Isnin, 5 Mei 2014

09 di Butterworth - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Butterworth - Google Blog Search


Landskap Siasah: 1 Mei <b>di Butterworth</b>- Pekerja perlu bersatu <b>...</b>

Posted: 01 May 2014 06:30 AM PDT

Himpunan Pekerja Bantah Kenaikan Harga Barang dan GST telah diadakan di Butterworth dengan jayanya walaupun kedengaran halangan pihak polis terhadap wakil-wakil union pekerja dan NGO untuk hadir.
Himpunan aman ini memang tidak seramai himpunan di Kuala Lumpur hari ini. Namun ada sedikit nilai mesej berlainan yang mungkin boleh dihebahkan kepada rakyat.
Wakil MTUC, pekerja, NGO yang membela hak rakyat dan kaum pekerja berucap betapa perlunya pekerja memahami hak mereka serta sedar peranan pekerja membawa kemakmuran di bumi Malaysia. 
Pekerja yang rata-rata masih berpendapatan isi rumah rendah walaupun kerajaan mengumumkan kenaikan pendapatan isi rumah saban tahun. 
Pekerja perlu faham apa itu GST dan mengapa ia dianggap bakal meranapkan ekonomi pekerja walaupun dalam aspek lain ia juga merupakan kaedah pencukaian yang efisyen. Dengan masalah rendah pendapatan, kos barangan dan kuasa membeli yang rendah, GST hanya menjadi barah kepada ekonomi negara.
Himpunan ini juga mendesak cola pekerja swasta sebanyak RM 300 serta kadar gaji minimum sebanyak RM 1500 sesuai dengan kadar harga barang hari ini.
Dalam hal cuti bersalin juga, kadar 60 hari untuk pekerja swasta adalah kadar sejak merdeka dan ia sudah ketinggalan zaman. Zaman berubah, manusia perlu meninggalkan menjadikan manusia bernama pekerja sebagai komoditi bertukar menganggap mereka sebagai insan yang memakmurkan negara.







Jumpa Ong Jing Cheng, Kin Yin (aktivis Dapur Jalanan Pulau Pinang) dan kawannya di Himpunan Pekerja 1 Mei di Butterworth pagi tadi.... perlaksanaan GST tanpa menimbang keupayaan isi rumah dan kadar gaji pekerja swasta yang masih rendah hanya akan membawa pekerja bawahan ke lembah kesengsaraan.

09 di Batu uban - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu uban - Google Blog Search


