Jumaat, 22 November 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


panas!!! pas ugut kerajaan <b>negeri pulau pinang</b> - yop pasirsalak

Posted: 19 Nov 2013 08:43 AM PST

PAS Pulau Pinang mengugut untuk menarik diri dan melepaskan semua jawatan dalam Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekiranya terdapat campur tangan tertentu dalam hal ehwal Islam di sini.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Muhammad Fauzi Yusoff dalam sidang media khas yang diadakan di Safira Country Club, semalam.

Dalam sidang media tersebut, PAS Pulai Pinang membuat beberapa tuntutan, antaranya;

● Mereka menuntut supaya Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Salleh Man diberikan kuasa penuh dalam bidang tugas beliau.

Difahamkan, berlaku campur tangan yang tidak wajar oleh Exco Kerajaan Negeri dalam menetapkan jawatan Ahli-ahli Majlis MAINPP, pengerusi dan ahli lembaga pengarah untuk sesi pemilihan akan datang.

Fauzi berkata tindakan yang bertentangan dengan etika dan amat dikesali sekiranya benar.

● PAS mahu bilangan ahli majlis yang dilantik dalam Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ditambah kuotanya dari dua kepada empat orang.

● Kesemua sayap parti meminta PAS supaya lebih bertegas dengan kerajaan negeri bagi memastikan posisi dan peranan yang dimainkan dalam pentadbiran lebih seimbang.


● Tindakan kerajaan negeri mengadakan perbincangan sesuatu dasar mahupun polisi tanpa membabitkan PAS menampakkan seolah-olah PAS seperti boneka, dan mereka tidak akan mengiktiraf mana-mana individu dari luar parti yang dilantik secara politik tanpa melalui perbincangan dan persetujuan Pas negeri.

● Menuntut PAS negeri diberi kuasa penuh untuk memilih dan melantik Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) di dua Parlimen dan enam Dun yang ditandingi Pas.

Segala surat-surat permohonan yang dihantar kepada kerajaan negeri tidak dijawab menyebabkan Badan Perhubungan PAS Negeri terpaksa menyuarakan permintaan itu menerusi sidang media.

"Jika tuntutan yang dibuat tidak diambil serius maka kami akan menarik diri dan meletak jawatan atau posisi jawatan malah akan kedudukan dalam pakatan pembangkang akan dikaji semula demi menjaga maruah dan prinsip parti," katanya.

YPS tak tahu nak kata apa lagi. Dah kome rela jadi boneka, nak buat macam mane. 

09 di kepala batas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di kepala batas - Google Blog Search


Pengedar Shaklee <b>di</b> KMPP dan sekitar <b>Kepala Batas</b> & Bertam <b>...</b>

Posted: 18 Nov 2013 07:07 PM PST

Assalamualaikum…

Anda berada di sekitar KMPP, Kepala Batas dan Bertam di Pulau Pinang? Nak dapatkan produk Shaklee secara direct?

Hubungi pengedar Shaklee anda di sana iaitu

Puan Laili Syahidah
Shaklee ID : 860841
SMS/Whatsapp : 012-6258447
email : lailisyahidah@gmail.com

Boleh juga layari FB page beliau Nurussyifa Estore. Like page tersebut untuk dapatkan info dan promosi terkini ya.

nurussyifa estore

Yang menariknya Puan Laili ni dapat naik pangkat sebagai Supervisor dalam Shaklee walaupun tengah berpantang pada bulan lepas.

TAHNIAH KAK LAILI!

Mudahkan sekarang ni bila segalannya secara online. Dalam pantang pun masih boleh buat sales dan dapat naik pangkat.

Hubungi untuk sebarang temu janji, pembelian produk dan konsultasi.

Inginkan pengedar di kawasan anda? Lihat SINI

Masih belum ada wakil kami di tempat anda? Apa kata anda sertai kami dan jadi wakil di kawasan anda.

Jangan risau, kami akan berikan training dan informasi produk untuk anda.

Apa keistimewaan menjadi ahli dengan kami?

  • Menyediakan online training iaitu blog training, email training, group FB tertutup, whatsapp training
  • Kumpulan yang sentiasa berkongsi-kongsi info dan ilmu
  • Berpeluang menjana pendapatan sampingan dengan cash bonus
  • Berpeluang menikmati car bonus, percutian percuma dan awards dari Shaklee
  • Usaha sama dalam mendekatkan diri dengan Allah di samping menjaga hubungan sesama manusia

Banyak lagi keistimewaan menjadi ahli. Jom baca lanjut di SINI

Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Gelagat penyamun kedai emas beramai-ramai secara terancang <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Nov 2013 10:45 AM PST

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


Sahabat dan Bakso <b>di Bukit Jambul</b> | Jaröwareuta

Posted: 17 Nov 2013 12:02 AM PST

Puas tak terkira, itu yang bisa saya ungkapkan ketika bertemu dengan seorang sahabat dan semangkuk "Bakso". Bersama sahabat saya yang orang asli Malaysia, kami menjelajahi salah satu kawasan dagang di Pulau Pinang, Bukit Jambul.

