Isnin, 15 Julai 2013

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Indah itu...KAMU: Pengalaman bersalin <b>di</b> Hospital <b>Seberang Jaya</b>

Posted: 19 Jun 2013 07:32 PM PDT

As salam..

Dah bape ari xupdate blog..sbb Isnin nie ada audit..sibuk tahap superman. Curi2 masa nak update blog nie.

Pengalaman bersalin mayb berbeza utk tiap2 individu. Ada yg mudah..ada yg sukar..ada yg senang pendek kata macam2 ragamlah. Me..alhamdulillah..dipermudahkan. Pukul 11am ditolak ke labour room, pukul 2.01pm selamat melahirkan Qisya Nur Zahra'.
[ cerita klik SINI ]

Nak review sikit bersalin di hospital nie. Hospital Seberang Jaya nie antara hosp gov yg popular sbb pelbagai kemudahan ada dkt sini termasuk jgk pakar2 yg bertauliah. Pada mulanya kami suami isteri memg keliru utk pilih tmpt melahirkan baby. Perancangan awal memg ingin pergi ke Pakar Ks Wan and Liow. Di situ jgk antara private yg murah utk kos bersalin normal. Tp bila difikirkan..doc yg nak sambut anak ini nti bukanlah doc Melayu hatta bkn seorang muslimah..terus xjadi. Nak pegi KPJ..fuhhh memg makan ribu-ribula nti.

Last2 kami decide ukt pegi gov hosp sj. Antara dua iaitu Hosp BM dan Hosp Seb Jaya. Bila hubby tnya nak bersalin di hosp mana...just ckp ikutla hosp mana yg sempat, asalkan semenya selamat sudah memadai.

Hosp Seb Jaya nie ramai jgk kawan2 yg bg pandangan negatif...memg ada kes2 kecuaian dan kelalaian. Malah kdg2 di dewan bersalin terlalu crowded dgn patient hinggakan katil utk deliver baby pun xde. Tp..itu seme ckp2 org...tiap orang x sama. Akhirnya..kami sepakat tawakal kpd Allah..itu lbh baik.

Masa masuk di labour room..memg masa nie berharap sgt xde doc pelatih..xmo seme tue..bukan apa nti jd eksprimen asyik kena check. Alhamdulillah...memg xde doc pelatih masa nie..lega sgt. Doc yg check bukaan nie pun seme perempuan. Nice cara diorg..lembut dan penuh hemah. Nurse yg amek kes I pun..semenya baik2 belaka..xde pun nak tengking itu ini. Diorg byk bg support. Xde pun nak marah kalo xpandai teran atau apa. ada sorg sister tu...Salsabila namanya, sgtlah baik. Siap ajar berzikir, baca doa lagi..yerlah masa sakit nie memg kdg2 kita xingat apa2. Bagus sgt orgnya. Sentiasa pegang tgn I, bila ckp nurse saya sakit.. Wpun berkali2 ulang kata2 nie. Xde pun beliau nak marah2. Memg lemah lembut orgnya. Masa proses meneran utk keluarkan baby..anak pertama memg xde pengalaman utk meneran. Diorg byk bg support..dan ajar mcm mana nak teran utk keluarkan baby.

Selepas baby lahir..diorg bg minum milo utk kembalikan tenaga. Dan masa proses jahitan tue..memg agak sakit sbb jahitannya byk. Tp nurse situ memg buat lemah lembut. Cuma 2 org nurse yg ada masa tue.. Labour room 4 tempat I deliver baby...memg diorg jaga elok..sentiasa screenkan tirai supaya xde org luar xnmpk di dalam. I boleh borak2 lg dgn nurse yg jahit tue. Nurse siap pesan jg jahitan baik2. Basuh bersih2 dan keringkan dgn kain bersih. So far memg ok. Selesai seme diorg bg rehat sementara baby diorg bersihkan seme.

Masa I dahaga sgt...minta pd sorg nurse air nak minum. Terus nurse tue dtg bg. Xde pun berlaku kekasaran bahasa mahupun perbuatan sepanjang i di dalam labour room tue. Semenya baik dan bagus. Xtaulah mcm mana pengalaman org lain. Dan yang penting sekali yang menyambut kelahiran bayi nie ada lah seorg muslimah. Itu yg kami harapkan. Baby pun dibersihkan dgn baik..xde kesan2 darah pd pada baby. Uri baby seme diorg bungkuskan dgn baik utk beri pd hubby. Petang tue diorg tolak naik ke wad. Patutnya ikut GL I layak dapat kelas 2..kecuali kalau penuh boleh masuk ke kelas 1..tp ari2 berpeluang dpt merasa WAD kelas 1 wpun kelas 2 xpenuh hihihihi..tp layanan tetap sama. Cuma condition bilik yg ada aircond dan bilik air dlm tue yg lbh selesa. Xde gangguan bising. Yg penting selesa...turun katil langkah dua tapak terus ke bilik air. Lega sgt..sbb awal2 bersalin memg susah nk turun dr katil.

Alhamdulillah...semenya dipermudahkan..syukur. Terima kasih utk kakitangan hospital ini yg byk membantu dan berusaha memberikan khidmat terbaik kepada pesakit.

Tiada ulasan:

Catat Komen