Sabtu, 9 Februari 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


jadual pengajian di masjid <b>negeri pulau pinang</b> - masjidi baiti jannati

Posted: 10 Jan 2013 08:36 PM PST

[unable to retrieve full-text content]MASJID NEGERI PULAU PINANG · PROGRAM HAFAZAN AL-QURAN - *LAJNAH PENGIMARAHAN AKAN MENJALANKAN PROGRAM HAFAZAN AL-QURAN 2013. PROGRAM INI TERBUKA KEPADA ORANG RAMAI DAN ...

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu Ferringhi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cuti2 Malaysia Part 3 - Jalan2 <b>di Batu Ferringhi</b> - Kisah Kehidupan <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 02:22 PM PST

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selesai majlis pertunangan Along pada 17 November, kami terus bertolak ke Kedah dan bermalam di rumah Mak Ndak di Kodiang. Pada keesokannya, kami berpatah balik ke Penang sebab Hubby ada meeting dengan student master.

Selesai meeting, kami hanya jalan2 di Batu Ferringhi. Tak sempat nak ke tempat lain sebab dah malam... Jom layan gambar2 kat bawah ni...

Sekian dulu untuk kali ni. Wassalam.

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2013 03:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Samseng UMNO diguna untuk menghalau penduduk kampung <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2012 01:56 AM PDT


Kononnya dengan menghitamkan logo pada 'T' Shirt yang dipakai mereka, mereka berjaya mengaburi mata orang ramai bahawa mereka bukanlah pemuda UMNO.

Selain dari sifat bodoh yang sedia ada, kurang berhati-hati membuatkan terserlah jua siapa mereka yang digunakan untuk mengusir penduduk di Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang.


Selain dari itu kehadiran seramai kira-kira 30 orang samseng itu turut disertai oleh Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismailjuga membuktikan bahawa mereka adalah samseng upahan UMNO.
Penduduk telah diusir oleh  bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor yang memiliki tanah tersebut melalui transaksi yang meragukan.

Malah laporan Polis juga telah dibuat oleh pihak waris pemilik asal tersebut, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka...

Kesimpulannya disini ialah pemimpin UMNO yang telah memiliki tanah ini melalui transaksi yang meragukan telah menggunakan sekumpulan pemuda UMNO yang berlagak samseng untuk menghalau penduduk..

Dan samseng dari Parti yang kononnya memperjuangkan nasib Melayu ini telah menghalau keluar orang-orang Melayu yang tinggal di situ..

Sebenarnya ini adalah antara ribuan ekar tanah Melayu yang dipindah milik menjadi milik pemimpin UMNO atau ahli UMNO tanpa disedari mereka.. Ada banyak lagi sebenarnya..

*******************************************

ISU TANAH BATU MAUNG : PEMIMPIN UMNO/BN JANGAN MAIN WAYANG

Selaku wakil rakyat Batu Maung saya bertegas mempertahankan hak rakyat di kawasan saya, lebih-lebih lagi setelah mendapati terdapat unsur penipuan yang memungkinkan mereka dianiaya dan dizalimi oleh pihak-pihak tertentu.


Justeru, mana mungkin saya akan merelakan mereka diusir daripada kediaman yang dibina di atas tanah pusaka keluarga sejak berpuluh tahun lalu.

Selagi keraguan transaksi penjualan tanah Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang belum terungkai saya tidak akan berganjak mempertahankan hak mereka.

Sehubungan itu, pembeli tanah tersebut iaitu Dato' Ab. Wahab bin Ibrahim yang merupakan bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor perlu tampil ke depan bersama-sama penduduk dan kerajaan negeri bagi merungkai masalah yang berlanjutan sejak 10 tahun lalu.

Beberapa laporan polis telah pun dibuat oleh penduduk (waris) pemilik asal, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka.

Bahkan sehingga kini, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang yang mendengar kes tersebut juga masih belum memutuskan waris sebenar harta pusaka tersebut. Majlis Agama Islam (MAINPP) juga telah membuat laporan polis pada 3 Mac 2011 agar pihak berkuasa menyiasat kes tersebut, kerana dipercayai wujudnya salah laku dan penipuan oleh pihak tertentu.

Ini kerana sebahagian penjualan tanah terbabit dibuat TANPA kebenaran dan persetujuan Baitulmal sebagai pihak yang ada kepentingan ke atas tanah terbabit berdasarkan Sijil Faraid yang dikeluarkan oleh Pejabat Kadi Besar Pulau Pinang bertarikh 8 Mei 1996.

Lanjutan laporan polis oleh MAINPP, pihak polis telah membuat 'kaveat pendaftar' pada 4 Mac 2011 terhadap tanah-tanah berkenaan.

Kes tersebut kini masih dalam siasatan pihak polis. Sebagai bekas Penceramah Khas Islam Hadhari, Dato' Ab. Wahab perlu menyelesaikan masalah ini secara jujur dan ikhlas.

Beliau seharusnya bertindak seperti mana tuntutan Islam, dan bukannya dengan bertindak mengusir penduduk.

Beliau sewajarnya menunaikan janjinya semasa perjumpaan dengan saya sebanyak dua kali sebelum ini.

Tindakan beliau menggunakan perintah mahkamah untuk mengusir penduduk sepertimana yang berlaku pada 18 September 2012 lalu, tidak mencerminkan semangat ukhwah sesama Melayu Islam.

Lebih mengecewakan, apabila beliau menggunakan kumpulan daripada Umno untuk mengusir penduduk.

Pada pagi semalam saya telah bergegas ke kampung tersebut setelah penduduk kampung memaklumkan rombongan pihak berkuasa telah tiba untuk mengusir mereka.
 
Apa yang menghairankan, Bailif Mahkamah Seksyen George Town hadir bersama-sama sekumpulan seramai kira-kira 30 orang yang memakai T'shirt putih yang dikaburkan logo Umno dan perkataannya.

Ini ditambahkan lagi dengan kehadiran bekas Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismail yang cuba berlagak sebagai hero dengan lagak ala samseng.

Suasana agak tegang ketika itu, apabila pihak berkenaan berkeras untuk mengosongkan empat buah rumah penduduk yang membabitkan empat keluarga yang mendiami di sana.


Sebahagian barangan penduduk telah dikeluarkan oleh kumpulan berkenaan. Ia hanya terhenti kira-kira jam 1.00 tengah hari apabila penduduk mendapat perintah 'injuksi' mahkamah sehingga 1 Oktober 2012.
Saya percaya kekecohan yang berlaku dirancang pihak tertentu bagi menimbulkan persepsi negatif dan ketidakpuasan hati rakyat Batu Maung kepada saya dan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Media kroni Umno/BN pastinya akan menyiarkan dari sudut negatif, tanpa melaporkan hal sebenar. Itu bertujuan bagi menutup tembelang pemimpin Umno/BN selama ini yang berlagak sebagai pembela Melayu, pembela rakyat kononnya.

Pemimpin Umno masih terkedu apabila kerajaan negeri mendedahkan tindakan pemimpin Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Datuk Omar Fauzar menjadi 'broker' menjual tanah milik 31 orang Melayu di Kampung Terang Balik Pulau, kepada pemaju dengan mengaut keuntungan atas angin berjumlah RM 5 juta dalam tempoh 3 bulan pada tahun ini.

Pendedahan demi pendedahan oleh Kerajaan negeri , menyerlahkan wajah sebenar dan membuktikan pemimpin Umno/BN telah mengkhianati amanah rakyat Pulau Pinang.

Apa yang jelas, pemimpin Umno/BN cuba melakonkan watak kononnya merekalah pembela rakyat pembela Melayu di atas masalah yang dicipta oleh pemimpin mereka sendiri. Rakyat menilai semua ini.

Pemimpin Umno/BN usahlah bermain wayang.

*Kenyataan Media oleh YB Dato' Abdul Malik Kassim, EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang juga ADUN Batu Maung pada 19 SEPTEMBER 2012*

Tinggalan perang <b>di Batu Maung</b> - Halaman Gambar Menarik, Pelik <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 03:35 PM PST


BAHAGIAN dalam kompleks pertahanan yang dipercayai tempat menyimpan peluru meriam British.


DARI bawah Bukit Batu Maung, Pulau Pinang kelihatan sekumpulan anggota tentera dengan seragam seluar khaki berwarna hijau tua segak berbaris dengan raifal jenis Lee Enfield Mk III tersandang di bahu. Sayup-sayup terdengar suara lantang pegawainya memberi arahan, lalu barisan anggota tentera yang memakai helmet besi itu mengatur langkah pantas menyusuri jalan untuk naik ke puncak bukit.
Mereka adalah anggota Bateri Pertahanan Pantai Pulau Pinang yang bertanggungjawab mengendalikan Kompleks Pertahanan Rejimen Artileri British di bukit itu bagi melindungi Pulau Pinang daripada ancaman musuh.
Terletak di ketinggian 75 meter dari aras laut, kedudukan Bukit Batu Maung atau juga dikenali sebagai Bukit Punjab oleh penduduk tempatan kerana diawasi tentera British berbangsa Punjab sangat strategik.
Kompleks artileri Batu Maung digeruni kerana menempatkan dua laras meriam Mk. 24 berkaliber enam inci dan empat meriam empat inci yang cukup ampuh untuk memusnahkan kapal-kapal musuh sehingga pada jarak sejauh 24 kilometer (km).
Meriam-meriamnya itu juga boleh berpusing pada kedudukan sehingga 180 darjah, sekali gus mampu melindungi kira-kira tiga perempat daripada kawasan Pulau Pinang.
Ia juga kalis serangan udara kerana turut mempunyai bilik kawalan bawah tanah yang dibina dengan dinding konkrit tebal serta kubu-kubu bagi melindungi anggota tentera.

SALAH satu tempat kurungan tentera Jepun yang boleh disaksikan di Muzium Perang Pulau Pinang.


Kalis serangan udara
Kompleks pertahanan yang berkeluasan kira-kira lapan hektar itu dibina oleh Kor Jurutera Diraja Britsh dan buruh-buruh tempatan sekitar tahun 1938 dan siap sepenuhnya dua tahun kemudian.
Ia sebahagian daripada pelan menggandakan kekuatan tentera British di Pulau Pinang setelah pulau itu dinaik taraf sebagai kota pertahanan kedua terpenting bagi Empayar Inggeris di Tanah Melayu selepas Singapura pada 1937.
Malangnya, kompleks pertahanan Batu Maung yang disifatkan tentera British sebagai yang terkuat di utara Tanah Melayu bagaimanapun sekadar gah pada nama.
Mengikut catatan sejarah, tiada sebutir peluru pun sempat dilepaskan daripada laras meriam-meriam di situ semasa tentera Jepun mara ke Pulau Pinang selepas menggempur Jitra, Kedah.
Jangkaan tentera Jepun melancarkan serangan dari arah laut meleset. Sebaliknya serangan pertama dilancarkan menggunakan 85 pesawat pengebom ke atas Pelabuhan Pulau Pinang dan George Town pada 12 Disember 1941.
Muzium perang
Tentera Jepun kemudian mengambil alih Kompleks Pertahanan Bukit Batu Maung dan menjadikannya pusat tahanan dan penyeksaan selama lebih dua tahun sehingga Ogos 1945 setelah Perang Dunia Kedua berakhir.
Sejak itu, kubu pertahanan Batu Maung ditinggalkan sepi sehingga ditumbuhi hutan belukar. Sejak itu pelbagai kisah dijaja dari mulut ke mulut oleh penduduk tempatan.

SEBAHAGIAN gambar lama dipamerkan memberikan gambaran suasana sebenar kompleks berkenaan suatu masa dahulu.


Ada yang bercerita kubu Batu Maung merupakan kawasan keras dan berhantu kerana pernah dijadikan kem menyeksa tahanan perang Jepun. Tidak kurang juga mendakwa pernah melihat bayangan hantu tentera Jepun walaupun kesahihannya tidak dapat dipastikan.
Bagaimanapun, selepas lebih 60 tahun, kubu Batu Maung dipulihara untuk dijadikan sebuah muzium terbuka oleh pihak swasta iaitu Penang War Museum Sdn. Bhd. diketuai pengurusnya, Johari Shafie.
Muzium Perang Pulau Pinang yang dibuka kepada orang ramai pada tahun 2002 bagi merasai serta melihat kehebatan kompleks meriam dan pertahanan tinggalan Perang Dunia Kedua hasil teknologi kejuruteraan British.
Struktur kubu-kubu konkritnya dibiarkan dalam keadaan asal seperti mana semasa digunakan oleh tentera British dahulu. Kesan-kesan peluru dan letupan bom juga dapat dilihat pada beberapa dinding kubu.
Kunjungan ke Muzium Perang Pulau Pinang dengan menyusuri laluan pejalan kaki yang disediakan mengambil masa kira-kira 30 minit untuk melawat keseluruhan kompleks yang di kelilingi belukar.
Bagaimanapun bagi peminat sejarah ketenteraan, dua atau tiga jam di sini tidak mencukupi untuk bernostalgia sambil menggambarkan suasana peperangan yang pernah berlaku suatu ketika dahulu.

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


<b>Tasek Gelugor</b> Portal: BN Yakin Pertahan Parlimen & Tiga Kerusi <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2013 10:20 PM PST

TASEK GELUGOR: Barisan Nasional (BN) Tasek Gelugor yakin dapat mempertahan Parlimen itu dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di situ pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) berikutan sokongan penduduk terhadap parti berkenaan.
Pengerusi BN Bahagian Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya berkata, berdasarkan tinjauan menerusi program-program yang dijalankan, penduduk di kawasan DUN Permatang Berangan, Sungai Dua dan Telok Ayer Tawar itu memang menerima BN dan memberi sokongan kepada parti berkenaan.
"Berdasarkan tinjauan yang dijalankan itu, penerimaan rakyat terhadap BN semakin meningkat kerana mereka yakin hanya BN mempunyai keupayaan dan mampu membawa pembangunan.
"Saya dan rakan-rakan dalam parti komponen BN iaitu Umno, MCA, MIC, Gerakan dan lain-lain percaya kita akan pertahan kerusi BN di sini dengan majoriti lebih besar pada PRU-13 nanti," katanya kepada pemberita selepas Majlis Himpunan Pemuda BN dan pelancaran Gerak Gempur Pemuda BN Bahagian Tasek Gelugor, Sabtu.
Majlis itu disertai lebih 1,000 pemuda BN dan turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor.
Shabudin yang juga Ketua Umno Bahagian berkenaan berkata, sokongan golongan belia di bahagian itu juga semakin meningkat dan ia boleh dilihat dengan penglibatan mereka dalam program-program anjuran BN.
"Golongan belia iaitu kira-kira 40 peratus daripada 53,000 pengundi di Tasek Gelugor juga mula melibatkan diri dalam program-progam anjuran kita dan saya percaya mereka mula memberi mandat kepada BN.
"Belia di sini juga tidak terlibat dengan aktiviti pembangkang seperti perhimpunan Bersih dan sebagainya kerana yakin itu bukan perjuangan yang sebenar," katanya.
Sementara itu, beliau yang juga Adun Permatang Berangan berkata, jentera gerak gempur Pemuda BN Tasek Gelugor bersiap sedia dengan rangka kerja untuk mengempur parlimen itu sempena PRU-13 ini.
"Kita ada 27 Pusat Daerah Mengundi (PDM) dan mereka (jentera Pemuda BN) akan bergerak dengan perancangan yang telah ditetapkan bagi memastikan BN menang besar di sini (Tasek Gelugor)," katanya. - BERNAMA

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2012 01:40 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2012 01:44 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Penduduk <b>Tanjung Tokong</b> bantah bina galeri warisan <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 11:00 PM PDT

TANJUNG TOKONG - Persatuan Penduduk Tanjung Tokong membantah pembinaan projek 'warisan mati' yang berkonsepkan galeri dan rumah contoh di atas tanah seluas 160 meter persegi di sini. Sehubungan itu, Pengerusinya, Mohammad Salleh Yahya berkata, pihaknya memohon supaya pemaju menangguhkan sementara pelan kelulusan bangunan ditapak fasa 5 kampung berkenaan bagi tujuan pembinaan itu kerana masih banyak isu berbangkit dan tuntutan yang belum diselesaikan. "Kami menolak konsep dan perlaksanaan 'warisan mati' iaitu pembinaan galeri atau sebuah bangunan yang hanya menceritakan sejarah Kampung Tanjung Tokong.

 "Pembinaan ini langsung tidak menggambarkan realiti warisan asal yang wujud di kampung berkenaan iaitu tapak bersejarah berusia lebih 250 tahun," katanya. Mohammad Saleh berkata, pembangunan bukan sekadar binaan batu bata yang diibaratkan seperti pembangunan tanpa roh, sebaliknya pembangunan mestilah diisi dengan budaya, sejarah dan tamadun. "Itulah pembangunan hidup yang sudah diwar-warkan Tun Razak iaitu 'Better emenities for Tanjung Tokong Soon'," katanya.

 Selain itu, menurutnya, terdapat enam bentuk warisan di sini antaranya, rumah tradisional di Jalan Lama dan kampung tersusun di Kampung Moden Tanjong Tokong.

 "Adanya juga warisan institusi yang berusia lebih 100 tahun iaitu Persekutuan Setia Tanjong Tokong yang ditubuhkan pada 1911 dan Madrasah Al Taqwa pada 1900. "Antara elemen warisan lain termasuk warisan tapak budaya, warisan penjaja Melayu, warisan nelayan Jermal melalui seni perahu dan permainan rakyat, tetapi kami kesal dengan cadangan yang mahu warisan sejarah dalam bentuk galeri sahaja," katanya.

 Beliau berkata, ia bertentangan dengan pelestarian warisan hidup selaras dengan apa yang dilaksanakan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco). "Saya harap aktivis dan pakar warisan membentangkan pelan cadangan bagaimana warisan layak dilestarikan dalam pembangunan semula Tanjong Tokong," katanya.

 Sebelum ini, Pengarah Uda Land (North) Sdn Bhd, Kamaruzaman Mohamad mengumumkan pelan pembangunan Tanjung Tokong mengandungi pembinaan Galeri Tanjung Tokong iaitu rumah yang bercirikan tradisional di sekeliling bazar.

 Uniknya bazar berkenaan turut dibina dengan ciri kolonial dan langsung tidak memperlihatkan pembangunan moden secara langsung. Kamaruzaman berkata, pihaknya juga pernah bertanya mengenai sejarah susur galur di sini, bagi membolehkan sejarah berkenaan dipamerkan dalam galeri.

 Tegasnya, seperti di Kapitan Keling mempunyai sejarahnya tersendiri, namun di sini sejarahnya yang dikatakan perkampungan nelayan juga sama seperti Tanjung Bungah, Jelutong dan Batu Uban. Namun Uda tidak pernah memandang ringan hal berkenaan dan membina galeri untuk penduduk tempatan dan pelancong mengetahui sejarah Kampung Tanjung Tokong.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


TKM Pulau Pinang Mansor bertanding <b>di Nibong Tebal</b> – Perak Today

Posted: 18 Nov 2012 10:08 AM PST

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menamakan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang I, Datuk Mansor Othman sebagai calon PKR bagi kerusi Parlimen Nibong Tebal.

Kerusi itu dimenangi oleh Tan Tee Beng dalam pilihan raya umum 2008 tetapi keluar PKR setahun kemudiannya untuk menjadi wakil rakyat bebas.

Tan (kanan), yang merupakan bekas pemimpin Pemuda Gerakan, kemudiannya menyertai parti KITA tetapi dipecat daripada parti awal tahun ini. KITA ditubuhkan oleh bekas pemimpin PKR, Datuk Zaid Ibrahim.

Bercakap dalam ceramah yang dihadiri kira-kira 2,000 di Sungai Udang malam tadi, Anwar memohon maaf kerana beliau yang memilih Tan bertanding di situ, sambill menambah, kali ini parti itu memilih seorang yang telah teruji dan berpengalaman.

Mansor mungkin berdepan dengan pengerusi Umno Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman, yang tewas hilang kerusi itu kepada Tan dengan majoriti 3,087 undi pada 2008.

"Oleh kerana kita akan berdepan dengan ketua Umno negeri, maka kita akan hantar ketua PKR negeri, Datuk Mansor, untuk bertanding di sini," kata Anwar disambut tepukan gemuruh hadirin.

"Kita mahu Datuk Mansor membantu kita apabila kita menang Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang."

Mansor bertanding dua kerusi?

Dengan Mansor, yang merupakan ADUN Penanti, bertanding kerusi Parlimen, maka tidak jelas sama ada beliau akan digugurkan sebagai timbalan ketua menteri sekiranya Pakatan mempertahankan Pulau Pinang.

Bagaimanapun, bekas pensyarah universiti itu boleh bertanding di dua kerusi – mempertahankan DUN Penanti serta untuk merampas kembali Tebal Nibong.

Mansor baru-baru ini terbabit dalam kontroversi apabila rakaman audio sat mesyuarat tertutup dibocorkan dalam sebuah blog dan kemudiannya disiarkan di TV3.

Audio mesyuarat pada bulan Mac di kalangan beberapa pemimpin PKR tempatan mendedahkan Mansor menggambarkan Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai sombong, angkuh dan "tokong".

Pemimpin lain yang berucap di ceramah malam tadi termasuk Lim, Mansor, timbalan ketua PKR negeri, Law Choo Kiang dan ketua Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin.

- Malaysiakini

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


GAMBAR KEMALANGAN <b>DI GELUGOR</b> PULAU PINANG 2 <b>...</b>

Posted: 01 Jan 2013 11:51 PM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/ss.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Kemalangan di Jalan Gelugor Pulau Pinang 2 Januari 2013 – gambar

Dua penunggang motosikal cedera dan seorang lagi selamat selepas sebuah lori yang membawa muatan pasir merempuh tiga buah motosikal di lampu isyarat Jalan Gelugor di George Town, Pulau Pinang pada Rabu

kemalangan di gelugor penang kemalangan di jalan gelugor pulau pinang 2 januari 2013

Mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk rawatan lanjut. Pemandu lori berkenaan juga dihantar ke hospital dipercayai akibat cedera dipukul oleh orang ramai

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Ruangan Komen Facebook Untuk berkongsi pendapat atau Maklumat

yob siput bakar, <b>gelugor</b> p.pinang - yang halal itu fardhu, yang lazat <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 02:51 AM PST

MENYAJIKAN hidangan yang berbeza daripada gerai makan biasa, gerai Yob Siput Bakar mampu menambat selera penggemarnya.
Kedai milik Abdul Rahim Omar, 47, di Jalan Akuarium, Gelugor, Pulau Pinang itu amat istimewa kerana hanya menyajikan siput sebagai menunya.
Antaranya siput sudu, siput unam, kerang bulu, siput duri dan juga kerang yang dibakar atau rebus.
Hidangan makanan laut eksotik yang segar itu disajikan dengan air asam dan kuah rojak yang membuatkan penggemarnya kecur air liur sama ada diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi putih.
Kedudukan gerai yang tersorok dari jalan utama menyebabkan ramai pengunjung yang datang pertama kali agak sukar mencarinya.
Bagaimanapun rasa lelah itu hilang sebaik hidangan siput yang dibakar menggunakan tempurung kelapa bagi menggantikan arang itu tersaji di depan mata.
Abdul Rahim yang merupakan penggemar siput sejak kecil berkata, beliau mula berniaga siput bakar di kampungnya di Parit Buntar, Perak sepanjang bulan puasa sejak beberapa tahun lalu.
Katanya, gerai Yob Siput Bakar dibuka sejak tiga bulan lalu setelah melihat sambutan baik daripada pelanggan.
"Ini merupakan makanan tradisi orang Perak yang cukup popular ketika bulan puasa lalu saya terfikir mungkin ia mendapat sambutan sekiranya dihidangkan kepada penggemar siput di di sini pula.
"Bekalan siput diperoleh setiap hari dari Bagan Tiang bagi memastikan kesegarannya.
"Purata saya menjual antara 30 hingga 40 kilogram siput pelbagai jenis, tetapi adakalanya bekalan sukar diperoleh misalnya siput duri," ujarnya.
Waktu operasi kedai Yob Siput Bakar bermula pukul 5 petang hingga 12 tengah malam dan ditutup pada hari Ahad.
Jelas Abdul Rahim lagi, teknik membakar siput menggunakan tempurung kelapa di dapur menyebabkan siput lebih cepat masak dan rasanya juga sedap.
Selain siput, Rahim turut menyediakan hidangan sampingan seperti sotong kangkung yang menggunakan sos resipi keluarganya dari Perak.
"Harga sepinggan siput ialah RM5 bagi setiap setengah kilogram (kg) manakala bagi sotong kangkung pula RM10 sepinggan.
"Kebanyakan pelanggan yang datang ke gerainya pula terdiri daripada masyarakat setempat termasuk dari luar Pulau Pinang dan berbilang bangsa. Ramai daripada mereka menggemari siput dibakar," katanya.
Sementara itu, seorang pelanggan, Mohd. Yatimi Khairy, berkata dia kini menjadi pelanggan tetap Yob Siput Bakar dan tidak akan melepaskan peluang menjamu selera di situ jika mempunyai urusan kerja di Pulau Pinang.
Beliau yang menetap di Kedah memberitahu, pertama kali ke gerai itu bulan lalu setelah diperkenalkan rakannya.
"Sudah empat kali saya ke gerai ini kerana sukar memperoleh makanan itu di tempat lain. Memang saya cukup berpuas hati dengan makanan serta harganya yang berpatutan," ujarnya.
Pendapat sama juga disuarakan pelanggan, Mohd. Khairul Annuar yang memberitahu sajian di gerai tersebut memang memenuhi cita rasa semua orang khususnya penggemar makanan laut.
"Kalau ke pantai pun bukan senang untuk kita cari siput itu pun jika bernasib baik. Gerai ini bukan sahaja lain daripada yang lain, tetapi pesanan juga cepat diterima pelanggan," katanya.

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Dec 2012 01:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di seberang jaya</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2012 01:51 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tolong Kanak Kanak Hilang <b>Di Seberang Jaya</b> MrJocko <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2012 11:00 PM PDT

Mohon kerjasama dan pertolongan kawan-kawan untuk kongsi info kanak-kanak hilang di Seberang Jaya, Pulau Pinang pada 8 ogos 2012 yang lalu.
Mangsa dikatakan hilang di kawasan Jalan Permatang Pauh, Seberang Jaya, Pulau Pinang. Mangsa, kanak kanak lelaki berbangsa India, bernama Sathiskumar A/L Tamilvanan berumur 5 tahun, memakai T-shirt berwarna kuning, bercorak Spiderman, bertopi, seluar pendek dan memakai kasut dan stoking.
Ada maklumat lanjut sila maklumkan kepada Balai Polis berhampiran atau call 012-2494002 Insp Mohamad Ehsan Bin Abu Bakar. TerimaKasih.

MrJocko.com

LI <b>di Seberang Jaya</b> - (UPLI), JKE PSP

Posted: 06 Aug 2012 06:44 PM PDT


PENAWARAN LATIHAN INDUSTRI DI VALTECH ENTERPRISE SEBERANG JAYA,PULAU PINANG.

Syarikat kami adalah pengedar untuk Produk Sanitari Sensor Automatik. Profil syarikat kami adalah seperti
yang dilampirkan bersama-sama dengan surat ini. Syarikat kami ingin menawarkan para pelajar tuan yang
menuntut di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal (JKM) dan di Jabatan Kejuruteraan Elektrik(JKE) untuk menjalani latihan industri.

Para pelajar tuan akan didedahkan dengan pelbagai perkara baru apabila mereka menjalani latihan
perindustrian di syarikat kami seperti mempelajari bagaimana produk-produk kami berfungsi .Kebanyakkan
produk kami melibatkan kerja-kerja teknikal ringan dan terperinci. Malah para pelajar tuan juga akan melakukan kerja-kerja luar seperti memberi perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan kami seperti hospital, kilang,hotel yang berprestij dan sebagainya.

Selain daripada menjalani latihan industri, syarikat kami juga ingin pelajar tuan memberi dan menunjukkan
inisiatif sendiri dalam melakukan kerja ketika berada di syarikat kami. Ini akan membantu para pelajar untuk lebih berdikari pada masa hadapan di dalam persekitaran kerja yang sebenar.

(Clarina )
Pengurus Khidmat Pelanggan.
Valtech Enterprise.
www.valtech-group.com
Mobile: 012-476 3717
Email: clarina@valtech-group.com

Valtech Enterprise (AS0160213-X)
B-1-12, Casa Prima, Jalan Sutera Prima
13700 Seberang Jaya
Penang, Malaysia.
Tel : 04-390 1762 Fax : 04-3903017
Email : marketing@valtech-group.com