Sabtu, 14 April 2012

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


Caca Marba: Pertempuran pertama selepas gencatan senjata <b>di</b> Syria

Posted: 14 Apr 2012 07:37 AM PDT
Gambar dikeluarkan saluran televisyen pembangkang Syria, Shaam News Network menunjukkan kerosakan bangunan akibat dibedil di daerah Bab Dreib, Homs, kelmarin. - AFP


BEIRUT 13 April - Pasukan tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad dilaporkan bertempur dengan pemberontak berdekatan sempadan Turki hari ini, pertempuran pertama selepas gencatan senjata anjuran Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dilihat berjalan lancar selepas dikuatkuasakan kelmarin.
Pengarah Pemantau Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman berkata, pertempuran itu berlaku di wilayah barat laut, Idlib, bersempadan Turki selepas tentera ditempatkan bagi mengusir pemberontak di kawasan tersebut.
Menurutnya, beberapa penyerang ditahan ketika pertempuran bermula, namun angka kematian tidak dinyatakan dan pertempuran dipercayai telah dihentikan.
Rami berkata, gencatan senjata yang dianjurkan oleh perutusan khas PBB, Kofi Annan, sepatutnya dilaksanakan di seluruh negara, namun tiada tanda-tanda penempatan tentera di kawasan bandar ditarik balik.
Sementara itu, Jawatankuasa Koordinasi Tempatan berkata, pertempuran besar berlaku di perkampungan Kherbet Joz semalam, berdekatan dengan Turki dan berpuluh-puluh kereta kebal dikerah ke kawasan tersebut.
Sekurang-kurangnya 10 terbunuh termasuk tujuh orang awam, manakala berpuluh-puluh yang lain cedera dalam pertempuran tersebut.
PBB mendakwa, tentera Assad telah membunuh lebih 9,000 penduduk sejak pemberontakan terhadapnya memuncak sejak 13 bulan lalu.
Pihak berkuasa mendakwa, pemberontakan tersebut berpunca daripada kumpulan pemberontak yang ditaja pihak luar yang didakwa mereka telah membunuh lebih 2,500 anggota polis dan tentera. - REUTERS

09 di Butterworth - Google Blog Search

09 di Butterworth - Google Blog Search


Shafie Nor: Ahli perniagaan parah kereta meletup <b>di Butterworth</b>

Posted: 13 Apr 2012 01:58 AM PDT

BUTTERWORTH, JUMAAT, 13 April, 2012:: Seorang ahli perniagaan cedera parah apabila kenderaan pacuan empat roda miliknya meletup ketika beliau menghidupkan enjin kereta itu di hadapan rumah di Persiaran Sembilang, Taman Sembilang di sini, hari ini.
Kejadian pada 8.20 pagi itu menyebabkan Lee Chong Beng, 52, terbakar lebih 70 peratus di bahagian badan dan kini dirawat di Hospital Seberang Jaya.
Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakub, berkata ketika kejadian Lee ingin menghidupkan enjin kereta itu untuk keluar bekerja.
"Ketika mangsa menghidupkan enjin keretanya, tiba-tiba berlaku letupan dan mengeluarkan api serta menyambar mangsa. Mangsa yang panik menjerit meminta tolong dan diselamatkan oleh orang awam yang melalui kawasan perumahannya itu," katanya.
Bercakap kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian, di sini hari ini, Ayub berkata sepasukan anggota bomba memadamkan kebakaran daripada merebak ke rumah mangsa.
Ayub berkata anggota forensik dengan bantuan Jabatan Kimia masih menyiasat punca kereta itu meletup dan terbakar.
"Setakat ini kita belum tahu punca sebenar sama ada kejadian itu disebabkan sabotaj atau kereta mangsa mengalami masalah," katanya. - BERNAMA

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


Malaysia Juga Sempat Dilanda Kepanikan - KOMPAS.com

Posted: 11 Apr 2012 06:49 PM PDT

PENANG, KOMPAS.com - Malaysia juga dilanda kepanikan ketika gempa Aceh mengguncang, Rabu sore.

The New Straits Times melaporkan, di George Town, Penang, ratusan pembelanja berhamburan keluar dari pusat perbelanjaan Plaza Gurney ke promenade setelah merasakan guncangan gempa.

Di Komtar, para penonton yang sedang asyik-asyiknya menikmati film di kompleks sinema di 1st Avenue berlarian keluar. Sedangkan sebuah pabrik tekstil di Solok Pinang memerintahkan sekitar 1.500 pekerjanya keluar dari pabrik. Mereka dievakuasi dengan tertib.

Di Esplanade, anggota Pertahanan Sipil mengantarkan sejumlah orang menjauh dari kawasan pejalan kaki di tepi laut.

Di tempat lainnya, penghuni gedung tinggi tampak bergegas turun ke ruang terbuka setelah merasakan guncangan keras.

Laporan lain menyebutkan, guncangan singkat menyebabkan air keluar dari sebuah kolam renang di Penang Turf Club di Batu Gantung.

Hotel-hotel yang berlokasi di sepanjang Batu Ferringhi mengeluarkan peringatan tsunami dan meminta tetamunya waspada.

Manajer Komunikasi Pemasaran Hotel Hard Rock Elisa Saw mengyebutkan, kepala departemen keamanan dan personelnya siaga untuk mengevakuasi tamu-tamu dari kawasan oantasi sebagai tindakan pencegahan setelah menerima peringatan tsunami.

GM Hotel Hydro M. Kumar mengatakan, pengelola hotek sudah memberitahu staf dan tamu soal gempa Aceh, dan memasang pengumuman agar tamu tidak ke kawasan pantai.

Di Batu Ferrighi, sebagai tindakan berjaga-jaga, polisi sudah menginstruksikan sebuah restoran siap saji dan gerai SPBU untuk menutup usaha mereka sementara. Mereka diberitahu aparat pada Rabu pukul 21.00 waktu setempat.

SPBU yang berdampingan dengan restoran juga diperintahkan menghentikan operasi sementara, dan hanya menyisakan dua pompa. Hotel-hotel di kawasan itu tetap beroperasi seperti biasa, namun mengingatkan tamu-tamu mereka untuk tidak pergi ke pantai karena peringatan tsunami.

Demikian halnya di Kepala Batas, pemerintah mengeluarkan peringatan kepada warga di sepanjang garis pantai Kuala Muda untuk menghindari pantai. Polisi dan aparat pemadam kebakaran siaga di lokasi.

Penduduk desa di Bagan Aham juga diperintahkan untuk mengosongkan rumah mereka.

Pukul 22.00, Malaysia mencabut peringatan tsunami. Kepanikan dan kecemasan warga Malaysia pun sirna.

Sumber :

The New Straits Times

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Firma menawarkan tempat LI <b>di Bayan Lepas</b> - Unit Perhubungan <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2012 01:56 AM PDT

I will need few candidate to start with. Preferable candidate with good basic in electronic, electrical or computer technology background

Thanks & regards
Siew Ling

iCloud Systems Sdn Bhd
Block 1-3-107, I-Avenue,
Jalan Sultan Azlan Shah,
11900, Bayan Lepas,
Penang Malaysia.
Tel: +60 (4) 6381900, +60 (4) 6381901
Fax: +60 (4) 6381909
Skype: slkam85
www.icloudsystems.com

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


3 ditahan bantu siasatan kes samun klinik perubatan <b>di Jelutong</b> |

Posted: 05 Apr 2012 11:30 PM PDT

| MUKA DEPAN | KEMBALI KE ATAS . | Hantar Artikel / Iklan | Penulis Tamu | Kami | Penafian
| 1 Utama | Agama | Blog | Komputer & Internet | Motivasi | Niaga & Kewangan | Pelbagai | Politik | Promo | Remaja | Wanita |

Copyright ©2012 Semua kandungan inimajalah.com.my dilesenkan di bawah Creative Commons 3.0, iaitu semua penyiaran semula mesti membuat pautan (link) ke inimajalah.com.my. Mengikut Creative Commons 3.0, penyiaran semula juga mesti tidak membabitkan sebarang modifikasi dan / atau tokok tambah terhadap teks asal sebagaimana disiarkan oleh inimajalah.com.my
| Alif Lam Mim . | Creativity by inimajalah.com.my
  • 3 visitors online now

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


Jengka 19: Utusan Online - Utara

Posted: 13 Apr 2012 03:21 AM PDT


Bekalan ikan berkurangan

Posted:

Bekalan ikan berkurangan

Bekalan ikan berkurangan

Oleh SAFINA RAMLI
utusankedah@utusan.com


peniaga-peniaga membersihkan tempat menjual ikan lebih awal daripada biasa akibat kekurangan ikan ekoran kejadian gempa bumi yang melanda Aceh kelmarin.


ALOR SETAR 12 April - Bekalan ikan segar di jeti Seberang Kota dan Tandop Kubang Rotan, Kuala Kedah di sini berkurangan setelah nelayan yang turun ke laut semalam terpaksa berpatah balik kerana bimbang berlakunya tsunami berikutan gempa bumi berukuran 8.7 pada skala Richter yang melanda wilayah Aceh, Indonesia.

Tinjauan Utusan Malaysia di gerai-gerai yang menjual ikan di kawasan itu mendapati banyak gerai ditutup dan harga ikan kembung naik sehingga RM7 sekilo berbanding RM6 sekilo sebelum ini.

Seorang nelayan, Mohd. Azhar Ahmad, 27, berkata, dia turun ke laut untuk menangkap ikan kira-kira pukul 5 pagi ini dan hanya mendapat kira-kira 12 kilogram (kg) ikan kembung sahaja.

"Semalam saya turun ke laut tetapi belum sempat tangkap ikan saya patah balik ke jeti selepas mendapat amaran mengenai kemungkinan berlaku tsunami.

"Hari ini pula tidak ramai nelayan ke laut dan bekalan ikan berkurangan mungkin disebabkan keadaan laut yang tidak menentu selepas gempa bumi," katanya ketika ditemui di jeti Seberang Kota di sini hari ini.

Semalam beberapa negeri di pantai barat Semenanjung Malaysia merasai gegaran ekoran gempa bumi kuat berukuran 8.7 pada skala Richter di Aceh, Sumatera Utara, Indonesia.

Ekoran gempa bumi itu, Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran kepada orang ramai agar menjauhi kawasan pantai di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak yang berpotensi berlakunya tsunami.

Bagaimanapun amaran tsunami itu ditarik balik pada pukul 10 malam semalam.

Menurut Mohd. Azhar, sebelum berlaku gempa bumi dia boleh mendapat sehingga 100 kg ikan apabila turun menangkap ikan.

"Banyak nelayan masih menunggu waktu yang sesuai untuk turun ke laut dan mungkin esok baru semua berani keluar menangkap ikan," jelasnya.

Seorang peniaga ikan, Romalah Hanapiah (gambar), 54, berkata, selepas mendengar amaran mengenai kemungkinan berlaku tsunami di negeri ini, ramai nelayan tidak ke laut kerana bimbang keselamatan mereka terancam.

"Jadi hari ini bekalan ikan memang kurang dan kawasan pasar menjual ikan yang selalunya sibuk menjadi lengang.

"Harga ikan juga naik sedikit berbanding semalam dan saya rasa esok mungkin harga akan kembali pulih," ujarnya.

Ekonomi orang Melayu berubah

Posted:

Ekonomi orang Melayu berubah

Ekonomi orang Melayu berubah

GEORGETOWN 12 April - Pakar warisan dan budaya yakin pola ekonomi orang Melayu di perkampungan Tanjung Tokong akan berubah sekiranya kerajaan negeri mempercepatkan proses menggazetkan zon warisan perkampungan Melayu tertua itu.

Pengarah Eksekutif Intersocietal And Scientific (INAS), Datuk Dr. Wazir Jahan Karim berkata, apabila kerajaan negeri telah tetapkan zon warisan yang hendak digazetkan itu, ia membolehkan penduduk melibatkan diri dalam industri pelancongan seperti inap desa dan penghasilan makanan tradisi.

"Dalam tinjauan yang dilakukan secara rambang, ramai penduduk di sini setuju supaya kerajaan negeri gazetkan zon warisan itu dan mereka setuju terlibat dalam industri pelancongan untuk buat homestay (inap desa) dan jualan makanan tradisional," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Hati-Hati Tawaran Ejen Hartanah <b>Di Balik Pulau</b>

Posted: 10 Apr 2012 02:49 AM PDT

BALIK PULAU – Penduduk di sini diminta supaya berhati-hati dengan tindakan ejen hartanah swasta mengedar surat tawaran meminta penduduk di Balik Pulau menjual atau menyewakan tanah mereka.

Ketua Penerangan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Dr, Hilmi Yahaya berkata, tindakan ejen hartanah swasta terbabit dipercayai mempunyai niat dan tujuan tertentu.

"Perbuatan ini tidak wajar dan tidak patut berlaku. Tindakan ini cuba meraih keuntungan untuk kepentingan sendiri tanpa memikirkan kebajikan penduduk," katanya pada Perasmian Menu Rakyat 1Malaysia (MR1M) di sini hari ini.

Hilmi berkata, perbuatan ejen hartanah swasta terbabit merupakan satu insiden baru maka penduduk di sini perlu berhati-hati dengan niat sebenar ejen berkenaan.

Ia kerana, kata beliau, tanah adalah harta yang menjadi milik penduduk dan ia amat penting untuk masa depan mereka dan keluarga. – mynewshub.my

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

09 di bagan ajam - Google Blog Search

09 di bagan ajam - Google Blog Search


Falak On The Street Siri 2/2012 @ RnR <b>Bagan Ajam</b>, Butterworth

Posted: 13 Apr 2012 02:20 AM PDT

                                     
Falak turun ke jalanan untuk bersama masyarakat kali ini berlangsung di RnR Bagan Ajam, Butterworth pada 7 April 2012. Sambutan amat menggalakkan sehinggakan pihak pengurusan meminta team falakpenang datang setiap minggu ke tempat ini....Insya Allah kami akan ke sana lagi...masa dan waktunya akan diberitahu kemudian....Ramai yang teruja dapat melihat planet Jupiter dan Venus seawal jam 8 malam itu....sebelum awan mendung menutupi langit...seterusnya teleskop dihalakan ke arah Marikh, Zuhal dan bulan penuh....rata-rata pengunjung amat teruja kerana pertama kali dapat melihat objek-objek langit tersebut dengan mata sendiri....jom raikan falak!!!!

DeSaRiA oooo DeSaRiA: Toyol Curi Duit Penduduk <b>Bagan Ajam</b> <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 02:15 AM PDT

Bagan Ajam, Seberang Perai Utara - Lebih 100 keluarga di tiga kampung dekat sini hidup dalam keadaan tertekan dan keresahan berikutan wang simpanan mereka semakin kerap hilang.
Dakwa mereka, kehilangan itu dipercayai angkara perbuatan toyol berdasarkan beberapa kejadian aneh dilalui penduduk sebelum rumah mereka dimasuki dan wang disedari hilang.
Penduduk berkata, biarpun pelbagai cara diguna untuk menghalang kecurian itu termasuk menggunakan khidmat perubatan tradisional, namun sehingga kini kejadian itu terus berlaku dan ia kini semakin menjadi-jadi hingga merimaskan mereka.
Seorang penduduk, En.Abd.Aziz Ishak, 64, dari Kampung Contoh berkata, kecurian dipercayai angkara toyol itu mula berlaku awal Ogos lalu apabila wang di rumahnya sering didapati hilang.
"Peliknya, jumlah wang yang hilang itu bukannya banyak hanya sekadar RM50 dalam satu-satu masa, namun kejadian kecurian itu akan berulang menyebabkan jumlahnya kerugian dialami saya sahaja mencecah RM300"

"Sebagai orang lama saya dapat mengagak ia melibatkan toyol kerana makhluk ini hanya mengambil sejumlah RM50 sahaja pada satu masa biarpun pada masa sama terdapat sejumlah wang lain yang disimpan di dalam laci, poket seluar mahupun di bawah bantal" katanya.
Peniaga kedai makan, Pn.Norzuliatun Nordin, 35, mengalami kejadian sama beberapa kali sebelum ini selepas menyedari wang simpanannya sering kurang sebanyak RM50 setiap hari.
"Saya percaya ini perbuatan toyol kerana sebelum menyedari wang simpanan hilang, saya sering terdengar rengekan suara kanak-kanak di kawasan rumah yang kemudiannya diikuti dengan perasaan seram dan gementar"
"Setiap kali selepas mengalami suasana begitu saya mendapati wang simpanan menjadi susut sebanyak RM50 dan kejadian terbaru dialami pada Ahad lalu apabila wang kutipan raya anak hilang sebanyak RM50" katanya.
Menurutnya, selepas tujuh kali mengalami keadaan sama dia berjumpa dengan seorang pengamal perubatan tradisional dan dimaklumkan ia angkara toyol berdasarkan ia merengek seperti kanak-kanak sebelum memasuki rumah mangsanya.
Kehilangan Wang Berlaku Sehingga Lima Kali
Bagi En.Huszaimi Abu Hassan, dari Flat Teluk Air Tawar berkata, dia lima kali mengalami kehilangan wang sejak mula menyambut puasa lalu.
"Selepas mendengar banyak rakan kehilangan wang, saya mula mengambil pelbagai langkah keselamatan termasuk mengikut petua orang lama menghalau gangguan makhluk halus ini seperti menabur kacang hijau di muka pintu dan menyelitkan benda tajam seperti jarum dan paku didinding dan tepi tingkap.
"Namun semua usaha ini tak berkesan apabila mendapati kacang hijau itu berselerak seolah-olah diusik oleh toyol manakala paku dan jarum dicabut dan hilang menyebabkan saya turut mengalami nasib malang kehilangan wang akibat dicuri," katanya. 
Penduduk Mengeluh Kerana Ikhtiar Gagal
Dalam pada itu, hasil temuramah kami ke atas penduduk tiga kampung berkenaan, kebanyakan mereka mengeluh kerana pelbagai langkah diambil termasuk berpakat menganjurkan majlis bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan surah Kursi namun kecurian itu masih berlaku.
Pn.Norma Bakar, 43, yang tiga kali mengalami kecurian berkata, dia dan penduduk lain mula menggunakan satu lagi petua baru iaitu mencucuk wang kertas RM50 dengan jarum bagi menghalang wang simpanan mereka daripada dicuri toyol.
"Penduduk juga mengambil satu pendekatan lain iaitu mencucuk buah limau purut dengan paku dan diletakkan berdekatan wang simpanan dalam usaha menghalangnya dari hilang"
"Memang sah ini kerja makhluk halus itu kerana jika diletakkan wang kertas lain seperti RM10 dan RM5 ianya tidak terusik tapi jika terdapat wang kertas RM50 ia akan didapati hilang," katanya.
8 September 2011, En.Othman Yahaya (SH)

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Gempa bumi <b>di</b> Carrefour <b>Seberang Jaya</b>... | Miscellaneous <b>...</b>

Posted: 11 Apr 2012 08:23 PM PDT

ok.. this is late... should be out yesterday evening.. but there was a thunderstorm near my area last night and i didnt dare to use my PC for update...

I was at Carrefour prai at around 3:30pm entertaining the kids on the playground near the food court there, so all of them with their cousin (total 5 of them) were enjoying themselves.

At around 4:30pm, i felt dizzy and felt the floor below me moving, and i looked at the water inside the mineral bottle is tilting... and everyone is screaming...."gempa bumi....gempa bumi...!!!"

so i pickup all my kids and put them in a shopping trolley and join the crowd down the stairs to the parking lot..

Good thing that i didnt take the escalator since those escalator have this groove that prevent the trolley from moving down.... so i'm not stuck there... a few other stuck there for a long time...


After we're well away from the area... i notice that.. no one actually using the EMERGENCY EXIT (including me) which located just beside the playground... maybe all are panic and simply thinking to use the way they come in the store (me included..again).

I think the store also need to advise the public to utilize the emergency exit, i do heard the announcement to evacuate the building.. but they didnt mentioned anything about the emergency exit. If its a major quake.. i think those people on the escalator would have a different story to tell yesterday.

So all the shops close early except for those handphone kiosk, since during the evacuation.. they're busy securing their Galaxy Tab, Galaxy notes and Iphone's from the glass display....

a good experience (i an indirect way, since i dont think i ever felt a quake this big before).. even my daughters also asking about the quake now and really interested to know how it happens... so being a good daddy, i need to explain them later today .....

kuman

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


PROJEK BAITI JANNATI 2012 SJ.<b>GELUGOR DI</b> GUAR PETAI

Posted: 30 Mar 2012 06:30 AM PDT

Projek Baiti Jannati ni merupakan satu program kemasyarakatan TNB dalam membantu orang yang miskin memerlukan dari segi tempat tinggal.Bila sudah dikenalpasti warga yang susah TNB akan sumbangkan sejumlah wang untuk membantu membaikpulih Kediaman mereka..Untuk tahun ni Encik Nordin bin Dolah di Guar Petai merupakan orang yang bertuah untuk menerima sumbangan ini..Majlis perasmian dan penyerahan Rumah di adakan sepanjang pagi dan petang tadi..Semoga TNB akan sentiasa bertapak kukuh untuk terus mengadakan aktiviti kemasyarakatan seperti ini lagi.

Menolong orang itu gembira.

Sungguh rugi bagi sesiapa yang enggan menolong orang lain walau pun dia mampu berbuat demikian. Rasulullah saw dalam satu hadis sahih menjelaskan beberapa tanggungjawab sesama muslim serta keutamaannya yang besar.Dari Abu Hurairah r.a  Nabi SAW bersabda :

"Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, niscaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu sentiasa menolong saudaranya." – Imam Muslim
Semoga Allah menjadikan kita semua hambaNya yang cenderung untuk menolong orang lain dengan ikhlas. Memadailah keredaan Allah dan jaminan selamat di akhirat menjadi impian dan cita-cita kita.

*Seperti yang dijanjikan, Hujung bulan Mac 2012 akan dapat kereta baru.and yes.You are right.Terima ksih kerana tidak memungkiri janji..:)