Ahad, 11 Mac 2012

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Projek mega <b>negeri</b>: K&#39;jaan <b>Pulau Pinang</b> lwn NGO

Posted: 08 Mar 2012 04:32 PM PST

Kerajaan Pulau Pinang menafikan dakwaan dua NGO bahawa ia gagal menyalurkan maklumat kepada orang ramai mengenai projek-projek mega yang dicadangkan di negeri itu - satu dakwaan yang disiarkan dalam media baru-baru ini.

NGO tersebut - Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) - kedua-duanya dipimpin aktivis veteran SM Mohamed Idris, mempersoalkan "ketelusan dan keterbukaan" kerajaan negeri, dengan mendakwa ia kurang mengadakan perbincangan awam berkaitan projek infrastruktur yang dirancang.

NONETetapi Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Mohd Zairil Khir (kiri) menyangkal dakwaan tersebut dengan berkata, kerajaan telah mendedahkan maklumat awam mengenai projek-projek tersebut, manakala bosnya, Lim Guan Eng telah menghadiri dua sesi perbincangan dengan wakil NGO dan pihak umum.

"Kami tidak mempertikaikan hakikat bahawa isu ketelusan dan keterbukaan merupakan keutamaan yang paling penting.

"Malah sebagai kerajaan yang berdasarkan prinsip CAT (Cekap, Akauntabel, Telus), kami telah mengambil pelbagai langkah untuk memaklumkan pihak umum mengenai projek-projek infrastruktur yang dicadangkan," kata Zairil dalam satu kenyataan hari ini.

Zairil merujuk khusus kepada sebuah artikel yang bertajuk "Kesal DAP tidak salur maklumat kepada rakyat", yang disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 6 Mac.

Dalam laporan tersebut, SM Mohamed dilaporkan berasa kecewa dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang kerana tidak menyediakan maklumat lengkap kepada orang ramai berhubung projek infrastruktur yang dilaksanakan di negeri ini, yang bernilai berbilion ringgit.

Projek berkenaan termasuk terowong sepanjang 6.5km dari Gurney Drive ke Bagan Ajam, jalan sepanjang 12 km menghubungkan Tanjung Bungah dan Teluk Bahang, dan beberapa projek lain untuk mengurangkan kesesakan lalulintas di pulau itu.

Aktivis veteran menambah bahawa isu ketelusan dan keterbukaan yang berkaitan dengan projek adalah keutamaan yang paling penting dalam perancangan awal dan membuat keputusan sesuatu projek.

Projek jalan RM5-8 bilion

Zairil berkata, Pada 28 April 2011, satu sidang akhbar telah diadakan di Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya mengenai penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan sebuah syarikat milik kerajaan China.

NONEMenurutnya, kedua-dua Perdana Menteri - Datuk Seri Najib Tun
Razak (Malaysia) dan Wen Jia Bao (China) - menyaksikan majlis menandatangani MoU tersebut

"Semua projek ini akan dijalankan secara tender terbuka. Kos dianggarkan di antara RM5-8 bilion untuk keempat-empat projek ini tetapi dijangka lebih rendah kerana ia dijalankan dengan tender terbuka," kata Zairil.

Menurutnya lagi, pemeteraian MoU itu diikuti dengan satu sidang akhbar yang diadakan di Dewan Undangan Negeri pada 29 April tahun lepas untuk meminta pandangan rakyat terhadap empat projek infrastruktur tersebut.

Dalam sidang DUN pada 10 Mei 2011, Ketua Menteri telah sekali lagi menjawab soalan-soalan mengenai projek-projek infrastruktur tersebut, tambahnya.

Zairil berkata, kerajaan negeri dan juga MPPP telah menerima beberapa pandangan dan cadangan sejak 29 April, manakala Ketua Menteri telah mengadakan sesi perjumpaan dan perbincangan dengan beberapa wakil NGO dan pihak umum, termasuk dengan Penang Forum pada 16 Oktober 2011 dan juga pada 19 November 2011.

"Dalam kedua-dua forum tersebut, SM Mohamed telah dijemput tetapi beliau tidak dapat hadir dan telah menghantarkan wakil CAP.

"Oleh itu, adalah mengejutkan bagaimana CAP boleh menyatakan bahawa tidak ada rundingan dengan NGO atau rakyat apabila begitu banyak ruang diberikan untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan projek-projek infrastruktur tersebut.

"Mengikut senarai kehadiran, kami boleh mengesahkan bahawa wakil CAP iaitu Rudhrapathy Vijayala (Ravi) telah menghadiri kedua-dua sesi tersebut," tambahnya.

Ketika dihubungi Rudhrapathy berkata pertemuan wakil NGO dengan Ketua Menteri tidak dianggap sebagai "perundingan awam".

Perundingan awam termasuk memaparkan pelan dan maklumat mengenai projek-projek negeri, contohnya, orang ramai dijemput untuk mencadangkan rancangan mereka untuk Taman Botani Pulau Pinang di tingkat 3, Komtar.

"Ya, kita bertemu dua kali dengan beliau tetapi ini hanyalah satu perjumpaan antara NGO dan kerajaan negeri, ianya bukan perundingan awam," katanya kepada Malaysiakini.

"Dalam satu pertemuan NGO dengan KM, kami menyampaikan pandangan dan rungutan kami dan beliau menerang dan menjelaskan pandangannya," katanya.

Radhrapathy berkata wakil-wakil NGO - semasa pertemuan tersebut - tidak pernah ""bersetuju dengan semua" hujah Guan Eng.

Menurutnya, walaupun pihaknya telah berhujah dan memberi penjelasan, namun Ketua Menteri gagal mendengarnya dan tetap dengan pandangan beliau.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


Inspirasi Remaja Kini: Pertahankan Kampung <b>Batu Uban</b>

Posted: 08 Jan 2012 07:27 PM PST


Kampung Batu Uban bukan sama dengan Kampung Buah Pala, atau Kampung Baru di Kuala Lumpur. Batu Uban adalah penempatan Melayu yang terawal di Pulau Pinang. Malah ia juga adalah pekan dan pelabuhan terawal di pulau itu.

Saya telah perhatikan perkembangan di Batu Uban tanpa kudrat menentukan dan merobahnya. Tidak guna kita merintih apa yang telah berlaku. Ini bukan nostalgia.

Seharusnya, Kampung Batu Uban dijadikan kampung istimewa di Pulau Pinang. Di situlah masjid yang terawal dibina. Di situlah juga tanah dikurniakan oleh Sultan Kedah kepada para peneroka awal sejak 1730an lagi, dan ia berlaku sehingga tahun 1740an.

Batu Uban adalah pusat aktiviti wilayah Gelugor dan kawasan sekitarnya. Ramai keturunan peneroka awal Batu Uban menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi kawasan Tanjung - pekan Melayu di Lebuh Acheh dan Armenian khususnya. Ini mula berlaku pada lewat 1700. Batu Uban mempunyai jalinan dengan pelabuhan Batu Bara, yang kini sebuah daerah di pesisir pantai timur Sumatera - di wilayah Sumatera Utara, lebih kurang tiga jam perjalanan ke arah selatan dari Medan. Malah, saya dimaklumkan satu masa dulu Batu Uban dikenali sebagai Batu Bara.

Batu Uban adalah sebuah pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang/Kedah dengan Sumatera, India dan Hadhramaut. Malah, Batu Uban bukan hanya membuka ruangnya kepada Selat Melaka, tetapi juga kepada Lautan Hindi. Jalinan Batu Uban dengan Selat Melaka dan Lautan Hindi jelas dilihat dengan kedatangan orang Minangkabau dan Melayu yang berlayar dari Batu Bara, kaum-kaum dari India, dan Arab sama ada terus dari Hadhramaut, melalui India, atau melalui Aceh. Di situlah juga mula terbentuknya identiti Jawi Pekan di Pulau Pinang, mendahului lain-lain tempat di Nusantara. Batu Uban pada satu masa dulu bukan kampung, tetapi sebuah pekan dengan segala rencam dan ragamnya.

Apakah ini sukar sangat untuk kita faham? Ini bukan soal menolak pembangunan. Ini soal kegagalan pihak berkewajipan dan pihak berkuasa mengiktiraf, melindungi dan mewartakan sesuatu kawasan itu. Mengapa kelulusan diberi kepada pemaju? Apakah warisan dan sejarah perlu tewas oleh kaum-kaum kapitalis? Siapakah yang membenarkan itu? Apakah pihak-pihak warisan dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang buta sejarah?

Mengapa dibenar kawasan sekecil itu diroboh lalu mengubah wajah asal? Apakah tidak ada alternatif lain? Mengapakah kita terlalu taksub dengan konsep dan falsafah pembangunan yang kolot? Apakah pembangunan semestinya menghapuskan sejarah dan warisan?

Dalam hal ini, dan bukan saja dalam konteks Batu Uban, kita mesti mengkaji semula konsep dan falsafah pembangunan. Malah istilah 'pembangunan' itu kurang tepat kerana ia menumpu kepada aspek fizikal dan pertumbuhan ekonomi, walaupun dalam retoriknya kita mengeluarkan istilah seperti 'mapan' dan 'tambah nilai.' Apa ertinya jika atas nama pembangunan, identiti kita dihapuskan? Konsep dan falsafah pembangunan kini memihak kepada apa yang boleh diukur dan dilihat. Kita tidak melihat sejarah dan warisan seperti mana yang sepatutnya kerana kayu pengukuran kita berlandaskan kepada kepentingan-kepentingan jangka pendek.

Jika kita isytiharkan kita ingin maju seperti lain-lain negara , lihat saja bagaimana mereka kekalkan sejarah dan warisan. Tidak perlu pergi jauh. Lihat sekitar negara Asia Tenggara, atau India, atau Jepun. Apakah maksud 'Chennai,' 'Mumbai' dan 'Kolkata' dalam kamus dan kesedaran sejarah di India?

Kita akur bahawa Pulau Pinang mempunyai densiti penduduk yang tinggi, dan tanah amat berharga. Akan tetapi, apakah harga itu sama dengan nilai sejarah? Dengan robohnya Batu Uban, walaupun mungkin tinggal sebuah masjid, telaga dan tanah perkuburan hampir 300 tahun itu, maka akan robohlah sejarah penempatan Melayu di Pulau Pinang.

Pihak-pihak berwajib, dan empunya tanah sepatutnya memikirkan bagaimana memperkasakan sejarah dan warisan Melayu di tempat itu, bukan sebaliknya. Papan tanda di hadapan masjid Batu Uban kini memang tidak mencukupi.

Dan jika dikatakan bahawa penduduk-penduduk di kawasan itu tidak berminat tinggal di situ, apakah mereka diberi pandangan, bimbingan dan nasihat yang sewajarnya.

Apa yang perlu dilakukan adalah sebuah kawasan/laman peringatan, bersama dengan papan tanda yang lebih jelas di tengah-tengah kawasan perkampungan itu bagi memperingati para peneroka Melayu awal pulau itu, dan jalinan Batu Uban dengan rantau kepulauan Melayu dan Lautan Hindi.

Juga, mereka yang berwajib, termasuk yang empunya tanah, memperbaiki kampung itu sebagai kampung awal tradisi sambil mengwajahkan jaringan dengan rantau yang lebih luas. Batu Uban bukan kampung kolot. Di situlah pada awal lagi bertapaknya Islam di Pulau Pinang.

Seharusnya usaha dilakukan mengekalkan nama Batu Uban sebagai sebahagian daripada nama Gelugor, juga dikatakan berasal dari Batu Bara. Dengan lenyapnya Batu Uban, maka akan lenyaplah juga sejarah dan identiti warisan sebelum kedatangan Inggeris.

Saya harap jangkaan saya salah. Masih ada ruang dan masa untuk menyelamatkan Batu Uban. Tidak perlu bersedih dan merintih. Tidak ada belang yang dapat ditinggalkan seperti apabila matinya harimau. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah secara kolektif, pihak-pihak yang berwajib dan berkuasa memberhentikan projek tapak pembinaan kini dan apa-apa lagi yang telah diluluskan untuk kawasan itu pada masa depan.

Pada asalnya, mengapa projek-projek pembinaan telah diluluskan sejak sekian lama? Ini hanya menunjukkan kealpaan tentang sejarah; sikap dan kesedaran yang menolak memori kolektif sesebuah tempat. Hal ini tidak pula kelihatan di kawasan-kawasan di Georgetown, khususnya di tapak warisan UNESCO.

Sekali lagi, saya nyatakan pihak yang memiliki tanah di Batu Uban hendaklah tidak buta sejarah. Pada masa sama, sejarah tidak kenal undang-undang. Tahun-tahun yang penting berkaitan dengan Batu Uban adalah 1734 dan 1749. Apakah kita mahu detik-detik itu lenyap dari lipatan sejarah Pulau Pinang dan Kedah akibat dari kedaifan dan kebebalan sejarah kita sendiri?

Utusan Malaysia

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

NGO desak Kg Melayu <b>Batu Uban</b> digazetkan kampung Warisan <b>...</b>

Posted: 19 Jan 2012 05:50 PM PST


Kenyataan Bersama Oleh :

1. Persatuan Sejarah dan Peradaban Melayu Pulau Pinang (PERADABAN)
2. Sejarawan, Sasterawan dan Budayawan USM
3. Persatuan Sejarah dan Warisan Pulau Pinang
4. Persatuan Karyawan Pulau Pinang (Karyawan)
5. Gabungan Bela Hak Insan (Gabungan)
6. Aktivis Warisan dan Sejarah Pulau Pinang
7. Persatuan Sejarah Negeri Kedah
8. Waris Haji Mohammad Salleh (Nakhoda Nan Intan), pengasas kampung Batu Uban

Pertahankan dan Selamatkan Antara Kawasan Petempatan dan Warisan Terawal Melayu di Pulau Pinang

Batu Uban adalah sebuah bandar dalam peta lakaran Kapten Walter Alves pada tahun 1763, peta pertama Inggeris sebelum membuka P.Pinang (lihat gambarajah). Ia adalah pelabuhan yang pertama sebelum George Town; dibuka oleh Haji Mohammad Salleh atau lebih dikenali sebagai Nakhoda Nan Intan dengan restu baginda Sultan Kedah, Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Muazzam Syah II (mm. 1710-1778).
Masjid Batu Uban telah di asaskan oleh Nakhoda Nan Intan pada tahun 1734. Nama sebenar beliau ialah Raja Nan Intan Ibni Al-Marhum Tengku Patih Sebatang. Beliau berasal dari Kampung Buadi, Paya Kumboh, Sumatera dan mempunyai hubungan dengan kerabat diraja Minangkabau.

Nakhoda Nan Intan merantau ke Pulau Pinang bersama dua lagi bahtera. Nakhoda Nan Intan singgah di Batu Uban, satu lagi bahtera singgah di Bayan Lepas (Nakhoda Bayan) dan bahtera ketiga singgah di Jelutong (Nakhoda Kecil). Ketiga-tiga nakhoda tersebut mempunyai talian persaudaraan.

Oleh yang demikian, beliau merupakan orang yang paling awal yang membuka Pulau Pinang dan bukannya Francis Light yang di katakan membuka Pulau Pinang pada tahun 1786.

Dengan kata lain, Batu Uban adalah petempatan, pelabuhan dan tempat bersejarah yang paling awal sebelum bermulanya era penjajahan Pulau Pinang pada tahun 1786M.

MAKA, Kampung Batu Uban ini merupakan :

1. Warisan sejarah yang amat penting bagi orang Melayu di Pulau Pinang khasnya dan Sejarah Pulau Pinang umumnya,
2. Mempunyai hubungkait dengan Peradaban dan Tamaddun Melayu di Pulau Pinang

Dengan yang demikian, timbullah beberapa persoalan yang perlu diberi perhatian segara dan mendesak :

1. Patutkah Kampung Melayu Batu Uban ini dikorbankan kerana pembangunan.

Batu Uban adalah bukti petempatan awal orang Melayu di Pulau Pinang dan merupakan pusat perkembangan peradaban Melayu dan Tamadun Islam khususnya di Pulau Pinang.

2. Beginikah akan berakhirnya Nasib Warisan Melayu dan Islam selepas 55 tahun Merdeka (yakni tidak terbela dan beransur lenyap)

3. Warisan penjajah dan kaum imigran lainnya mendapat pengiktirafan UNESCO, manakala warisan Melayu yang hakiki terlepas pandang dan tidak ada tempat langsung dalam kerangka Zon Warisan Pulau Pinang.

4. Warisan , Sejarah dan Peradaban Melayu dan Islam punya nilai dalam pembangunan.
Negara-negara Barat dan Timur membangun dengan pesat tetapi tidak mengetepikan sejarah dan peradaban mereka. Pulau Pinang hanya mengagungkan warisan penjajah dan kaum imigran tetapi mengetepikan warisan yang asal - peribumi dan bumiputeranya.

5. Kami juga tertanya mengapa Kampung Warisan Melayu Batu Uban ini yang merupakan kawasan perkampungan terawal di Pulau Pinang telah tidak digazetkan bersama-sama dan bersekali dengan permohonan Georgetown untuk mendapatkan Bandar Warisan ke UNESCO (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pendidikan, Sains dan Kebudayaan)?

6. Di peringkat Negara Malaysia pula, mengapa pihak Kementerian yang bertanggungjawap dalam hal-hal berkaitan dengan Warisan dan Kebudayaan tidak secara serious melihat isu 'pengekalan kampung warisan Melayu'.

Walaupun Kampung Batu Uban ini tidak digazetkan oleh UNESCO yang bukan di dalam kawalan kita, Kampung Batu Uban ini boleh digazetkan sebagai Kampung Warisan oleh Kerajaan Malaysia, dan juga oleh Kerajaan Negeri.

Persatuan Warisan Pulau Pinang (Penang Heritage Trust -PHT), dan jaringan- jaringannya telah berjaya dalam usaha-usaha mereka dalam memulihara dan mengekalkan warisan terutama di Georgetown. Maka perlu ada satu inisiatif lain yang berusaha ke arah pengekalan warisan di 'kampong-kampung terpilih' yang ada kaitan dengan sejarah Pulau Pinang, di bahagian lain di pulau dan juga di Seberang Perai.

Kita berharap perkara-perkara berikut dapat diberi perhatian serius dengan kadar segera oleh pihak kerajaan :

1. Kekalkan kawasan perkampungan Batu Uban (terutamanya dalam lingkungan kawasan masjid dan kawasan perkuburan (yang menempatkan makam Nakhoda Intan dan kaum keturunannya) sebagai 'kampung warisan hidup' atau 'living heritage'.

2. Kerajaan melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia serta pihak Kerajaan Negeri mengazetkan Kampung Batu Uban ini sebagai Kampung Warisan Pulau Pinang.

3. Kerajaan membangunkan semula kampung Batu Uban ini sebagai Kampung Warisan Hidup.

4. Mendesak Kerajaan Negeri tidak lagi meluluskan sebarang pembangunan dikampung ini. Pihak kerajaan negeri juga perlu dengan kadar segera menyediakan satu pelan Rancangan Khas Kawasan bagi pembangunan kampong warisan ini.

5. Bagi tujuan pengekalan Sejarah Peradaban Melayu Pulau Pinang di kampong bersejarah ini, kita mendesak pihak Kerajaan Pusat dapat membeli semua tanah di kampong ini dan dibangunkan semula.

6. Kita juga berharap dalam hal berkaitan dengan soal Warisan Melayu dan Islam ini akan turut mendapat perhatian dan keprihatinan Tuan Yang Terutama Tun Yang Di Pertua Negeri Pulau Pinang.

Hari ini saya menyeru kepada para budayawan, sejarawan, NGO-NGO Melayu, dan penduduk Melayu di Pulau Pinang agar bangun, insaf dan sedar bahawa tanpa kesepakatan, dan kesatuan hati, kampung-kampung warisan dan tradisi Melayu akan terhakis dan hilang dan hanya kekal pada nama sahaja dan mungkin akan hilang terus.

Kita tidak boleh berterusan menyalahkan orang-orang yang terdahulu, tetapi kita perlu melakukan sesuatu untuk mengekalkan peradaban dan warisan Melayu di negeri ini.

Hingga kini pelbagai usaha dilakukan oleh pihak-pihak tertentu untuk menafikan sejarah orang-orang Melayu di Pulau Pinang. Negeri yang berkembang maju ini seolah-olah diwujudkan oleh Inggeris dan dimajukan oleh tertentu sahaja.

Atas alasan tersebut, pihak berkuasa, ahli-ahli politik dan NGO's seharusnya sedar akan situasi yang berlaku. Kesilapan dan kealpaan terhadap sejarah asal negeri Pulau Pinang harus dihentikan. Pembangunan yang berlangsung atas nama keuntungan wang ringgit semata-mata sejak era penjajahan tidak harus berlaku lagi. Sesuatu perlu dilakukan bagi memastikan tapak pertapakan Melayu di Pulau Pinang tidak lenyap ditelan arus pembangunan. Kita juga tidak mahu sejarah orang-orang Melayu tenggelam ditelan oleh sejarah yang tidak tepat.

Kita mahukan pembangunan yang lestari, seimbang dan adil untuk semua kaum di negeri ini.

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bayan lepas</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Feb 2012 03:31 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Bayan lepas</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jan 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Sim For Malaysia » Archive » Kebakaran <b>di Bayan Lepas</b>

Posted: 13 Jan 2012 01:05 AM PST

Bayan Lepas: Satu Kebakaran yang melibatkan 2 buah rumah telah berlaku di  Kampung Perlis, Padang Assam, Bayan Lepas semalam 11 Januari 2012. Api mula merebak mulai 4petang. Pihak bomba Berjaya memadamkan api pada lebih kurang 30 kemudian tetapi kedua-dua rumah tersebut hangus dalam kebakaran.

img_3382.JPG

Tiada insiden kecederaan berlaku, tetapi rumah habis dibakar. Pihak bomba menghantar 10 orang anggota membantu memadam api. Sebanyak 3 buah bomba sukarela juga melibtkan diri dalam operasi. Seramai 14 mangsa terlibat, 4 orang dewasa dan 10 kanak-kanak. Difahamkan seorang wanita tua dihantar hospital kerana ketakutan (belum confirm). Mereka sekarang ditempatkan di kediaman sementara.

img_3384.JPG

Mangsa Lim Chai Guan (0124569072) berkata, api mula merebak lebih kurang 4 petang. Dia mempunyai 6 anak dan kesemua barang persekolahan telah hangus. Seorang mangsa lagi En Koh Ah Bah (0164388328) berkata isterinya mengalami kekejutan.

img_3403.JPG

Ketua Cabang Parti KEADILAN Bayan Baru YB Sim Tze Tzin bersama dengan Penyelaras DUN Bayan Lepas Cikgu Hasnah tiba di tempat kejadian kira-kira 4.45 petang. Mereka telah memberi sumbangan pendahuluan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang. 

ADUN Pantai Jerejak YB Sim berkata, Kerajaan Negeri akan memperuntukan RM1000 setiap keluarga dari Tabung TYT sebagai bantuan pendahuluan. Beliau dan juga YB Malik akan memperuntukan RM800 daripada peruntukan KADUN untuk setiap rumah. Manakala Cikgu Asnah juga memperuntukan RM100 dana JKKK untuk membantu mangsa kebakaran. Pihak Jabatan Kebajikan juga akan memperuntukan RM500 untuk setiap keluarga. Dijangka akhirnya setiap keluarga akan mendapat RM6400 selepas segala penilaian oleh Pihak kerajaan negeri.

img_3415.JPG

YB Sim juga akan membincangkan masalah perumahan dengan pihak pemaju tanah berkenaan jika perlu.

Full content generated by Get Full RSS.

Kereta sapu <b>di</b> Lapangan Terbang Antarabangsa <b>Bayan Lepas</b> <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2012 08:02 PM PST

Sebagai sebuah negara yang mempunyai pelembagaan, maka undang-undanglah yang melindunginya, maka kami dengan ini ingin memohon kepada pihak JPJ / SPAD agar dapat menjalankan operasi membenteras kereta sapu dan ulat yang bergiat terlalu aktif dalam jumlah yang besar di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas Pulau Pinang.(LATBPP).

Keadaan sapu di LATBPP telah menjadi amat serius sehingga Teksi LATBPP dilihat terpaksa menunggu giliran selama lebih kurang 4-5 jam untuk giliran trip berikutnya. sedangkan kereta sapu beroperasi lebih kerap. Ada juga dikalangan pemandu sapu berkenaan berlaku lagak samseng dengan mengugut AJK persatuan teksi yang mengambil gambar sapu-sapu tersebut.(Untuk di salurkan ke JPJ dan SPAD).

Kebanyakan Kereta-kereta sapu ini akan muncul terutamanya apabila penerbangan dari Medan, Jakarta, Aceh dan Surabaya. Tak terkecuali penerbangan dari destinasi lain.

Antara ugutan yang diterima dari pengendali kereta sapu ini adalah untuk memukul sekira mereka jumpa di luar kawasan LATBP. Tidak tekecuali juga ugutan membunuh . Telah banyak aduan yang dibuat ke Balai Polis LATBPP tetapi kami tetap melihat kegiatan sapu-sapu tetap berleluasa malahan lebih ramai.Tumbuh seperti cendawan

Amat berbesar hati sekiranya Pihak JPJ dan SPAD dapat memberi perhatian serius dan berterusan demi membendung dan membasmi kegiatan haram tersebut Kami memohon agar tindakan atau hukuman lebih berat dapat di sabitkan kepada pemilik kereta-kereta sapu .(mungkin menyita jika perlu dan dihadapkan ke makamah) . Paling tidak disaman untuk setiap kali mereka didapati menjalankan operasi sapu tersebut. Sekiranya dalam 1 bulan 3/4 saman dikeluarkan untuk sesebuah kenderaan tersebut. Dengan sendirinya kegiatan sapu tersebut akan lenyap.

Kami pemandu-pemandu akan memberi 100% sokongan dan bantuan jika perlu dari segi maklumat-maklumat dan nombor kereta-kereta sapu berkenaan.

Mungkin Pihak JPJ/ SPAD juga dapat melakukan penyamaran-penyamaran terhadap ulat ulat dibalai ketibaan seperti keluar dari pintu ketibaan bersama beg dan terus berlagak sebagai tetamu mereka dan terus ke kereta kereta sapu berkenaan.Cara ini mungkin akan berkesan, kerana tangkapan ini akan lebih tepat.

Ribuan maaf didahulukan didalam aduan dan cadangan ini kepada pihak tuan.

Jutaan Terima kasih juga didahulukan kepada tindakan dari pihak tuan terhadap aduan ini.

By: unitindakan

Aduan yang berkaitan:

Full content generated by Get Full RSS.

Kemalangan ngeri awal pagi <b>di Bayan Lepas</b>, Pulau Pinang

Posted: 19 Oct 2011 09:10 PM PDT

Oleh: thatguy

Inilah kemalangan ngeri yang berlaku pagi tadi di hadapan kilang Plexus Phase 4, Bayan Lepas melibatkan 2buah bas, 1kereta dan 1motosikal. Tak pasti ada yang arwah atau tidak yang pasti cukup menakutkan semua orang yang ada pada masa itu.

Full content generated by Get Full RSS.

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


BILIK UNTUK <b>DI</b> SEWA AREA <b>JELUTONG</b>,PENANG (MALAY <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2012 01:43 AM PST

Bug BILIK UNTUK DI SEWA AREA JELUTONG,PENANG (MALAY FEMALE)

Desa Pinang 2, Bandar Sri Pinang
Lokasi yang strategik; bersebelahan jelutong expressway, lebih kurang 10 minit ke Komtar/Georgetown/Jeti/Bridge
Sewa bulanan: RM190
Deposit: 1 + RM50(api)+ RM50(air)
Kemasukan segera/March 2012
Berminat? Boleh hubungi Ainna 0192094535

Saya rela merempat dari masuk umno - Khairil <b>Jelutong</b>

Posted: 04 Mar 2012 11:54 PM PSTKENYATAAN MEDIA BAGI MENJAWAB ISU "KELUAR PARTI 313 ANGGOTA".

Terima kasih kepada Rakan Media dan Kepimpinan yang saya raikan,kerana sudi hadir dalam Sidang Media yang diadakan pada pagi ini berhubung isu "keluar parti 313 anggota" yang tersebar melalui sms dan FB Turtle Man. Saya yakin dan percaya ada satu usaha terancang yang bersungguh-sungguh di antara beberapa individu,pertubuhan serta ngo tertentu yang bertujuan merosakkan kredibiliti dan kerjaya politik saya.

Saya dapat merasakan semenjak Julai 2011 apabila saya mengadakan program Demi Rakyat di Kampung Kota Giam bermulanya dengan fitnah yang membabitkan saya dengan Kampung Pokok Asam kemudian Surau Al Mukminun Kota Giam, disusuli dengan Rumah 126 A Jalan Tengku, diikuti pula dengan Isu Masjid Jamek Jelutong dan yang terbaru ada usaha terancang untuk menjatuhkan saya dalam PIBG Sekolah Kebangsaan Jelutong. Oleh kerana usaha jahat ini gagal di peringkat setempat, kini muncul sms yang mengatakan ada pemimpin kanan Keadilan dari Jelutong akan keluar parti yang jelas merujuk kepada saya.

Saya juga yakin dan percaya tujuan sms ini hanya untuk menjahanamkan hubungan baik saya dengan kepimpinan tertinggi Keadilan,PAS dan DAP serta rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat.

Saya menegaskan dengan penuh keyakinan saya tidak akan sesekali menyertai UMNO Be eNd biarpun saya terpaksa merempat.Sekian terima kasih.

"DEMI RAKYAT UBAH SEBELUM PARAH"

Salam Reformasi,
Khairil Anuar bin Kamarudin
setiausaha Keadilan Cabang Jelutong

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

Masyarakat Bukit <b>Jelutong</b> komited tolak Syiah | ISMA Shah Alam

Posted: 17 Feb 2012 06:24 AM PST

Shah Alam, 16 February – Hampir 300 penduduk  di Bukit Jelutong tegas menolak fahaman sesat Syiah dari menular di kalangan rakyat Malaysia dengan menghadiri dan memeriahkan Ceramah "Bahaya Syiah" di Masjid Bukit Jelutong malam tadi.

Penceramah jemputan ialah Ust Mohamad Ismail, penyelidik tentang Syiah dan penularannya di Malaysia. Beliau juga adalah  Ahli Jawatankuasa Pusat ISMA.

Ceramah tersebut membongkar kepalsuan dan kesesatan ajaran Syiah yang antara lainnya berpaksikan dendam dan emosi keterlaluan serta taksub melampau kelompok yang kononnya mencintai Ahlu Bait. Hakikatnya, ajaran itu telah terpesong dan sebenarnya diasaskan oleh orang Yahudi.

Ustaz Mohamad Ismail juga berkata, bukti kukuh telah didapati yang menunjukkan hakikat persekongkolan Iran dan juga Amerika, dan mereka sebenarnya berpakat dalam menentang Ahlu Sunnah. Peristiwa Revolusi Iran oleh Khomeini yang ditaja Amerika Syarikat, retorik perang antara mereka, dan konflik di Iraq jelas menunjukkan bukti persekongkolan mereka dalam melaksanakan agenda mereka.

Hakikatnya, Syiah adalah ancaman kepada umat Islam di Malaysia dan juga dunia.

Majlis Ceramah tersebut berlangsung lebih kurang sejam setengah dan diakhiri dengan jamuan kepada penduduk yang hadir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


Kadar Tol RM7 Jambatan Kedua Pulau Pinang

Posted: 10 Mar 2012 07:27 PM PST

PULAU PINANG – Pemandu kenderaan perlu membayar RM7 untuk menggunakan Jambatan Kedua Pulau Pinang, yang dijangka siap pada September tahun depan, sehingga tahun 2038.

Pengarah Urusan syarikat pemegang konsesi Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) Datuk Ir Dr Ismail Mohamed Taib berkata walaupun jambatan kedua yang bernilai RM4.5 bilion itu dua kali lebih panjang berbanding yang pertama, kadar tol yang dikenakan masih lagi sama.

Rancangan asal ialah RM9.40 untuk jambatan kedua memandangkan yang pertama sepatut dinaikkan kepada RM9.

"Memandangkan sekarang ini jambatan Pulau Pinang pertama memang sah pada kadar RM7, jadi, kami akan ikut kadar itu," kata beliau kepada pemberita selepas menyaksikan pemasangan jeti akhir Jambatan Kedua Pulau Pinang di Batu Maung pada Sabtu.

Laporan terdahulu menyatakan yang kerajaan persekutuan telah melanjutkan tempoh konsesi untuk Jambatan Pulau Pinang sehingga 31 Dis, 2038 sebagai pertukaran kepada pembekuan ke atas kenaikan tol.

Ismail berkata Jambatan Kedua Pulau Pinang itu telah lebih 73 peratus siap dan tiada semakan semula ke atas kos pembinaannya iaitu RM4.5 bilion.

Terdapat sejumlah 292 x 2 jeti diperlukan untuk membina bagi jarak menghampiri jambatan, Pemasangan jeti akhir hari ini ialah utara P291, jeti akhir untuk jarak hampiri jambatan itu.

Ini merupakan kerja-kerja di bawah kontrak untuk Pakej Satu dengan nilai RM2.2 bilion oleh CHEC Construction (M) Sdn Bhd.

Ismail berkata dengan baki kontrak bernilai RM170 juta untuk diserahkan, kerja-kerja oleh CHEC terus berjalan lancar dengan pembinaan ikon jambatan "Cable Stayed Bridge" di jarak pengemudian utama.

Untuk Pakej Dua dengan nilai kontrak RM1.55 bilion yang pada masa ini dilaksanakan oleh UEM Builders Bhd, pelancaran Girder 1 dan 2 telahpun bermula dan seharusnya tiba di P268 menjelang akhir bulan ini.

Ismail berkata pelancaran galang kotak bersegmen (SBG) dijangka berterusan dan sampai ke utara P292 pada akhir Jun dan selatan seminggu kemudian.

Beliau berkata pemasangan SBG dari Batu Maung ke P24 jarak pengemudian utama dijangka siap pada 14 Oktober.

"CHEC kemudiannya akan terus membina lapis tebal dek konkrit di P24 dan penutupan akhir kabel kekal pada jarak pertengahan, antara tiang P26 dan P27 pada akhir Mac tahun depan," tambah beliau.

Dengan struktur marin sepanjang 16.9km, Jambatan Kedua Pulau Pinang disifatkan sebagai jambatan terpanjang di Asia Tenggara dan juga terpanjang di dunia yang menggabungkan galas getah redaman tinggi (HDRB) dalam pembinaannya. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2011 03:03 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2011 03:01 PM PDT

URL Sumber Asal :-

2 Storey Terrace House at <b>Batu Maung</b> for Sale – RM700,000

Posted: 11 Sep 2011 07:04 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]2 Storey Terrace House at Batu Maung for Sale – RM700,000. located @ Lorong Kekabu build up :2100sf. Pls call/sms Joe @ 0174317773 for further details. * not direct *. Property Location: Batu Maung ...

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Sep 2011 03:07 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jul 2011 03:05 PM PDT

URL Sumber Asal :-

Ivory lands Bayan Mutiara | Malaysia News

Posted: 12 Jul 2011 10:00 AM PDT

It is learnt that Ivory Properties had submitted the higher bid to develop an initial 24.8ha at Bayan Mutiara on Penang Island.

George Town: Ivory Properties Group Bhd is believed to have won the right to develop over 40ha of land at Bayan Mutiara on Penang Island.

Business Times has learnt that the decision to award the tender to Ivory was made during Penang Development Corporation's board meeting which ended late yesterday evening.

Ivory and SP Setia Bhd were in the race to develop the landbank, which was put out by the Penang state government via a request for proposal (RFP), for which the reserve price was reportedly set at RM200 per sq ft.

It is learnt that Ivory had submitted the higher bid to develop an initial 24.8ha, which is located south of the Penang Bridge. The cost of developing the land surpasses the RM1 billion mark.

The RFP comes with the potential to develop an additional 14ha, by way of a future reclamation after the development of the initial 24.8ha land.

The Bayan Mutiara tender is part of the state government's efforts to unlock the value of the land it owns in selected areas.

Ivory's success leaves SP Setia in the lurch, as currently, it is the only developer without any development projects along Penang's southern corridor where its rivals are present.

The rivals include Mah Sing Group Bhd, which is planning a mixed-development property project in Batu Maung. Ivory Properties is present via "The View Twin Towers" development in Batu Uban, while IJM Land Bhd had already embarked on its landmark waterfront development of "The Light", close to the Penang Bridge.

In January this year, the Penang state government announced that SP Setia – via subsidiary Eco Meridean Sdn Bhd – had won a RM300 million project to build and operate the Penang International Convention and Exhibition Centre in Relau on the island.

The project was reportedly meant to create a "Penang People's Park" that includes the country's first subterranean Penang International Convention and Exhibition Centre , a 2.8ha public park on the rooftop, a refurbished and upgraded Penang International Sports Arena, a refurbished and upgraded aquatic centre as well as a four-star hotel with retail outlets and a spacious parking lot.

By Business Times

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI: Kroni Umno <b>di</b> Cabar <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2012 01:34 AM PST

GEORGE TOWN, 15 FEB: Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang (Pakatan) mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli tanah seluas 102.6 ekar di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi memandangkan sebelum ini mereka mendakwa nilai tersebut merupakan harga pasaran.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri boleh menerima RM1.873 bilion berbanding dengan RM1.07 bilion yang diterima pada harga RM240 sekaki persegi jika Abdul Rahman atau kroni-kroni Umno boleh membayar RM420 sekaki persegi.

"Abdul Rahman harus menunjukkan bukti bahawa tanah itu telah dijual secara rundingan. Projek ini telah melalui tender terbuka yang diiklankan dalam suratkhabar.

"Jika harga pasaran tanah di Bayan Mutiara adalah RM420 sekaki persegi, Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin mencabar Umno atau kroni-kroninya untuk membeli 102.6 ekar tanah di Bayan Mutiara pada harga RM420 sekaki persegi," katanya.

Tegasnya, jika Umno atau kroni-kroninya tidak berani menyahut cabaran dan membeli tanah ini pada harga RM420 sekaki persegi, maka mereka dibuktikan sebagai penipu.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Umno Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan begitu terdesak ingin mengaitkan Kerajaan Negeri Pakatan dengan skandal yang tidak berasas.

Beliau mendakwa bahawa kerajaan negeri tidak menjualkan 102.6 ekar tanah secara tender terbuka tetapi dengan cara rundingan pada harga yang rendah iaitu RM240 sekaki persegi dan bukan harga pasaran RM420 sekaki persegi.

Tambah Guan Eng, pimpinan Umno yang lain juga telah menipu bahawa Ivory Properties Group Bhd, pemaju yang telah memenangi tender terbuka, telah dikecualikan daripada pembinaan perumahan kos sederhana rendah di kawasan pulau dan dibenarkan untuk membina perumahan tersebut di Batu Kawan.

Umno turut mendakwa bahawa tidak ada kawasan yang diperuntukkan untuk sekolah atau surau.

"Itu semua fitnah belaka. Pihak pemaju tidak diberi apa-apa pengecualian dan dikehendaki untuk membina perumahan kos sederhana rendah di kawasan Pulau serta memperuntukkan tanah untuk sekolah-sekolah dan tempat-tempat beribadat seperti yang disyaratkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"Projek perumahan yang melibatkan hampir 12,000 unit rumah mampu milik di Batu Kawan adalah inisiatif Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebagai tambahan kepada perumahan kos sederhana rendah yang mesti dibina oleh Ivory," katanya.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan kerajaan negeri telah menggunakan keuntungan RM500 juta daripada penjualan tanah di Bayan Mutiara untuk membina perumahan mampu milik di kawasan pulau dan juga di Batu Kawan.

Katanya, ini adalah jumlah "one-off" yang terbesar pernah diperuntukkan oleh mana-mana kerajaan negeri untuk perumahan mampu milik di Malaysia.

"Projek Batu Kawan merangkumi 12,000 unit rumah mampu milik dan akan menjadi perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia. Kerajaan Negeri Pulau Pinang percaya bahawa golongan berpendapatan rendah di Pulau Pinang layak hidup dalam rumah dan bukan "kotak" supaya anak-anak mereka boleh membesar dengan sihat dan selamat.

"Daripada meniru yang terbaik, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik perancang perumahan mampu milik yang paling terbilang di dunia - Housing Development Board (HDB) Singapura," katanya.

Jelas Guan Eng, perlantikan HDB Singapura hanya untuk merancang dan mereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di Malaysia sementara kerja-kerja pembinaan pula akan diberikan melalui tender terbuka kepada kontraktor-kontraktor tempatan.

Beliau menegaskan, dakwaan Umno bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang lebih mempercayai kontraktor Singapura berbanding dengan kontraktor tempatan dalam pembinaan rumah mampu milik adalah tidak benar sama sekali kerana kerja-kerja pembinaan belum lagi ditawarkan lagi.

Sungguhpun begitu, Kerajaan Negeri tidak akan memohon maaf kerana melantik HDB Singapura sebagai perunding perancang kerana mereka merupakan pereka bentuk perumahan mampu milik berkualiti yang terunggul di dunia.

"Kenapakah apabila firma Singapura datang ke Iskandar Johor, mereka dialu-alukan dan disanjung tetapi apabila firma Singapura datang ke Pulau Pinang mereka diserang dan dikritik?

"Dwistandard oleh UMNO ini jelas bermotif politik untuk mengapi-apikan sentimen perkauman di Pulau Pinang. Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak akan tunduk kepada serangan perkauman dan akan berdiri teguh dalam objektif untuk menyediakan perumahan mampu milik yang terbaik di Malaysia untuk semua rakyat Pulau Pinang, tidak kira kaum atau agama, dengan melantik pihak yang terbaik di dunia untuk membantu kita," katanya.

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


PHOTOGRAPHY, SNAP AND SHARE: beutiful <b>Tanjung Tokong</b> <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2012 02:16 AM PST

Hari Sabtu 25/2/12. aku dengan suamiku pi memancing di Tanjung Tokong, di mana tempat aku dibesarkan. Kami memancing dekat tokong cina, restaurant ketam rebus. Kat situlah selalu aku tengok wayang cina masa aku kecik2 dulu. Tapi semua sudah berubah, belakang pentas wayang cina ada pantai, dulu xdak pantai. ada timbunan batu dibina selepas tsunami, mungkin nak elak dari ombak kut kalau2 terjadi tsunami lagi. Memang cantik, port yang baik untuk memancing di atas batu. Tetapi kalau nak naik batu tu, kena lah tunggu ayaq surut sebab kalau ayaq pasang akan naik tinggi tak boleh naik batu itu. Oleh kerana kami memang tahu air pasang penuh pukul 3 petang, jadi pukul 11.00 pagi ketika ayaq surut kami pun naik siap2 di atas sambil memancing. sebelum tu aku sudah pi dekat flat tanjung tokong beli makanan secukupnya ration sehingga petang. sebab Tanjung Tokong tempat jatuh bangun aku, so tak dak masaalah kat mana aku nak beli nasi ke ayaq ke. boleh kata 3/4 orang tanjung tokong asal semua aku kenai, Balik kepada memancing, aku dan suamiku mula lah baling rod. yang tinggal atas batu tu aku dengan suami ku sahaja. sapa pun xdak. Kami macam Kaho Na Pyar pula, stranded atas batu hehehehe. Suami dapat 6 ekor ikan duri besar2 juga, ikan gelama dan ikan ketuka, aku cuma dapat 2 ekor gelama saja. satu gelama tengkerong, satu gelama papan. yang penatnya, tarik saja yang dapat ulat bulu laut atau bristle worm. tak boleh pegang dia dengan tangan memang gatal kalau tercucuk bulu dia ke isi kita, mula2 aku ingat tak apa lah, pegang konon, mak oi gatai nak mampus. ishhhh bahaya ulat ni, dah lah asyik makan umpan kami. menyusahkan pula nak buang dia memang payah kalau dah tercakuk mata kail. Petang pula hujan, sib baik renyai renyai saja. boleh lah lindung di bawah papan yang orang buat untuk berteduh. Lebih kurang pukul 6.30 ayaq pun surut tapi tak surut completely, kena lah randuk ayaq takat lutut, nak balik kira apa randuk saja lah, Suami ku ternampak 2 ekor belangkas, itu pun kami kutip bawa balik. Sekian lah saja pengalaman memancing di Tanjung Tokong tempat yang aku selalu rindu.


Penduduk mahu UDA kekalkan tradisi Kg Tg <b>Tokong</b> <b>...</b>

Posted: 29 Feb 2012 08:34 AM PST

Penduduk kampung Tanjung Tokong di sini mahukan elemen tradisi dikekalkan di bawah pelan pembangunan kampung itu supaya masyarakat Melayu berusia lebih 100 tahun di situ tidak hilang ditelan arus permodenan.

Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Tanjung Tokong, Salleh Yahaya berkata, Uda Holdings, syarikat korporat yang membangunkan kampung itu perlu menghormati keputusan kerajaan negeri yang telah mengisytiharkan kawasan Tanjung Tokong sebagai kampung warisan.

"Sesudah pengumuman dibuat, pembangunan yang dilaksanakan haruslah bercorak warisan termasuk mengekalkan madrasah Al-Taqwa, warisan Persekutuan Setia Tanjung Tokong dan memelihara rumah-rumah yang masih punya seni bina tradisional," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Salleh berkata, warisan yang dimaksudkan tidak semestinya seperti muzium atau galeri tetapi sebuah perkampungan dengan masyarakatnya yang aktif.

Beliau berkata, dasar pembangunan yang rakus menerusi pemilikan tanah hanya memihak kepada syarikat korporat yang membolehkan pihak swasta menjalankan projek mencari keuntungan tanpa menghiraukan warisan yang telah sedia wujud di situ. - BERNAMA

Hokkien Mee <b>Tanjung Tokong</b>, Penang

Posted: 25 Dec 2011 12:53 AM PST


Pulau Pinang memang terkenal dengan makanan yang 'awesome' terutamanya masakan cina, tetapi kebanyakkan daripadanya adalah tidak halal. Namun Hokkien Mee di Astaka Tanjung Tokong berdekatan dengan Island Plaza Penang merupakan satu-satunya Hokkien Mee yang berstatus halal. 
Mengikut sejarah pemilik gerai ini merupakan seorang muallaf yang dan telah berniaga di sini sejak puluhan tahun. Asalnya gerai tersebut terletak di hadapan rumah lama bersebelahan Astaka dan kini telah berpindah secara tetap di Astaka tersebut untuk keselesaan pelanggan. Waktu perniagaan gerai ini adalah pada waktu tengahari sahaja iaitu di antara jam 11 pagi hingga 2 petang.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


MyKhalish.com: Penang 2012 / Day 2 - <b>Tanjung Bungah</b> Beach Hotel

Posted: 17 Feb 2012 06:00 PM PST

Alhamdulillah, pkl 3ptg, kami akhrnya chck in di Tanjung Bungah Beach Hotel. owhh alamak lupa nak srh dedi minta twin bed. skrg nih kalu tdo ats katil queeen ka king ka.... mmg memi leh jd king kong. sbb amok pas kena tendang dgn Amni Khalisha. hhuhuhuu.... Tanjung Bungah Beach Hotel nih btl2 berada di jln bsr, dkt dgn traffic light. di sbbkan bilik kami menghadap jln, so mlm2 meriah skit dgn bunyi hon keta ye. hihii..
pas chck in je, trus mandikan Aqil Khalish & Amni Khalisha. memula kami plan nak kuar blk dlm pkl 430ptg & pergi ke Toy Museum. tp akhrnya surrender. penat bangat.....

dedi kt, mlm la br kita ke situ... so dedi kt kita rehat2 dulu... memi dgr...ayat rehat... trus memi kemas2 segala, then masuk bwh gebor. TIDO.. hahaha....

2 beradik yg sakan berkubang. abaikan part cekcii yer...hihii...
sejak blk dr Penang, depa dpt hobi nak mandi sesm... peningg....
dedi mmg xda hobi tdo siang. ishh ishh... rugi betul. kebetulan Aqil Khalish & Amni Khalisha pun dah tdo dlm keta, so mata dorg sgt bolat.... jadi, dedi layan dorg main 'Kedai Makan'. hahahhaa.....
dedi cite.. Aqil Khalish pgg menu & tny dedi nak makan ape. then dedi minta nasi goreng, Aqil Khalish pun tulis kat tgn, menda yg diorder. then Amni Khalisha pun follow.. 
xlm pas tu, Amni Khalisha tkg antar mknan kat dedi. siap ada air botol lgk. bole pilih ikt selera dedi. hihii... memi mmg sgt lena tdo. xsdr ape2, tau2 je dedi kena debik. ahahaha... memi terkejut ms dedi kejut, mebi tgh mimpi ngeri kot. hahha...
Aqil Khalish yg tgh belajar berenang
agenda ptg nih, kasik anak terjun pool. wohooo...memi pun suka. tp kali nih xdpt nak wat byk lap. 2lap je dah sempot... lgpun xda sape nak jg Amni Khalisha. dedi sebok layan Aqil Khalish berenang. 
Amni Khalisha pun sm naik bersorak tepuk2 air... 
habis di pool, kami ke pantai.. tp pic memi xshoot sbb sebok nak mandi laut. huhu... kawasan pool & pantai di  Tanjung Bungah Beach Hotel sgt selesa & bersih. cuaca pd pkl 5ptg pun dah redup, sbb matahari xterbenam dr belah sini. 
Peta lokasi ke Tanjung Bungah Beach Hotel:
So far bg kami  Tanjung Bungah Beach Hotel ni mmg bagus, dan sgt di rekemen.. rate dia pun resonable. Location dia strategik, dkt dgn jalan besar.. tgh2 antara gurney drive n bt feringgi. dan paling best beach mmg dekat sgt, cantik dan bersih. Cuma buffet breakfast agak crowd sket ms kami gi.

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Badan Pengurusan Bersama Kompleks <b>Bukit</b> <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2012 09:27 PM PST

jawatan kosong kerajaan: Jawatan kosong <b>di</b> Kompleks <b>Bukit Jambul</b>

Posted: 19 Feb 2012 10:53 PM PST

Jawatan kosong di Kompleks Bukit Jambul

Jawatan kosong Badan Pengurusan Bersama Kompleks Bukit Jambul
Closing date 3 March 2012

Kompleks Bukit Jambul although built in 1997 is still a household name in the Northern Region with a total built-up of 1.1 million sq ft. The 6 storey complex features 413 shops with MyDin Hypermarket, COURTS, KAMDAR and few more being the anchor tenants. Furthermore the complex is renowned for its affordable prices and the availability of the latest wide range of Computers and Mobile phone technology with its accessories and also the trendiest boutiques in the market. With the increasing foot traffic nowadays, each tenant is enjoying a very brisk business at KBJ.

In line with our expansion and rapid business growth in the market, we would like to invite high motivated individual for the postions of :

1.Graphic Designer / Display Artist

Complete advertisement relating this post Jawatan kosong di Kompleks Bukit Jambul