Jumaat, 17 Februari 2012

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Pemimpin UMNO Diingatkan Hentikan Fitnah Bahawa Penjualan <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 12:47 AM PST

Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Di Komtar, George Town Pada 13.2.2012.

Pemimpin UMNO Diingatkan Hentikan Fitnah Bahawa Penjualan Tanah Di Bayan Mutiara Adalah Dirundingkan Dan Pemaju Hanya Perlu Bina Rumah Mampu Milik di Batu Kawan Bila Ia Dibuat Tender Terbuka Pada 2010 Dan Pemaju Tetap Terikat Dengan Syarat Rumah Mampu Milik, Sekolah Dan Surau/Beribadat di Pulau Pinang.

Pemimpin UMNO diingatkan hentikan fitnah tentang penjualan 102.6 ekar tanah pada 2010 di Bayan Mutiara yang merangkumi 67.6 ekar tanah dan 35 ekar untuk ditambak laut. Pemimpin UMNO telah membuat fitnah bahawa penjualan Bayan Mutiara tidak dibuat secara tender terbuka, pemaju tidak perlu terikat dengan syarat membina rumah mampu milik di kawasan pulau tetapi boleh bina di Batu Kawan dan juga tidak ada peruntukan untuk rumah beribadat/surau.

Penjualan adalah dibuat secara tender terbuka menerusi Request for Proposal(RFP). Tender terbuka ini diiklankan dalam suratkahbar pada 2010. Tender dengan harga yang paling tinggi dipilih, bukan secara rundingan. Harga rizab sebanyak RM200 sekaki persegi ditetapkan, yang jauh lebih tinggi daripada anggaran harga penilaian yang diperolehi oleh PDC.

Tender dengan harga yang paling tinggi adalah RM240 sekaki persegi untuk dibayar dalam 5 tahun menjadikan keseluruhan bayaran RM1.07 bilion. Kos tambak laut akan ditanggung sepenuhnya oleh pemaju Ivory Properties Group Bhd. Sekiranya UMNO cakap harga penjualan RM240 sekaki persegi adalah rendah sangat dan harga yang lebih tinggi boleh diperolehi, mengapakah syarikat kroni UMNO tidak masuk tender membida tanah tersebut?

Adalah tidak benar pemaju dikecualikan dari membina rumah mampu milik ataupun boleh membinanya di Batu Kawan. Pemaju masih perlu memenuhi pembinaan mampu milik seperti yang disyaratkan di kawasan pulau. Pemaju juga perlu memenuhi keperluan sekolah dan surau/rumah beribadat seperti yang disyaratkan oleh MPPP sekarang.

Kerajaan negeri telah menggunakan keuntungan daripada penjualan tanah ini sebanyak RM500 juta sebagai Tabung Rumah Mampu Milik. Pembinaan lebih 12,000 unit rumah mampu milik di Batu Kawan daripada dana RM500 juta ini adalah atas inisiatif kerajaan negeri sendiri dan tidak ada kena mengena dengan pemaju di Bayan Mutiara. Pemaju tersebut masih terikat dengan syarat rumah mampu milik tetapi ke kawasan pulau.

Adalah sungguh jahat sekali untuk UMNO cuba menipu rakyat bahawa kerajaan negeri hendak halau orang miskin ke Batu Kawan dengan mensyaratkan pemaju di kawasan pulau membina rumah mampu milik di Batu Kawan. Ini adalah tidak benar sekali kerana pemaju di kawasan pulau tidak dibenarkan berhijrah ke Seberang Perai untuk membina rumah mampu milik.

Oleh itu, saya ingatkan pemimpin UMNO untuk hentikan fitnah bahawa penjualan tanah di Bayan Mutiara adalah dirundingkan dan pemaju hanya perlu bina rumah mampu milik di Batu Kawan bila ia dibuat tender terbuka pada 2010 dan pemaju tetap terikat dengan syarat rumah mampu milik, sekolah dan surau/beribadat di Pulau Pinang.

Lim Guan Eng

–Mandarin Translation—

槟州首席部长林冠英于2012年2月13日在乔治市发表声明:

我促请巫统领袖停止毁谤,散布谎言,诬指峇央珍珠的买卖是直接洽谈、而发展商只需要峇都加湾兴建可负担房屋。事实上,我们已经在2010年进行公开招标,而购地的发展商必须在槟岛兴建可负担房屋、学校及祈祷堂或宗教场所。

巫统领袖应该马上停止毁谤峇央珍珠的102.6英亩地段(其中包括67.6英亩土地及35英亩填海地段)于2010年的买卖案。巫统领袖一再说谎,指峇央珍珠的脱售没有进行公开招标、发展商无需依条件在槟岛兴建可负担房屋,而是在峇都加湾建屋,他们也不需拨地给宗教场所或祈祷堂。

上述土地脱售是通过征求意见书(RFP)进行公开招标。我们于2010年在报章刊登广告。价高者得、不是通过洽谈。我们订下每平方尺200令吉的底价,这比槟州发展机构的估计高出许多倍。

我们得到的最高竞标价为每平方尺240令吉,分五年偿还,总价值为10亿7000万令吉。而填海的成本将由玮力产业承担。如果巫统说每平方公尺的脱售价太低,政府应该还可以再卖更高价格,那么为什么巫统的朋党公司不参与上述土地竞标?

有关发展商不必兴建可负担房屋或可以在峇都加湾建屋的讲法也是不对的。发展商还是必须遵守条件,在槟岛兴建可负担房屋。发展商也需要遵守槟岛市政局的条件,兴建学校、祈祷堂、宗教场所。

州政府已经从脱售这块土地所赚的5亿令吉, 用来设立可负担房屋基金。我们将利用这笔基金在峇都加湾兴建超过1万2000个可负担房屋单位,这是州政府本身的积极措施,完全与峇央珍珠的发展商毫无关系。有关发展商必须遵守在槟岛兴建可负担房屋的条例。

巫统企图耍手段欺骗人民,谎称州政府要求发展商在峇都加湾兴建可负担房屋,是为了把穷人赶到峇都加湾居住,实在是大骗子! 这是因为槟岛的发展商根本不会被允许前往威省兴建可负担房屋。

因此,我要提醒巫统领袖停止毁谤,散布谎言,诬指峇央珍珠的买卖是直接洽谈、而发展商只需要峇都加湾兴建可负担房屋。事实上,我们已经在2010年进行公开招标,而购地的发展商必须在槟岛兴建可负担房屋、学校及祈祷堂或宗教场所。

林冠英

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: Kroni Umno <b>di</b> Cabar <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2012 01:34 AM PST

GEORGE TOWN, 15 FEB: Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang (Pakatan) mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli tanah seluas 102.6 ekar di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi memandangkan sebelum ini mereka mendakwa nilai tersebut merupakan harga pasaran.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri boleh menerima RM1.873 bilion berbanding dengan RM1.07 bilion yang diterima pada harga RM240 sekaki persegi jika Abdul Rahman atau kroni-kroni Umno boleh membayar RM420 sekaki persegi.

"Abdul Rahman harus menunjukkan bukti bahawa tanah itu telah dijual secara rundingan. Projek ini telah melalui tender terbuka yang diiklankan dalam suratkhabar.

"Jika harga pasaran tanah di Bayan Mutiara adalah RM420 sekaki persegi, Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli 102.6 ekar tanah di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi," katanya.

Tegasnya, jika Umno atau kroni-kroninya tidak berani menyahut cabaran dan membeli tanah ini pada harga RM420 sekaki persegi, maka mereka dibuktikan sebagai penipu.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Umno Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan begitu terdesak ingin mengaitkan Kerajaan Negeri Pakatan dengan skandal yang tidak berasas.

Beliau mendakwa bahawa kerajaan negeri tidak menjualkan 102.6 ekar tanah secara tender terbuka tetapi dengan cara rundingan pada harga yang rendah iaitu RM240 sekaki persegi dan bukan harga pasaran RM420 sekaki persegi.

Tambah Guan Eng, pimpinan Umno yang lain juga telah menipu bahawa Ivory Properties Group Bhd, pemaju yang telah memenangi tender terbuka, telah dikecualikan daripada pembinaan perumahan kos sederhana rendah di kawasan pulau dan dibenarkan untuk membina perumahan tersebut di Batu Kawan.

Umno turut mendakwa bahawa tidak ada kawasan yang diperuntukkan untuk sekolah atau surau.

"Itu semua fitnah belaka. Pihak pemaju tidak diberi apa-apa pengecualian dan dikehendaki untuk membina perumahan kos sederhana rendah di kawasan Pulau serta memperuntukkan tanah untuk sekolah-sekolah dan tempat-tempat beribadat seperti yang disyaratkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"Projek perumahan yang melibatkan hampir 12,000 unit rumah mampu milik di Batu Kawan adalah inisiatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebagai tambahan kepada perumahan kos sederhana rendah yang mesti dibina oleh Ivory," katanya.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan kerajaan negeri telah menggunakan keuntungan RM500 juta daripada penjualan tanah di Bayan Mutiara untuk membina perumahan mampu milik di kawasan pulau dan juga di Batu Kawan.

Katanya, ini adalah jumlah "one-off" yang terbesar pernah diperuntukkan oleh mana-mana kerajaan negeri untuk perumahan mampu milik di Malaysia.

"Projek Batu Kawan merangkumi 12,000 unit rumah mampu milik dan akan menjadi perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia. Kerajaan Negeri Pulau Pinang percaya bahawa golongan berpendapatan rendah di Pulau Pinang layak hidup dalam rumah dan bukan "kotak" supaya anak-anak mereka boleh membesar dengan sihat dan selamat.

"Daripada meniru yang terbaik, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik perancang perumahan mampu milik yang paling terbilang di dunia - Housing Development Board (HDB) Singapura," katanya.

Jelas Guan Eng, perlantikan HDB Singapura hanya untuk merancang dan mereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia sementara kerja-kerja pembinaan pula akan diberikan melalui tender terbuka kepada kontraktor-kontraktor tempatan.

Beliau menegaskan, dakwaan Umno bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang lebih mempercayai kontraktor Singapura berbanding dengan kontraktor tempatan dalam pembinaan rumah mampu milik adalah tidak benar sama sekali kerana kerja-kerja pembinaan belum lagi ditawarkan lagi.

Sungguhpun begitu, Kerajaan Negeri tidak akan memohon maaf kerana melantik HDB Singapura sebagai perunding perancang kerana mereka merupakan pereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di dunia.

"Kenapakah apabila firma Singapura datang ke Iskandar Johor, mereka dialu-alukan dan disanjung tetapi apabila firma Singapura datang ke Pulau Pinang mereka diserang dan dikritik?

"Dwistandard oleh UMNO ini jelas bermotif politik untuk mengapi-apikan sentimen perkauman di Pulau Pinang. Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak akan tunduk kepada serangan perkauman dan akan berdiri teguh dalam objektif untuk menyediakan perumahan mampu milik yang terbaik di Malaysia untuk semua rakyat Pulau Pinang, tidak kira kaum atau agama, dengan melantik pihak yang terbaik di dunia untuk membantu kita," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen