Rabu, 18 September 2013

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Sep 2013 09:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Aug 2013 09:15 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2013 09:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Menghadiri Reunion keluarga Dato Jannaton yang merupakan <b>...</b>

Posted: 04 Aug 2013 08:26 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Salah satu sebabnya adalah kerana Keturunan Dato Jannaton Dan Nakhoda Intan yang membuka Batu Uban perkampungan pertama di Pulau Pinang pada tahun 1700 adalah berasal dari Batu Bara iaitu diselatan Bandar ...

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Bekas Ketua Kongsi Gelap Aktif Berpolitik <b>di Negeri Pulau Pinang</b> <b>...</b>

Posted: 04 Sep 2013 08:41 PM PDT

polisKUALA LUMPUR – Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan mendedahkan seorang bekas banduan, yang juga bekas ketua kumpulan kongsi gelap, kini menjadi pemimpin peringkat bawahan dalam sebuah parti politik di Pulau Pinang.

Katanya, beliau yang ketika itu masih dalam perkhidmatan polis, telah menangkap lelaki berkenaan di Thailand sebelum didakwa dan dijatuhkan hukuman penjara di negara ini.

Menurutnya, bekas banduan itu pernah menjadi ketua kongsi gelap di negara ini dan aktifnya dalam politik sehingga memegang jawatan penting dalam parti adalah satu perkembangan yang tidak sihat kepada politik negara.

Beliau yang ditemui Bernama di sini, bagaimanapun tidak mendedahkan identiti pemimpin itu tetapi berkata, individu berkenaan kini merupakan ketua di peringkat bawahan sebuah parti politik di negeri itu.

Zaman Khan menggesa pihak polis menyiasat perkara itu kerana ia boleh menimbulkan pelbagai spekulasi oleh orang ramai terhadap penglibatan ahli politik dalam dunia kongsi gelap.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Bukit Aman, Datuk Abdul Jalil Hassan berkata, pihaknya sedia menyiasat dakwaan pembabitan anggota kongsi gelap dalam arena politik mahupun memegang jawatan penting dalam sesebuah parti politik di negara ini.

Beliau berkata, pihaknya tidak menerima apa-apa laporan mahupun maklumat untuk mengaitkan pembabitan anggota kongsi gelap dalam parti politik mahupun banduan yang telah dibebaskan.

"Anggota kongsi gelap jadi ketua bahagian parti politik tidak ada lagi. Kalau benar ada dakwaan seperti itu kita sedia menyiasat," katanya.

Minggu lepas, Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengumumkan sebanyak 49 kongsi gelap dikesan menjalankan kegiatan memudaratkan ketenteraman awam seperti sindiket pengedaran dadah, memeras ugut, membunuh, menimbulkan pergaduhan antara pertubuhan kongsi gelap dan huru-hara.

Dalam Ops Cantas Khas yang bermula 17 Ogos lepas bagi membanteras kongsi gelap dan individu terbabit jenayah berat di seluruh negara, polis menangkap 4,777 orang dan merampas 136 kenderaan curi, lapan senjata api, satu bom tangan, 54 peluru dan 133 senjata berbahaya.

Operasi itu dilancarkan setelah jenayah keganasan melibatkan pembunuhan, rompakan, rogol dan pergaduhan dilaporkan meningkat termasuk pembunuhan dan cubaan bunuh golongan berprofil tinggi.

Antara kes itu termasuk pada 29 Julai lepas, Pengasas Arab Malaysian Bank, Hussain Ahmad Najadi dibunuh manakala isterinya cedera parah akibat ditembak dari jarak dekat di parkir kereta selepas keluar dari sebuah tokong Cina, Kuan Yin Temple, di Lorong Ceylon, di sini.

Dua hari sebelum itu, aktivis antijenayah yang juga Pengerusi MyWatch R. Sri Sanjeevan cedera ditembak di persimpangan jalan berdekatan Taman Awana Indah, Jempol, Negeri Sembilan.

Selain Sanjeevan, seorang lagi mangsa kes pembunuhan berprofil tinggi ialah Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Datuk Shaharuddin Ibrahim yang ditembak ketika dalam perjalanan ke pejabatnya di Putrajaya pada 26 April lepas.

Bernama sebelum ini melaporkan kumpulan kongsi gelap ini bergantung kepada aktiviti pengedaran dadah selain aktiviti pinjaman wang haram ah long dan aktiviti maksiat termasuk perjudian dan pelacuran.

Dalam pada itu, penganalisis jenayah, Datuk Akhbar Satar berkata, penglibatan anggota kongsi gelap mahupun bekas banduan di dalam sesebuah parti politik di negara ini merupakan satu perkembangan yang tidak baik.

Beliau berkata, sebagai sebuah parti yang berdaftar, jawatankuasa parti itu perlu menyiasat latar belakang setiap anggota mereka sebelum mereka dibenarkan bertanding di peringkat bahagian seterusnya memegang jawatan penting di dalam parti.

"Jika dibiarkan ia akan menjadi satu ancaman, kerana anggota kongsi gelap ini akan menyalahgunakan kedudukan mereka untuk melakukan aktiviti haram," katanya. – Bernama

09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


tun faisal dot com: Doktor `babi bodoh&#39; <b>di</b> Hospital <b>Kepala Batas</b> <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2013 04:30 PM PDT

Ijazah doktor, perangai mentaliti kelas ketiga. Sapa la mak ayah diaorang. Mungkin kalau mak ayah mereka kena maki baru mereka tahu nak hormat orang tua kot?
Sebagai pengamal perubatan yang berada di hospital kerajaan, doktor-doktor ini perlu disedarkan bahawa pesakit tidak mungkin mahu datang ke hospital, apa lagi hospital kerajaan jika mereka mempunyai pilihan. Tidak mungkin mereka mahu berdepan dengan Doktor Babi Bodoh Hospital Kepala Batas, jika mereka ada pilihan untuk tidak sakit. Malangnya mereka sakit. Tugas pengamal perubatan, termasuk Doktor Babi Bodoh ini adalah untuk membantu pesakit supaya mereka berasa lebih baik dan lebih selesa. Sudahlah mereka tidak selesa dan rasa teruk kerana sakit, pengamal perubatan tidak sekali-kali wajar bertindak kasar sehingga pesakit menjadi lebih tidak selesa, lebih teruk dan terhina selepas mendapat `treatment' dari mereka. Diharapkan pihak kerajaan dapat memecat Doktor  Babi Bodoh ini dari perkhidmatan kerajaan, minta mereka membayar ganti rugi jika mereka diikat dengan syarat perkhidmatan dan biarkan mereka belajar `courtesy' bila melayan `pelanggan' mereka bila mereka bertugas di klinik atau hospital swasta. Di swasta nanti, mungkin mereka baru belajar  bahawa `pesakit = gaji mereka'. Jika mereka `membabi bodohkan' pesakit mereka, jawabnya mereka akan miss soru dan kehilangan pelanggan. Ini cara terbaik untuk mengajar mereka...

Adun Pinang Tunggal dedah saksi dimaki Bodoh; Babi oleh doktor rasis
Warga tua antara enam pesakit terima layanan kasar di Hospital Kepala Batas
Kepala Batas: "Temu janji saya untuk mendapatkan rawatan lambat lagi, tetapi anak saya nampak muka saya sudah lain dan perlu segera ke hospital. Tetapi bila pergi hospital, kena maki pula dengan doktor yang kata saya ini babi dan bodoh," kata Hamid Salleh, 66.
Hamid adalah antara enam pesakit dari pekan ini yang mendakwa menerima layanan kasar dan tidak memuaskan, termasuk dicemuh dengan kata-kata kesat oleh doktor ketika mendapatkan rawatan di Hospital Kepala Batas, baru-baru ini.
Tak patuh jadual rawatan 
Hamid mendakwa, ketika dia ingin mendapatkan rawatan di wad kecemasan hospital berkenaan, seorang doktor mengeluarkan kata kesat iaitu 'babi dan bodoh' terhadapnya disebabkan tidak mengikut jadual rawatan yang betul.
"Sebagai seorang yang berpendidikan tinggi, dia (doktor itu) tidak patut berkata begitu. Apatah lagi, saya ini orang tua yang dia kena hormat. Jadi, saya minta perkara ini disiasat kerana ia bukan perkara remeh. Ia membabitkan maruah dan kerjaya yang dianggap mulia oleh masyarakat," katanya pada sidang media di Penang Golf Resort, di sini, semalam.
Sidang media itu dianjurkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pinang Tunggal, Datuk Roslan Saidin, bagi menampilkan empat pesakit yang mengaku menerima layanan buruk daripada doktor di hospital kerajaan di negeri ini.
Selain Hamid, tiga lagi pesakit lain yang hadir semalam ialah Mariani Mansor, 22, Shahidah Saad, 27 dan Nor Zawani Zakaria, 28. 
Kehadiran mereka bagi membuktikan perkara yang dibangkitkan Roslan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), baru-baru ini adalah benar.
Roslan berkata, mereka adalah antara enam pengadu yang memaklumkan ada doktor yang tidak mematuhi etika kedoktoran kerana bertindak kasar dengan tidak memberi rawatan sewajarnya kepada pesakit yang ingin mendapatkan rawatan. 
Katanya, beliau mengetengahkan perkara berkenaan untuk perhatian wakil rakyat serta meminta Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan menyiasat perkara itu sama ada benar atau tidak.
"Beberapa pesakit menemui saya mengadu mengenai perkara ini dan saya mengambil kesempatan mengemukakan perkara ini pada sidang DUN untuk perhatian wakil rakyat, namun mendapat tentangan wakil rakyat pakatan pembangkang," katanya.

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


ini goblog politik: Ahli Parlimen Kota Tinggi dan ADUN <b>Tanjung</b> <b>...</b>

Posted: 11 Aug 2013 05:51 AM PDT

Pendedahan rakan blogger Harapan Esok dan Pena Minang Return mengenai sebuah surau diubahgunakan sebagai tokong di Tanjung Sedili, Kota Tinggi begitu menarik perhatian saya. Kebetulan pula saya sedang berkunjung ke beberapa rumah saudara di sekitar Johor, maka kesempatan ini tidak saya sia-siakan begitu sahaja.
Dan lewat petang tadi, saya sudah berada di Pekan Tanjung Sedili untuk menyiasat sendiri kejadian tersebut dan ternyata gambar dan video disiarkan sememangnya sepadan dengan sebuah surau dalam kawasan ini. Namun perlu diperjelaskan surau tersebut bukanlah surau awam, sebaliknya milik persendirian dan terletak dalam resort terkemuka di pekan ini.

Kunjungan saya ke resort berkenaan juga mendapati bahawa pintu pagar resort telah ditutup untuk kunjungan umum, malah kediaman dan bangunan dalam resort pula dalam keadaan gelap. Namun saya berjaya memasuki ke kawasan resort berkenaan dan mengambil beberapa keping gambar surau yang didakwa dijadikan sebagai tokong.

Tinjuan lanjut mendapati bahawa surau tersebut telah dibersihkan dan lantai surau berkenaan telah disapu dengan bersih, membuktikan bahawa pihak resort telah mengetahui mengenai pendedahan ini.

Hasil temubual dengan penduduk sekitar resort itu juga mendapati bahawa resort tersebut sering dikunjungi warga Singapura yang menginap dan melakukan aktiviti tertutup tanpa sebarang pemantauan pihak berkuasa tempatan.Persoalan saya, selepas kejadian begini terjadi, apakah tindakan pihak berkuasa tempatan terutama ADUN Sedili, YB Hj Rasman Hj Ithnain dan Ahli Parlimen Kota Tinggi, YB Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid terhadap resort berkenaan? Dan apakah pula tindakan susulan untuk menghalang kejadian sebegini berulang?

Malah saya difahamkan Tanjung Sedili mempunyai beberapa pantai peranginan yang dijadikan tumpuan warga Singapura pada hujung minggu untuk beristirehat. Namun khabar kurang enak turut bertiup apabila timbul dakwaan kawasan pantai berkenaan turut dijadikan lokasi parti rahsia pelancong Republik tersebut. Maka apakah pula tindakan pihak berkuasa termasuk Jabatan Agama Islam Johor untuk menghalang perkara begini terus berlaku?

DUN Sedili mempunyai lebih 96.7 peratus pengundi Islam dan kejadian seperti sememangnya menjatuhkan imej umat Islam di kawasan tersebut. Maka saya beranggapan kejadian seperti ini tidak boleh dibiar dan dimaafkan memandangkan surau atau musollah dihina sedemikian rupa. Kerajaan Johor wajib melakukan siasatan segera dan mengambil tindakan sewajarnya terutama apabila hal ini melibatkan kesucian agama Islam. Sudah masanya umat Islam diberi pembelaan sewajarnya dan tindakan menjadikan surau sebagai tokong adalah BIADAB.

Seandainya tiada tindakan diambil terhadap pemilik resort dan pihak terbabit, saya dengan ini mengisytiharkan PERANG terhadap pemimpin UMNO berkenaan dan beranggapan bahawa mereka tidak layak lagi mewakili umat Islam dan orang Melayu lagi di kawasan Sedili!

09 di bagan ajam - Google Blog Search

09 di bagan ajam - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Aug 2013 01:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Aug 2013 01:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jul 2013 01:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2013 01:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di bagan ajam</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2013 01:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

MMI : KAMI BANTAH !! Warga <b>Bagan Ajam</b> & Nelayan Bantah <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2013 02:15 AM PDT

Warga Bagan Ajam dan para nelayan pantai yang mendiami kawasan sebelah pantai di sepanjang Bagan Ajam menghala ke Teluk Air Tawar hari ini mengadakan perhimpunan bagi membantah pembinaan terowong Guan Eng.Kehadiran hampir 100 orang dengan sepanduk jelas membuktikan kesungguhan mereka untuk tidak sesekali bersetuju dengan pembinaan tersebut.
Kebanyakkan yang hadir merupakan para nelayan pantai yang selama ini mencari makan dengan menangkap ikan di laut jelas marah dengan cadangan tersebut dan mereka menyifatkan tindakan sedemikian sebagai bukti bahawa kerajaan negeri pimpinan Guan Eng langsung tidak mengambil berat akan nasib rakyat selama ini.
Pembinaan terowong Guan Eng sudah tentu bakal mencemarkan kawasan pantai serta laut malah hidupan laut sudah pasti akan tercemar dan ianya bakal menyebabkan para nelayan menghadapi masalah seterusnya menutup periku nasi mereka.
Saudara Huszaimi Abu Hassan wakil kepada penduduk yang MMI temui berkata kerajaan negeri langsung tidak pernah mengambil berat akan nasib penduduk serta nelayan di kawasan malah pembinaan jeti yang kini dalam pembinaan pun adalah hasil usaha Ahli Parlimen Tasek Gelugor YB Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang mendengar keluhan para nelayan di kawasan Bagan Ajam ini.
"Nak mengharapkan wakil dan kerajaan negeri Pulau Pinang jangan mimpilah !" Begitulah keluhan warga nelayan dan penduduk Bagan Ajam , mereka kini semakin marah dengan Guan Eng serta kerajaan negeri kerana hanya pandai membuat janji.
Sebelum ini MMI pernah menceritakan tentang nasib penduduk di kawasan Bagan Ajam Baca SINI 
Kepada semua berkenaan terowong yang dijanjikan oleh Guan Eng kali ini , kita harus ingat bagaimana mereka telah berbohong kepada seluruh rakyat Pulau Pinang sejak 2008 yang lalu.Setiap manifesto dan janji yang dibuat Pakatan Haprak hanyalah retorik semata-mata.
Berikut adalah perkara tentang pembinaan terowong dari segi teknikal yang MMI rasa ampa semua kena tahu Baca SINI 
Apa pun yang berlaku rakyat perlu ingat Guan Eng sudah pun merancang untuk membina terowong dan tindakan beliau mengadakan "roadshow" hanyalah bagi mengaburi mata rakyat kerana keputusan sudah di buat sebelum membuka peluang kepada rakyat untuk memberikan cadangan.