hanya mengambil kesempatan untuk mengabui mata umum tatkala menjelang PRU 13.

Lagi pun ramai yang mempersoalkan pembinaan terowong bawah laut itu yang bukan sahaja tidak efektif dan merupakan satu pembaziran kerana buat masa sekarang sudah memadai negeri itu mempunyai dua jambatan termasuk yang sedang disiapkan sekarang.

Tambahan pula kos anggaran RM6.3 bilion untuk projek sedemikian jika dilaburkan untuk naik taraf jalan-jalan sedia ada di samping menambah baik kemudahan pengangkutan awam jauh lebih berbaloi untuk jangka masa pendek dan panjang.

Jambatan kedua belum pun siap untuk digunakan sudah bermimpi mahu membina terowong bawah laut, besar melampau angan-angannya tapi tak kena dengan masanya. Sepatutnya guna dulu jambatan kedua dan lihat keberkesanannya, bila wujud keperluan barulah bina jambatan ketiga atau pun terowong.

AKAK DIBALIK PINTU: Ada Toyolkah <b>di Bagan Ajam</b>, Seberang Perai?

Posted: 23 Oct 2012 02:07 AM PDT

Tidak pasti sama ada cerita ini sudah lama berlaku ataupun tidak. Namun kisah ini dicatatkan pada 2011 yang lalu tentang kisah misteri toyol di kawasan Bagan Ajam, Seberang Perai. Lebih 100 keluarga di tiga kampung dekat sini hidup dalam keadaan tertekan dan keresahan berikutan wang simpanan mereka semakin kerap hilang. Mereka mendakwa, kehilangan itu dipercayai angkara perbuatan toyol berdasarkan beberapa kejadian pelik dilalui penduduk sebelum rumah mereka dimasuki dan wang disedari hilang.



Penduduk berkata, biarpun pelbagai cara diguna untuk menghalang kecurian itu termasuk menggunakan khidmat perubatan tradisional, namun sehingga kini kejadian itu terus berlaku dan ia kini semakin menjadi-jadi hingga merimaskan mereka.
Seorang penduduk, En.Abd.Aziz Ishak, 64, dari Kampung Contoh berkata, kecurian dipercayai angkara toyol itu mula berlaku awal Ogos lalu apabila wang di rumahnya sering didapati hilang.
"Peliknya, jumlah wang yang hilang itu bukannya banyak hanya sekadar RM50 dalam satu-satu masa, namun kejadian kecurian itu akan berulang menyebabkan jumlahnya kerugian dialami saya sahaja mencecah RM300″

