Selasa, 13 Mac 2012

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


EYE-BALL <b>DI BUKIT MERTAJAM</b>, PULAU PINGNG. - 9W2ABW

Posted: 09 Mar 2012 12:00 AM PST

Pada 9/3/2012 saya dapat keluar dari hospital segamat sebelah petang, dan terus balik ke rumah untuk kemas barang2. Jam 10 malam selepas makan terus kan perjalanan balik ke Bukit Mertajam tiba 5.30 pagi esok harinya. Perjalanan saya dari Labis terus tanpa henti ke Teluk Wang, Bukit Mertajam baru matikan injin kenderaan saya. Sepajangan perjalanan di teman oleh rakan ham hingga ke BM. Disini sempat saya merakam kenangan bersama-sama semasa di Bukit Mertajam. Setakat sini dulu saya catitkan nanti kemudian saya masukan nama2 rakan yg di bawah.......... Mana Callsign yg tersilap harap lah rakan dapat memperbetulkan. Masukkan Pesanan anda dilalam kotak JOM BORAK....
9W2ZBP ~ 9W2PJF ~ 9W2ABW ~ 9W2 PTO ~ 9W2DBC
9W2HLM ~ 9W2XCO ~ 9W2CTT ~ 9W2SPG ~ 9W2ABW
9W2PJF ~ 9W2DHL ~ 9W2FZ ~ 9W2HLM ~ 9W2XCO

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


Roadshow Public Mutual bersama Hazwan Arif Bin Hassan <b>di</b> Tesco <b>...</b>

Posted: 08 Mar 2012 12:21 AM PST

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya akan mengadakan Roadshow Public Mutual di Tesco Penang, Jalan Tunku Kudin Jelutong, Pulau Pinang.

Lokasi  : 
Aras Dua Tesco Penang,  Jalan Tunku Kudin

Tarikh dan Masa  :
10 Mac 2012 (Hari Sabtu) dari 9.30 pagi hingga 10.30 malam
&
11 Mac 2012 (Hari Ahad) dari 4.00 petang hingga 10.30 malam

Jadi bagi sesiapa yang berminat untuk mengetahui tentang pelaburan saham unit amanah,  ingin melabur untuk tabung persaraan,  pendidikan tinggi anak-anak atau lain-lain tujuan pelaburan boleh berjumpa saya disana. 


Bagi yang ingin memaksimakan simpanan akaun 1 EPF juga boleh juga,  kerana potongan akaun 1 EPF boleh dibuat untuk tujuan pelaburan unit amanah saham, apa yang perlu dibawa ialah penyata terkini EPF dan salinan kad pengenalan.

Terima Kasih.

Yang benar, 


Hazwan Arif Bin Hassan
Unit Trust Consultant,
Public Mutual Berhad.
No tel  :  +60124460767
Emel  :  hazwanarifhassan@yahoo.com
Facebook  :  Hazwan Arif Bin Hassan
Website  :  www.publicmutual.com.my

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Ceramah Terkini!!! YB Azmin Ali <b>Di Bayan Baru</b> (video) - AGEN DSAI....

Posted: 11 Mar 2012 09:32 AM PDT

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


Penang 2012 / Day 4 - Photogediks <b>di</b> Pantai <b>Tanjung Bungah</b>

Posted: 25 Feb 2012 05:30 PM PST

owhhh tak sangka...dah last day di Penang. rs cam br je smp & xpuas lgk ronda Penang. byk lgk tmpt kami xsmpt singgah sbbkan kekangan masa. huhuhuhu....
pg nih, kami biarkan Aqil Khalish & Amni Khalisha bgn sendr. tepat pkl 9pg, mereka sm2 buka mata... owhhh sgt shomelll & mashammm..... dedua pun mata sepettt...hihihiii...
aktiviti hr ni, pas breakfast adlh. Photogediks di pantai. hihihihi..... Aqil Khalish & Amni Khalish trus memi tkrkan dgn swimsuit. hihihi...2bdk masham yg xmandi lgk....
dedi pikul segala alatan utk wat sand castle. owwhhh memi sgtla risau, kalau2 Amni Khalisha selamba jilat pasir2 tuh. dia punya reputasi bab2 mskkan menda dlm mulut mmg terbaikkk.... huhuhu...
heroes memi yg tgh bersggh2.. hihihi....
owhhhh Amni Khalisha sgt cekciii
Aqil Khalish sgt bersungguh tlg dedi wat sand castle... Amni Khalisha lbh kpd usha & tgk2 org jln, then bantai termenung. hihihi....
memi & dedi sgt2 proud & sayang dgn MyKhalish. di mn shj, kami akan cuba lakarkan kenangan.... mungkin jg sbb MyKhalish mewakili kami berempat....... jd ianya sgt sebati dgn kami. hihihii....
 Amni Khalisha jln kedek2....
hihihi... memi pun nak nyelit jgkkk...
ishhh ssh tau nak amik pic dorg skrg nih...
woaa....woaaa....woa....ombak datang...
memi igtkan Amni Khalisha akan nagis bila memi ltk dlm air laut. wahhh siap suka lgk ade bila ombak dtg. Aqil Khalish dah bsr, so mmg xheran dah. pdhl dulu ms di kuantan, siap nagis2 lgk tau. hihihii.... 
memi: owhhh sgt rindu deruan ombak & pasir yg putih bersih di Penang..... saat MyKhalish bersm2 di pantai sgt membahagiakan.... masa & fikiran hanya tertumpu pd Aqil Khalish & Amni Khalisha... 

Noorumairah: <b>Di</b> Giatmara <b>Tanjung Bungah</b>

Posted: 17 Feb 2012 10:42 PM PST

belajar  komputer di giatmara........

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


Kilang pembuatan solar panel <b>di Batu Kawan</b> ada kaitan dengan <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2012 04:54 AM PDT

Pembinaan kilang yang mengeluarkan solar panel di Batu Kawan oleh syarikat multi-nasional Robert Bosch sebenarnya telah lama diperkatakan sejak June 2011 . Pada masa itu kerajaan DAP Pulau Pinang mendabik dada berbangga kerana Pulau Pinang dipilih oleh pelabur untuk projek ini . Mungkin kerajaan DAP Pulau Pinang dah lupa pelaburan yang tinggi di negeri itu disebabkan usaha-usaha yang dijalankan oleh kerajaan pusat dan juga usaha-usaha kerajaan negeri Pulau Pinang semasa di bawah pentadbiran Barisan Nasional. Hal ini pernah saya huraikan dalam 'entry' yang lepas . (sumber)


Tulisan aku kali ni adalah untuk bercerita tentang sikap 'talam dua muka' untuk puak2 yang mengaku sayangkan alam sekitar. Mereka bermati-matian menentang kilang Lynas atas alasan mengancam kesihatan penduduk setempat dan juga alam sekitar . Tapi tahukah mereka bahawa kilang membuat solar panel juga mencemarkan alam sekitar dan menganggu kesihatan penduduk ? Ini terbukti apabila syarikat Jinko Solar terpaksa menutup kilang ini setelah mendapat protes yang hebat dari penduduk2 desa . (sumber) (sumber)
Apa yang berlaku di China ialah kegagalan syarikat Jinko Solar dalam menguruskan sisa buangan merbahaya dan seterusnya memberi kesan kepada alam sekitar dan kesihatan penduduk setempat. Jelas di sini proses pembuatan solar panel juga menghasilkan bahan buangan toksik dan merbahaya , kes yang sama seperti Lynas. Soalnya disini ialah kecekapan dalam menguruskan sisa buangan ini (contohnya logam berat Cadmium Telluride, CdTe dan Copper Indium Gallium Selenide, CulnGaSe). Satu artikel berkaitan yang ditulis dalam Los Angeles Times (April 2011) mungkin menarik untuk dibaca dan dibuat rujukan (sumber)
Dan yang paling menarik , tahukah anda pembuatan solar sel yang murah adalah menggunakan elemen2 tanah jarang (rare earth) ? iaitu mineral yang diekstrak oleh kilang Lynas di Gebeng. Dengan kemudahan yang ada di Lynas adakah Robert Bosch akan menggunakan sumber yang lebih mahal untuk pengeluaran solar panel mereka?  (sumber)
Agak ironik, tetapi itulah kebenarannya iaitu elemen2 tanah jarang diperlukan untuk kelangsungan teknologi2 hijau seperti bateri kenderaan hibrid dan solar panel. Mungkin artikel ini dapat membantu kita untuk memahami perkara ini. (sumber)
Aku tak nak jadi hipokrit , jadi aku tak membantah pembinaan kilang pembuatan solar panel di Batu Kawan ni . Cuma aku persoalkan sekarang, dimana puak2 yang kononnya mahu jaga alam sekitar tu ? Tolong buat kempen Hijau 3.0 di Batu Kawan ! Sila tunjukkan konsistensi anda , kilang Lynas dan kilang pembuatan solar panel Robert Bosch berkait secara langsung . Kedua-dua kilang ini menghasilkan sisa2 buangan yang dikatakan boleh memberi kesan pada kesihatan, dan alam sekitar. Jadi lancarkan saja Bersih 3.0 atau dunia akan nampak anda sebagai manusia yang jelas hipokrit !!!!

BADAR SUCI: PASCA E 13 : ISU BOSCH <b>BATU KAWAN</b>, GUAN <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2012 07:56 AM PDT

BOSCH Group dari Jerman akan melabur RM2.2 bilion bagi membina kilang pengeluaran panel solar di negara ini. .

Pembinaan kilang tersebut menurut Ketua Eksekutif Bosch Solar Energy AG Holger von Hebel, melibatkan pelaburan bernilai RM2.2 bilion itu meliputi kos bagi pembinaan kilang serta peralatannya. Beliau berkata, kilang yang akan dibina di Batu Kawan, Pulau Pinang itu akan mengandungi kemudahan bagi pengeluaran keseluruhan rangkaian nilai tambah panel solar, bermula daripada kristal silikon dan sel solar kepada modul yang boleh dipasang pada bumbung atau loji tenaga solar.
Katanya, pembinaan kilang yang akan dibuat dalam beberapa fasa itu dijadualkan bermula sebelum akhir tahun ini.

"Pengeluaran dijadualkan bermula pada akhir 2013, dan pembinaan sepenuhnya kilang berkenaan dijadualkan setahun kemudian," katanya. Hebel juga menjelaskan apabila siap sepenuhnya, kilang yang mempunyai kapasiti menghasilkan loji kuasa suria dengan jumlah output puncak 640 megawatt setahun itu akan menggajikan kira-kira 2,000 pekerja.

Kumpulan Bosch yang telah bertapak di Malaysia sejak 1923 kini mempunyai dua kilang di Pulau Pinang iaitu kilang menghasilkan pemacu, gerudi dan alat ukuran dan kilang menghasilkan radio kereta dan sistem navigasi. ( zaman BN, hanya produk ini sahaja yang dibenarkan. Zaman Guan eng loji suria pula dia benarkan. Tidakkah guan eng tahu, kawasan Batu Kawan merupakan kawasan perumahan dan bukan kawasan perkilangan? mengpakah diletakkan di kawasan Batu Kawan? apakah guan eng ingin menghalau india di Batu Kawan atau melayu Juru ? atau apakah ini cara perlahan ingin membunuh Melayu di perkampungan Juru?)


Sebagai makluman pada 9 Mac, 2012, BOSCH Solar Energy telah dilaporkan membayar RM11.6 juta sebagai 20% bayaran pendahuluan bagi pembelian tapak kilang 32.3 hektar di Batu Kawan. (Sumber: The Star 9 Mac, 2012)
apakah ini salah satu bentuk loji solar panel. pembinaan loji ini tidak salah sekiranya ianya di bina bukan di kawasan perumahan. pembuangan bahan dari loji ini akan memberi kesan bahaya kepada benda hidup.
sistem panel solar berfungsi
KERAJAAN PAKATAN MENGAITKAN PEMBINAAN KILANG YANG SAMA DI IPOH PADA TAHUN 2010. MEREKA TERLUPA KILANG TERSEBUT DI BINA ATAS KAWASAN PERINDUSTRIAN DAN BUKAN DIKAWASAN PERUMAHAN SEPERTI BATU KAWAN. MENGAPA GUAN ENG TAK BAWA SAHAJA KILANG NI BERDEKATAN DENGAN BUKIT MERTAJAM KER .
LETAKKAN KILANG INI BERDEKATAN DENGAN KAWASAN PERUMAHAN MEWAH DI BUKIT MERTAJAM. RAKYAT BUKAN NAK TAU PASAL KILANG DAN NILAI PELABURAN.
RAKYAT NAK TAU MENGAPAKAH DIBINA DI ATAS KAWASAN YANG DI ZON KAN SEBAGAI KAWASAN PERUMAHAN. BATU KAWAN IALAH KAWASAN PERUMAHAN DAN BUKANNYA KAWASAN PERINSDUTRIAN SEPERTI BUKIT MINYAK DAN JURU.ADA FAHAM KA GUAN ENG. JANGAN PUSING LA BILA CAKAP. WA TATAK MAU DENGAR LU PUNYA BOHONG MA....
sel solar kepada modul.apakah ini keadaannya kelak bakal berlaku di Batu kawan?Setiap kebaikan dalam dunia teknologi sekiranya tidak dikawal akan meninggalkan keburukan.
Misalnya, terlalu lama menaip di komputer juga akan meninggal kesan bahaya kepada mata akibat dari pancaran cahaya pada skrin komputer.ini baru pancaran cahaya pada skrin komputer. belum kira lagi proses pencahayaan cahaya matahari kelak yang bakal berlaku di Batu Kawan
BAHAYA RADIASI SURIA /RADIASI ELEKTROMAGNET
Kebanyakan radiasi suria merupakan radiasi elektromagnetik ( BACA BETUL BETUL YANG INI .....), matahari turut menghasilkan radiasi zarah, zarah suria, yang berbeza dengan kitaran suria. Ia kebanyakannya merupakan proton; ia amat rendah dari segi perbandingan tenaga (10-100 keV). Purata komposisi menyerupai Matahari itu sendiri. Ini mewakili zarah tenaga jauh lebih rendah daripada yang datang dalam bentuk pancaran kosmik.
Zarah suria amat luas dari segi julat kekuatan dan spektrum, meningkat kekuatan selepas kejadian suria seperti julangan suria. Tambahan lagi, peningkatan dalam kekuatan sinaran kosmik suria sering kali diikuti dengan pengurangan dalam pancaran kosmik galaktik, dikenali sebagai pengurangan Forbush sempena penemunya, pakar fizik Scott Forbush. Pengurangan ini diakibatkan oleh angin suria yang membawa medan magnetik matahari lebih jauh bagi melindungi bumi lebih menyeluruh dari radiasi kosmik.Komponen mengion radiasi suria boleh diabaikan berbanding bentuk radiasi lain pada permukaan Bumi.
KESAN BAHAYA RADIASI ELEKTROMAGNET INI  MENYAMAI KESAN BAHAYA MENGGUNAKAN HANDPHONE  DENGAN KADAR MASA YANG LAMA.
.Beberapa menit paparan radiasi elektromagnetik dapat mengubah 5% sel kanser aktif berubah kepada  95% sel kanser aktif,
2. Penyakit Alzheimer's, Multiple Sclerosis & Parkinson's
2 minit pancaran radiasi elektromagnetik, dapat melemahkan sel darah, sehingga protein dan racun/toksin bocor dan kemudian masuk ke dalam otak. Inilah yang membuka jalan bagi berkembangnya berbagai penyakit seperti Penyakit Alzheimer's, Multiple Sclerosis & Parkinson's

3. Jantung dan Batu Ginjal
Radiasi elektromagnetik dapat menyebabkan kebocoran hemoglobin  yang berperanan sebagai pembawa oksigen ke seluruh tubuh bermula dari sel darah merah.Hal ini berakibat pada timbulnya sakit jantung dan batu ginjal.

4. Bayi Cacat

Radiasi elektromagnetik juga dikaitkan dengan bahaya terhadap ibu hamil dan janin yang dikandungnnya. Kajian di USA ada  menunjukkan bahwa radiasi elektromagnetik menyebabkan cacat pada emberio ayam.

5. Kerosakan Sistem Pertahanan Tubuh dan DNA

Beberapa kajian lalu  menunjukkan bahawa radiasi elektromagnetik telah menyebabkan kerosakan DNA dalam sel tubuh. Radiasi elektromagnetik dapat melemahkan sistem pertahanan tubuh yang bertugas melawan infeksi dan penyakit.

6.  Tekanan Darah Naik Secara Tiba-tiba ( mendadak)

Di Jerman sendiri ,media Lancet pada tahun 1998, menyatakan tekanan darah pada subjek yang diteliti meningkat 5-10Hg .Peningkatan ini boleh menyebabkan stroke atau serangan jantung pada individu yang berisiko tinggi.

PESANAN BK : LEPAS NI BOLEH MINTA FUZIAH AND THE GANG BUAT LAKONAN TENTANG KILANG BOSCH INI PLAK YER).BANDINGKAN ANTARA LOJI DAN HANDPHONE. HABIS LA PENDUDUK PULAU PINANG KHUSUSNYA DI SEBERANG PERI SELATAN DAN KHASNYA DI JURU, BATU KAWAN, TAMBUN

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Homestay <b>di balik pulau</b> : Semua Homestay

Posted: 15 Feb 2012 12:40 PM PST

[unable to retrieve full-text content]HOMESTAY DI BALIK PULAU.RUMAH DUA TINKAT. DI PEKANBALIK PULAU.PENANG. ADA SEWA HARI ADA minggu.DANbulan. Contact khoo cheng leong. Click here to cancel reply. Name (required) Mail (required) ...

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Anak Seberang: Kejutan Keluar Parti <b>Di Nibong Tebal</b>?

Posted: 27 Dec 2011 08:41 AM PST


SIAPA.....SIAPA......SIAPA ?
ANGIN BERTIUP KENCANG SEJAK 2 MINGGU LALU. BUKAN KHAYALAN DALAM MASA TERDEKAT.
APAKAH MEREKA DARI UMNO NIBONG TEBAL? ATAU PKR ATAU DAP ATAU PAS?
DI KHABARKAN JUMLAHNYA AGAK BESAR DAN ADA YANG MENYATAKAN MELIBATKAN INDIVIDU TERTENTU .
KENAPA NAK KELUAR PARTI ?
MEREKA TIDAK BERPUAS HATI DENGAN KEPIMPINAN.
TUNGGU...........BUKAN GEMPAQ......TAPI BIARLAH PENGISYTIHARAAN DI BUAT DAHULU DAN AKAN DIULAS KEMUDIAN.
KERANA TIGA ORANG PEMIMPIN UTAMA UMNO BAHAGIAN NIBONG TEBAL, KELUAR PARTI BERLAKU ? MUSTAHIL........
ATAU KERANA INDIVIDU INI?
KERANA INDIVIDU INI YANG SUDAH LUPA DARATAN...................
BAKAL TERJAWAB SELEPAS TERLALU BANYAK BERITA BERKAITAN AHLI KELUAR PARTI. DALAM HAL PARLIMEN NIBONG TEBAL , APAKAH KALI IN AHLI PARTI BN ATAU PR?BK AKAN MENDEDAHKAN.TUNGGU................

Anak Seberang: Ahli Parlimen <b>Nibong Tebal</b> Dipecat!

Posted: 07 Feb 2012 01:06 AM PST

MEMANG GILALAH SI ZAID IBRAHIM NI. 


SAPA SAJA YANG BERANI MENGKRITIK DIA, TERUS DIPECAT PARTI! INI SUDAH DASAR KUKU BESI. KALAU DAPAT MEMERINTAH NEGARA, MEMANG NAYALAH RAKYAT MALAYSIA.


A.S NASIHATKAN TEE BENG, KEMBALILAH KE PANGKAL JALAN. 


INGAT!, BAPA MU SEORANG ORANG KUAT GERAKAN DI PULAU PINANG.
YANG MENJADI MANGSA IALAH ORANG NIBONG TEBAL. ADA AHLI PARLIMEN SERUPA MACAM TAKDE DISEBABKAN PERMAINAN POLITIK YANG TAK BERKESUDAHAN.


BALIK-BALIK YANG ASYIK MEMBANTU ORANG NIBONG TEBAL TAK LAIN TAK BUKAN, PEMIMPIN UMNO/BN JUGALAH YANG DICARI. DATO' NON WALAUPUN HANYA PENYELARAS PARLIMEN, PAGI PETANG SIANG MALAM TANPA KENAL ERTI PENAT DAN JEMU MEMBANTU RAKYAT DI NIBONG TEBAL.


A.S NASIHATKAN ORANG NIBONG TEBAL DALAM PRU13 NI LEBIH BIJAK MEMILIK, JANGAN JADI PISANG BERBUAH DUA KALI. MERANALAH BADAN.
       
                                                 ****************************


Pengerusi Kita Kedah, Pulau Pinang dipecat 

SHAH ALAM - Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) negeri Kedah dan Pulau Pinang dipecat berkuat kuasa serta-merta atas kesalahan melanggar peraturan-peraturan parti itu. Setiausaha Pusat Kita, Masrum Dayat berkata, Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim, masing-masing ketua Kita Kedah dan Pulau Pinang telah diputuskan pemecatan mereka dalam mesyuarat Jawatankuasa Disiplin, malam tadi. 

"Jawatankuasa Disiplin mendapati mereka telah melanggar peraturan-peraturan parti dengan membuat kenyataan secara berterusan mengecam parti dan kepimpinan parti," kata Masrum ketika dihubungi. Dalam pada itu, kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Wan Hasemah @ Wan Norjam Wan Sulaiman berkata, "Jawatankuasa Disiplin Kita dalam mesyuaratnya pada 6.2.2012 (semalam) telah sebulat suara memutuskan memecat keahlian Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim kerana terus-menerus melakukan pelanggaran melampau terhadap disiplin parti, berkuat kuasa serta-merta."

 Kata beliau, kedua-dua mereka boleh merayu kepada Jawatankuasa Eksekutif Pusat terhadap pemecatan tersebut dalam masa 14 hari. Tee Beng juga merupakan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat dan Ahli Parlimen Nibong Tebal. Kedua-dua pemimpin itu meruakan antara yang melahirkan pandangan kritis terhadap Datuk Zaid Ibrahim sejak presiden itu melahirkan cadangan mahu membubarkan Kita. Khamis lalu, Zaid berkata, keputusan membubarkan Kita terpaksa dibuat untuk menghapuskan sebarang keraguan yang mendakwa bahawa pihaknya tidak memihak kepada pembangkang, terutama dengan beberapa anggota-anggota parti di Kedah dan Pulau Pinang secara terbuka mengkritik Pakatan Rakyat (PR).

Laporan media semalam menyebut lima pengerusi negeri Kita akan mengadakan usul tergempar bagi mendesak Zaid meletak jawatan sebagai presiden parti. Tee Beng berkata, Zaid sepatutnya menarik diri dari memimpin Kita, bukannya membubarkan parti berusia setahun itu. Zamil juga melahirkan pandangan yang serupa minggu lalu

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2011 01:54 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Aug 2011 05:47 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2011 02:37 AM PDT

Masjid <b>Gelugor</b>, Pulau Pinang | Portal Berita Terkini

Posted: 25 Apr 2011 03:07 AM PDT

Assalamualaikum kepada semua para pembaca, salam sejahtera. Untuk kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua sebuah masjid yang tersergam indah di Gelugor, Pulau Pinang. Perjalanan yang mengambil masa kurang sejam dari Taiping amat memuaskan hati tatkala masuk ke dalam masjid ini. Walaupun boleh dikatakan masjid ini terletak di tengah pekan penuh dengan kenderaan lalu-lalang yang tidak berhenti semenjak pagi namun, apabila masuk ke dalam masjid, satu perasaan yang lain dapat saya rasakan, suasana di dalam yang tenang, agak sejuk berbanding tika berada di luar perkarangan masjid.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PENANG: 09 <b>di</b> tasek <b>gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2011 12:00 AM PDT

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 12:00 AM PDT

01. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Saudara Omar bin Othman
                     : Kenduri tahlil arwah dirumah Cikgu Atan bin Shafie ( malam )
02. 05. 2011 : AJK Biro Pendidikan mengadakan gotong-royong di Balai Masjid sebagai persiapan untuk
                      Lawatan Mini Perpustakaan
05. 05. 2011 : Lawatan Pengerusi Perpustakaan Negeri ke tapak bilik Mini Perpustakaan di Balai Masjid
05. 05. 2011 : Sepetang bersama Koperasi Kampung Tenai Air Gelugor Berhad
05. 05. 2011 : Mesyuarat kenduri-kendara dirumah Puan Hamidah Omar
06. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah ke 100 hari dirumah Saudara Zulbahari Paim
08. 05. 2011 : Mesyuarat Permufakatan kampung / membincangkan kedatangan Menteri Besar NS.
11. 05. 2011 : Jam 8 pagi - Taklimat Operasi Membasmi Musuh Tanaman bersama Pejabat Daerah ( Unit
                      Keselamatan ), Pegawai RELA Daerah Tampin dan Pegawai Perhilitan dihadiri seramai 20
                      orang.
11. 05. 2011 : Gotong-royong mengecat Masjid
12. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah dirumah Puan Hamidah Omar
12. 05. 2011 : Majlis bacaan Yassin di Masjid untuk Saudara Ibrahim Haji Ali yang sakit tenat
13. 05. 2011 : Majlis pernikahan anak  Puan Hamidah Omar selepas Zuhur
13. 05. 2011 : Majlis bacaan Yassin dirumah Haji Ali  selepas Mahgrib.
14. 05. 2011 : Majlis pertunangan anak Saudara Shafie Md Zin
15. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Puan Hamidah Omar
16. 05. 2011 : Sambutan hari guru di Sekolah Kebangsaan Sungai Dua dihadiri sama JKKK Kampung
                      Tenai. Majlis bermula pada jam 11 pagi hingga 1 tengahhari.
17. 05. 2011 : Saudara Ibrahim Haji Ali meninggal dunia kerana kanser hati dan dikebumikan di Tanah
                      Perkuburan Air Gelugor. Jabatan Kesihatan memberikan kerjasama. Tahlil arwah dilakukan
                      3 hari berturut-turut.
18. 05. 2011 : Taklimat penggalak susu getah dan baja subsidi daripada RISDA untuk TSB dibawah Projek
                      Kampung Teknologi
19. 05. 2011 : Mesyuarat jawatankuasa kerja Ceramah Perdana Sempena Sambutan Israk dan Mikraj
19. 05. 2011 : Majlis bacaan yassin dirumah Haji Hashim bin Manggis
25. 05. 2011 : Mesyuarat khas kenduri krndara Persatuan Wanita di Balairaya Tenai
27. 05. 2011 : Berkampung dirumah Haji Ibrahim Maakmor.
28. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Haji Ibrahim maakmor. YB ADUN turut hadir bersama isteri.
29. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah dirumah Haji Nordin Manja
29. 05. 2011 : Gotong royong membersih Balairaya oleh Persatuan Belia 4B.
30. 05. 2011 : Program penyemain benih dan baja oleh Jabatan Pertanian Daerah Tampin
31. 05. 2011 : Mesyuarat khas berkaitan lawatan YAB MB yang tidak hadir kerana masa terhad. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 06:41 AM PDT

LAPORAN AKTIVITI JKKK KAMPUNG TENAI AIR GELUGOR SEPANJANG BULAN JUN 2011.

01. 06. 2011 - Program gotong-royong membersihkan Masjid Kg Tenai anjuran Wanita UMNO Cawangan.


02. 06. 2011 - Majlis bacaan Yassin dan tahlil Arwah untuk keluarga Haji Abdullah Manap


04. 06. 2011 - Kenduri tahlil Arwah dirumah Haji Shukor Imbar


05. 06. 2011 - Pertandingan Futsal Piala Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tampin di Padang Futsal Kg Tenai pada jam 9 pagi.


06. 06. 2011 - Lawatan ke Pulau Langkawi dan Pulau Pinang anjuran JKKK


11. 06. 2011 - Kemduri tahlil Arwah dirumah Cikgu Aminah dan pada sebelah petang gotong-royong menyiang dan memasak daging lembu


13. 06. 2011 - Mesyuarat Jawatankuasa Induk Ceramah Perdana Peringkat DUN Gemencheh di Balairaya Kg Tenai pada jam 2.30 petang dan dirasmikan oleh YB Dato; Mohd Kamil Abd Aziz


18. 06. 2011 - Mesyuarat Jawatankuasa Kerja bagi Ceramah Perdana di Balai Masjid Kg Tenai jam 9 malam


20. 06. 2011 - Gotong-royong memasang khemah memasak di Balai Masjid Kg Tenai


21. 06. 2011 - Gotong-royong membersih Jalan Tenai Tengah


22. 06. 2011 - Rombongan Peserta Risda dari Kota Belut Sabah melawat Projek TSB Tenai pada jam 11 pagi


25. 06. 2011 - Kenduri tahlil Arwah dirumah Haji Abdul Hadi


28. 06. 2011 - Majlis Ceramah Perdana Sempena Israk dan Mikraj Peringkat DUN Gemencheh oleh Penverah Ustaz Long bin Kechik dan dirasmikan oleh YB Dato Mohd Kamil Abd Aziz dan dihadiri bersama Ybhg Datin. Kehadiran dianggarkan seramai 500 orang.


30. 06. 2011 - Program bacaan Yassin di Surau Tenai Hilir anjuran Perkumpulan Wanita Kg Tenai.
Aduan Awam : 


23. 06. 2011 - Melaporkan kepada TNB Gemas mengenai tiang LJK Tenai Tengah tidak menyala. Maklum balas dari TNB Gemas ianya bibawah seliaan Tnb Tampin.


29. 06. 2011 - Membuat aduan kepada Jabatan Perhilitan mengenai seorang penorehgetah menjumpai 3 ekor harimau kumbang. Tindak balas dari Jabatan Perhilitan membuat siasatan mendapati menjumpai tapak kaki harimau kumbang, harimau belang , tapir dan bigfoot di Kawasan Tanah Pinggir Air Gelugor 1.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Anak Seberang: Ummi Menghentam Anwar Al-Juburi <b>di</b> Tasek <b>...</b>

Posted: 03 Jul 2011 12:00 AM PDT


Selepas Ummi hafilda datang ke Nibong Tebal pada bulan lepas, kali ni beliau meneruskan roadshownya untuk menceritakan siapa sebenarnya Anwar Ibrahim.

Kehadiran orang Tasek Gelugor pada majlis Pentas Pemuda di Perkarangan Dewan Perda Permatang Tok Jaya agak memberangsangkan dimana dianggarkan 1000 orang hadirr bagi mendengar pendedahan siapa sebenarnya Anwar Al Juburi ini yang disampaikan oelh Ummi Hafilda.

Orang Tasek Gelugor semalam yang mai mesti terkejut dengan pelbagai gelaran dan pendedahan tentang Anwar oleh Umi Hafilda . Dari kisah Azizan kena balun 17 kali oleh Anwar , surat kepada Tun M sehingga lah kepada skandal Shamsidar dengan Anwar . Berani sungguh Umi membuat tuduhan terhadap Anwar termasuk lah keluarga abangnya Azmin - Shamsidar .

Umi jawab mudah saja... dalam dunia ini hanya 2 orang sahaja Anwar tidak berani ambik tindakan atau saman iaitu Umi Hafilda dan Datuk Nalakaruppan . Kerana mereka ini mempunyai bukti dan tahu tembelang siapa sebenarnya Anwar Raja Drama ini .


Teruskan Cikgu Hasbul selaku Ketua PPUBTG bagi meneruskan misi menyampaikan maklumat sebenar kepada rakyat agar tidak tertipu dengan agenda jahat pakatan haram!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

KG TENAI AIR <b>GELUGOR</b> , GEMENCHEH: LAPORAN JKKK KAMPUNG TENAI AIR <b>...</b>

Posted: 17 Jun 2011 07:01 AM PDT

01. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Saudara Omar bin Othman
                     : Kenduri tahlil arwah dirumah Cikgu Atan bin Shafie ( malam )
02. 05. 2011 : AJK Biro Pendidikan mengadakan gotong-royong di Balai Masjid sebagai persiapan untuk
                      Lawatan Mini Perpustakaan
05. 05. 2011 : Lawatan Pengerusi Perpustakaan Negeri ke tapak bilik Mini Perpustakaan di Balai Masjid
05. 05. 2011 : Sepetang bersama Koperasi Kampung Tenai Air Gelugor Berhad
05. 05. 2011 : Mesyuarat kenduri-kendara dirumah Puan Hamidah Omar
06. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah ke 100 hari dirumah Saudara Zulbahari Paim
08. 05. 2011 : Mesyuarat Permufakatan kampung / membincangkan kedatangan Menteri Besar NS.
11. 05. 2011 : Jam 8 pagi - Taklimat Operasi Membasmi Musuh Tanaman bersama Pejabat Daerah ( Unit
                      Keselamatan ), Pegawai RELA Daerah Tampin dan Pegawai Perhilitan dihadiri seramai 20
                      orang.
11. 05. 2011 : Gotong-royong mengecat Masjid
12. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah dirumah Puan Hamidah Omar
12. 05. 2011 : Majlis bacaan Yassin di Masjid untuk Saudara Ibrahim Haji Ali yang sakit tenat
13. 05. 2011 : Majlis pernikahan anak  Puan Hamidah Omar selepas Zuhur
13. 05. 2011 : Majlis bacaan Yassin dirumah Haji Ali  selepas Mahgrib.
14. 05. 2011 : Majlis pertunangan anak Saudara Shafie Md Zin
15. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Puan Hamidah Omar
16. 05. 2011 : Sambutan hari guru di Sekolah Kebangsaan Sungai Dua dihadiri sama JKKK Kampung
                      Tenai. Majlis bermula pada jam 11 pagi hingga 1 tengahhari.
17. 05. 2011 : Saudara Ibrahim Haji Ali meninggal dunia kerana kanser hati dan dikebumikan di Tanah
                      Perkuburan Air Gelugor. Jabatan Kesihatan memberikan kerjasama. Tahlil arwah dilakukan
                      3 hari berturut-turut.
18. 05. 2011 : Taklimat penggalak susu getah dan baja subsidi daripada RISDA untuk TSB dibawah Projek
                      Kampung Teknologi
19. 05. 2011 : Mesyuarat jawatankuasa kerja Ceramah Perdana Sempena Sambutan Israk dan Mikraj
19. 05. 2011 : Majlis bacaan yassin dirumah Haji Hashim bin Manggis
25. 05. 2011 : Mesyuarat khas kenduri krndara Persatuan Wanita di Balairaya Tenai
27. 05. 2011 : Berkampung dirumah Haji Ibrahim Maakmor.
28. 05. 2011 : Majlis kenduri kahwin dirumah Haji Ibrahim maakmor. YB ADUN turut hadir bersama isteri.
29. 05. 2011 : Kenduri tahlil arwah dirumah Haji Nordin Manja
29. 05. 2011 : Gotong royong membersih Balairaya oleh Persatuan Belia 4B.
30. 05. 2011 : Program penyemain benih dan baja oleh Jabatan Pertanian Daerah Tampin
31. 05. 2011 : Mesyuarat khas berkaitan lawatan YAB MB yang tidak hadir kerana masa terhad. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

09 di bagan ajam - Google Blog Search

09 di bagan ajam - Google Blog Search


#WW Wordless Wednesday | Senja <b>di</b> Pantai Bersih, <b>Bagan Ajam</b> <b>...</b>

Posted: 15 Feb 2012 05:19 AM PST


Suka Entri Ini? Kongsikan Bersama Yang Lain. Terima Kasih.

Roketkini.com >> UMNO-BN bantah pembangunan rakyat PP <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2012 11:31 PM PDT

Gambar ehsan http://www.facebook.com/cmlimguaneng

Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang telah memilih untuk menjadi telus dan bertanggungjawab dengan mendapat input dan rundingan awam berhubung cadangan pembinaan 4 projek infrastruktur untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas dan memacu pembangunan ekonomi di negeri ini terutama di Seberang Perai Utara (SPU).

Tiada rundingan awam dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional sebelum ini ketika membina Jambatan Pulau Pinang kedua. Dan lagi Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang dikritik lebih teruk kerana telus dan bertanggungjawab daripada kerajaan negeri BN sebelumnya yang tidak pernah membuat input dan rundingan awal ke atas Jambatan Pulau Pinang kedua.

Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang mengakui bahawa ia telah gagal untuk meyakinkan beberapa NGO seperti Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) tentang kepentingan 4 projek infrastruktur yang dicadangkan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas dan memacu pembangunan ekonomi di SPU khususnya dan Pulau Pinang secara amnya.

Projek yang menjadi persoalan kini adalah pembinaan bawah laut sepanjang 6.5 km dari Persiaran Gurney-Bagan Ajam (berhampiran Butterworth), 15km jalan yang menghubungkan Tanjung Bungah dan Teluk Bahang,jalan pintasan sejauh 5km dari Persiaran Gurney-Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu dan jalan pintasan sejauh 5 km dari Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu ke Bandar Baru Air Itam.

UMNO-BN bantah projek pembangunan rakyat Pulau Pinang

CAP bukanlah satu- satunya organisasi yang menentang 4 projek infrastruktur tersebut. Bahkan BN dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menentang pembinaan terowong bawah laut dari Persiaran Gurney ke Bagan Ajam, pada 17 November 2011.

Walau bagaimana pun maklum balas awam daripada rakyat Pulau Pinang terutamanya di Persiaran Gurney dan SPU menunjukkan bahawa majoriti besar orang Melayu, India dan Cina menyokong dan mahu projek infrastruktur ini diteruskan.

EXCO Negeri Pulau Pinang telah memutuskan untuk melaksanakan projek- projek ini melalui tender terbuka secara kompetitif pada 19 Oktober 2011 selepas rundingan awal dijalankan dari 29 April 2011.

Oleh itu, adalah tidak benar untuk CAP mendakwa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak mengadakan rundingan awam.

Memorandum Persefahaman (MOU) yang ditandatangani pada 28 April 2011 antara Beijing Urban Construction Group (BUCG) dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah tidak sah dari segi undang- undang kerana Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah dengan jelas menyatakan bahawa projek- projek ini mesti dijalankan melalui tender terbuka secara kompetitif.

Majlis menandatangani MOU yang disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri China Wen Jiabao merupakan penanda aras yang positif tentang minat negara China dalam melaksanakan projek- projek di Pulau Pinang.

Berikutan majlis menandatangani MOU tersebut, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah meminta mengadakan input awam bermula pada 29 April 2011.

Wakil CAP tidak bantah sewaktu dalam rundingan dengan Kerajaan Negeri

Dua sesi rundingan telah diadakan oleh saya secara langsung dengan NGO pada 16 Oktober 2011 dan 19 November 2011.

Dalam kedua- dua sesi ini, CAP telah diwakili oleh Rudhrapathy Vijaya (Ravi). Saya tidak ingat Mr Ravi ada menyuarakan bantahan berhubung 4 projek infrastruktur pada akhir sesi tersebut.

Kerajaan Negeri PR kini menjalankan latihan pra-kelayakan melalui tender terbuka secara kompetitif untuk 4 projek infrastruktur dengan menyenarai pendek syarikat yang layak dengan kedudukan kewangan yang kukuh, kepakaran teknikal, berpengalaman dan mempunyai rekod prestasi dalam menyiapkan projek- projek infrastruktur.

Tiada wang akan dibayar kerana 4 projek tersebut akan dibiayai oleh pertukaran tanah dari tanah yang akan ditambak oleh Tanjung Pinang Development Sdn Bhd (TP).

Semasa sesi rundingan pada 19 November 2011 dengan NGO, saya telah menerangkan rasionalnya untuk melaksanakan projek-projek infrastruktur bawah tanah dengan meminta Tanjung Pinang Development Sdn Bhd (TP) untuk menyerahkan seberapa banyak tanah yang ditambak kepada Kerajaan Negeri.

Melalui 2 perjanjian yang ditandatangani dengan Kerajaan BN sebelum ini pada 1990 dan 1999, TP telah memberikan hak untuk menambak 980 ekar tanah.

Lebih 200 ekar telah pun ditebus guna oleh TP di mana projek Straits Quay dilaksanakan sekarang. TP mempunyai hak untuk menebus baki 700 ekar tersebut.

Untuk Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau menghalang TP daripada menebusguna tanah memerlukan sejumlah bayaran wang pampasan yang besar kepada TP.

Satu-satunya jalan untuk Kerajaan Negeri PR adalah memohon projek-projek infrastruktur bawah tanah dan jalan raya sebagai pematuhan kepada kemahuan TP untuk menyerahkan seberapa tanah yang mungkin untuk ditebus guna kepada Kerajaan Negeri.

CAP juga perlu ingat bahawa TP kini dimiliki oleh Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Sime Darby Bhd.

Kuasa pengangkutan awam dalam tangan Kerajaan Persekutuan

Malangnya Kerajaan Negeri tidak mempunyai kuasa untuk mengawal pengangkutan awam kerana ia merupakan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.

Banyak yang kita mahu lakukan pembaharuan untuk pengangkutan awam tetapi Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak dapat membuat apa- apa tindakan kerana ia terletak sepenuhnya di bahawa Kerajaan Persekutuan.

Semua perkhidmatan bas, teksi dan tram atau TLRT adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.

Malah apabila Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahu menyediakan perkhidmatan bas CAT yang akan melalui seluruh kawasan warisan George Town secara percuma yang akan dibayar oleh Kerajaan Negeri, Kerajaan Persekutuan menolak inisiatif ini pada mulanya.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang bersedia untuk membayar RM720,000 setahun untuk menyediakan perkhidmatan bas CAT secara percuma di mana sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong.

Hanya selepas rayuan oleh Kerajaan Negeri secara langsung kepada Menteri yang bertanggungjawab selama hampir setahun, barulah kelulusan untuk perkhidmatan bas CAT percuma yang akan dibayar oleh Kerajaan Negeri diberikan.

Saranan CAP telah dilaksanakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat

Presiden CAP, SM Mohamed Idris telah berkata bahawa rundingan awam melibatkan penyertaan rakyat di peringkat awal proses membuat keputusan, menyediakan maklumat yang secukupnya mengenai projek- projek dan memberi pertimbangan yang sewajarnya kepada perwakilan dan pandangan yang dibuat oleh individu dan organisasi- organisasi masyarakat sivil.

Saya dengan rasa rendah diri ingin mengingatkan veteran Presiden CAP  bahawa proses yang beliau telah gariskan telah diikut ketika memutuskan sama ada 4 projek infrastruktur ini diteruskan atau tidak.

Hanya selepas pertimbangan yang sewajarnya, barulah Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang membuat keputusan  meluluskan 4 projek infrastruktur untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di Batu Feringgi, dari Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu ke Persiaran Gurney dan kawasan- kawasan padat penduduk iaitu di Paya Terubong dan Relau.

Untuk terowong bawah laut, bukan sahaja ia memudahkan perhubungan antara pulau di Persiaran Gurney ke tanah besar di Bagan Ajam, ia juga akan merangsang pertumbuhan ekonomi di SPU.

Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang mahu membawa pertumbuhan pembangunan di SPU bagi menghapuskan pembohongan liar bahawa orang Melayu dan penyokong BN di SPU yang dikuasai oleh BN diabaikan atau dipinggirkan.

Pakatan Rakyat prihatin alam sekitar, dengar pandangan NGO

Kerajaan Negeri PR sangat prihatin terhadap kesan alam sekitar di kawasan pembinaan terowong bawah laut. Kebimbangan alam sekitar ini akan dirunding semasa pusingan kedua rundingan awam apabila reka bentuk dan laluan dipilih pada akhir 2012.

Walau pun NGO seperti CAP amat membantah projek- projek infrastruktur ini, Kerajaan Negeri masih akan menjemput mereka untuk melibatkan diri dalam rundingan awam selepas reka bentuk dan laluan dipilih.

Sekiranya Kerajaan Negeri tidak berpuas hati, Kerajaan Negeri masih boleh menolak dan enggan meneruskan projek- projek infrastruktur tersebut.

Mengikut jadual untuk pembinaan projek- projek di bawah pelaksanaan pra- Q, tarikh terawal untuk memulakan kerja ke atas terowong akan dilakukan pada akhir 2015. Ini adalah untuk membenarkan semua kajian teknikal, reka bentuk dan alam sekitar dijalankan antara 2012 dan 2015.

Jika kerajaan tidak berpuas hati, EXCO akan menolak untuk menandatangani perjanjian pembinaan yang muktamad di mana ia merupakan keperluan akhir yang dijadualkan pada pertengahan 2015. – Roketkini.com

Penulis adalah Ketua Menteri Pulau Pinang