Ahad, 9 September 2012

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


Kisah Benar- Kopitiam <b>Di Jelutong</b> Masak Katak, Status HALAL <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 04:48 PM PDT

"Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak, tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur," bisik seorang pekerja kopitiam kepada gadis yang mahu dikenali Alia ketika berhasrat membuka puasa di sebuah pasar raya di Jelutong.

Ketika itu, Alia bersama rakannya berhajat berbuka puasa di kopitiam berkenaan, bagaimanapun hasrat mereka terbantut apabila terdengar luahan itu.

Mereka diberitahu tentang perkara itu ketika sedang berbual sementara menanti waktu berbuka.

"Pelayan itu memaklumkan perkara itu kepada kami memandangkan saya dan kawan-kawan datang dengan niat untuk berbuka puasa.

"Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur. Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga," katanya.

Alia dan rakan-rakannya yang terkejut dengan cerita itu kemudian mempertikaikan sama ada tukang masak itu menggunakan kuali yang digunakan sama untuk memasak makanan pelanggan atau sebaliknya.

"Bagaimanapun, pelayan itu mengaku tidak pasti. Tetapi katanya, yang makan tetap tukang masak itu, apa pun dia akan pegang katak dan memasak makanan untuk orang lain.

"Kata pelayan itu dia baru bekerja, dan dia bersama seorang lagi kawan berbangsa Melayu yang nampak kejadian itu. Tetapi menurutnya, dia tidak berani menegur kerana ramai pekerja di restoran itu adalah warga asing," katanya.

Katanya, ketika ditanya mengenai status halal, pelayan mengakui restoran yang mempunyai francais di seluruh negara itu hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.

"Tapi saya tahu ramai yang ingat kami halal sebab di KL sudah halal. Saya boleh beritahu saja, terpulang pada kakak," kata pelayan restoran itu kepada Alia.

Mendengar maklumat yang diberikan, Alia dan rakan-rakannya hilang selera dan terus ke kedai lain untuk berbuka puasa memandangkan hari sudah hampir Maghrib.

Alia kecewa kerana kopitiam berkenaan menjadi kunjungan orang ramai termasuk pelanggan beragama Islam. Rata-rata yang berkunjung selalunya memesan minuman dan makanan yang berasaskan mi dan pencuci mulutnya.

Mendengar cerita Alia, Sinar Harian ke restoran itu untuk mengintai kesahihannya.

Salah seorang pengunjung yang enggan dikenali mengakui rata-rata pekerja di kopitiam berkenaan adalah warga asing khasnya Nepal dan Bangladesh.

"Kadangkala mereka berbau busuk walaupun pada waktu bekerja. Tidak dapat saya bayangkan bagaimana bau mereka ketika berada di dapur menyediakan makanan dan mengambil pesanan pelanggan.

"Nampak saja kopitiam yang agak mahal dan selesa tetapi kebersihan pekerjanya memang mendukacitakan," katanya.

Meneliti maklum balas orang ramai mengenai restoran berkenaan melalui laman web, beberapa pelanggan turut memberikan pandangan negatif terhadap kopitiam berkenaan.

Antaranya ialah melalui www.penangfoodreviews.com di mana pemilik blog tersebut jelas tidak berpuas hati perkhidmatan kopitiam berkenaan.

Dalam tulisan blogger itu, beliau turut memaklumkan harga yang dikenakan juga agak mahal dan tidak berpatutan dengan kualiti makanan.Info disini

Kisah Benar- Kopitiam <b>Di Jelutong</b> Masak Katak, Status HALAL <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2012 06:26 PM PDT

"Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak, tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur," bisik seorang pekerja kopitiam kepada gadis yang mahu dikenali Alia ketika berhasrat membuka puasa di sebuah pasar raya di Jelutong.Ketika itu, Alia bersama rakannya berhajat berbuka puasa di kopitiam berkenaan,...

By: ctnoor

Stand by, we're redirecting you... click here if you don't want to wait.

Registered and logged in users are redirected immediately, why not consider signing up? It's free!

inilah kisah kami..: Berbuka Puasa <b>di</b> Bukit <b>Jelutong</b>, Shah Alam

Posted: 09 Aug 2012 09:52 PM PDT


Pada 4 Ogos 2012 bersamaan dengan Hari Sabtu, satu majlis berbuka puasa bagi keluarga Rais telah diadakan bertempat di kediaman mak Usu Halijah di Bukit Jelutong, Shah Alam. Kami bertolak dari Seremban pada jam 3.00 petang dan telah berkesempatan singgah sebentar di Pasaraya Alamanda, Putrajaya sebelum ke rumah Mak Usu.
Setibanya di rumah Mak Usu saya sempat menggoreng popiah dengan bantuan Angah Pahang untuk juadaha berbuka puasa.
Pelbagai hidangan disediakan untuk berbuka puasa di rumah Mak Usu ini. Sebaik sahaja selesai berbuka puasa dan solat Maghrib, semua yang hadir telah bersama-sama mengerjakan Solat Tarawikh berjemaah di Rumah Mak Usu dan diikuti dengan tahlil arwah keluarga.
Selesai doa selamat dibacakan, satu upacara pemotongan kek telah diadakan bersempena dengan hari ulangtahun kelahiran suami saya, Syamsul Amri bin Hj Ismail (Acoy) yang ke 35 tahun pada 3 Ogos yang lalu. 
Happy Birthday buat suami saya yang tersayang. So, dengan ini dikongsikan gambar-gambar yang telah sempat dirakamkan semasa program ini berlangsung.

Disediakan oleh : Ungku Norhayati Ungku Abu Bakar (Noi/Yat)

Tiada ulasan:

Catat Komen