Ke Bukit Jambul, sama seperti sedang berada di Indonesia. Di sini ada banyak sekali orang-orang yang berpakaian seperti Indonesia, berbicara seperti Indonesia, dan bersikap seperti Indonesia. Mereka memang orang Indonesia. Kebanyakannya pekerja dari Indonesia.

Di bukit jambul, bukan hanya orang Indonesia yang bisa kita jumpai. Produk-produk dagangan dari Indonesia juga bisa kita temukan. Mulai dari pakaian, obat-obatan (especially "Jamu"), hingga makanan.

Pusat Perniagaan di Bukit Jambul, Penang - Malaysia

Pusat Perniagaan di Bukit Jambul, Penang – Malaysia

Bicara makanan, saya dan sahabat saya Azahani tidak sengaja menemukan satu kedai makan yang menjual "Bakso". Ya, kita tahu Bakso adalah salah satu makanan favoritnya orang Indonesia. Menemukan Bakso di Negara Orang itu seperti menemukan harta benda yang tak ternilai harganya. Saya sangat rindu dengan makanan ini.

Walaupun teman makan Bakso di sini tidak seheboh di Indonesia, namun kehadiran kecap dan sambal jenama Indonesia semakin membuat saya merasa sedang ada di Negara sendiri. Saat semangkuk Bakso dengan kuah sop nya yang hangat tiba, saya memang tidak menunggu untuk berlama-lama meracik rasa dengan membubuhkan bumbu-bumbu tambahan yang tersedia diatas meja.

Melihat sikap saya yang antusias itu sahabat saya cuma keheranan. "Sebegitu excited-nya awak, sedap ke?", tanyanya keheranan. Azahani berasal dari Negeri Kelantan, Bakso yang saya tunjukkan padanya lebih dikenal dengan sebutan "meat ball" disini. Walaupun tahu, sahabat yang saya panggil dengan panggilan Aza ini tidak pernah mencicipinya.

Usai meracik, saya mempersilahkan Aza mencicipinya. Saat kuah bakso yang hangat dan harum menggugah selera itu menyentuh indra perasanya, Aza terlihat "merem melek" dan kembali mengambil kuah yang lebih banyak dari mangkuk saya. Tiba-tiba keluarlah komentar dari mulutnya yang agak kepedasan, tetapi penasaran. " Wah !!! Sedap !!!, saya suka kuah dia. Sedap laaa… Memang sedap", kini giliran Aza yang "excited".

Bakso Tok

Bakso Tok

Saya hanya tersenyum merasa berbangga karena berhasil mewujudkan keinginan saya untuk makan Bakso dan memperkenalkan Aza pada makanan favorit rakyat Indonesia itu. Ketika pesanannya berupa Nasi Ayah tiba, sup yang senantiasa selalu jadi teman makan orang Malaysia itupun ikut diracik sebagaimana racikan saya pada kuah Bakso tadi. Sesekali, ia tetap mencomot kuah Bakso yang saya punya.

Saya merasa menemukan kehidupan nyata saya hari ini. Setelah sekian lama mendekam dan bertapa di kamar asrama kampus, dengan setumpuk bahan bacaan dan tiada henti memelototi komputer, penghujung minggu ini adalah weekend terbaik yang pernah saya lewati. Saya kembali bersua dengan sahabat yang ringan tangan dan suka menolong saya. Ditambah semangkuk Bakso yang menjadi kegemaran saya. Adalah kebahagiaan yang tidak terkira dan tidak bisa ditukar dengan nilai apapun.

1376573_623668540989808_2107400517_n

Terima kasih Azahani, sudah mengunjungi saya dan membawa keluar dari dunia suram yang saya hadapi selama ini. Tertawa bersama sambil menikmati makanan kegemaran dan bercerita dengan suka cita. Insya Allah kita akan berjumpa lagi dan kita ciptakan kisah lainnya tentang persahabatan beda bangsa ini.

Allah merahmati mu , Aamiin..

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di nibong tebal</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Nov 2013 03:43 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di nibong tebal - Google Blog Search

Letupan <b>Di Nibong Tebal</b>: 3 Lelaki Direman - MyNewsHub

Posted: 26 Apr 2013 02:45 AM PDT


NIBONG TEBAL – Tiga lelaki ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung siasatan kes membabitkan letupan di tempat ceramah Barisan Nasional (BN) di Nibong Tebal pada Selasa.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Supritendan Shafien Mamat memberitahu pemberitahu tempoh tahanan reman ketiga-tiga suspek akan berakhir pada 29 April, selepas permohonan reman diluluskan oleh Mahkamah Majistret Jawi di Nibong Tebal.

Suspek yang ditahan berusia antara 25 hingga 41, mereka tiba di mahkamah pada pukul 23.45 petang Jumaat.

Salah seorang daripada suspek mempunyai rekod jenayah atas kesalahan memiliki bahan letupan. – mStar Online

Letupan Di Nibong Tebal: 3 Lelaki Diremanhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/04/Direman.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/04/Direman-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

NIBONG TEBAL - Tiga lelaki ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung siasatan kes membabitkan letupan di tempat ceramah Barisan Nasional (BN) di Nibong Tebal pada Selasa. Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Supritendan Shafien Mamat memberitahu pemberitahu tempoh tahanan reman ketiga-tiga suspek akan berakhir pada 29 April, selepas permohonan reman...

<p style="text-align: justify;">NIBONG TEBAL - Tiga lelaki ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung siasatan kes membabitkan letupan di tempat ceramah Barisan Nasional (BN) di Nibong Tebal pada Selasa.</p> <p style="text-align: justify;">Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Supritendan Shafien Mamat memberitahu pemberitahu tempoh tahanan reman ketiga-tiga suspek akan berakhir pada 29 April, selepas permohonan reman diluluskan oleh Mahkamah Majistret Jawi di Nibong Tebal.</p> <p style="text-align: justify;">Suspek yang ditahan berusia antara 25 hingga 41, mereka tiba di mahkamah pada pukul 23.45 petang Jumaat.</p> <p style="text-align: justify;">Salah seorang daripada suspek mempunyai rekod jenayah atas kesalahan memiliki bahan letupan. - <strong>mStar Online</strong></p>

enam cedera dalam kejadian tembakan rambang <b>di nibong tebal</b>.

Posted: 24 Aug 2013 10:50 PM PDT

NIBONG TEBAL 24 Ogos - Enam pelanggan lelaki sebuah kopitiam di Taman Kasawari, Simpang Ampat di sini nyaris maut selepas dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal melepaskan tembakan secara rambang malam tadi.
Dalam kejadian pukul 10.45 malam yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kongsi gelap itu, kesemua mangsa sedang minum sebelum muncul dua suspek menaiki motosikal jenis Yamaha LC.
Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, dua suspek itu kemudian melepaskan beberapa das tembakan secara rambang ke arah pelanggan sehingga mengenai enam lelaki berusia 20 hingga 50 tahun sebelum melarikan diri.
"Dua tembakan mengenai dua lelaki di bahagian rusuk dan punggung manakala empat lagi mangsa mengalami luka-luka di beberapa bahagian badan akibat terkena serpihan peluru," katanya ketika ditemui di tempat kejadian awal pagi ini.
Abdul Rahim berkata, kesemua mangsa yang cedera itu dihantar ke Hospital Sungai Bakap untuk rawatan dan keadaan mereka dilaporkan stabil.
Beliau berkata, menurut saksi yang berada di premis itu, kedua-dua suspek memakai topi keledar penutup penuh.
Menurutnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan iaitu cubaan bunuh.
"Kita belum tahu motif sebenar kejadian, tetapi percaya mempunyai kaitan dengan geng kongsi gelap. Polis tidak akan berdiam diri dan akan cari mereka yang terbabit dalam kes ini," ujarnya.

09 di balik pulau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di balik pulau - Google Blog Search


Liz & Doug After Work: A Day in <b>Balik Pulau</b>, Penang

Posted: 21 Nov 2013 08:10 PM PST

Lina suggested that we visit a popular laksa place in Balik Pualu  - a promise of laksa is a sure way to get me to agree to anything. Armed with the Penang Heritage Trails brochure "Discover Balik Puala: The Other Side of the Island" we set out to explore the town. The brochure lists 39 sites. Ten can be covered in a short walk in the town center; others require a bicycle or as in our case, car.

The attractive map was primarily conceptual It wasn't to scale and it did not include all crossroads. To get from here to there required patience, a sense of humor, and a willingness to ask locals for directions. We thoroughly explored Balik Pulau as we drove through the same area more than once.

Before heading into Balik Pulau we stopped at Anjung Indah, a rest area on Jalan Tun Sardon, for a panoramic view of the town. In 2008 I stopped at Anjung Indah, but didn't see much then because of the haze and smoke from Sumatra.
As soon as we reached town we stopped at the market. Lina, who had worked on a project in Balik Pulau, said that it had moved from its central location and was far less busy (a source of concern). It had stalls selling dry goods and typical displays of produce, although one stall had large bags of cloves for RM10 (< USD3), which tempted Lina. In our travels we have seen busy central markets with much social interaction as buying and selling. In Taiping, for example, the food stalls adjacent to the market are filled with retirees, local business owners, shoppers, and families (on weekends). In KL we walk to a weekly night market early to beat the crowds. On the other hand in Kuching the market which has moved out of center city was almost deserted.

In the town center on Jalan Besar (big road or Main Street) we walked by rows of shop houses. It reminded me of Malaysian towns that I had visited in the 70s & 80s - small stores selling useful things. No boutiques. No row of cafes. A big breakfast and rain kept us from wandering, snacking or taking pictures. We decided to head out of town to find a shop selling kuih bahulu (kuih is Malaysian for cake). We assumed if it sold cakes it might also serve drinks. Kuih bahulu are cakes cooked in a small mold. The brochure describes them as a vanilla-flavored sponge cake.They tasted like a softer version of addictive Stella D'or's products. The shop was open, but it doesn't on Saturday or serve drinks on any day.

The shop on Jalan Bharu

In our search for coffee we stopped at a small fishing village. Boats were gathered in the harbor - no sign of fishing on Saturday. The cafe was small and non-descript, but oh the smells. I am not sure what soup/stew was cooking, perhaps it was a laksa. In any case the smells were tantalizing. I didn'torder a bowl, since we planned on a late lunch at Laksa Janggus. I regret the decision, but I will be back.

At Pantai Pasir Panjang (Long Beach) we had a chance to enjoy the beach - rocks to sit on and few other people.

As we headed toward Laksa Janggus we saw a sign for a nutmeg factory. Beyond the sign was a steep hill going down. We debated whether the factory was open and if not, how hard it would be to turn around and get back up. With nothing to lose we headed down. We were relieved to see a row of parked cars and people walking around or sitting in the small cafe. We were at Ghee Hup Nutmeg Factory. The factory owners are a family who trace its Malaysian roots back to 1888. We were greeted by the owner/founder and his son. His daughter took us in hand and explained the production of different nutmeg products. We learned that if a female seed is planted the tree produces nutmegs. If a male seed is planted no nutmegs. The factory buys its nutmegs from local farmers. When the factory needs temporary laborers it brings in former employees. Many of these workers are retirees and from they may ask to work at times when view favorite television programs as they work. Before we left a group of young people whom we had met at the beach arrived. We asked them if their stop at the goat farm was worthwhile. Their enthusiastic "yes" encouraged to again delay our laksa lunch. The goat farm was the highlight of a day of small delights. Finding the farm was a bit of a challenge - by carefully looking for signs we found one that directed us to "visitor parking." Beside the parking lot was a long hill. We walked up the hill and asked at a guard house how to get to the goat farm - the guard told us we continue walking up the hill (a long walk) or drive up the hill and keep to until we reached the farm.  At Saanen Goat farm we were met by a personable, well informed young woman (finishing secondary school) who is the daughter of the owner; she served as our guide.

The goat pens seemed less oppressive than the dairy farm stalls I had seen in Sri Lanka; being smallish and cute has its advantages. When we arrived the farmer/owner was talking to school children about the goats and giving each child a chance to try his/her hand at milking The children then walked over to the pens and were given stalks of grass to feed the goats. Adults also get grass stalks - you don't have to be child to enjoy feeding a goat. Currently the farm produces milk and a yogurt drink that are only sold in Penang. If they add products it will most likely be mozzarella; I hope that goat milk cheese comes along as well.

Finally our laksa at Laksa Janggus
A prelude to our Balik Pulau adventure was our Friday night dinner at Al Shami Restaurant (Bukit Jumbiuer, Ivory Plaza, near USM). It is a Syrian restaurant. I ordered a lamb dish - the piece of lamb was large and juice. Large enough that I passed a piece along to Lina. Lina in turn gave me some of her chicken. We also had hummus that I devoured.With dreams of finding a source of hummus I asked the waiter where they purchased it. Syria! (We can get hummus in KL but at a price). The food was satisfying and the owners were so welcoming that I wish I could eat their often.
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved