Selasa, 9 April 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Jawatan Kosong Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> (04 April 2013 <b>...</b>

Posted: 24 Mar 2013 08:07 AM PDT

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search

09 di Batu Ferringhi - Google Blog Search


DAP Jangan &#39;Buat-Buat Lupa&#39; Konsert Arak RM3 Juta <b>Di Batu</b> <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2013 02:26 AM PST

Semalam Barisan Nasional (BN) berjaya mengumpulkan hampir 100,000 orang pengunjung ke majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina di Pulau Pinang.

Ia terbuka dan bukan untuk ahli parti itu semata-mata. Pelbagai juadah telah dihidangkan, semuanya makanan dan minuman HALAL bagi membolehkan semua lapisan rakyat meraikannya bersama-sama dalam semangat 1Malaysia.

Bagi memeriahkan acara, sebuah badan korporat, Mega Ultimate telah memaklumkan pada penganjur bahawa mereka mahu membawa penghibur terkenal dari Korea, Psy, untuk memeriahkan sambutan tersebut.

Apatah lagi bila fenomena Gangnam Style cukup hebat melanda penggemar muzik di seluruh dunia termasuk di Malaysia.

Kalau tak masakkan DAP melancarkan sebuah klip video parodi lagu itu dalam satu majlis besar-besaran di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tajuk lagu Gangnam Style itu diubah menjadi Ubah Roket Style…majlis pelancaran video parodi itu boleh diikuti DI SINI

Di sini menunjukkan yang DAP juga peminat tegar Psy dan lagu Gangnam Style itu, sebab itu mereka memilih lagu berkenaan untuk diubah dan dijadikan alat untuk memancing pengundi mereka.

Alih-alih bila Psy membuat persembahan semalam, mereka pula yang meroyan tak tentu pasal.

Sepatutnya mereka malu sendiri kerana merekalah parti politik pertama yang memulakan polemik Psy ini.

Mereka sepatutnya berterima kasih pada Psy kerana sekurang-kurangnya penyanyi berkenaan tidak mengambil tindakan mahkamah kerana mereka telah melanggar hak cipta penyanyi itu dengan 'mencedok dan mengubah' lagu tersebut sesuka hati mak bapa mereka!

Berbalik kepada isu berkenaan, DAP jangan lupa yang perangai mereka lebih teruk dan lebih jijik kerana menganjurkan program bersama dengan sebuah syarikat arak untuk mengadakan konsert di Batu Feringghi pada November lalu.
Eh…lupa dalam konsert arak di Batu Feringghi itu, lagu Gangnam Style pun ada tau…meh kita tengok jap…

Dari segi matematik, ia cukup mudah.

Persembahan Psy di rumah terbuka Tahun Baru Cina semalam adalah SALAH kerana ia anjuran Barisan Nasional.

Tetapi konsert arak di Batu Feringghi TAK SALAH kerana ia program kerajaan DAP.

Itu saja, checkmate!

09 di Bayan lepas - Google Blog Search

09 di Bayan lepas - Google Blog Search


Sim Tze Tzin calon Parlimen <b>Bayan Baru</b>, Bakhtiar <b>di</b> Balik Pulau <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2013 09:22 AM PDT

PULAU PINANG 6 APRIL: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin diumum sebagai calon KEADILAN bagi Parlimen Bayan Baru manakala aktivis reformasi, Muhammad Bakhtiar Wan Chik bertanding di Balik Pulau.

Pengumuman dibuat Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program Jelajah Merdeka Rakyat di Bayan Baru di sini, tengah malam tadi.

zimBeliau berkata, Sim, lulusan Sains Politik dari Amerika Syarikat, adalah bekas setiausaha politik beliau yang juga Ketua Cabang KEADILAN Bayan Baru.

Kerusi itu sebelum ini dimenangi KEADILAN pada PRU 12 melalui Datuk Zahrain Mohamed Hashim yang belot terhadap perjuangan dengan menjadi Ahli Parlimen Bebas pro-BN.

Bagi Parlimen Balik Pulau yang sebelum ini disandang Yusmadi Yusof, Anwar menampilkan Bakhtiar, seorang aktivis reformasi sejak 1998, sebagai calon.

cokpBeliau menyifatkan Bakhtiar sebagai seorang yang banyak berkhidmat untuk masyarakat bawahan dan kerap terlibat dalam kegiatan dakwah Islam.

Mengenai kedudukan Yusmadi, Anwar berkata: "Yusmadi menjadi ahli parlimen yang baik dan saya ucap terima kasih atas khidmat dan susah payah beliau.

"Tapi, sudah sampai ketikanya, sebagai tokoh muda – kalau dia (Yusmadi) setuju, kita beri tugas lain di pejabat saya dan sekretariat pusat KEADILAN, insya-Allah dalam kerajaan baru," katanya.

(FZL)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=49414

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


Umno <b>Tasek Gelugor</b> Bergolak! PAS Ada Peluang, Allahuakhbar <b>...</b>

Posted: 08 Apr 2013 03:00 AM PDT

Pas tawan Tasek Gelugor jika 3 Umno bercakaran :'Cikgu'

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Tan Sri Nor Mohamed Yackop hampir pasti tidak akan dicalon lagi di kerusi Parlimen Tasek Gelugor.

Sumber dalaman Umno memberitahu, Shabudin Yahaya menuntut kerusi Parlimen itu atas kelayakan beliau sebagai Ketua Umno Bahagian Tasek Gelugor.

"Budin (Shabudin) tak patut tuntut kerusi itu kerana dia menang (Ketua Bahagian) pun sebab 'duit' Tan Sri (Nor Mohamed)," ujar seorang pemuda bahagian yang mahu digelar 'cikgu' menerusi telefon petang tadi.

Sumber berkata, Shabudin sepatutnya memberi laluan kepada veteran Umno Tasek Gelugor, Datuk Mohd Shariff Omar ke kerusi parlimen itu.

"Tok Shariff lebih berpengaruh, dia kalah di peringkat bahagian sebab Tan Sri tabur duit, bulan sebab Sabudin ada tokoh.

"Penyokong Tok Shariff dan Tan Sri (Nor Mohamad) tak akan duduk diam jika Sabudin tanding Parlimen sebab kedua-dua macam kedua-dua tokoh itu macam ditikam dari belakang," ujar sumber.

Dalam perkembangan lain, Pas yang dicatur bertanding di kerusi itu turut dikhabarkan giat mencari seorang calon bergelar 'Ustaz' bagi menyaingi Shabudin di parlimen itu.

Pas sebelum ini dikhabarkan mencatur Ahli Korporat, Datuk Seri Abdul Rahman Maidin jika Nor Mohamed kekal bertanding di parlimen berkenaan.

Perkembangan terbaru ini dijangka memberi peluang kepada Pas menenangi kerusi parlimen itu jika berlaku konflik kepentingan dalam Umno membabitkan kem Shabudin, Shariff dan Nor Mohamed kelak.

http://faqar.blogspot.com/2013/04/pas-tawan-tasek-gelugor-jika-3-umno.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Faqar+%28faqar%29

Artikel berkaitan PENDAPAT ,PRU13

09 di tanjung bungah - Google Blog Search

09 di tanjung bungah - Google Blog Search


Infinity Beachfront Condominium, <b>Tanjung Bungah</b> - IProperty

Posted: 09 Apr 2013 03:22 AM PDT


09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Uruk-Hai: 3 Ribu RELA Sambut Hishammudin <b>Di Nibong Tebal</b> !!

Posted: 24 Feb 2013 06:53 AM PST

Bertempat di USM Trans Krian Nibong Tebal Pulau Pinang hari ini , 3 ribu anggota RELA berjaya dikumpulkan dalam satu program bersama Menteri Dalam Negeri YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein.Kehadiran beliau di sambut dengan penuh meriah para anggota RELA yang menunggu ketibaan beliau seawal jam 10.00 pagi tadi.
Dalam majlis tersebut Datuk Hishamuddin turut mengingatkan para sukarelawan khususnya anggota RELA supaya memperkuatkan semangat dan jati diri masing-masing.
YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein mengingatkan gerakan kesukarelaan bukan  untuk menanam kebencian, menabur fitnah atau  melaga-lagakan antara  kaum, tetapi untuk penyatuan  dan untuk  keamanan.
Malah ia sekaligus mewujudkan gelombang untuk  mematahkan arus kebencian, perpecahan, pertembungan kaum, budaya, agama, serta menolak aktiviti  keganasan.
Sumber Artikel Oleh MMI

Petikan Dari Sinar Online Sewaktu PC...


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yakin Polis Diraja Malaysia dapat membongkar dua lagi sindiket pemerdagangan bayi di negara ini dalam tempoh terdekat.
Beliau berkata keyakinan itu berdasarkan kejayaan membongkar dua sindiket pemerdagangan bayi dalam operasi 'Ops Pintas Sayang I dan II' yang dilakukan polis Pulau Pinang.
"Ada lagi tahanan akan dibuat dan bayi-bayi diselamatkan...dalam Ops Pintas Sayang I polis menyelamatkan 10 orang bayi manakala dalam Ops Pintas Sayang II seramai 22 bayi diselamatkan.
"Kami juga akan menjalin bekerjasama rapat dengan badan bukan kerajaan, Majlis Anti Pemerdagangan Orang dan beberapa agensi berkaitan untuk membanteras sindiket pemerdagangan bayi ini," katanya kepada pemberita selepas program bersama Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA) di Dewan Utama, Universiti Sains Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata Kementerian Dalam Negeri juga akan bekerjasama dengan agensi antarabangsa di negara transit yang terlibat dalam sindiket pemerdagangan bayi seperti China, Bangladesh dan Australia.
"Kerjasama dengan pasukan risikan di peringkat antarabangsa amat diperlukan agar sindiket ini dapat dibanteras, dan yang bersalah dibawa ke muka pengadilan dan didakwa mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007," katanya.
Hishammuddin juga menjelaskan bahawa pemburuan suspek yang terlibat dengan sindiket pemerdagangan bayi bukan bertujuan menghukum ibu bapa yang membeli bayi itu, sebaliknya melindungi bayi terlibat dari aspek perundangan demi masa depan mereka.
"Sekiranya bayi-bayi itu mempunyai sijil kelahiran atau dokumen yang diperoleh daripada saluran yang salah atau tidak sah akan timbul masalah apabila mereka besar dan mahu bersekolah, ini akan menjejaskan masa depan mereka.
"Kita akan cari jalan penyelesaian untuk masalah ini, jika tidak bersalah jangan rasa takut, kesemua bayi dan kanak-kanak yang diselamatkan akan ditempatkan di bawah perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat," katanya.
Pada 22 Feb lepas, polis Pulau Pinang berjaya menyelamatkan 22 orang bayi dan kanak-kanak yang dipercayai menjadi mangsa sindiket terbabit dan menahan 45 orang dalam Ops Pintas Sayang II.
Terdahulu pada 24 Jan, polis Pulau Pinang membongkar sindiket menjual bayi dan kanak-kanak yang bergerak aktif di negeri ini, Kedah dan Perak apabila menahan 33 individu dan menyelamatkan lapan bayi serta seorang kanak-kanak. - Bernama

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Sim Tze Tzin calon Parlimen Bayan Baru, Bakhtiar <b>di Balik Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2013 09:22 AM PDT

PULAU PINANG 6 APRIL: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin diumum sebagai calon KEADILAN bagi Parlimen Bayan Baru manakala aktivis reformasi, Muhammad Bakhtiar Wan Chik bertanding di Balik Pulau.

Pengumuman dibuat Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program Jelajah Merdeka Rakyat di Bayan Baru di sini, tengah malam tadi.

zimBeliau berkata, Sim, lulusan Sains Politik dari Amerika Syarikat, adalah bekas setiausaha politik beliau yang juga Ketua Cabang KEADILAN Bayan Baru.

Kerusi itu sebelum ini dimenangi KEADILAN pada PRU 12 melalui Datuk Zahrain Mohamed Hashim yang belot terhadap perjuangan dengan menjadi Ahli Parlimen Bebas pro-BN.

Bagi Parlimen Balik Pulau yang sebelum ini disandang Yusmadi Yusof, Anwar menampilkan Bakhtiar, seorang aktivis reformasi sejak 1998, sebagai calon.

cokpBeliau menyifatkan Bakhtiar sebagai seorang yang banyak berkhidmat untuk masyarakat bawahan dan kerap terlibat dalam kegiatan dakwah Islam.

Mengenai kedudukan Yusmadi, Anwar berkata: "Yusmadi menjadi ahli parlimen yang baik dan saya ucap terima kasih atas khidmat dan susah payah beliau.

"Tapi, sudah sampai ketikanya, sebagai tokoh muda – kalau dia (Yusmadi) setuju, kita beri tugas lain di pejabat saya dan sekretariat pusat KEADILAN, insya-Allah dalam kerajaan baru," katanya.

(FZL)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=49414

The Back of the Island - <b>Balik Pulau</b>

Posted: 04 Apr 2013 08:07 PM PDT

Article by HELEN ONG

If you want to see life as it was in Penang, or for that matter Malaysia, say about forty or fifty years ago, then this is the place to head for. Literally translated to "The Back of the Island" from the Malay name (the Chinese call it "the island behind the hills"), Balik Pulau stretches from the north-western tip of the island immediately past the touristy area of Teluk Bahang to the south-western corner of Teluk Kumbar, covering practically half the island, and is made up of some 15 hamlets.

However, it is no longer the boondock town it used to be. In the wake of George Town receiving UNESCO heritage status, more and more tourists who come to visit are discovering that Penang has more than just old buildings and food to offer: we also have "back to nature" eco retreats of which this place is a great example.

The town centre of Kongsi, which means "to share" in Malay – apparently so called because there used to be communal timber longhouses here which were shared by people of all races – is a thriving little community with its own banks, schools and shops. In the middle sits the old empty wet market, built in 1904 and once the centre of the community but now abandoned, replaced by the new market and hawker centre a few hundred metres away in Jalan Tun Sardon on the outskirts of town. The new building is also the site for the weekly Pasar Tani, a farmer's market which sells local produce and fish on Sunday mornings.

There are a surprising number of things to see and do, much of it agricultural.  From mile after mile of serene padi fields, broken only by the odd group of swaying coconut palms which pierce the neatly-laid out flat, green squares, to durian and nutmeg farms; from clean, deserted beaches with traditional fishing villages to home-stays, and from their famous sour and spicy Assam Laksa to plentiful seafood restaurants, it offers all that you would want from a village holiday destination. 

As you approach – either from George Town or the more scenic route via Teluk Bahang – you will pass small rustic villages with old Malay wooden houses, some on stilts, which date back decades or even longer. It's a great opportunity to capture life as it was back then. Children still play games like gasing (top spinning) and football on the lawn in front of their house – a rare scene in these days of iPads and Wiis. However, in the words of the iconic Bob Dylan, the times they are a-changing. Local-born businessman Ismail Johar, 48, tells me that as a child, he and his friends would cycle up and down the main streets. "It was perfectly safe to do so," he reminisced, "as there were hardly any cars around then." Traffic, like everywhere else, is on the increase here, although it is still relatively quiet except in town.

alt

So why, I asked Ismail, should a tourist come all the way to this backwater? "This is still a wonderful way to experience village life in Malaysia," he explained. "You can get away from the busy city, and enjoy a leisurely time here learning about our local culture, seeing things done the way they have been for decades."

A case in point is the Chop Kim Hoa Belacan Factory in Pulau Betong, where Lo and his brother still produce the salted, fermented shrimp paste the way their father used to 50 years ago, albeit with a bit of help from machines nowadays. The "fragrant" dark brown chunks, a vital ingredient in so much of our local cooking, are laid out to dry in the sun every day, and laboriously turned and crumbled by hand several times a day to ensure even drying, a process that can take up to four months. It is then compacted into oblong shapes and sealed into air-tight packs for sale in supermarkets and sundry shops locally and throughout the country. 

Further up the road towards the tiny village of Pulau Betong, you can see fishing boats chug into the jetty, bringing in the day's catch at about noon, transported in large crates to middlemen who sell it on to housewives and retailers. Much of it is the local mackerel, kembong, which would explain why the area is famous for its Penang Assam Laksa: the two vital ingredients which go towards making this pungent, spicy and sour soup, fish and belacan, are abundantly available here. 

As you head towards the hills on the windy road that eventually take you round the island to Teluk Bahang, watch out for Lim's Nutmeg Farm, which has been cultivating it for the past 60 or 70 years. He will take you through the various stages of growth, including an interesting little snippet: the fruit has male and female versions! Ask him to demonstrate. You'll be able to try some sweet nutmeg drinks and also purchase products made in-house from this humble spice.

Of course our 'aromatic' durians are a must-try – assuming you are there at the right time of course (between June and August). Balik Pulau durians are much sought after for their variety and delicious flesh.

Other cottage industries which are still being carried out here are the making of Bedak Sejuk (cooling rice powder), a famed traditional local product made from fermented rice and perfumed by dried pandan leaves and jasmine flowers, to a traditional Malay Bomoh (healer). 

Balik Pulau is still urban enough to not have any hotels, although this will probably change before long. However, homestays are popular with visitors who want experience life with a local family, as it is lived in a typical Malaysian village.

alt

THINGS TO DO

 • Rent a Bike: if you really want to do it like the locals, then this is one of the best ways. Contact Eddie Chew (+6016 452 2100) of Explore Balik Pulau; RM10 per hour or RM25 per day. Free daily guided tour at 4.30pm.
 • Visit a durian plantation (during season)
 • Visit the nutmeg farm
 • Visit the belacan factory
 • Visit an organic farm
 • Visit a fishing village
 • Splash on the sandy beaches
 • Chill!

THINGS TO EAT

Apart from our famous local fruits, there are some popular local must-trys which have become synonymous with this part of the island.

 1. Assam Laksa: No visit to Balik Pulau is complete without a bowl of Laksa: it is sold from homes with large signs indicating so and various stalls in town, some of which have been going for generations. Try John and Anne Martin's, who bought over the popular one at No.67 Jalan Besar, or Ah Teong's whose family has been selling at the Chuan Heong Coffee Shop (opposite the old market) since 1968.
 2. Seafood: Again, there are many, including Ah Seng's at the 3+1 Kopitiam in Jalan Sungai Pinang which does a famous "Lemongrass Steamed Fish". Some like Bukit Genting Hill Leisure Park & Resort (+604 6299 801) are located, perversely, on hill tops where you go as much for the view – sunset is superb – as for the food.
 3. Local snacks: Available from sundry shops in town and the market: deep-fried prawn crackers and pickled fruits.

WHERE TO STAY

This list is compiled by art-EDS, a Penang-based non-profit arts education organisation which provides non-formal arts and heritage education for young people through collaboration with local and regional arts communities.

Contact: Hashim bin Md Rashid/ Abdul Hamid bin Abd Razak
Tel: +604-8661318
Address: Homestay Pulau Betong, 49, Mk. 1, Jalan Pulau Betong 11020

Contact: Tuan Haji Zainol B. Ahmad
Tel: Tel: +6016-4618553 / Fax: +604-8663155
Address: Homestay Jalan Bharu, 349 Mk. D, Jalan Bharu 11000 

Contact: Mr. Tan Jit Keong 012-4887773/Ms Jenny Law (012-5887773)

Address: Nature Fruit Farm Resort, 311, Mk.7 Kg Genting 11000 

Website: www.naturefruitfarm.com

MaliHom Private Estate

Address: Kiri N/t 168, Bukit Penara Mukim 6

Website: http://www.malihom.com/index.php

Prices start from about RM50 per person.

For more information about Balik Pulau, pick up a copy of their self-guided tour brochure or their informative newsletter "Discover Balik Pulau", available from Penang Global Tourism office in Whiteaways, Jalan Lebuh Pantai, or PHT (Penang Heritage Trust) in Church Street. 

alt


Photos by Ang Soon Keat

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


[Video] Rompak Bank <b>Di</b> Tesco <b>Gelugor</b>, Lelaki Bersenjata Parang <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 04:20 PM PST

GEORGE TOWN: Seorang lelaki bersenjatakan dua bilah parang melarikan RM11,000 dari sebuah bank di pasar raya besar Tesco di Gelugor, di sini dalam tempoh kurang 15 minit, Khamis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata pada kejadian pukul 12.56 tengah hari itu, suspek bertopeng serta memakai topi meluru masuk ke dalam bank itu dan mengacukan senjatanya ke arah pengawal keselamatan yang berada di pintu masuk.

"Lelaki berusia 20-an itu kemudiannya melempar beg kosong ke kaunter bank dan memaksa juruwang memasukkan wang tunai kira-kira RM11,000 ke dalam begnya sebelum melarikan diri," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lokasi kejadian.


Beliau berkata semasa kejadian terdapat tiga pelanggan dan tiga pekerja bank sedang berurusan di bank berkenaan.

Mazlan berkata polis sedang meneliti kamera litar tertutup (CCTV) yang ada di sekitar pasar raya itu bagi menyiasat beberapa aspek termasuk mengenai arah suspek itu memasuki bank dan kenderaan yang dinaikinya.

Beliau berkata polis yakin lelaki itu adalah individu yang terlibat dalam kes rompakan di lokasi yang sama dan menggunakan modus operandi serupa pada 15 Januari lepas.

"Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu diminta menghubungi balai polis berdekatan," katanya. - BERNAMA