Jumaat, 31 Januari 2014

09 di Batu maung - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2014 03:11 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2013 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Travel My Way: Pulau Pinang : Part 5 - Muzium Perang <b>di Batu Maung</b>

Posted: 25 Sep 2013 03:03 AM PDT

Sambungan Dari Pulau Pinang : Part 4 - Mandi Laut Dan Makan2 di Tanjung Bungah

Selepas kenyang makan Mee Sotong dan Coconut Shake di Kota Lama.. Kami memulakan perjalanan ke Batu Maung.. Destinasi yang di kata agak menyeramkan ni ialah Penang War Museum.. Bekas Kubu Pertahanan Tentera British.. dan menjadi Kem Tahanan Tentera Jepun.. beratus2 orang mati semasa dalam tahanan jepun..

Bayaran setiap kereta yang masuk ialah RM 5.00.. dan adult ticket RM 20.00.. dan tapi tak tahu kenape auntie kat kaunter tu refund balik duit parking kereta pada kami..  dan ada extra charge lagi.. RM 2.00 untuk semua peralatan mengambil gambar.. camera, phone etc.. if ada 2 camera 3 phone bayaran RM 2.00 untuk semua.. bukan setiap satu.. aaa faham dok?? layan je lah..  by the way auntie tu kerek sket so sabar je la.. 
Welcome to War Museum Pulau Pinang



Kami sampai War Museum ni agak lewat.. pukul 5.20 petang.. so nampak gaya kami macam group terakhir yang masuk.. meh aku nak bagi tip sket.. sebenar nya kalau nak datang sini tak payah la korang baca kisah2 seram kat sini.. sebab buat korang seram je sepanjang masa..  macam aku hahaha..  actually tempat ni memang keras sket.. eh silap!! memang banyak.. sampai di ketogerikan "10 most haunted site in Asia" by National Geography Channel..
Suasana Terowong Dan Kubu Bawah Tanah

Ada lebih 3 atau 4 tunnel dalam kubu ini..
Dan ini tunnel pertama yang kami masuk..

Dan ada tunnel yang telah ditutup sebab terlalu kerass..


Keadaan tunnel yang sempit ini mampu memuatkan 220 tentera..
Kene berjalan secara menunduk..

Menyeramkan.. Memang gelap..
hanya lampu flash camera dan handphone je yang menerangi suasana

Dan sesiapa pun jangan lah cakap besar " aku tak takut la.. ape la.. bla bla.." just rileks.. Baca bismillah dan masuk.. ok sambung cerita.. tempat ni memang besar so korang perlukan lebih dua jam kat sini..  kalau yang suka amik gambar tu.. lagi la.. datang la awal.. tak ada la jadi macam kami.. sampai habis azan maghrib kami still kat dalam war museum ni..  tu yang bertambah seram.. 

Alhamdulillah mungkin sebab kami ni  peramah dan comel  group last.. ada bro yang kerje kat tempat ni.. dengan suka rela jadi guide kami and explain kat kami setiap sudut di museum nie.. tak pasal2 tour habis setiap sudut kat sini.. bagus sebab senang tak ada lah kami tercari2 jalan.. tapi seram sebab dia cerita semua yang seram jer kat kitaorang..

Sedikit info.. Ia di bina pada tahun 1930-an.. oleh pihak british.. dan di duduki oleh askar british, sikh dan melayu di atas nama Jack Union.. Kubu ini jatuh ke tangan tentera jepun pada World War II - 17 September 1941.. Tentera british kalah di kubu ini dengan kesalahan andaian strategic mereka bahawa jepun akan menyerang dari laut.. tetapi jepun menyerang dari " inland "..
Keluasan tanah kubu ini sebesar lebih 20 ekar.. memuatkan lebih 550 - 700 tentera dalam satu masa.. Kubu ini di lengkapi bilik simpanan peluru meriam bawah tanah sedalam 18 meter.. dan sebesar 2 gelanggang tennis.. mempunyai tiga terowong "escape" ke arah berlainan sejauh 50 - 100 meter..  mempunyai beberapa meriam besar - 6 inch breech loading gun - yang mampu menembak sejuah 15.5 km ke semua arah..
" Ku Terdengar.. Suara.. Kebebasan.. " kata aizat..

