Rabu, 17 April 2013

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2013 11:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2012 11:33 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Mar 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

ENSIKLOPEDIA PENDIDIKAN MALAYSIA: Anwar bin Ibrahim

Posted: 29 Mar 2012 12:15 AM PDT


Datuk Seri Anwar bin Datuk Ibrahim Abdul Rahman (lahir 10 Ogos 1947) adalah seorang ahli politik Malaysia berbangsa Melayu, bertindak sebagai ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia, di atas kapasitinya sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh. Di peringkat akar umbi, Datuk Seri Anwar merupakan penasihat Parti Keadilan Rakyat dan ketua umum Pakatan Rakyat. Semasa awal kerjaya politiknya, beliau merupakan 'anak didik' Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, tetapi kemudiannya tampil sebagai seorang pengkritik Tun Dr. Mahathir yang lantang.
Beliau dilahirkan pada 10 Ogos 1947 di Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.[5] Anwar bermaksud 'bercahaya'. Ayahnya Datuk Haji Ibrahim bin Abdul Rahman adalah bekas ahli Parlimen dan Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala ibunya Che Yan Hussein adalah ahli pidato Pergerakan Wanita UMNO. Semasa kecil, beliau sering dibawa ke majlis-majlis ceramah wanita.Pada tahun 1978, beliau berkahwin dengan Datin Seri Dr Wan Azizah Datuk Ismail seorang penuntut Royal College of Surgeons, Dublin, Ireland yang kemudiannya bertugas di klinik mata di Hospital Universiti, Petaling Jaya. Perkahwinannya dengan Datin Seri Azizah dikurniakan seramai 6 orang cahaya mata. Anak sulungnya, Nurul Izzah kini merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur.
Semasa kecil, beliau bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Stowell, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Kemudian, beliau meneruskan pengajian persekolahan menengahnya di Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dari tahun 1960 hingga 1966. Semasa di MCKK, beliau aktif dalam Persatuan Bahasa Melayu dan wakil pemidato sekolahnya. Beliau juga pernah dilantik sebagai Ketua Pengawas MCKK. Semasa di MCKK, Anwar mengenali Sanusi Junid, Kamaruddin Jaafar dan Yahaya Ahmad. Selepas itu pada tahun 1967, beliau melanjutkan pelajaran tinggi di Universiti Malaya dalam Pengajian Melayu (Sastera).
1982 - 1983 Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
1983 - 1985 Menteri Belia dan Sukan
1985 - 1986 Menteri Pertanian
1986 - 1990 Menteri Pendidikan
1990 - 1998 Menteri Kewangan
1993 – 1998 Timbalan Perdana Menteri

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Keputusan Pilihanraya Umum ke 13 <b>Pulau Pinang</b>? | Berita Semasa

Posted: 16 Apr 2013 12:42 AM PDT

Keputusan PRU DUN Pulau Pinangkeputusan pilihanraya pulau pinang
Tiada siapa menjangka, baik dari Barisan Nasional sendiri, bahawa mereka ditumpaskan oleh Pakatan Rakyat di Pulau Pinang. Keputusan Pilihan Raya Umum (2008), menyaksikan kerajaan Barisan Nasional di Pulau Pinang, tewas di tangan Pakatan Rakyat.

Kalau sebelum ini Berita Semasa berkongsi mengenai pencapaian di Negeri Melaka dan Selangor, kali ini kami ingin kongsikan apa sebenarnya yang telah dicapai berdasarkan senarai pencapaian di Pulau Pinang pula.

Keputusan Pilihanraya Umum 2008 Di Pulau Pinang (PRU ke 12)?

keputusan pilihanraya pulau pinang

Pada kami, apa yang penting adalah pencapaian yang telah dibuat oleh Kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang, untuk dinilai secara amnya, oleh masyarakat Pulau pinang sendiri. Apakah yang telah dicapai menerusi pimpinan Lim Guan Eng ini?

Senarai Pencapaian Kerajaan Negeri Pulau Sebelum PRU 13?

Tidak seperti portal kerajaan negeri Melaka (DI SINI), dan portal kerajaan negeri Selangor (DI SINI). Berita Semasa mengalami kesukaran untuk mengambil maklumat yang lebih jelas mengenai prestasi dan pencapaian kerajaan negeri Pulau Pinang.

Walaubagaiamnapun, berdasarkan semakan kami di blog Lim Guan Eng melalui ucapan pembentangan Bajet kerajaan negeri Pulau Pinang kami menemui senaraian pencapaian kerajaan Negeri Pulau Pinang seperti di bawah ini….

 1. Mendahului senarai pungutan hasil negeri dengan peningkatan 46.8% dari 2010-2013
 2. Membina 12,000 unit rumah kos rendah dan kos sederhana rendah
 3. Memperuntukkan 500 juta untuk Skim Perumahan mampu Milik
 4. Dalam pelaksanan membangunkan 19712 unit rumah mampu milik, lebih banyak berbanding negeri lain
 5. Pembinan rumah mampu milik Projek Desa Nipah di Balik Pulau dengan harga RM 35000
 6. Memperuntuk RM 64.03 juta kepada hal ehwal islam berbanding RM 25.7 juta sebelum 2008 oleh kerajaan BN
 7. Program penghargaan warga emas RM100 setiap tahun
 8. Program bantuan OKU
 9. Program Penghargaan Ibu Tunggal
 10. Program pelajar Emas dan RM 200 untuk Program Anak Emas
 11. Bantuan "one-off" RM 1000 bagi pelajar ke IPTA
 12. Bantuan pengurusan jenazah
 13. Menawarkan perkhidmatan bas percuma CAT dalam kawasan warisan George Town dengan kos RM50,000.00 sebulan
 14. Menyediakan perkhidmatan Bridge Express Shuttle Transit (BEST) yang merupakan perkhidmatan shuttle secara percuma ulang-alik ke dan dari Seberang Perai, Kawasan Perindustrian Bebas Bayan Lepas dan Balik Pulau
 15. Pulau Pinang telah dicalonkan sebagai bandar kecil untuk menyertai The Climate and Clean Air Coalition to Reduce Short- Lived Cilmate Pollutants (CCAC)
 16. Pulau Pinang telah menjadi negeri yang pertama dalam sejarah Malaysia untuk melancarkan satu kempen secara seluruh negeri untuk mengurangkan penggunaan beg plastik
 17. Pulau Pinang telah mengharamkan penggunaan kotak dan pinggan mangkuk polistrena dalam semua majlis rasmi negeri pada tahun 2009
 18. Pulau Pinang juga merupakan negeri pertama yang memberi insentif kepada pemaju-pemaju yang disahkan oleh Indeks Bangunan Hijau (GBI)
 19. Memperuntukkan elaun tambahan sebanyak RM100,000 setahun kepada guru-guru KAFA
 20. Menjadi negeri yang mencatatkan kadar penurunan jenayah tertinggi di Malaysia dengan kadar 27%
 21. Dipuji kerana mempraktikkan corak pengurusan kewangan terbaik bagi tahun 2008 dan 2009 oleh Ketua Audit Negara kerana lebihan belanjawan yang paling besar dalam sejarah Pulau Pinang, iaitu sebanyak RM88 juta pada 2008 dan RM77 juta pada 2009.
 22. Menjadi negeri tunggal dalam sejarah Malaysia yang dipuji oleh badan antarabangsa anti-rasuah terkenal, Transparency International.
 23. Dua pertiga pendapatan daripada pelancongan perubatan negara adalah sumbangan negeri Pulau Pinang.
 24. Mencatatkan kadar pengangguran sifar dan malah menghadapi kekurangan pekerja.
 25. Mencatatkan peningkatan tertinggi penumpang penerbangan domestik dan asing di antara semua lapangan terbang di Malaysia sebanyak 30%.
 26. Memberi bantuan pinjaman mikro tanpa faedah kepada peniaga-peniaga kecil dan mengurangkan bayaran lesen penjaja dan nelayan sebanyak 50%.

keputusan pru 13 pulau pinang

Sumber blog Lim Guang Eng

Keputusan Pilihanraya Umum ke 13 Pulau Pinang : Prestasi Ahli Politik?

Dalam masa 5 tahun kerajaan pakatan mengambil alih pentadbiran Pulau Pinang dari Barisan Nasional, banyak isu yang dikaitkan terutamanya kes Kampung Buah pala dan juga tidak kurang hebat, mantan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, yang dipalitkan dengan isu penggunaan kalimah Allah.

Namun kami, lebih suka untuk mendapat penilaian yang adil dari rakyat Pulau Pinang sendiri berhubung dengan penapaian pentadbiran pakatan rakyat di bawah pimpinan Lim Guan Eng.

Cuma, cuma….Berita Semasa sedikit terkilan dengan pimpinan Lim Guan Eng yang tidak menerangkan keadaan & fakta sebenar mengenai isu pengurangan hutang kerajaan Pulau Pinang sejumlah 95% dari RM630 Juta pada Mac 2008 kepada RM30 juta pada akhir 2011 kononnya atas kecekapan & kejayaan kerajaan negeri Pulau Pinang menguruskannya dengan baik di atas nama perjanjian penstrukturan semula aset air.

Hakikatnya, hutang kerajaan negeri Pulau Pinang mengenai aset air yang distruktur semula dan diambil oleh Perbadanan Aset Air Berhad (PAAB) dengan tujuan untuk mengurangkan kos operasi dan mengelakkan harga air terus dinaikkan disebabkan bebanan hutang yang dihadapi oleh kerajaan negeri di Malaysia termasuklah Pulau Pinang

keputusan pru 13 pulau pinang

Adakah benar kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang mengenepikan hak Melayu dan agama islam? Atau benar kerajaan pakatan Berjaya membawa perubahan di negeri Pulau Pinang? Kongsikan dan lontarkan semula anda berhubung laporan berita kami kali ini.


09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> MRSM <b>Kepala Batas</b> - TERBUKA Sehingga Mei <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2013 07:39 AM PDT

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan secara SAMBILAN seperti yang diterangkan di bawah :-

1. PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH

SUBJEK : i) GURU SEJARAH / MORAL / SIVIK - 1 kekosongan (SEGERA)

              ii) GURU BAHASA MELAYU - 1 kekosongan (Bulan MEI)

              iii) GURU KIMIA - 1 kekosongan (Bulan MEI)

(a) Taraf Jawatan : SAMBILAN

(b) Kadar Gaji : RM100.00 SEHARI

2. SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

a) Warganegara Malaysia;
b) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
c) Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada kerajaan serta Diploma Pendidikan; atau
d) Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada kerajaan serta Diploma Pendidikan; dan
e) Kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM.
f) Calon-calon yang tidak memiliki Diploma Pendidikan tetapi memiliki kelayakan seperti yang dinyatakan di atas boleh juga memohon.

3. CARA MEMOHON

Pemohon hendaklah mengemukakan surat permohonan secara rasmi beserta resume dan sijil-sijil yang disahkan, surat beranak, kad pengenalan dan lain-lain dokumen berkaitan serta sekeping gambar berukuran passport dihantar kepada :-

PENGETUA
MAKTAB RENDAH SAINS MARA KEPALA BATAS
JALAN TUN HAMDAN SHEIKH TAHIR
13200 KEPALA BATAS
PULAU PINANG

TEL : 04-575 5542/5650
FAKS : 04-575 5496

KLIK DISINI UNTUK MAKLUMAT SELANJUTNYA

Special thanks for: informasikerjaya

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


PANAS!! Pemberontakan tercetus <b>di Tasek Gelugor</b>: Pemimpin

Posted: 16 Apr 2013 06:57 PM PDT


Bekas ahli parlimen Tasik Gelugor Datuk Seri Mohd Shariff Omar mengumumkan malam tadi beliau akan bertanding di kerusi tersebut walaupun Barisan Nasional (BN) telah memilih calon lain untuk pilihan raya 5 Mei.

Shariff telah menjangkakan untuk mendapat kerusi tersebut selepas Tan Sri Nor Mohamed Yakcop bersetuju untuk tidak bertanding walaupun menang di situ pada Pilihan Raya 2008.

Ia merupakan salah satu daripada dua kerusi parlimen dimenangi oleh BN di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum tersebut.

Bekas timbalan menteri yang mempunyai ramai penyokong di Tasek Gelugor itu mengkritik kepimpinan BN kerana memilih calon yang tidak dimahukan oleh penduduk setempat.


"Saya akan menjadi calon mesra Pakatan Rakyat untuk kerusi ini," kata lelaki berusia 65 tahun itu kepada pemberita selepas perhimpunan spontan lebih 2,000 penyokong di luar rumahnya di sini.

"Saya boleh jadi calon bebas, atau di bawah tiket DAP, saya boleh bertanding di bawah PKR dan PAS kerana semua pemimpin mereka adalah kawan saya," tambah beliau beberapa jam selepas BN mengumumkan Shahbudin Yahya akan bertanding di kerusi Tasek Gelugor.

Shariff menjangkakan mungkin berlaku perlawanan beberapa penjuru di kerusi Tasek Gelugor dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam kawasan tersebut.


Bekas ADUN Sungai Dua Datuk Jasmin Mohamed yang digugurkan berkemungkinan akan mempertahankan kerusi tersebut sebagai calon bebas oleh kerana BN telah mengemukakan calon baru Muhamad Yusoff Mohd Noor untuk mempertahankan kerusi DUN tersebut.

Apabila ditanya apakah beliau bersedia untuk berhadapan dengan kemungkinan dibuang parti oleh kerana bertanding sebagai calon bebas, Shariff mengatakan pimpinan parti boleh melakukannya pada bila-bila masa.

"Jika mereka mahu membuang saya, lakukan sekarang dan jangan hanya mengugut kami," katanya.


Shariff bertegas beliau akan bertanding sebagai calon "tidak kira apa terjadi" sebelum memberi amaran BN akan kehilangan Tasek Gelugor yang merupakan kubu kuat gabungan tersebut.

"Jika mereka tidak berhati-hati, mereka tidak harus menjangkakan Tasek Gelugor sebagai kerusi selamat kerana risiko besar mereka telah ambil di sini," katanya.

Bekas timbalan menteri Pertanian dan Asas Tani pertama kali bertanding di Tasek Gelugor pada 1999 apabila beliau menang dengan majoriti 4,236 undi.

Pada 2004, beliau mengalahkan calon PAS Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dengan majoriti 10,183 undi.

Akan tetapi beliau memberikan kerusi tersebut kepada menteri kewangan kedua pada ketika itu Nor Mohamed yang berjaya mempertahankan kerusi tersebut dengan 4,547 majoriti undi, mengalahkan Ismail Salleh dari PAS.


Seorang lagi pemimpin BN, A. Mohan memberitahu sidang akhbar sebelum ini mengenai niatnya untuk bertanding di kerusi parlimen Batu Kawan dan meletakkan jawatan daripada Gerakan.
"BN tidak mengambil kira pengorbanan yang saya lakukan sepanjang empat tahun untuk berkhidmat kepada rakyat akan tetapi parti dengan jelas tidak menghargai kerja keras saya," kata koordinator BN Batu Kawan itu.

Dengan kecewa, Mohan mengatakan beliau telah membuat keputusan untuk keluar parti akan tetapi tidak mempunyai niat untuk menyertai parti lain buat masa ini.

"Saya yakin kita (BN) boleh kembali menang di kerusi Batu Kawan jika diberikan peluang akan tetapi sekarang mereka meletakkan calon muka baru di kawasan ini, yang mungkin tidak akan menang," katanya ~ The Malaysian Insider

Punca sebenar Datuk Seri Mohd Shariff kecewa dengan Barisan Nasional ialah beliau merasakan dirinya telah ditipu dan dipermainkan oleh pihak UMNO/BN sendiri..

Dimana beliau sebelum PRU12 telah dipujuk untuk memberikan laluan hanya untuk satu penggal kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Bagaimanapun janji itu tidak ditepati oleh Najib.. dan satu muka baru pula diperkenalkan sebagai calon kawasan tersebut bagi menggantikan Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dalam PRU13 ini..

Moral of the story disini ialah.. Jikapemimpin UMNO sendiri yang punya pengaruh, punya ramai penyokong, pernah menjawat jawatan Timbalan Menteri boleh ditipu begitu sahaja oleh pemimpin UMNO yang lain... macai-macai UMNO sudah tentu lebih mudah ditipu..

Tiada langsung semangat setiakawan sesama rakan perjuangan mereka... oleh itu macai-macai diluar sana.. fikir-fikirkan..

Adakah anda akan kekal dihargai atau dihargai apabila diperlukan sahaja..

Sila liaht Video mengenai pemberontakan ini di ( SINI )

Video Pemberontakan Pemimpin-pemimpin UMNO <b>Tasek Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2013 10:00 PM PDT


Merasakan dirinya telah diperbodohkan dan dipermainkan oleh teman-teman seperjuangannya sendiri dalam UMNO, Mantan Ahli Parlimen Tasek Gelugor telah mengistiharkan dirinya akan menjadi calon mesra Pakatan Rakyat untuk kerusi ini..

Beliau yang juga mantan timbalan menteri Pertanian dan Asas Tani pertama kali bertanding di Tasek Gelugor pada 1999 apabila beliau menang dengan majoriti 4,236 undi.

Pada 2004, beliau mengalahkan calon PAS Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dengan majoriti 10,183 undi.

Akan tetapi beliau memberikan kerusi tersebut kepada menteri kewangan kedua pada ketika itu Nor Mohamed yang berjaya mempertahankan kerusi tersebut dengan 4,547 majoriti undi, mengalahkan Ismail Salleh dari PAS.

Kerusi tersebut telah diserahkan kepada Nor Mohamed setelah Nor Mohamed merayu kepadanya agar diberikan peluang untuk bertanding di situ,..

Dan dalam perjanjian lisan antara mereka yang disaksikan puluhan penyokong mereka ketika itu Nor Mohamed telah menjanjikan akan berusaha untuk mengembalikan kerusi tersebut kepada Shariff Omar pada PRU13 ini.

Malangnya.. janji tinggal janji... segalanya tidak ditepati..

Saksikan apa lagi luahannya dan siapa lagiyang dipersalahkannya dalam video-video ini... video yang ketiga paling menarik.. SAKSIKAN!!!
Buat macai-macai diluar sana.. Allah mengurniakan manusia otak.. tetapi Allah juga mengurniakan otak kepada lembu..

Yang membezakan antara manusia dan lembu adalah akal.. jadi gunakanlah akal kurniaan Allah itu sebaik mungkin..

Fikirkanlah.. apakah UMNO kini sama dengan UMNO yang ujud ketika diawal kemerdekaan?

Perlukah UMNO disokong lagi.. sedangkan pemipin yang dekat dengan rakyat, yang berkhidmat sebaik mungkin untuk rakyat diperlakukan begini?

Laporan sebelum ini sila baca di SINI

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jan 2013 03:31 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Samseng UMNO diguna untuk menghalau penduduk kampung <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2012 01:56 AM PDT


Kononnya dengan menghitamkan logo pada 'T' Shirt yang dipakai mereka, mereka berjaya mengaburi mata orang ramai bahawa mereka bukanlah pemuda UMNO.

Selain dari sifat bodoh yang sedia ada, kurang berhati-hati membuatkan terserlah jua siapa mereka yang digunakan untuk mengusir penduduk di Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang.


Selain dari itu kehadiran seramai kira-kira 30 orang samseng itu turut disertai oleh Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismailjuga membuktikan bahawa mereka adalah samseng upahan UMNO.
Penduduk telah diusir oleh  bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor yang memiliki tanah tersebut melalui transaksi yang meragukan.

Malah laporan Polis juga telah dibuat oleh pihak waris pemilik asal tersebut, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka...

Kesimpulannya disini ialah pemimpin UMNO yang telah memiliki tanah ini melalui transaksi yang meragukan telah menggunakan sekumpulan pemuda UMNO yang berlagak samseng untuk menghalau penduduk..

Dan samseng dari Parti yang kononnya memperjuangkan nasib Melayu ini telah menghalau keluar orang-orang Melayu yang tinggal di situ..

Sebenarnya ini adalah antara ribuan ekar tanah Melayu yang dipindah milik menjadi milik pemimpin UMNO atau ahli UMNO tanpa disedari mereka.. Ada banyak lagi sebenarnya..

*******************************************

ISU TANAH BATU MAUNG : PEMIMPIN UMNO/BN JANGAN MAIN WAYANG

Selaku wakil rakyat Batu Maung saya bertegas mempertahankan hak rakyat di kawasan saya, lebih-lebih lagi setelah mendapati terdapat unsur penipuan yang memungkinkan mereka dianiaya dan dizalimi oleh pihak-pihak tertentu.


Justeru, mana mungkin saya akan merelakan mereka diusir daripada kediaman yang dibina di atas tanah pusaka keluarga sejak berpuluh tahun lalu.

Selagi keraguan transaksi penjualan tanah Lot 781 dan Lot 776, GM 497 Mk 12, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang belum terungkai saya tidak akan berganjak mempertahankan hak mereka.

Sehubungan itu, pembeli tanah tersebut iaitu Dato' Ab. Wahab bin Ibrahim yang merupakan bekas ADUN (Umno) Taman Medan, Selangor perlu tampil ke depan bersama-sama penduduk dan kerajaan negeri bagi merungkai masalah yang berlanjutan sejak 10 tahun lalu.

Beberapa laporan polis telah pun dibuat oleh penduduk (waris) pemilik asal, kerana transaksi penjualan tanah seluas 1.6 ekar itu berlaku tanpa persetujuan dan pengetahuan mereka.

Bahkan sehingga kini, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang yang mendengar kes tersebut juga masih belum memutuskan waris sebenar harta pusaka tersebut. Majlis Agama Islam (MAINPP) juga telah membuat laporan polis pada 3 Mac 2011 agar pihak berkuasa menyiasat kes tersebut, kerana dipercayai wujudnya salah laku dan penipuan oleh pihak tertentu.

Ini kerana sebahagian penjualan tanah terbabit dibuat TANPA kebenaran dan persetujuan Baitulmal sebagai pihak yang ada kepentingan ke atas tanah terbabit berdasarkan Sijil Faraid yang dikeluarkan oleh Pejabat Kadi Besar Pulau Pinang bertarikh 8 Mei 1996.

Lanjutan laporan polis oleh MAINPP, pihak polis telah membuat 'kaveat pendaftar' pada 4 Mac 2011 terhadap tanah-tanah berkenaan.

Kes tersebut kini masih dalam siasatan pihak polis. Sebagai bekas Penceramah Khas Islam Hadhari, Dato' Ab. Wahab perlu menyelesaikan masalah ini secara jujur dan ikhlas.

Beliau seharusnya bertindak seperti mana tuntutan Islam, dan bukannya dengan bertindak mengusir penduduk.

Beliau sewajarnya menunaikan janjinya semasa perjumpaan dengan saya sebanyak dua kali sebelum ini.

Tindakan beliau menggunakan perintah mahkamah untuk mengusir penduduk sepertimana yang berlaku pada 18 September 2012 lalu, tidak mencerminkan semangat ukhwah sesama Melayu Islam.

Lebih mengecewakan, apabila beliau menggunakan kumpulan daripada Umno untuk mengusir penduduk.

Pada pagi semalam saya telah bergegas ke kampung tersebut setelah penduduk kampung memaklumkan rombongan pihak berkuasa telah tiba untuk mengusir mereka.
 
Apa yang menghairankan, Bailif Mahkamah Seksyen George Town hadir bersama-sama sekumpulan seramai kira-kira 30 orang yang memakai T'shirt putih yang dikaburkan logo Umno dan perkataannya.

Ini ditambahkan lagi dengan kehadiran bekas Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahalan dan Ketua Pemuda Umno Batu Maung Mahadhir Ismail yang cuba berlagak sebagai hero dengan lagak ala samseng.

Suasana agak tegang ketika itu, apabila pihak berkenaan berkeras untuk mengosongkan empat buah rumah penduduk yang membabitkan empat keluarga yang mendiami di sana.


Sebahagian barangan penduduk telah dikeluarkan oleh kumpulan berkenaan. Ia hanya terhenti kira-kira jam 1.00 tengah hari apabila penduduk mendapat perintah 'injuksi' mahkamah sehingga 1 Oktober 2012.
Saya percaya kekecohan yang berlaku dirancang pihak tertentu bagi menimbulkan persepsi negatif dan ketidakpuasan hati rakyat Batu Maung kepada saya dan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Media kroni Umno/BN pastinya akan menyiarkan dari sudut negatif, tanpa melaporkan hal sebenar. Itu bertujuan bagi menutup tembelang pemimpin Umno/BN selama ini yang berlagak sebagai pembela Melayu, pembela rakyat kononnya.

Pemimpin Umno masih terkedu apabila kerajaan negeri mendedahkan tindakan pemimpin Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Datuk Omar Fauzar menjadi 'broker' menjual tanah milik 31 orang Melayu di Kampung Terang Balik Pulau, kepada pemaju dengan mengaut keuntungan atas angin berjumlah RM 5 juta dalam tempoh 3 bulan pada tahun ini.

Pendedahan demi pendedahan oleh Kerajaan negeri , menyerlahkan wajah sebenar dan membuktikan pemimpin Umno/BN telah mengkhianati amanah rakyat Pulau Pinang.

Apa yang jelas, pemimpin Umno/BN cuba melakonkan watak kononnya merekalah pembela rakyat pembela Melayu di atas masalah yang dicipta oleh pemimpin mereka sendiri. Rakyat menilai semua ini.

Pemimpin Umno/BN usahlah bermain wayang.

*Kenyataan Media oleh YB Dato' Abdul Malik Kassim, EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang juga ADUN Batu Maung pada 19 SEPTEMBER 2012*

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Celakalah Siapa Yang Tidak Sokong Yusmadi <b>Di Balik Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 07 Apr 2013 08:21 PM PDT

YUSMADI Yusoff adalah pemuda dengan potensi besar yang bakatnya hanya mampu dilihat orang hebat seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim sahaja, ini semua orang tahu.

Sebab itulah walaupun tanpa publisiti besar, Yusmadi masih mampu merampas kerusi Parlimen Balik Pulau dari BN pada 2008, menewaskan calon BN yang juga bekas Pengerusi Bank Rakyat, Datuk Norraesah Mohamad dengan majoriti 708 undi.

Tidak ramai orang tahu bahawa Yusmadi adalah wakil rakyat yang paling menjimatkan wang kerajaan dan rakyat.  Beliau tidak memandu kereta ataupun menggunakan pemandu, sebaliknya lebih selesa menggunakan khidmat pengangkutan awam seperti teksi dan bas setiap kali menghadiri sidang Parlimen.

Prestasi Yusmadi di Parlimen juga tidak kurang menarik kerana beliau sangat aktif berdebat dengan ahli Parlimen BN, terutama wakil dari Rembau, Khairy Jamaludin.  Dari cara beliau berhadapan dengan Khairy, kita dapat merumuskan disini bahawa beliau mempunyai IQ yang tinggi dan pengetahuan mendalam mengenai perkembangan politik semasa.

Jadi kita semua hairan bagaimana pencalonan semula Yusmadi di Balik Pulau untuk mempertahankan kerusi tersebut dikatakan ditolak oleh penduduk Balik Pulau dan maka itu tempatnya digantikan dengan aktivis PKR, Bakhtiar Wan Chik. Benarkah pencalonan semula Yusmadi ditolak rakyat atau sengaja diada-adakan pihak tertentu untuk mensabotaj peluang PKR di sana?

Bakhtiar Wan Chik

Setahu laman ini, Yusmadi tidak banyak isu, melainkan pada satu ketika nama beliau dikaitkan sebagai antara 3 ahli Parlimen PKR yang disebut akan berpaling tadah untuk menyertai UMNO selain Johari Abdul (Sungai Petani) dan Azan Ismail (Indera Mahkota).

Berita itu bagaimanapun tidak dapat disahkan dan buktinya ketiga-tiga ahli Parlimen tersebut masih kekal bersama Pakatan Rakyat sehingga sekarang.  Maka itu laman ini tidak nampak sebarang alasan kenapa Yusmadi perlu disingkirkan dari mempertahankan kerusi tersebut dalam pilihanraya kali ini.

Dalam masa yang sama, laman ini mendapat maklumat, salah satu sebab kenapa Yusmadi disingkirkan ialah kerana beliau tidak masuk dalam mana-mana kumpulan politik PKR yang sedang hebat bercakaran sekarang iaitu kumpulan Azmin dan Wan Azizah.  Kesetiaan Yusmadi dikatakan hanya kepada Anwar seorang sahaja dan beliau tidak berminat bermain politik seperti itu.

Kalau maklumat itu benar, ia sepatutnya mengukuhkan lagi alasan kenapa Yusmadi perlu dicalonkan semula di Balik Pulau, bukan disingkirkan!!  Dengan bersikap neutral, rakyat Balik Pulau akan mendapat wakil rakyat yang tidak terlalu sibuk berpolitik dan menumpukan lebih perhatian kepada memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Laman ini berharap Yusmadi dapat dicalonkan semula bagi memastikan kerusi tersebut kekal di tangan PKR.  Walaupun pengumuman telah dibuat, tapi selagi belum hari penamaan calon, masih ada masa lagi untuk membuat perubahan.

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


PANAS!! Pemberontakan tercetus <b>di</b> Tasek <b>Gelugor</b>: Pemimpin

Posted: 16 Apr 2013 06:57 PM PDT


Bekas ahli parlimen Tasik Gelugor Datuk Seri Mohd Shariff Omar mengumumkan malam tadi beliau akan bertanding di kerusi tersebut walaupun Barisan Nasional (BN) telah memilih calon lain untuk pilihan raya 5 Mei.

Shariff telah menjangkakan untuk mendapat kerusi tersebut selepas Tan Sri Nor Mohamed Yakcop bersetuju untuk tidak bertanding walaupun menang di situ pada Pilihan Raya 2008.

Ia merupakan salah satu daripada dua kerusi parlimen dimenangi oleh BN di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum tersebut.

Bekas timbalan menteri yang mempunyai ramai penyokong di Tasek Gelugor itu mengkritik kepimpinan BN kerana memilih calon yang tidak dimahukan oleh penduduk setempat.


"Saya akan menjadi calon mesra Pakatan Rakyat untuk kerusi ini," kata lelaki berusia 65 tahun itu kepada pemberita selepas perhimpunan spontan lebih 2,000 penyokong di luar rumahnya di sini.

"Saya boleh jadi calon bebas, atau di bawah tiket DAP, saya boleh bertanding di bawah PKR dan PAS kerana semua pemimpin mereka adalah kawan saya," tambah beliau beberapa jam selepas BN mengumumkan Shahbudin Yahya akan bertanding di kerusi Tasek Gelugor.

Shariff menjangkakan mungkin berlaku perlawanan beberapa penjuru di kerusi Tasek Gelugor dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam kawasan tersebut.


Bekas ADUN Sungai Dua Datuk Jasmin Mohamed yang digugurkan berkemungkinan akan mempertahankan kerusi tersebut sebagai calon bebas oleh kerana BN telah mengemukakan calon baru Muhamad Yusoff Mohd Noor untuk mempertahankan kerusi DUN tersebut.

Apabila ditanya apakah beliau bersedia untuk berhadapan dengan kemungkinan dibuang parti oleh kerana bertanding sebagai calon bebas, Shariff mengatakan pimpinan parti boleh melakukannya pada bila-bila masa.

"Jika mereka mahu membuang saya, lakukan sekarang dan jangan hanya mengugut kami," katanya.


Shariff bertegas beliau akan bertanding sebagai calon "tidak kira apa terjadi" sebelum memberi amaran BN akan kehilangan Tasek Gelugor yang merupakan kubu kuat gabungan tersebut.

"Jika mereka tidak berhati-hati, mereka tidak harus menjangkakan Tasek Gelugor sebagai kerusi selamat kerana risiko besar mereka telah ambil di sini," katanya.

Bekas timbalan menteri Pertanian dan Asas Tani pertama kali bertanding di Tasek Gelugor pada 1999 apabila beliau menang dengan majoriti 4,236 undi.

Pada 2004, beliau mengalahkan calon PAS Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dengan majoriti 10,183 undi.

Akan tetapi beliau memberikan kerusi tersebut kepada menteri kewangan kedua pada ketika itu Nor Mohamed yang berjaya mempertahankan kerusi tersebut dengan 4,547 majoriti undi, mengalahkan Ismail Salleh dari PAS.


Seorang lagi pemimpin BN, A. Mohan memberitahu sidang akhbar sebelum ini mengenai niatnya untuk bertanding di kerusi parlimen Batu Kawan dan meletakkan jawatan daripada Gerakan.
"BN tidak mengambil kira pengorbanan yang saya lakukan sepanjang empat tahun untuk berkhidmat kepada rakyat akan tetapi parti dengan jelas tidak menghargai kerja keras saya," kata koordinator BN Batu Kawan itu.

Dengan kecewa, Mohan mengatakan beliau telah membuat keputusan untuk keluar parti akan tetapi tidak mempunyai niat untuk menyertai parti lain buat masa ini.

"Saya yakin kita (BN) boleh kembali menang di kerusi Batu Kawan jika diberikan peluang akan tetapi sekarang mereka meletakkan calon muka baru di kawasan ini, yang mungkin tidak akan menang," katanya ~ The Malaysian Insider

Punca sebenar Datuk Seri Mohd Shariff kecewa dengan Barisan Nasional ialah beliau merasakan dirinya telah ditipu dan dipermainkan oleh pihak UMNO/BN sendiri..

Dimana beliau sebelum PRU12 telah dipujuk untuk memberikan laluan hanya untuk satu penggal kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Bagaimanapun janji itu tidak ditepati oleh Najib.. dan satu muka baru pula diperkenalkan sebagai calon kawasan tersebut bagi menggantikan Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dalam PRU13 ini..

Moral of the story disini ialah.. Jikapemimpin UMNO sendiri yang punya pengaruh, punya ramai penyokong, pernah menjawat jawatan Timbalan Menteri boleh ditipu begitu sahaja oleh pemimpin UMNO yang lain... macai-macai UMNO sudah tentu lebih mudah ditipu..

Tiada langsung semangat setiakawan sesama rakan perjuangan mereka... oleh itu macai-macai diluar sana.. fikir-fikirkan..

Adakah anda akan kekal dihargai atau dihargai apabila diperlukan sahaja..

Sila liaht Video mengenai pemberontakan ini di ( SINI )

Fyna Here!: MUA : Makeup sanding naseebah <b>di gelugor</b> pulau <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2013 06:04 AM PDT

sangat senang makeupkan naseebah sebab dia seorang yang sangat ramah dan baik..jadi sangat have fun makeupkan dia hehe
so naseebah req nak kan yang soft sahaja and tak nak gelap-gelap sangat
alhamdulilah naseebah puas hati
http://www.facebook.com/KiddyKiddoKlik?fref=ts
untuk tengok my makeup job yang lain-lain atau sebarang pertanyaan/tempahan boleh ke
email : fynahere85@yahoo.com