Rabu, 18 Julai 2012

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Sadis! Sebuah Kampung Orang Melayu <b>Di Nibong Tebal</b> Bakal <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2012 06:30 PM PDT


A.S: Kampung Lima Kongsi merupakan sebuah perkampungan kecil melayu yang terletak di DUN Sungai Bakap, berhampiran Pekan Sungai Bakap di dalam kawasan Parlimen Nibong Tebal. Penduduk di kampung ini dianggarkan sekitar 300 orang sahaja. 

Namun tak lama lagi, kampung ini bakal lenyap diatas desakan pembangunan yang melanda di Pulau Pinang dan permintaan untuk pembangunan perumahan kos mewah yang berharga lebih RM300,00 semakin tinggi di kawasan ini. Nak harapkan kerajaan DAP negeri bina rumah kos rendah, harammmm....
Padang dibawah ini seharusnya tidak dibajak dengan sebegitu rupa memandangkan dah hampir sebulan ia dibuat tapi aku rasa pembangunannya akan memakan masa paling cepat pun tiga bulan lagi.
Apalah salahnya pemilik tanah itu biarkan sahaja padang itu diberi kepada anak melayu untuk beriadah bermain bolasepak sementara ia belum dibangunkan. Busuk hati dan tiada hati perut betul!
Beginilah nasib orang melayu yang ditindas dari hari ke hari apatah lagi di zaman pemerintahan Guan Eng. 
dipetik dari utusanonline : keadaan padang lima kongsi hari ini selepas di bajak oleh pihak pemaju
padang kampung lima kongsi sebelum di bajak oleh pihak pemaju menjadi tempat utama anak anak muda kampung untuk bermain bola. kampung ini telah wujud sejak lebih 100 tahun yang lalu.
isu perkampungan lima kongsi sememangnya telah didedahkan oleh media massa terutamanya utusan malaysia lebih sebulan yang lalu. namun, pendedahan demi pendedahan yang dibuat, tidak sama seperti nasib penduduk kg buah pala yang lebih diutamakan oleh kerajaan dap. mungkin kg buiah pala penduduknya terdiri daripada kaum india dan kampung lima kongsi pula ialah penduduk melayu.
Rasis dan sial sungguh kerajaan dap pulau pinang. hanya kerana penduduk melayu yang bakal di halau keluar dari kampung halaman yg telah mereka huni sejak lebih dari 100 tahun, maka hak mereka di nafikan. kes penduduk kg lima kongsi hampir sama dengan kes kg buah pala. tanah yang mereka duduki sekarang telah pun dibeli oleh pihak pemaju dengan kadar Rm 11 kaki persegi . mengikut kadar penilaian sebenar kadarnya hanyalah rm 7 kaki persegi.
seramai 8 buah keluarga wajib berpindah keluar dari tapak rumah mereka yang melibatkan keluasan tanah hampir 5 ke 8 ekar. september 2012 selepas sambutan hari  raya idulfitri , kelapan lapan keluarga ini bakal meninggalkan kampung halaman yang telah mereka duduki sejak zaman nenek moyang lagi. inilah kesan pemerintahan DAP.
baiklah, isunya sekarang yang BK nak persoalkan mengapakah kerajaan negeri tidak membantu kelapan lapan keluarga ini seperti penduduk kg buah pala yang boleh mendapat rumah lebih dari nilai Rm 300000. ohhh cuma kerana berbeza bangsa sahaja hak melayu dinafikan dan dihalau secara terhormat?
YB Makhtar adun sg bakap menyepi dalam hal ini dan tidak mahu bertanggung jawab langsung. bagi ustaz makhtar mungkin apalah sangat undi 8 keluarga yang bakal dihalau keluar. kelapan lapan keluarga ini telah pun menandatangani  surat menerima pampasan sebanyak rm 25 000 daripada pihak pemaju. rm 25 000 berbanding dengan nilai keamanan dan nilai rumah yang sedia ada mereka bina melebihi daripada rm 100 000. BK pelik mengapakah tindakan dendam secara rasis di lakukan oleh guan eng dan p ramasamy. BK tak terkejut kalau mansor dan makhatr tak bantu sebab mereka berdua ialah lembu pakatan dap. semuanya di cucuk hidung. dijerkah sikit, mengecut segalanya.
Wahai yb makhtar, ini bukan soal sokong , soal umno, soal pas atau soal pkr. hang pikiaq la sendiri mengapa penduduk kg buah pala dapat pampasan dan kerajaan negeri begitu bersungguh sungguh nak bantu . mengapa kerajaan negeri tak mau bantu ke lapan lapan keluarga ini. Yang amat menyedihkan BK ialah setiap kali umat islam di pulau pinang nak sambut puasa dan raya akan ada sebuah kg melayu akan hilang.
sebelum ini kg pertamang damar laut. kemudian pokok assam dan akhirnya kg lima kongsi.. ini belum kira kampung di sebelah balik pulau. jelaslah sekarang slogan perkayakan rakyat yang diungkapkan oleh kerajaan rasis dap penang ini ialah sebenarnya teruskan memberi kekayanaan kepada orang kaya sahaja,. orang melayu, cina dan india yang miskin teruskan menindas mereka.

Tiada ulasan:

Catat Komen