Isnin, 28 Oktober 2013

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


Selamatkan sejarah <b>Batu Uban</b> - Utusan Online

Posted: 08 Jan 2012 12:45 PM PST

Selamatkan sejarah Batu Uban

OLEH DR. A MURAD MERICAN
PENULIS ialah Profesor di Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi PETRONAS, Bandar Seri Iskandar, Perak.


Pemandangan dari atas perkampungan orang Melayu di Kampung Melayu Batu Uban, Gelugor, Pulau Pinang.


Kampung Batu Uban bukan sama dengan Kampung Buah Pala, atau Kampung Baru di Kuala Lumpur. Batu Uban adalah penempatan Melayu yang terawal di Pulau Pinang. Malah ia juga adalah pekan dan pelabuhan terawal di pulau itu.

Saya telah perhatikan perkembangan di Batu Uban tanpa kudrat menentukan dan merobahnya. Tidak guna kita merintih apa yang telah berlaku. Ini bukan nostalgia.

Seharusnya, Kampung Batu Uban dijadikan kampung istimewa di Pulau Pinang. Di situlah masjid yang terawal dibina. Di situlah juga tanah dikurniakan oleh Sultan Kedah kepada para peneroka awal sejak 1730an lagi, dan ia berlaku sehingga tahun 1740an.

Batu Uban adalah pusat aktiviti wilayah Gelugor dan kawasan sekitarnya. Ramai keturunan peneroka awal Batu Uban menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi kawasan Tanjung - pekan Melayu di Lebuh Acheh dan Armenian khususnya. Ini mula berlaku pada lewat 1700. Batu Uban mempunyai jalinan dengan pelabuhan Batu Bara, yang kini sebuah daerah di pesisir pantai timur Sumatera - di wilayah Sumatera Utara, lebih kurang tiga jam perjalanan ke arah selatan dari Medan. Malah, saya dimaklumkan satu masa dulu Batu Uban dikenali sebagai Batu Bara.

Batu Uban adalah sebuah pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang/Kedah dengan Sumatera, India dan Hadhramaut. Malah, Batu Uban bukan hanya membuka ruangnya kepada Selat Melaka, tetapi juga kepada Lautan Hindi. Jalinan Batu Uban dengan Selat Melaka dan Lautan Hindi jelas dilihat dengan kedatangan orang Minangkabau dan Melayu yang berlayar dari Batu Bara, kaum-kaum dari India, dan Arab sama ada terus dari Hadhramaut, melalui India, atau melalui Aceh. Di situlah juga mula terbentuknya identiti Jawi Pekan di Pulau Pinang, mendahului lain-lain tempat di Nusantara. Batu Uban pada satu masa dulu bukan kampung, tetapi sebuah pekan dengan segala rencam dan ragamnya.

Apakah ini sukar sangat untuk kita faham? Ini bukan soal menolak pembangunan. Ini soal kegagalan pihak berkewajipan dan pihak berkuasa mengiktiraf, melindungi dan mewartakan sesuatu kawasan itu. Mengapa kelulusan diberi kepada pemaju? Apakah warisan dan sejarah perlu tewas oleh kaum-kaum kapitalis? Siapakah yang membenarkan itu? Apakah pihak-pihak warisan dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang buta sejarah?

Mengapa dibenar kawasan sekecil itu diroboh lalu mengubah wajah asal? Apakah tidak ada alternatif lain? Mengapakah kita terlalu taksub dengan konsep dan falsafah pembangunan yang kolot? Apakah pembangunan semestinya menghapuskan sejarah dan warisan?

Dalam hal ini, dan bukan saja dalam konteks Batu Uban, kita mesti mengkaji semula konsep dan falsafah pembangunan. Malah istilah 'pembangunan' itu kurang tepat kerana ia menumpu kepada aspek fizikal dan pertumbuhan ekonomi, walaupun dalam retoriknya kita mengeluarkan istilah seperti 'mapan' dan 'tambah nilai.' Apa ertinya jika atas nama pembangunan, identiti kita dihapuskan? Konsep dan falsafah pembangunan kini memihak kepada apa yang boleh diukur dan dilihat. Kita tidak melihat sejarah dan warisan seperti mana yang sepatutnya kerana kayu pengukuran kita berlandaskan kepada kepentingan-kepentingan jangka pendek.

Jika kita isytiharkan kita ingin maju seperti lain-lain negara , lihat saja bagaimana mereka kekalkan sejarah dan warisan. Tidak perlu pergi jauh. Lihat sekitar negara Asia Tenggara, atau India, atau Jepun. Apakah maksud 'Chennai,' 'Mumbai' dan 'Kolkata' dalam kamus dan kesedaran sejarah di India?

Kita akur bahawa Pulau Pinang mempunyai densiti penduduk yang tinggi, dan tanah amat berharga. Akan tetapi, apakah harga itu sama dengan nilai sejarah? Dengan robohnya Batu Uban, walaupun mungkin tinggal sebuah masjid, telaga dan tanah perkuburan hampir 300 tahun itu, maka akan robohlah sejarah penempatan Melayu di Pulau Pinang.

Pihak-pihak berwajib, dan empunya tanah sepatutnya memikirkan bagaimana memperkasakan sejarah dan warisan Melayu di tempat itu, bukan sebaliknya. Papan tanda di hadapan masjid Batu Uban kini memang tidak mencukupi.

Dan jika dikatakan bahawa penduduk-penduduk di kawasan itu tidak berminat tinggal di situ, apakah mereka diberi pandangan, bimbingan dan nasihat yang sewajarnya.

Apa yang perlu dilakukan adalah sebuah kawasan/laman peringatan, bersama dengan papan tanda yang lebih jelas di tengah-tengah kawasan perkampungan itu bagi memperingati para peneroka Melayu awal pulau itu, dan jalinan Batu Uban dengan rantau kepulauan Melayu dan Lautan Hindi.

Juga, mereka yang berwajib, termasuk yang empunya tanah, memperbaiki kampung itu sebagai kampung awal tradisi sambil mengwajahkan jaringan dengan rantau yang lebih luas. Batu Uban bukan kampung kolot. Di situlah pada awal lagi bertapaknya Islam di Pulau Pinang.

Seharusnya usaha dilakukan mengekalkan nama Batu Uban sebagai sebahagian daripada nama Gelugor, juga dikatakan berasal dari Batu Bara. Dengan lenyapnya Batu Uban, maka akan lenyaplah juga sejarah dan identiti warisan sebelum kedatangan Inggeris.

Saya harap jangkaan saya salah. Masih ada ruang dan masa untuk menyelamatkan Batu Uban. Tidak perlu bersedih dan merintih. Tidak ada belang yang dapat ditinggalkan seperti apabila matinya harimau. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah secara kolektif, pihak-pihak yang berwajib dan berkuasa memberhentikan projek tapak pembinaan kini dan apa-apa lagi yang telah diluluskan untuk kawasan itu pada masa depan.

Pada asalnya, mengapa projek-projek pembinaan telah diluluskan sejak sekian lama? Ini hanya menunjukkan kealpaan tentang sejarah; sikap dan kesedaran yang menolak memori kolektif sesebuah tempat. Hal ini tidak pula kelihatan di kawasan-kawasan di Georgetown, khususnya di tapak warisan UNESCO.

Sekali lagi, saya nyatakan pihak yang memiliki tanah di Batu Uban hendaklah tidak buta sejarah. Pada masa sama, sejarah tidak kenal undang-undang. Tahun-tahun yang penting berkaitan dengan Batu Uban adalah 1734 dan 1749. Apakah kita mahu detik-detik itu lenyap dari lipatan sejarah Pulau Pinang dan Kedah akibat dari kedaifan dan kebebalan sejarah kita sendiri?

09 di kepala batas - Google Blog Search

09 di kepala batas - Google Blog Search


&#39;Bilik Sulit&#39; ke <b>Kepala Batas</b> 9 Nov., TKM1 sertai teater serupa Bkt <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2013 08:41 PM PDT

GEORGE TOWN - Teater BILIK SULIT di Kepala Batas diadakan pada 9 November, manakala, 10 November pementasa serupa di Bukit Mertajam.
Penganjur, Abdul Halim Abdul Hamid (Ayah Adam Adli) berkata, Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon menyatakan hasrat untuk mengikuti teater tersebut di Bukit Mertajam kendalian Steven Sim Chee Keong (Ahli Parlimen Bukit Mertajam).
Tambah beliau, AJK PAS Malaysia merangkap Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa turut mengesahkan kehadiran untuk menyampaikan ucap tama serentak dengan pementasan teater di Dewan Maliki Permatang Bertam, Kepala Batas. 
"Cadangan mengadakan Teater Bilik Sulit di Parlimen Bukit Bendera pada 9 atau 10 November ini batal," ujar Abdul Halim semasa menghubungi PenangInsight, pagi tadi.
Terdahulu, Aktivis budaya, Hishamuddin Rais menyatakan persetujuan untuk membawa pengkisahan semula kezaliman mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan akta tahanan tanpa bicara lain dekat Kem Kemunting ke Utara Semenanjung Malaysia, termasuk Pulau Pinang.
Pegawai Penyelaras Kawasan DUN Bertam, Asrol Sani Abd. Razak serta PAS Cawangan Seri Bertam, Kami Anak Muda Menentang Umno (KAMU) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) masing-masing menyatakan hasrat untuk menganjurkan program pendidikan demokrasi itu.
Steven dilaporkan merancang penganjuran program serupa pada 10 November 2013 (Ahad) di Bukit Mertajam, yang kebetulan serentak dengan cadangan pihak Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari.
Namun, cadangan membawa "teater bukan teater" tersebut ke kawasan Parlimen Bukit itu sah ditangguhkan, pagi tadi. 
BILIK SULIT merupakan teater yang mengisahkan mengenai kezaliman Kerajaan Umno BN Pusat ke atas tahanan tanpa bicara Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membabitkan rakyat.
Sungguhpun pentadbiran Perdana Menteri, Y.A.B. Datuk Seri Najib Tun Razak menguar-uarkan ISA telahpun dimansuhkan, namun, enam dari 13 tahanan akhir dilaporkan masih dizalimi di Kem Kemunting sampai sekarang.
Info lanjut, hubungi BJ Zainulfaqar Yaacob (0194241583) atau Abdul Halim (0123485275/0195292055).

09 di tasek gelugor - Google Blog Search

09 di tasek gelugor - Google Blog Search


:: Cina Islam | 2013 :: (林川興): 479 Mangsa Banjir <b>Di Tasek Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 22 Oct 2013 03:35 AM PDT


17 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KEPALA BATAS: Sejumlah 479 mangsa banjir di sekitar Tasek Gelugor masih ditempatkan di lapan pusat pemindahan sementara di Parlimen itu berikutan banjir masih belum surut sepenuhnya.
Anggota Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shahbudin Yahaya berkata semua mereka merupakan penduduk di 13 buah kampung di sekitar Sungai Jarak, dekat sini.

Beliau berkata sehingga malam Isnin 829 mangsa banjir ditempatkan pusat pemindahan banjir tetapi pagi ini 350 telah dibenarkan pulang selepas air banjir surut.
"Hanya 479 masih di lapan pusat pemindahan iaitu Lebuh Banting, Lahar Yoi, Seberang Tok Akit, Kampung Cegar, Desa Permai, Paya Tok Akil, Ara Kuda dan Padang Menora," katanya kepada Bernama di sini Selasa.
Katanya jika tidak hujan hari ini mungkin semua mangsa yang masih berada di pusat pemindahan itu boleh pulang ke rumah mereka esok.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Abdul Rahman Ibrahim berkata di Kepala Batas tinggal 21 mangsa banjir masih berada di pusat pemindahan banjir Pantai Kamloon dan Bumbung Lima.
"Lima mangsa banjir adalah dari Bumbung Lima manakala selebihnya tiga keluarga dari kawasan Pantai Kamloon," katanya.
Banjir berlaku di beberapa kawasan di Pulau Pinang sejak Ahad lepas akibat hujan lebat dan air laut pasang besar. - BERNAMA