"Sebagai orang lama saya dapat mengagak ia melibatkan toyol kerana makhluk ini hanya mengambil sejumlah RM50 sahaja pada satu masa biarpun pada masa sama terdapat sejumlah wang lain yang disimpan di dalam laci, poket seluar mahupun di bawah bantal" katanya.
Peniaga kedai makan, Pn.Norzuliatun Nordin, 35, mengalami kejadian sama beberapa kali sebelum ini selepas menyedari wang simpanannya sering kurang sebanyak RM50 setiap hari.
"Saya percaya ini perbuatan toyol kerana sebelum menyedari wang simpanan hilang, saya sering terdengar rengekan suara kanak-kanak di kawasan rumah yang kemudiannya diikuti dengan perasaan seram dan gementar"
"Setiap kali selepas mengalami suasana begitu saya mendapati wang simpanan menjadi susut sebanyak RM50 dan kejadian terbaru dialami pada Ahad lalu apabila wang kutipan raya anak hilang sebanyak RM50″ katanya.
Menurutnya, selepas tujuh kali mengalami keadaan sama dia berjumpa dengan seorang pengamal perubatan tradisional dan dimaklumkan ia angkara toyol berdasarkan ia merengek seperti kanak-kanak sebelum memasuki rumah mangsanya.
Kehilangan Wang Berlaku Sehingga Lima Kali
Bagi En.Huszaimi Abu Hassan, dari Flat Teluk Air Tawar berkata, dia lima kali mengalami kehilangan wang sejak mula menyambut puasa lalu.
"Selepas mendengar banyak rakan kehilangan wang, saya mula mengambil pelbagai langkah keselamatan termasuk mengikut petua orang lama menghalau gangguan makhluk halus ini seperti menabur kacang hijau di muka pintu dan menyelitkan benda tajam seperti jarum dan paku didinding dan tepi tingkap.
"Namun semua usaha ini tak berkesan apabila mendapati kacang hijau itu berselerak seolah-olah diusik oleh toyol manakala paku dan jarum dicabut dan hilang menyebabkan saya turut mengalami nasib malang kehilangan wang akibat dicuri," katanya.
Penduduk Mengeluh Kerana Ikhtiar Gagal
Dalam pada itu, hasil temuramah kami ke atas penduduk tiga kampung berkenaan, kebanyakan mereka mengeluh kerana pelbagai langkah diambil termasuk berpakat menganjurkan majlis bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan surah Kursi namun kecurian itu masih berlaku.
Pn.Norma Bakar, 43, yang tiga kali mengalami kecurian berkata, dia dan penduduk lain mula menggunakan satu lagi petua baru iaitu mencucuk wang kertas RM50 dengan jarum bagi menghalang wang simpanan mereka daripada dicuri toyol.
"Penduduk juga mengambil satu pendekatan lain iaitu mencucuk buah limau purut dengan paku dan diletakkan berdekatan wang simpanan dalam usaha menghalangnya dari hilang"
"Memang sah ini kerja makhluk halus itu kerana jika diletakkan wang kertas lain seperti RM10 dan RM5 ianya tidak terusik tapi jika terdapat wang kertas RM50 ia akan didapati hilang," katanya.


Haaaa...itulah kisah toyol kat Malaysia ni..kat luar negara tak tahulah kalau2 makhluk bernama toyol ni wujud ke tidak...namun korang tahu tak macamana cara diorang nak bela toyol ni...cuba baca cara2 nak dapatkan toyol kat sini pulak....
baca jer tau...jgn amalkan...

Warga <b>Bagan Ajam</b> & Nelayan Bantah Terowong Guan Eng - MMI

Posted: 02 Apr 2013 02:15 AM PDT

Warga Bagan Ajam dan para nelayan pantai yang mendiami kawasan sebelah pantai di sepanjang Bagan Ajam menghala ke Teluk Air Tawar hari ini mengadakan perhimpunan bagi membantah pembinaan terowong Guan Eng.Kehadiran hampir 100 orang dengan sepanduk jelas membuktikan kesungguhan mereka untuk tidak sesekali bersetuju dengan pembinaan tersebut.
Kebanyakkan yang hadir merupakan para nelayan pantai yang selama ini mencari makan dengan menangkap ikan di laut jelas marah dengan cadangan tersebut dan mereka menyifatkan tindakan sedemikian sebagai bukti bahawa kerajaan negeri pimpinan Guan Eng langsung tidak mengambil berat akan nasib rakyat selama ini.
Pembinaan terowong Guan Eng sudah tentu bakal mencemarkan kawasan pantai serta laut malah hidupan laut sudah pasti akan tercemar dan ianya bakal menyebabkan para nelayan menghadapi masalah seterusnya menutup periku nasi mereka.
Saudara Huszaimi Abu Hassan wakil kepada penduduk yang MMI temui berkata kerajaan negeri langsung tidak pernah mengambil berat akan nasib penduduk serta nelayan di kawasan malah pembinaan jeti yang kini dalam pembinaan pun adalah hasil usaha Ahli Parlimen Tasek Gelugor YB Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang mendengar keluhan para nelayan di kawasan Bagan Ajam ini.
"Nak mengharapkan wakil dan kerajaan negeri Pulau Pinang jangan mimpilah !" Begitulah keluhan warga nelayan dan penduduk Bagan Ajam , mereka kini semakin marah dengan Guan Eng serta kerajaan negeri kerana hanya pandai membuat janji.
Sebelum ini MMI pernah menceritakan tentang nasib penduduk di kawasan Bagan Ajam Baca SINI 
Kepada semua berkenaan terowong yang dijanjikan oleh Guan Eng kali ini , kita harus ingat bagaimana mereka telah berbohong kepada seluruh rakyat Pulau Pinang sejak 2008 yang lalu.Setiap manifesto dan janji yang dibuat Pakatan Haprak hanyalah retorik semata-mata.
Berikut adalah perkara tentang pembinaan terowong dari segi teknikal yang MMI rasa ampa semua kena tahu Baca SINI 
Apa pun yang berlaku rakyat perlu ingat Guan Eng sudah pun merancang untuk membina terowong dan tindakan beliau mengadakan "roadshow" hanyalah bagi mengaburi mata rakyat kerana keputusan sudah di buat sebelum membuka peluang kepada rakyat untuk memberikan cadangan.

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


DEDAH!!! Penyokong Pakatan Serang Kenderaan BN <b>di Seberang</b> <b>...</b>

Posted: 28 May 2013 10:32 AM PDT



Bernama melaporkan..Sekumpulan penyokong pakatan rakyat bertindak agresif apabila menyerang kenderaan jentera pilihan raya milik calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Jaya Datuk Mohammad Nasir Abdullah di Jalan Tenggiri, di Butterworth semalam.

Laporannya jelas sekali untuk menunjukkan kepada rakyat Malaysia kononnya dalam insiden ini penyokong Pakatan Rakyat sememangnya ganas dengan bertindak memecahkan cermin kereta tersebut.

Malah Bernama juga telah meletakkan nilai nyawa manusia lebih rendah daripada harga 4WD milik yang digunakan oleh pihak Barisan Nasional untuk gerakkerja kempennya kali ini.

Berikut adalah Kenyataan Media yang dikeluarkan oleh PKR Cabang Permatang Pauh mengenai insiden ini petang tadi..

PEJABAT CABANG 
PARTI KEADILAN RAKYAT 
CABANG PERMATANG PAUH 

KENYATAAN MEDIA 
2 MEI 2013

ISU KES PETUGAS BN LANGGAR LARI PENYOKONG – PENYOKONG PAKATAN RAKYAT DI JALAN TENGGIRI SEBERANG JAYA .


Merujuk kepada laporan beberapa media baik cetak mahupun on-line hari ini tentang insiden pergaduhan yang telah berlaku antara penyokong PR dan BN di Seberang Jaya jam 6.30 petang semalam.

Yang mana kebanyakkan media telah melaporkan bahawa "Sekumpulan penyokong pakatan rakyat bertindak agresif apabila menyerang kenderaan jentera pilihan raya milik calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Jaya Datuk Mohammad Nasir Abdullah di Jalan Tenggiri."

Antara lain laporan mereka ialah "sekumpulan 18 individu yang menunggang motosikal bertindak melakukan provokasi dan mengepung kenderaan tersebut."

"Untuk melepaskan diri daripada kepungan itu, berlaku pergeseran antara kenderaan itu dan motosikal menyebabkan empat penunggang motosikal terjatuh.

Laporan tersebut adalah tidak tepat dan bercanggah sama sekali dengan apa yang telah dilaporkan oleh saksi kejadian kepada pihak PKR Cabang Permatang Pauh.

Dimana menurut saksi kejadian yang juga telah mengalami kecederaan dalam insiden tersebut, mereka tidak mengepung kenderaan kempen Barisan Nasional tersebut.

Malah menurut saksi, kejadian berlaku ketika mereka memotong kenderaan tersebut yang berhenti di persimpangan untuk berada dihadapan kenderaan itu.

Oleh kerana bilangan motorsikal yang banyak ini menjadikan kenderaan tersebut seolah-olah dikepung padahal mereka sama-sama berhenti dipersimpangan.

Perlu diketahui telah berlaku pertengkaran kecil dipersimpangan itu bilaman pemandu kenderaan kempen Barisan Nasional itu menghimpit beberapa buah motorsikal yang bersama konvoi Penyokong Pakatan Rakyat yang berhenti dipersimpangan tersebut.

Bagaimanapun ianya telah diselesaikan melalui perbincangan antara salah seorang dari tiga lelaki dalam kenderaan Barisan Nasional.

Malangnya apabila kenderaan tersebut mula bergerak, tiba-tiba ianya telah dipandu secara laju dan melulu hingga melanggar beberapa buah motorsikal yang bersama konvoi Penyokong Pakatan Rakyat dihadapan kenderaan itu dan menyebabkan empat penunggang motorsikal mengalami kecederaan.


Antara mereka yang mengalami kecederaan itu seorang telah mengalami kecederaan yang serius dan telah dibawa ke Hospital. Pemandu kenderaan Kempen Barisan Nasional tersebut tidak menghentikan kenderaannya untuk membantu malah terus memecut laju melarikan diri dari tempat kejadian.

Menyaksikan pemandu kenderaan Kempen Barisan Nasional itu melarikan diri, beberapa buah motorsikal yang bersama konvoi telah mengejar kenderaan tersebut.

Kenderaan dari jenis 4WD Nissan Frontier bernombor PJH 289 yang merupakan kenderaan Kempen Barisan Nasional telah berhenti di hadapan rumah Dato' Nasir yang telah dijadikan Bilik Gerakan Utama Barisan Nasional bagi DUN Seberang Jaya.

Apabila penyokong Pakatan Rakyat menghampiri kenderaan tersebut mereka telah diserang oleh seorang lelaki yang dipercayai pemandu kenderaan kempen itu dengan 'penyodok longkang' dan ini telah mengakibatkan kecerderaan pada bahagian tangannya.

Mengenai insiden cermin kereta Kempen Barisan Nasional yang dipecahkan itu, saksi-saksi mendakwa mereka tidak tahu menahu tentang insiden itu..

Oleh itu tuduhan yang mengatakan bahawa penyokong Pakatan Rakyat telah memecahkan cermin kenderaan tersebut adalah satu tuduhan melulu dan tidak berasas.

Empat laporan Polis telah dibuat oleh seorang orang awam dan juga tiga penyokong Pakatan Rakyat yang turut bersama konvoi itu.

Diharap pihak Polis menjalankan siasatan secara telus dan adil mengenai kes ini tanpa mengira fahaman politik.

Pihak Polis juga diminta menyiasat kenapa pemandu kenderaan kempen Barisan Nasional tersebut melarikan diri ke Bilik Gerakan Barisan Nasional sedangkan beliau sepatutnya menuju ke Balai Polis untuk melaporkan kejadian kepada Polis.

Persoalan juga timbul bilamana kehadiran penyokong Pakatan Rakyat ke bilik gerakan Barisan Nasional seramai beberapa orang itu dianggap sebagai ancaman terhadap penyokong Barisan Nasional sedangkan bilangan mereka jauh lebih ramai.

ABDUL JALIL BIN CHE ROS
Naib Ketua Cabang Permatang Pauh

Itu apa yang tidak dilaporkan oleh Bernama.. lihat video di bawah yang menunjukkan seorang penyokong BN telah bertindak biadap dengan cuba melanggar Naib presiden R..


 Kalau dah yang berjubahpun mahu dilanggarnya.. pemuda-pemuda penyokong Pakatan Rakyat tu tentu diaorang tak kisah nak langgarpun...


-Anak Sungai Derhaka
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved