Ahad, 8 Julai 2012

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


BLOG MIK: Tunggu Anwar <b>Di Nibong Tebal</b>....

Posted: 04 Jul 2012 05:23 AM PDT

Anwar Ibrahim selama ini dianggap sebagai tali penghubung antara parti-parti dalam pakatan pembangkang. Tanpa Anwar, DAP dan PAS tidak akan bekerjasama malah tanpa Anwar juga, PKR tidak membawa erti apa-apa.

Ini kerana, PKR wujud kerana Anwar, bukan kerana rakyat dan bukan kerana menuntut keadilan. Ia semata-mata kerana Anwar ingin menjadi Perdana Menteri atau Presiden Republik Malaysia baru dan Pakatan Rakyat pula wujud atas matlamat yang sama tetapi memperjudikan nasib kepada puak chauvinis DAP yang ingin menjajah dan mengCinakan negara ini.

PAS pula adalah pak turut yang selamanya kabur dan kosong yang hidup atas dasar bencikan UMNO dan matlamatnya hanyalah untuk menghapuskan saudara sebangsa dan seagama di dalam UMNO.

Namun, akhir-akhir ini, Anwar nampaknya bukan lagi satu 'faktor' penting dalam Pakatan Rakyat. Ramai yang mula meragui sejauh mana 'Anwar' mampu mempengaruhi undi dalam pilihanraya.

Dalam banyak perkara Anwar dianggap liabiliti atau beban yang menyusahkan PR. Walaupun beliau masih ada pengaruh di kalangan LGBT dan liberal serta golongan yang fanatik terhadapnya secara buta tuli, tetapi memandangkan kumpulan ini hanya mewakili segelintir rakyat Malaysia maka ia tidak membawa apa-apa signifikan kepada pilihanraya.

Pendek kata, kekuatan dan kelemahan PR hari ini bukan bergantung kepada faktor 'Anwar' lagi.

Sejak hujung tahun lepas lagi, Anwar dilihat semakin lemah walaupun di kawasannya sendiri, iaitu Permatang Pauh. Ini dapat dibuktikan dari ceramahnya pada 21 Oktober 2011 di situ yang hanya dihadiri oleh jiran-jiran dan saudara mara berdekatan serta mungkin juga beberapa pengikut tegar yang datang dari jauh. Walhal, Permatang Pauh adalah kubu kuatnya.

Sebagai seorang politikus berpengalaman, Anwar pasti tidak akan membiarkan dirinya kalah dan dimalukan di kubu kuatnya. Logiknya, beliau akan lari ke tempat lain untuk bertanding.

Dari apa yang diperhatikan, nampaknya Anwar akan memilih Nibong Tebal mengikut congakan sokongan berdasarkan kedudukannya di pinggir bandar, merangkumi DUN Sungai Acheh, Sungai Bakap dan Jawi. Dan Sungai Bakap merupakan tempat kelahiran Anwar.

Pada PRU 2008, kerusi Nibong Tebal merekodkan 47,540 pengundi berdaftar dengan pecahan Melayu 43.6%, Cina 40.5% dan India 15.9%. Kerusi ini dimenangi oleh Tan Tee Beng dari PKR yang memperolehi 20,210 undi mengalahkan Ketua UMNO Negeri, Zainal Abidin Osman yang mendapat 17,123 undi.

Bagaimanapun, Tan, pada 1 Mac 2010 telah mengumumkan keluar dari PKR apabila dikenakan tindakan disiplin kerana mengkritik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Beliau kini menjadi Ahli Parlimen Bebas dan mesra BN.

Dari apa yang dilihat, tidak mustahil UMNO akan meletakkan calon yang sama. Jika benar Anwar akan lari ke Nibong Tebal maka kita bakal menyaksikan pertandingan antara Ketua Pembangkang dengan Ketua UMNO Negeri Pulau Pinang dalam PRU ke-13 nanti

1000 saja hadir <b>di</b> Merdeka Rakyat <b>Nibong Tebal</b>?.. nak bohong tu <b>...</b>

Posted: 24 Jun 2012 11:33 PM PDT


Sebelum itu.. di Nibong Tebal semalam (24 June) telah berlangsung salah satu dari beberapa siri Jelajah Merdeka Rakyat di Padang Taman Bersatu.

Dari tentatif program yang dikirimkan oleh Chegu Bard antara penceramah yang telah dibariskan ialah YB Ustaz Makhtar, YB Tan Beng Huat, YB Dr. Mujahid, Chegu Bard, TKM1 Datuk Mansor Othman dan DS Anwar Ibrahim.


YB Mujahid tidak dapat hadir kerana pada masa yang sama PAS juga turut mengadakan program Himpunan Hijau di Parit Buntar.

Apa yang kebanyakkan media termasuk Malaysiakini tidak laporkan ialah kemasukkan lebih dari 200 ahli IPF/BN kedalam PKR atau dalam lain ayat lebih 200 telah keluar BN..


Mungkin ketika diumumkan perkara tersebut reporternya sedang leka bersembang di belakang stage.. mungkinlah..

Kehadiran dianggarkan mencecah 10,000 orang.. tapi ada pencacai UMNO yang sakit hati dengan kejayaan program ini melaporkan seperti di bawah ni..

Semalam berlangsungnya siri ceramah yang dinamakan 'Merdeka Rakyat' di Padang Taman Bersatu, Nibong Tebal yang mana penceramah utamanya ialah si Anwar Ibrahim. Disamping itu, penceramah iringan ialah TKM1 P.Pinang, Dr Mansor, Che Gu Bard, Yb Makhtar(ADUN Sungai Bakap) dll..

Kehadiran pendengar tidaklah terlalu ramai sangat dimana boleh dikatakan sekitar 1000 ke 1500 orang saja yang hadir. Ini laporan secara jujur dan adil serta tidak bias kepada mana-mana pihak. Percayalah esp puak pecacai pakatan..

Yang lawaknya Pengacara Majlis siap umum kehadiran seramai 10,000 orang tu!! Nak pembohong rakyat pun agak-agaklah bro!! - Anak Seberang 


Biasalah kan.. satu percubaan memperbodohkan rakyat oleh seorang yang telah menjalani proses pembodohan oleh pemimpin UMNO begitulah hasilnya..

Atau mungkiin juga keupayaan mengiranya hanya setakat itu saja.. alaaaa.. macam Rais Yatim tu lah..

Cuba korang kira sendiri agak-agak berapa yang hadir dalam program ini berdasarkan gambar di bawah..

Tiada ulasan:

Catat Komen