Rabu, 20 November 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


We want more ferries in <b>Penang</b> – not fewer! - anilnetto.com

Posted: 18 Nov 2013 07:00 PM PST

There are only half as many ferries shuttling between Penang Island and mainland Penang as there were in the late 1970s/early 1980s – and now they are thinking of cutting back the ferry service even further?

Is this a scheme to help boost traffic on the soon-to-be-opened Second Penang Bridge – in the same way that they halved the ferry service a few years after the first Penang Bridge was opened in September 1985? (They never rebuilt the old ferry terminal on the mainland that collapsed in July 1988 under the weight of about 10000 passengers thronging the terminal. The ferries that used to docked at the old terminals on the isand and mainland were then phased out.)

The ferry service has been been pathetic since then and it is no wonder that Penang Port is losing money on the ferries, as more and more people are forced to use the bridge. In any case, the ferry service is an integral part of public transport – a public service – and it should be subsidised if it is true that it can barely break even.

The present management should quit if it cannot provide a reliable and efficient service. People are fed up with the poor service especially during rush hours, at night and on public holidays.

Now take this poll:


And while we are at it, the federal government should stop the privatisation of Penang Port to Syed Mokhtar and review and conduct a thorough audit of the the cost and performance of the dredging to ensure accountability.

And instead of a tunnel there could be an additional ferry service from Bagan Ajam to Gurney Drive/Tanjong Tokong.

This is a letter from the Penang Chief Minister to the Acting Transport Minister:

PSUKPP/21/0353/3(3179/2013)

15 November 2013

YB Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Pemangku Menteri Pengangkutan
Kementerian Pengangkutan Malaysia
Blok D5, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62616 PUTRAJAYA

YB Datuk Seri,

MENGHALANG PENANG PORT SDN. BHD. (PPSB) MENGURANGKAN PERKHIDMATAN FERI DI PULAU PINANG DAN MEMULAKAN PROJEK PENGOREKAN DASAR LAUT BERNILAI RM353 JUTA DENGAN SEGERA DEMI MENGELAKKAN PPSB KEHILANGAN SASARAN KEUNTUNGAN SEBANYAK RM100 JUTA PADA TAHUN 2015

Dengan hormatnya saya ingin menarik perhatian YB Datuk Seri berhubung permasalahan serius ini yang dilaporkan oleh akhbar-akhbar tempatan pada 7 November 2013 yang lalu.

2. Memetik kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Urusan PPSB, YBhg. Datuk Ahmad Ibnihajar kepada para pemberita pada 6 November 2013 di sebuah majlis rasmi PPSB, adanya rancangan PPSB untuk mengurangkan perkhidmatan feri di Pulau Pinang sebaik sahaja Jambatan Kedua Pulau Pinang beroperasi. Ini berikutan PPSB dijangka bakal kehilangan sasaran keuntungan sebanyak RM100 juta pada tahun 2015.

3. YBhg. Datuk Ahmad Ibnihajar juga menjelaskan bahawa kehilangan tersebut berpunca daripada kelewatan usaha untuk menswastakan PPSB yang menyebabkan beberapa projek utama terpaksa ditangguhkan sementara waktu termasuk kelewatan menjalankan projek pengorekan dasar laut yang bernilai RM353 juta yang menyebabkan kehilangan kontrak dengan Belgian Lhoist Group bernilai RM60 juta.

4. Dalam pada itu, penswastaan PPSB ini telah diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan pada tahun 2010 di mana
YBhg. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari yang juga pemilik Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Johor telah memenangi pembidaan tersebut. Kegagalan menjalani projek pengorekan dasar laut dan pengurusan Pelabuhan Pulau Pinang yang semakin hilang arah-tuju tentang masa depan, menyebabkan PPSB sebenarnya mengalami kerugian. Ianya dapat dilihat kepada petunjuk di mana kredit cukai sebanyak RM32.2 juta diberi kepada PPSB. Inilah yang membolehkan PPSB mencatat keuntungan RM16.3 juta. Sekiranya tanpa cukai kredit tersebut, PPSB sebenarnya mengalami kerugian sebanyak RM15.9 juta pada tahun 2012.

5. Kerugian yang dialami oleh PPSB terkini serta kemungkinan kehilangan keuntungan sebanyak RM100 juta telah membuatkan PPSB bercadang untuk mengurangkan perkhidmatan feri di negeri ini sebaik sahaja Jambatan Kedua Pulau Pinang beroperasi.

Kerajaan Negeri membantah sepenuhnya pengurangan perkhidmatan feri kerana ianya akan mengakibatkan kesesakan lalu lintas apabila semua kenderaan tertumpu ke Jambatan Pulau Pinang atau Jambatan Kedua Pulau Pinang. Tambahan lagi, adanya pengguna lebih gemar menggunakan feri sebagai mod pengangkutan dari Pulau ke Seberang Jaya kerana faktor jarak, maka pengurangan perkhidmatan feri akan menyebabkan berlakunya kesesakan di kedua-dua jeti berikutan kekerapan feri beroperasi telah dikurangkan.

6. Sehubungan itu, kerjasama YB Datuk Seri adalah diharapkan agar dapat memberikan perhatian serius terhadap perkara ini dan diharapkan dapat memaklumkan status penswastaan PPSB kepada saya dengan secepat yang mungkin. Segala perhatian dan jasa baik YB Datuk Seri amatlah dihargai.

Sekian, terima kasih.

Yang ikhlas,

(LIM GUAN ENG)
Ketua Menteri Pulau Pinang

Addin: PAS <b>Pulau Pinang</b> Bidas Kerajaan <b>Negeri</b>

Posted: 19 Nov 2013 05:28 AM PST

Pemimpin PAS Pulau Pinang hari ini membidas kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP kerana dikatakan gagal mengamalkan slogan kecekapan, akauntabiliti, ketelusan (CAT) dalam pakatan pembangkang.
Timbalan Pesuruhjayanya Muhammad Fauzi Yusoff (gambar) berkata kerajaan negeri meminggirkan PAS, selain tidak menghargai usaha dan sumbangan mereka dalam memastikan pakatan pembangkang kekal relevan di kalangan rakyat terutamanya masyarakat Melayu.
Katanya berikutan itu PAS Pulau Pinang akan mengkaji semula kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang negeri jika kerajaan negeri meneruskan amalan yang hanya melindungi maruah dan prinsip DAP.
"Pada mesyuarat perhubungan parti negeri yang telah diadakan pada Khamis lepas, PAS telah mengeluarkan beberapa resolusi untuk kerajaan negeri pertimbangkan antaranya menggesa kerajaan negeri memberi Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Datuk Mohd Salleh Man (Pesuruhjaya PAS Negeri) kuasa penuh untuk melantik ahli-ahli majlis itu.
"Kami juga mahu kerajaan negeri memperuntukkan kuota yang lebih besar bagi wakil dari PAS dalam mana-mana syarikat berkaitan kerajaan," katanya.
Muhammad Fauzi berkata antara resolusi lain adalah meningkatkan kuota PAS kepada hingga empat orang ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai. ~bernama

Tiada ulasan:

Catat Komen