Khamis, 16 Februari 2012

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Apa yang dilakukan oleh pentadbiran <b>negeri Pulau Pinang</b> untuk <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2012 02:00 AM PST

Saya menghabiskan lapan hari di Pulau Pinang dan dalam tempoh tersebut dapat melihat dan meneliti beberapa perkara yang sering dijadikan 'berita sensasi' mengenai untung nasib Melayu/Islam. Jika mempercayai sepenuhnya laporan-laporan yang dimuat dalam akhbar dan media elektronik 'arus perdana', kita pasti akan marah dan melemparkan 1001 tuduhan kepada pentadbiran negeri.

Sebagai anak jati Pulau Pinang, saya sedar dan tahu akan kedudukan sebenar atau apa yang berlaku dan dilakukan sebelum pilihan raya 2008.  Banyak masalah berkaitan orang Melayu/Islam bermula sebelum 2008 dan berterusan hingga ke hari ini.

Banyak perkampungan Melayu dalam kawasan bandar raya dan pinggirnya wujud atas tanah milik bukan Melayu termasuk golongan pemberi hutang yang digelar 'Ceti' dan apabila tuan tanah jual harta mereka itu, maka orang Melayu yang 'menumpang'  di situ terpaksa berpindah. Akibat daripada perpindahan itu,  berkuranglah jumlah atau bilangan orang Melayu dalam kawasan bandar raya atau pinggir bandar.

Dalam kawasan bandar raya, kampung Melayu/Islam yang masih kekal adalah atas tanah wakaf seperti di Lebuh Aceh (Acheen Street – wakaf Syed Hussein Idid) walaupun hanya tinggal beberapa buah rumah sahaja,  Kampung Makam di Jalan Dato' Keramat (wakaf Sheikh Kassim) dan Kampung Syed di Jalan Burma (wakaf Kupima Ku Zainal Abidin/Syed Mohamad Alhabshee).

Ketiga-tiga buah kampung itu kini bernilai tinggi dan dilihat sebagai 'lombong emas' yang mengundang banyak pihak menaruh  minat tetapi oleh kerana tarafnya sebagai harta  wakaf, maka pihak tertentu tidak boleh menyentuhnya. Bayangkan apa akan  berlaku jika ketiga-tiga kawasan atau hartanah itu bukan harta wakaf?

Sekitar tahun 1970-an ada pihak yang ingin membangunkan Kampung Makam selaras dengan kehendak dan wasiat pewakif untuk memastikan ia selari dengan kemajuan dan pembangunan sekitarnya. Malangnya, usaha tersebut dibantah oleh segelintir penduduk dan akibatnya Kampung Makam kekal seperti sedia kala hingga sekarang.

Kebelakangan ini, pentadbiran negeri sering dijadikan sasaran dan kecaman oleh pihak-pihak tertentu yang antara lain menuduhnya menganaktiri dan menzalimi orang Melayu dan orang Islam. Mereka melempar tuduhan dengan merujuk kepada pentadbiran negeri sebagai "kerajaan DAP" sedangkan ia adalah sebuah kerajaan campuran tiga buah parti politik yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Mungkin dengan merujuk kepada pentadbiran negeri sebagai "kerajaan DAP" pihak berkenaan berharap ia dapat membakar semangat marah di kalangan orang Melayu dan Islam.

Banyak masalah yang dibangkitkan oleh mereka sebenarnya bukan perkara baru. Ia mula berlaku semasa pentadbiran Barisan Nasional/Perikatan dan diwarisi oleh pentadbiran Pakatan Rakyat. Kebanyakan daripada masalah yang bersangkut-paut dengan isu tanah dan perumahan membabitkan soal undang-undang dan pentadbiran yang mengambil alih selepas pilihan raya umum 2008 tidak seharusnya dipersalahkan.

Pentadbiran Pakatan Rakyat yang berkuasa di Pulau Pinang, walaupun dicemuh oleh pihak tertentu, telah membuktikan kecemerlangan khususnya dalam aspek pentadbiran kewangan dan memelihara kebajikan rakyat.

Belanjawan atau Bajet  2012 Kerajaan Negeri Pulau Pinang berjaya mengukuhkan kesihatan dana negeri dengan mengurangkan hutang yang ditinggalkan kerajaan terdahulu daripada RM630.13 juta kepada RM29.66 juta dalam tempoh tiga setengah tahun sahaja.

Pengurangan hutang sebanyak RM600.47 juta atau 95.29 peratus adalah kadar yang paling cemerlang di antara semua negeri di Malaysia. Hasil daripada pengukuhan kewangan, penjimatan dan perbelanjaan berhemah yang diperolehi melalui prinsip tadbir Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT) telah disalurkan untuk keperluan pembangunan dan kesejahteraan rakyat.

Antara program yang dilancarkan atau diperkenalkan sejak 2008 – Program Membasmi Kemiskinan Tegar, Program Penghargaan Warga Emas, bantuan kepada golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) dan ibu tunggal serta Penghargaan Anak Emas yang bermul pada 2011.

Mulai tahun ini, kerajaan negeri bertekad untuk membantu 743 Ketua Isi Rumah (KIR) yang majoritinya orang Melayu, memperolehi pendapatan sekurang-kurangnya RM600 sebulan yang membabitkan bantuan sebanyak RM4.0 juta setahun. Kerajaan negeri mensasarkan sebelum 2015, Pulau Pinang menjadi negeri pertama di Malaysia yang berjaya menghapuskan miskin tegar  sepenuhnya.

Sudah tentu ada pihak yang kurang senang dengan apa yang saya nyatakan tetapi itulah hakikatnya dan itulah kenyataan. Saya tidak memihak kepada sesiapa tetapi sebagai anak Pulau Pinang, saya kena akui dan terima kenyataan tanpa mengira siapa atau parti politik mana yang berkuasa.

Saya  perturunkan fakta kewangan berkaitan Hal Ehwal Agama Islam yang dilaksana oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang sejak ia mentadbir negeri pada 2008. Ia adalah fakta, bukan sesuatu yang direka-reka untuk menyedap hati atau sebagai hiasan jendela. BN merujuk kepada pentadbiran Barisan Nasional pimpinan Parti Gerakan dan PR merujuk kepada pentadbiran Pakatan Rakyat pimpinan DAP.

1. PERUNTUKAN BERKAITAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM

Tahun 2008 (BN) …………..RM25.7 juta

Tahun 2009 (PR)……………RM33.2 juta

Tahun 2010 (PR)……………RM38.9 juta

Tahun 2011 (PR)……………RM45.7 juta

Tahun 2012 (PR)……………RM64.03 juta

2. SAGUHATI TAHUNAN GURU KAFA

Tahun 2008 (BN)…………..RM659,000.00

Tahun 2009 (PR)……………RM879,000.00

Tahun 2010 (PR)……………RM913,200.00

Tahun 2011 (PR)……………RM900,000.00

Tahun 2012 (PR)……………RM900,000.00

3. PERUNTUKAN TAMBAHAN TAHUNAN UNTUK SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR)

Tahun 2008 (BN)………….TIADA

Tahun 2009 (PR)…………..RM1.50 juta

Tahun 2010 (PR)…………..RM1.75 juta

Tahun 2011 (PR)…………..RM1.75 juta

4. SUMBANGAN DAN PENGIKTIRAFAN AL-HUFFAZ

Tahun 2008 (BN)…………TIADA

Tahun 2009 (PR)………….RM75,000.00

Tahun 2010 (PR)………….RM100,000.00

Tahun 2011 (PR)………….RM130,000.00

5. SUMBANGAN EKYA' RAMADAN (KEPADA SELURUH MASJID)

Tahun 2008 (BN)…………TIADA

Tahun 2009 (PR)………….RM213,000.00 setahun bermula  tahun 2008 selepas ambil alih pentadbiran negeri

6. PROGRAM BULANAN AL-QURAN

Tahun 2008 (BN)……….TIADA

Tahun 2009 (PR)………..RM100,000.00 setahun

*FAKTA ADALAH  DARIPADA JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM PULAU PINANG

Saya tidak pasti sama ada berita ini mendapat tempat dalam media arus perdana tetapi percaya ianya tidak dilaporkan. Apa yang dilaporkan lebih merupakan laporan negatif yang mencemuh dan memberi gambaran buruk terhadap pentadbiran negeri semata-mata kerana ia diterajui oleh DAP. - ROKETKINI

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


PRU13: Pemuda UMNO <b>Tasek Gelugor</b> perlu <b>...</b> - Utusan Online

Posted: 27 Jan 2012 07:41 AM PST

PRU13: Pemuda UMNO Tasek Gelugor perlu mantapkan strategi

PRU13: Pemuda UMNO Tasek Gelugor perlu mantapkan strategi

27/01/2012 8:05pm

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop mengingatkan anggota Pemuda Umno Tasek Gelugor agar membuat persiapan rapi untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bagi membantu Barisan Nasional (BN) merampas semula Pulau Pinang daripada pembangkang.

Justeru, beliau berharap program Pemantapan Pemuda UMNO Bahagian Tasek Gelugor, yang diadakan tiga hari di sini, akan mampu membangkitkan semula semangat juang peserta.

"Saya difahamkan seramai 120 anggota Pemuda menyertai program ini, yang bertujuan memberi motivasi serta semangat, selain diselitkan dengan beberapa slot mengandungi strategi untuk mempertahankan kawasan Parlimen Tasek Gelugor," katanya. - BERNAMA

09 di permatang pauh - Google Blog Search

09 di permatang pauh - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di permatang pauh</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Feb 2012 01:34 PM PST

URL Sumber Asal :-

MatKilau Penang: Anwar Meraikan Kemenangan <b>Di Permatang Pauh</b>.

Posted: 09 Jan 2012 09:04 AM PST

Seperti yang diduga anwar kembali ke permatang pauh meraikan kemenangannya dikawasan Parlimen Permatang Pauh.MKP pelik dengan jumlah kehadiran yg hadir cuma 1ribu hadir.Sedangkan pengundi yng menyokong beliau di sini berpuluh kali ganda jumlahnya.Jangan cakap bab negeri Pulau Pinang angkanya boleh mencapai ratusan ribu.Mengapa kehadiran begitu menghambarkan????????

Mungkin sebelum ini rakyat menilai Anwar telah difitnah oleh pemimpin UMNO dan BN.bertolak dari undi simpati serta kemarahan rakyat terhadap kepimpinan terdahulu yang tidak peka motif oprandi yang telah digunakan oleh PKR.Kini pengundi atas pagar mungkin sedar dengan taktik sebegini PKR tiada lagi alasan untuk menghentam kerajaan bahawanya tidak adil dan saksama serta mempengaruhi mahkamah dalam membuat keputusan

sumber gambar MPP.

Full content generated by Get Full RSS.

PANAS ! FORUM ANAK MUDA 13 <b>DI PERMATANG PAUH</b> KECOH <b>...</b>

Posted: 31 Jan 2012 05:27 AM PST


Kepada hadirin yang hadir semasa program Forum Anak Muda 13 anjuran NGO belia , Gerakan Belia 4B Permatang Pauh , tentu akan terasa  kepanasan   kerana ia membincangkan  iklim politik anak muda sekitar Permatang Pauh .

Ia menampilkan ahli panel iaitu KP UMNO Permatang Pauh , Sdr Zaidi Mohd Said , YDP Perkasa P.Pinang   Datuk Ahmad Saad , Pengarah JASA P.Pinang Ustaz Hj Ahmad Lutfi Ibrahim , dan Exco Gerakan Belia 4B Permatang Pauh  Sdr Hilmi Mohd Elias .

Program pun adalah forum , jadi pendapat  oleh ahli panel dilontarkan mengikut pandangan masing-masing .

Siapa yang makan cili akan terasalah pedasnya !!


Full content generated by Get Full RSS.

Anwar Himpun <b>di Permatang Pauh</b> Selepas Keputusan Liwat

Posted: 04 Jan 2012 09:55 PM PST

APA sekalipun keputusan Mahkamah Tinggi dalam kes perbicaraan liwat II yang membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin ini, pemimpin-pemimpin tertinggi dan penyokong Pakatan Rakyat akan berhimpun di Permatang Pauh pada malam berkenaan.

Anwar, yang juga ahli parlimen Permatang Pauh dijangka membuat persinggahan pertamanya di Pulau Pinang pada lewat petang 9 Januari bagi menjelaskan sendiri kepada rakyat berhubung keputusan mahkamah terhadap kesnya itu.

ADUN Pantai Jerejak Sim Tze Tzin berkata, Anwar mahu mengulangi apa yang dilakukannya pada tahun 1998, selepas beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri, iatu kembali ke Pulau Pinang untuk mengisytiharkan Deklarasi Permatang Pauh.

Anwar dilantik menjadi ahli parlimen Permatang Pauh pada pilihan raya kecil 2008, selepas  isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga adalah presiden PKR mengosongkan kerusi itu untuk diisi beliau.

"Selepas keputusan penghakiman itu, semua pemimpin atasan Pakatan Rakyat akan berkumpul di Permatang Pauh untuk menghadiri perhimpunan besar," kata Sim kepada pemberita di Pulau Pinang.

"Jika Anwar dibebaskan, beliau akan menjelaskan keputusan itusendiri. Jika tidak (dibebaskan), pemimpin-pemimpin tertinggi masih akan hadir di Permatang Pauh untuk perhimpunan tersebut,"

Artikel Berkaitan:

  1. AG Fail Rayuan Terhadap Keputusan Kes Liwat II
  2. Keputusan Liwat II: Anwar TAK Bersalah
  3. Anwar Jelajah Semenanjung Sebelum Keputusan Liwat II
  4. Keputusan Kes Anwar Tak Jejas PRU13
  5. Beri Peluang Mat Sabu Jelaskan-Anwar
Full content generated by Get Full RSS.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


MyKhalish.com: Penang 2012 - Trip Itinerary

Posted: 03 Feb 2012 12:00 AM PST


Selalunya kami akan cerita aktiviti by day. Tp kali ni kami akan listkan setiap aktiviti kami, pastu kami akan wat entry yg details utk setiap aktiviti.

Day 1 (Friday - 3 Feb 2012)
10.00am - Bertolak dr KhalishVilla
10.30am - Breakfast di R&R Rawang
01.00pm - Exit ke Ipoh. Mkn Mee Rebus Ramli kt bdr Ipoh.
04.00pm -  Pas cross jambatan Pulau Pinang, terus cari jln ke Padang Kota Lama.
04.30pm - Tak jauh dr situ ada Fort Cornwallis, so kitorg decide utk jln2 kt situ.
05.00pm - Lepak kt Padang Kota Lama, mkn Mee Sotong & Coconut Shake.
06.00pm - Gi  ke Swettenham Pier yg x jauh dr situ utk check-in Cruise.
06.45pm - Lepak2 kt deck amik angin n layan panorama Penang dr atas cruise.
07.30pm - Buffet dinner. Not bad gak mknan yg ada. Org pun x ramai sgt.
08.30pm - Naik deck semula, tgk cruise start berlayar.

Day 2 (Saturday - 4 Feb 2012)
08.30am - Buffet breakfast dlm cruise
10.00am - Check-out dr Cruise
10.30am -  Pergi ke Rumah Kelahiran P. Ramlee, di Jalan P. Ramlee
01.00pm - Lunch di Khaleel Nasi Kandar, Jalan Gurney
02.30pm - Check-in Hotel Tanjung Bungah, pastu rehat2 jap dlm bilik.
05.00pm - Mandi-manda di pool dan pantai Tanjung Bungah
07.00pm - Pergi Toy Museum di Tanjung Bungah
08.30pm - Dinner at Pusat Penjaja Anjung, mmg syok mcm2 kitorg mkn.
10.00pm - Balik hotel dan tidor

Day 3 (Sunday - 5 Feb 2012)
08.00am - Breakfast at hotel
09.00am - Pergi ke Bkt Bendera. Org sgt ramai.
12.30pm - Planning nk lunch at Nasi Kandar Kg Melayu, tp tutup plak.
02.00pm - Lunch di Nasi Kandar Line Clear, punya la pjg beratuq
03.30pm - Shopping jeruk kat area Pasar Chowrasta.
04.30pm - Balik hotel jap, segarkan badan.
05.00pm - Batu Feringgi, mkn laksa tepi pantai. Lepak dgn Geng AWA's.
07.00pm - Bergerak ke Bayan Baru nk mkn seafood.
09.00pm - Nk balik hotel, tp wat kije giles.. haha.. pengalaman mendebarkan.
10.30pm - Singgah Feringgi Walk nk cari souvenir.
11.00pm - Smp hotel dan terus tidor

Day 4 (Monday - 6 Feb 2012)
09.30am - Breakfast at hotel
10.00am - Gi pantai jap, kasi anak main2 tepi pantai sambil photoshoot.
11.50pm - Check-out Hotel
12.30pm - Pdg Kota Lama, nk naik beca
01.00pm - Repeat blk mkn Mee Sotong & Coconut shake sebelum blk. Hehe
02.00pm - Gi ke Penang Road nk cari barang
03.30am - Terminal Feri Raja Tun Uda di Pelabuhan Quay
04.00pm - Bertolak blk ke KhalishVilla

Alhamdulillah, itinerary ni x jauh beza dr plan asal, ade 2-3 aktiviti yg terpaksa skip sbb xsempat. Maybe next time leh wat. Nti kami akan citer lebih detail aktiviti2 kami kt sana...

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di nibong tebal</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 03:07 AM PST

URL Sumber Asal :-

Anak Seberang: Ahli Parlimen <b>Nibong Tebal</b> Dipecat!

Posted: 07 Feb 2012 01:06 AM PST

MEMANG GILALAH SI ZAID IBRAHIM NI. 


SAPA SAJA YANG BERANI MENGKRITIK DIA, TERUS DIPECAT PARTI! INI SUDAH DASAR KUKU BESI. KALAU DAPAT MEMERINTAH NEGARA, MEMANG NAYALAH RAKYAT MALAYSIA.


A.S NASIHATKAN TEE BENG, KEMBALILAH KE PANGKAL JALAN. 


INGAT!, BAPA MU SEORANG ORANG KUAT GERAKAN DI PULAU PINANG.
YANG MENJADI MANGSA IALAH ORANG NIBONG TEBAL. ADA AHLI PARLIMEN SERUPA MACAM TAKDE DISEBABKAN PERMAINAN POLITIK YANG TAK BERKESUDAHAN.


BALIK-BALIK YANG ASYIK MEMBANTU ORANG NIBONG TEBAL TAK LAIN TAK BUKAN, PEMIMPIN UMNO/BN JUGALAH YANG DICARI. DATO' NON WALAUPUN HANYA PENYELARAS PARLIMEN, PAGI PETANG SIANG MALAM TANPA KENAL ERTI PENAT DAN JEMU MEMBANTU RAKYAT DI NIBONG TEBAL.


A.S NASIHATKAN ORANG NIBONG TEBAL DALAM PRU13 NI LEBIH BIJAK MEMILIK, JANGAN JADI PISANG BERBUAH DUA KALI. MERANALAH BADAN.
       
                                                 ****************************


Pengerusi Kita Kedah, Pulau Pinang dipecat 

SHAH ALAM - Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) negeri Kedah dan Pulau Pinang dipecat berkuat kuasa serta-merta atas kesalahan melanggar peraturan-peraturan parti itu. Setiausaha Pusat Kita, Masrum Dayat berkata, Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim, masing-masing ketua Kita Kedah dan Pulau Pinang telah diputuskan pemecatan mereka dalam mesyuarat Jawatankuasa Disiplin, malam tadi. 

"Jawatankuasa Disiplin mendapati mereka telah melanggar peraturan-peraturan parti dengan membuat kenyataan secara berterusan mengecam parti dan kepimpinan parti," kata Masrum ketika dihubungi. Dalam pada itu, kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Wan Hasemah @ Wan Norjam Wan Sulaiman berkata, "Jawatankuasa Disiplin Kita dalam mesyuaratnya pada 6.2.2012 (semalam) telah sebulat suara memutuskan memecat keahlian Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim kerana terus-menerus melakukan pelanggaran melampau terhadap disiplin parti, berkuat kuasa serta-merta."

 Kata beliau, kedua-dua mereka boleh merayu kepada Jawatankuasa Eksekutif Pusat terhadap pemecatan tersebut dalam masa 14 hari. Tee Beng juga merupakan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat dan Ahli Parlimen Nibong Tebal. Kedua-dua pemimpin itu meruakan antara yang melahirkan pandangan kritis terhadap Datuk Zaid Ibrahim sejak presiden itu melahirkan cadangan mahu membubarkan Kita. Khamis lalu, Zaid berkata, keputusan membubarkan Kita terpaksa dibuat untuk menghapuskan sebarang keraguan yang mendakwa bahawa pihaknya tidak memihak kepada pembangkang, terutama dengan beberapa anggota-anggota parti di Kedah dan Pulau Pinang secara terbuka mengkritik Pakatan Rakyat (PR).

Laporan media semalam menyebut lima pengerusi negeri Kita akan mengadakan usul tergempar bagi mendesak Zaid meletak jawatan sebagai presiden parti. Tee Beng berkata, Zaid sepatutnya menarik diri dari memimpin Kita, bukannya membubarkan parti berusia setahun itu. Zamil juga melahirkan pandangan yang serupa minggu lalu

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2012 03:43 AM PST

URL Sumber Asal :-

Lost... in translation: Air Itam -> <b>Balik Pulau</b>

Posted: 15 Jan 2012 08:38 PM PST

I hiked what seems to be the most scenic trail in Penang yesterday and I did not have a single picture to prove it! :(  
The trail is from Air Itam dam to Balik Pulau, the distance is almost similar to the longest route from Teluk Bahang to Penang Hill, only this one is easier, more scenic and definitely have more people using it (mountain bikers, fruit vendors) and less scary. At least I don't have to worry about tiger jumping on me out of sudden from the bushes or something :P
We went with another older couple in their 60s and 70s, it was their first time (also my first time) and I think we nearly 'killed' them with the heat and distance :P They were initially told that it's going to be a 3 hour walk to and fro but little did they know we ended up walking 3 hours one way (cause they're not as fast as us and we stopped quite a bit for the wife to take pictures and chatted a bit with some locals and owners of fruit orchards).
 This time around, we made sure we brought enough water and some food just in case but they only brought 500ml water to share between them @_@ Anyway, it was a good thing that we stopped to refresh and rehydrate ourselves at one of the coffeeshop in Balik Pulau before making the trip back again.
I love love love the trail! The slopes aren't as steep as the route going up Penang hill but there are so many of them that after a while, you just need to stop and take a rest for the sake of the knees. And there were quite a few things to see along the way, mainly fruits still attached to their trees (the route goes past a few fruit orchards). We saw pumpkins, gourds, pineapples, bananas, papayas, cempedak, mangosteen, coconuts, jackfruits, rambutans and many different species of flowers growing along the way. Very nice and relaxing! Too bad  it's no longer durian season or I'm sure the route will be filled with aroma of durian, another added plus to the hike.
How come no one told me about this route before?! (*flashes a piercing look at the bf*) We're always going up the blardy Penang Hill every week and now that I know bout this route, even though it's longer than going up Penang Hill, it's much nicer and there are more things to see. I'll definitely attempt this trail again soon.
In total, I was told that we walked about 10miles (about 16km) coz someone took the trouble to check the map. Great achievement alright. I did feel a difference after that, my legs were aching quite a bit, must be the different levels of terrains along the way but I'm not complaining and I'm proud I did it. So am I proud of the older couple who did it with us, I've never seen such fit couple like them before. They took their time and walked on their own pace but they tried their best to push it to the end. You see, when it comes to fitness, it's the attitude that matters!
Anyway if you plan to attempt the trail, here's a link *click* you can get some reference on.
As satisfied as I felt after the hike, the good feeling was shortlived after I checked the content of what I consumed for dessert after...
21g of fat FML
Full content generated by Get Full RSS.