SEJARAH WARISAN SEBERANG PERAI DAN PULAU PINANG

Posted: 04 May 2014 12:28 AM PDT


800px-Penang_Museum_historical_painting_M141b
Maka Sultan telah mengatur rancangan nya untuk menyerang Inggeris dengan menyiapkan Angkatan Perangnya yang berpusat di Kg Kota.Senjata-senjata dipersiapkan dari "kilang-kilangnya" di Pekan Darat .Pahlawan-pahlawan dan panglima-panglima perang serta para perajurit-perajurit telah bersiap siaga untuk bertempur dimedan "jihad menentang kafir" kerana mereka bukan sahaja dari Angkatan Kedah malah telah dibantu dari para kesatria Melayu  dari Aceh, Perak,Patani,Johor malah dari Brunai,Kepulauan Mindanao dan Illanun.
Perang ini amat penting demi mempertahankan satu lagi bumi Melayu dari jatuh ketangan penjajah….bererti hidup dan mati Kedah seterusnya dan Nusantara ini seanteronya.
…Maka dengan 1,000 buah perahu-perahu telah dipersiapkan untuk menyerang Pulau Pinang dari Kuala Perai……….
Sehingga sekarang masih terdapat kesan peninggalan bangunan lama 1800an Hospital,Pejabat Pos,Pejabat Pertanian,Pejabat Town Council,Polis ,Gereja dan bangunan persendirian semasa pentadbiran British seperti di Jalan Pantai atau pantai Road, Sekolah Convent Butterworth,Kilang Memprosese Bijih Timah (Malaysian Smelting Corporation) Lapangan Terbang RAAF atau Pengkalan TUDM sekarang ini,Taman Robina dan Bangunan unik seperti "Piring Terbang" di Kolej Vokasional Butterworth di Telok Air Tawar.
Di Era sebelum merdeka dan saat menghampiri Kemerdekaan pada 1950an banyak peristiwa sejarah di Butterworth seperti Perishtiharan Pemuda Merdeka di Dataran  Pemuda Merdeka di Butterworth, Pulau Pinang atau dahulunya dikenali sebagai padang British Recreation Club (BRC) pada 1958 yang di Ketuai oleh Ketua Pemuda UMNO  ketika itu Dato' Hj Ahmad Badawi ketika itu  dan juga persidangan para Alim Ulama dimana banyak organisasi awal dari Seberang Perai menjadi pengasas utama keahlian PAS. Dimana  kejayaan Persidangan Persatuan Ulama Se-Malaya di Butterworth pada 24 November 1951 menjadi detik penting dalam sejarah Islam di negara ini kerana ... seperti dalam Wilkipedia Parti Islam Se-Malaysia menyebutkan juga  bahawamaka  PAS telah ditubuhkan secara rasmi hasil dari perhimpunan atau muktamar tersebut, yang antaranya turut disertai oleh Kelab Melayu Bagan dari Seberang Perai,Perikatan Melayu Bersatu dari Seberang Perai dan Pulau Pinang dan lain-lain badan kebajikan, kelab atau jamaah terutamanya dari Seberang Perai dan Pulau Pinang.
The Kapitan Keling Mosque on Pitt Street was named after 'Captain Kling', the headman of the South Indian community, who was appointed by the British administration on 1801.
The first mosque on the site, the predecessor of the present Kapitan Keling Mosque, was a small "Chulier Mosque" which appeared on a map of 1798.
Oral tradition names the founder of this attap mosque as Major Nador Khan, an East Indian Company sepoy, who was popularly called To' Nadok Berkajang Kain. (Abdul Kahar, 1974; unpaged) ^
3) Zakry Abadi dalam Pembangunan Pulau Pinang ,1994.
5) Parti Islam Se-Malaysia  http://ms.wikipedia.org/wiki/Parti_Islam_Se-Malaysia
nasronhashim.blogspot.com/.../penubuhan-persatuan-islam-se-malaya.html
7) Dataran perakam sejarah ) utusan.com.my/utusan/nfo.asp?y=2007&dt=0822&sec=Rencana&pg=re_05.htm -

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


DAP Jangan &#39;Buat-Buat Lupa&#39; Konsert Arak RM3 Juta <b>Di Batu</b> <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2013 12:49 AM PST

Ia terbuka dan bukan untuk ahli parti itu semata-mata. Pelbagai juadah telah dihidangkan, semuanya makanan dan minuman HALAL bagi membolehkan semua lapisan rakyat meraikannya bersama-sama dalam semangat 1Malaysia.

Bagi memeriahkan acara, sebuah badan korporat, Mega Ultimate telah memaklumkan pada penganjur bahawa mereka mahu membawa penghibur terkenal dari Korea, Psy, untuk memeriahkan sambutan tersebut.

Apatah lagi bila fenomena Gangnam Style cukup hebat melanda penggemar muzik di seluruh dunia termasuk di Malaysia.

Kalau tak masakkan DAP melancarkan sebuah klip video parodi lagu itu dalam satu majlis besar-besaran di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tajuk lagu Gangnam Style itu diubah menjadi Ubah Roket Style…majlis pelancaran video parodi itu boleh diikuti DI SINI

Di sini menunjukkan yang DAP juga peminat tegar Psy dan lagu Gangnam Style itu, sebab itu mereka memilih lagu berkenaan untuk diubah dan dijadikan alat untuk memancing pengundi mereka.

Alih-alih bila Psy membuat persembahan semalam, mereka pula yang meroyan tak tentu pasal.

Sepatutnya mereka malu sendiri kerana merekalah parti politik pertama yang memulakan polemik Psy ini.

Mereka sepatutnya berterima kasih pada Psy kerana sekurang-kurangnya penyanyi berkenaan tidak mengambil tindakan mahkamah kerana mereka telah melanggar hak cipta penyanyi itu dengan 'mencedok dan mengubah' lagu tersebut sesuka hati mak bapa mereka!

Berbalik kepada isu berkenaan, DAP jangan lupa yang perangai mereka lebih teruk dan lebih jijik kerana menganjurkan program bersama dengan sebuah syarikat arak untuk mengadakan konsert di Batu Feringghi pada November lalu.




Eh…lupa dalam konsert arak di Batu Feringghi itu, lagu Gangnam Style pun ada tau…meh kita tengok jap…

Dari segi matematik, ia cukup mudah.

Persembahan Psy di rumah terbuka Tahun Baru Cina semalam adalah SALAH kerana ia anjuran Barisan Nasional.

Tetapi konsert arak di Batu Feringghi TAK SALAH kerana ia program kerajaan DAP.

Itu saja, checkmate!

Sign up free email newsletter

Stay Updates with this Blog. Get Free email newsletter updates, Enter your Email here:

Don't forget to confirm your email subcription

Leave a Reply to this Post

09 di jelutong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di jelutong - Google Blog Search


Ngauman terakhir Harimau <b>Jelutong di</b> Parlimen <b>...</b> - Rakyat Marhaen

Posted: 18 Apr 2014 01:54 AM PDT

Karpal Singh dikenali kerana ucapan berapi-apinya di Dewan Rakyat sehingga membuatkannya digelar "Harimau Jelutong".

Malah, dalam penampilan terakhirnya di Parlimen, veteran politik 74 tahun itu nyata tidak mengecewakan walau berucap daripada atas kerusi roda.

"Ikut apa yang ada dalam perlembagaan. Undang-undang yang utama dalam negara ini bukan standing order. Standing order boleh disuspend-kan. Ada peruntukan. Boleh menggunakan budi bicara. Kenapa Tuan Yang di-Pertua tidak mahu menggunakan budi bicara itu?

"Ini kali yang kedua di mana kelakuan hakim-hakim ada disebut dalam Dewan yang mulia ini. I, dengan izin to move on similar motion against the chief justice, the former Chief Justice Tan Sri Zaki. Nothing happen.

"Kenapa? Adakah dewan ini takut daripada hakim-hakim? Tidak berani untuk berbahas kelakuan hakim-hakim? So apa yang saya nyatakan tadi Tuan Yang di-Pertua? Jangan main-main, jangan," katanya.


Perkara itu antara 'ngamaun' terakhir Karpal pada 10 April lalu – 36 tahun selepas beliau kali pertama melangkah ke Parlimen untuk kali pertama sebagai anggota Parlimen Jelutong.

Karpal mencelah terhadap keputusan speaker menghalau Azli Ali (PKR-Gombak) dab Hanipa Maidin (PAS-Sepang) daripada dewan, ekoran usul berhubung hakim Mahkamah Rayuan.

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2014 11:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kebakaran <b>di</b> Bukit Relau / <b>Bukit Jambul di</b> Belakang USM

Posted: 10 Mar 2014 07:16 PM PDT

Assalamualaikum u olls semua,

Selain kita rakyat Malaysia sedang bersedih dan pasrah menantikan berita terkini mengenai #MH370 kami di USM Penang juga sedang berduka dan tidur dalam kerisauan kerana bukit Relau/Bukit Jambul yang terletak di belakang RST USM mengalami kebakaran hutan sejak Ahad,  9 Mac 2014 yang lalu.

Kepada penghuni Restu,  Tekun dan Saujana dan kawasan sekitarnya,  depa dapat menghidu bau asap yang amat kuat.  Even kalau u olls berjalan di area Stadium dan Aman Damai / Indah Kembara pun u olls dah boleh bau asap kuat tu.  Api kebakaran hutan yang masih lagi menyala pada malam Isnin,  10 Mac kelihatan macam lava gunung berapi u olls.  Siapa yang tengok dari jarak yang dekat akan merasa HORROR okay.

Laporan kepada pihak Bomba dan Jabatan Keselamatan USM telah dibuat.  Saya sendiri menelefon pihak BOMBA dan mereka mengesahkan bahawa unit bomba khas telah ditugaskan untuk berjaga di kawasan kebakaran untuk 24 jam.  Buat masa ini,  jarak kebakaran dengan kawasan kediaman terdekat masih lagi dalam jarak (jauh) yang selamat.  Thank god to that.  Tapi asap masih teruk.  Saya tak tau la macam mana students semua tidur malam-malam.  Apatah lagi they olls yang ada masalah asthmatic.

