Isnin, 10 Mac 2014

09 di kepala batas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

09 di kepala batas - Google Blog Search


Catatan Sahabat Kecil: Kisah Nafees <b>di</b> Hospital <b>Kepala Batas</b>

Posted: 15 Feb 2014 09:58 PM PST

Assalamualaikum...

Sebelum aku berceloteh dengan panjang lebar biarlah aku tarik nafas sikit dulu....fuuuuhhhhh...
Dah lebih 2 bulan blog ni bersarang rupanya..apa nak jadi la dengan  blogger ni kan..maleh sungguh gamaknya...heheh
Maafkan aku duhai blog...duhai pembaca semua ( ada ke yang baca?), tak berkesempatan kerana orang baru yang di tunggu2 dah pon lahir menjenguk dunia tanggal 18 November 2013 yang lalu..Alhamdulillah segalanya dipermudahkan olehNYA...
Maka ini lah babynya...

Kronologi kelahiran Nafees

17 November 2013 malam..aku mengadu kat En.hasben sakit pinggang yang amat sangat, walaupon beberapa bulan kebelakangan ni memang sakit pinggang dek kerana dah tak tertanggung lagi berat bayi yang semakin hari semakin membesar..En. Hasben kata bersabar cuba tukar2 posisi baring..Alhamdulillah terlelap jua aku akhirnya...

18 November 2013
9 pagi - Membuat routine check up baby di Klinik Kepala Batas..seperti biasa menunggu hampir lebih kurang 40 minit baru dapat jumpa nurse yang bertugas..(biasalah kan klinik kerajaan..heheh)..
Derang tanye ade sakit pape ke memandangkan due kelahiran nafees sebenarnye 26 November, dah dekat dah tu..aku pon habaq la just sakit belakang..sakit biasa la tu kan pada ibu2 yang mengandung...Pagi time p klinik tu seyes xde sakit langsung pon...Alhamdulillah..tapi....jeng jeng jeng...

Waktu lunch - Singgah sat kat warong di Bertam Perdana beli lunch..pergghhh ada tempoyak...aku pon cedok 2-3 sudu ke dalam nasi aku...sampai je di rumah, terus bedal tempoyak dulu..rassa puas hati sebab akhirnya dapat gak makan tempoyak...En.Hasben masa ni dah p opis dah, tinggal lah aku dengan Irfan..

2.30 petang..Perut start memulas..aku pasti dah ni bukan kerna makan tempoyaknye pasal, bukan sebab nak yak ...sakit yang datang 15 minit..pastu datang balik sakitnya..aku terus angkat wuduk, sembahyang zohor..tak larat nak sembahyang seperti biasa, terpaksa sembahyang duduk sambil menahan sakit...
2.57 petang- misscall dari mak..tak sempat nak angkat..(mak dapat rasa agaknya yang anaknya dalam kesakitan...ko panjangkanlah umur ibuku ya Allah...amin)

3.15 petang- call En.Hasben cakap dah tak tahan sangat sakitnya..
3.30 petang- tiba di Wad Bersalin Hospital Kepala Batas...cek2 dah 3 cm bukak..MasyaAllah..masa ni sakit dia semakin kerap berulang..10 minit die mai...

5.00 petang - kali ni aku tak mampu nak berjalan2 sekitar wad untuk mempercepatkan proses kelahiran, sakit yang amat sangat..aku cuma duduk di tepi katil sambil memegang kuat kerusi menahan kesakitan, mulut tak henti2 berzikir, berselawat dan sebagainya..En.Hasben dapat temankan sekejap sebelum dia disuruh untuk menghantar irfan pulang sebab En.Hasben dapat temankan aku sampai ke bilik bersalin nanti, kang kalau irfan ada kang, takut dia buat bising pulak nanti...
Terdetik nak membaca Surah Yasin..selesai je baca, nurse tanya aku ok ke x..aku pon cakap lah..dah tak tahan lagi dah ni...huhuhu...dah la masa tu nurse tu sorang je yang ada kat wad tu, yang lain aku xtau p mana..die pon cepat2 suh aku baring, pindah ke katil bersalin..makcik cleaner datang mai tolong aku time tu..
Yang lawaknya, time derang nak tolak aku ke bilik bersalin tu, time tula baru nak on lampu, nak prepare everything..( punya la nak cerita kat sini, takda orang pon kat hospital ni..lagipon sebenarnya kalau ada kes2 yang kritikal memang derang akan terus hantar ke Hospital Seberang Prai..sebab kat HKB ni takda doktor pakar pon...jadi nak di jadikan cerita, aku je la sorang dalam bilik bersalin tu, bilik2 bersalin yg lain semuanya kosong, gelap gelita..huhuhu..

Pukul 6 petang aku sampai kat bilik bersalin tu, terus dah rasa nak teran dah..nurse siap mintak tolong makcik cleaner tu suh p panggil nurse lain suh temankan dia...hahaha..aku time tu dah rasa nak teran habis dah..En.hasben tak sampai lagi time ni, kaki aku dah menggigil menahan sakit, budak kat dalam perot ni dah tak sabar2 nak jenguk dunia...bila nurse suh teran je, aku terus gunakan semua kudrat yang ada...

Muhammad Nafees Isham Mohd Nadzri
beberapa minit selepas di lahirkan..( mata sepet tui..heheh)

Alhamdulillah genap 6.10 petang, Nafees di lahirkan..berat 2.91 kg, 53 cm

habis je kes kelahiran Nafees, sambil die tolak katil aku, die tutup bilik bersalin tu, off lampu....hahaha

Tu lah dia Hospital Kepala Batas....terima kasih kat nurse yang tolong sambut bayi aku...terima kasih kat makcik cleaner jugak yang bantu nurse tu..terima kasih kat HKB...aku bersyukur kerana servis yang di berikan sangat baik...
Terima kasih buat En.hasben sebab sempat walaupon terkejar2 datang melihat kelahiran putera nya yang kedua....terima kasih buat mak dan ayah...terima kasih  jua pada yang mendoakan..terima kasih semua...

Nafees selepas 14 jam di lahirkan

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved