Isnin, 15 Julai 2013

09 di Batu uban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2013 09:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 09:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEMALAM BERSAMA RAFIZI RAMLI 17 Disember 2012 <b>DI BATU</b> <b>...</b>

Posted: 17 Dec 2012 06:16 PM PST

BATU UBAN kampung bersejarah , di antara yang tertua di P. Pinang. Kampung yang telah wujud sebelum kedatangan Kepten Francis Light  yang kononnya membuka P.Pinang. Hakikatnya pulau ini telah pun terbuka sebab itu namanya Pulau Pinang bukannya Prince of Wales Island.Pada ketika itu di batu Uban wujud pelabuhan dan pusat pentadbiran.

Batu Uban dibuka oleh Datuk Nakhoda Nan Intan atau Penghulu Mohamad Salleh dari kampung Buadi Sumatera. Diasaskan 50 tahun sebelum ketibaaan  Light pada tahun  1786. Begitu juga dengan Tanjong Penaga, Jelutong,Datuk Keramat, tanjong Tokong dll.

Ada masjid yang didirikan beliau, ada telaga, tanah perkuburan dan persekitaran  yang masih dihuni oleh anak cucunya. Agak malang pengisian kemerdekaan sangat    tidak menghormati nilai sejarah , budaya dan warisan peribuminya. Malahan sangat zalim apabila berhadapan dengan pembangunan komersial.

Warisan  perlu  dibela untuk mengangkat martabat  bangsa . Di sinilah Saudara Rafizi Ramli berceramah pada malam Selasa 17 hb Disember 2012.  Kampung yang terkepung dan terperangkap dengan pembangunan pesat. hampir sangat akan tenggelam dan terhapus .Tinggal masjid dan tanah perkuburan sahaja.

Sebelumnya Saudaran Ravintharan ADUN Batu Uban telah berceramah , menegaskan :

Memelihara warisan bukan  memelihara masjid semata-mata. Masjid wujud bersama qariah.Bila qariah berpindah dengan sendirinya masjid tidak berfungsi lagi. Jadi kawasan disekeliling masjid mesti dipelihara sebagai zon warisannya. Kawasan  disekeliling masjid dengan persekitaran yang berpatutan mesti dipertahankan.

Inilah perkara yang diperjuangkan dengan sungguh -sungguh oleh ahli Majlis Perbandaran P.Pinang yang juga aktivis PAS Bayan baru Saudara Iszuree Ibrahim. Ada usaha nekad untuk menghantar rombongan berjumpa dengan Datuk Seri Rais Yatim menteri yang bertanggung jawap tentang warisan.

Beliau perlu bertindak mewartakan Batu Uban menjadi kampung warisan. Jika Zakiah Hanum, mantan pengarah Muzium Negara  boleh membeli tanah tapak rumah P.Ramlee dan mewartakannnya menjadi zon warisan kenapa tidak dengan Batu Uban dan Tanjong Tokong. Dua warisan P.Pinang yang tertua. Warisan rumah P.Ramlee jauh lebih muda daripada keduannya itu.

Saudara Rafizi telah memfokuskan  usaha Pakatan Rakyat mengatasi masalah keluhan rakyat. Rakyat  yang terperangkap dalam kenaikan harga barang dan kos hidup akibat gejolak dan  lonjakan  inflasi yang tidak terkawal. Sedangkan upah dan gaji tidak bertambah. Sebagai kerajaan dan pemimpin kita harus berfikir bagaimana hendak mengatasinya.

PR berazam menjanjikan satu pakej ekonomi untuk kerajaan yang bertanggung jawap. Rakyat akan dibela.Rakyat sama sekali  tidak akan dibiarkan lemas dan tenggelam  dalam arus kenaikan inflasi. Apa tindakannya :

- PR akan menggunakan sebahagian keuntungan PETRONAS melebihi RM  80 Bilion untuk memberi subsidi kepada  harga petrol semasa. Faedah yang dinikmati oleh  semua rakyat . Harga barang dan kos penghantaran dengan sendirinya akan turun.

- PTPTN akan dihapuskan menjadi pelaburan kerajaan kepada rakyat yang terpelajar. Mereka  akan  menyumbang semula  kepada pembangunan masa depan negara.

- Cukai kereta sekali ganda daripada harga asal sangat mencekik golongan muda yang baru bekerja. Cukai ini akan dikaji. Tidak ada negara di dunia yang mengenakan cukai kenderaaan yang begiti tinggi. Rakyat dibebankan dengan tol, bayaran insuran dan cukai jalan yang tinggi, saman trafik, bayaran bulanaan kenderaaan yang tinggi dan pembaikan kereta dan harga petrol. Ini telah menjadi trauma dan memakan jumlah perbelanjaan yang besar untuk satu item sahaja. Bagaimana dengan yang lain-lain,Gaji permulaan hanya sekitar RM 2000 sahaja. Mengkiut perkiraan beliau RM 1000 ke tas dibelanjakan untuk kereta sahaja

Rakyat perlukan kerajaan yang bertanggung jawap yang memikirakan nilai hidup warganya.Malaysia cukup kaya tetapi kekayaannya diagihkan ke mana. Golongan kaya tambah meliana tetapi rakyat terbanyak papa kedana. Pendapatan rakyat dirompak melalui mekanisme ekonomi yang merangkap kehidupan dan kerajaan membiarkan ianya berlalu begitu sahaja. Jawapannya negara akan bankraf jika subsidi diberi. Dalam masa yang sama subsidi terus diberi kepada para kroni yang membekalkan tenaga letrik kepada TNB. Sepaptutnya harga letrik murah tetapi bayaranya terus meningkat,Sekali lagi rakyat terjerat dan dimangsakan.

Rafizi menggariskan 3 ciri  penting,  menentukan sesebuah kerajaan itu bertanggung jawap atau pun tidak :

Pertama – para pemimpinnya memikirkan nasib rakyat jelata. Mencari jalan bagaimana mengatasi kesususahan hidup mereka supaya terkeluar daripada perangkap ekonomi yang bermasalah.Tugas pemimpin membela kepentingan rakyat.

Kedua -  para pemimpinnya terlihat telus dan bersih.Tidak dikaitkan atau dipalit dengan isu rasuah. Tidak wujud keadaan sambil menyelam sambil minum air. Mengambil peluang merembat kekayaan negara semasa berkuasa, menangguk di air yang keruh. gunting dalam lipatan dan pagar makan padi.

Ketiga – Pemimpin mesti berakhlak tinggi. Contoh teladan kepada umat. Sebagaimana kata Ghandi. Salah satu daripada  jenayah moral yang terbesar ialah wujudnya keadaan golongan istimewa yang mendapat limpahan kekayaan tanpa bekerja " Wealth without work"

Rafizi mengakhiri dengan meminta supaya rakyat berfikir dan menilai kebaikan dan keburukan dengan mata yang terbuka. Jika rakyat di Baram boleh berfikir dengan mengatakan bahawa sebagai tuai rumah panjang saya akan membenarkan PKR, PBB, PBDS siapa sahaja  untuk berceramah.saya tidak boleh membaca.Tidak semestinya saya tidak boleh berfikir. Saya akan buat pilihan yang terbaik untuk kebaikan orang saya.

Di harap Pakatan Rakyat  tidak sekadar menjadikan rakyat sekadar modal berkempen untuk memburuk-burukkan UMNO – BN . Ia perlu ada agenda yang kemas untuk mebela nasib rakyat terutama orang Melayu yang semakin tenggelam di P.Pinang akibat dasar-dasar kerajaan yang terlalu pro pelaburan, kapitalis dan pembangunan komersial. Pembangunan mesti seimbang supaya rakyat ada bahagiannya dan tidak mejadi seperti melukut ditepi gantang !

Rafizi Ramli tokoh muda harapan bangsa Malaysia dan aset masa depan negara. Beliau berupaya mengupas punca kemelut negara dan ada formula  bagaimana mengatasinya .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sokongan Penubuhan Pusat e-komuniti <b>di Batu Uban</b>

Posted: 04 Oct 2010 03:21 AM PDT

PID dijemput untuk menyokong penubuhan e-Komuniti di Batu Uban yang mengsasarkan 10 biji komputer untuk kegunaan warga penduduk di Batu Uban. PID turut memberi penerangan manfaat dan kursus yang ditawarkan melalui PID.

Perancangan ini turut dihebahkan sempena dengan Program Komuniti Bandar Bersih dan Selamat (Cleaner Greener Penang) bersama Qariah Masjid & JKKK Batu Uban. Acara berlansung pada 2hb Oktober 2010 dari pukul 8 pagi sehingga 1 tengahari di Dataran Masjid Batu Uban.

TPM tunai janji , lif baru Pangsapuri <b>Batu Uban</b> diganti baru <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 10:33 AM PST


GEORGE TOWN – Lebih 1,500 penduduk di Pangsapuri Desa Riang, Batu Uban di sini menarik nafas lega apabila lif di pangsapuri itu yang rosak sejak April tahun lepas telah diganti dengan lif baharu.
Lif baharu itu diganti selepas Kerajaan Pusat meluluskan peruntukan sebanyak RM600,000 untuk menggantikan dua buah lif di pangsapuri itu yang rosak.
Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN), Batu Uban, Goh Kheng Sneah berkata, sebagai permulaan, sebuah lif yang rosak itu telah diganti dengan lif baharu manakala sebuah lagi akan diganti baharu dalam masa terdekat.
Menurut beliau, peruntukan itu disalurkan berikutan rungutan penduduk yang mendakwa pihak pengurusan rumah pangsa itu gagal menyelesaikan masalah tersebut walaupun laporan telah dikemukakan sejak beberapa bulan lepas.
"Isu Pangsapuri Desa Riang ini mendapat perhatian Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika beliau mengadakan lawatan ke negeri ini tahun lepas melalui peruntukan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.
"Kita harap menerusi peruntukan ini ia akan dapat meringankan masalah yang dihadapi penduduk," katanya kepada pemberita selepas merasmikan lif baharu di pangsapuri itu di sini semalam.
Turut hadir Ketua UMNO Bayan Baru, Datuk Abdul Rahim Saibu.
Sementara itu, beberapa penduduk yang ditemui gembira dengan peruntukan berkenaan dan berharap kerja-kerja menggantikan kedua-dua lif itu dapat dilakukan secepat mungkin.
Rubiah Dollah, 55, melahirkan rasa gembira apabila hasrat penduduk untuk mendapatkan kemudahan lif baharu di pangsapuri itu akhirnya tercapai.
"Apa yang kami perjuangkan selama ini sudah tercapai malah saya terharu kerana Kerajaan Pusat merealisasikan impian kami," katanya.
Menurut seorang lagi penduduk, Rosinah Saad, 44, dia sangat teruja apabila mendengar bahawa pangsapuri yang dihuninya sejak 20 tahun lalu itu mendapat perhatian Kerajaan Pusat.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0225&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2LsUK6pqr 
Hakcipta terpelihara 

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2013 07:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Perak Boutique Villa <b>Batu Ferringhi</b>, Pulau Pinang - Faizal Fredley

Posted: 06 Jun 2013 11:55 AM PDT

1-4-2013 12-22-26 PM

Print

DERUAN ombak memecah pantai umpama satu nyanyian yang menghiburkan. Keluh kesah jiwa lantas berganti dengan ketenangan dengan keasyikan tersendiri.

Suasana pagi di tepi pantai dengan kecantikan matahari terbit membuatkan percutian di Batu Ferringhi, Pulau Pinang terpahat kemas di ingatan.

Batu Ferringhi terletak di bahagian utara Pulau Pinang iaitu antara Teluk Bahang dan Tanjung Bungah terkenal dalam kalangan pelancong yang ingin menikmati percutian di pantai yang indah dan kepelbagaian aktiviti air.

Bagi yang teringin menikmati percutian tersebut dan mempunyai bajet yang lebih, Rumah Perak Boutique Villa pastinya pilihan yang paling sesuai.

Vila mewah tiga tingkat dengan enam buah bilik, kesemuanya menghadap laut serta balkoni yang luas membolehkan pengunjung menikmati sepuas-puasnya keindahan pantai yang terkenal di Pulau Mutiara itu.

Bilik-bilik di tingkat atas kesemuanya mempunyai balkoni yang menawarkan peluang menikmati keindahan matahari terbenam.

7E9E1D11-DCF2-45BC-8F3C-3665B793E7D1

Karakter tersendiri

Menjejak kaki memasuki vila ini, para tetamu pasti terpegun melihat hiasan dalaman yang mewah, cantik dan unik.

Bahagian tingkat bawah menempatkan ruang tamu yang luas serta meja makan bersaiz panjang sesuai bagi mereka yang datang bersama keluarga atau kumpulan besar. Terdapat dua bilik di bahagian ini yang dipanggil Kamar Alandra dan Kamar Jasmine.

Vila tersebut mempunyai karakter tersendiri, hal itu tidak menghairankan kerana ia mempunyai sejarah lampau yang istimewa. Dipercayai bangunan itu dibina pada tahun 1950-an dengan konsep rumah moden British. Rumah Perak Boutique Villa pernah didiami golongan ternama dan kerabat diraja

"Rumah ini kami tambah baik dengan menaik taraf daripada rumah penginapan biasa kepada vila. Ia dilakukan bermula pada penghujung tahun lepas. Ia berkonsepkan kediaman Eropah.

Reka bentuk rumah ini asalnya hanya dua tingkat tetapi kami telah ubah suai menjadi tiga tingkat. Vila ini serba lengkap dengan setiap bilik mempunyai katil bersaiz king, bilik tidur berasingan dan ruang makan. Setiap bilik bercita rasa tinggi dengan susun atur dan hiasan mewah serta suasana yang menyenangkan.

Apabila menaiki tangga ke tingkat dua, mata para tetamu dijamu dengan lukisan-lukisan cantik yang tergantung di dinding yang merupakan hasil seni pelukis tempatan. Mereka yang berminat boleh membeli lukisan tersebut.

villa

Bebas berlari

Di bahagian tingkat dua, terdapat tiga buah bilik dikenali sebagai Kamar Akasia, Kamar Lavender dan Kamar Citrus. Kamar Citrus mempunyai balkoni sendiri manakala dua kamar lain berkongsi balkoni. Setiap balkoni disediakan tempat duduk serta payung besar sesuai untuk bersantai.

Di tingkat tiga hanya terdapat sebuah bilik dipanggil Kamar Rossa. Suasana bilik yang tenang dan cantik membuatkan kaki berasa berat ingin meninggalkannya. Bilik serba lengkap dengan katil yang besar membuatkan tidur lena sepanjang malam.

Untuk aktiviti seperti barbeku juga tidak perlu risau kerana kawasan vila tersebut mempunyai keluasan 2,300 meter persegi. Anak-anak bebas berlari di laman yang luas itu. Kawasan pantai pula hanya dipisahkan oleh pagar vila tersebut.

Anda juga boleh berjemur di bawah matahari atau mencuba aktiviti seperti meluncur angin, berkayak atau parasailing.

Suasana malam di Batu Ferringhi juga meriah dengan kewujudan bazar-bazar menjual pelbagai barangan perhiasan dan cenderahati.

Luangkan masa untuk menyaksikan artis tempatan membuat demonstrasi kraf dan melukis batik. Dikenali dengan nama Feringghi Walk, bazar-bazar di situ menjual pelbagai barangan yang menarik untuk pengunjung.

<b>Batu Ferringhi</b> | diary zahidah wahid

Posted: 21 Apr 2013 06:26 PM PDT

Balik dari Rumah Kelahiran P. Ramlee, perjalanan diteruskan menuju ke Batu Ferringhi pulak. Saja nak pergi sini coz roommate kata teringin nak tengok restoran kapal.

Actually dekat area Batu Ferringhi ni ada banyak tempat yang boleh di pergi. Antaranya Taman Rama-Rama, Craft Batik, Taman Belia, Taman Botanical, Tropical Spice Garden, Penang Tropical Fruit Farm etc. Tapi semua tu dah kena reject coz just taman-taman je. Butterfly Farm kena reject coz mahal.

Sebelum meneruskan perjalanan, singgah makan di Zarie Famous Laksa House since semua dah kelaparan lepas turun dari Bukit Bendera plus hari pun dah nak tengah hari. Memang patut pun.

DSCN1725

laksa penang RM5

pesembor RM4

pesembor RM4

ABC RM5

ABC RM5

Seriously terasa mahal gilak harga dia. Coz dekat atas Bukit Bendera tadi pun price for laksa Penang just RM4. Bak kata Pooja kena tipu ke apa ni? Rasanya? Lagi sedap yang kakak ipar ChentaFatma buat.

Before this actually aku tak makan laksa Penang. Tapi lepas pekena yang kakak ipar ChentaFatma buat jadi suka pulak.

Dah kenyang makan pergi Batik Craft. Tak berapa nak best sangat pun. Boleh buat batik sendiri tapi kena buat appointment.

DSCN1732

DSCN1730

Lepas dari Batik Craft kitaorang patah balik turun menuju ke restoran kapal and Hard Rock Hotel. Then singgah solat di Masjid Terapung. Sayangnya air tak pasang, so tak nampak sangatlah rupa masjid ni terapung.

DSCN1745

DSCN1754

DSCN1758

DSCN1759

Balik dari Batu Ferringhi, kami teruskan perjalanan ke Georgetown balik. Nak jalan-jalan dekat street dia, misi mencari Street Art dan membeli jeruk. Haruslah kan jeruk, Penang ma.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 01:10 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 01:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 17 May 2013 01:22 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2013 01:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2013 01:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Kerajaan DAP P. Pinang Arah Roboh Sekolah <b>...</b>

Posted: 20 Jul 2010 05:38 PM PDT

GEORGE TOWN 20 Julai – Kerajaan DAP Pulau Pinang mengarahkan Kementerian Pertahanan merobohkan bangunan bertingkat sekolah tentera udara yang sedang dibina di Tanjung Bungah.

Ketua Menteri Lim Guan Eng mendakwa, notis mengenainya telah dikeluarkan kerana kementerian itu menjalankan projek Sekolah Iktisas Tentera Udara (SITU) tanpa mendapat kebenaran Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"Pada Disember tahun lalu, beberapa penduduk membuat aduan mengenai kerja memasang cerucuk besi di kawasan itu dan majlis perbandaran telah mengeluarkan notis amaran.

"Kemudian Mac lalu, majlis perbandaran sekali lagi menerima aduan bahawa kerja memasang cerucuk besi itu masih diteruskan termasuk pada cuti umum dan menghantar semula surat ke kementerian itu, memberitahu mereka mengenai keperluan untuk memohon kebenaran pembinaan.

"Kes itu turut dirujuk kepada penasihat undang-undang negeri (Datuk Faiza Zulkifli)," katanya pada sidang media di sini pada Selasa.

Kata Guan Eng, Yang Dipertua MPPP, Patahiyah Ismail sudah memaklumkan kepada kementerian itu termasuk Ketua Setiausaha, Datuk Seri Abu Bakar Abdullah pada 31 Mac lalu bahawa tindakan akan diambil jika pembinaan itu tidak dihentikan.

Beliau berkata majlis perbandaran telah menghantar notis kepada kementerian itu pada 6 Jun lalu mengikut seksyen 70 (1) Akta Jalan, Saliran dan Bangunan 1974 supaya pembinaan itu dirobohkan dalam tempoh 30 hari.

Pemeriksaan mendapati kerja pembinaan itu sudah mencecah empat tingkat. Ketinggian bangunan itu tidak diketahui memandangkan pelan tidak dihantar kepada majlis perbandaran.

Guan Eng menyalahkan Pegawai Kemajuan Negeri, Nik Ali Nik Yunus kerana gagal berbuat sesuatu walaupun berulang kali dimaklumkan mengenai masalah itu.

"Memandangkan Nik Ali tidak melakukan tugasnya iaitu memantau projek itu, kami terpaksa menghubungi kementerian kerana ia melibatkan tanah persekutuan," katanya. – MStar/MediaUMNO

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2013 01:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Review Flamingo Hotel by the Beach, <b>Tanjung Bungah</b> Penang | KL <b>...</b>

Posted: 01 Dec 2012 11:26 AM PST

Percutian ke Pulau Pinang kali ini membawa kami ke Flamingo Hotel by the Beach yang terletak di Tanjung Bungah. Kedudukan hotel ini yang terletak di tepi pantai membuatkan percutian kali ini lebih santai sambil menikmati keindahan pantai di Pulau Pinang. Selain lokasinya di tepi pantai, Flamingo Hotel juga terletak berdekatan dengan Batu Ferringhi iaitu lebih kurang 7km atau 15 minit perjalanan dengan kereta. Selain itu, antara tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di sekitar atau berdekatan dengan Hotel Flamingo Penang ialah Toy Museum (300m), Gurney Drive (6km), Pasar Chowrasta (9km), Nasi Kandar Line Clear (9km), Nasi Kandar Beratur (10km), Georgetown Heritage Sites (10km), Fort Cornwallis dan Padang Kota Lama (10km), Komtar (10km), Chew Jetty (11km), Bukit Bendera (13km) dan Penang Butterfly Farm (14km).

Setibanya kami di sana, urusan check-in berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Kami telah menempah bilik deluxe seaview yang mempunyai pemandangan cantik Selat Melaka.

Lobi Hotel Flamingo Penang

Pemandangan indah Selat Melaka yang dapat dilihat melalui bilik deluxe seaview kami.
Deluxe Seaview Flamingo Hotel

Bilik deluxe seaview ini dilengkapkan dengan katil twin, internet WIFI dan televisyen LCD. Biliknya juga adalah agak luas mengikut standard kami. Bilik deluxe ini telah dihias dengan menggunakan konsep moden. Katilnya juga agak besar dan selesa. Biliknya juga tidak menggunakan carpet, sebaliknya menggunakan tiles. Walaupon mungkin sedikit sejuk lantainya tetapi dapat menghindar bau karpet yang busuk.

Bedroom Hotel Flamingo

LCD TV Flamingo Hotel Penang

Bilik deluxe seaview ini turut disertakan dengan sarapan untuk 2 orang dewasa. Disebabkan musim cuti sekolah, restoran waktu sarapan pagi agak padat dengan ramai orang menyebabkan ada makanan yang telah habis dan lambat untuk diisi semula. Anda mungkin perlu menunggu untuk mendapatkan meja sekiranya anda turun lewat untuk sarapan.

Selain itu, Hotel Flamingo turut dilengkapkan dengan sebuah kolam renang yang besar.

Hotel Flamingo

Kolam Renang Flamingo Hotel Pulau Pinang

Swimming pool at Hotel Flamingo Penang

Hotel Flamingo Outdoor

Sekiranya anda tidak berminat dengan kolam renang anda boleh berjalan-jalan di pantai yang terletak bersebelahan dengan hotel. Pantainya bersih dan cantik. Selain itu turut disediakan kerusi rehat untuk pengunjung hotel berehat sambil menikmati pemandangan pantai.

Beach at Flamingo Hotel Penang

Pantai Hotel Flamingo Penang

Di lobi hotel turut disediakan lounge untuk pengunjung hotel berehat sambil menikmati makanan ringan dan minuman.

Lounge Hotel Flamingo

Kemudahan parking turut disediakan untuk tetamu hotel.

Flamingo Hotel By The Beach Penang

Harga bilik deluxe seaview adalah RM328++ pada musim cuti sekolah. Untuk harga terkini anda boleh semak di laman web Flamingo Hotel atau laman web tempahan hotel seperti Agoda dan Booking.com. Harga biliknya nampak macam agak mahal tetapi realitinya itulah harga hotel di Pulau Pinang semasa cuti sekolah. Sekiranya anda inginkan harga yang murah, anda perlu bercuti di luar peak season.

Keseluruhannya hotel ini sesuai sekiranya anda inginkan bilik yang luas dan berdekatan dengan pantai. Harganya juga lebih murah jika dibandingkan dengan hotel di Batu Ferringhi. Lokasinya juga strategik kerana terletak di tengah-tengah antara Batu Ferringhi dan Georgetown. Sekiranya anda ingin ke pasar malam Batu Ferringhi anda cuma perlu memandu kereta ke sana yang mungkin mengambil masa 15 minit sekiranya jalan tidak sesak. Banyak kemudahan tempat letak kereta disediakan di sana. Bagi yang ingin mencari makanan di luar, anda memerlukan kereta kerana tidak banyak kedai makanan yang berada dalam walking distance dari hotel. Walaubagaimanapon, sekiranya anda datang menggunakan kereta, anda boleh memandu ke bandar Georgetown lebih kurang 15 minit untuk menikmati nasi kandar dan sup yang boleh didapati dengan mudah di Pulau Pinang.

 
Flamingo Hotel by the Beach
Jalan Tanjung Bungah
11200 Tanjung Bungah, Penang, Malaysia

Telephone 604 8927 111

Koordinat GPS: U 5.466549 T 100.288555

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About

Terima kasih kerana membaca blog ini. KL Urbanite merupakan blog peribadi dan disini anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna seperti review makanan, destinasi pelancongan menarik, tips dan pelbagai berita terkini mengenai pelancaran produk di Malaysia.

Invite kami untuk membuat liputan tentang restoran anda, hotel anda, destinasi pelancongan dan produk anda. Anda boleh menghubungi saya melalui email atau laman sosial di bawah. Bagi yang tidak mahu terlepas entri terbaru kami anda boleh mengikuti atau Like kami di laman facebook KL Urbanite.

Masjid Terapung,<b>Tanjung Bungah</b>,Pulau Pinang | Detik Detik Indah <b>...</b>

Posted: 13 May 2013 09:00 PM PDT

Masjid Terapung Tanjung Bungah telah dirasmikan oleh bekas
Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 16 Mac 2007.

Kedudukannya yang strategik iaitu dalam perjalanan 
menuju ke Batu Feringghi menjadikan masjid berkenaan 
sebagai tempat persinggahan di kalangan pelancong 
bukan sahaja untuk solat malah bagi merehatkan minda.
Keadaannya yang terapung atas permukaan air laut 
sejauh kira-kira 300 meter dari pantai cukup unik dan indah dipandang 
Masjid dua tingkat yang mampu memuatkan 1,500 jemaah itu
 dan dibina di atas lot 254, 265, 266, 308 dan 643 Mukim 18, 
di tepi pantai Tanjung Bunga
dilengkapi ruang sembahyang utama, 
ruang sembahyang wanita, 
tempat mengambil wuduk lelaki dan wanita 
serta bilik menguruskan jenazah.

Keunikan masjid terapung diperkukuhkan lagi
dengan menara azan setinggi tujuh tingkat
yang dihiasi dengan ukiran kayu jati
 dan seni khat kaligrafi dari Indonesia.

Peristiwa tsunami yang melanda negeri 
di utara Semenanjung pada 26 Disember 2004,
 membuktikan masjid ini kukuh 
apabila pembinaannya tidak sedikit pun terjejas 
walaupun banyak rumah di kawasan 
sekitarnya ranap sama sekali.

<b>TANJUNG BUNGAH</b> - AzmanShah

Posted: 21 Jan 2013 04:50 AM PST

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


World Tourism Indonesia: <b>Bukit Jambul</b>

Posted: 14 Jul 2013 02:00 PM PDT

Bukit Jambul berlokasi di perbatasan antara Desa Pesaban dan Desa Nongan, yang termasuk di dalam wilayah Kecamatan Rendang, Kabupaten Daerah Tingkat II Karangasem. Untuk menuju kawasan Bukit Jambul dari ibukota kabupaten Klungkung, Semarapura berjarak sekitar 12 km dan dari ibukota propinsi Denpasar menempuh jarak lebih kurang 51 km dengan melalui jalan ke arah kawasan wisata Pura Besakih.
Bukit Jambul dikenal sebagai objek tujuan wisata yang mengagumkan karena kombinasi harmonis antara perbukitan, persawahan, lembah, dan panorama laut yang indah. Dari ketinggian bukit kita bisa menyaksikan keindahan alam di bawahnya. Jika anda liburan di Bali dan ikut Besakih Tour, anda akan melewati lokasi ini, tidak ada salahnya untuk mampir, atau sambil makan siang dan menikmati lukisan alam yang indah. Kelokan dan tanjakan di tengah-tengah lembah dan kebun cengkeh, memberikan nuansa alami dan damai.
Kawasan wisata Bukit Jambul merupakan daerah tujuan wisata alam yang dimiliki Kabupaten Daerah Tingkat II Karangasem, yang terletak di atas bukit sehingga udara di sekitarnya terasa sejuk dan nyaman. Seperti pemandangan alam lainnya di kabupaten Karangasem, daya tarik wisata dari Bukit Jambul juga terdapat pada pemandangan alam di antara perpaduan panorama perbukitan, persawahan, lembah-lembah, dan panorama laut. Dari tempat ketinggian di Bukit Jambul ini, wisatawan dapat menyaksikan keindahan pemandangan alam yang sangat menawan dan mempesona.
Di pinggir jalan yang menanjak dan berliku-liku dapat kita saksikan petak-petak sawah yang bertingkat (terasiring) dan pohon-pohon cengkeh yang subur tumbuh di kawasan perbukitan ini. Di sebelah timur akan tampak terlihat perbukitan yang menjulang tinggi yang berada di wilayah Sidemen dan di sebelah selatan akan tampak persawahan yang berada di wilayah kabupaten Klungkung dan sekitarnya serta di kejauhan terlihat pemandangan laut lepas di selatan kabupaten Klungkung.
Sebagai kawasan wisata, di Bukit Jambul sudah dilengkapi dengan areal parkir yang luas dan terdapat sebuah rumah makan (restaurant) yang cukup bagus dan besar serta mampu menampung kapasitas untuk wisatawan yang singgah dalam bentuk grup ataupun rombongan. Bukit Jambul juga merupakan sebagai tempat peristirahatan (stopover) sehingga seringkali disinggahi oleh wisatawan baik mancanegara maupun nusantara yang akan berwisata ke kawasan wisata Pura Besakih ataupun pada saat mereka kembali dari Besakih.

Pada umumnya para wisatawan yang singgah di sini untuk makan siang dan minum, sambil beristirahat melepas lelah mereka juga dapat menikmati panorama alam Bukit Jambul yang suasananya tenang dan sejuk. Sering pula wisatawan yang singgah mengabadikan dengan kameranya pemandangan alam Bukit Jambul.

TV9 - Budak 4 Tahun Ditembak <b>Di</b> Pulau Pinang

Posted: 12 Jul 2013 06:06 AM PDT

12 Jul 2013, 09:06pm by Syuhada Rais


Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun cedera terkena tembakan di perkarangan Pangsapuri Golf View Bukit Jambul malam semalam.

Dalam kejadian pukul 10.45 malam itu suspek  melepaskan 10 das tembakan dari jarak 5 hingga 10 meter.

Satu daripadanya menembusi bahagian atas lutut kiri kanak-kanak itu, B. Shawn Yashwin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata, ketika kejadian bapa kanak-kanak berkenaan, E. Beritto, 33, sedang berbual dengan seorang rakan di perkarangan pangsapuri itu seorang lelaki yang menaiki motosikal jenis Yamaha LC bewarna putih tiba-tiba  melepaskan tembakan ke arah mereka.

Mangsa yang berada di tepi bapanya terkena tembakan di bahagian kaki selain kepalanya cedera akibat terkena kelonsong peluru. 

Siasatan polis mendapati bapa kepada kanak-kanak itu tidak memiliki rekod jenayah dan polis masih menyiasat sasaran sebenar suspek.

Polis menemui 10 kelongsong peluru berukuran 9mm di sekitar lokasi kejadian . 

Kanak-kanak berkenaan kini dirawat di Hospital Pantai Bayan Baru dan  dilapor stabil.

Motif sebenar kejadian masih disiasat namun pihak polis percaya ia mungkin berpunca daripada dadah. 

Kes akan disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan dan Seksyen 8 Akta Senjata Api. 


09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Detik-detik kehidupanKu: BERJALAN <b>DI BALIK PULAU</b>, PULAU <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2013 09:10 PM PDT

ASSALAMUALAIKUM...

kali nieyh nk update mengenai jalan2 di pulau pinang..hehehe

cane kami boleh berjalan..kami ke utara sebb kwn kami akad nikah, jadi alang2 dh smpai sana kan, berjalan la..hehehe klo ikutkan, sepanjang aku pregnant nieyh, blm merasa g jalan jauh2..dlu time Mu'az, kjanya berjalan je..huhuhu

husband suh apply cuti ari jumaat(31/5/2013), sbbnya dia nk bertolak pada khamis malam..so, malam tue boleh tdo kejap kt Kg. Gunung Semanggol..

khamis mlam, dlm kul 10.30 kami bertolak dri KL-  Perak..sepanjang jalan, ujan renyai2..husband pn xde la bwa laju sgt..bahaya kan..lagipn, kami bukan naik Alza, tpi naik Vios..aduhai, sakit tulang temulang ku ini..mna xnya, dh biasa naik keta tinggi, empuk, skali naik keta sedan, rendah..huhuhu sgt2 xslesa dengan keadaan berbadan dua nieyh..

tpi, xkn nk rungut kt husband plak kan..cumanya, husband kna tegur dri aku je la everytime bwa laju..huhuhu

kami smpai di kg. dlm kul 12.30 pagi..tdo smalam, pas solat jumaat bru kami bertolak ke Kepala Batas..smpai Kepala Batas, kami xterus check in, after attend akad nikah kawan kami, dlm kul 7.00 petang, kami chek in di Hotel Seri Malaysia, Kepala Batas..

bangunannya berada di tengah2 shop lot, husband cam pndang jengkel je, ye la dikelilingi rumah kedai kan, tpi bila smpai di Lobby, fuhhhh, grand gak..ok pa, walaupn xde kolam renang..hehehe


tgk bilik kami, selesa kan..kami booked 2 hari, booking time promotion, dpt RM100.00 satu malam, including breakfast...sgt2 selesa, tapi sian kt husband, dia tdo bawah..next time nk g berjalan kna booking king bed..baru suma boleh tdo atas katil.. anakku Muhammad Mu'az, awal sungguh dia bgn..nk ikut g bfast la tue..hehehe sibuk plak tue ngendong beg ubat dia...
lepas bfast, kami lepak dlm bilik je, ye la kt kepala batas tue mna da tempat nk berjalan..then, dh nk tghari, kami pindah bilik, sbbnya, aku booking hotel hari yang berlainan..jadinya xdpt nk stay sama bilik..

nasib baik dpt sama tingkat, tpi dpt 2 single bed room..jadi la kan, so, husband boleh tdo atas katil..pas solat zohor, kami bersiap2 tuk ke majlis kawin...dlm masa yg sama, husband bincang ngan aku, tuk check in kt balik pulau..katanya, klo pas majlis, g balik pulau, then malam tdo Seri Malaysia, blm tentu esok tue nk ke balik pulau smula..rugi masa..

aku ada ckit bengang la, sbb dri mula lagi, aku dh tnya nk stay bape mlm, then aku dh cari hotel kt balik pulau, tpi husband xnk, dia suh booking kt seri malaysia gak..last minute jadi canie plak..so, bilik nieyh, kami bagi pengantin yang duduk..

smpai Balik Pulau, kami terus cari hotel...walk in check in je..mula2 kami cari area Gurney Road..1st kami cari Evergreen Hotel, husband g tnya, tpi nasib x baik, fully booked..ada la dlm 2-3 hotel area Gurney Road kami cari, tpi suma penuh..last, kami pusing ke Georgetown..pusing2 terus nmpk Bayview Hotel, aku g tnya..reception tue kata tnggl Premier suite..harganya RM552.00, Ya Allah mahal btol..aku terus gtau husband, ok, kita pusing lagi..kami cari kt Cititel ngan Hotel Malaysia..suma fully booked..
so, husband pusing smula ke Bayview, dan husband tnya smula..lama sgt husband dlm tue, rupanya husband dh siap check in...dpt murah ckit plak tue, dlm RM450.00 smalam, premier suite..
alhamdulillah, dpt gak hotel..


tgk hotel dia, pttla mahal, grand rupanya..standard international lak tue..huhuhu..bilik kami tingkat 15, pergh seram je laluan nk ke bilik, tpi bila masuk bilik, Ya Allah, sgt2 la puas hati..mmg besar...mu'az pn, smpai mati kutu xtau nk buat apa..hehehe..toilet plak ada bath tub, suka la mu'az mandi..dpt katil king, bfast plak special, bfast kt premier lounge lagi..
mlm, pas solat maghrib, kami gegas kuar, mna xnya, bekejar nk ke Gurney drive plak..hehehe
area gurney drive tue, mmg la jammed..kuar kul 8.00, kul 9.30 bru smpai..pusing2 cari parking lagi, cari tempat duduk lagi, kul bape lak nk mkn..huhuhu
tpi sumanya dipermudahkan..alhamdulillah..kami dpt park kt roundbout, dan selamat kluarga kami kecik, dpt la duk 1 table tepi warung yg xbuka..dekat plak tue ngan pasembor..ok, sumanya lancar..kami makan pasembur,husband beli laksa..then bawa balik satay..dlm kul 10.00 mlm kami balik hotel..xnk lama2 nnti mu'az ragam  lagipn mu'az kecik lagi, xsuai kuar lewat ml m kt tempt xbiasa..

alhamdulillah, lepas hajat nk mkn kt gurney drive nieyh..seb bek husband melayan..hehehe
dlm keta, mu'az dh moody, dia ngantuk, tpi husband xkasi dia tdo, husband suh aku layan dia macam2..urmm layan tue boleh la, tpi kejap je ok, xlma tue ragam dh..aduh aku yg xlarat..
pas pusing2 cari bank, kami terus balik hotel..
masuk je hotel, elok plak dia, xde ragam pn, rupany, dia dh pk, nak main je..ya allah, saba je la anak..
elok senyum2 pusing sana sini..



dekat pkl 12.00 mlm gak mu'az tdo, tue pn kami yg paksa, klo dilayan, mmg lama lagi la tdo..
pagi tue kami bersiap2 tuk bfast kt premier lounge, ceh, pakai casual gitew..hahaha..tmpt standard kan..
elok smpai atas, mmg exclusive la tmptnya, tpi bfast dia sgt sederhana...alahai, dlm hati aku berkata, xkn nieyh je mknnya..husband pn cam xlalu je nk mkan..husband kata, nnti kita turun, tgk mknn apa ada..hehehe..
lepak2 mkn jap, mnum2 pas tue kami trun plak..hahaha

skali smpai bawah, masyaAllah, bnyak btol mknn..aku plak yg dh kekenyangan, husband cuma amik roti canai je..aku pusing2 amik roti croassaint ngan bubur mu'az tue je..tpi yg pasti kami lepak lama kt bwh tue..hehehe...ye la, nk bwa mu'az mandi kolam xdpt, sebb ujan renyai2...

dh bwa mu'az g tempat kolam, kami lepak lam bilik...tgk la tv, nk kuar xdpt..plan b4 nieyh mmg baik pnya, nk ke bukit bendera la, mana la..tpi satu pn xjadi..xpe xde rezeki..
kami amik la mood tdo, sbb ujan kan..hahaha
dlm kul 12.00 husband kejut, suh packing barang, sbb nk check out then bjalan2 b4 balik..igt dpt la jalan outdoor, tpi still ujan, so, kami ke shopping complex la..
kami terus tuju ke gurney plaza..hehehe

mmg dri Kl lagi aku dh mnta husband handbeg, btolkan jam ngan kasut mu'az..so, husband tau la nk beli apa

smpai je gurney plaza, kami pusing2 dlu, skali jmpa plak Poney..besar kedai tue, ada less plak tue..husband pusing2 dlm tue, terus husband tnya, xnk beli tuk baby ke??
aku pn pilih la 2 helai baju..urmm tue pn dlm rm100++..

ok, pas tue kami rondan lagi, alamak husband xnk toyRus plak..klo nmpk, mmg aku ajak singgah, tpi husband straight je, last2 masuk parkson..
tempat yg dituju kasut mu'az..
kami pusing2 pilih kasut, last2 kami beli kasut mu'az atas pilihan anakku cndri..husband kata beli 2 pn xpe..wah!!! taste anakku, merah gitew..dpt la mu'az sandle ngan kasut..
jadi, smntara sale nieyh, aku amik kesempatan, beli brg baby ckit..pilih la mna yg perlu, tue pn xdpt bnyak..
dh puas memilih, husband bayar..dlm 1 beg tue pn, kna gak RM400++..wah terkejut husband..

pas tue husband ajak cari handbeg, bila dh kna mahal cam tue, aku dh tawar hati nk beli handbeg, tpi husband ajak gak..
so, tujuan utama, husband masuk Bonia, aku xnk, tpi masuk gakla..bila tnya harga, dlm RM600++, aku terus xjadi..sian kt husband, nk beli pn pada2 gakla..bnyak lagi brg nk kena beli balik KL nnti..
so, pusing2, igt nk cari beg Guess, tpi cam budak2 plak, jadinya aku masuk butik Carlo Rino, ok, bnyak beg yg cantik2..kira aku pilih paling murah la.. tapi husband tnya, napa xnk beg yg 1st aku tgk,,sbnrnya aku nk lowkan baget dia..hehehe
tpi husband kata, stakat beza RM40, xpe la..so aku amik la yg pilihan pertama..hehehe

setelah bayar & combine resit aku dpt voucher RM40.00 dn dpt buat card free..kira VIP card la..mna xnya, belanja kt Parkson je dh nk habis RM1000.00..hahaha


lepas abis shopping bru terasa lapa..hahaha..senget btol..kuar plaza gurney, husband pusing kt gurney drive tuk beli passembor tuk bwa balik..sbb cadangnya nk singgah bukit merah..
pas beli, terus tuju ke Komtar, tuk beli jajan dibawa balik KL..
smpai Komtar, husband tnya, penah masuk ke..aku jwb la xpenah..hahaha..dengan cnfident je kata beli jajan kt komtar..hahaha..
masuk komtar, aku tnya salesgirl, mana nk cari jeruk bagai, dia kta kt Chowrasta..
so, kami kuar smula, husband GPS la apa lagi..last2 jmpa la bazarnya, dan beli ckit tuk di bwa pulang

dh setel suma, kami pn pulang, tpi singgah solat dlu, pas tue baru kuar dri jmbatan..dlu kul 5.30 gak kami kuar, alhamdulillah, smpai bukit merah dlm kul 6.30petang, tpi xde sapa plak kt umah...jadinya kami melilau kt pekan tuk cari susu mu'az..igt pas dh beli susu mu'az nk singgah makn, sbb dh kelaparan, tpi dh maghrib plak, so, kami kuar highway, masuk R&R gunung semanggol tuk singgah solat..
lama kami lepak petronas, solat, rehat jap, alas perut, mandikan mu'az,dlm kul 8.30mlm bru kami gerak KL, kuar highway je, jalan jammed..ya ALLAH jammed gerak, tpi ckit2 je...perut dh lapar nieyh, husband plak keletihan..seb bek mu'az dh tdo, klo x, nk layan ragam dia,mmg aku xlarat la..
husband nk singgah kt R&R tapah, tpi jauh lagi, aku suh singgah R&R sg.perak je..sbb husband mmg xlarat dh..
smpai R&R kami makan, husband solat, rehat2 jap, then smbung jalan..tpi jammed mmg teruk la..aku dh keletihan, tpi tahan mata, temnkn husband drive,,sian dia klo sorang2..kami sembang2..kdg2 aku terlelap gak, bila tersedar aku smbang balik..hehehe

kami smpai umah dlm 2.30 pagi..husband trunkan brng dlu, masak air, bru cari parking,smpai umah mu'az plak dh berjaga..tpi aku setelkan mu'az,smntara husband kemas brg apa yg ptt..
dlm kul 3pagi baru kami tdo..sian husband kepenatan..
trima kasih sayang, sbb layan saya..habiskan duit belanja saya..nnt voucher RM40.00 tue kita beli brg awak ye..klo xckp, saya top up..hehehe
luv u sayang..

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Indah itu...KAMU: Pengalaman bersalin <b>di</b> Hospital <b>Seberang Jaya</b>

Posted: 19 Jun 2013 07:32 PM PDT

As salam..

Dah bape ari xupdate blog..sbb Isnin nie ada audit..sibuk tahap superman. Curi2 masa nak update blog nie.

Pengalaman bersalin mayb berbeza utk tiap2 individu. Ada yg mudah..ada yg sukar..ada yg senang pendek kata macam2 ragamlah. Me..alhamdulillah..dipermudahkan. Pukul 11am ditolak ke labour room, pukul 2.01pm selamat melahirkan Qisya Nur Zahra'.
[ cerita klik SINI ]

Nak review sikit bersalin di hospital nie. Hospital Seberang Jaya nie antara hosp gov yg popular sbb pelbagai kemudahan ada dkt sini termasuk jgk pakar2 yg bertauliah. Pada mulanya kami suami isteri memg keliru utk pilih tmpt melahirkan baby. Perancangan awal memg ingin pergi ke Pakar Ks Wan and Liow. Di situ jgk antara private yg murah utk kos bersalin normal. Tp bila difikirkan..doc yg nak sambut anak ini nti bukanlah doc Melayu hatta bkn seorang muslimah..terus xjadi. Nak pegi KPJ..fuhhh memg makan ribu-ribula nti.

Last2 kami decide ukt pegi gov hosp sj. Antara dua iaitu Hosp BM dan Hosp Seb Jaya. Bila hubby tnya nak bersalin di hosp mana...just ckp ikutla hosp mana yg sempat, asalkan semenya selamat sudah memadai.

Hosp Seb Jaya nie ramai jgk kawan2 yg bg pandangan negatif...memg ada kes2 kecuaian dan kelalaian. Malah kdg2 di dewan bersalin terlalu crowded dgn patient hinggakan katil utk deliver baby pun xde. Tp..itu seme ckp2 org...tiap orang x sama. Akhirnya..kami sepakat tawakal kpd Allah..itu lbh baik.

Masa masuk di labour room..memg masa nie berharap sgt xde doc pelatih..xmo seme tue..bukan apa nti jd eksprimen asyik kena check. Alhamdulillah...memg xde doc pelatih masa nie..lega sgt. Doc yg check bukaan nie pun seme perempuan. Nice cara diorg..lembut dan penuh hemah. Nurse yg amek kes I pun..semenya baik2 belaka..xde pun nak tengking itu ini. Diorg byk bg support. Xde pun nak marah kalo xpandai teran atau apa. ada sorg sister tu...Salsabila namanya, sgtlah baik. Siap ajar berzikir, baca doa lagi..yerlah masa sakit nie memg kdg2 kita xingat apa2. Bagus sgt orgnya. Sentiasa pegang tgn I, bila ckp nurse saya sakit.. Wpun berkali2 ulang kata2 nie. Xde pun beliau nak marah2. Memg lemah lembut orgnya. Masa proses meneran utk keluarkan baby..anak pertama memg xde pengalaman utk meneran. Diorg byk bg support..dan ajar mcm mana nak teran utk keluarkan baby.

Selepas baby lahir..diorg bg minum milo utk kembalikan tenaga. Dan masa proses jahitan tue..memg agak sakit sbb jahitannya byk. Tp nurse situ memg buat lemah lembut. Cuma 2 org nurse yg ada masa tue.. Labour room 4 tempat I deliver baby...memg diorg jaga elok..sentiasa screenkan tirai supaya xde org luar xnmpk di dalam. I boleh borak2 lg dgn nurse yg jahit tue. Nurse siap pesan jg jahitan baik2. Basuh bersih2 dan keringkan dgn kain bersih. So far memg ok. Selesai seme diorg bg rehat sementara baby diorg bersihkan seme.

Masa I dahaga sgt...minta pd sorg nurse air nak minum. Terus nurse tue dtg bg. Xde pun berlaku kekasaran bahasa mahupun perbuatan sepanjang i di dalam labour room tue. Semenya baik dan bagus. Xtaulah mcm mana pengalaman org lain. Dan yang penting sekali yang menyambut kelahiran bayi nie ada lah seorg muslimah. Itu yg kami harapkan. Baby pun dibersihkan dgn baik..xde kesan2 darah pd pada baby. Uri baby seme diorg bungkuskan dgn baik utk beri pd hubby. Petang tue diorg tolak naik ke wad. Patutnya ikut GL I layak dapat kelas 2..kecuali kalau penuh boleh masuk ke kelas 1..tp ari2 berpeluang dpt merasa WAD kelas 1 wpun kelas 2 xpenuh hihihihi..tp layanan tetap sama. Cuma condition bilik yg ada aircond dan bilik air dlm tue yg lbh selesa. Xde gangguan bising. Yg penting selesa...turun katil langkah dua tapak terus ke bilik air. Lega sgt..sbb awal2 bersalin memg susah nk turun dr katil.

Alhamdulillah...semenya dipermudahkan..syukur. Terima kasih utk kakitangan hospital ini yg byk membantu dan berusaha memberikan khidmat terbaik kepada pesakit.

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved