Ahad, 6 Januari 2013

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search

09 di Bukit mertajam - Google Blog Search


restoran kena bom <b>di bukit mertajam</b> - keramat buluh betong

Posted: 04 Jan 2013 06:49 PM PST

BUKIT MERTAJAM 5 Jan. - Sebuah restoran di Pusat Perniagaan Gemilang, Jalan Song Ban Kheng, di sini mengalami kerosakan akibat perbuatan khianat pihak tidak bertanggungjawab yang meletupkan pintu premis itu dengan bahan letupan dipercayai mercun awal hari ini.
Menurut pemilik premis itu yang hanya ingin dikenali sebagai Low, 40-an, kejadian kira-kira pukul 5 pagi itu disedari oleh seorang daripada pekerja restoran berkenaan yang mendengar bunyi letupan dari sebuah pangsapuri yang dijadikan asrama pekerja.

Katanya jarak antara restoran itu dan pangsapuri berkenaan kira-kira 250 meter dan dipisahkan hanya dengan jalan raya.

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di jelutong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Oct 2012 03:38 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PARLIMEN <b>JELUTONG</b> KPS MEMIHAK YAAKOB BEBAS

Posted: 23 Oct 2012 09:37 PM PDT

BARU-BARU INI SEORANG CALON YANG MENGUMUMKAN AKAN BERTANDING DI PARLIMEN JELUTONG PULAU PINANG MENERIMA UGUTAN BUNUH. SAUDARA YAACOB TELAH MENERIMA SMS UGUTAN BUNUH. TAPI DALAM SMS TERSEBUT TURUT MEMAKI HAMUN BEBERAPA LAGI YANG PRO-KERAJAAN. SAUDARA YAAKOB AKAN BERTANDING ATAS TIKET BEBAS MENENTANG DAP YANG JUGA PENYANDANG. TURUT MELETAKKAN NAMA SEBAGAI CALON NANTI IALAH GERAKKAN DAN BEBERAPA INDIVIDU ATAS TIKET BEBAS. DIHARAPKAN SAUDARA YAAKOB TERUS ISTIQOMAH DAN KPS SECARA RASMI DAN PERIBADI MENYATAKAN SOKONGAN KEPADA TUAN. WALAUPUN KPS BARISAN NASIONAL DAN UMNO, DI JELUTONG KPS BERPIHAK KEPADA YAAKOB BEBAS. KPS BERSEDIA MENERIMA HUKUMAN DARI PARTI SEKIRANYA KENYATAAN INI DIANGGAP MENSABOTAJ BARISAN NASIONAL.....YAAKOB UNTUK JELUTONG.....TIADA KERAGUAN LAGI.....AYUH YB DALAM PEMBIKINAN,,,,,,TERUS ISTIQOMAH.....

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 03:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Warisan Darah dan Airmata <b>di</b> Muzium Perang Pulau Pinang.

Posted: 18 Nov 2012 07:55 AM PST

Oleh : Harith Faruqi Sidek
Antara lokasi yang menarik untuk dilawati jika melancong ke Pulau Pinang ialah Muzium Perang (War Museum) yang terletak di Batu Maung, atau alamat lengkapnya Lot. 1350, Mukim 12, Daerah Barat Daya, Batu Maung, 11960, Pulau Pinang. Muzium merupakan kubu perang yang asalnya dibina oleh tentera British sekitar tahun 1930an sewaktu era perang dunia kedua, ianya dibina sebagai langkah mempertahankan Pulau Pinang daripada serangan musuh. Kubu ini dibina dengan keluasan 20 ekar diatas Bukit Batu Maung, projek pembinaanya dipertanggungjawabkan kepada pasukan jurutera diraja British ( The Royal British Engineer) dengan bantuan buruh dari kalangan rakyat tempatan serta yang dibawa dari tanah jajahan British yang lain. 
Kubu ini dilengkapi dengan terowong bawah tanah serta kemudahan ketenteraan yang lain seperti kubu peninjau, berek tentera, penjara, kubu anti kapal terbang, meriam, pusat rawatan dan lain-lain. Sewaktu Pendudukan Jepun sekitar tahun 1942, kubu ini telah ditawan dan dijadikan markas dimana tawanan perang ditahan, diseksa dan dibunuh oleh tentera Jepun. Antara peninggalan yang menarik ialah dikawasan ini masih kekal beberapa buah perkuburan milik tentera British dan Jepun, malah kawasan dimana tentera Jepun melaksanakan hukuman pancung turut dipelihara.
Menurut seorang petugas, muzium ini mula dibersihkan untuk dipelihara pada tahun 2002, iaitu pada ketika projek pembangunan di kawasan Batu Maung mulai rancak, sebelumnya kubu lama ini terbiar dalam misteri, malah Bukit Batu Maung itu juga dikenali sebagai 'Bukit Hantu'. Pengurusan muzium perang ini dibawah tanggungjawab Penang War Museum Sdn. Bhd. Para pengunjung dikenakan yuran masuk sebanyak RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak atau tiket keluarga (2 dewasa dan 2 kanak-kanak) bernilai RM55.
Melawat ke Muzium ini adalah amat disyorkan bagi pencinta sejarah, penyelidik atau para pelancong, ianya dapat memberi sedikit sebanyak gambaran nyata tentang warisan kehadiran tentera British dan Jepun di Tanah Melayu ketika kancah perang dunia kedua.

09 di permatang pauh - Google Blog Search

09 di permatang pauh - Google Blog Search


PISAU.NET: Ganguan Seksual; 3 Pemimpin PKR <b>Permatang Pauh</b> <b>...</b>

Posted: 06 Jan 2013 12:47 AM PST

 Hari ini selepas terbaca berita Pembantu kepada Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Koordinator Program Datuk Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh ditangkap..Pisau seperti biasa terus ke medan selera sebelah  pasar Seberang Jaya. Di situ port kawan kawan PKR melepak ramai.Senang sikit dapat info.. Sembang dan gebang..sampai 2 round teh tarik baru dapat cerita siapakah gerangan dan punca ditangkap SPRM. Ahli PKR memang tak dapat lari daripada perangai tibai bini orang dan rasuah tak ubah dengan Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Jumaat lepas 3hb yang ditangkap adalah Bang Non Pomen.. atau nama penuh Zainal Abidin Bin Saad(Pembantu khas Ahli Parlimen Permatang Pauh kalau korang nak tau dia mantan Naib Ketua PKR Cabang Permatang Pauh yang kalah semasa pemilihan parti sebelum ini.

Kemudian Mohd Shukri pula ialah Ketua Penerangan PKR Cabang Permatang Pauh dan Naib Ketua AMK PKR Permatang Pauh. Kemudian Rezal HuzairiPanjang,budak ni adalah Pegawai Khas TKM 1 dan juga mantan Setiausaha Kerja PKR Pulau Pinang.Budak Rezal ni 2011 menerima pingat PJK..(kaki rasuah dapat PJK beb)Khabarnya Rizal Huzari adalah seorang Setiausaha Kerja terbaik PKR bagi seluruh Malaysia.. terbaik?

Apa yang menariknya melaun 3 ekor ni dihantar oleh Anwar untuk rasuah RM30ribu selesaikan kes Roslan Yahya Pegawai Daerah Seberang Perai Tengah dan juga orang kuat PKR yang buat ganguan seksual terhadap bini orang yang bertugas di pejabat yang sama.

Lim Guan Eng mengetahui kes ini hingga Roslan Yahya di tukar ke Pejabat Tanah dan Galian dan dengar cerita dakwaan ganguan seksual yang dilakukan Roslan Yahya cukup serius.Menurut sumber Pisau di SUK pula agak pelik kenapa Lim Guan Eng sendiri yang begitu cepat buat pertukaran Roslan Yahya sedangkan bukan dibawah bidang kuasa beliau sebagai Ketua Menteri .

Khabarnya kepimpinan PKR arahkan agar selamatkan Roslan Yahya kerana beliau adalah penyokong kuat PKR dan Anwar Ibrahim.Tak salah Pisau Roslan Yahya ini menjadi pegawai pengurus pilihanraya SPR semasa PRK  Parlimen Permatang Pauh,Penanti dan juga Permatang Pasir.

Roslan Yahya memainkan peranan penting sebagai orang dalam SPR semasa pilihanraya di kesemua pilihanraya kecil Permatang Pauh,Permatang Pasir dan Penanti. Adalah tidak mengejutkan ketika itu semua orang tahu bahawa PKR dan haprak pakatan sendiri membawa masuk pengundi hantu ke Parlimen Permatang Pauh sepertimana yang pernah didedahkan sebelum ini semasa PRK Permatang Pasir.

Kes ini melibatkan kroni Dr Mansor yang membiayai wang rasuah tersebut,khabarnya pemilik sebuah Kuari di Kubang Semang dan juga Timbalan Pengarah Jentera Pilihanraya Negeri Pulau Pinang memerangkap Ketua PKR Cabang Bukit Gelugor. Yang menjadi persoalan adakah Dr Mansor terlibat sama memandangkan orang yang sama banyak membiayai program Dr Mansor di Nibong Tebal.

Pisau lihat isu ini seolah mahu mematikan terus karier politik Dr Mansor,sudahlah terlibat dengan rakaman cocky arrogant tokong Lim Guan Eng,Dr Mansor juga dikaitkan dengan satu rakaman video bersama seorang gadis cina..Ini yang terbaru babitkan rasuah untuk tutup kes ganguan seksual.

Inilah yang dikatakan Bersih,Cekap dan Akauntabiliti regim kerajaan negeri Pulau Pinang.

Takkan nak salah Umno lagi kot...

Pisau kata " Malik itik terlibat jugak ? :-) "

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di balik pulau</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

How To Tell If <b>Balik Pulau</b> Durians Are The Real Deal? - Peter Tan <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 04:36 PM PST

The Star published an article about durians from elsewhere being passed off as those from Balik Pulau. How does one tell if a durian is really from Balik Pulau and not from Kulim, Bukit Mertajam or Taiping?

A pile Balik Pulau durians on the floor before sorting
Freshly picked Balik Pulau durians.

For most, a durian is a durian is a durian no matter where it is from. However, for the connoisseurs the subtle differences in taste can be very obvious. And Balik Pulau is said to produce the best durians anywhere.

If one has been savouring Balik Pulau durians long enough, one can tell the subtle difference in tastes between an ang heh from Balik Pulau and one from Batu Kurau. The one from Balik Pulau has a stronger pungent odour and a more intense taste that lingers longer in the mouth and hand.

First things first, we need to realise that most of the popular durians like ang heh, khun poh ang and hor lor are no longer harvested from the original trees. There can only be one original tree and from a specific plantation. Due to popularity and demand, they are stem grafted from the original tree or from stems from budding seeds and cultivated in other plantations to increase yield and profit.

These durians may not taste exactly the same as those from the original tree because of soil conditions and other geographical factors. Likewise, durians from other places just do not taste the same like those from Balik Pulau due to those same factors.

The telling characteristics of a specific durian cultivar are the shape, size and colour of the thorns, and the size and shape of the fruit itself. Truth be told, after so many years of savouring Balik Pulau durians, I am still not good at identifying a durian by those characteristics but a durian planter or seller can tell with just a glance which cultivar a durian is from.

The other characteristics to look out for are the shape of the pangsa (the compartments in the fruit that holds the flesh and seed), and colour, texture, taste and aroma of the flesh, and the size of the seed. Each cultivar has a specific colour and taste that is unique.

For example, cheh puay has flesh that is a shade of bright yellow with very creamy, sweet, rich and sticky texture. On the other hand, ang heh has a mild pleasant aroma, not overly sweet and has a smooth texture with hints of pink in the flesh and pangsa that resembles a big prawn, hence its name.

Durians, be they from Balik Pulau or elsewhere, share those same general characteristics. So how do we determine that a Balik Pulau durian as claimed by the durian seller is really from Balik Pulau?

The important fact to remember is that durian season in Balik Pulau usually lasts from June to August. Any durian that is claimed to be from there in other months is probably not genuine.

I remember a story that my cousin Peter recounted. He was at a durian stall selecting durians and asked the seller where those fruits were from.

"Balik Pulau," the guy told him.

"Are you sure?" he asked.

"Yes, from Balik Pulau," came the confident reply.

Now, Peter grew up in a durian plantation in Balik Pulau. Our great grandfather cultivated durians. So did our grandfather. Peter's father who is my maternal uncle is still cultivating durians there. And he knew for sure that Balik Pulau durians were out of season then.

So he challenged the durian seller, "Lets go to Balik Pulau. If there's even one single durian on the tree, I'll eat the roots and twigs of that tree."

There was not another peep from the durian seller after that. Peter caught the durian seller red handed but imagine how many unsuspecting customers the seller had cheated and profited from. The only way to ensure that the durian is genuinely Balik Pulau is to personally pick the fruit after it has dropped from the tree. Otherwise, one has to trust the durian seller. That is also the reason why I only get my Balik Pulau durians from the one source that I can trust.

Tags:


Recent Posts:

Posts that may be related:

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


Hot ! Tarian seksi K-Pop <b>di</b> ceramah Impian Rakyat <b>Seberang Jaya</b> <b>...</b>

Posted: 05 Jan 2013 09:00 PM PST

Tak berganjak daripada tempat duduk pun juak-juak PAS  bila menyaksikan tarian K-Pop seksi  di malam Impian Rakyat  di tapak Ekspo Seberang Jaya .

Ini lah hiburan Pakatan untuk  pencacai-pencacai PAS yang berkopiah putih selain mendengar ceramah pelawok2 seperti Mat Sabu dan lain-lain .

Kalau sebelum ini mereka tuduh BN buat konsert seperti di I-City , apa bezanya dengan tarian amoi K-Pop ini dibuat Pakatan Rakyat P.Pinang ?

Nampaknya puak-puak  PAS dah  liberal pasala boleh terima dah acara menari-menari di ceramah pakatan..hahaha