Khamis, 31 Januari 2013

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


Demo Penduduk <b>Batu Uban</b> membantah tindakan Pemaju Era <b>...</b>

Posted: 09 Jan 2013 06:57 AM PST

Demo Batu Uban

Batu Uban – 6 Jan 2013, YB Raventharan (Adun Batu Uban),En Iszuree Ibrahim (Pengerusi Lajnah Tanah Pas Negeri Pulau Pinang),En Saiful (AJK Lajnah Tanah Pas Pusat), Ustaz Afnan Hamimi (Setiausaha Pemuda Pas Pulau Pinang) serta sejumlah 80 Penduduk Batu Uban mengadakan Demonstrasi Aman kerana kecewa dengan tindakan Pemaju Umno iaitu Era Kemas Sdn Bhd yang dikuasai oleh Naib Ketua Bahagian Umno Tasek Gelugur sanggup mengusir orang melayu yang kebanyakan ahli umno dan beberapa ahli PAS tanpa mengambil endah rundingan sedang ditangani oleh Kerajaan Negeri dibawah perhatian YB Dato Mansor Osman Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang sejak bulan Oktober 2012 dalam usaha mendapatkan tempat penempatan rumah transit kepada 20 penduduk yang dijanjikan sendiri oleh pemaju Era Kemas (rujuk surat dari Era Kemas).

Isu ini hanya dirujuk kepada saya pada bulan Jun 2012 setelah penduduk diarahkan pemaju untuk tandatangan surat "setuju pindah dan roboh rumah" masing masing yang menyebabkan penduduk rasa cemas.

Saya selaku setiausaha JKKK Kpg Batu Uban merangkap Ahli Majlis MPPP sebenarnya telah lama mengikuti perkembangan isu ini sejak 2009 tetapi penduduk ketika tidak merujuk kepada JKKK dan Ahli Majlis langsung dan lebih mengharapkan pemimpin umno untuk tangani masalah mereka sehinggalah pemimpin cawangan umno ini lepas tangan menyebabkan mereka merujuk masalah mereka kepada saya selaku Ahli Majlis MPPP.Tambahan pemaju ketika itu cuba mempengaruhi penduduk untuk menandatangani surat janji pindah dengan menpergunakan nama saya selaku Ahli Majlis dengan mengatakan "PLAN PEMBANGUNAN PROJEK MEREKA TELAH DILULUSKAN MPPP" , Apa yang dikatakan pemaju pula dalam satu dialog bersama penduduk – jika mereka tidak percaya pergi tanya Iszuree sebagai Ahli Majlis.

Sebenarnya sehingga kini MPPP belum pernah meluluskan plan permohonan pembangunan di Kpg Batu Uban melalui Pemaju LENGKAP IMPRESIF yang merupakan pemaju sebenar.Era Kemas hanyalah sebuah syarikat broker tanah yg berfungsi untuk menghalau penduduk Melayu dan membersih tapak serta memagar tapak tanah ini.

Akibat tindakan pemaju itu menyebabkan saya menanjurkan satu sesi dailog dan penerangan kepada 48 penduduk yang terlibat dengan menjemput Tuan Hj Roslan Ramly iaitu Pemangku Pengarah Jabatan Perancangan MPPP pada bulan July 2012 dalam memberi penerangan kepada penduduk yg bahawasanya PROJEK ITU MASIH BELUM DILULUSKAN OLEH MPPP.

Walaupun tawaran pada mulanya dijanjikan 700-750kp sebuah rumah flat sebagai gantian tetapi jika dirujuk kepada surat tawaran ,tawaran itu kemudian bertukar kepada 650kp setelah 26 penduduk sebahagian dari 48 penduduk yang terlibat menerima tawaran awal pemaju.Inilah penipuan yang diambil kesempatan oleh pemaju ini keatas orang Melayu.

Setelah campurtangan Saya selaku Ahli Majlis ,kerajaan negeri dan adun kawasan barulah Era Kemas bersetuju dengan tawaran 750kp pada bulan Sept 2013 dan penduduk SETUJU DENGAN SEMUA TAWARAN dan bersedia menandatangani surat tawaran tetapi tetap mahu pemaju menunaikan janji iaitu menyediakan rumah transit yang akan diduduki selama 3 tahun.

Asas alasan penduduk yang memerlukan rumah transit walaupun pemaju menawarkan kewangan bulanan untuk menampung sewa rumah dengan kadar RM800 tetapi adalah sukar kini untuk mendapat rumah sewa sekitar kpg batu Uban yang berharga bawah RM800 disebabkan ramai pekerja asing dan pelajar USM telah menyewa rumah flat sekitar Kpg Batu Uban dengan harga lebih rendah.Kebanyakan anak mereka bersekolah disekitar berhampiran malah ada diantara mereka nelayan yang mempunyai kemudahan di pusat nelayan Batu Uban.

Namun pemaju telah mencabuli persetujuan menyediakan rumah transit yang telah pun membina sebanyak 3 buah rumah tetapi keadaan rumah itu mendukacitakan seperti rumah kongsi buruh kontrak , ini mengakibatkan penduduk membantah ketidak sesuaian rumah itu dan mohon dibaiki struktur dengan keadaan lebih sempurna dan bersedia berpindah ke rumah itu setelah dibaiki.

Akibat desakan ini pemaju (sepatutnya membina 20 buah rumah transit) yang secara tidak ikhlas untuk menyediakan kemudahan itu lalu telah membatalkan hasrat ini dan menghantar notis ke makamah pada 17 ogos 2012 iaitu 2 hari sebelum Hari Raya Aidil Fitri lalu dan notis berakhir 14 hari pada 31 Ogos 2012 iaitu hari Kemerdekaan Malaysia.

Setelah itu rundingan dibawa ke Komtar (Setelah Ketua menteri dan TKM1 turun padang melawat ke Kampung batu Uban pada 3 Syawal 1433 iaitu Hari Raya ke 3) antara Pemaju, YB Raveentharan Adun Batu Uban dan Dato Mansor Osman (TKM1) dan dicadangkan oleh TKM 1 untuk mencari alternatif dengan memohon Exco Perumahan mencari Flat perumahan disekitar Sungai Ara untuk menempatkan mereka.

Beberapa rundingan cuba diteruskan sehingga awal Nov 2012 tetapi gagal dihadiri oleh pemaju yang diaturkan oleh pejabat TKM1 sehinggalah Notis hadir ke makamah seksyen pada 19,20 ,26 dan 27 November 2012 yang menyebut 19 penduduk perlu hadir ke makamah.

Penduduk hadir ke makamah pada hari hari tersebut dengan bantuan Pegawai Undang undang En Ezad dari pejabat TKM1 yang hadir pada 19 Nov sahaja dan hari hari yang lain tanpa pegawai undang undang maka penduduk tidak diwakili peguam pada ketika itu dan hanya berbicara memberi keterangan dengan pendaftar makamah (diluar makamah) tetapi terus mereka dituduh engkar tanpa pun dibicarakan didalam makamah pada sesi tersebut walaupun pendaftar makamah ada meminta penduduk mendapatkan khidmat peguam untuk pembelaan pada hari pembicaraan nanti.

Pada 3 Jan 2013 penduduk digemparkan dengan surat Perintah makamah mengatakan 19 penduduk engkar kerana TIDAK HADIR KE MAKAMAH (sedangkan mereka hadir ke makamah) dan diberi masa 7 hari untuk mengosongkan rumah mereka untuk diroboh iaitu sehingga 10 Jan 2013…

Inilah KEKEJAMAN PEMAJU ERA KEMAS yang cuba dengan kejam MENIPU ORANG MELAYU SENDIRI tanpa mereka diberi peluang pembelaan oleh peguam mereka dan dalam tempoh rundingan masih belum habis selesai ditangani oleh Kerajaan Negeri.

PENDUDUK KAMPUNG AKAN TERUS CEKAL UNTUK MENUNTUT HAK MEREKA DAN JANJI YANG TIDAK DITEPATI OLEH PEMAJU UMNO INI YANG SANGGUP MENGHALAU BANGSANYA SENDIRI SECARA KEJAM DAN TIDAK PERIKEMANUSIAAN.PENDUDUK AKAN TERUS MENGADAKAN DEMO BANTAHAN SEHINGGA MASALAH MEREKA DISELESAIKAN SEHINGGA TUNTUTAN MEREKA DIPENUHI…

Posted Yesterday by Ahli Majlis

09 di Butterworth - Google Blog Search

09 di Butterworth - Google Blog Search


HEALTHY WEALTHY: Wakil Shaklee <b>di Butterworth</b> dan Nilai

Posted: 29 Jan 2013 01:28 PM PST

Jika anda perlukan suplemen tetapi berasa sukar untuk memperolehinya, anda boleh memperolehinya melalui wakil Shaklee Independent Distributor di kawasan anda seperti di bawah :

Butterworth : Puan Nurul Izzah : (0134400047)
Nilai  : Cik Zuhara (0183716465)

So feel free untuk menghubungi mereka untuk bekalan shaklee anda. Boleh tanyakan area mana mereka boleh hantarkan. InsyaAllah pasti takkan kecewa.

09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


Syamsul Haq: MAJLIS PERKAHWINAN <b>DI KEPALA BATAS</b>

Posted: 15 Nov 2012 01:00 PM PST

Pada khamis 15/11/12 kami dijemput meraikan majlis perkahwinan bertempat di Dewan Kompleks Sukan, Kepala Batas.

 Ucapan aluan bapa pengantin perempuan.09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jan 2013 03:03 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Nov 2012 03:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Warisan Darah dan Airmata <b>di</b> Muzium Perang Pulau Pinang.

Posted: 18 Nov 2012 07:55 AM PST

Oleh : Harith Faruqi Sidek
Antara lokasi yang menarik untuk dilawati jika melancong ke Pulau Pinang ialah Muzium Perang (War Museum) yang terletak di Batu Maung, atau alamat lengkapnya Lot. 1350, Mukim 12, Daerah Barat Daya, Batu Maung, 11960, Pulau Pinang. Muzium merupakan kubu perang yang asalnya dibina oleh tentera British sekitar tahun 1930an sewaktu era perang dunia kedua, ianya dibina sebagai langkah mempertahankan Pulau Pinang daripada serangan musuh. Kubu ini dibina dengan keluasan 20 ekar diatas Bukit Batu Maung, projek pembinaanya dipertanggungjawabkan kepada pasukan jurutera diraja British ( The Royal British Engineer) dengan bantuan buruh dari kalangan rakyat tempatan serta yang dibawa dari tanah jajahan British yang lain. 
Kubu ini dilengkapi dengan terowong bawah tanah serta kemudahan ketenteraan yang lain seperti kubu peninjau, berek tentera, penjara, kubu anti kapal terbang, meriam, pusat rawatan dan lain-lain. Sewaktu Pendudukan Jepun sekitar tahun 1942, kubu ini telah ditawan dan dijadikan markas dimana tawanan perang ditahan, diseksa dan dibunuh oleh tentera Jepun. Antara peninggalan yang menarik ialah dikawasan ini masih kekal beberapa buah perkuburan milik tentera British dan Jepun, malah kawasan dimana tentera Jepun melaksanakan hukuman pancung turut dipelihara.
Menurut seorang petugas, muzium ini mula dibersihkan untuk dipelihara pada tahun 2002, iaitu pada ketika projek pembangunan di kawasan Batu Maung mulai rancak, sebelumnya kubu lama ini terbiar dalam misteri, malah Bukit Batu Maung itu juga dikenali sebagai 'Bukit Hantu'. Pengurusan muzium perang ini dibawah tanggungjawab Penang War Museum Sdn. Bhd. Para pengunjung dikenakan yuran masuk sebanyak RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak atau tiket keluarga (2 dewasa dan 2 kanak-kanak) bernilai RM55.
Melawat ke Muzium ini adalah amat disyorkan bagi pencinta sejarah, penyelidik atau para pelancong, ianya dapat memberi sedikit sebanyak gambaran nyata tentang warisan kehadiran tentera British dan Jepun di Tanah Melayu ketika kancah perang dunia kedua.

5,000 rumah mampu milik <b>di Batu Maung</b> | N9 Kini - Portal Berita <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2012 11:34 PM PDT

PULAU PINANG, 27 Ogos – Kira-kira 12 hektar tanah milik kerajaan Persekutuan di Batu Maung di sini dikenal pasti berpotensi dibangunkan dengan projek perumahan mampu milik untuk rakyat di negeri ini.

Tanah seluas itu boleh didirikan kira-kira 5,000 buah rumah untuk keperluan golongan berpendapatan rendah.

Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Maung, Datuk Abdul Rahim Saibu berkata, beliau berhasrat untuk memohon daripada kerajaan Pusat bagi membolehkan projek berkenaan dilaksanakan.

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2013 01:25 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Hot! Kaum India <b>Batu Kawan</b> pulak demo bantah DAP <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2013 02:00 AM PST

Hari ini satu demontrasi bantahan secara aman diadakan oleh masyaratkat  India di Batu Kawan terhadap  parti DAP di perkarangan padang awam Taman Supreme , Prai.

Mereka  mendakwa keputusan  pemilihan CEC DAP baru-baru ini tidak adil kepada calon daripada kaum India dan Melayu . Oleh itu , pemilihan semula CEC dituntut bagi mengembalikan keadilan dan ketelusan kepada semua calon bertanding .

GPB difahamkan  pihak yang melakukan bantahan ini terdiri daripada penyokong TKM 2 P Ramasamy yang mana tewas juga  di dalam pemilihan CEC.

Kes saman fitnah penyelaras BN <b>Batu Kawan</b> selesai <b>di</b> luar <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 03:35 PM PST

Posted on November 27, 2012, Tuesday

GEORGE TOWN: Kes saman fitnah oleh Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Batu Kawan A. Mohan terhadap dua pembantu peribadi kepada Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy, iaitu M.Satees dan M.Amal Dass diselesaikan di luar mahkamah.

Hakim Mahkamah Tinggi GV. Varghese semalam merekodkan penyelesaian itu selepas Mohan, Satees dan Amal Dass bersetuju berbuat demikian (bersetuju menyelesaikannya di luar mahkamah).

Dalam terma penyelesaian yang diedarkan oleh defendan, Satees dan Amal Dass mengaku telah mengeluarkan kenyataan mengenai Mohan di dalam satu sidang akhbar yang diadakan pada 3 Sept 2011 di Pusat Khidmat Ramasamy di Taman Supreme, di sini.

Bagaimanapun, kedua-dua defendan menyatakan tidak pernah berniat untuk memperkecilkan atau  memfitnah Mohan dalam apa jua cara, dan mereka memohon maaf sekiranya telah membuat plaintif tersinggung.

Mohan diwakili peguam bela Baljit Singh dan V.Amareson manakala Satees dan Amal Dass diwakili peguam S.Murali. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung bungah</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2013 01:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Review Flamingo Hotel by the Beach, <b>Tanjung Bungah</b> Penang | KL <b>...</b>

Posted: 01 Dec 2012 11:26 AM PST

Percutian ke Pulau Pinang kali ini membawa kami ke Flamingo Hotel by the Beach yang terletak di Tanjung Bungah. Kedudukan hotel ini yang terletak di tepi pantai membuatkan percutian kali ini lebih santai sambil menikmati keindahan pantai di Pulau Pinang. Selain lokasinya di tepi pantai, Flamingo Hotel juga terletak berdekatan dengan Batu Ferringhi iaitu lebih kurang 7km atau 15 minit perjalanan dengan kereta. Selain itu, antara tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di sekitar atau berdekatan dengan Hotel Flamingo Penang ialah Toy Museum (300m), Gurney Drive (6km), Pasar Chowrasta (9km), Nasi Kandar Line Clear (9km), Nasi Kandar Beratur (10km), Georgetown Heritage Sites (10km), Fort Cornwallis dan Padang Kota Lama (10km), Komtar (10km), Chew Jetty (11km), Bukit Bendera (13km) dan Penang Butterfly Farm (14km).

Setibanya kami di sana, urusan check-in berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Kami telah menempah bilik deluxe seaview yang mempunyai pemandangan cantik Selat Melaka.

Lobi Hotel Flamingo Penang

Pemandangan indah Selat Melaka yang dapat dilihat melalui bilik deluxe seaview kami.
Deluxe Seaview Flamingo Hotel

Bilik deluxe seaview ini dilengkapkan dengan katil twin, internet WIFI dan televisyen LCD. Biliknya juga adalah agak luas mengikut standard kami. Bilik deluxe ini telah dihias dengan menggunakan konsep moden. Katilnya juga agak besar dan selesa. Biliknya juga tidak menggunakan carpet, sebaliknya menggunakan tiles. Walaupon mungkin sedikit sejuk lantainya tetapi dapat menghindar bau karpet yang busuk.

Bedroom Hotel Flamingo

LCD TV Flamingo Hotel Penang

Bilik deluxe seaview ini turut disertakan dengan sarapan untuk 2 orang dewasa. Disebabkan musim cuti sekolah, restoran waktu sarapan pagi agak padat dengan ramai orang menyebabkan ada makanan yang telah habis dan lambat untuk diisi semula. Anda mungkin perlu menunggu untuk mendapatkan meja sekiranya anda turun lewat untuk sarapan.

Selain itu, Hotel Flamingo turut dilengkapkan dengan sebuah kolam renang yang besar.

Hotel Flamingo

Kolam Renang Flamingo Hotel Pulau Pinang

Swimming pool at Hotel Flamingo Penang

Hotel Flamingo Outdoor

Sekiranya anda tidak berminat dengan kolam renang anda boleh berjalan-jalan di pantai yang terletak bersebelahan dengan hotel. Pantainya bersih dan cantik. Selain itu turut disediakan kerusi rehat untuk pengunjung hotel berehat sambil menikmati pemandangan pantai.

Beach at Flamingo Hotel Penang

Pantai Hotel Flamingo Penang

Di lobi hotel turut disediakan lounge untuk pengunjung hotel berehat sambil menikmati makanan ringan dan minuman.

Lounge Hotel Flamingo

Kemudahan parking turut disediakan untuk tetamu hotel.

Flamingo Hotel By The Beach Penang

Harga bilik deluxe seaview adalah RM328++ pada musim cuti sekolah. Untuk harga terkini anda boleh semak di laman web Flamingo Hotel atau laman web tempahan hotel seperti Agoda dan Booking.com. Harga biliknya nampak macam agak mahal tetapi realitinya itulah harga hotel di Pulau Pinang semasa cuti sekolah. Sekiranya anda inginkan harga yang murah, anda perlu bercuti di luar peak season.

Keseluruhannya hotel ini sesuai sekiranya anda inginkan bilik yang luas dan berdekatan dengan pantai. Harganya juga lebih murah jika dibandingkan dengan hotel di Batu Ferringhi. Lokasinya juga strategik kerana terletak di tengah-tengah antara Batu Ferringhi dan Georgetown. Sekiranya anda ingin ke pasar malam Batu Ferringhi anda cuma perlu memandu kereta ke sana yang mungkin mengambil masa 15 minit sekiranya jalan tidak sesak. Banyak kemudahan tempat letak kereta disediakan di sana. Bagi yang ingin mencari makanan di luar, anda memerlukan kereta kerana tidak banyak kedai makanan yang berada dalam walking distance dari hotel. Walaubagaimanapon, sekiranya anda datang menggunakan kereta, anda boleh memandu ke bandar Georgetown lebih kurang 15 minit untuk menikmati nasi kandar dan sup yang boleh didapati dengan mudah di Pulau Pinang.

 
Flamingo Hotel by the Beach
Jalan Tanjung Bungah
11200 Tanjung Bungah, Penang, Malaysia

Telephone 604 8927 111

Koordinat GPS: U 5.466549 T 100.288555

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About

Terima kasih kerana membaca blog ini. KL Urbanite merupakan blog peribadi dan disini anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna seperti review makanan, destinasi pelancongan menarik, tips dan pelbagai berita terkini mengenai pelancaran produk di Malaysia.

Invite kami untuk membuat liputan tentang restoran anda, hotel anda, destinasi pelancongan dan produk anda. Anda boleh menghubungi saya melalui email atau laman sosial di bawah. Bagi yang tidak mahu terlepas entri terbaru kami anda boleh mengikuti atau Like kami di laman facebook KL Urbanite.

Kasih Salina: 2H/1M <b>di Tanjung Bungah</b> Beach Hotel

Posted: 08 Oct 2012 06:37 AM PDT


Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua..
Tetiba jer ada mood untuk update gambar bercuti dengan anak-anak.. takpe lah gambo lama pun kan.. dan pastinya sahabat-sahabat alam maya ku ini belum melihatnya lagi.. tak gituuu? Rasanya itu mesti tanda mau pergi bercuti la tu..
Ni masa pi Penang bulan Mac ritu lagi daa.. aku malas nak edit & transfer dari camera compact ku yang comel & kecil itu..huwawawa..
Tiap tahun memang tiga empat kali juga la kami sekeluarga ke Penang, Pulau Mutiara itu.. Pi Penang memang best, sekali sekala menyesakkan diri di tengah kesibukkan manusia & trafiknya.. Aku suka makan sup daging Hameed restoren & pekena pesemboq Penang yang marvelous tu..

Percutian Keluarga ke Bukit Bendera Pulau Pinang Di SINI

Perjalanan dari rumah kami ke Penang ambik masa dalam 2 jam camtu.. biasanya ke Penang mesti bermalam kat Hotel.. So, untuk trip kali ni kami memilih untuk menginap di Tanjung Bungah Beach Hotel.. Tempahan online dibuat melalui agoda lebih murah berbanding walk-in.. memang jimat & berbaloi-baloi ler..
Kad untuk bukak pintu dia pun cantik jugak.. sebab kami memilih Tanjung Bungah Beach Hotel sebab ada private beach supaya senang anak-anak aku nak main air terutamanya si kakak tu suka bebenor dengan air.. Ternyata pilihan kami tepat & memang seronok dapat main pasir & air laut..
veranda ni tempat yang paling best untuk lepak, aras sama dengan lobby hotel dan mengadap laut dengan tiupan angin pantai yang nyaman & segar..
dinding kaca di belakang adik tu membuatkan luas mata memandang ke laut.. memang kena sangat konsep & dekorasi Tanjung Bungah Beach Hotel ni..swimming pool dia pun besar dan ada bahagian kanak-kanak & dewasa..
seronok dapat merasa mandi laut tapi airnya tidok lah jernih..

 playground pun ada..lepas mandi kolam kakak sambung main kat playground yang terletak bersebelahan dengan kolam renang..
 budak gemuk ni langsung tak peduli orang, seronok sangat la tu..
kutip batuan & kulit kerang..
Sebelum balik posing lagi di veranda ni.. bilik hotel ni biasa-biasa saja bagi aku dan padan la dengan nilai yang dibayar dan menu makan pagi nya banyak pilihan TETAPI rasanya tidak seperti standard hotel & TIDAK SEPERTI Chef Hotel yang masak..worse sangat-sangat..
 SEBAB apa aku KATA BIGITU - Tidak patut langsung nasi lemak yang mentah dihidangkan kepada Guest..
Aku rasa macam nak panggil jer manager on duty pada waktu itu..
Agak-agaknya, mereka sanggup tak melayan jika aku membuat aduan?

Percutian Keluarga ke Bukit Bendera Pulau Pinang Di SINI

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


tumpang sekole...?: Pertarungan <b>di Nibong Tebal</b>...

Posted: 27 Oct 2012 01:04 AM PDT

Terletak di selatan Seberang Perai, bandar kecil dengan penduduk berjumlah hampir 50,000 orang ini berada di hujung negeri ini di bahagian tanah besar.

Di sinilah sempadan antara negeri Pulau Pinang dan Perak.

Mungkin kerana jaraknya yang jauh dengan George Town menyebabkan tidak ramai yang mahu ke sini kecuali mereka yang berminat untuk makan bubur ketam Teochew yang terkenal, anak sotong rebus dan kari udang.

Jauh dari laut, mungkin agak aneh jika bandar ini terkenal dengan "makanan laut" namun meletakkan Sungai Krian yang merentasi bandar ini, ketam lumpur dan udang air tawar boleh didapati dengan mudah.

Jawi adalah bandar yang tersibuk di parlimen ini dimana kedai-kedai, medan selera, pasar, restoran dan pasar runcit serta pejabat kerajaan berada di situ.

Nibong Tebal terbahagi kepada tiga kawasan dewan undangan negeri (DUN) - Jawi, Sungai Acheh dan Sungai Bakap.

Nibong Tebal terdiri dari 55 peratus yang bukan Melayu, dan 45 peratus terdiri daripada Melayu, yang kebanyakannya berada di Sungai Acheh, iaitu pertanian sebagai punca industrinya.

Kerana itu parlimen ini dianggap sengit dengan kedua-dua parti perlu memuaskan hati kedua-dua kaum Melayu dan Cina.

Sebelum ini, Nibong Tebal dan ketiga-tiga kerusi DUN; Jawi, Sungai Acheh dan Sungai Bakap adalah kerusi untuk Barisan Nasional (BN).

Dalam pilihan raya 2004, pendatang baru Umno (BN) Datuk Zainal Abidin Osman memenangi kerusi parlimen ini dengan majoriti 6,005 undi dan tiga kerusi DUN namun pada tahun 2008, BN cuma dapat mempertahankan DUN Sungai Acheh dengan majoriti tipis 250 undi.

Dalam pilihan raya akan datang, Zainal dikatakan salah seorang calon untuk memenangi kerusi itu semula walaupun ahli parlimen sekarang, Tan Tee Beng yang memenangi kerusi ini dengan tiket PKR, kini merupakan ahli parlimen bebas.

Zainal sebelum ini merupakan setiausaha parlimen untuk kementerian luar negeri semasa beliau menjadi ahli parlimen Nibong Tebal pada tahun 2004.

Sebagai seorang anak tempatan, Zainal terkenal di kalangan penduduk kampung, tetapi tidak dikenali di kalangan masyarakat Cina.

Beliau sering dilihat bersama dalam majlis yang dihadiri oleh bekas Adun Jawi yang akan bertanding kembali, untuk menunjukkan perpaduan dalam BN.

Sejak akhir-akhir ini Nibong Tebal telah "diserang" oleh BN dalam percubaan untuk memenangi dua kerusi Dun dan parlimen dalam pilihan raya kali ini.

Tahun ini, perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peruntukan bernilai RM8.5 juta untuk Nibong Tebal. Peruntukan ini untuk projek  membina dewan serbaguna di Nibong Tebal (RM 3 juta), mengecat semula perumahan orang Cina di India (RM2 juta) dan Sekolah Agama Rakyat Al-Amin (RM1.8 juta).

Beberapa bulan yang lalu, Tan telah menyerahkan peralatan dapur bernilai RM160,000 kepada golongan ibu tunggal dan mereka yang berpendapatan rendah di bawah program 1Azam.

MCA juga melancarkan kempen "Jom Masuk Kampung" dalam siri jelajah di Pulau Pinang dengan pemimpin tertinggi MCA melawat di seluruh kampung di kawasan tersebut.

Baru-baru ini, BN menambah RM3 juta, RM1 juta lebih tinggi dari sebelumnya, untuk membina SMJK Jit Sin II yang terletak dalam parlimen tersebut. Sekolah itu juga sedang mengumpulkan RM30 juta bagi tujuan pembinaan.

Walaupun tumpuan yang diberikan BN terhadap kawasan parlimen ini, tetapi orang ramai tidak berpuas hati. "Kami bukan budak kecil yang hanya boleh senyap jika diberikan gula-gula. 

Mereka ingat kami ni bodoh?" kata seorang penduduk bila ditanya apa perasaannya jika BN memberi sumbangan di dalam kawasan mereka.Selepas berbual dengan penduduk kampung, adalah jelas sentimen meluat, kecewa dan benci terhadap BN dan pemimpinnya.

"Mereka ingat kami orang kampung tidak tahu menggunakan Internet untuk mendapatkan cerita rasuah dan keburukan mereka? Mereka membelanjakan wang kita seperti wang mereka sendiri, dan bila pilihan raya tiba, mereka memberikan barangan seperti itu adalah wang dari poket mereka," kata penduduk Jawi tersebut.

Ramai yang berkata tidak akan memberi BN peluang untuk menipu mereka lagi. "Jika saya nampak mereka, saya akan pergi dari sini. Saya merasakan inilah masanya kita menukar kerajaan persekutuan, bukan negeri dan ahli parlimen sahaja," kata seorang lagi penduduk yang membaca berita politik dari Internet.

Beliau berkata, dia tidak kisah tentang siapa calon, tetapi lebih kepada BN menentang Pakatan Rakyat. "Jika PR meletakkan PAS sebagai calon, saya pasti PR akan tetap menang," katanya lagi.

Dia menambah taktik menakut-nakutkan orang ramai tentang hudud tidak menakutkan orang bukan Melayu untuk mengundi PR tetapi membuatkan orang menyampah dengan BN. "Mereka ingat kami bodoh. Kami semua tahu hudud hanya untuk orang Islam, jadi kenapa kita perlu takut terhadap sesuatu yang tidak ada kaitan dengan kita?"

Zainal dijangka akan berhadapan dengan Timbalan Ketua Menteri II Datuk Mansor Othman, pengerusi PKR negeri, yang merupakan ahli DUN Penanti dan beliau dilihat untuk ke posisi yang lebih besar, untuk posisi Kabinet sekiranya PR berjaya menawan Putrajaya.

Seorang ahli PKR berkata penduduk Nibong Tebal masih lagi marah dengan Tee Beng meninggalkan parti dan menjadi ahli bebas yang mesra BN. "Hakikatnya, pengundi merasakan ini adalah kerja jahat BN dan kemarahan mereka bakal memberikan undi yang lebih kepada PKR," katanya lagi.

Mansor dipilih untuk bertanding di kawasan ini kerana beliau adalah pengerusi PKR negeri dan Timbalan Ketua Menteri II. "Jika beliau bertanding, pengalaman beliau menjadi kelebihan bagi PKR," katanya lagi.

Ada cakap-cakap mengatakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengambil kerusi ini tetapi beliau telah mengesahkan untuk bertanding di Permatang Pauh. Terdapat juga spekulasi mengatakan anak kedua Anwar, Nurul Nuha akan bertanding di Nibong Tebal.

Mansor mengesahkan nama Nurul Nuha juga disenaraikan dalam menjadi calon di Nibong Tebal.

Jadi apakah Nurul Nuha atau Mansor akan menjadi calon? Mengikut pengundi, tidak mengapa walau siapapun menjadi calon.

"Asalkan calon Pakatan Rakyat, kami akan pilih, tetapi kami tidak mahu katak seperti dahulu jadi letakkan mereka yang betul-betul berkaliber di sini," katanya lagi. Walaupun terdapat reaksi positif di sini, ahli akar umbi parti masih lagi berkata ia akan menjadi pertarungan yang sengit.

"Kami tidak begitu risau dengan pengundi Cina, tetapi memenangi undi Melayu agak sukar, jadi ia akan menjadi sengit," kata beliau lagi.-opalyn mok, malaysian insider.


The busiest part of the Nibong Tebal constituency is Jawi town
The battle for Nibong Tebal...

The next general election is expected to be the closest fight to form the new government. And several seats across the nation are likely to see heated battles with the victor winning by the slimmest of majorities. The Malaysian Insider takes a look at some of these hot seats in what will be an intense election for control of Malaysia.

Located on the southern part of Seberang Perai, this small township of about 50,000 people is almost like the last frontier of mainland Penang.

That's because there is a spot in this quiet little town where you just need to take one step forward and you would have left Penang and stepped right into Perak.

Perhaps it is due to its distance from the busy city of George Town but not many Penang folk would venture here except for foodies intent on trying out the town's famed Teochew crab porridge, boiled baby octopus and curried freshwater prawns.

Far from the sea, it may seem strange that this mainland township's fame is tied to "seafood" but considering the Krian River runs through it, the mud crabs and freshwater prawns are obviously local catches.

Jawi is the busiest part of the whole constituency where there is a concentration of shoplots, food courts, wet markets, restaurants, supermarkets and government offices.

Nibong Tebal is spread out over three state constituencies — Jawi, Sungai Acheh and Sungai Bakap — with different racial groups in different villages.

The whole of Nibong Tebal is made up of about 55 per cent non-Malays and about 45 per cent Malays, with a majority of the Malays located in the Sungai Acheh area where agriculture is the main industry.

That's why choosing a candidate to contest the parliamentary seat can be tricky as the contesting parties will need to satisfy the needs of both the Malays and non-Malays.

Previously, the Nibong Tebal parliamentary seat and its three state seats, Sungai Acheh, Sungai Bakap and Jawi, were all Barisan Nasional (BN) seats.

In the 2004 general election, Umno (BN) newcomer Datuk Zainal Abidin Osman won the parliamentary seat with a 6,005-vote majority while the three state seats also saw BN winning with huge majorities but in 2008, BN only managed to retain the Sungai Acheh state seat with a slim majority of 250 votes and lost the rest.

This coming election, Zainal Abidin is tipped to be the one to try to win the seat back for BN even though the current MP, Tan Tee Beng, who won the seat on the PKR ticket, is now an independent MP.

Zainal Abidin was previously a parliamentary secretary in the Foreign Ministry when he was the Nibong Tebal MP in 2004. A local boy, Zainal Abidin's family home is located in one of the villages here but other than to his fellow villagers, he is not that well-known in the non-Malay community.

Instead, he often appears at BN functions with Nibong Tebal BN co-ordinator Tan Cheng Liang, who is also former Jawi state assemblyman and tipped to contest the Jawi state seat, purportedly to show a united BN front.

It is obvious that Nibong Tebal has been "under attack" by BN which is intent on winning the two state seats and the parliamentary one back this time around.

This year, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced a RM8.5 million allocation for Nibong Tebal for development projects such as construction of a multi-purpose hall in Nibong Tebal (RM3 million), repainting of apartments (RM2 million), repairing of houses in Indian and Chinese villages (RM2 million) and rebuilding of Sekolah Agama Rakyat Al-Amin (RM1.8 million).

A few months ago, Tan handed out cooking utensils and equipment worth about RM160,000 to single mothers and low-income families under the 1Azam programme.

There was also a "promotional blitz" of sorts when the MCA launched its Jom Masuk Kampung (Let's Enter The Villages) roadshow in Penang at Nibong Tebal with all of the top MCA leadership spending the day at various villages in the constituency.

More recently, BN allocated a further RM3 million, on top of the RM1 million it had earlier allocated, to the building fund of SMJK Jit Sin II which is located in the constituency. The school is in the midst of raising RM30 million for its building fund.

But all this attention by BN does not seem to impress many of the constituents. "We are not small children who can be pleased by offerings of sweets and candies. Do they think us stupid?" a resident said when asked if they feel indebted to BN for all the goodies it has been handing out to the constituency.

After speaking to the villagers, it is clear that the general sentiment seems to be one of disgust, disappointment and even hatred for BN and its leaders.

"They think we are slow-thinking villagers who do not know how to access the Internet to get the real story behind their corruption and excesses? There they are spending our money like their own and then when elections come, they pretend to give us little titbits as if it is from their own pocket," one Jawi resident said.

Many of them said they would not give BN another chance to "cheat" and "lie" to them. "If I see any of them, I turn around and walk away. I feel it is really time that we changed the whole federal government, not only change our state assemblymen and MP," said an elderly resident who's been following the political scene closely through the news and the Internet.

He said it was not really about the individual component parties any more but more about BN versus Pakatan Rakyat (PR). "Even if PR were to put a PAS candidate for the parliamentary seat, I am certain PR will still win the seat," he said.

He added that the scare tactics by BN about hudud did not turn the non-Malays off PR but instead make them even more disgusted with BN. "Again, they seem to think we are fools.

We all know hudud is only for Muslims so why should we even be afraid of something that has nothing to do with us?" 

Zainal Abidin is expected to go head to head with Deputy Chief Minister I Datuk Mansor Othman, the Penang PKR chief. Mansor is the incumbent Penanti state assemblyman and it seems he's destined for bigger things, such as a Cabinet position if PR succeeds in its bid to win Putrajaya.

A PKR member said voters in Nibong Tebal were not in the least bit angry with PKR over Tan Tee Beng leaving the party and becoming a BN-friendly independent MP. 

"In fact, voters may construe this as another dirty trick by BN and this may just anger them more so this could mean more votes for PKR," he said.

He said this may be why Mansor may be chosen to contest this seat as he is the PKR state chief and the current deputy chief minister. "Having someone more 'established' and experienced will be an advantage to PKR," he said.

Earlier there was talk that Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim wanted to take this seat but he has confirmed that he will continue to stand in Permatang Pauh.

There is also talk of Anwar's second daughter, Nurul Nuha, being proposed as a candidate for Nibong Tebal.

Mansor also reportedly confirmed that Nurul Nuha's name was listed as a possible candidate for Nibong Tebal.  So, will it be the relatively new Nurul Nuha or will it be Mansor? According to a voter, it doesn't really matter.

"As long as it is Pakatan Rakyat, we will vote for the candidate but we do not want another frog so the party better put someone reliable there," said the PKR member. Despite the positive reactions PR has been getting from voters there, a grassroots member said it would still be a tough fight.

"We are not so worried about the non-Malay votes but winning the Malay votes can be tough so it will be a close call," he predicted.- opalyn mok,malaysian insider.

cheers.