Ahad, 23 Mac 2014

09 di jelutong - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di jelutong</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Mar 2014 03:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Spontaneous Thursday : Tol Bukit <b>Jelutong</b> - UtaraSelatan

Posted: 05 Mar 2014 09:36 PM PST

Setiap kali nak keluar pergi kerja, mesti aku sangkut kat tol Bukit Jelutong. 
Kalau dahulunya aku tinggal di Saujana Utama, Sg Buluh, kesesakan akan berlaku di 2 lokasi iaitu di persimpangan lampu isyarat flyover Gurthrie dan Tol Bukit Jelutong. Bayangkan kesesakan pagi tersangat lah horror kadang kala membawa sehingga ke kawasan perumahan Alam Budiman panjangnya. Hari hari my wife kena harungi semua ini semasa mengandungkan cik Fea. Sian dia. tapi alhamdulillah, selepas 6 bulan, aku berpeluang pindah ke Bukit Jelutong, at least kalau sangkut sesak pun dekat tol Bukit Jelutong saja.
Semenjak aku bekerja di tempat baru. Shift kalau ikut musim Daylight saving, aku kena masuk kerja pukul 8pg. Jadi kalau keluar rumah dalam pukul 7 lebih skit, for sure sangkut.
Seriously aku tak paham struktur pembinaan jalan kat Malaysia ni. Aku pasti diorang dah buat bancian terlebih dahulu sebelum membuat penambahbaikkan jalan. Sebagai contoh, tol ada 6 lorong, 2 lorong tiket, 2 lorong touch N go dan 2 lorong smart tag.  Kalau dahulu, bila lepas saja Tol. ada 2 exit, satu lorong menghala ke KL/KLIA/Putrajaya/Subang dan satu lagi mempunyai 2 lorong menghala ke Klang. Kajian aku pada waktu pagi ketika boring sangkut kat jam sambil mendengar HotFM, 98% kenderaan menghala ke KL manakala 2% menghala ke Klang. Kalau difikir secara deep lalu tenung 2 exit itu dan jeling jeling pada kereta awek sebelah kanan, lorong yang sedia ada memang tidak masuk akal.
Jadi tahun lepas, berlaku penambahbaikkan jalan di lorong menghala ke KL/KLIA/Putrajaya/Subang. satu lorong dibesarkan jadi 2, satu menghala ke KL/Subang dan lagi satu menghala ke Putrajaya/KLIA. Seperti biasa, bottleneck tetap berlaku pada lorong tersebut cuma, ianya kurang sedikit dari sebelum ini.
Aku berpendapat, bahawa lorong ke KL/Putrajaya ini perlu di perluaskan lagi menjadi 3 lorong, dimana 2 lorong menuju ke KL/Subang, dan satu menghala ke Putrajaya/KLIA, kerana peratus kenderaan ke KL lebih tinggi. 
Walauapapun, esok adalah hari terakhir aku akan tempuhi kesesakan distu. Minggu hadapan aku dah start masuk pukul 7pg, jadi 6 lebih aku dah kena keluar rumah. Yehaa..
Semoga korang tabah mengharungi kesesakan ini. Harap maklum.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved