Ahad, 12 Februari 2012

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


RodLentuk.blogspot.com: Pancing <b>di</b> Pulau Aman - Pasti Akan <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2012 01:02 AM PST

Serba sedikit sejarah mengenai Pulau Aman yang berlokasi bersebelahan Pulau Pinang yang menjanjikan sebuah pusat bagi aktiviti memancing.
Seindah namanya, begitulah yang dapat dinikmati apabila mengunjungi pulau berkeluasan 115.2 hektar itu yang berhampiran dengan tanah besar di Batu Kawan, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.
Mengunjungi Pulau Aman menjanjikan ketenteraman dan ketenangan menerusi sumber alam semula jadi yang masih tidak terusik selain daripada menambah lagi ilmu pengetahuan atau sejarah tanah air.

Percaya atau tidak, pulau yang juga perkampungan nelayan itu menawarkan pengalaman menarik dan menakjubkan bagi pengemar aktiviti memancing.
Mendengar nama Makam Purba, Gudang Peluru, Gua Lanun, Telaga Emas, Batu Payung dan Batu Perompak pasti mencetuskan kemusykilan untuk mengetahui lebih lanjut lagi.
Video Trip Team RodLentuk ke Pulau Aman 19 Jan 2012
Testimonial Video pemancing ikan siakap di Batu Payung
Trip Rod Lentuk (RL) berpusat di sekitar perairan Pulau Aman, yang dikatakan banyak terdapat ikan kerapu, siakap, tebal pipi dan jenahak. Kami mulakan pengembaraan dengan menaiki bot tepat pada pukul 9.15 pagi, di jeti Batu Kawan, berhadapan Pulau Aman. Tekong bot, juga tepat pada masa menanti kehadiran kami untuk terus memulakan sesi memancing di sekitar perairan Pulau Aman.
Dalam perjalanan, tekong bot sempat mengajar kami cara pemilihan tali perambut dan batu ladung yang sesuai digunakan di Pulau Aman ini, dan lokasi pertama kami ialah di sebuah teluk kecil berhadapan dengan Resort Pulau Aman. Kawasan yang di penuhi batu karang, sudah tentu di penuhi dengan kerapu.

Tangkapan pertama, tekong menaikkan ikan kerapu seberat 500 gram. Wow! baru letak sudah lekat! memang menghangatkan keadaan. Kami pun melempar umpan, dan berjaya membawa naik beberapa ekor ikan kerapu. Kami juga sempat melihat 2 ekor "dolphin" menjenguk aktiviti kami di situ.
Team RL, diteruskan dengan memancing umpan labuh di kawasan lain yang berdekatan dengan Batu Payung. Di sini, kami berlawan siapa yang membawa naik ikan kerapu terbanyak. Memang ikan di sini lapar, sebab kami baru labuh umpan, ikan dah tangkap dan sudah tentu jenis kerapu.
Trip disini tak perlu membawa makanan di dalam bot sebab di Pulau Aman ini terdapat kedai makan terapung yang menyaji makanan laut yang enak dan "fresh".

Walaupun panas tidak menjadi satu masalah bagi team RL Fadzli untuk
memancing di sebelah tengahari
Lapan jam memancing, sememangnya membawa beribu kenangan di Pulau Aman dengan membawa pulang hampir 30 ekor ikan dari pelbagai spesis di sini. Testimonial dari kami, PASTI AKAN KEMBALI!

Hasil Tangkapan Team RL hari ini
Persiapan anda bagi memancing di Pulau Aman:-
Maksimum bagi satu bot - 4 orang ( selesa )
Umpan - Udang hidup ( tekong sediakan 100 ekor )
Batu Ladung - 4,5,6 jenis hidup
Tali Perambut - 60 - 80 lbs

jokisenja.blogspot.com: CP130: ULASAN MUSIM 2011

Posted: 12 Feb 2012 07:04 AM PST
Pada Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2010 kita telah menyaksikan bagaimana Hafizh Syahrin Abdullah mendominasi perlumbaan kategori CP130, namun situasi agak berbeza pada musim 2011 apabila gelaran juara seringkali bertukar-ganti dan pertarungan merebut makhota jatuh diantara rakan baik, Norizman Ismail dan Mohd Affendi Rosli.

Saingan cukup sengit musim lalu di mana pada pusingan pembukaan di Kangar Mohd Ramdan Mohd Rosli yang baru beralih dari kategori CP115 berjaya meraih kemenangan pertamanya dalam kategori perdana ini. Pada usia 15 tahun, dia muncul pelumba termuda untuk memenangi kategori perdana ini, mengatasi pencapaian Hafizh yang merupakan pemenang termuda pada tahun 2010 ketika berusia 16 tahun. Lebih manis lagi, pelumba senior dan rakan sepasukan Ramdan dari PETRONAS Syntium Moto Yamaha AHM, Mohd Zamri Baba menamatkan perlumbaan di tangga kedua diikuti rookie, Mohd Zaqhwan Zaidi (Pachie Yuzy Honda Racing).

Gandingan itu meletakkan harapan untuk mencatat kemenangan di Batu Kawan (Pusingan 2) namun hasrat mereka tidak kesampaian apabila Ramdan sekadar menjadi pemerhati sebanyak tiga pusingan berikutan kecederaan pada kakinya manakala Zamri dibelengu masalah teknikal. Kesempatan ini digunakan Ahmad Fazli Sham (Pennzoil Fastrac Racing) untuk menawan litar Batu Kawan. Pelumba veteran itu tetap tampil dengan prestasi cemerlang untuk meraih kemenangan pertama bersama pasukan baru menewaskan Abdul Muhaimin Roslan (Yamaha Maju Motor Racing) dan veteran, Ahmad Fuad Baharudin (Global Bike Rock Oil Racing).

Pada pusingan berikutnya di Kuala Terengganu, giliran Azlan Shah Kamaruzaman (Harian Metro TEQ SCK Honda Racing) menunjukkan taring. Pelumba berusia 28 tahun yang beralih dari jentera Yamaha ke Honda itu menampilkan prestasi terbaik untuk meraih kemenangan pertamanya selepas bersaing sengit dengan Ahmad Fazrul Sham manakala Fuad sekali lagi menamatkan perlumbaan di kedudukan ketiga.

Walau bagaimanapun, Azlan tidak dapat meneruskan kecemerlangannya apabila terpaksa menarik diri dari menyertai Pusingan 4 di litar Putrajaya yang julung kalinya diadakan bersempena dengan Hari Belia Negara kerana melangsungkan perkahwinannya pada tarikh tersebut. Namun, pencapaian serupa diteruskan rakan sepasukan Norizman dan Affendi. Dua sahabat karib itu berada di kedudukan 1 - 2 manakala Fazrul di kedudukan ketiga.

Juara 2010, Hafizh yang menarik diri dari arena Cub Prix kerana mahu memberi tumpuan penuh dalam perlumbaan SuperSports 600cc Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (ARRC) membuat kemunculan semula bermula Pusingan 5. Pelumba berusia 17 tahun itu tetap tampil hebat untuk menamatkan perlumbaan di tempat keempat manakala Norizman meraih kemenangan keduanya diikuti Ramdan dan Azlan di tangga kedua dan ketiga.

Saingan mendebarkan berterusan di Alor Setar (Pusingan 6). Elly Idzlianizar Ilias (Global Bike Rock Oil Racing) menunjukkan kemampuannya untuk memenangi perlumbaan manakala Mohd Taufiq Roslan meraih podium pertamanya dalam saingan kelas perdana. Walau bagaimanapun, saingan sengit lebih tertumpu diantara Hafizh dan Ramdan yang bersaing hebat untuk mengejar kedudukan ketiga. Namun sedikit kesilapan pada saat-saat akhir oleh Ramdan membolehkan Hafizh kembali menjejakkan kaki di atas podium manakala Ramdan sekadar menamatkan perlumbaan dengan kutipan satu mata.

Dari situ, Hafizh terus membuktikan kehebatan. Dia memenangi perlumbaan di Kluang dengan untuk menewaskan Zamri dan Fazli manakala ketika di Melaka, dia muncul juara dengan menewaskan Ramdan dan Affendi sekali gus menjadi pelumba kedua yang meraih kemenangan berganda pada musim ini selain Norizman.

Kejayaan itu membuka ruang buat Hafizh untuk mengejar gelaran juara keseluruhan CP130 namun keadaan litar basah di Sepang (Pusingan 9) sedikit mengganggunya untuk mencatat hatrik. Manakala Affendi menggunakan pengalaman beraksi di litar panjang untuk mengatasi Muhaimin dan Zamri yang menamatkan perlumbaan di tangga kedua dan ketiga.

Di sebalik keputusan mengecewakan, Hafizh kembali bangkit dengan mendominasi perlumbaan terakhir 2011 di litar kegemarannya, Padang Kota Lama untuk meraih kedudukan ketiga keseluruhan manakala keputusan di tempat ketiga pula sudah cukup buat Norizman mengesahkan dirinya sebagai juara keseluruhan CP130 2011 manakala Affendi di tangga kedua keseluruhan.


Issued by Global PR Sdn Bhd
Copyright to Safe Aim Mutual Sdn Bhd

Tiada ulasan:

Catat Komen