Selasa, 12 November 2013

09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


Pencemaran kilang plastik: 60 keluarga <b>di Kepala Batas</b> <b>...</b> - Kosmo

Posted: 02 Nov 2013 10:09 AM PDT

Pencemaran kilang plastik: 60 keluarga di Kepala Batas dakwa terjejas

Pencemaran kilang plastik: 60 keluarga di Kepala Batas dakwa terjejas

02/11/2013 4:58pm

KEPALA BATAS - Sebanyak 60 keluarga di Kampung Ekor Kucing di sini mendakwa kualiti hidup mereka terjejas berikutan kewujudan sebuah kilang plastik di kawasan itu sejak tiga bulan lepas.

Operasi kilang itu didakwa mengakibatkan berlakunya pencemaran bau, air, bunyi dan udara sehingga ada penduduk yang sering sakit serta hilang selera makan.

Wakil penduduk, Awang Dahaman, 79, yang tinggal hanya 200 meter dari kilang itu, berkata tidurnya terganggu berikutan operasi kilang yang bermula pukul 10 malam sehingga pagi, mengeluarkan bunyi yang sangat bising.

"Sisa buangan plastik itu juga menghasilkan bau busuk selain sistem perparitan kilang yang tidak sempurna menyebabkan airnya mengalir ke longkang dan parit sekitar rumah kami.

"Kami di sini turut guna sumber air alternatif iaitu air bawah tanah yang disalur getah paip... sebelum ini, tiada masalah tapi disebabkan sisa buangan kilang itu tidak diurus dengan baik, bekalan air jadi kuning dan tercemar," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Awang berkata, penduduk juga terdedah kepada bahaya lalu lintas kerana puluhan lori yang dipandu laju keluar masuk dari kilang berkenaan tanpa mengira waktu serta melalui kawasan jalan kampung yang sempit.

Sementara itu, Anggota Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, beliau akan menghubungi Jabatan Alam Sekitar negeri dan agensi berkaitan bagi menyiasat status kilang berkenaan.

"Kita pandang serius masalah ini kerana kilang itu didapati tidak mempunyai sistem saliran yang sempurna dan ia tidak sesuai beroperasi di tengah kampung yang mempunyai penduduk," katanya selepas meninjau tapak kilang itu. - Bernama

&#39;Bilik Sulit&#39; ke <b>Kepala Batas</b> 9 Nov., TKM1 sertai teater serupa Bkt <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2013 08:41 PM PDT

GEORGE TOWN - Teater BILIK SULIT di Kepala Batas diadakan pada 9 November, manakala, 10 November pementasa serupa di Bukit Mertajam.
Penganjur, Abdul Halim Abdul Hamid (Ayah Adam Adli) berkata, Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon menyatakan hasrat untuk mengikuti teater tersebut di Bukit Mertajam kendalian Steven Sim Chee Keong (Ahli Parlimen Bukit Mertajam).
Tambah beliau, AJK PAS Malaysia merangkap Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa turut mengesahkan kehadiran untuk menyampaikan ucap tama serentak dengan pementasan teater di Dewan Maliki Permatang Bertam, Kepala Batas. 
"Cadangan mengadakan Teater Bilik Sulit di Parlimen Bukit Bendera pada 9 atau 10 November ini batal," ujar Abdul Halim semasa menghubungi PenangInsight, pagi tadi.
Terdahulu, Aktivis budaya, Hishamuddin Rais menyatakan persetujuan untuk membawa pengkisahan semula kezaliman mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan akta tahanan tanpa bicara lain dekat Kem Kemunting ke Utara Semenanjung Malaysia, termasuk Pulau Pinang.
Pegawai Penyelaras Kawasan DUN Bertam, Asrol Sani Abd. Razak serta PAS Cawangan Seri Bertam, Kami Anak Muda Menentang Umno (KAMU) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) masing-masing menyatakan hasrat untuk menganjurkan program pendidikan demokrasi itu.
Steven dilaporkan merancang penganjuran program serupa pada 10 November 2013 (Ahad) di Bukit Mertajam, yang kebetulan serentak dengan cadangan pihak Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari.
Namun, cadangan membawa "teater bukan teater" tersebut ke kawasan Parlimen Bukit itu sah ditangguhkan, pagi tadi. 
BILIK SULIT merupakan teater yang mengisahkan mengenai kezaliman Kerajaan Umno BN Pusat ke atas tahanan tanpa bicara Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membabitkan rakyat.
Sungguhpun pentadbiran Perdana Menteri, Y.A.B. Datuk Seri Najib Tun Razak menguar-uarkan ISA telahpun dimansuhkan, namun, enam dari 13 tahanan akhir dilaporkan masih dizalimi di Kem Kemunting sampai sekarang.
Info lanjut, hubungi BJ Zainulfaqar Yaacob (0194241583) atau Abdul Halim (0123485275/0195292055).

STAR HOCKEY TEAM: STAR PERTAHANKAN <b>KEPALA BATAS</b> OPEN

Posted: 11 Nov 2013 08:20 PM PST

Pasukan Hoki Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh berjaya mengekalkan kejuaraan Kejohanan Hoki Jemputan SM Sains Kepala Batas yang berakhir di Sungai Petani, semalam. Dalam aksi final, STAR yang merupakan juara bertahan berjaya menewaskan pasukan dari Selangor iaitu INTERSABER dengan keputusan 2-0. Sebelum itu, STAR berjaya menumpaskan SERATAS 2-1 dalam aksi semi final manakala INTERSABER pula menewaskan SM Sains Sultan Muhammad Jiwa dalam satu lagi  aksi peringkat separuh akhir.
Sebelum memulakan aksi perlawanan.
Dalam kategori wanita, pasukan tuan rumah , SM Sains Kepala Batas berjaya mengekalkan kejuaraan dengan menewaskan INTERSABER. Kemenangan SAKBA terpaksa ditentukan melalui pukulan penalti shoot out setelah ke dua-dua pasukan terikat 0-0 sehingga tamat masa permainan. 
Berikut merupakan keputusan melibatkan STAR
STAR v SMS Kepala Batas (0-0)
STAR v SM Sains Muhammad Jiwa (2-0)

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

Tiada ulasan:

Catat Komen