Selasa, 12 Julai 2011

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


50 Dalil Anwar Tak Boleh Jadi PM | Musafir Cinta

Posted: 09 Jul 2011 09:00 PM PDT

1 DENDAM KESUMAT

Anwar Ibrahim mempunyai perasaan dendam yang kuat atau dipanggil DENDAM KESUMAT sama ada kawan atau lawan. Dendam yang tak habis-habis terhadap Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Abdullah Ahmad Badawi dan ramai lagi menjadikan beliau tidak popular sebagai pemimpin.

2 PENENTANG

Sikap menentang ketua menjadi amalan Anwar sejak aktif dalam UMNO pada tahun 1982. Pada tahun yang sama beliau menentang Suhaimi Kamaruddin untuk merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO. Lepas itu beliau menentang pula Tun Ghafar Baba untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO.

3 PECAH DAN PERINTAH

Sikap pecah dan perintah merupakan strategi Anwar untuk berkuasa dalam UMNO dan kerajaan. Beliau sanggup mengadudumbakan UMNO Kedah bila beliau wujudkan komplot menentang ura-ura Dr. Mahathir untuk melantik Sanusi Junid sebagai Menteri Besar Kedah. Begitu juga beliau mengadakan tekanan terhadap Rahim Tamby Chik sehingga memaksanya meletakkan sebagai Ketua Menteri Melaka.

4 SUMPAH BOHONG

Anwar berani bersumpah untuk tidak menentang Ghaffar Baba bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO, ternyata sumpah bohong yang dilaknati Allah SWT. Tetapi apabila kes liwat dan sek rambangnya terbongkar, beliau tidak berani bersumpah menidakkannya. Apabila beliau berucap berapi-api di laman rumahnya di Jalan Kilang Ubi, Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam beliau hanya berkata itu konspirasi, ini konspirasi. Jika beliau bersumpah mengatakan beliau tidak mengamal liwat ataupun seks rambang, sudah tentu beliau akan muntah darah dan tersungkur di depan rumahnya yang juga terletak di depan kubur Masjid Ceruk Tok Kun Atas itu.

5 JAHANAMKAN MAHATHIR

Bersumpah untuk menjahanamkan pimpinan Dr. Mahathir di depan Haji Sulaiman Palestin (Allahyarham) kerana ditahan ISA sewaktu Dr. Mahathir menjadi Menteri Pelajaran (Pendidikan).

6 CAKAP TAK SERUPA BIKIN

Cakap tak serupa bikin merupakan amalan Anwar menjadi pemimpin. Kalau Anwar berucap anti politik wang maka bermakna Anwarlah bapak politik wang sewaktu menjelang pemilihan jawatan Timbalan Presiden UMNO tahun 1993. Politik wang di dalam UMNO bermula dari Anwar. Bagi ahli-ahli Jawatankuasa UMNO Cawangan dan Bahagian di Pulau Pinang tentu masih ingat bagaimana Anwar menjatuhkan Abdullah Ahmad Badawi tatkala itu dengan politik wang yang dihamburkan oleh kroni-kroninya.

7 BAPAK RASUAH

Rasuah berlaku paling tinggi sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan, jadi orang panggil Anwar Bapa Rasuah. Semasa Pemilihan UMNO, apa sahaja yang ganjaran yang nak akan diberi oleh Anwar.

8 KELUARGA ROSAK

Anwar dari keluarga yang rosak. Bapanya Ibrahim Abd. Rahman mengambil orang gajinya sebagai isteri menyebabkan ibu Anwar Hajah Che Yan hidup tertekan dan mengidap lumpuh. Mokhtar adik Anwar pula penagih dadah. Jika anda datang ke Jalan Kilang Ubi, Ceruk Tok Kun akan dapat lihat adik Anwar ini mengutip botol-botol dan tin-tin kosong untuk dijual. Keluarga yang tidak begitu senang dulu sekarang menjadi kaya raya bila Anwar menjadi Menteri Kewangan. Abangnya pula semasa menjadi guru besar sekolah rendah di Kepala Batas, Seberang Perai pernah membuat gangguan seks terhadap kerani sekolah berkenaan.

9 LARIKAN ANAK DARA

Anwar telah melarikan anak dara orang untuk bernikah di Siam. Anwar tidak mendapat restu daripada Wan Ismail bapa Azizah sehingga Wan Ismail terpaksa mengeluarkan pistolnya untuk mengusir Anwar daripada memasuki rumahnya. Akhirnya ibu Anwar mengambil inisiatif menikahkan Anwar dan Azizah dirumahnya, di Bukit Mertajam. Sikap Anwar ini memperlihatkan betapa undang-undang, peraturan tata susila dan budaya Melayu dan Islam boleh diketepikan asal ia boleh memenuhi hawa nafsunya.

10 MAIN BONTOT

Semua orang heboh apabila rahsia Anwar main bontot pemandunya Azizan terbongkar. Cerita hobi Anwar main bontot ini bukan perkara baru. Ia telah bermula sewaktu ia belajar di MCKK dan Universiti Malaya lagi. Ramai yang mahu ke depan untuk menceritakan kisah silam Anwar ini. Kerana main bontot jugalah Anwar kena penjara selama 9 tahun. Kroninya juga iaitu seorang bekas ADUN yang turut menghentam habis-habisan Mahathir semasa berucap di Ceruk Tok Kun selepas Anwar dipecat sebagai TPM dengar khabarnya juga seorang kaki main bontot.

11 MAIN BINI ORANG

Kisah bagaimana Anwar terlibat skandal seks dengan isteri orang - isteri Setiausaha Sulitnya Mohamad Azmin bin Ali yang bernama Puan Shamsidar Taharin telah dibongkar sendiri oleh adik kepada Azmin iaitu Ummi Hafilda binti Ali. Siisteri itu bila suaminya tidak beri makan cukup, terutamanya apabila sakit buah pinggang, tongkat pun berfungsi dengan sempurna.

12 ANAK HARAM

Hasil dari hubungan seks dengan Shamsidar telah dikurniakan seorang cahayamata bernama Afifa. Anak ini menjadi kebanggaan Shamsidar kerana ia anak Pembesar Negara. Sebenarnya mengikut ujian DNA, kanak-kanak itu terjadi daripada hasil dari benih Azmin dan Shamsidar tanpa disedari oleh Shamsidar sendiri. Apabila benih ini telahpun wujud, kemasukan kemudian tidak dikiralah DNA siapapun. Shamsidar pun tak patutlah mengagungkan anak tersebut dari benih Anwar.

13 DURJANA & CURANG

Anwar bukan sahaja lelaki curang terhadap isterinya tetapi pengamal homoseksual yang dilaknati Allah SWT. Dr. Wan Azizah memang tahu akan kegiatan gila Anwar itu dan beliau pernah dipukul oleh Anwar dan laporan polis pernah dibuat oleh Dr. Wan Azizah terhadap Anwar di Balai Polis Dang Wangi. Oleh kerana Anwar seorang TPM pada masa itu dan perkara ini akan memalukan negara Malaysia, kes ini tidak dihebohkan. Kasihan Dr. Wan Azizah !!!!!

14 SUKA BERGADUH

Nama Anwar sendiri mentafsirakan Anwar suka bergaduh atau berperang. AN WAR bererti suatu perang dalam bahasa Inggeris, kerana itu hidupnya suka pada krisis, bergaduh, pertelingkahan dan berperang.

15 BERTOPENG AGAMA

Sewaktu Anwar menjadi pemimpin ABIM dulu, prinsip agama Islam dijadikan asas perjuangannya untuk mencapai matlamat dalam politik. Setelah menyertai UMNO, semua prinsip dan perjuangan Islam hanya sebagai topeng saja sedangkan perjuangan sebenarnya adalah sebaliknya. Anwar menjadi munafik bila menjadi imam dan berkhutbah sembahyang Jumaat sedangkan dirinya tidak bersih, akhlak yang bergelumang dengan dosa. Bacaan surah kulya ayuhal ka firun pun dilafazkan salah. Ini komen para ulama sendiri. Anwar juga sering dilihat pakai kain sutera ketika menjadi imam.Pernahkan Anwar pergi menunaikan haji di Makkah??? Mungkin beliau sahaja yang tahun sebabnya.

16 MUNGKAR

Dari dosa-dosa nyata yang dilakukan oleh Anwar menjadi ia seorang mungkar bererti menderhaka kepada Allah SWT dan beliau tidak diberi restu dan rahmat untuk mentadbirkabn negara.

17 MENGUTUK UMNO

Semasa menjadi pemimpin ABIM dan pelajar Anwar lantang mengecam dan mengutuk habis-habisan UMNO dan para pemimpinnya tetapi tidak lama kemudian beliau menjelir lidahnya ke langit.

18 PEMIMPIN TANPA WAWASAN

Sebenarnya Anwar merupakan pemimpin tanpa wawasan. Wawasannya dilihat cuma mahu menjadi kaya melalui rasuah, rampas kuasa melalui UMNO dan homoseks.

19 SALAH GUNA KUASA

Walaupun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri tetapi dalam banyak hal, Anwar membelakangkan kuasa tersebut dan memaparkan imejnya sendiri. Contohnya beliau bertindak bersendirian dalam dasar-dasar luar yang telah diasaskan dengan baik oleh Menteri Luar Abdullah Ahmad Badawi. Kerana itu terdapat pertentangan penyampaian Dr. Mahathir dan Pak Lah dengan beliau. Anwar juga menggunakan Biro Tata Negara (BTN) untuk dijadikan alat politiknya.

20 JADI BONEKA AMERIKA

Ramai orang terperanjat, kerajaan Amerika Syarikat telah menyambut ketibaan Anwar di Amerika sebagai sambutan negarawan nombor satu dengan tembakan meriam 21 das dan hamparan merah. Sedangkan Dr. Mahathir sendiri tidak pernah disambut demikian rupa. Sambutan yang sama pernah diberi kepada Boris Yelstin, sedangkan Presiden Soviet Union waktu itu masih disandang oleh Gorbachev. Tidak lama kemudian Soviet Union berpecah dan muncullah Boris Yelstin sebagai Presiden baru Russia. Tidakkah Amerika Syarikat boleh melakukan demikian ke atas Malaysia? Macam-macam boleh berlaku dan macam-macam anggapan rakyat terhadap Anwar bila ditafsir persahabatan yang luar biasa ini. Adakah Anwar menjadi agen CIA?

21 RIBA

Walaupun Anwar sebagai Menteri Kewangan, Malaysia gagal mempertahankan kedudukan ekonomi negara yang cemerlang sebelum beliau mengambilalih dan kemerosotan serta kegawatan terus menerus berlaku, namun penilaian Amerika Syarikat terhadap Anwar disebaliknya. Baru-baru ini beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Pembangunan IMF - Institusi Kewangan Amerika yang memberi pinjaman kepada negara-negara yang mengalami tekanan inflasi sperti yang dialami oleh Indonesia, Thailand dan Korea Selatan dengan syarat-syarat yang boleh mencekik leher negara-negara berkenaan. Jadi Anwar bergelumang dengan institusi kafir yang mengamalkan riba - satu-satunya perniagaan yang dilaknat oleh Allah SWT. Di Malaysia bolehlah diperbankan Islam dan segala urus niaga bank berjalan secara Islam, tetapi Anwar tidak boleh perbankan Islam IMF.

22 PEMBOHONGAN

99% amalan hidup Anwar adalah pembohong. Anwar pernah kata ABIM adalah diasaskan olehnya sendiri. Katanya ABIM berasal dari namanya Anwar bin Ibrahim. Sedangkan yang menubuhkan ABIM ialah Sanusi Junid dengan Prof. Nawawi Ghazali. Nawawi ialah Presiden pertama manakala Sanusi Naib Presiden.

23 ABIM

Sebelum Anwar meninggalkan ABIM, beliau telah berikrar untuk mengABIMkan UMNO. Kerana itu kita boleh menyaksikan ramai orang ABIM menyusup dalam UMNO menjadi Ketua, Timbalan, Naib Ketua dan AJK Bahagian dan Cawangan UMNO di merata tanahair.

24 PENYERTAAN PARTI 46

Anwar tidak senang dengan keputusan membawa masuk semua anggota Parti 46 yag diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah, kerana itu ia berusaha menghalanginya dari semua peringkat supaya orang 46 tidak mendapat tempat dalam bahagian-bahagian UMNO. Sebagai pemimpintentulah tidak sihat mempunyai hasad dengki sedangkan anggota 46 mempunyai tekad yang ikhlas membubarkan partinya dan menyertai semula UMNO.

25 JATUHKAN ORANG-ORANG BERJASA KEPADA UMNO

Siapa juga yang dianggap kuat walaupun mereka banyak berjasa kepada UMNO. Anwar akan mencari jalan untuk mengenepikan mereka dan meletakkan orang-orangnya. Antara yang menjadi mangsanya ialah Ghaffar Baba, Abdullah Ahmad Badawi, Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Mohamad Hj. Taib, Anuar Musa dan Daim Zainuddin sendiri.

26 KURANG AJAR

Ghaffar dan Dr. Mahathir merupakan dua tunggak UMNO yang sama-sama menubuhkan UMNO dalam tahun 1946. Kalau Ghaffar menjadi Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri adalah wajar, setelah berjuang lama dalam UMNO barulah merasa jawatan tersebut. Tetapi Anwar yang baru masuk UMNO menjulang naik dengan menghumban orang-orang ynag yang banyak berjasa kepada agama, bangsa dan negaranya. Ghaffar rasa terhina oleh sikap kurang ajar Anwar. Sepatutnya ini menjadi satu pengajaran kepada orang-orang UMNO yang mengikuti sejarah perjuangan orang Melayu dan parti UMNO. Sikap hormat menghormati harus menjadi amalan kita semua.

27 SIKAP HIPOKRIT

Jika sekiranya seorang pemimpin mempunyai sikap hipokrat maka ia mendedahkan kesilapan pada dirinya sehingga meletakkan mertabatnya begitu rendah. Sikap ini dipunyai oleh Anwar Ibrahim.

28 RAKUS

Amalan yang dilaknati Allah SWT sebagai pengamal main bontot (homoseksual) meletakkan keperibadian Anwar begitu rendah dan kerektornya menjadi rakus dalam semua hal.

29 LUPA DARATAN

Anwar sejak diangkat jadi Menteri lagi sudah mula melupakan kehidupannya sebagai pejuang Islam. Beliau mengharungi kehidupan yang bercanggah dengan prinsip perjuangannya dulu. Kalau boleh beliau mahu berkuasa secara autokrat. Sewaktu menjadi Menteri Pelajaran, beliau pernah diundang merasmikan sebuah Sekolah Kebangsaan di Masjid Tanah, Melaka. Tetapi sedihnya beliau menjawab "apa perlu saya datang".

30 BERCANGGAH DENGAN PERDANA MENTERI

Walaupun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri, Anwar sudah berlagak macam Perdana Menteri. Kenyataan Dr. Mahathir mengenai satu-satu projek atau isu sering dinafikan oleh Anwar atau membuat kenyataan yang bertentangan.

31 ANWAR CONTROL MEDIA

Utusan Malaysia, Berita Harian dan TV3 berada di bawah telunjuk Anwar. Berdecak saja Anwar, maka sudah jadi berita utama media-media tersebut. Walaupun Dr. Mahathir berucap lebih bernas akan ditempatkan barisan kedua atau muka dalam. Masih ingatkah lagi akan "Wak Cantok" di dalam ruangan pojok Mingguan Malaysia yang selalu mengutuk PAS tepi dan belakang??? Itulah dia kroninya iaitu Johan Jaafar.

32 FITNAH

Menerusi media-media tersebut akan memfitnahkan seseorang pemimpin sehingga mereka tidak diberi peluang untuk membela diri. Contohnya mangsa mereka ialah Rahim Tamby Chik, walaupun tidak pernah didakwa atau dihukum di Mahkamah, tetapi Rahim terang-terang dituduh rasuah dan hubungan seks dengan gadis di bawah umur. Anwar pernah berkata parti PAS itu wal-fitnah, wal-tipu dan wal-pembohong.

33 DAHI PESEK

Kalau kita amati dahi Anwar ternyata pesek. Menurut ahli Fung Shui orang berdahi pesek tidak akan menjadi pemimpin agung atau pemimpin nombor satu.

34 GELOMBANG

Buku gelombang yang ditulis oleh Anwar menggambarkan hidup Anwar sentiasa berada dalam arus gelombang.

35 KEJATUHAN RINGGIT

Sebelum Anwar menjadi Menteri Kewangan, nilai ringgit kita ialah RM2.20 berbanding dengan US$1.00. Tetapi sekarang kedudukan telah berubah RM3.90 berbanding US$1.00. Akibatnya barangan dapur meningkat sehingga 60%. Sepatutnya perlantikan Anwar sebagai Pengerusi Pembangunan IMF boleh mempengaruhi kenaikan nilai ringgit tetapi ia semakin turun.

36 KERUGIAN BESAR

Kegawatan ekonomi negara berlarutan sehingga sekarang akibat kerugian dialami oleh Bank Negara dari RM10.1 bilion hingga RM12.8 bilion. Peranan Bank Negara sepatutnya tidak terlibat dengan perjudian (niaga wang) tetapi memelihara reserve negara. Bank Negara telah dikelaskan sebagai "big bully" dalam pasaran pertukaran asing sehingga mengalami kerugian yang amat besar. Akibatnya pelabur-pelabur pertukaran asing dari Eropah dan Amerika Syarikat mendendami peranan Malaysia dan mereka bertindak balas menjadikan matawang Malaysia sebagai sasarannya. Namun sebagai Menteri Kewangan Anwar hanya berupaya memberitahu rakyat bahawa kita hanya rugi di atas kertas saja. Inilah standard Menteri Kewangan kita, orang yang tidak pernah menceburi bidang ekonomi diberi tugas kewangan, semakin lingkuplah wang negara.

37 PELAJARAN

Anwar hanya berkelulusan Kesusastraan Melayu Universiti Malaya. Itupun tak lulus tahun pertama. Beliau tidak ada pengetahuan langsung di bidang perniagaan dan ekonomi yang boleh diharapkan menjaga dan menguruskan kewangan negara.

38 NEPOTISME

Dari keluarga yang tidak mewah, Pak Ibrahim sekarang boleh kahwin satu lagi. Kalau kedua-dua isteri tak bagi, lari saja ke Siam - ikut stail Anwar. Rani, abang Anwar dulu muflis tapi sekarang bukan main kaya lagi, berkepit ke sana sini dengan Ku Yah. Wan Ismail mertua Anwar yang dulu nak tembak Anwar kerana larikan anaknya Azizah, sekarang bukan main angguk dengan menantu yang tersayang. Wan Ismail pun dapat habuan yang besar dengan 30 juta saham bernilai RM90 juta. Marzhuki, juga adik Anwar, bina rumah macam istana di simpang tiga Bukit Minyak, Seberang Perai. Marzhuki juga pengerusi syarikat pembinaan Prangin Mall, Pulau Pinang. Apabila mendapan tanah berlaku di tapak Prangin Mall hinggakan rumah-rumah sekelilingnya pecah-pecah, cepat-cepat Anwar perintah IKRAM JKR buat siasatan.

39 BERMAHARAJALELA

Bayangkan kalau Anwar jadi Perdana Menteri nanti? Beliau bukan saja bawa Malaysia papa kedana dan keluarganya menjadi kaya raya tetapi kerakusan Anwar bermaharajalela. Habislah bontot anak remaja kena main. Menteri Belia dan Sukan terpaksa adakan senarai setiap minggu, menyediakan remaja-remaja jambu untuk habuan Anwar. Habislah Menteri-Menteri sekarang disingkirkan. Siapa yang hulur bontot dialah jadi Menteri. Syed Hussein Al-Attas (penulis yang bukan professor) tak mungkin terima jawatan dari Anwar kerana beliau bukan homo, bukan pula kaki kebas isteri orang. Syed Hussein juga ada maruahnya sendiri. Lain kalau hulur fulus kebas saja bib! Mereka kebas lagi banyak, tak terkira.

40 KAUM LUT

Menurut berita Buletin Utama bahawa di ibukota sekarang ini terdapat 20,000 orang lelaki yang terlibat dalam skandal homoseksual. Bilangan tersebut bertambah dari masa kesemasa dan di khuatiri ibukota akan bertukar menjadi kampung Sadum di Palestine di mana hampir seluruh masyarakatnya mengamalkan homo. Kaum Nabi Lut ini langsung tidak mendengar nasihat Nabi Lut bahawa perbuatan mereka adalah dilaknati Allah SWT. Akhirnya Allah SWT musnahkan seluruh daerah Sadum dan mematikan hamoir keseluruhan manusia durjana kecuali Nabi Lut dan beberapa kerat pengikut yang beriman. Kita khuatir jika bilangan pengamal homo ini semakin ramai dan tidak boleh dikawal lagi maka Tuhan akan melaknatkan penghuninya menjadi punah ranah. Yang peliknya bukan tidak ada kaum wanita cantik di Sadum tetapi lelaki juga yang dicari. Kelebihan pada Anwar pula dia boleh kebas depan belakang, lebih teror dari kaum Lut.

41 TIDAK DISENANGI RAKYAT

Dengan penglibatan skandal dengan isteri orang, homoseksual, rasuah, salah guna kuasa, jadi boneka Amerika Syarikat, menopengkan agama Islam dan berbagai lagi, maka Anwar menjadi pemimpin tidak popular dan akan membawa porak peranda bukan saja kepada ahli UMNO tetapi seluruh rakyat Malaysia.