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


ZAINAL ABIDIN KEKAL KETUA UMNO BAHAGIAN <b>NIBONG TEBAL</b> <b>...</b>

Posted: 17 Oct 2013 06:30 PM PDT

BUTTERWORTH 17 Okt. - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman hampir pasti mengekalkan jawatan Ketua UMNO Bahagian Nibong Tebal apabila pencabarnya, Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah menarik diri pada saat-saat akhir.
Abdul Rashid, 65, yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri berkata, beliau menyerahkan surat menarik diri daripada bertanding kepada Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang hari ini.
"Pada 2008 saya menyerahkan jawatan ketua bahagian kepada Zainal Abidin tanpa ada pertandingan.
"Saya rasa keadaan ini sewajarnya dikekalkan demi keutuhan parti," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Pada 21 September lalu, Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang menolak pencalonan Abdul Rashid bersama enam lagi calon lain yang digantung keahliannya atas tuduhan cuba mensabotaj parti pada Pilihan Raya Umum Ke-13.
Walau bagaimanapun, beliau kemudian didapati tidak bersalah oleh Lembaga Disiplin parti.
Abdul Rashid turut melahirkan harapan agar UMNO Bahagian Nibong Tebal di bawah kepemimpinan Zainal Abidin dapat berusaha lebih gigih bagi memastikan Barisan Nasional (BN) merampas semula Parlimen Nibong Tebal daripada pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-14 nanti.

09 di Gelugor - Google Blog Search

09 di Gelugor - Google Blog Search


:: Cina Islam | 2013 :: (林川興): 479 Mangsa Banjir <b>Di</b> Tasek <b>Gelugor</b> <b>...</b>

Posted: 22 Oct 2013 03:35 AM PDT


17 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KEPALA BATAS: Sejumlah 479 mangsa banjir di sekitar Tasek Gelugor masih ditempatkan di lapan pusat pemindahan sementara di Parlimen itu berikutan banjir masih belum surut sepenuhnya.
Anggota Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shahbudin Yahaya berkata semua mereka merupakan penduduk di 13 buah kampung di sekitar Sungai Jarak, dekat sini.

Beliau berkata sehingga malam Isnin 829 mangsa banjir ditempatkan pusat pemindahan banjir tetapi pagi ini 350 telah dibenarkan pulang selepas air banjir surut.
"Hanya 479 masih di lapan pusat pemindahan iaitu Lebuh Banting, Lahar Yoi, Seberang Tok Akit, Kampung Cegar, Desa Permai, Paya Tok Akil, Ara Kuda dan Padang Menora," katanya kepada Bernama di sini Selasa.
Katanya jika tidak hujan hari ini mungkin semua mangsa yang masih berada di pusat pemindahan itu boleh pulang ke rumah mereka esok.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU) ACP Abdul Rahman Ibrahim berkata di Kepala Batas tinggal 21 mangsa banjir masih berada di pusat pemindahan banjir Pantai Kamloon dan Bumbung Lima.
"Lima mangsa banjir adalah dari Bumbung Lima manakala selebihnya tiga keluarga dari kawasan Pantai Kamloon," katanya.
Banjir berlaku di beberapa kawasan di Pulau Pinang sejak Ahad lepas akibat hujan lebat dan air laut pasang besar. - BERNAMA

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


&#39;Lanz Todak&#39; <b>Seberang Jaya</b> mengaku bersalah <b>di</b> Makhamah <b>...</b>

Posted: 25 Oct 2013 03:00 PM PDT

BUKIT MERTAJAM: Tiga pelajar sebuah sekolah menengah di Seberang Jaya dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, Jumaat atas pertuduhan membuli seorang rakan mereka pada awal bulan Mac lepas.

Kesemua pelajar berusia 15 tahun dan baru selesai menduduki Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) itu mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan di depan Majistret Norzafirah Mohamed Ali.

Nurzafirah membenarkan setiap pelajar diikat jamin sebanyak RM1,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 28 November depan untuk mendengar fakta kes sebelum menjatuhkan hukuman.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah sekolah pada 2.25 petang 4 Mac lepas mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendali Timbalan Pendakwa Raya Kamaliza Md Zain manakala kesemua pelajar tidak diwakili peguam.

Sebelum ini, orang ramai dikejutkan dengan klip video berdurasi seminit 32 saat yang tersebar di laman sosial YouTube, memaparkan seorang remaja berpakaian seragam sekolah dibelasah sekumpulan remaja lain dipercayai rakan sekolahnya di sebuah bilik.