Rabu, 18 Julai 2012

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2012 01:09 PM PDT

URL Sumber Asal :-

AKAR UMBI: Ucapan ADUN PAS <b>Di Tanjung Tokong</b> - "Terima <b>...</b>

Posted: 30 May 2012 08:20 AM PDT


ADUN PAS Permatang Pasir Datuk Salleh Man yang pernah dirakamkan gambarnya sedang bergurau dan ketawa dengan penuh mesra bersama Penyelaras DUN BN Permatang Pasir, semalam telah membuat kenyataan 'terima kasih kepada JAKIM'.

Harakahdaily telah melaporkan seperti berikut;


Kenyataan tersebut dizahirkan oleh Salleh, atas kapasiti Timbalan Pengerusi MAIPP ketika berucap di Ijtimak Guru-Guru Takmir Pulau Pinang 2012 yang berlansung di Tanjung Tokong.

197 keluarga <b>di Tanjung Tokong</b> dapat rumah ganti | Malaysian <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 01:37 AM PDT

Qul Amirul Hakim: Kampung Melayu <b>di Tanjung Tokong</b>, Pulau Pinang

Posted: 12 Jun 2012 06:45 PM PDT

Assalamu'alaikum,
5 Jun 2012, Selasa, hamba dan keluarga ke Pulau Pinang. Kami balik bercuti di kampung dan tiba malam 3 Jun.  Cuaca kurang baik kerana baru kepas hujan lebat. Kami ke Kampung Melayu di Tanjung Tokong di Pulau Pinang.

Hamba sebenarnya nak ke Pulau ini, tapi tak boleh sebab laut bergelora, ombak dahsyat, nelayan pun tak keluar ke laut. 
Kenapa dengan Pulau kecil ini? Tunggulah berita seterusnya apabila hamba diizinkan Allah sampai ke pulau ini. 
Penginapan berpuluh tingkat sudah menjadi lumrah di Pulau Pinang memandangkan tanah yang semakin kurang... 
Ini apartmen untuk orang Melayu yang rumah mereka rosak apabila tsunami melanda pada tahun Disember 2004 yang disiapkan pada zaman PakLah jadi Perdana Menteri. Sesiapa pun yang menjadi pemerintah negara 'wajib' melakukan pelbagai usaha untuk 'mengekalkan orang Melayu/Islam' di bahagian Pulau di Pulau Pinang. Kalau tak ada apartmen ini, orang Melayu ini akan 'terpaksa' keluar dari negeri mereka sendiri.
Antara mata pencarian mereka adalah dengan menjadi nelayan 
Gunung Jerai kelihatan sayup-sayup di hujung sana 
 Ini Masjid lama di Tanjung Tokong
 Kawasan berair ini dahulunya perkampungan nelayan Melayu sebelum tsunami melanda
Dahulunya Gerakan di bawah Lim Chong Eu 'mengeluarkan orang Melayu dari Pulau' dengan membeli tanah-tanah milik orang Melayu di Tanjung Bunga dan sekitarnya dan menukarnya menjadi hotel-hotel besar. Hasilnya, orang Melayu/Islam yang tinggal di kawasan itu menjadi begitu sedikit.   Kini DAp di bawah Lim Guan Eng 'mengeluarkan orang Melayu dari Pulau' dengan tidak membina rumah-rumah/pangsapuri murah, dengan membina rumah-rumah yang mahal yang hanya mampu dimiliki orang-orang kaya, dan dengan 'membantu' orang Cina 'membeli beribu-ribu rumah milik Melayu/Islam di kawasan Pulau' melalui transaksi perniagaan biasa.. 
Anda pergilah ke Bayan Lepas, Balik Pulau dan lain-lain tempat dan lihat dan kaji sendiri. Hakikatnya 'kerjasama orang Melayu/Islam' dengan parti bukan Islam melalui BN (zaman Lim Chong Eu) dan melalui PR (zaman Lim Guan Eng) tidak  menguntungkan orang Melayu/Islam. Begitu naif orang Melayu/Islam yang berpolitik, kuasa dan jawatan itu yang direbut, bukannya memelihara amanah Allah. Hanya pada zaman Dr. Koh Tsu Koon, 'penghakisan bilangan orang Melayu/Islam' di Pulau Pinang tidak begitu ketara.

Hamba memang jelak dengan politik semasa, menyampah dan meluat dengan kedua-dua parti politik Melayu/Islam di pihak pemerintah dan pembangkang. Hamba sedang mengarang sebuah tajuk berkaitan politik ini, Insya-Allah nanti akan dipaparkan. Umat Islam di negeri seperti Pulau Pinang memerlukan kebijaksaaan yang luar biasa dalam mendepani arus semasa. Menunggu perancangan dan ketentuan Allah memanglah bukan mudah, cuba  cari  makna dan maksud ayat yang dibold dan diitalickan itu...Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Komen