Sabtu, 13 Oktober 2012

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


kampung tertua terjejas - Kpg <b>Batu Uban</b> | AHLI MAJLIS MPPP

Posted: 02 Sep 2012 08:26 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]kampung tertua terjejas - Kpg Batu Uban. Oleh: Wartawan Sinar Harian Tarikh: September 1, 2012. BATU UBAN - Penduduk Batu Uban kini dalam dilema gara-gara imej perkampungan paling tua di negeri ini sudah semakin ...

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Isteri Bekas Yang Di Pertua <b>Negeri Pulau Pinang</b> Meninggal Dunia.

Posted: 26 Sep 2012 12:10 AM PDT

alt

 

GEORGETOWN 26 Sept. -  Toh Puan Siti Zainab Baharuddin, balu kepada bekas Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Allayarham Tun Dr Hamdan Sheikh Tahir, meninggal dunia, di sini hari ini.

Siti Zainab, 85, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pulau Pinang pada pukul 7.15 pagi selepas tiga bulan dirawat di hospital itu akibat angin ahmar.

Menurut anak sulungnya, Datin Dr Siti Khadijah Hamdan, jenazah Siti Zainab dibawa ke rumahnya di Lebuh Bukit Jambul dan akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Masjid Jalan Zoo di sini selepas solat Asar.

Tun Dr Hamdan dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang pada tahun 1989 hingga 2001 dan meninggal dunia pada tahun 2005.

Siti Zainab, bekas guru dan pernah menyandang jawatan Presiden Hoki Wanita Pulau Pinang serta menjadi penasihat kepada beberapa pertubuhan wanita itu, meninggalkan tiga anak dan lima cucu.

Antara yang menziarahi jenazah beliau ialah Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman; Timbalan Ketua Menteri 2, Dr P Ramasamy; Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Salleh Man; ahli Exco kerajaan negeri dan beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri termasuk pengerusinya, Teng Chang Yeow.
 

09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


MPP Online: Umno akan hilang Parlimen <b>Kepala Batas</b> kerana Pak <b>...</b>

Posted: 05 Oct 2012 11:11 AM PDT

Gua setuju dengan pandangan Kongres Melayu P.Pinang baru-baru ni beb... Pak Lah MUNGKIN akan menyebabkan Umno hilang satu kerusi di Penang pada pilihanraya umum akan datang..

Hari tu Pak Lah kata nak bersara dari jadi Ahli Parlimen di Kepala Batas.., tapi sampai sekarang gua tak tak tahu hujung pangkal pasal kesahihan berita tu..

Diperingkat bawah pulak, dah mula ada suara-suara 'ghaib' yang berebut nak tonjolkan 'bos' dorang untuk bertanding di kerusi tu..

Bagi gua.., siapa pun yang akan bertanding di Kepala Batas nanti, kredibiliti calon akan memainkan peranan penting untuk tentukan kedudukan Umno di kerusi Parlimen Kepala Batas..

Setakat ni, gua dimaklumkan ada 6 nama dalam Umno yang berebut nakkan kerusi Parlimen tu kalau Pak Lah tak mau bertanding.. Dan diantara 6 nama tu, gua nampak ada sorang je anak tempatan yang pegang jawatan ADUN sekarang berharapan untuk menang..

Yang lain tu mintak maap lah ye.., peluang tipis je yang ada untuk jadi ahli Parlimen kalau korang bertanding.. So jangan lah perasan sangat ye...

Apapun.., itu pandangan peribadi gua je beb.., tak tahulah apa yang ada dalam fikiran Najib..

Tapi gua yakin.., kalau silap pilih calon, tak mustahil satu lagi kerusi Umno di Penang akan terlepas pada Pakatan di PRU13 nanti..

Barisan Nasional (BN) mungkin kehilangan kerusi Parlimen Kepala Batas pada pilihan raya umum akan datang jika penyandangnya sekarang, Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang juga mantan perdana menteri Malaysia, memutuskan akan bersara daripada politik, menurut Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP).

Satu laporan laman berita Free Malaysia Today (FMT) semalam memetik presiden pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu, Encik Rahmad Isahak, sebagai berkata dengan kehilangan sebuah kerusi parlimen dan kemungkinan dua lagi kerusi dewan undangan negeri (DUN), adalah sukar bagi BN merampas semula Pulau Pinang.

Beliau berkata di kalangan orang politik percaya bahawa Tun Abdullah, yang lebih mesra dipanggil 'Pak Lah', akan bersara sebaik sahaja parlimen sekarang dibubarkan.

Ini berikutan peletakan jawatan beliau sebagai perdana menteri pada 2009.

Tun Abdullah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen (AP) Kepala Batas sejak 1978, dan beliau dianggap antara ahli politik paling kanan di Pulau Pinang dan Malaysia.

Selepas pengunduran Pak Lah, Umno Pulau Pinang belum mempunyai pemimpin berkaliber untuk mengisi jawatan yang dikosongkannya itu, dakwa Encik Rahmad.

"Persaraan beliau mungkin menyebabkan Umno kehilangan kerusi parlimen Kepala Batas dan mungkin dua lagi kerusi kepada PAS (Parti Islam SeMalaysia)," kata beliau.

Terdapat sedikit pertikaian di kalangan anggota yang taat kepada Umno setempat untuk bertanding bagi mengisi kerusi Pak Lah, kerana ia memang sudah menjadi budaya dalam parti itu, tambahnya.

Ini akan menyebabkan BN-Umno kehilangan kerusi dalam pilihan raya umum akan datang, yang dijadualkan diadakan pada sebarang masa dari sekarang hingga Mei tahun depan, jelas Encik Rahmad.

Sehingga kini, Umno masih belum mendedahkan status Pak Lah di Kepala Batas.

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tasek gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Sep 2012 03:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Biar PM tentukan kedudukan saya <b>di Tasek Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 23 May 2012 11:56 PM PDT

- Ahli Parlimen Tasik Gelugor Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentukan siapa yang layak bertanding di kerusi itu. Katanya beliau menghormati hasrat bekas Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Mohd Shariff Omar untuk kembali bertanding di kerusi berkenaan, namun keputusan akhir adalah hak Perdana Menteri.

 "Biarlah Perdana Menteri yang pilih 'winnable candidate'...Mohd Shariff ada hak untuk sampaikan perasaannya...saya tak rasa apa-apa, saya fikir dia (Mohd Shariff) ada hak untuk sampaikan rasa hatinya," katanya kepada pemberita, di sini hari ini. Noh Mohamed yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Mohd Shariff bahawa beliau mahu bertanding semula di kerusi tersebut, selepas memberi laluan kepada Nor Mohamed pada pilihan raya lepas.

 Ditanya mengenai kesediaannya mempertahankan kerusi itu, Nor Mohamed berkata: "Saya tidak ada apa-apa komen." Semalam, Mohd Shariff, 65, dilapor berkata beliau melepaskan kerusi Tasik Gelugor kepada Nor Mohamed atas permintaan perdana menteri ketika itu, dan kini telah bersedia untuk kembali berkhidmat kepada masyarakat di kawasan tersebut. - Bernama

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


Penang War Museum, <b>Batu Maung</b> | | YA |

Posted: 22 Aug 2012 12:00 AM PDT

Kota pertahanan ini pernah membuat penampilan di rancangan Hidden Cities, History Channel. Kota menarik ini sebenarnya telah jadi kubu pertahanan sejak dari zaman penjajahan Inggeris sehinggalah Jepun melanggar Tanah Melayu.

Terletak di puncak bukit Batu Maung, lokasi amat strategik untuk melihat pengguna laut lalu lalang. Hari ini di puncak bukit ini, pemandangan paling sesuai untuk melihat kerja-kerja pembangunan jambatan kedua Pulau Pinang.

Cuma sedikit merosakkan, di mata saya tersangat tidak senang dengan tindakan kurator muzium yang cuba meletakkan relik-relik yang tidak perlu, pochong, nesan, pemancung kepala berjubah dan objek-objek 'lucu' lainnya. Strategi 'menyeramkan' kota ini semacam tidak menjadi. Ditambah dengan penawaran kawasan muzium untuk dijadikan padang perang bola cat aka paintball!

20120923-095826.jpg

20120923-095849.jpg

20120923-095937.jpg

20120923-100243.jpg

20120923-100320.jpg

20120923-100338.jpg

20120924-205915.jpg

20120924-210017.jpg

20120924-210103.jpg

20120924-210114.jpg

20120924-210125.jpg

20120924-210139.jpg

20120924-210204.jpg

20120924-210222.jpg

20120924-210250.jpg

20120924-210256.jpg

Sepasukan saudara lelaki dari Kuala Lumpur meninggalkan keluarga, anak dan isteri untuk cuba 'menawan' kota perang ini…

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 01:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Sep 2012 01:53 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Projek Solar <b>Di Batu Kawan</b> Bukti DAP, Guan Eng <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 02:20 AM PDT

Kategori Berita Pilihan

Projek Solar Di Batu Kawan Bukti DAP, Guan Eng Kaki Putar Alam

Oleh : Ropikah Ahmad

BATU KAWAN, 28 Mac – Kerajaan DAP Pulau Pinang telah terbukti tidak bertanggungjawab apabila membelakangkan kepentingan rakyat tempatan khususnya di Batu Kawan sendiri apabila meluluskan pembinaan projek kilang solar biarpun ia memberi kesan buruk kepada alam sekitar.

Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Mohd Nordin Mohd Kassim membidas tindakan dangkal kepimpinan kerajaan negeri yang diketuai oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri.

"Fikirkan sendiri bagaimana tindakan DAP apabila loji pemprosesan Lynas di Pahang mahu diusahakan maka mereka buat bantahan sehinggakan demonstrasi besar-besaran digerakkan bukan saja di negeri terbabit tetapi di Padang Kota juga dibuat sedangkan dalam diam mereka ini menggerakkan satu projek yang lebih berbahaya," katanya kepada UMNO-Online.

Dilaporkan, Bosch Group dari Jerman akan melabur RM2.2 bilion bagi membina kilang pengeluaran panel solar di Pulau Pinang selepas perjanjian memorandum yang dibuat kerajaan negeri.

"Sepatutnya hal-hal sedemikian dibincangkan dengan penduduk di sini terlebih dahulu dan mereka perlu memberi penjelasan kepada rakyat khususnya penduduk di Batu Kawan berhubung projek kilang Solar yang akan dibina di kawasan berkenaan.

"Persoalannya kenapa Lynas di Pahang diperbesar-besarkan sedangkan projek kilang solar yang diluluskan oleh pentadbiran negeri disembunyikan? Apa motif sebenar tindakan tersebut dibuat?"

Tegas beliau lagi, penduduk Batu Kawan sendiri tidak bersetuju dengan pembinaan kilang berkenaan yang bukan saja akan mencemarkan alam sekitar tetapi juga itu akan menjejaskan aktiviti harian penduduk di situ.

"Kawasan Batu Kawan bukan besar mana pun malahan penduduknya pun tidaklah seramai mana jadi sewajarnya kepimpinan negeri bukan saja menjaga hati penduduk tetapi juga mengambil berat akan apa yang berlaku kepada persekitaran mereka," katanya.

Jelas beliau, kajian yang telah dijalankan mendapati bahawa proses solar ini akan mengeluarkan lebih 10 bahan kimia dan bahan-bahan ini dikhuatiri akan menjejaskan punca pendapatan penduduk termasuklah ternakan ikan yang terjejas.

"Jika projek Lynas yang telah disahkan tidak memberi kesan berbahaya diprovokasikan dan dijadikan bahan proganda tetapi mengapa pula projek solar yang memberi kesan negatif kepada rakyat dibiarkan dibina?"

Pada 26 Februari lalu, satu demonstrasi Hijau telah digerakkan oleh pakatan pembangkang di Kuantan, Kuala Lumpur manakala di Pulau Pinang diketuai sendiri oleh Ketua Menterinya sebagai protes terhadap pembangunan kilang pemprosesan nadir bumi (rare earth) di Gebeng, Kuantan, Pahang milik syarikat Lynas Coporations LTD dengan mengatakan ia akan menghasilkan radioaktif yang membahayakan kesihatan dan boleh memberi kesan buruk terhadap manusia dan alam sekitar.

Namun begitu, hasil kajian didapati bahan nadir bumi adalah unsur penting dalam industri elektronik terutama sekali untuk penghasilan barangan seperti Ipad, komputer, Galaxy Tab, kipas helikopter, telefon mudah alih, turbin angin dan lain-lain malah mengikut data ekonomi, sebahagian besar bahan nadir bumi diimport dari China bagi memenuhi 90% hingga 97% permintaan industri elektronik di seluruh dunia yang semakin berkembang pesat.

Bukan itu saja, saintis pembangkang iaitu Dr Che Rosli Che Mat dari Pas juga telah menjelaskan bahawa operasi kilang pemprosesan nadir bumi tersebut adalah selamat dan tidak mendatangkan mudarat. – MediaUMNO.

Berita Bertarikh Pada 5:20 PM

mi1: Angkara Barisan Nasional <b>di</b> Pulau Pinang

Posted: 07 Sep 2012 01:47 PM PDT

GEORGE TOWN – Kerajaan UMNO-Barisan Nasional telah menjual sebanyak 980 ekar di Tanjung Tokong, 325 ekar di Lebuhraya Jelutong dan 750 ekar di Batu Kawan kepada Abad Naluri Sdn Bhd.
Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam kenyataan medianya hari ini; sambil menyebut bahawa penjualan tanah oleh Pakatan Rakyat tidak mampu menyaingi kehebatan UMNO-BN menjual tanah.
Menurut beliau, UMNO-BN Pulau Pinang sengaja membesarkan isu penjualan tanah sebanyak 1.1 ekar di Jalan Zainal Abidin. Pada masa yang sama UMNO Barisan Nasional enggan memberikan penjelasan ke atas keuntungan sebanyak RM5 juta yang telah dikaut oleh pemimpin-pemimpin UMNO pada tahun ini dalam masa tiga setengah bulan menjadi 'broker tanah' bagi 31 pemilik tanah Melayu di Batu Kawan.
Guan Eng dalam kenyataannya juga memberitahu, UMNO Barisan Nasional telah menjual tanah utama di Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi dan tanah tebusguna Lebuhraya Jelutong pada harga RM20 sekaki persegi.
Tambah Ketua Menteri Pulau Pinang ini lagi, penjualan secara tender terbuka oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan rakyat terbukti berjaya mendapat harga yang paling tinggi melebihi harga pasaran.
"Sebaliknya penjualan tanah yang dilakukan oleh UMNO Barisan Nasional tidak begitu".
"Perjanjian penebusguna dan memajukan Tanjong Tokong yang bertarikh 1990 dan 1999, pemaju hanya diberi hak untu menebusguna dan memajukan sebanyak 980 ekar tanah dipersisiran Tanjong Tokong pada harga RM1 sekaki persegi." Kata Guan Eng.
"Lebuhraya Jelutong pula, dibawah perjanjian bertarikh 1997, 2002 dan 2003, pihak pemaju diberi hak untuk menebusguna sebanyak 325 ekar tanah sebagai gantian untuk pembinaan Lebuhraya Jelutong dengan kos anggaran RM300 juta dan bayaran RM25.4 juta. Dalam erti kata lain, jumlah kos RM325.4 juta untuk 325 ekar tanah". Jelas Guan Eng dalam kenyataannya.
Jumlah ini bersamaan dengan RM1 juta seekar ataupun RM20 sekaki persegi, pemaju boleh membayar RM25.4 juta dalam jangka masa 10 tahun dari 2005 hingga 2015.
Guan Eng turut mengulas bahawa, pemimpin Barisan Nasional, termasuk Pengerusi BN Teng Chang Yeow, enggan memberi penjelasan tentang keuntungan RM5 juta yang dikaut oleh pemimpin UMNO sebagai broker tanah atau kenapa tanah negeri dijual dengan begitu murah semasa mereka masih berkuasa.
"Jika pemimpin-pemimpin BN boleh menjual tanah dengan begitu murah semasa berada di tampuk kuasa, apakah mereka tidak akan melakukannya lagi sekiranya kembali berkuasa?" ujar Guan Eng… 

Mat Sabu hampir pasti bertanding <b>di</b> Parlimen <b>Batu Kawan</b>

Posted: 31 May 2012 12:16 AM PDT

Demam pilihanraya semakin terasa. Setiap hari ada saja yang bertanya pada sharpshooter bila bubar parlimen? Jawabnya mudah..tanyalah BN (Bini Najib)

Semakin dekat dengan pilihanraya semakin banyak spekulasi tentang calon-calon yang akan bertanding dan pastinya calon hebat seperti Mat Sabu tidak terlepas dari perbualan hangat politik rakyat. Ramai yang bertanya, Mat Sabu akan bertanding di mana?

Khabar angin kini yang bertiup kencang dari Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang adalah Mat Sabu hampir pasti menjadi calon di Parlimen Batu Kawan. Guan Eng merupakan sahabat baik Mat Sabu di kamar penjara. Bukan lagi rahsia hubungan akrab Mat Sabu dan Guan Eng ibarat 'isi dan kuku.'

Sharpshooter selaku Pengarah Pilihanraya Dun Bukit Tengah merangkap Ketua Penerangan Keadilan Batu Kawan, sudah pasti berita ini ibarat 'pucuk dicita..ulam mendatang..tidak cukup tapak tangan..Stadium Batu Kawan kami tadahkan..'

Pimpinan PAS di Kawasan Batu Kawan amat berharap Mat Sabu akan bertanding di Parlimen Batu Kawan akan menjadi kenyataan. Parlimen Batu Kawan kini adalah YB Prof Ramasamy TKM 2 merangkap Adun Perai.

Malam ini jangan lupa bersama Mat Sabu dan Chegubard di Kg Tok Panjang, Dun Bukit Tengah, Parlimen Batu Kawan. Ceramah gelombang KUNING ke Putrajaya..jumpa di sana..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Bukit jambul</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Sep 2012 11:49 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PER3 Malaysia: Gegaran 8.9 Skala Richter <b>Di Bukit Jambul</b>

Posted: 15 Apr 2012 05:35 PM PDT

15hb April: Alhamdulillah dengan limbah kurnia Ilahi, Mesyuarat Institusi Ayahanda Pertiga Malaysia yang kedua berjalan dengan lancar dan teratur di Hotel Vistana , Bukit Jambul Pulau Pinang. Persidangan kali ini dihadiri hampir ke semua Ayahanda dari seluruh pelusuk Malaysia.

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 03:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Oct 2012 03:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 03:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Balik Pulau</b> and Pulau Betong, two gems in south west Penang

Posted: 26 Sep 2009 01:26 PM PDT



Beach at Kampung Pasir PanjiangThe western and south western part of Penang with Balik Pulau and Pulau Betong hold quite a few treasures. Seldom visited by the mainstream tourists, this part of Penang is surprisingly local and remote.

While the mainstream tourists enjoy themselves in Georgetown (Armenian Quarter) for the fantastic heritage or at Batu Ferringhi, an occasional visitor makes the effort to visit the Tropical Spice Garden, Butterfly Park in Penang or Teluk Bahang.

The southern areas of Penang are usually forgotten. And, to my shame, that included me, until now!

Balik Pulau is located in a surprisingly rural area with padifields and typical Malay houses, unique for Malaysia.

The name of town means literally "back of the island" which makes sense as it is "behind" the hills. It's a widespread town with few buildings higher then a few floors.

In Penang Balik Pulau is famous for the durian, a favorite fruit for almost all Malaysians. Around town there are several belachan (belacan) factories.

Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau
Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau

Belachan (belacan)

Belachan is made from fermented shrimps, then , sun dried and cut into rectangular blocks. The purpose is to use in dishes like curries and sauces. It has a strong smell which many Westerners do not appreciate but it is essential in many dishes.

When you get out of town, you might see the belachan drying in the sun. It doesn't look too exciting but trust me, it is delicious in many dishes.

The town center has two famous Laksa shops. Although laksa is by many (including me) associated with "spicy", the laksa lemak offered in these shops is smooth. The soup is thick and almost creamy.

According to some locals including our real estate agent Mr. Yeoh, the laksa lemak served in both of these shops are the best to get in Penang. And although I do not pretend to know all the laksa places in Penang, this laksa was amazing. And apparently I am not the only one, even at 3pm it was still jam-packed!

One of the two famous asam laksa food stalls in Balik Pulau
One of the two famous laksa lemak food stalls in Balik Pulau

The town is has a typical kampong atmosphere and still all the facilities you possibly want are available with a bank, post office, market, supermarkets, food stalls and bus station. The feel however is as if being in a totally different part of Malaysia, only 30km or so from Georgetown.

Typical traditional Malay houses in Balik Pulau
Typical traditional Malay houses

Pulau Betong

At the far south of Penang, following a remote little rolling road lies a small beach and Kampung Pasir Panjiang. The island Pulau Betong is nearby too.

Pulau Betong
Pulau Betong at the west coast of Penang

The beach at Kampung Pasir Panjiang is remote, no public transport reaches the beach through a small and hilly road with here and there some spectacular views towards Pulau Betong. It's a truly beautiful and hardly touched area.

The beach is small, it is directed south and when I visited it was clean and good for swimming, including with little kids.

Tsunami

Typical Malay house in the Balik Pulau countrysideThe Tsunami of Christmas 2004 was mostly felt in this area of Penang. It was mostly in north and west Penang the tsunami made casualties and ravaged the land. Here too some people died in the rising of the water mass.

Getting there and away

In fact, it is all remarkable close to Georgetown, but it's not that easy to travel to without your own transport. If you don't have your own transport, take the bus, there are regular buses from Komtar and Nibong bus station

There are three main roads connecting George Town with the south west part of Penang

  1. Follow the motorway in the direction of the airport. Take the junction to Balik Pulau in Bayan Lapas using the P11 and P14
  2. Alternatively you can go further south to the airport and follow the southern road (#6) over the southern part of the Penang hills to Balik Pulau.
  3. A much nicer alternative is to take the road to Batu Ferringhi and Teluk Bahang. Follow directions for road #6 to the Teluk Bahang Dam and through the hills into the lowlands of Balik Pulau.

For those who love a real treat, get a bicycle and cycle all along the island, the whole loop is about 65 km.

Back to the top of Balik Pulau

Return to homepage



09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Rahman Bakar Blog: Majlis Berbuka Puasa DARB <b>Di</b> Kg <b>Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 31 Jul 2012 11:59 PM PDT

gerakan jatuhkan Karpal & Rayer <b>di</b> Bkt <b>Gelugor</b> ? | GENERASI <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2012 07:25 AM PDT

Mengapa gambar banner kerajaan Dap ini hanya dikoyakkan muka Karpal Singh dan Rayer ? Itu yang menjadi tanda tanya dan wajah Guan Eng dan Mansor tidak pulak kena.

Adakah banner yang digantung di Parlimen Bkt Gelugor terkoyak ini kerja musuh dalaman dalam Dap yang mahu jatuhkan Karpal dan Rayer? Nampaknya krisis dalaman DAP pun bermasalah di PP sama seperti PKr di Selangor.