Kepada rakan pelajar dan juga staf,  pihak Jabatan Keselamatan USM sentiasa memantau situasi ini dan sekiranya berlaku sebarang petunjuk / kejadian kecemasan,  terus call 04-653 4999 dengan kadar segera.

I hope kebakaran hutan ini dapat ditangani dengan segera.  And kita semua jom la berdoa untuk hujan.  Please please please.  Rumput rumput kat USM pun dah nampak macam padang savana Africa dah.

Here i post some of the pictures taken by USM students posted on their Facebook and Twitter!

ps/  cepatlah hujan...selalunya by Mac and April.......USM akan penuh dengan bunga bunga :(

Love,
Jumie Samsudin

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2014 11:13 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Sep 2013 11:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Sep 2013 11:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEPETANG <b>DI</b> KOMPLEKS <b>BUKIT JAMBUL</b> DAN BERBUKA <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2013 02:52 AM PDT

ESTRANGE 'a' - merenggangkan; renggang ( tidak rapat atau mesra lagi)
ESTRANGEMENT 'n' - kerenggangan
Hello and Assalammualaikum semua!!! Apa Khabar? Nampaknya lebih kurang seminggu jer lagi seluruh umat Islam akan menyambut kedatangan Syawal yang indah. :) Bagaimana dengan persiapan hari raya anda? Semoga semuanya berjalan lancar dan aman jer okay. 
Pasti ramai dah yang keluar membeli belah dan buat biskut raya bagi menyambut Syawal nanti. Saya pun berkesempatan juga untuk keluar membeli sedikit barang bagi persiapan raya pada hari Sabtu yang lalu bersama suami, mak dan anak saudara di komplek Bukit Jambul/Mydin/Kamdar, Penang
Amboi!! ramainya orang, tak terkata. Sesak dan berhimpit-himpit juga, namun itulah suasana sebenar yang berlaku tak kira di mana-mana saja terutama sekali di pusat-pusat membeli belah bila dekatnya Syawal. Ya la, ramai lagi rakyat Malaysia yang suka membeli- belah di minit-minit akhir.:) Umm.. mungkin inilah nama semangat nak raya sakan kot. Hee Hee
Nampaknya, sejak pasaraya Mydin di buka dalam kompleks Bukit Jambul ni, makin 'happening' sungguh suasana di sini. Kira okaylah kan, bagus juga untuk mereka yang berniaga di situ dan bagi pelanggan pula kita mempunyai lebih banyak pilihan untuk memilih dan membeli. Syokkan!! siap duit ja. :)
Dalam musim raya ini, kedai-kedai/ butik yang menjual bajulah yang penuh dengan orang ramai. Di tingkat 1 saja penuh berderet dengan kedai/butik menjual baju kurung pelbagai jenis khususnya. Rambang mata dan..stressED sungguhlah. LOL. Mana tak nye, semua kedai rasa nak masuk tengok Hee Hee.. Tak dinafikan, baju-baju kurung zaman la sungguh cantik sekali. Terkilan juga sebab, sejak 14 tahun yang lalu saya dah tak boleh memakai baju kurung lengkap sekali dengan kainnya. Maklumlah, sejak dah berkerusi roda ni, kenalah suai padankan baju dan seluar yang sesuai saja. Jenis baju labuh dan kain sarung dah tak relevan dengan keadaan saya yang sepanjang masa terbaring dan duduk atas kerusi roda ja. Walaupun begitu keadaannya, ianya tetap tak mematahkan semangat dan seronok juga sebenarnya dapat membeli baju untuk insan tersayang yang lain. Hee Hee.
Dah penat 'bershopping' akhirnya kami berbuka puasa di restoran white coffee dalam komplek Bukit Jambul ni.
Anak saudara, adik Sufee dah letih dan kelaparan. Suami, membeli 'waffle' kegemaran adik Sufee yang disapu dengan coklat. Sebenarnya, waktu sampai di sini, kami terus ke restoran untuk buat 'reservation' dulu bagi berbuka puasa.  Entah ler, setiap ketika adik Sufee dok mengaak pi restoran untuk makan dan tanya kami, 'kenapa tak pi makan la ni?'. jenuhla nak menjawab yang sekarang ni bulan puasa kat dia. :_
Dah sampai waktu berbuka puasa. Memandangkan kami dah tempah meja awal, jadi makanan dan minuman semua dah sedia terhidang atas meja. Tak macam meja lain yang masih kosong walaupun dah masuk waktu berbuka. Moral of the story, buat tempahan awal dan jangan asyik bershopping ja.
Well, melalui pengalaman yang lalu lah maka kami beringat nih.. Jangan marah haa..!!!

Antara minuman yang kami pesan:-
Chocolate Iced Blended - rm7.30
2 iced water - rm1.60 (each rm0.80)
Sebenarnya menu makanan untuk berbuka puasa di sini cuma ada 4 set jenis makanan saja untuk di pilih. Ini kerana mereka tidak cukup staf pada waktu tersebut. Tetapi di waktu lain, menu makanan masih macam biasa dan dim sum halal pun ada. Bagi pilihan minuman pula tidak terhad, semua yang ada dalam menu boleh di pilih.
Oleh sebab tak banyak pilihan makanan, kami telah memilih keempat-empat set yang ada di situ. :)

Inilah hidangan yang paling sedap sekali antara semua. Sangat lazat tak terkata. Anda perlu mencuba set ini sekiranya anda berkunjung ke sini Okay!! Dengan sotong dan udang yang besar serta kek ikan di masak bersama sambal nyonya style memang ummpphh!! terangkat beb!!!
Ayam yang dimasak bersama sambal tom yam. Mak ambil set ni dan sedap katanya. Ia membangkitkan selera dan memberi rasa kesegaran diawalnya dan tidak mual di akhirnya.
Bukannya tak sedap. Tapi sebab ianya masak kari, jadi rasa nak mugal sikit untuk halwa tekak saya. Hee Hee. Memang kari ni lain dari yang biasa. Ianya masak kari ala nyonya dan yang best tu ada daun pudina segar diletakkan dalam kuahnya, jadi rasa segar sangat bila mengunyah daun tu. Just hope, mereka letak lebih lagi daun pudina yang segar tu. ;)

Apa yang istimewa tentang nasi lemak ni ehh? Tentulah sambal dan ayam goreng berempahnya. :)
Bagi penggemar nasi lemak, bolehlah cuba set ni. 
Di bawah ni pula adalah beberapa keping gambar dari 3 tahun yang lalu diambil sewaktu menjamu selera di sini. Betul, saya dah beberapa kali menjamu selera di sini. :)

Terima Kasih kerana sudi singgah di blog saya ini serta jangan lupa untuk 'follow' blog saya selalu okay!!
Saya TIDAK dibayar oleh mana-mana pihak berkenaan perkara di atas ini.

Pemandangan <b>Bukit Jambul</b> dan Teraseringnya - Rental Mobil <b>di</b> bali

Posted: 09 Jun 2013 05:05 PM PDT

membicarakan obyek wisata di bali memang seakan tidak ada habisnya dari wisata pantai, wisata alam danau, wisata alam bawah laut dan wisata sawah dengan teraseringnya. salah satu obyek wisata pemandan terasering yakni di bukit jambul.berlokasi tak jauh dari Gunung Agung yang merupakan bagian dari wilayah Kabupaten Karangasem, bila ditempuh dari bandara menggunakan jasa sewa mobil di bali  atau rental mobil di bali kira kira 2,5 jam untuk mencapai bukit jambul.

bukit-jambul-sewa-mobil-di-bali-2

Bukit Jambul pertama kali di sebutkan pada saat invasi Belanda ke Indonesia oleh seorang wisatawan yang melihat sebuah bukit tinggi berdiri di sebelah selatan jalan utama yang menghubungkan Kabupaten Klungkung dan Besakih. Di puncak bukit terdapat sebuah pura yang disebut Pura Pucak Sari yang dikelilingi oleh pepohonan besar. Sementara, di bawah kompleks pura terdapat panorama persawahan yang memukau. Ini membuat pepohonan terlihat seperti jambul.

bukit-jambul-sewa-mobil-di-bali bukit-jambul-sewa-mobil-di-bali-1

ketinggian 500 m diatas permukaan laut (dpl) membuat Bukit jambukl mempunyai hawa yang begitu sejuk. Pemandangan alam yang tersaji di sekelilingnya begitu menakjubkan, sangat indah, dan menawan. Dari atas Bukit Jambul wisatawan akan disajikan pada hamparan perbukitan serta perpaduan sawah yang berumpak-umpak (terasering). Sementara di pemandanganyang lain terlihat eksotisnya laut lepas yang sangat jelas terlihat dari atas bukit. Demikian juga, gugusan pulau Nusa Penida yang tampak begitu jelas dan indah.

Obyek wisata bukit jambul sudah terkenal sejak dahulu, karena bukit jambul merupakan tempat persinggahan ketika berwisata menuju pura Besakih. sehingga ketika akan mengunjungi Pura Besakih dengan melewati Kabupaten Klungkung, maka secara otomatis akan melewati Bukit Jambul.bukit-jambul-sewa-mobil-di-bali-3

Bukit jambul selain menawarkan pemandangan alam yang eksotis dan natural di sini juga banyak terdapat warung dan restoran. sehingga ketika anda berkunjung disini bisa menikmati makanan dan coffe shop sambil melihat pemandangan dari bukit jambul. Tempat parkir yang luas juga tersedia memudahkan bagi pengendara mobil  baik itu mobil pribadi atau sewa mobil di bali untuk berhenti disini.

apabila anda hendak berkunjung ke pura Besakih dan menggunakan jasa sewa mobil di bali atau rental mobil di bali kami. berhenti di wisata bukit jambul ini akan sangat mengasikkan bagi wisatawan,

selama Berlibur.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Anak Sungai Derhaka: Video Calon Ketua Cabang dan <b>...</b>

Posted: 04 May 2014 10:07 PM PDT


Pemilihan di PKR Nibong Tebal ini sememangnya dijangka akan berlaku kekecohan oleh ramai individu yang bergiat aktif dalam PKR Pulau Pinang dan ianya telah berlaku semalam..

Puncanya hanyalah kerana ada calon yang mahu menang mudah kalau boleh tanpa pertandingan yang belum tentu menjamin kemenanganya..

Sebabnya dalam pemilihan yang lalu juga beliau menerima laluan mudah untuk jawatan Timbalan Ketua Cabang bilamana 'suara dari satelit' atau 'wahyu' diturunkan kepada pencabarnya supaya menarik diri..

Kerana gagal memujuk calon yang akan menentangnya dalam Pemilihan itu, beliau cuba menggunakan pihak yang lebih atas untuk memujuk penentangnya supaya memberikan dirinya laluan..

Cubaan memujuk menggunakan pihak atasan gagal bilamana calon yang menentang kekal dengan pendirian untuk bertanding.

Oleh itu satu lagi cubaan dilakukan, kali ini menggunakan individu dalam parti yang jauh lebih besar pengaruhnya..

Malangnya 'suara dari satelit' yang menyampaikan 'wahyu' diputuskan tiba-tiba oleh penerima wahyu..

Kata pemutusnya.. "Hang bagitau kat XXXX lepas Pemilihan ni, call semula...." seterusnya hand phone ditutup (off) terus..

KUALA LUMPUR: Proses pemilihan PKR cabang Nibong Tebal bertukar kecoh apabila keputusan pengundian dibatalkan gara-gara terlebih undi. 
Semuanya bermula kira-kira jam 6 petang apabila pihak Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) ingin membuat pengiraan undi di dalam bilik khas, di dewan JKKK Simpang Tiga, Nibong Tebal. 
Bagaimanapun, tindakan itu dibantah anggota parti sehingga mencetuskan perang mulut.
Pertikaian tersebut kemudiannya berlarutan sehingga jam 10 malam apabila keputusan pengiraan diumumkan ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tambun, Law Choo Kiang, mendapati senarai daftar pengundi dan jumlah kertas undi yang diperolehi tidak sama. 
Difahamkan, jumlah kertas undi yang diterima adalah 838 berbanding senarai daftar undi sebanyak 671. 
Calon ketua cabang, Datuk Mansor Othman, berang apabila permintaannya supaya JPP membuat pengiraan undi semula ditolak, menyebabkan berlaku rusuhan kecil di dalam dewan. 
Kemarahan Mansor menyebabkan lebih 50 pengikutnya yang berada di dalam dewan bertindak menendang meja dan kerusi serta memaki JPP dan pengikut calon ketua cabang lain. 
Mansor kemudiannya ditenangkan anggota PKR sehingga menyebabkan Law mengambil langkah drastik dengan terus menghubungi pengerusi JPP,Datuk Johari Abdul untuk mengawal keadaan. 
Law yang juga Speaker DUN kemudiannya memaklumkan kepada ketua pengawas keputusan yang diperolehi daripada Johari. 
Sejurus ketua pengawas memaklumkan pembatalan keputusan, dewan berkenaan tiba-tiba terputus bekalan elektrik selama tiga minit sehingga menyebabkan suasana menjadi kacau bilau. 
Bagaimanapun, Law didapati menghilangkan diri selepas bekalan elektrik pulih seperti biasa sekali gus menimbulkan tanda tanya kepada ahli parti itu. 
Cabang Nibong Tebal menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara S Sanjeeviramah, Mansor dan penyandangnya, Maktar Shapee ~ AstroAwani

Berikut adalah videonya...
Nasib baik depa sepak kerusi dan meja.. kalau sepak tong undi samalah perangai depa tu dengan calon UMNO yang kalah masa menentang DS Wan Azizah di Permatang Pauh dulu.. kah..kah..kah...

BLOG PENANG: 09 <b>di nibong tebal</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2014 03:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di nibong tebal</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Mar 2014 03:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DIALOG RAKYAT: Lelaki parah ditembak 3 das <b>di Nibong Tebal</b>

Posted: 20 Jan 2014 10:20 PM PST


Seorang lelaki berusia 40 tahun cedera parah selepas ditembak oleh seorang lelaki yang menaiki kereta di hadapan sebuah rumah di Taman Sintar Indah, Jawi, di Nibong Tebal, semalam.
  
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata dalam kejadian pukul 5.20 petang itu, mangsa bersama rakannya berumur 33 tahun dipercayai sedang menunggu seseorang di hadapan rumah berkenaan sebelum sebuah kereta dinaiki dua lelaki berhenti berhampiran mereka.
  
"Seorang daripada lelaki di dalam kereta jenis Proton Wira itu melepaskan tembakan ke arah mangsa yang mana dua das tembakan mengenai bahu dan satu di kaki kiri mangsa, bagaimanapun rakannya terselamat.
  
"Kejadian itu berlaku dengan pantas dan sebaik suspek melepaskan tembakan mereka terus memecut kenderaan itu," katanya kepada pemberita di tempat kejadian di Nibong Tebal.
  
Katanya mangsa yang mengalami kecederaan parah dihantar ke Hospital Sungai Bakap untuk rawatan dan dia dilaporkan dalam keadaan stabil.

Mazlan berkata berdasarkan siasatan awal, dua suspek yang menaiki kereta itu dipercayai mengekori mangsa dan rakannya sebelum bertindak menembak mangsa di hadapan rumah itu.
  
"Pemeriksaan di lokasi kejadian turut menemui tiga kelongsong peluru," katanya.
  
Mazlan berkata mangsa dan rakannya itu yang berasal dari Banting, Selangor dipercayai baru tiba di Pulau Pinang pagi ini bagi menguruskan beberapa urusan.
  
Katanya siasatan lanjut masih dijalankan dan setakat ini polis menahan seorang lelaki iaitu rakan mangsa yang bersamanya di tempat kejadian berikutan keterangan yang diberikan mengelirukan dan diragui.
  
"Berdasarkan maklumat kita, rakan mangsa yang ditahan itu mempunyai tiga rekod jenayah lampau membabitkan pemalsuan dokumen, curi kenderaan dan dadah," katanya.-Bernama

09 di seberang jaya - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

09 di seberang jaya - Google Blog Search


tak lebih 4000 hadir ceramah reformasi 2.0 <b>di seberang jaya</b> <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2014 08:57 PM PDT

SUMBER PIC : PAGE NIBONG TEBAL CARGAS
 

BLOG PENANG

Copyright 2010 All Rights Reserved