42 ORANG MELAYU MENJADI MISKIN

Sebelum Anwar menajadi Menteri Kewangan, ramai orang Melayu menikmati kesenangan dan kekayaan. Tetapi bila Anwar ganti Daim Zainuddin, orang Melayu jatuh miskin. Selama lima tahun mereka tunggu dengan sabar agar kemelesatan ekonomi dapat dipulihkan tetapi rezeki yang ditunggu masih tidak tiba. Lebih lama Anwar jadi Menteri Kewangan, orang Melayu akan menjadi papa. Yang kaya bertambah kaya ialah kaum keluarga Anwar sendiri.

43 MASA DEPAN NEGARA GELAP

Malaysia dikenali di mata dunia kerana populariti Perdana Menterinya Dr. Mahathir Mohamad. Dalam waktu yang singkat Malaysia akan berhijrah dari dunia ketiga kepada negara maju. Konsep Wawasan 2020 menjadikan Malaysia negara dengan rakyat yang makmur dan bersatupadu. Apakah impian kita ini tercapai andaikata Anwar menjadi Perdana Menteri nanti? Ramai yang meramalkan nasib masa depan negara akan gelap di bawah Anwar.

44 STRATEGI

Dalam keadaan ekonomi yang merosot, Anwar masih berupaya menyusun strategi politiknya untuk berkuasa dengan agenda bagaimana untuk menumbangkan Dr. Mahathir. Anwar mahu semua general dan leftenannya bertanding sebagai Ketua, Timbalan, Naib Ketua, AJK, Ketua Pemuda dan Ketua Wanita dalam peringkat bahagian baru-baru ini. Malangnya strategi Anwar ini menghadapi kebuntuan kerana beberapa peraturan majlis Tertinggi UMNO. Jadi kebanyakan yang menduduki jawatan-jawatan penting bahagian bukan kalangan mereka yang menyokong Anwar. Kalau strategi Anwar ini berhasil (sebelum Peraturan MT) maka beliau berhasrat mahu menentang Dr. Mahathir dalam pemilihan 1999. Anwar mahu Dr. Mahathir K.O di tangannya.

45 TABUR WANG

Kerana kemewahan wang yang dimiliki oleh Anwar dan orang-orangnya, maka menyebabkan setiap calonnya dalam pertandingan bahagian pasti menang. Dalam pemilihan Ketua Bahagian UMNO Langkawi tahun 1995, orang-orang Anwar tabur wang macam nak rak, semata-mata mahu hapuskan kemenangan Sanusi Junid. Pengaruh wang yang amat kuat menyebabkan Sanusi tewas di tangan Abu Bakar Taib Ahli Parlimen Langkawi. Begitu di Melaka baru-baru ini, akibat politik wang, Rahim Tamby Chik mengalami kekalahan untuk jawatan Ketua Bahagian Kota Melaka.

46 MAKAN MENCANGKUNG MAKAN BERSEPIT

Tatatertib Melayu adalah tatatertib kehidupan Islam. Perjuangan Islamlah menjadi asas perjuangan Anwar sewaktu dalam ABIM. Tetapi bila jadi Menteri, adat kesopanan yang diamalkan selama ini terus hilang. Anwar dirakamkan makan mencangkung di khalayak ramai dan makan bersepit di depan Perdana Menteri.

47 PENUBUHAN MTEN

Perdana Menteri Dr. Mahathir terlalu berlembut dengan Anwar walaupun Anwar sanggup memijak kepala. Dr. Mahathir mencari jalan bagaimana untuk mengawal kewangan negara supaya perbelanjaannya dapat di atur tidak diboroskan oleh Anwar. Kerana itu Dr. Mahathir membentuk Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) dimana Daim Zainuddin menjadi Pengarah Eksekutifnya.

48 TAMPARAN KEPADA ANWAR

Sepatutnya Anwar harus sedar bahawa penubuhan MTEN adalah satu tamparan kepadanya kerana kredibilitinya dalam menyelenggarakan kewangan negara diragui. Kalau Anwar mempunyai hemat dan bermoral tinggi, sepatutnya ia meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan.

49 KEHANCURAN

Perpaduan UMNO dan orang Melayu yang selama ini berjalan baik dan stabil akan hancur sekiranya Anwat tetap dipilih sebagai Perdana Menteri. Ini didasarkan dari fakta-fakta yang dibentangkan dalam buku ini.

50 AMANAT

Akhirnya amanat dari Haji Sulaiman Palestin kepada Dr. Mahathir sebelum beliau meninggal dunia. Anwar banyak berguru kepada Allahyarham yang merupakan bapa saudaranya. Haji Sulaiman yang merupakan tokoh veteran UMNO banyak mengetahui rahsia dan kelemahan Anwar. Dr. Mahathir dicadangkan oleh beliau supaya memilih Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri kalau mahu melihat UMNO selamat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


Sabri Photography: Program Hijaukan Pulau Pinang 2010 <b>di Batu Uban</b>.

Posted: 03 Oct 2010 07:52 PM PDT

Tahniah Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) Batu Uban, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Qariah Masjid Batu Uban kerana berjaya mengeratkan kerjasama sesama masyarakat dalam program Green Cleaner Penang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Senarai Kontraktor Buangan Terjadual <b>di Negeri Pulau Pinang</b> 2011 <b>...</b>

Posted: 31 May 2011 06:52 PM PDT

Senarai Kontraktor Buangan Terjadual di Negeri Pulau Pinang 2011-2012

Wednesday, 01 June 2011 01:52

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


CAREER AT Facilities Engineer (<b>Bayan Lepas</b>) | JAWATAN KOSONG 2011 <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2011 11:24 PM PDT

At Fairchild Semiconductor, we specialize in high performance ICs that optimize your energy efficiency designs, and enable mobile connectivity in consumer, portable, industrial, computing, lighting, motor, power supply and automotive  applications.  Our worldwide team of technical experts listens to, respond to and anticipate the needs of major manufacturers, offering customized silicon solutions and employing business policies designed to help them maintain a competitive advantage.   

We are looking for exceptional individuals who are motivated by challenge and eager to demonstrate their ability to deliver astounding results to fill the following position in the company.

Facilities Engineer
(Bayan Lepas)

Responsibilities:

 • To lead the Facilities operations team of the industrial waste water treatment plant.
 • To provide technical assistance and trouble shooting of the industrial waste water treatment systems.
 • To ensure operations of the Industrial waste water treatment systems comply to legal regulations.
 • To coordinate and carry out environmental monitoring and reporting.
 • Carry out any other tasks as and when assigned by the management.

Requirements:

 • At least a Bachelor's Degree in Engineering, preferably in Chemical Engineering.
 • 3 – 5 years of working experience in industrial water treatment.
 • Analytical, committed and able to work independently.
 • Good command of written and spoken Bahasa Malaysia & English.

Fairchild Semiconductor (Malaysia) Sdn Bhd (410694-V)

Please write-in or fax giving full curriculum vitae, current salary, expected salary & telephone contact to:

The Staffing Manager,

Fairchild Semiconductor (Malaysia) Sdn Bhd,

Bayan Lepas FIZ,

11900 Bayan Lepas.

Penang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Dua sahabat bolot hadiah utama pertandingan <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 04:00 PM PDT

You are here: Home / Wilayah / Dua sahabat bolot hadiah utama pertandingan memancing di Tasik Darul Aman

KUBANG PASU 11 Julai – Dua sahabat dari Tasek Gelugor, Pulau Pinang tidak menyangka kunjungan mereka ke Tasik Darul Aman, Jitra di sini untuk menyertai pertandingan Kaki Pancing Siri 3/2011 membuahkan hasil apabila muncul johan dan naib johan pertandingan itu.

Norsham Ismail, 40, selaku johan membawa pulang wang tunai RM25,000 beserta sijil setelah berjaya menaikkan ikan tongsan seberat 7.52 kilogram pada pertandingan anjuran Toman Merah Event dengan kerjasama Darulaman Golf & Country Club itu.

Rakannya, Zaini Ilyas, 41, pula yang muncul naib johan menerima RM10,000 setelah menjinakkan ikan tongsan seberat 7.27 kilogram.

Tempat ketiga pula dimenangi oleh Mohd. Safri Meor, 30, yang menerima RM4,000 setelah berjaya menaikkan ikan patin seberat 4.56 kilogram.

Norsham berkata, dia tidak menyangka ikan tongsan yang berjaya dijinakkan pukul 11.46 pagi itu menjadikannya sebagai johan pertandingan tersebut.

"Saya dan rakan-rakan yang lain dari Tasek Gelugor memang selalu menyertai pertandingan memancing, tetapi ini kali pertama saya menang dalam pertandingan ini.

"Hadiah RM25,000 akan saya simpan dan saya akan belanja rakan-rakan yang turut datang mencuba nasib pada pertandingan ini," katanya selepas pertandingan itu di sini, kelmarin.

Zaini pula berkata, dia datang bersama Norsham serta rakan-rakan lain untuk memeriahkan lagi pertandingan Kaki Pancing Siri 3/2011 itu.

"Saya memang tidak pernah melepaskan peluang menyertai pertandingan kerana saya minat memancing.

"Saya anggap hadiah ini adalah rezeki anak-anak dan keluarga yang tidak pernah jemu menyokong minat saya ini," jelasnya.

Mohd. Safri berkata, dia bersyukur setelah penyertaannya membuahkan hasil kerana pertandingan itu disertai lebih 400 kaki pancing dari kawasan utara.

"Saya tinggal di Bota, Perak, dan setiap kali memasuki pertandingan ini saya akan mendapat hadiah dan penat lelah saya ke sini sangat berbaloi," katanya.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


Ivory lands Bayan Mutiara | Malaysia News

Posted: 12 Jul 2011 10:00 AM PDT

It is learnt that Ivory Properties had submitted the higher bid to develop an initial 24.8ha at Bayan Mutiara on Penang Island.

George Town: Ivory Properties Group Bhd is believed to have won the right to develop over 40ha of land at Bayan Mutiara on Penang Island.

Business Times has learnt that the decision to award the tender to Ivory was made during Penang Development Corporation's board meeting which ended late yesterday evening.

Ivory and SP Setia Bhd were in the race to develop the landbank, which was put out by the Penang state government via a request for proposal (RFP), for which the reserve price was reportedly set at RM200 per sq ft.

It is learnt that Ivory had submitted the higher bid to develop an initial 24.8ha, which is located south of the Penang Bridge. The cost of developing the land surpasses the RM1 billion mark.

The RFP comes with the potential to develop an additional 14ha, by way of a future reclamation after the development of the initial 24.8ha land.

The Bayan Mutiara tender is part of the state government's efforts to unlock the value of the land it owns in selected areas.

Ivory's success leaves SP Setia in the lurch, as currently, it is the only developer without any development projects along Penang's southern corridor where its rivals are present.

The rivals include Mah Sing Group Bhd, which is planning a mixed-development property project in Batu Maung. Ivory Properties is present via "The View Twin Towers" development in Batu Uban, while IJM Land Bhd had already embarked on its landmark waterfront development of "The Light", close to the Penang Bridge.

In January this year, the Penang state government announced that SP Setia – via subsidiary Eco Meridean Sdn Bhd – had won a RM300 million project to build and operate the Penang International Convention and Exhibition Centre in Relau on the island.

The project was reportedly meant to create a "Penang People's Park" that includes the country's first subterranean Penang International Convention and Exhibition Centre , a 2.8ha public park on the rooftop, a refurbished and upgraded Penang International Sports Arena, a refurbished and upgraded aquatic centre as well as a four-star hotel with retail outlets and a spacious parking lot.

By Business Times

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Wirdati&#39;s Empire: Fasa 2 praktikum. Kisah <b>di Batu Kawan</b>.

Posted: 03 Jul 2011 10:06 PM PDT

Hari pertama ke sekolah. Cuti.
Tapi guru besar suruh datang jugak sebab kena lapor diri.
Tulis nama dalam buku kehadiran then balik.
On the way balik, dapat call guru penolong kanan nak jumpa.
So... patah balik.

Alhamdulillah.
Semua nampak ok.
GPK baik. Bertolak ansur dan faham situasi kami selaku guru pelatih.
Malangnya...buku rekod kena hantar hari Jumaat.
Jem!

Lesson plan hari isnin kena buat siap-siap la khamis tu.
Haisy!

Sebab hari ni cuti, pukul 10 balik rumah.
Then order gas sebab nak masak.
Seronok pulak sebab first time beli gas sendiri. Angkat tong gas dari depan rumah sendiri. Haha.
Tong gas kosong memang bawak dari rumah. Petronas punya. Tetiba orang yang datang bawak gas tu turunkan gas tong biru. Cuak sekejap. Settle angkat gas masuk rumah terus kol mak.
"Mak, tadi org beli gas. Tapi ia bagi tong warna lain. Tak pe ke?"
Mak kata tong biru tu kecik sikit so murah sikit. Takpe, nanti gas tong tu dah habis kita beli kat Taiping dapatla tong macam dulu.
Saya tak biasa tengok tong gas selain warna ijau merah tu.
Tu yang cuak sekejap. Haha.

Mak kata "Selamat hidup berumahtangga. Belajar la hidup sendiri."
Hehe. Mak, rumah ni takde tangga lagi.

Plan nak masak tomyam. Hamboi!
Pusing. Pusing. Tak jumpa pulak kedai jual ayam. Kedai cina ada la. Tak yakin so tak beli. Ada stok sardin dalam rak. Hari ni masak sardin dengan kobis goreng je. Makanan hari ni bebas minyak sebab... lupa nak beli.

Rumah macam tongkang pecah lagi. Tak tahu nak kemas macam mana.
2 bulan je pun..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


ARENA UNIK: Pramugari Diperkosa Pramugara <b>di Bukit Jambul</b>

Posted: 13 May 2011 06:20 PM PDT

Seorang pramugari mengaku diperkosa pramugara ketika ia diajak ke rumah pria tersebut. Demikian dilansir The Star, Jumat (13/5/2011).

Pramugari berusia 23 tahun ini diperkosa pada awal bulan ini di Bukit Jambul, George Town, Malaysia ketika ia datang ke rumah pelaku. Pria ini berada di usia 30-an tahun. Si korban kemudian melaporkan kejadian ini sehari setelah diperkosa ke kantor polisi.


Kapolres George Town OCPD Asst Comm Gan Kong Meng membenarkan kejadian ini namun menolak memberikan keterangan lebih lanjut.

sumber:http://www.tribunnews.com/2011/05/13/pramugari-diperkosa-pramugara


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


TaSb!h C!nTA~: ~~Majlis Perkahwinan Mak Lang Azilah <b>di Nibong Tebal</b>~

Posted: 03 Jul 2011 09:30 PM PDT

Assalamualaikum.....
Sari Berita Utama.. ngeh3~~~
cett, xde la berita utama nya.. hoho..biasa2 aje.. :)

Ok, utk kali ni Tqah nk crita psl Majlis Perkahwinan Mak Sedara Tqah sorg nih.. nama nya Nur Azilah binti Abdul Rahim.. Umurnya baru je 23tahun, dh kawen kan?? 2 la, org kata jodoh ni awal n cepat hanya Allah yang menentukan, bukan kita.. 23 tahun tu kira ok la ek.. darah muda lg kn.. hoho..

Kendurinya 29 Mei 2011 (Ahad).So, Malam Ahad 2 ada la wt kenduri, tahlil n sebagainya.. Tqah dtg lambat, sbb yela dh keje, balik pn dh pkul 7 pm.. so, cpt2 la g umah mak sedara nih... Nasib baik smpat sampai, kalau x, dh kne block xbley masuk dh.. huhu :) dan dari situ Tqah difahamkan, sbelum memulakan mjlis, sebaiknya yang Lelaki nya makan dahulu.. Yela, lpas solat Isyak kn, perut sme dh lapor.. huhu..After that baru la bley bertahlil dan sebagainya..So, 15 minit sebelum Para Lelaki dari masjid dtg ke umah Mak Sedara ni, Tqah pn msuk la umah die, tgk n wt mne2 yng patut la kn.. hoho.. sesekali terpandang wajah die, senyum je.. org nya lembut, tenang je ati ble tgk wajah die.. terdetik di ati, 'dh jd milik org dh esok' xlama pada 2, Mak Lang tegur..
M.Lang: Ayu xmkn lg ke??
Ayu: Xlg kot Mak Lang, japg lah.. hehe
M.Lang: Awat xmai petang td?? kalau x bley buh inai skali ngan Mak Lang..
Ayu: Xnk la Mak Lang, Ayu xkwen lg, Mak Lang jela pakai, nnti kalau Ayu pakai, turun harga.. kui3..
Selesai sembang dgn Mak Lang, Tqah g depan, berbual dgn Mak..
Mak: Dh tgk Mak Lang ke??
Ayu: Dh Mak, teringat zaman kecik2 dulu, Ayu g umah die msti nk main basikal die.. pas2 g ronda2 dgn die kat Klinik Kesihatan 2,.. smpai jatuh berdarah kaki.. hehe.. Pas2 kan, Ayu ske pinjam baju die, wt la taktik baju kotor, pas2 gtau nk mandi, baju spare xbwk, haa.. pe lg kn?? dpt la bju die.. cntik2 o0oo.. hehe..
Mak: yela, semua dh pakat2 besaq dh, skit ari bln, hang plak..(gulp, xterkata apa2, tp dlm ati 'Mak, bg la cpt2 skit, godaan byk, hehe')

Esok nya seperti yang dijanjikan, g la Khutbah Nikah kat surau yang dekat dgn Tmn 2.. Tqah xg, sbb Mak xg, hoho.. :P Tp ayah balik 2, Tqah de tye...
Tqah: Ayah, cm ne?? dh selesai ke???
Ayah: abih, hang tgk Ayah balik ni, xselesai lagi ke??
Tqah: Ayah ni, memain plak, serius nih.. ( xcited sgt nk tau, tp jawapan, perghh, menghampakan.. huhu)
Ayah: dh selesai dh, Hantaran RM......., Mas Kahwin......., dgn sekali LAFAZ.. ( lpe la hantaran n mas kwen bpe, sorry deh.. hoho) Tapi berduyun2 org, smpai xbley nk masuk, time 2, 4 pasang skali nk nikah.. ngn ahli family lg, de yng dpt tgk, de yang x.. Tp sme dh settle la..

dok jap 2, dlm pkul 12 Tqah gerak ke sana.. dh smpai 2, bkn bley jmpa pengantin or makan trus, Mak Su suh tlong letakkan pencuci mulut kat meja Pengantin, nk xnk kne la tlong, dh adik beradik.. kn?? ;) Dh selesai sme, pngantin pn dtg, baru la Tqah g makan, nasi amik banyak nih, xingat org lain.. lapar pye psl.. After that, Tok Teh dri Titi Timbul datang, dok lama jap 2, Tqah pn smbang dgn die..
Tok Teh: hang dok mana la ni Ayu??
Ayu: Blajaq kat UMP la Tok Teh..Dok ada 3 taun lagi nih.. hehe.. :) 
Tok Teh: Hang bila plak?? xkn nk tgk saja.. Mak Lang hang pn dh selesai..(trus mak mnyampuk, huhu.. mak ckp 'Biaq la dia blajaq dlu Mak Teh, xsmpai seru lg nih, muda lg, nk berjasa pd Mak Ayh dlu nih' hoho..) Tqah diam je, tp Ati Tqah jwb 'ala, cpt2 pn xkisah, blaja tetap la Blaja.. pe nk kisah.. huhu..
Xdan nk duduk rehat, mai la adik bradik yng lain2, soalan yng sama jgk yng kuar di bibir diorg..

"Anak Hang bila plak Ana??" "HEsh, nnti2 la, nk blajaq Dlu" "Mak Cik doa kat hang nah, smoga cpt smpai jodoh.. :)" "Ada dah aih, USTAZ lg.. haha, Dia kata lpas kwen nk tutup2 muka cm org arab 2" 
"InsyaAllah la ye, teringin nk cm 2.. tp Ayu nak bertudung labuh dlu, mak, Ayu xnk sanding, xnk tunang..nk biasa2 je, huhu (ati berkata2, mati la klu ckp cm ni dpn mak..)"

Pak Ngah (abg kpd Mak Lang) ni dh kwen, n dikurniakan cahaya mata yng sgt comel, nama nya Adam.. Teringin nk pgang, tp time 2 die tido nyenyak  je.. hoho, dalam ati  kte

  'Adam bgn nnti siap la kne gomol2 ngn aku, hehe'

Sejam pd 2, tgk dia de ngn umie kesayangan dia.. Then, tggu pe lg...
"Mak Ngah, nk culik anak sat" "Haa, nk culik p mana 2??? jgn jauh2 dh la" "X aih, nk amik gambaq ja, kat luaq nih, satg kami bg TEBUSAN balik nah.. hehe"

SNAP! SNAP! SNAP!  sampai puas... huhu..Best nye pgang die, xmragam pn, senyum je... mata die galak sungguh. tgn xreti nk dok diam, nk capai je mana2 pn, smpai tudung Tqah yng jd mgsa mulut die.. hehe.. :) TOmey2, ske  sgt3.. bley wt fotogenik.. ngeh3~~
(Wahai ATI, sabar lah, jgn cpt mngambil kputusan NUR ATIQAH oit... JODOH utk kamu akan ada, biarkan Ia dtg dgn sndri... yng penting skarang ni, fokus pd pelajaran, xnk fkir kawen lg.. Ingt jnji2 kamu pd Mak Ayah dan diri kamu sndri....Ya Allah, tabahkan ATI ku, sabarkan NALURI ati kecilku ini..)

"Haa, dh abih ke culik anak kami??? meh2 kat Umie meh.. alolo anak Umie ni, dok ngn sapa?? Kak Ayu ye?? hehe, lpas nih tgk Kak Ayu kwen, dpt Baby plak k, xlme dh 2...3,4 tahun lg je" ^_^
(AMIN.....)
Sekian.......^_^ ngee~~ Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Durian Feast @ Stone House Plantation (Rumah Batu), Sg Pinang <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 10:08 AM PDT

Durian Feast at the Stone House Plantation (Rumah Batu) which is located at the southwest hilly regions of Penang Island, is a durian orchard consist of 3.6 ha and was arranged by my friend Ms. Grace Lim. Some durian trees are more than five decades old. Normally the old durian trees will bear more tasty and delicious fruits.

It is not easy to locate because it is off the main road. Some claimed that the fertile hill soil, temperature and rainfall makes it ideal for durian cultivation. Durian is a forest fruit and eating it in a natural village surround is a different experience together. Some prefer to squat beside the road-side while licking their fingers away just like enjoy Kentucky Fried Chicken.

Over the years, the popularity of Penang's durians which is known as KING of Fruits has attracted thousands, both Malaysians and foreigners, to visit Penang Island to savour the fresh fruits at the farms.

It was fine Sunday morning on 19th June 2011, Ms. Bea Chia, Ms. Grace Lim, Ms. Liann Chong Mr. Gianfranco Prati, Ms. Grace Lim's Brother & Sister-In-Laws and myself gathered at Jalan Lim Lean Teng. At 10.00 am we made our way to Stone House Plantation (Rumah Batu) which is located in the midst hills at Balik Pulau by waving through the busy road of Jalan Air Itam. We took a shorter distance to Balik Pulau by using Jalan Tun Sardon.

Before reaching the little town of Balik Pulau near the 'Kompleks Pasar Awam Balik Pulau' of Lintang Bukit Penara 1 the smell of durian greeted us. The smell was getting stronger as we were passing Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chong Teik. Durian Stalls were erected along the road infront of the school. The rubbish centre and bins were filled with unwanted durian skins.

The sleeping township of Balik Pulau were invaded and wakened by durian lovers and it became alive. Again we had to drive through the heavy narrow traffic road of Balik Pulau to turn off into Jalan Sungai Pinang. As we turned into Jalan Sungai Pinang, the flow of the traffic was smoother with less vehicles and the heavy durian scent started to fade.

After passing Sekolah Menangah Kebangsaan Sg Pinang, there was a huge signage showing the direction to Pantai Acheh at the T Junction, we turned into Jalan Pantai Acheh. We passed by a small wet market which is located on our left hand side and Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Sin Min which is located on our right hand side.

As we were passing by the chinese school and wet market, we came across a bridge. We turned into the off road on our right hand side immediately after crossing the bridge. That off road which allows one vehicle only and will lead us to Stone House Plantation (Rumah Batu).

While travelling along the off road, we enjoyed the cool fresh air and the shades of the tall fruit trees. Upon reaching the neighbourhood with the rubble pitching wall, we were about 100 ft away from the entrance to Stone House Plantation (Rumah Batu). The entrance was on the right hand side with a small concrete bridge built across the narrow stream. There were signages along the path showing the direction to the Stone House Plantation (Rumah Batu). As we travelled along the path, we found the erected Stone House (Rumah Batu) on the gentle slope.


For enquiries and reservations, kindly contact the following below :-

Contact :-
Person : Madam Ooi
Handphone # : 012-430 0127
Person : Mr. Tan Hock Hoe
Handphone # : 012-538 5128

 No. 01 : View of the neighbourhood with the rubble pitching wall just before the Stone House Plantation (Rumah Batu) 

No. 02 : The edge of the Stone House Plantation (Rumah Batu) - Durian Orchard

No. 03 : The Signages showing the Direction to the Stone House Plantation (Rumah Batu)

No. 04 : A hugh boulder as a signage and the view of Stone House Plantation (Rumah Batu) can be seen on the gentle slope of the hill

No. 05 : The general view of Stone House Plantation (Rumah Batu)

No. 06 : The Eating Area with extended shed for customers to enjoy the Durians

No. 07 : The General View of the Stone House Plantation / Durian Orchard

No. 08 : Durians were tied to nylon strings as safety lines to prevent them from falling onto the ground when they are ripe. Falling on a wet or hard ground will cause damage the fruits.

No. 09 : Safety Nets were also laid under the Durian trees to prevent the Durians from being damaged

No. 10 : View of a Nutmeg Tree and the fruit at the orchard

No. 11 : The Interior of the Historical Stone House (Rumah Batu) showing the walls which were erected by granite slabs

It is a century old house which was formerly a base during the World War II. The solid granite wall structure dated back about 100 years. We were lucky that they invited us to tour and view the interior of the Stone House (Rumah Batu).

No. 12 : Mr. HH Tan showed how to open the Durian with a small chopper knife

No. 13 : View of Durian D 600

Flesh : Thick, Yellowish, Gold in Colour, 2-3 Pips per Section

Texture : Rough

Taste : Creamy, Sweet and Slightly Bitter & Alcoholic

I love this one the most because it is creamy and has slightly bitter & alcoholic taste together with sweetness

No. 14 : View of Durian Raja Kunyit

Flesh : Slightly Hard Thick, Yellowish Gold in Colour, Big Cloves with medium sized seeds, with 1-3 Cloves per Pod

Texture : Soft, Shinny and Creamy

Taste : Sweet, Rich and Slightly Fragrant

One Thousand apologies for unable to share the pictures of durians which were eaten by us. I was not fast enough to capture the durians with my Panasonic DMC-LX5  because their hands are faster than mine. LOL !

Before you begin your feast on the selected durians, you have to seek advise which one to start off or else the tastes will be shadowed and you will not be able to enjoy the exact tastes of the durians.

Here is a list of branded durians which are high recommended by durian lovers:-

 1. Ang Hae/Udang Merah (Red Prawn Durian);

 2. Ang Bak/Isi Merah D164;

 3. Ang Jin/Hari Merah;

 4. Ah Kiah (Little Duckling Durian);

 5. Amy Yip (Name after a Sex Boom Hong Kong Actress who has a pair of big breast)

 6. Bak Eu (Pork Lard Durian);

 7. Butter;

 8. D 600;

 9. Cheh Phoy/Kulit Hijau (Green Skin Durian);

 10. Khun Poh

 11. Kim Hoo (Gold Fish Durian);

 12. Hor Loh (Water Gourd Durian);

 13. Lin Fong Jiau (Name after a Hong Kong Actress/aka Mrs. Jackie Chan);

 14. Ooi Kyau (Tumeric Durian);

 15. Raja Kunyit; and

 16. Xiao Hung (Little Red Durian)

Always go for the durian fruits harvested from the matured trees if you want to enjoy the good taste out of it.

Cautious : Those who are having diabetes, gout and high blood pressure should avoid durians.

No. 15 : Ms. Grace Lim, Ms. Bea Chia, Ms. Liann Chong Mr. Gianfranco Prati, Ms. Grace Lim's Sister-In-Laws and myself were enjoying the fresh durians and the Home Made Nutmeg Juice

No. 16 : It was amazing to watch our friend Mr. Gianfranco Prati enjoying the durian fruits.

Mr. Gianfranco Prati is an Italian who has travelled all the way from Italy to Penang to meet some of the facebook friends whom he has befriended with. He put on Penang for 1 month.

 No. 17 : View of Home Made Durian Cakes (Durian Kuih/Lempuk)
RM10.00 per Stick of Durian Cake (Durian Kuih/Lempuk)

Durian is usually eaten fresh on its own, it can also be processed into Tempoyak (Fermented Durian), Lempuk (Durian Cake) and used flavour a wide variety of sweet edibles such as traditional Malay candy, Ice Kacang, Ice Cream, Milk Shake, Wajik, Dodol and so forth.

No. 18 : Mr. Gianfranco Prati was posing with the

Lempuk/Durian Kuih (Durian Cake) in his hand

Durian Cake (Lempuk/Durian Kuih) is a traditional durian product that is long lasting, ready to eat and classified as Intermidiate Food Moisture (IMF), a product that features itself as a conventional dry food that is stable and as a fresh food that can easily spoil. The features much depend on the moisture content and/or water activity.

Traditional produced Lempuk/Durian Kuih (Durian Cake) is a mixture of durian flesh and sugar, non-glutinous flour as the coupling agent and water. The mixture which is porridge-like is then contiously cooked until it reaches its desired stickness with constant heat. While cooking the mixture, it must be constantly stirred to prevent it from getting burnt. The Lempuk/Durian Kuih (Durian Cake) which is still hot will be shaped into various lengths and diameters. The colour ranges from bright to dark gold and packed in an appropriate plastic filament packaging. The protein content is quite low but its energy level is high.

No. 19 : Mr. Tan and his wife posed before my camera

 THE DAILY ACTIVITIES AT THE DURIAN ORCHARD

No. 20 : Wheelbarrows were used to carry the harvested durian

No. 21 : Rattan Baskets are used to hold the Durians

No. 22 : The Worker has to brush the Durians to make the checking easier

No. 23 : Madam Ooi was sorting out the durians and tying up the Durians

No. 24 : The sorted Durians were reserved and waiting for their Customers to collect

All of us enjoyed every moment of eating the durians heartily. Among us Mr. Gianfranco Prati  who travelled all the way from Italy to Penang, enjoyed the most and experienced what was durian feast in a durian farm. We loved to see him behaved like an ordinary Malaysian bite, chewing, sucking and licking the durian flesh away.

I am going to share with my friends by paying an early visit to this durian orchard again in the next season and not to miss all the goodies.

I would like take this opportunity to thank Ms. Grace Lim and her Brother & Sister-In-Laws on behalf of Ms.Bea Chia, Ms. Liann Chong and Mr. Gianfranco Prati for arranging this enjoyable Durian Feast for us before I pen off.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Edisi khurafat!!! Hantu RAYA berkeliaran <b>di Seberang Jaya</b> <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2011 11:27 PM PDT

Edisi khurafat!!! Hantu RAYA berkeliaran di Seberang Jaya?!!

'; div.innerHTML = summary; } //]]>

Gambar di atas telah dirakamkan pada 9 Julai 2011, kira-kira jam 5 petang. Didapati sekujur tubuh seorang yang berumur sedang tenat menghadapi saat-saat akhir hayat beliau. Melalui soseh-soseh pekerja wad kecemasan berkenaan, beliau merupakan seorang mujahid yang gugur ketika cuba merempuh benteng polis rahsia yang ganas! Kiranya mangsa keganasan polislah ni!

Namun, kalau sudah ditakdirkan ajal, ia tetap akan datang menjemput kita, tanpa terlewat ataupun cepat, walau sesaat sekalipun. Orang tua yang tenat tadi akhirnya telah dijemput untuk 'meninggalkan' para pengikutnya di sebuah pusat perubatan elit di lembah kelang. Inalillah....Namun, kira-kira sehari selepas kematian orang tua tadi, rakyat di Pulau Pinang, khususnya di Seberang Jaya, telah dikejutkan dengan satu kejadian yang maha aneh apabila kelibat arwah orang tua tadi dilihat berkeliaran di atas pentas sebuah ceramah politik. Desas-desus mengatakan roh arwah menjadi tidak tenteram dan bangkit semula menghantui orang ramai kerana masih ada lagi hajat duniawinya yang tidak tertunai, teutamanya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia!

MyMassa: Harap-harap Datuk Harun Din dapat membantu menyelesaikan misteri roh-roh yang berkeliaran ini. Seram tau!Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Anak Sungai Derhaka: Pasca BERSIH 2.0 : Ribuan Hadir <b>di Seberang Jaya</b>

Posted: 11 Jul 2011 12:32 PM PDT


Sabtu 09 Julai 2011, seluruh dunia telah menyaksikan kezaliman pihak Polis yang menurut arahan pentadbiran Najib dalam menangani kehendak rakyat yang mahukan satu system pilihanraya yang lebih adil seperti yang terkandung dalam memorandum BERSIH.


Lebih dari 1400 peserta Perhimpunan BERSIH 2.0 telah ditahan oleh pihak Polis dan berpuluh-puluh lagi mengalami kecederaan termasuk beberapa pemipin Pakatan Rakyat.

Namun begitu tindakan Pihak Polis yang menahan hanya pemimpin dari PAS dan PKR biarpun Lim Kit Siang berdiri didepan mata meraka jelas hanya bagi membolehkan pihak UMNO/BN menggunakan isu ini sebagai Propaganda bagi menggambarkan kepada rakyat bahawa PAS dan PKR telah diperkudakan oleh DAP dalam isu BERSIH 2.0.

Adakah kita masih bodoh untuk mempercayai Propaganda bodoh UMNO/BN?

Dua hari setelah perhimpunan BERSIH 2.0 , berlangsung pula satu sessi Penerangan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang tentang isu BERSIH 2.0 ini..

Antara yang hadir memberikan ucapan adalah Tuan Haji Mohd Sabu yang berkerusi roda kerana kakinya cedera dilanggar Land Rover pihak berkuasa dan juga DS Anwar Ibrahim sendiri.

Biarpun dalam Perhimpunan BERSIH 2.0 kita telah menyaksikan apa yang dikatakan sebagai tindakan Zalim pihak berkuasa, namun kini tekanan melalui kezaliman bukanlah lagi satu perkara yang mengentarkan rakyat..

Ribuan tetap hadir bagi mendengar sendiri penjelasan dari Pemimpin – pemimpin PR tentang peristiwa BERSIH 2.0..

Saksikan ribuan yang hadir!!!Laungan oleh Mat Sabu.."Najib Bohong..Perdana Menteri Bohong" bergema di Seberang Jaya.

"Kamu boleh melukakan lututku..tetapi kamu tidak boleh melukakan otakku.." kata Mat Sabu

Mat Sabu menyeru kepada polis agar menjaga keselamatan rakyat bukan menjaga keselamatan umno.

Mat Sabu mengingatkan peringatan Ustaz Hadi bahawa 9 Julai 2011 adalah satu permulaan..kita akan ajak rakyat turun ke jalan raya jika kerajaan dan SPR terus pekak dan tidak mahu penuhi 8 tuntutan BERSIH.

Mat Sabu cerita beliau mahu ke masjid tiba-tiba polis yang langgar beliau. Begitu kejam polis apco sanggup langgar pemimpin rakyat sendiri.

Bil air di rumah perdana menteri rm30 ribu sebulan.. "ini bukan orang yang mandi tetapi badak yang mandi.."

"Malaysia dah gila..baju kuning kena tangkap..kalau berak tahi kuning pun mungkin kena tangkap.." sindir Mat Sabu. - SharpShooter


Lagi gambar sila lihat di SINI

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.228050750560185.63373.100000657861545

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.