Rabu, 24 Oktober 2012

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> sengaja menyusahkan BN dan <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 06:42 PM PDT

Kerajaan Negeri Pulau Pinang sengaja menyusahkan BN dan rakyat miskin

Pemuda BN cabar kerajaan Pulau Pinang terus syarat baru beli tanah

(Georgetown : 18 Okt, 2012)Pemuda BN mencabar kerajaan negeri Pulau Pinang untuk meneruskan syarat baharu yang ditetapkan kepada BN dalam urusan pembelian tanah Taman Manggis kepada mana-mana pihak yang berminat membeli tanah di negeri ini pada masa hadapan.

Ketua Pemuda BN Pulau Pinang berkata bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menetapkan syarat ketat dalam isu menjual tapak untuk projek perumahan rakyat Taman Manggis kepada Barisan Nasional dengan mewajibkan pembayaran sepenuhnya ke atas baki yang selebihnya dalam masa 30 hari, ini menunjukkan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang sengaja menyusahkan Barisan Nasional dan rakyat miskin Pulau Pinang. Kerajaan Negeri Pulau Pinang sememangnya tidak ikhlas untuk menjualkan tanah seluas 1.1 ekar itu kepada Barisan Nasional untuk membina projek perumahan rakyat bagi memanfaatkan rakyat miskin Pulau Pinang.

Oh Tong Keong menujukan soalan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sama ada syarat untuk memjelaskan baki yang selebihnya dalam masa 30 hari seperti yang digunapakai terhadap Barisan Nasional merupakan syarat baru yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Sekiranya adalah benar, saya mencabar Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk terus menguatkuasakan syarat tersebut dalam semua urusan jual beli tanah selepas kes Taman Manggis ini untuk menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang melayan semua pihak pembeli tanah secara adil dan saksama tetapi bukannya untuk sengaja menyusahkan Barisan Nasional dan rakyat miskin Pulau Pinang.

"Rakyat Pulau Pinang sekarang boleh mengecam muka sebenar Kerajaan Negeri Pulau Pinang menerusi perisitiwa ini, konsortium dan pemaju besar yang membeli tanah di Bayan Mutiara daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang, selain daripada hanya perlu membayar deposit sebanyak 1%, mereka turut mendapat kelulusan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk membayar jumlah pembelian tanah tersebut yang sebanyak RM1 billion secara beransuran dalam masa 5 tahun. Tetapi, Barisan Nasional yang ingin membeli tanah daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk membina projek perumahan rakyat pula diwajibkan had masa sebanyak 30 hari daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk membayar baki yang selebihnya. Apa lagi sekiranya perkara ini tidak merupakan penyusahan kepada Barisan Nasional secara sengaja? Sememangnya Kerajaan Negeri Pulau Pinang sengaja menyusahkan rakyat miskin yang terdiri daripada pelbagai bangsa.

Oh Tong Keong berkata ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang hanya menjaga kepentingan konsortium dan pemaju besar, tetapi tidak membela rakyat miskin termasuk rakyat dari golongan sederhana rendah yang tidak berkuasa dan kedudukan. Konsortium dan pemaju besar dibenarkan untuk membina vila besar dan mengaut keuntngan besar, tetapi rakyat miskin hanya ingin hidup secara aman dengan pekerjaan yang stabil tetapi masih begitu sukar untuk mencapai!

Oh Tong Keong mengatakan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam kes penjualan tapak tanah Taman Manggis yang seluas 1.1 ekar ini turut penuh dengan kenyataan yang bercanggah, ia membolehkan rakyat melihat bagaimana mereka berkontradiksi sesama mereka. Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata sekiranya Kerajaan Negeri Pulau Pinang ingin menjualkan tanah seluas 1.1 ekar ini kepada Barisan Nasional, maka seharusnya memulangkan RM11 juta bayaran pembelian tanah kepada pihak hospital swasta yang sebelum ini telah menunjukkan hasrat mereka untuk membeli tanah tersebut. Namun Setiausaha Politik beliau Ng Wei Aik pula berkata bahawa pihak hospital swasta tersebut telah membuat pemohonan terhadap Kementerian Kesihatan tetapi belum mendapat kelulusan, maka RM11 juta bayaran pembelian tanah tersebut masih belum dibayar kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

"Kenyataan kedua-dua 'orang besar' tersebut semenangnya bercanggah sesama mereka, ini jelas menunjukkan bahawa antaranya seseorang telah membuat penipuan kepada rakyat! Hakikatnya, kedua-dua orang tersebut siapa yang bercakap benar? Pemuda Barisan Nasional Pulau Pinang berpendapat bahawa kedua-dua mereka wajib untuk memberi penjelasan kepada orang ramai."

Oh Tong Keong berkata, sebenarnya mesyuarat MPPP pada 23 Disember tahun lepas telah berbincang berkenaan dengan projek pemaju yang bercadang untuk membina sebuah bangunan bertingkat 30 yang merangkumi 19 tingkat hotel, 6 tingkat hospital swasta serta 5 tingkat tempat letak kereta di atas tapak tanah yang seluas 1.1 ekar tersebut.

Oh Tong Keong berkata, selain itu, Ketua Menteri Lim Guan Eng turut mendakwa bahawa jual beli tanah milikan Kerajaan Negeri tidak perlu mengadakan perbincangan dan juga mendapat kelulusan daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau EXCO, kenyataan tersebut tidak dapat diterima, tidak logik dan tidak berpatutan. Ini juga menunjukkan bahawa Lim Guan Eng memang angkuh, sombong dan autokratik dalam pentadbirannya, sama sekali tidak menghirau Ahli-ahli Maljis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang lain sehingga Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri hanya wujud sekadar bentuk dan lebih merupakan cap getah kepada Lim Guan Eng. Sekiranya kerajaan negeri Pulau Pinang menjual tanah tanpa perlu berbincang dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, dan Ketua Menteri seorang boleh membuat keputusan secara sesuka hatinya, ini akan menjadi preseden awal yang akan mengakibatkan angkara penyalahgunaan kuasa.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang sengaja menyusahkan BN dan rakyat miskin

Pemuda BN cabar kerajaan P Pinang terus syarat baru beli tanah

Ketua Pemuda BN Oh Tong Keong berkata kerajaan negeri Pulau Pinang telah menetapkan syarat baru itu kepada BN dengan mewajibkan membuat bayaran penuh ke atas baki RM22 juta dalam tempoh 30 hari dari tarikh pembelian tanah seluas 0.445 hektar yang dibuat pada 3 Oktber lepas.

"Kami telah terima surat daripada kerajaan negeri pada 5 Oktober dengan syarat yang baru itu selepas urusan kita beli tanah, tetapi kita tetap mahu ikut perundangan dan peraturan seperti sebelum ini.

"Jika kerajaan negeri bertegas tetapkan syarat baru kepada BN, maka syarat yang sama juga mesti ditetapkan kepada semua pihak yang mahu membeli tanah bagi menunjukkan kerajaan negeri adil dan bukan sengaja menyusahkan BN dan rakyat miskin Pulau Pinang," katanya dalam sidang media di George Town hari ini.

Pada 3 Oktober lepas Pemuda BN menyerahkan wang tunai sebanyak RM224,073 iaitu bayaran sebanyak satu peratus daripada harga keseluruhan tanah sebagai tanda setuju di atas tawaran yang diberikan kerajaan negeri.

Tanah di Taman Manggis sepatutnya dicadangkan untuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) fasa kedua bagaimanapun kerajaan DAP negeri telah menjualnya kepada pemaju untuk membina 19 tingkat hotel, enam tingkat hospital dan lima tingkat tempat letak kereta.

Selain itu, Oh turut menyelar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang dianggapnya angkuh kerana mendakwa urusan jual beli tanah milikan kerajaan negeri tidak perlu diadakan perbincangan atau mendapat kelulusan daripada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau exco.

Beliau berkata sekiranya ketua menteri seorang sahaja yang boleh membuat keputusan secara sesuka hati ini akan mengakibatkan penyalahgunaan kuasa.

source: Bernama/Gerakan Pulau Pinang

Share it 分享 Berkongsi:

Both comments and pings are currently closed.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 09:54 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2012 09:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

kampung tertua terjejas - Kpg <b>Batu Uban</b> | AHLI MAJLIS MPPP

Posted: 28 Aug 2012 09:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]kampung tertua terjejas - Kpg Batu Uban. Oleh: Wartawan Sinar Harian Tarikh: September 1, 2012. BATU UBAN - Penduduk Batu Uban kini dalam dilema gara-gara imej perkampungan paling tua di negeri ini sudah semakin terhakis.

22 penduduk <b>Batu Uban</b> diusir tika <b>di</b> ambang Aidilfitri...

Posted: 18 Aug 2012 04:30 AM PDT

left zaition makasar lady influenced by eviction batu uban village penangZaiton Mazakar, 60, menangis apabila menerima surat peguam semalam meminta beliau keluar dari tanah - tempat tinggal keluarganya selama satu abad - untuk memberi laluan kepada satu projek pembangunan di Batu Uban, Pulau Pinang.

Di tengah-tengah kesibukan membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya esok, Zaiton (kanan dalam gambar di bawah), dilanda kebimbangan di mana dia akan tinggal, selepas tempoh fourteen hari yang diberikan dan bagaimana dia untuk membawa barang-barangnya berpindah dari situ.

Katanya, dia amat kesal kerana peguam menghantar notis guaman itu pada akhir Ramadan (17 Ogos) dan di ambang Syawal dan lebih buruk lagi, tambahnya, mereka diminta keluar dari rumah mereka pada hari Merdeka..

"Ini membuat saya, keluarga saya dan jiran saya, berada dalam keadaan yang sangat tidak menentu tentang masa depan kami,' katanya, sambil menambah bahawa sambutan hari raya kali ini amat menyedihkan.

Zaiton memberitahu Malaysiakini demikian ketika ditemui selepas mesyuarat penduduk kampung tersebut hari ini.

Zaiton menyertai 21 orang penduduk lagi dari Kampung Tengah dan Kampung Belacan - yang membabitkan kawasan seluas 4.6 ekar dalam Kampung Batu Uban - yang terletak di seberang Universiti Sains Malaysia, yang terjejas dengan satu projek pembangunan.

Difahamkan pemaju telah membeli tanah itu daripada beberapa pemilik dan merancang untuk membina dua blok kondominium dan rumah mewah yang berharga RM390,000 ke atas.

Pemaju: Penduduk tolak tawaran


Men! urut sur at peguam yang bertarikh sixteen Ogos, yang diperolehi oleh Malaysiakini, mereka perlu mengosongkan rumah masing-masing dalam tempoh fourteen hari, dan jika tidak, pemaju akan memulakan tindakan undang-undang terhadap mereka.

Dalam surat yang diterima oleh penduduk kampung semalam, peguam menyatakan bahawa perbincangan, yang bermula tiga tahun lalu, di antara kedua-dua pihak telah tamat.

Menurutnya, memandangkan 22 penduduk telah menolak tawaran pampasan yang dibuat oleh pemaju pada thirty Julai, maka mereka diminta mengosongkan tanah tersebut dalam tempoh fourteen hari (Ogos 31).- malaysiakini


22 Batu Uban villagers decry Hari Raya eve eviction notice...

Sixty-year aged Zaiton Mazakar wept upon receiving the lawyer's minute yesterday asking her to abandon the land - where her family had lived for the century - making way for the growth project in Batu Uban, Penang.

In the surrounded by of preparations for the Hari Raya celebrations - that should tumble upon Sunday, Zaiton (right in print below), is carrying little sleep worrying over where she would stay in fourteen days as well as how she to container all her stuff as well as move.

left zaition makasar lady influenced by eviction batu uban village penang"I feel really hurt that the counsel had to send us the authorised notice during the finish of Ramadan (Aug 17) as well as eve of Syawal. It is worse when you have been told to leave the homes upon Merdeka day," she said.

"This has done me, my family as well as my neighbours, really uncerta! in about the future. This Hari Raya would be the really uncomfortable as well as unhappy one," she told Malaysiakini, when met after the residents' meeting in the village today.

Zaiton, the former cleaner, joins 21 alternative folks from Kampung Tengah as well as Kampung Belacan - the 4.6acre tract of land within Kampung Batu Uban, located opposite the Universiti Sains Malaysia, influenced by highrise development.

It is learnt that the developer had purchased the land from several owners as well as is planning to erect dual blocks of condominium, 33 turn high housing 200 units valued during RM390,000 as well as above.

Developer: Villagers refused offer

According to the lawyer's minute antiquated August 16, performed by Malaysiakini, they have to pierce out of their homes in fourteen days, unwell that the developer will initiate authorised action opposite them.

The villagers have been cautioned that they would have to bear the authorised price of the justice proceedings, the counsel notes.

In the minute perceived by the villagers yesterday, the counsel settled that discussions, that started three years ago, between the dual parties have concluded.

It combined that given the 22 have rejected the developer's suggest of remuneration done upon Jul 30, the latter wants the villagers to empty the land in fourteen days (Aug 31).

Penang Municipal (MPPP) Councillor Iszuree Ibrahim, who was benefaction with the villagers, pronounced there had been negotiations for correct remuneration between the villagers - 48 in sum - though no central preference had been arrived at.

Iszuree pronounced he felt strange that the developer had released the authorised notice when the MPPP has nonetheless to authorize the plans for the development.

"They have not approved the plan upon technical grounds. We will examination the matter to safeguard that the developer compensates the villages appropriately prior to starting ! work," h e added.

L-R Izuree Ibrahim as well as Yusoff Salleh batu uban village penangIszuree (left in photo) pronounced Chief Minister Lim Guan Eng as well as Deputy Chief Minister you Mansor Othman have concluded to meet with the villagers.

He gave the assurance that the state supervision would do all in their energy to support the influenced families, criticising the "bumiputera company" for their unresponsive action as Muslims wait for to celebrate Aidil Fitri in the coming days.

Compensation unresolved in air

"I am contemptible to say this. But things have been not the same as during the past administration. It is advantageous that you right away have the new government, you will get justice for you," he told the kampung folk.

Recently, 24 villagers accepted the suggest of RM3,000 in money as well as let fees of RM800 for dual years as compensation, as well as have given rented homes outward the village.


Another dual villagers had reportedly concluded to the RM60,000 package, as well as have vacated their land, as well as their homes have been demolished.

The superfluous 22 folks today want the better deal, that includes the 750 sq feet deputy flat for any family as well as movement homes within the vicinity of the kampung.

Village the heritage given 1700s

Villagers protest eviction batu uban village penangYusoff Salleh, 67, the Village Action Committee chairperson voiced concern that given no agreements have been officially reach! ed, ther e is no pledge of any remuneration from the developer.

Yusoff urged the state supervision to cruise the place as the heritage village given the Batu Uban settlement, according to educational research, had started in the 1700s.

"The initial mosque, that was build in 1734, still stands until today. you am fearful that you will humour the same fate as alternative villages that have had to give way to development, that benefits upon the developer as well as not us typical people," he said.

"It seems you have placed the certitude as well most upon leaders as well as politicians who were supposed to strengthen the interests of the Malays though you have right away been betrayed," pronounced the visibly unhappy Yusoff.

A 45-year aged singular mother with 5 children echoes Yusoff sadness.

"We have been not asking for more than this. We have been not opposite growth though please have some consideration for us who have lived here for generations," pronounced Salmah Noor who works as the cleaner.

"We have been just asking for correct remuneration given you need to hope for for the move. As long as you have been given movement homes here, you will empty the land," pronounced Salmah, who pronounced her heart pennyless upon receiving the news.- malaysiakini


cheers.


09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


PARLIMEN <b>JELUTONG</b> KPS MEMIHAK YAAKOB BEBAS

Posted: 23 Oct 2012 09:37 PM PDT

BARU-BARU INI SEORANG CALON YANG MENGUMUMKAN AKAN BERTANDING DI PARLIMEN JELUTONG PULAU PINANG MENERIMA UGUTAN BUNUH. SAUDARA YAACOB TELAH MENERIMA SMS UGUTAN BUNUH. TAPI DALAM SMS TERSEBUT TURUT MEMAKI HAMUN BEBERAPA LAGI YANG PRO-KERAJAAN. SAUDARA YAAKOB AKAN BERTANDING ATAS TIKET BEBAS MENENTANG DAP YANG JUGA PENYANDANG. TURUT MELETAKKAN NAMA SEBAGAI CALON NANTI IALAH GERAKKAN DAN BEBERAPA INDIVIDU ATAS TIKET BEBAS. DIHARAPKAN SAUDARA YAAKOB TERUS ISTIQOMAH DAN KPS SECARA RASMI DAN PERIBADI MENYATAKAN SOKONGAN KEPADA TUAN. WALAUPUN KPS BARISAN NASIONAL DAN UMNO, DI JELUTONG KPS BERPIHAK KEPADA YAAKOB BEBAS. KPS BERSEDIA MENERIMA HUKUMAN DARI PARTI SEKIRANYA KENYATAAN INI DIANGGAP MENSABOTAJ BARISAN NASIONAL.....YAAKOB UNTUK JELUTONG.....TIADA KERAGUAN LAGI.....AYUH YB DALAM PEMBIKINAN,,,,,,TERUS ISTIQOMAH.....

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Anak Seberang: Gambar Kemalangan Ngeri <b>Di Bayan Lepas</b> <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2012 12:33 AM PDT

Subhanallah!
Kemalangan ini berlaku di Saujana Height,Bayan Lepas,Penang sebentar tadi… 
Dikatakan Perodua Viva ni melintang tengah jalan kerana nak potong tak lepas..
Lepas tu langgar motor ni.. 
Mangsa yang terperosok di bawah viva tu dikatakan seorang pelajar perempuan tingkatan lima.
Mari kita sedekah al-fatihah kepada beliau yang telah kembali ke rahmatullah..AL-FATIHAH

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 03:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 03:45 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Balik Pulau</b> and Pulau Betong, two gems in south west Penang

Posted: 26 Sep 2009 01:26 PM PDTBeach at Kampung Pasir PanjiangThe western and south western part of Penang with Balik Pulau and Pulau Betong hold quite a few treasures. Seldom visited by the mainstream tourists, this part of Penang is surprisingly local and remote.

While the mainstream tourists enjoy themselves in Georgetown (Armenian Quarter) for the fantastic heritage or at Batu Ferringhi, an occasional visitor makes the effort to visit the Tropical Spice Garden, Butterfly Park in Penang or Teluk Bahang.

The southern areas of Penang are usually forgotten. And, to my shame, that included me, until now!

Balik Pulau is located in a surprisingly rural area with padifields and typical Malay houses, unique for Malaysia.

The name of town means literally "back of the island" which makes sense as it is "behind" the hills. It's a widespread town with few buildings higher then a few floors.

In Penang Balik Pulau is famous for the durian, a favorite fruit for almost all Malaysians. Around town there are several belachan (belacan) factories.

Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau
Belachan drying in the kampungs of Balik Pulau

Belachan (belacan)

Belachan is made from fermented shrimps, then , sun dried and cut into rectangular blocks. The purpose is to use in dishes like curries and sauces. It has a strong smell which many Westerners do not appreciate but it is essential in many dishes.

When you get out of town, you might see the belachan drying in the sun. It doesn't look too exciting but trust me, it is delicious in many dishes.

The town center has two famous Laksa shops. Although laksa is by many (including me) associated with "spicy", the laksa lemak offered in these shops is smooth. The soup is thick and almost creamy.

According to some locals including our real estate agent Mr. Yeoh, the laksa lemak served in both of these shops are the best to get in Penang. And although I do not pretend to know all the laksa places in Penang, this laksa was amazing. And apparently I am not the only one, even at 3pm it was still jam-packed!

One of the two famous asam laksa food stalls in Balik Pulau
One of the two famous laksa lemak food stalls in Balik Pulau

The town is has a typical kampong atmosphere and still all the facilities you possibly want are available with a bank, post office, market, supermarkets, food stalls and bus station. The feel however is as if being in a totally different part of Malaysia, only 30km or so from Georgetown.

Typical traditional Malay houses in Balik Pulau
Typical traditional Malay houses

Pulau Betong

At the far south of Penang, following a remote little rolling road lies a small beach and Kampung Pasir Panjiang. The island Pulau Betong is nearby too.

Pulau Betong
Pulau Betong at the west coast of Penang

The beach at Kampung Pasir Panjiang is remote, no public transport reaches the beach through a small and hilly road with here and there some spectacular views towards Pulau Betong. It's a truly beautiful and hardly touched area.

The beach is small, it is directed south and when I visited it was clean and good for swimming, including with little kids.

Tsunami

Typical Malay house in the Balik Pulau countrysideThe Tsunami of Christmas 2004 was mostly felt in this area of Penang. It was mostly in north and west Penang the tsunami made casualties and ravaged the land. Here too some people died in the rising of the water mass.

Getting there and away

In fact, it is all remarkable close to Georgetown, but it's not that easy to travel to without your own transport. If you don't have your own transport, take the bus, there are regular buses from Komtar and Nibong bus station

There are three main roads connecting George Town with the south west part of Penang

  1. Follow the motorway in the direction of the airport. Take the junction to Balik Pulau in Bayan Lapas using the P11 and P14
  2. Alternatively you can go further south to the airport and follow the southern road (#6) over the southern part of the Penang hills to Balik Pulau.
  3. A much nicer alternative is to take the road to Batu Ferringhi and Teluk Bahang. Follow directions for road #6 to the Teluk Bahang Dam and through the hills into the lowlands of Balik Pulau.

For those who love a real treat, get a bicycle and cycle all along the island, the whole loop is about 65 km.

Back to the top of Balik Pulau

Return to homepageLah Guan Goldsmith <b>Balik Pulau</b> | Penang, Malaysia Travel Guide <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2012 07:08 AM PDT

Inside a little shop called Lah Guan Goldsmith (some called Lat Yuen Silversmith) located by the only roundabout in the Balik Pulau, an old man sits and works on his silverwares daily. Fong Ten Sent is his name. He has created numerous skillful, delicate silverwares for kids and adults, such as the ankles, fashion accessories and collectibles.

Master Fong has much to say about him self. Inheriting the silversmith business from his father, he works on his crafts with endless efforts. Recently his works receive acclaims from visitor worldwide and thus he sees a better future from then. After satisfying your appetite, get a feast for your eye to see Master Fong's silverware, which surely stand out as brilliant souvenirs for your loved ones.

Master Fong also a friendly old man who had a lot of conversation with us during our visit, he share his own philosophy, and experience, other then this, he also on the spot demonstrate us how he handcraft those silver accessories.

BUJANG SENANG BN: LELAKI DITEMUI MATI <b>DI BALIK PULAU</b>

Posted: 26 Aug 2012 04:51 AM PDT

Balik Pulau- Seorang lelaki ditemui mati dengan kedua belah tangan terikat dan leher dikelar dalam sebuah rumah di Kampung Sungai Pinang -- 501Awani (@501Awani)

Lah Guan Goldsmith <b>Balik Pulau</b> | Penang, Malaysia Travel Guide <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2012 07:08 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Inside a little shop called Lah Guan Goldsmith (some called Lat Yuen Silversmith) located by the only roundabout in the Balik Pulau, an old man sits and works.

09 di bagan ajam - Google Blog Search

09 di bagan ajam - Google Blog Search


Akak dibalik pintu: Ada Toyolkah <b>di Bagan Ajam</b>, Seberang Perai?

Posted: 23 Oct 2012 02:07 AM PDT

Tidak pasti sama ada cerita ini sudah lama berlaku ataupun tidak. Namun kisah ini dicatatkan pada 2011 yang lalu tentang kisah misteri toyol di kawasan Bagan Ajam, Seberang Perai. Lebih 100 keluarga di tiga kampung dekat sini hidup dalam keadaan tertekan dan keresahan berikutan wang simpanan mereka semakin kerap hilang. Mereka mendakwa, kehilangan itu dipercayai angkara perbuatan toyol berdasarkan beberapa kejadian pelik dilalui penduduk sebelum rumah mereka dimasuki dan wang disedari hilang.Penduduk berkata, biarpun pelbagai cara diguna untuk menghalang kecurian itu termasuk menggunakan khidmat perubatan tradisional, namun sehingga kini kejadian itu terus berlaku dan ia kini semakin menjadi-jadi hingga merimaskan mereka.
Seorang penduduk, En.Abd.Aziz Ishak, 64, dari Kampung Contoh berkata, kecurian dipercayai angkara toyol itu mula berlaku awal Ogos lalu apabila wang di rumahnya sering didapati hilang.
"Peliknya, jumlah wang yang hilang itu bukannya banyak hanya sekadar RM50 dalam satu-satu masa, namun kejadian kecurian itu akan berulang menyebabkan jumlahnya kerugian dialami saya sahaja mencecah RM300″

"Sebagai orang lama saya dapat mengagak ia melibatkan toyol kerana makhluk ini hanya mengambil sejumlah RM50 sahaja pada satu masa biarpun pada masa sama terdapat sejumlah wang lain yang disimpan di dalam laci, poket seluar mahupun di bawah bantal" katanya.
Peniaga kedai makan, Pn.Norzuliatun Nordin, 35, mengalami kejadian sama beberapa kali sebelum ini selepas menyedari wang simpanannya sering kurang sebanyak RM50 setiap hari.
"Saya percaya ini perbuatan toyol kerana sebelum menyedari wang simpanan hilang, saya sering terdengar rengekan suara kanak-kanak di kawasan rumah yang kemudiannya diikuti dengan perasaan seram dan gementar"
"Setiap kali selepas mengalami suasana begitu saya mendapati wang simpanan menjadi susut sebanyak RM50 dan kejadian terbaru dialami pada Ahad lalu apabila wang kutipan raya anak hilang sebanyak RM50″ katanya.
Menurutnya, selepas tujuh kali mengalami keadaan sama dia berjumpa dengan seorang pengamal perubatan tradisional dan dimaklumkan ia angkara toyol berdasarkan ia merengek seperti kanak-kanak sebelum memasuki rumah mangsanya.
Kehilangan Wang Berlaku Sehingga Lima Kali
Bagi En.Huszaimi Abu Hassan, dari Flat Teluk Air Tawar berkata, dia lima kali mengalami kehilangan wang sejak mula menyambut puasa lalu.
"Selepas mendengar banyak rakan kehilangan wang, saya mula mengambil pelbagai langkah keselamatan termasuk mengikut petua orang lama menghalau gangguan makhluk halus ini seperti menabur kacang hijau di muka pintu dan menyelitkan benda tajam seperti jarum dan paku didinding dan tepi tingkap.
"Namun semua usaha ini tak berkesan apabila mendapati kacang hijau itu berselerak seolah-olah diusik oleh toyol manakala paku dan jarum dicabut dan hilang menyebabkan saya turut mengalami nasib malang kehilangan wang akibat dicuri," katanya.
Penduduk Mengeluh Kerana Ikhtiar Gagal
Dalam pada itu, hasil temuramah kami ke atas penduduk tiga kampung berkenaan, kebanyakan mereka mengeluh kerana pelbagai langkah diambil termasuk berpakat menganjurkan majlis bacaan ayat-ayat suci al-Quran dan surah Kursi namun kecurian itu masih berlaku.
Pn.Norma Bakar, 43, yang tiga kali mengalami kecurian berkata, dia dan penduduk lain mula menggunakan satu lagi petua baru iaitu mencucuk wang kertas RM50 dengan jarum bagi menghalang wang simpanan mereka daripada dicuri toyol.
"Penduduk juga mengambil satu pendekatan lain iaitu mencucuk buah limau purut dengan paku dan diletakkan berdekatan wang simpanan dalam usaha menghalangnya dari hilang"
"Memang sah ini kerja makhluk halus itu kerana jika diletakkan wang kertas lain seperti RM10 dan RM5 ianya tidak terusik tapi jika terdapat wang kertas RM50 ia akan didapati hilang," katanya.


Haaaa...itulah kisah toyol kat Malaysia ni..kat luar negara tak tahulah kalau2 makhluk bernama toyol ni wujud ke tidak...namun korang tahu tak macamana cara diorang nak bela toyol ni...cuba baca cara2 nak dapatkan toyol kat sini pulak....
baca jer tau...jgn amalkan...

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Sep 2012 01:57 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

JKM cari waris 2 bayi ditinggalkan <b>di</b> Hospital <b>Seberang Jaya</b>

Posted: 12 Sep 2012 06:25 AM PDT

PENDITA EMAS 999: Iklan Kelas <b>di</b> Safira Country Club/ Resort <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 09:07 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Iklan Kelas di Safira Country Club/ Resort Seberang Jaya. Penang 12/10/2012. PENDITA EMAS MENTRANFORMASIKAN MINDA PELABURAN EMAS ANDA JIKA TAKUT DENGAN RISIKO, JANGAN BICARA SOAL ...

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2012 01:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

CUSTOMS "SECRET" OPERATION EXPOSED? - in Malay

Posted: 21 Sep 2012 07:48 PM PDT


RAHSIA.....Bijaknya Kastam, Operasi Sulit disiarkan di Laman Web untuk Tatapan Umum
DI DALAM semua operasi Penguatkuasaan, satu Perintah Operasi akan dikeluarkan dan berstatus 'SULIT' dengan sampul berlakri (seal) dan hanya boleh dibuka pada hari atau malam sebelum 'Operasi Dilancarkan'.
Sesiapa yang membocorkan arahan boleh didakwa di bawah Akta Rahsia Rasmi atau sekurang-kurangnya diambil tindakan untuk 'Ingkar Perintah'. Perkara ini tidak boleh dihebohkan kepada media, hatta kakitangan Kastam lain yang tidak terlibat dengan Opersi. Pihak Media hanya dipanggil selepas tamatnya sesuatu operasi bagi menghebohkan pencapaian Operasi tersebut.
Berlainan pula ceritanya dengan Operasi Patkor Kastima 18A/2012 yang dijalankan pada 11 – 22 September 2012 yang disebarkan untuk tatapan umum di web rasmi KDRM sebelum berakhirnya Operasi. Malahan tarikh kemaskini turut dipapar sekali iaitu Kemaskini terakhir pada Khamis, 20 September 2012 14:59
Petikan dari laman web rasmi KDRM
Operasi Patkor Kastima 18A/2012 yang melibatkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Direktorat Jenderal Bea dan Cukai Republik Indonesia (DJBC) telah dilancarkan oleh Ybhg. Dato' Khazali Bin Hj. Ahmad, Ketua Pengarah Kastam Malaysia pada 11 September 2012 di Kompleks Kastam Seberang Jaya, Pulau Pinang. Delegasi DJBC diketuai oleh Rahmat Subagio, Pengarah Penguatkuasaan dan Penyiasatan DJBC.
Operasi tersebut yang dimulakan sejak 1994 bermatlamat memenuhi pendekatan strategik JKDM dan DJBC dalam membanteras kegiatan penyeludupan di perairan Selat Melaka. Selain itu, operasi ini adalah asas pada kedua-dua pihak dalam pertukaran maklumat, pengalaman, penambahbaikan aktiviti penguatkuasaan dan risikan.
13 kapal dan bot patrol digunakan untuk operasi dari 11 September hingga 22 September 2012. Operasi ini juga melibatkan 60 orang anggota JKDM dan 77 orang anggota DJBC. Kawasan operasi meliputi perairan Pulau Pinang hingga ke Johor di wilayah Malaysia manakala di wilayah Indonesia ia meliputi perairan Sumatera Utara hingga ke Sumatera Selatan.

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Sep 2012 01:17 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

teganuku: 2,000 Hadiri Rumah Terbuka Rahman Bakar <b>di Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2012 08:16 PM PDT

BLOG PENANG: 09 <b>di Gelugor</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Oct 2012 01:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KENYATAAN PENUH CERAMAH MAT SABU <b>DI</b> PADANG <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2012 07:30 PM PDT

Berikut ialah intipati ucapan ceramah Mohamad Sabu @ Mat Sabu yang telah diadakan di Padang Menora, Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos 2011 tanpa sebarang suntingan dan potongan.
"Bila hari Merdeka nanti, tunjuklah filem Bukit kepong. Bukit Kepong polis tu polis British. Hat serang Bukit Kepong tu la pejuang kemerdekaan. Ketuanya Mat Indera, Melayu. Tetapi, semua sejarah itu ditutup. Jins Samsudin buat filem, Jins Samsudin tu UMNO. Cerita Bukit Kepong, hat serang balai polis itu penjahat. Polis tu polis British. Sebelum merdeka, negara kita diperintah oleh British.
Tapi dibuat filem yang hero, yang pertahan balai polis, hat serang yang pengganas. Padahal Mat Indera, ketua penyerang balai polis itu. Dan akhirnya dihukum gantung di jel Taiping. Sebab itulah jugak Tok Janggut. Tok Janggut ni lawan British. Tapi sebelum British nak... nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengisytiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka. Bila isytihar Tok Janggut sebagai penderhaka barulah Tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh, Kelantan.
Semua sejarah negara kita bohong. Bohonglah. Dulu kita dok mengaji gitu. Depa dok bohong kita. Cikgu pulak kementerian pelajaran bagi modal, jadi bohong lawan bohong la. Jadi, sejarah kemerdekaan kita tidak kena, hadirin sekalian. Sebab tu kita tengok pegawai British jadi pejuang kemerdekaan. Lawan British jadi jahat.
Siapa pegawai British? Dato' Onn, Tunku Abdul Rahman. Itu British. Hat lawan British? Hat tu la yang jadi pengganas. Abu Bakar Bakir, pengganas. Dr. Burhanuddin, pengkhianat. Kemudian, Rashid Maidin, komunis. Semua hat lawan British, jahat. Hat sokong British, hero. Ini pelik bin ajaib. Hat lawan British la pejuang kemerdekaan. Takpalah kita ambil alih Malaysia esok, kita ubah balik sejarah ni".
Renung-renungkan dan lihat bagaimana Mat Sabu mahu mengubah sejarah Malaysia sekiranya Pakatan Pembangkang menang pilihan raya nanti.