Rabu, 29 Jun 2011

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


Suara Melayu Baru: <b>Tasek Gelugor</b> sudah muak dengan Tan Sri Nor <b>...</b>

Posted: 10 Feb 2011 05:54 PM PST

Bekas setiausaha politik kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Yakcop hari ini didakwa dengan pengubahan wang haram, setahun selepas beliau didapati memiliki RM2 juta di pangsapurinya di Teluk Air Tawar, Pulau Pinang.
Hakim Mahkamah Sesyen Butterworth, Mohd Zairan Aman menetapkan 14 Mac ini untuk sebutan semula kes dan membenarkan Hasbie, 38 diikat jamin sebanyak RM60,000 dengan dua orang penjamin.

Beliau dituduh mengikut Seksyen 4(1), Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001.

Tan Sri Nor Mohamed Yaacop merupakan Ahli Parlimen Tasek Gelugor. Parlimen Tasek Gelugor boleh dikatakan merupakan salah satu kubu kuat UMNO dan biasanya sesiapa pun yang menjadi calon di Tasek Gelugor mewakili BN tidak akan menghadapi kesukaran untuk memenanginya. Di Tasek Gelugor, Tan Sri Nor adalah merupakan calon 'payung terjun' yang dipilih di saat akhir menggantikan penyandangnya, Dato' Seri Mohamad Shariff Bin Omar. Beliau merupakan orang luar dan pemilihan beliau dibuat oleh Pengerusi BN ketika itu yakni Tun Abdullah Badawi.

Pada ketika itu, Tun Abdullah mahu melantik Tan Sri Nor dalam kabinetnya tanpa melalui tiket senator. Jadi Parlimen Tasek Gelugor dijadikan mangsa manakala Dato' Shariff dijadikan korban. Perlantikan Tan Sri Nor telah mengguris banyak pihak termasuk penduduk Tasek Gelugor dan Dato' Shariff sendiri. Dato' Shariff hilang semua jawatan apabila Tan Sri Nor dipergunakan sepenuhnya untuk menjatuhkan Dato' Shariff.

Bagi SMB Tan Sri Nor bukanlah seorang ahli politik yang hebat dan layak memimpin. Mungkin beliau memiliki kelebihan dan kepakaran dalam bidang ekonomi terutama dalam membuat perancangan atau pelan tindakan ekonomi namun tidak dalam bidang politik.


Jika bersalah, beliau boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda sehingga RM5 juta atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, timbalan pendakwa raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Anslen Charles Fernandis, memohon agar mahkamah menetapkan wang jaminan sebanyak RM100,000 kerana kesalahan yang dilakukan sangat serius dan jumlah yang diperoleh adalah tinggi.

Tidak bekerja

Bagaimanapun, Hasbie yang tidak diwakili peguam, memohon agar mahkamah mengurangkan wang jaminan kerana beliau tidak bekerja dan terpaksa menanggung keluarga.

Semenjak Tan Sri Nor dipilih sebagai Ahli Parlimen Tasek Gelugor dan ketika itu dilantik memegang portfolio Kementerian Kewangan oleh Tun Abdullah maka ramailah individu yang mengelar diri mereka sebagai penyokong dan pengikut setia Tan Sri Nor. Mereka-mereka ini pernah cuba untuk mempergunakan Dato' Shariff demi kepentinagn politik mereka tetapi gagal apabila Dato Shariff dengan pengalaman yang ada telah dapat mengesan niat serong golongan ini. Jadi, apabila Tan Sri Nor diumumkan sebagai calon Parlimen tasek Gelugor maka mereka inilah yang mula-mula bersorak riang. Mereka mula merangka strategi untuk mengusir Dato' Shariff dari politik dan Ustaz Shabuddin digunakan untuk mencabar Ketua Bahagian Tasek Gelugor.

Golongan ini ada antaranya telah berjaya memperoleh pelbagai projek bernilai jutaan ringgit sewaktu Tan Sri Nor menjadi Menteri Kewangan. Tetapi Allah itu Maha Kaya. Apabila Dato' Seri Najib dipilih menerajui kepimpinan negara menggantikan Tun Abdullah, beliau telah melakukan banyak rombakan kabinet. Antaranya termasuklah melibatkan Tan Sri Nor. Tan Sri Nor ditukarkan portfolio dari Menteri Kewangan ke Kementerian Di Jabatan Perdana Menteri. Beliau kembali ke jawatan asal sebagai salah seorang perancang ekonomi negara. Tugas beliau hanyalah merancang dan tidak melibatkan peruntukan projek . Maka ramailah yang kecewa dengan rombakan yang berlaku.


Beliau meminta mahkamah mempertimbangkan jasanya selama berkhidmat dengan kerajaan yang telah bekerja di bawah kepimpinan tiga orang Perdana Menteri.

"Saya telah setahun tidak bekerja dan saya berhenti kerja tanpa mendapat pencen," katanya

Empat hari selepas ditahan oleh SPRM berhubung penemuan wang tunai yang diikat mengikut nilai RM5, RM10, RM50 dan RM100 berjumlah kira-kira RM2 juta di pangsapurinya itu, pejabat Nor Mohamed mengeluarkan kenyataan yang Hasbie telah meletakkan jawatan.

nor mohamed yakcopHasbie, seorang rakyat Sarawak dilantik sebagai setiausaha politik pada tahun 2008 ketika Nor Mohamed adalah menteri kewangan kedua.

Nor Mohamed (kanan), yang berasal dari Pulau Pinang adalah juga ahli parlimen Tasek Gelugor. Beliau dilantik sebagai menteri kewangan kedua dari 2004 hingga 2009.

Sebagai menteri di jabatan perdana menteri, Nor Mohamed kini bertanggungjawab terhadap Unit Perancangan Ekonomi (EPU) yang berkuasa menentukan projek-projek kerajaan. - MalaysiaKini

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan