Isnin, 24 Mac 2014

09 di Butterworth - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di Butterworth - Google Blog Search


MH370 - Kenapa Maklumat Ini Baru <b>Di</b> Sebarkan Selepas 4 Hari <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2014 04:41 AM PDT


KEMASKINI 10:25am 12 Mac 2014 - Panglima TUDM menafikan ada berkata sebagaimana yang didakwa dibawah -  

MH370 Patah Balik Ke Selat Melaka - Ini Maklumat Salah Lapor ! ( Panglima TUDM )

                                *****************************************


Sebelum ini memang saya elak dari membicarakan mengenai tragedi MH370 kerana akur dengan nasihat Jangan Sebar Spekulasi. Tapi bila dah masuk hari ke 5, saya jadi tertanya2 ...... sampai bila ? 

Kemudian bila terbaca artikel BH ini, saya tidak dapat menahan diri dari komen juga ( bukan spekulasi OK )

Operasi SAR ke Selat Melaka

Kuala Lumpur: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat MH370, digerakkan ke kawasan perairan Selat Melaka, berhampiran Pulau Perak, susulan ada isyarat yang diterima oleh Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Butterworth, ia berpatah balik ketika di ruang udara Laut China Selatan.

Turut menerima isyarat pesawat berkenaan berpatah balik sebelum dilaporkan tiba-tiba terbang dengan ketinggian paras 1,000 meter dari kedudukan asalnya 10,000 meter, adalah Unit Kawalan dan Pengawasan Trafik Udara di Singapura.
.
Pada malam kejadian, Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia Rodzali, mengesahkan pangkalan udara di Butterworth, mengesan isyarat kedudukan pesawat berkenaan yang berpatah balik menghala ke laluan asalnya ke Kota Bharu, Kelantan, sebelum dipercayai melalui ruang udara Pantai Timur dan Utara tanah air.

"Kali terakhir pesawat itu dikesan berada berhampiran Pulau Perak, di perairan Selat Melaka, pada jam 2.40 pagi oleh menara kawalan udara berhampiran sebelum isyarat hilang tanpa sebarang petunjuk," katanya.Kenapa pada hari ke 5 baru maklumat ini di sebarkan ? Kalau maklumat ini dirahsiakan(?) tapi waktu sama usaha SAR dijalankan sebagaimana maklumat, OKlah jugak tapi seingat saya mengikuti tragedi ini, selama 3 hari penuh tumpuan SAR hanya di Laut China Selatan.

Sejak kelmarin, ATM dan Tentera Nasional Indonesia dengan dibantu pasukan keselamatan yang terbabit dalam SAR, menjalankan gerakan mengesan pesawat berkenaan di perairan Selat Melaka dengan skop kawasan dibahagikan kepada lima zon pencarian membabitkan pelbagai pasukan.

SEJAK KELMARIN .... ? ?

Serius ni saya nak luahkan satu pertanyaan - Kenapa baru sejak kelmarin ? Kenapa tidak dari HARI PERTAMA ? ?

Saya tidak mahu buat spekulasi apa yang berlaku kepada MH370 tapi saya percaya BESAR MAKNAnya jika maklumat di atas disebarkan dari hari pertama lagi !

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved