Selasa, 10 April 2012

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


.: A People Most Balanced :.: Ghazwah Polystyrene

Posted: 09 Apr 2012 11:35 PM PDT

Alam, terlalu dekat buat kita. Dengan penciptaannya kita yang resah, tenang tanpa pujukan. Alam terlalu dekat kerana kita bersamanya. Tetapi dalam kehidupan sehari-hari apa signifikasi kejadian alam dalam hidup kita? Hari-hari berlalu pergi tanpa kita perasan kehadiran alam yang sepatutnya indah, sepatutnya terpelihara...kita dengan kerja kita,kita dengan program kita semata. Bukan kah kita selalu mentadabur quran? Bukankah di dalamnya banyak di sebut tentang alam? Seorang daie dan alam itu ibarat teman. Tapi di atas tangan kita ia binasa. Dalam satu hari berapa banyak sampah kita buang? Dalam satu hari apa yang kita boleh buat untuk menjaga alam? Bukankah itu adalah satu amal ihsan kita sebagai abid? Bagaimana pula kita sebagai khalifah berinteraksi dengan alam?

Biasa guna polisterin sebagai bungkusan makanan? Anda pasti tahu kesannya pada alam sekitar tanpa perlu ambil course subjek untuk belajar kesan degradasi polisterin. Sakit mata benar bila melihat selesai program-program kita, bungkusan polisterin ini bersepah-sepah atau berlonggok di tong sampah. Saya yang belajar tentang alam, memandang kewujudan polisterin ini adalah satu qhazwah dari mereka yang merencanakan kejatuhan islam. Ya, kerana kesannya bukan hebat pada alam sekitar yang semakin susut nilainya, tetapi pada kesihatan kita, pada kuatnya khalifah-khalifah islam.
Banyak istilah-istilah saintifik yang menceritakan proses bagaimana polisterin mampu memberi kesan pada kesihatan. Mungkin cukup satu penemuan oleh professor tanabe (2007) yang mengkaji sampel susu ibu sebagai bukti, dan kajian ini adalah di asia. Beliau menemukan kandungan Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) dan pelbagai lagi jenis bahan kimia yang dari flame retardants atau yang tahan panas. Biasanya kita beli makanan panas, dan terus dibungkus dengan bekas ini. Dalam microenvironment di dalam bekas makanan ini telah berlaku proses penerobosan (leaching) bahan kimia kerana suhu yang tinggi. Apatah lagi memanaskannya dengan microwave. Kesannya bukanlah berkadar terus dengan pendedahan, ianya berkumpul di tisu-tisu sasaran yang biasanya tisu-tisu yang terdiri daripada lipid. Kesan dari bahan toksik ini bersifat kronik, iaitu symptom tidak berlaku dengan segera. Dengan pendedahan yang berterusan sampai kepada satu tahap, ianya akan muncul. Kesan seperti neurotoxic (mudah rasa penat dan susah tidur ), hematological( rendah platelet hemoglobin), cytogenetic (kesan pada kelahiran) dan mengalakan sel kanser. .

Bahan kimia yang terdapat di dalam bekas-bekas makanan seperti BPA,PBDEs dan PCBs ini akan menyerupai hormone estrogen iaitu hormone yang ada pada wanita.Hormon menjadi target bahan kimia ini kerana bersifat lipophilic. Kesannya lebih hebat jika seorang wanita kerana ia boleh berpindah melalui bayi melalui penyusuan atau di dalam kandungan..dan jika seorang lelaki anda akan mendapati, sifat rijal nya akan berkurangan, kerana tersebutnya "alteration on hormone". Lalu apa yang kita dapat lihat sekarang, adanya lelaki di dunia ini, tetapi yang manakah ar-rijaal? Arrijaal lu qawwamuuna 'ala nisa' (4:34)…Di mana suami yang rijaal? Ikhwah yang rijaal? Inilah sebab saya mengatakan mengapa polisterin itu qhazwah. Bahan kimia yang dicipta dari makmal, dikatakan untuk memudahkan tetapi kesannya?

Sesiapa yang pernah ke eropah, Negara-negara membangun yang ramai missionary-missionary ini, pasti anda payah mahu menemukan polysterin sebagai bahan bungkusan makanan. Mereka mengunakan beg kertas, atau bekas makanan bebas BPA. Masakan tidak, ini adalah mission mereka.Tanpa sedar, tanpa sebutir peluru, invention mereka mampu mensusutkan nilai seorang da'ie, melemahkan kebangkitan! Mungkin anda boleh mencari bacaan lanjut, Cuma di sini hanya sekadar perkongsian. Mungkin selepas ini tidak susah kita menyediakan bekas makanan untuk membungkus makanan. Tidak susah untuk mengurangkan sampah kita seharian. Tidak susah jika anda mahukannya. Tidak susah jika kita mula berlatih, demi alam sekitar yang mahu tertegakknya islam, demi jasad yang dipinjamkan sebagai tentera islam…peliharalah.

Kehidupan seorang daie, bukan sahaja hebat dalam memberi taujih, memberi ingatan-ingatan ruhi tetapi terurus segala hal,sepertimana muasafat tarbiyyah yang 10. Sehinggakan pengurusan kehidupan seharian ada garisan pada seorang da'ie. Dia tidak mungkin melakukan da'wah tetapi tidak terurus kehidupannya. Tidak mungkin dia seorang da'ie tetapi kusut benar iman dan fizikalnya. Lihat sahaja rasuluLlah dan sahabat, bukan sahaja hebat di medan, hebat pada akhlaknya, hebat ekonomi dan kariernya hebat juga dalam berkeluarga. Qawwiyul jism dan munazomann li syu'unihi…penghayatannya amat luas, kita yang mendefinasikannya.
Maybe it's a right time to ponder, a greener islam. Is it possible?

Reference:
Tanabe S, Kunisue T. Persistent organic pollutants in human breast milk from Asian countries.Environ Pollut 2007;146:400-13

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


<b>Batu Uban</b> - Kegagalan Orang Melayu Mempertahankan Maruah <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 06:15 PM PST

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Sekitar Kuliyah @ Masjid <b>Negeri Pulau Pinang</b> 17|03|12 : UAI

Posted: 17 Mar 2012 06:30 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sekitar Kuliyah @ Masjid Negeri Pulau Pinang 17|03|12. Alhamdulillah penuh masjid. Berikut gambar-gambar sekitar kuliyah UAI di Masjid Negeri Pulau Pinang. Tahniah warga Pulau Mutiara.

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


Nota Kecil: Fitnah Ummi Hafilda <b>di Jelutong</b> nampak tak logik...

Posted: 17 Mar 2012 10:02 PM PDT

UMMI Hafilda dalam ceramah di Jelutong semalam mendakwa, beliau pernah menulis surat kepada PM Tun Dr Mahathir menjelaskan mengenai amalan kaki liwat Anwar Ibrahim waktu jadi TPM.

Anwar didakwa marah. Ummi kata, lebih 50 polis UTK lengkap dengan senjata berat M-16 diarahkan untuk mengepung rumah tempat persembunyian beliau.

Ummi mengaku dilayan bak penjenayah Botak Chin sedangkan beliau tidak pernah melakukan jenayah dan hanya seorang perempuan muda berusia 28 tahun.

Namun, UTK tak dapat masuk rumah itu berkat Ummi membaca Surah Yaa Sin pada malam tersebut?

50 UTK yang kononnya dikerah untuk tangkap Ummi pada malam itu menggambarkan bahawa kes Ummi 'berat'.

Takkan disebabkan tak dapat tangkap Ummi pada malam itu, UTK terus balik?

Mengapa UTK tak tunggu sampai keesokan hari dan hari-hari seterusnya sehingga menunggu Ummi keluar rumah lalu selesaikan misi 'berat' itu?

Nampak macam tak logik cerita Ummi ini.

Nampak macam ceramah fitnah sahaja.