Dulu semua bilik di benarkan masuk.. tapi lepas ramai yang kene hysteria..
Hanya bilik paling hujung sahaja di buka.. 


10 Most Haunted Site in Asia ialah :
1. The Abandoned Tak Tak School - Hong Kong 
2. Kadena Air Base - Okinawa Japan
3. The Clark Air Base Hospital - Philippines 
4. Gedung Lawang Sewu - Semarang Indonesia  
5. War Museum Penang - Malaysia
6. The Green Island Prison - Lyudao Island Taiwan
7. Mansion - Yeongdeok-Gun - North Gyeongsang South Korea
8. The Temples of Ayutthaya - Thailand
9. Con Dao Island - Vietnam
10. Old Portuguese Colonial Outpost Diu island - India
Kubu ini juga di lengkapi dengan beberapa dapur.. sesuai dengan cara masakan yang berbeza.. untuk ahli tentera pelbagai bangsa.. asrama tentera.. kantin.. pejabat.. bilik simpanan senjata bawah tanah.. bilik kawalan.. bilik mesyuarat pegawai tinggi bawah tanah.. ruang theater.. dan ada terowong kebal bawah tanah untuk bersembunyi sesama serangan udara oleh pihak musuh.. dan terowong kebal ini mampu memuatkan seramai 220 tentera dalam satu masa..




Tepat pukul 7.35 malam.. kami beredar dari war museum.. menuju pulang.. rasa lega bila dah keluar dari tempat ni hahaha.. sebab seram sejuk jer kat dalam tadi.. mana tak nyer.. orang yang terakhir dalam group kami berjalan di sapa bahu.. logik tak??  mana ada orang belakang dia.. dia pun tak nak toleh hahaha..
Dah la waktu azan maghrib kami still berlegar2 di dalam.. tour guide tu pun boleh cerita macam mana dia kene kacau dulu.. siap tunjuk tempat kami berdiri.. dulu dia nampak makcik tua dengan muka hodoh berambut kusut panjang etc.. apa - apa pun tempat ni memang best.. make sure korang datang tau..

Continue Part 6

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Oct 2013 03:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Oct 2013 03:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Struktur pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang <b>di Batu Maung</b> <b>...</b>

Posted: 06 Jun 2013 05:18 AM PDT

updated :  Empat dipercayai mati dalam runtuhan Jambatan Kedua Pulau Pinang

GEORGE TOWN, 6 Jun — Empat orang dipercayai terbunuh apabila sebahagian daripada Jambatan Kedua Pulau Pinang yang masih dalam pembinaan di Batu Maung di sini, runtuh menghempap kenderaan mereka lebih kurang pukul 7.00 malam.

Polis telah menerima panggilan lebih kurang pukul 7.05 malam mengenai runtuhan itu dan bergegas ke tempat kejadian pada pukul 7.15 malam.

Menurut jurucakap polis, sebahagian daripada Penyambung Batu Maung menghubungkan jambatan ke Tun Dr Lim Chong Eu telah runtuh menghempap kenderaan yang melalui berdekatan dengan struktur itu.

Penyiasatan awal menunjukkan keempat-empat orang di dalam kenderaan dipercayai terbunuh serta merta.

Bahagian runtuh merupakan sebahagian daripada jejambat yang menghubungkan lebuh raya ke jambatan di antara dua rusuk konkrit.

Pihak polis telah menutup kawasan tersebut kepada lalu lintas.

Kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat telah menemui kenderaan yang dihempap dan kini kerja-kerja sedang dijalankan untuk mengeluarkan mangsa daripada kenderaan hancur.

Terdahulu, timbalan pengurus jabatan perhubungan awam dan komunikasi Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) Azizi Azizan mengesahkan seksyen Pakej 3A projek Kedua Jambatan Pulau Pinang telah runtuh.

"Itu adalah bahagian yang menghubungkan jambatan kepada lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu," kata beliau kepada The Malaysian Insider dalam satu temu bual telefon.

Seksyen ini masih dalam pembinaan dan kontraktor sepatutnya melengkapkan dan menyerahkan bahagian yang selesai bulan depan, katanya.

"Kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan apabila ia berlaku tetapi kita telah mengarahkan dihentikan serta-merta ke atas semua kerja-kerja pembinaan berikutan kejadian itu," katanya.

Ia masih terlalu awal untuk menentukan punca keruntuhan tetapi JKSB akan menjalankan siasatan penuh mengenai kejadian itu.

JKSB juga akan mengeluarkan kenyataan penuh mengenai kejadian itu esok.

 


Struktur pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang di Batu Maung runtuh kira-kira jam 7 petang tadi

Struktur rasuk Palang( beam ) sepanjang 30 meter di jambatan kedua pulau pinang runtuh,dimaklumkan telah menghempap 2 buah kereta.

Setakat ini 2 pekerja warga asing dikejarkan ke Hospital Pulau Pinang kerana mengalami kecederaan parah. Pasukan keselamatan Bomba sedang berusaha mencari mangsa lain yang kemungkinan turut terperangkap.

2 buah kereta orang awam mungkin terperangkap bawah runtuhan di Batu Maung. Usaha mencari sukar kerana ditimbus sisa konkrit dan struktur besi.

Struktur yang runtuh dipercayai penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang yang sedang dalam pembinaan. Runtuhan berlaku di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu berhampiran Batu Maung.

Runtuhan struktur binaan di Jambatan P.Pinang kedua
BATU MAUNG: Sebahagian dari struktur jambatan kedua Pulau Pinang yang masih dalam pembinaan telah runtuh kira-kira jam 7 malam tadi.

Kejadian berlaku di kawasan darat di sekitar Batu Maung.

Menurut Penolong Pesuruhjaya Jabatan Bomba dan Penyelamat, Mohamad Shoki Hamzah, sebatang konkrit seberat lebih 1,000 tan serta berukuran 30 meter telah jatuh terhempap ke tanah.

Akibat runtuhan, sekurang-kurangnya sebuah kereta iaitu Perodua Kelisa telah disahkan tertimbus, namun masih tidak diketahui samada terdapat mangsa yang terperangkap atau tidak.

Sebuah kren juga digunakan bagi mengangkat batang konkrit tersebut. Menurut Shoki, pihak bomba juga dikejarkan ke lokasi sebaik sahaja kejadian itu berlaku.

Difahamkan juga, kerja-kerja pembinaan juga dihentikan buat sementara namun pembinaan pada bahagian lainnya tidak terjejas.

Sehingga setakat ini, punca sebenar kejadian masih tidak dapat diketahui.

Sementara itu, ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin yang berada di lokasi juga mengesahkan melalui laman Twitternya bahawa struktur sepanjang 30 meter itu telah runtuh.

Menurutnya Jabatan Bomba dan Penyelamat juga telah memberitahu lebih kurang satu atau dua kereta telah remuk akibat runtuhan.

Katanya lagi, pihak bomba juga sedang memulakan operasi menyelamat.


Menyusul lagi......

Kedahkini

terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh <b>di batu maung</b>

Posted: 06 Jun 2013 06:48 PM PDT

Terkini tragedi jambatan ke 2 (dua) Pulau Pinang runtuh di Batu Maung

susur jambatan penang runtuh 2013 2 terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh di batu maung

Mengenai perkembangan semasa tragedi jambatan kedua Pulau Pinang yang runtuh, Anggota bomba dan penyelamat masih meneruskan kerja untuk mengeluarkan mangsa yang terperangkap dalam runtuhan struktur melibatkan penyambung antara Jambatan Kedua Pulau Pinang dengan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu di Batu Maung

Jabatan Bomba dan Penyelamat dalam satu kenyataan yang disiarkan media mengesahkan terdapat seorang mangsa dalam kereta Kelisa yang terperangkap

Mangsa dikesan melalui peralatan kamera mencari dan menyelamat kira-kira pukul 12.30 pagi. Bagaimanapun, tiada sebarang pengesahan di buat mengenai keadaan mangsa

Sehingga kini jumlah sebenar mangsa yang terlibat masih tidak dapat disahkan dan dipastikan

jambatan kedua penang runtuh terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh di batu maung

Punca runtuhan

Menurut laporan awal, Ketidakstabilan besi penyokong pada struktur pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang dipercayai menjadi punca kepada runtuhnya struktur tersebut

Semasa kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan, didapati besi penyokong jambatan tersebut berada dalam keadaan tidak stabil dan akibatnya telah berlakunya runtuhan selepas itu

Video laporan berita

mangsa tertimbus runtuhan penang bridge terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh di batu maung

Harian Metro (Mymetro) menerusi laman Facebooknya memaklumkan Polis Pulau Pinang minta orang ramai hilang ahli saudara tampil mengesan mangsa tertimbus bawah runtuhan jambatan kedua yg masih belum dikeluarkan

Selain itu, mereka yang mengenali mangsa yang memandu atau memiliki Perodua Kelisa dengan plat pendaftaran 437 datang segera

jumlah mangsa kena runtuhan jambatan 2 penang terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh di batu maung

Satu mayat ditemui bawah runtuhan

Polis mengesahkan seorang mayat lelaki ditemui dalam keadaan terlangkup pada papan pemuka di dalam sebuah kereta jenis kelisa dalam runtuhan

 8 Jun 2013 -  Mayat lelaki yang terperangkap dalam timbunan runtuhan tanjakan konkrit Jambatan Kedua Pulau Pinang yang dalam pembinaan di Batu Maung,berjaya dikeluarkan pada pukul 8.45 malam, Jumaat

Dalam laporan yang disiarkan media mangsa dikenali sebagai Tajuddin Zainal Abidin berusia 45 tahun dan tinggal di Permatang Damar Laut, Bayan Lepas

Mayatnya ditemui dalam keadaan tunduk di tempat duduk pemandu dan keretanya remuk akibat dihempap tanjakan konkrit itu

Difahamkan, abang mangsa ada datang ke lokasi dan membuat pengecaman berdasarkan pakaian yang dipakainya itu adalah adiknya dan selepas mayat dikeluarkan, isteri mangsa sekali membuat pengecaman dan mengaku lelaki yang memakai pakaian itu adalah suaminya

mayat mangsa jambatan ke 2 penang runtuh terkini tragedi jambatan kedua 2 penang runtuh di batu maung

Kerja-kerja pembersihan lokasi berlaku runtuhan berkenaan sedang dijalankan dan ia akan diteruskan sehingga selesai

( 9 June 2013 ) - Operasi mencari dan menyelamat dihentikan

Operasi mengesan mangsa yang dikhuatiri masih terperangkap di bawah runtuhan tanjakan konkrit yang runtuh lewat petang Khamis lalu dihentikan pada pukul 6 petang semalam

Merujuk kepada laporan yang disiarkan media, keputusan itu dibuat selepas empat ekor anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang digunakan dalam operasi tidak menemui sebarang tanda bahawa terdapat mangsa yang terperangkap

Pasukan penyelamat yang masuk ke dalam runtuhan menerusi ruang-ruang yang ada juga tidak menemui sebarang kenderaan lain tertimbus di bawah runtuhan itu

Manjung Mari: Jambatan Ke2 Pulau Pinang <b>di Batu Maung</b> runtuh..

Posted: 06 Jun 2013 06:16 AM PDT

Apa yang tak kena, dan apa pula yang tak betul.... Lingkup 
wang rakyat....



Lihat melalui video





Nasib baik ini projek kerajaan Persekutuan,, buatnya Projek Kerajaan PR Pulau Pinang,, banyak la modal Utusan Malaysia...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved