Ahad, 17 Mac 2013

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


Bertempur <b>Di</b> War Museum <b>Batu Maung</b>, Pulau Pinang - Biqque

Posted: 04 Jan 2013 01:20 AM PST

Tengok langit, cuaca agak suram. Bukan agak, dah memang suram dah pun. Mula la aku rasa cam nak mengamuk sebab bau-bau tak dapat masuk ke War Museum tu dah terasa. Ye la, tempat tu open air, kena jalan ikut trail yg disediakan, kalo hujan, memang sah-sah ko terasa macam askar kebasahan. 
Senang nak cari tempat ni sebab dari jalan besar dah nampak signboard beso tepi jalan. (Sila bayangkan kita tengah mengadap pulau dari jambatan ye.) Kalo datang dari kiri pulau, tempat tu belah kiri kita. Kalo datang dari kanan pulau, tempat tu di kanan kita. Macam masuk hutan kampung skit la. Kalo nak map, click sini. 
First thing yang korang akan nampak selain banner "sila masuk museum diwaktu malam " kat sepanjang jalan (haah, bleh masuk waktu malam), korang akan nampak bunker ni. Cool siut! Aku dah teruja dah masa ni! Aku suka sejarah peperangan, nak-nak WWII.
Ni la tempat yang aku cakap penah masuk Hidden Cities kat History Asia. Memang tempat ni best gile, KALAU, diexplore abis la kan.
"Canon firing bays, cook houses, well, logistic centre, hall, offices, sleeping quarters and medical infirmary are also preserved for your journey of discovery here. There are even underground tunnels that go all the way to the Straits of Melaka for access to submarines." 
For more Info and Pictures, click here.
KALAU takat kat depan pintu masuk je, memang hampeh (aku tengah geram ni!) 
Kat pintu masuk tu aku satu banner besar mengatakan tempat ni ada Night Tour. First ever in Malaysia selain Zoo la kan. Hahaha! Tapi aku tatau la tahap keselamatan malam camne, meriah ke tak, sebab kang tetiba ular mintak izin lalu tengah jalan. Eiiii!
Huish! Nampak jer patung ni, terus berduyun-duyun orang nak bergambar. Dah la masa tu tourist punya la ramai! 3 bas! Jenuh la duk menunggu turn. Masa kitorang nak amik, masa tu la ramai plak yang lalu. Last-last kitorang tunggu je diorang masuk dulu, then baru bergambar. 
Peserta rumah hitam merah la yang paling tak sabar. Hahaha!
Patu Pak Ein laki bini. 
Haih, tu sekampung dah tau tu nak pi Vietnam! 
Walhal aku baru je mintak IC number. Tah mana dia tau aku beli tiket Vietnam pun aku tatau.
Tak ketinggalan jugak la si laki bini ni yang nak kena bawak Pak Ein tu nanti.

Setelah dirumus dan dikira, semua decide tak nak masuk (padahal aku ngan hubby nak sangat-sangat!). Lagipun dah petang, nak hujan plak tu. Ada baby, budak kecik, dilupa jangan ibu mengandung sekali. Kalo kitorang berdua je senang. Dah la tak leh masuk kedai souvenir tu! Ada ke patut! Kalo nak laku, bleh je kan kasi masuk, dapat gak la menampung utk maintenance ke, refurbishment ke, ape ke. Salam tabik je la...

Since tak masuk, kitorang berlegar-legar je la kat ruang masuk tu. Ada la beberapa info bernas, map, dan sebagainya. Aku tak kira, next time datang, AKU NAK JUGAK MASUK! Kat Fort Siloso bleh pegi, CuChi Tunnel bleh pegi, takkan tempat sendri tak leh kan.

Untuk yang ada anak kecik atau separa besar, elok sangat la bawak stroller ye, kang tak pasal-pasal kena dukung macam askar bawak beg galas dan senjata. Hehehe! Salam ziarah dari keluarga bahagia, sekali lagi. (Apa? Belum, belum...tak abis lagi cite trip ni ye...kahkahkah!)

N37 <b>Batu Maung</b>: Himpunan Jentera Pilihanraya DUN <b>Batu Maung</b> <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2013 10:40 AM PST

1 Mac 2013 Himpunan Jentera Pilihanraya Pakatan Rakyat DUN Batu Maung N37 di Bilik Gerakan Utaman DUN Batu Maung sebagai persediaan untuk menghadapi Piliharaya Umum 2013. Setiap warga Parlimen Bayan Baru dan Batu Maung yang layak mengundi dalam Pilihanraya Umum yang bakal tiba wajib mempertahankan Kerajaan Rakyat yang ditubuhkan selepas Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih tampuk pimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Selepas pemerintahan baru, Kerajaan Negeri berjaya dengan cemerlang apabila diiktiraf sebagai negeri yang berjaya menghapus rasuah dan berjaya mendapat pelaburan asing yang tertinggi di Malaysia. Selain itu, Kerajaan Negeri di bawah Pakatan Rakyat dibawah pimpinan YAB Lim Guan Eng telah berjaya membayarkan hutang kerajaan negeri dari RM 630 juta hinggalah hutang tersebut berbaki lebih kurang RM 30 juta. Himpunan Petugas Pilihanraya DUN Batu Maung juga dihadiri oleh YB Dato' Mansor Othman Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang yang juga merupakan naib presiden Parti Keadilan Rakyat dan juga Pengarah Pilihanraya Negeri Pulau Pinang PKR Y. Bhg. Dato Mustapha Kamal.

 YB Dato' Abdul Malik memberikan ucapan sempena malam himpunan tersebut

 Antara petugas yang hadir bersama-sama telah bersedia menghadapi Pilhanraya Umum 2013


 Dato Mustapha atau pak Mus turut hadir bersama


 YB Sim Tze Tzin turut hadir dalam bersama-sama merampas kembali Parlimen Bayan Baru













 YB Dato Johari Abdul Ahli Parlimen Sg. Petani hadir dalam program himpunan sebagai ahli majlis pimpinan Pusat  Parti Keadilan Rakyat memberikan ucapan dalam strategik kemenangan rakyat







N37 <b>Batu Maung</b>: Program Bantuan Cermin Mata DUN <b>Batu Maung</b>

Posted: 04 Mar 2013 01:44 AM PST

Program Bantuan Cermin Mata DUN Batu Maung telah disampaikan oleh YB Dato' Hj Abdul Malik Kassim di Bilik Gerakan PPS Permatang Damar Laut. turut hadir bersama-sama adalah pemimpin JKKK kawasan. Seramai 52 Penerima bantuan yang datang dari seluruh DUN Batu Maung melibatkan pelbagai lapisan generasi dari kanak-kanak hingga ke peringkat warga emas yang mempunyai masalah rabun mata telah menerima bantuan tersebut. Program telah diadakan pada 2 mac 2013 jam 5.00 petang. YB Dato' bergegas datang ke program selepas bersama-sama YAB Ketua Menteri selepas pengumuman pemberian wang saguhati di PDC kepada anggota keluarga yang terlibat dalam peristiwa tersebut.















Tiada ulasan:

Catat Komen