Ahad, 15 September 2013

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2013 09:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2013 09:21 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 09:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEMALAM BERSAMA RAFIZI RAMLI 17 Disember 2012 <b>DI BATU</b> <b>...</b>

Posted: 17 Dec 2012 06:16 PM PST

BATU UBAN kampung bersejarah , di antara yang tertua di P. Pinang. Kampung yang telah wujud sebelum kedatangan Kepten Francis Light  yang kononnya membuka P.Pinang. Hakikatnya pulau ini telah pun terbuka sebab itu namanya Pulau Pinang bukannya Prince of Wales Island.Pada ketika itu di batu Uban wujud pelabuhan dan pusat pentadbiran.

Batu Uban dibuka oleh Datuk Nakhoda Nan Intan atau Penghulu Mohamad Salleh dari kampung Buadi Sumatera. Diasaskan 50 tahun sebelum ketibaaan  Light pada tahun  1786. Begitu juga dengan Tanjong Penaga, Jelutong,Datuk Keramat, tanjong Tokong dll.

Ada masjid yang didirikan beliau, ada telaga, tanah perkuburan dan persekitaran  yang masih dihuni oleh anak cucunya. Agak malang pengisian kemerdekaan sangat    tidak menghormati nilai sejarah , budaya dan warisan peribuminya. Malahan sangat zalim apabila berhadapan dengan pembangunan komersial.

Warisan  perlu  dibela untuk mengangkat martabat  bangsa . Di sinilah Saudara Rafizi Ramli berceramah pada malam Selasa 17 hb Disember 2012.  Kampung yang terkepung dan terperangkap dengan pembangunan pesat. hampir sangat akan tenggelam dan terhapus .Tinggal masjid dan tanah perkuburan sahaja.

Sebelumnya Saudaran Ravintharan ADUN Batu Uban telah berceramah , menegaskan :

Memelihara warisan bukan  memelihara masjid semata-mata. Masjid wujud bersama qariah.Bila qariah berpindah dengan sendirinya masjid tidak berfungsi lagi. Jadi kawasan disekeliling masjid mesti dipelihara sebagai zon warisannya. Kawasan  disekeliling masjid dengan persekitaran yang berpatutan mesti dipertahankan.

Inilah perkara yang diperjuangkan dengan sungguh -sungguh oleh ahli Majlis Perbandaran P.Pinang yang juga aktivis PAS Bayan baru Saudara Iszuree Ibrahim. Ada usaha nekad untuk menghantar rombongan berjumpa dengan Datuk Seri Rais Yatim menteri yang bertanggung jawap tentang warisan.

Beliau perlu bertindak mewartakan Batu Uban menjadi kampung warisan. Jika Zakiah Hanum, mantan pengarah Muzium Negara  boleh membeli tanah tapak rumah P.Ramlee dan mewartakannnya menjadi zon warisan kenapa tidak dengan Batu Uban dan Tanjong Tokong. Dua warisan P.Pinang yang tertua. Warisan rumah P.Ramlee jauh lebih muda daripada keduannya itu.

Saudara Rafizi telah memfokuskan  usaha Pakatan Rakyat mengatasi masalah keluhan rakyat. Rakyat  yang terperangkap dalam kenaikan harga barang dan kos hidup akibat gejolak dan  lonjakan  inflasi yang tidak terkawal. Sedangkan upah dan gaji tidak bertambah. Sebagai kerajaan dan pemimpin kita harus berfikir bagaimana hendak mengatasinya.

PR berazam menjanjikan satu pakej ekonomi untuk kerajaan yang bertanggung jawap. Rakyat akan dibela.Rakyat sama sekali  tidak akan dibiarkan lemas dan tenggelam  dalam arus kenaikan inflasi. Apa tindakannya :

- PR akan menggunakan sebahagian keuntungan PETRONAS melebihi RM  80 Bilion untuk memberi subsidi kepada  harga petrol semasa. Faedah yang dinikmati oleh  semua rakyat . Harga barang dan kos penghantaran dengan sendirinya akan turun.

- PTPTN akan dihapuskan menjadi pelaburan kerajaan kepada rakyat yang terpelajar. Mereka  akan  menyumbang semula  kepada pembangunan masa depan negara.

- Cukai kereta sekali ganda daripada harga asal sangat mencekik golongan muda yang baru bekerja. Cukai ini akan dikaji. Tidak ada negara di dunia yang mengenakan cukai kenderaaan yang begiti tinggi. Rakyat dibebankan dengan tol, bayaran insuran dan cukai jalan yang tinggi, saman trafik, bayaran bulanaan kenderaaan yang tinggi dan pembaikan kereta dan harga petrol. Ini telah menjadi trauma dan memakan jumlah perbelanjaan yang besar untuk satu item sahaja. Bagaimana dengan yang lain-lain,Gaji permulaan hanya sekitar RM 2000 sahaja. Mengkiut perkiraan beliau RM 1000 ke tas dibelanjakan untuk kereta sahaja

Rakyat perlukan kerajaan yang bertanggung jawap yang memikirakan nilai hidup warganya.Malaysia cukup kaya tetapi kekayaannya diagihkan ke mana. Golongan kaya tambah meliana tetapi rakyat terbanyak papa kedana. Pendapatan rakyat dirompak melalui mekanisme ekonomi yang merangkap kehidupan dan kerajaan membiarkan ianya berlalu begitu sahaja. Jawapannya negara akan bankraf jika subsidi diberi. Dalam masa yang sama subsidi terus diberi kepada para kroni yang membekalkan tenaga letrik kepada TNB. Sepaptutnya harga letrik murah tetapi bayaranya terus meningkat,Sekali lagi rakyat terjerat dan dimangsakan.

Rafizi menggariskan 3 ciri  penting,  menentukan sesebuah kerajaan itu bertanggung jawap atau pun tidak :

Pertama – para pemimpinnya memikirkan nasib rakyat jelata. Mencari jalan bagaimana mengatasi kesususahan hidup mereka supaya terkeluar daripada perangkap ekonomi yang bermasalah.Tugas pemimpin membela kepentingan rakyat.

Kedua -  para pemimpinnya terlihat telus dan bersih.Tidak dikaitkan atau dipalit dengan isu rasuah. Tidak wujud keadaan sambil menyelam sambil minum air. Mengambil peluang merembat kekayaan negara semasa berkuasa, menangguk di air yang keruh. gunting dalam lipatan dan pagar makan padi.

Ketiga – Pemimpin mesti berakhlak tinggi. Contoh teladan kepada umat. Sebagaimana kata Ghandi. Salah satu daripada  jenayah moral yang terbesar ialah wujudnya keadaan golongan istimewa yang mendapat limpahan kekayaan tanpa bekerja " Wealth without work"

Rafizi mengakhiri dengan meminta supaya rakyat berfikir dan menilai kebaikan dan keburukan dengan mata yang terbuka. Jika rakyat di Baram boleh berfikir dengan mengatakan bahawa sebagai tuai rumah panjang saya akan membenarkan PKR, PBB, PBDS siapa sahaja  untuk berceramah.saya tidak boleh membaca.Tidak semestinya saya tidak boleh berfikir. Saya akan buat pilihan yang terbaik untuk kebaikan orang saya.

Di harap Pakatan Rakyat  tidak sekadar menjadikan rakyat sekadar modal berkempen untuk memburuk-burukkan UMNO – BN . Ia perlu ada agenda yang kemas untuk mebela nasib rakyat terutama orang Melayu yang semakin tenggelam di P.Pinang akibat dasar-dasar kerajaan yang terlalu pro pelaburan, kapitalis dan pembangunan komersial. Pembangunan mesti seimbang supaya rakyat ada bahagiannya dan tidak mejadi seperti melukut ditepi gantang !

Rafizi Ramli tokoh muda harapan bangsa Malaysia dan aset masa depan negara. Beliau berupaya mengupas punca kemelut negara dan ada formula  bagaimana mengatasinya .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sokongan Penubuhan Pusat e-komuniti <b>di Batu Uban</b>

Posted: 04 Oct 2010 03:21 AM PDT

PID dijemput untuk menyokong penubuhan e-Komuniti di Batu Uban yang mengsasarkan 10 biji komputer untuk kegunaan warga penduduk di Batu Uban. PID turut memberi penerangan manfaat dan kursus yang ditawarkan melalui PID.

Perancangan ini turut dihebahkan sempena dengan Program Komuniti Bandar Bersih dan Selamat (Cleaner Greener Penang) bersama Qariah Masjid & JKKK Batu Uban. Acara berlansung pada 2hb Oktober 2010 dari pukul 8 pagi sehingga 1 tengahari di Dataran Masjid Batu Uban.

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Teks Ucapan Sempena Majils Penganugerahan Darjah Kebesaran <b>...</b>

Posted: 28 Aug 2013 07:52 PM PDT

UCAPAN Y.A.B. KETUA MENTERI PULAU PINANG SEMPENA MAJLIS PENGANUGERAHAN DARJAH KEBESARAN, BINTANG DAN PINGAT KEHORMATAN NEGERI PULAU PINANG PADA 26 OGOS 2013 DI DEWAN SRI PINANG:
Selamat pagi dan salam bersih kepada semua.

1. Bersempena Majlis Istiadat Penganugerahan Darjah-Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Kehormatan Negeri Pulau Pinang bagi tahun 2013 ini, dengan penuh takzim dan kesyukuran, saya bagi pihak Kerajaan Negeri dan seluruh rakyat Pulau Pinang merakamkan ucapan setinggi-tinggi tahniah dan dirgahayu kepada Tuan Yang Terutama Tun, sempena Hari Jadi Rasmi Tuan Yang Terutama Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang yang ke-75. Kami semua merafakkan doa ke hadrat Tuhan Yang Maha Esa semoga Tuan Yang Terutama Tun dan Yang Amat Berbahagia Toh Puan dilanjutkan usia, dirahmati serta dianugerahi oleh Tuhan Yang Maha Esa dengan nikmat kesihatan, kebahagiaan dan kesejahteraan untuk terus mencurahkan khidmat bakti kepada rakyat dan negeri Pulau Pinang.
Tuan Yang Terutama Tun,

2. Di Majlis yang mulia pagi ini, saya sekali lagi bersama-sama dengan anggota pentadbiran Kerajaan Negeri, pemimpin-pemimpin di pelbagai peringkat dan seluruh rakyat Negeri Pulau Pinang, dengan ini memperbaharui ikrar taat setia kepada Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri, Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong dan negara Malaysia yang tercinta.

3. Di bawah naungan Tuan Yang Terutama Tun, rakyat berbilang kaum, agama dan budaya di negeri ini sentiasa hidup bersatu padu dan saling bekerjasama dalam suasana penuh harmoni dan muhibah. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih di atas keyakinan dan kepercayaan yang diberikan kepada saya untuk terus mentadbir negeri ini dengan lancar dan berkesan.

4. Sesungguhnya, amanah yang diberikan ini akan saya pikul dan laksanakan bersama-sama barisan pimpinan negeri ini dengan penuh dedikasi dan integriti. Adalah menjadi tanggungjawab saya dan barisan pimpinan yang lain untuk melaksanakan tugas secara amanah dengan mengamalkan prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT) demi kebaikan negeri serta kesejahteraan rakyat jua.

5. Di kesempatan ini, saya juga ingin merakamkan ucapan tahniah kepada semua penerima darjah-darjah kebesaran, bintang dan pingat kehormatan negeri pada tahun ini. Semoga pengurniaan ini dapat menyemarakkan lagi azam, semangat dan iltizam para penerima anugerah sekelian dalam memberikan sumbangan dan jasa bakti demi pembangunan dan kemajuan negeri dan negara.
Tuan Yang Terutama Tun,

6. Sememangnya, mandat besar yang diberi oleh pengundi dalam Pilihanraya Umum yang lalu yang membolehkan kerajaan negeri menambahkan undi popular sebanyak 10% kepada 68% dan menambahkan satu kerusi kepada 30 daripada 40 kerusi DUN, mencerminkan kepercayaan dan sokongan padu rakyat negeri ini terhadap Kerajaan Negeri. Sokongan rakyat kepada kerajaan negeri ini sedikit sebanyak mencerminkan kejayaan usaha untuk memantapkan pentadbiran awam negeri agar menjadi lebih efisien, bersih dan berkesan dalam penyampaian perkhidmatan.

7. Pada masa yang sama kehilangan sokongan di Balik Pulau juga memberikan petanda tentang kelemahan yang perlu diatasi dan tahap pentadbiran yang perlu diperkasakan. Sememangnya krisis keyakinan orang awam terhadap institusi awam harus diatasi dan usaha-usaha transformasi di dalam menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat terus didokong bagi merealisasikan visi ke arah menjadikan Pulau Pinang sebagai sebuah negeri bertaraf antarabangsa dan pintar

Tuan Yang Terutama Tun,

8. Sepanjang 5 tahun yang lepas, Kerajaan Negeri telah memberi penekanan kepada pentadbiran berteraskan belanjawan (budget-based administration) menerusi urustadbir Cekap Akauntabel Telus(CAT) untuk mengatasi sebarang ketirisan dalam bentuk penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan amalan rasuah. Urustadbir CAT telah berjaya menjanakan lebihan bajet(surplus) setiap tahun sejak 2008, menambahkan asset negeri sebanyak 50% kepada RM1.2 bilion dan mengurangkan hutang kerajaan negeri sebanyak 95%.

9. Kejayaan belanjawan lebihan dan pengurangan hutang kerajaan adalah penting kerana Fitch Ratings mengkaji semula penarafan kredit Malaysia daripada "kukuh"(stable) kepada "negative" kerana peningkatan hutang kerajaan persekutuan dan kekurangan reformasi belanjawan. Ini dicerminkan dengan defisit Belanjawan sebanyak 4% GDP dan peningkatan hutang kerajaan persekutuan kepada 54% GDP atau 70% GDP sekiranya tanggungan/jaminan(contingent liabilities) diambilkira.

10. Prestasi pengurusan kewangan kerajaan negeri membolehkan program kebajikan sosial sebanyak RM 150 juta dijalankan menerusi program "Emas" kepada warga emas, ibu tunggal, OKU, mahasiswa, kelahiran anak dan pelajar-pelajar serta menjadi negeri pertama di Malaysia yang berjaya menghapuskan kemiskinan. Baru-baru ini golongan ibu yang tidak bekerja, pemandu teksi, penarik beca dan nelayan pun menjadi penerima menafaat tersebut – iaitu golongan sasaran yang pertama kali menerimanya di Malaysia. Kerajaan negeri juga akan meneruskan program pembinaan rumah mampu milik dengan dana RM500 juta untuk membina 22,172 yunit rumah di kelima daerah Pulau Pinang.

11. Bagi tujuan mengekalkan pembangunan negeri yang mapan, kerajaan negeri telah menjalankan ekonomi berteraskan 3PRO, iaitu pro-growth, pro-jobs dan pro-poor. Setelah kejayaan pentadbiran berteraskan belanjawan yang berjaya mengawal ketirisan dalam perbelanjaan, kerajaan negeri menjurus ke arah pentadbiran berteraskan hasil (outcome-based administration). Ini bukan sekadar memenuhi prinsip value for money dan penggunaan sumber secara maximum tetapi juga memastikan setiap projek yang dirancang mampu memberikan impak optimal kepada rakyat. Janganlah sekadar belanja demi belanja dan sungguhpun tidak ada kemungkaran, ia akan menjadi projek gajah putih sahaja.

12. Adalah perlu pelaburan dan perbelanjaan dijalankan ke atas kemudahan infrastruktur dan juga sektor ekonomi yang boleh menjanakan pulangan dan menggerakkan pertumbuhan. Pada separuh tahun pertama 2013 berbanding dengan separuh tahun pertama 2012 di Malaysia, sektor pembuatan bertumbuh sebanyak 1.9% (5.1%), perkhidmatan sebanyak 5.4%(6.2%) dan pembinaan sebanyak 12%(18.5%). Memandangkan sektor pembuatan bertumbuh secara lembab sekadar 1.9% maka kerajaan negeri terpaksa menumpukan perhatian kepada sektor pembinaan dan perkhidmatan seperti pelancongan, kesihatan dan pendidikan.

13. Kerajaan Negeri yakin dapat memperluaskan sumbangan industri perkhidmatan dan pelancongan untuk mengimbangi kekurangan sumbangan daripada sektor pembuatan sehingga ia pulih semula. Sektor pelancongan akan dimajukan dengan projek jalan dan infrastruktur di kawasan pulau dan Seberang Perai.

14. Usaha memperbesarkan perkhidmatan Bukit Bendera mendatangkan hasil bila projek-projek baru dapat mencatatkan rekod baru 10,300 pelawat sehari dengan sasaran melebihi 1.2 juta pelawat setahun. Pengumuman taman bertema air di atas laut di Teluk Bahang dan Batu Feringgi, pembinaan beberapa hotel berjenama seperti The Banyan Tree, Aman Resorts dan St Giles, penglibatan hospital baru dan pusat jualan baru serta penubuhan institusi pengajian tinggi yang baru di Batu Kawan akan bergandingan dengan perkembangan perkhidmatan kewangan seperti Citigroup dan pemerosesan data daripada syarikat gergasi dunia.

15. Selain daripada produk-produk baru, adalah penting juga "events" atau acara baru disediakan demi memberikan satu pengalaman yang akan kerap dikenang oleh pelancong. Persembahan acara-acara menarik yang melibatkan seni budaya, warisan atau kegemaran, lukisan mural seni di atas dinding dan ukiran besi akan ditambah. Tajaan Edinburgh Art Festival, salah satu pesta seni yang terbesar di dunia, yang menjemput kami sebagai tetamu khas adalah pengiktirafan istimewa sumbangan George Town World Heritage Festival kepada dunia seni. Acara sukan dan berbasikal akan digalakkan.

16. Kunjungan pelancong cruise telah memberi anggaran pulangan sebanyak RM34.8 juta dan kini menerima kunjungan kapal-kapal yang lebih besar. Untuk itu, saya berharap Kerajaan Persekutuan akan berusaha mempertingkatkan kemudahan infrastruktur di sekitar kawasan pelabuhan dan feri serta membina semula Tanjung City Marina yang sudah tenggelam ke laut.

17. Samada sektor pelancongan dapat dimajukan bergantung kepada menjayakan inisiatif Pulau Pinang yang lebih "bersih, hijau, sihat dan selamat". Inisiatif ini telah dipinda kepada Safer, Cleaner, Greener and Healthier Penang demi mengekalkan kedudukan Pulau Pinang sebagai negeri terselamat di Malaysia.

18. Di samping pemasangan tiang lampu jalan, sebanyak 125 buah CCTV dengan kos RM3 juta akan disiapkan pada akhir tahun ini, menjadikan keseluruahnnya 229 CCTV di seluruh Pulau Pinang. Sepanjang ini, Kerajaan Negeri bekerjasama rapat dengan polis dengan menawarkan sumber untuk melantik pekerja terlatih bagi memantau CCTV supaya polis boleh menumpukan usaha kepada pencegahan jenayah. Penubuhan Pasukan Peronda Sukarela(PPS) dengan 6,000 anggota sekarang akan dinaikkan kepada sasaran 10,000 anggota untuk membantu pihak polis menjalankan rondaan keselamatan. Kuliah khas daripada pakar jenayah daripada tempatan dan luar negeri akan diberikan kepada ahli PPS ini.

Tuan Yang di Pertua,

19. Saya percaya dengan perancangan yang baik dan usaha yang gigih serta tahap integriti dan akauntabiliti yang tinggi, negeri ini akan bertambah makmur. Oleh itu, saya menyeru agar semua lapisan rakyat sentiasa bersatu padu, hormat menghormati dan bekerja sama di antara satu sama lain serta berusaha kuat bersama-sama dengan barisan kepimpinan Kerajaan Negeri sedia ada untuk memaju dan meningkatkan lagi kemakmuran negeri Pulau Pinang. Sekalung budi dan segunung intan kepada semua warga pentadbiran, pihak berkuasa keselamatan dan polis atas sumbangan memastikan Pulau Pinang terus aman, damai dan berfungsi lancar.

20.Akhir kata, saya dan barisan kepimpinan Kerajaan Negeri serta seluruh rakyat negeri ini, sekali lagi mengucapkan terima kasih di atas jasa bakti dan keperihatinan Tuan Yang Terutama Tun dalam menerajui pemerintahan negeri ini dan mengucapkan Selamat Menyambut Hari Jadi Yang Ke-75. Kami berdoa agar Tuan Yang Terutama Tun dan Yang Berbahagia Toh Puan serta keluarga sentiasa dilimpahi oleh Yang Maha Esa dengan segala keberkatan di dalam menjalani kehidupan seharian serta hidup aman bahagia dan sejahtera selalu hendaknya.

Sekian, terima kasih.

=====Mandarin Version ===================================
首长于2013年8月26日在槟州赐封典礼上的演讲

2.在这项典礼上,我再次与州政府团队、各级领袖及全体槟城人民效忠州元首、国家元首及敬爱的马来西亚。

3. 在州元首辖下,各族人民、各宗教与文化时时都在和谐的气氛中,团结一致、互助合作。我也对于州元首给予我的信心与信任,让我能有效的治理槟州在此致上万二分的谢意。

4. 基于信任,我与州政府团队将忠诚与诚信的推行政务。这将是我跟团队的责任,以能干、公信、透明的方针推行利州及利民的政策。

5. 在此,我也要恭喜今年各界受封的有功人士。希望借这次的功勋肯定,能激发受封人士更积极地为国为州的发展做出贡献。

6. 在刚过去的大选,州政府获得选民极大的委托,让州政府的总选票增加了10%至68%,并从40各州议席当中获得了30个州议席,增加了一个州议席,显示了州民对州政府的信任与支持。人民支持州政府,多多少少显示了过去州政府成功,让公共施政的服务效率更高、更干净及更有效用。

7. 与此同时,失去浮罗山背国席,也指出了不足的地方有待改进及施政有待加强。公众对于公共机构的信心危机需要解决,同时持续改革以提升公共服务品质,使人民获得最佳的服务,实现槟州成为国际水准及智慧型的州属。

8. 过去五年,州政府强调预算型管理,延续着能干、公信、透明的施政方针,以防滥权、贪污。能干、公信、透明的施政方针自2008年开始,让槟州年年获得预算盈余,增加了50%的资产至12亿令吉,并减少了95%的州政府债务。

9. 州政府预算盈余增加及减债是非常重要的,因为根据惠誉国际评级(Fitch Ratings) 研究显示,马来西亚的评级已经从稳定转为负面,因为联邦政府的债务增加及缺乏预算改革。这显示了预算赤字占了国民生产总值(GDP)的4%,使联邦政府债务的增加,占据了54%的国民生产总值,若加上或有负债(contingent liabilities) 计算在内则占据了70%的国民生产总值。

10. 州政府的财务表现,允许州政府府有能力推行1亿5000万令吉的社会福利计划,这些计划包括乐龄人士回馈、单亲妈妈、残障人士、大专生、快乐宝贝、快乐学生及全马首个州属成功消灭贫穷的计划。如今,槟州的士司机、三轮车夫、渔夫及赋闲在家的母亲,也将成为马来西亚首度被惠及的社会阶层,享有社会福利。州政府将继续进行以5亿令吉为资金,在5个县属兴建可负担房屋的计划。

11. 为了永续发展,州政府进行了强调有成长、有工作、有济贫的"三有"经济政策。经过了预算型施政成功节制了开销上的纰漏,州政府正迈向成果型施政(outcome-based administration). 所谓成果型施政,不单只是符合价格及善用资源的原则而以,更必须确保每一项计划都是最佳的利民计划,而不是只会不断开销拨款进行计划,即使没恶意,但却只会沦为白象计划。

12. 投资及拨款在进行基础设施与经济领域上是必须的,因为它将促进成长。根据马来西亚2013年上半年与2012年上半年比较,制造业增加了1.9%(至5.1%),服务业则增加了5.4%(至6.2%),而建造业则增加了12%(至18.5%)。有鉴于制造业疲软只增长1.9%,州政府被迫关注在建造业及服务业,如旅游业、医药卫生及教育。

13. 州政府有信心扩大服务业及旅游业以平衡制造业的疲软,直到该产业恢复为止。在槟威两岸的造路及兴建基础设施计划下,州内旅游业将会获得助益与发展。

14. 升旗山的扩大服务计划带来了成效,创下了单日1万300名游客的新纪录,达到年度游客120万名的目标。直落巴巷与峇都丁宜海上游乐场的宣布、The Banyan Tree, Aman Resorts 及St Giles等数间酒店的兴建、医院与购物中心的兴建,还有峇都交湾将成立的高等教育中心。同时还有花旗集团的金融服务中心及世界知名的资料处理中心。

15. 除了新产品,创新的活动也是必不可少,才能让游客留下难忘的印象。这些活动包含了艺术、文化与古迹,当中包括了壁画艺术及铁雕艺术。世界知名的艺术盛会《爱丁堡艺术节》甚至邀请槟城作为该艺术节的特别嘉宾,乔治市节庆对艺术界所做出的贡献可见一斑。同时也将会推广体育及脚车运动。

16. 自邮轮访槟的游客预估也带来了3480万令吉的经济效益,如今陆续将有更大型的邮轮靠岸访槟。我希望联邦政府能提升码头及渡轮码头的基础设施,同时重建已经沉入海底的丹绒城市游艇中心。

17. 旅游业是否成功,端看槟城"干净、绿化、健康与安全"的政策。如今,该政策将以"安全、干净、绿化与健康",把安全摆首位,以让槟城继续成为最安全的州属。

18. 除了增加安装路灯,耗资300万令吉安装的125架电眼,将在年底完成。届时全槟将有229架电眼。州政府与警方密切合作,协助聘请受训人员监视电眼,让警方能专心防治罪案。同时,州内6000名自愿巡逻队将增援至10000名成员,以协助警方巡逻治安。来自国内位的治安专家将会提供自愿巡逻队员特别训练。

19. 我相信凭着妥善的计划、努力不懈的执行及高度廉洁与问责,槟城将会更繁荣。因此,我呼吁州内各阶层人民要团结一致,相敬如宾、互助合作,同时与州政府团队携手,让槟城更加繁荣。感谢所有政府人员、治安人员与警方的贡献,以确保槟城长治久安。

09 di jelutong - Google Blog Search

09 di jelutong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di jelutong</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jul 2013 03:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Panas!! 10 Ribu Hadiri Ceramah Zulkifli Noordin <b>Di</b> Bukit <b>Jelutong</b>

Posted: 28 Apr 2013 11:56 PM PDT


Ceramah calon mesra BN Parlimen Shah Alam, Zulkifli Noordin di Bukit Jelutong bersama calon Dun Kota Anggerik telah di sambut hambar oleh masyarakat Bukit Jelutong.
Ceramah sekitar jam 9 malam ini langsung tidak mendapat sambutan masyarakat di Bukit Jelutong. Jikalau macam inilah sambutannya, Zulkifli Noordin boleh berkira-kira untuk mengemas barang-barangnya
Mood rakyat sekarang mahu perubahan, di merata-rata tempat rakyat ceritakan pasal perubahan. Sekiranya beginilah sambutan setiap ceramah Umno BN, mereka menghadapi situasi paling getir sejak merdeka.
Sekiranya di perhatikan gambar ni, 50 orang pun tak sampai. Maka Umno BN bersiap sedialah untuk menjadi parti pembangkang yang baru di Malaysia.

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


UMNO <b>TASEK GELUGOR</b> RAI 200 ANGGOTA TUDM <b>DI</b> BULAN <b>...</b>

Posted: 26 Jul 2013 12:00 AM PDT

BUTTERWORTH 26 Julai - Kira-kira 200 pegawai dan anggota Tentera Udara diraja Malaysia (TUDM) Butterworth diraikan dalam majlis Mesra Ramadan Parlimen Tasek Gelugor di Dewan Pangsapuri Seri Bayu di sini semalam.
Majlis diadakan bagi menghargai sumbangan dan jasa golongan tentera dalam mempertahankan kedaulatan negara.
Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya berkata, pengorbanan dan usaha murni anggota tentera kepada agama, bangsa dan negara wajar dihargai oleh segenap lapisan masyarakat di negara ini.
"Peranan anggota tentera adalah sangat besar dalam memastikan keamanan dan kedaulatan negara sentiasa terpelihara.
"Sehubungan itu, segala jasa dan pengorbanan mereka perlulah dihargai supaya mereka akan lebih bersemangat untuk berkhidmat kepada negara," katanya ketika berucap dalam majlis berkenaan.
Yang hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Ayer Tawar, Datuk Jahara Hamid dan ADUN Sungai Dua, Muhamad Yusoff.
Selain bacaan tahlil, Shabudin turut menyampaikan sumbangan kepada balu anggota tentera.

09 di Bukit jambul - Google Blog Search

09 di Bukit jambul - Google Blog Search


promosi kraf malaysia <b>di bukit jambul</b>, pulau pinang... - perbadanan <b>...</b>

Posted: 10 Sep 2013 09:33 PM PDT

Mai pakat ramai-ramai pi ke Promosi Kraf Malaysia di Bukit Jambul. 

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Belia Bangkit: APA CER? Pelatih PLKN Protes <b>Di Balik Pulau</b>, P <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 05:21 AM PDT

BALIK PULAU: Beberapa anggota keluarga pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Kem White Resort di sini berkumpul di perkarangan kem itu hari ini untuk meminta kebenaran pihak pengurusan membawa pulang pelatih dari kem itu.
Sebelum itu malam tadi kira-kira 200 pelatih dilaporkan berkumpul dengan beg pakaian masing-masing dan sepakat mahu keluar dari kem berkenaan kerana tidak puas hati dengan keadaan tempat penginapan dan penyediaan makanan di kem itu.
Seorang daripada bapa pelatih itu yang enggan dikenali berkata anak lelakinya mengadu penyediaan makanan di kem berkenaan tidak bersih selain keadaan kemudahan kem yang uzur dan kotor.
"Seminggu lepas, anak saya telefon mengadu tandas di sini kotor, makanan yang disediakan tercemar selain ada katil yang rosak," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Bagaimanapun jurulatih kem berjaya menenangkan keadaan dengan berbincang dan meminta mereka bersurai.
Pihak pengurusan kem enggan mengulas mengenai kejadian itu dan meminta pihak media supaya turut beredar.
Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Mohd Hatta Mohd Zain ketika dihubungi berkata setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang laporan mengenai kejadian itu daripada mana-mana pihak.

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


Dua beradik jadi hamba seks bapa dan bapa saudara <b>di</b> Tasek <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2013 10:21 AM PDT

TASEK GELUGOR 22 Jun - Tindakan seorang gadis berusia 16 tahun melarikan diri selama tiga hari dari rumah sejak Ahad lalu, membongkar rahsia remaja itu dan dua adiknya yang sebenarnya tertekan kerana menjadi hamba seks kepada bapa dan bapa saudaranya sejak sembilan tahun lalu.

Rahsia itu terbongkar hanya selepas remaja tersebut ditemui semula oleh ibu saudaranya lalu menceritakan peristiwa hitam dia dan dua adiknya berusia 11 dan 14 tahun dirogol kedua-dua suspek.

Ibu dan ibu saudara mangsa kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara sejurus selepas itu.

baca lagi ..Difahamkan, bapa mangsa berusia 42 tahun yang merupakan orang kurang upaya (OKU) dan bapa saudara mereka berusia 37 tahun memaksa tiga beradik itu menerima wang setiap kali selepas dirogol selain diugut akan dipukul jika kejadian tersebut dihebahkan.

Perbuatan keji itu dipercayai telah berlaku sejak ketiga-tiga mangsa berusia tujuh tahun lagi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Supritendan Mohd. Shukri Awang ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan penahanan kedua-dua suspek pada hari sama laporan dibuat.

"Siasatan mendapati remaja terbabit mendakwa dirogol bapanya sejak 2004 di rumah mereka di Kampung Permatang Berangan di sini setiap kali ibunya keluar bekerja sebagai pembantu kantin sebuah sekolah di sini.

"Dia dan dua adik perempuannya juga dirogol di rumah bapa saudara mereka di Ladang Malakoff yang terletak tidak jauh dari rumah mereka tanpa mengira masa sejak masing-masing berumur tujuh tahun," katanya.

Mohd. Shukri berkata, ketiga-tiga beradik berkenaan tidak berani menceritakan apa yang berlaku kerana takut dicederakan biarpun ibu mereka yang berusia 40 tahun melihat perbezaan sikap tiga anaknya itu yang seolah-olah berada dalam keadaan trauma sepanjang masa.

Menurutnya, bapa mangsa tidak bekerja dan memegang kad OKU manakala bapa saudara mereka yang bekerja sebagai buruh tinggal seorang diri di ladang berkenaan dan belum berkahwin.

Kedua-dua suspek ujar beliau, kini direman selama tujuh hari untuk disiasat di bawah Seksyen 376(A) Kanun Keseksaan iaitu sumbang mahram dan jika sabit kesalahan boleh dijatuhkan hukuman penjara tidak kurang lima tahun dan tidak lebih 20 tahun dan sebatan.

"Ketiga-tiga mangsa pula ditempatkan di hospital daerah di sini untuk pemeriksaan dan laporan awal perubatan mengesahkan kemaluan kesemua mangsa mempunyai kesan koyakan lama dan baharu," katanya.# sila like "kami undi pakatan rakyat"